Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) sācis jauna ilgtspējīga 10 MW datu centra būvniecību Rīgā, iegādājies zemi papildu datu centru būvniecībai Lietuvā, kā arī turpina nostiprināt savas pozīcijas ne tikai Baltijā, bet arī Ziemeļeiropā. Skaitļošanas jaudu eksports tuvākajos gados varētu kļūt par straujāk augošo nozari.

Par šodienas vajadzībām un rītdienas iespējām Dienas Bizness iztaujāja DEAC un Data Logistics Center (DLC) valdes priekšsēdētāju Andri Gailīti.

Fragments no intervijas

Kas DEAC ir šodien? Vai darba specifika ir tā pati, kas bija pirms 24 gadiem?

Kopumā, protams, uzņēmuma iespējas ir gājušas vairumā, tomēr pati uzņēmuma darbības būtība gan nav mainījusies. Tā būtība visiem datu centriem vai hostinga biznesam ir viena – tā ir centralizēta datu uzturēšana, apstrāde un IT pakalpojumu sniegšana klientiem. Datu centrs ir kā saule, ap kuru viss griežas datu pasaulē. Runājot līdzībās, datu centru ir daudz, gluži kā zvaigznes tie ir visapkārt, un stari ir kā komunikāciju līnijas, kas visus savieno.

Ar ko DEAC atšķiras? Kas ir jūsu piedāvājums tirgū?

Pirmkārt, mēs to darām jau kopš 1999.gada un stabili piedāvājam to, kas datu centrā tiešām jādara – jāuzglabā dati, tie jāapstrādā, jāpārraida. Liela daļa šajā biznesā iestartēja no citas puses - telekomunikācijām. Proti, sākumā bija telekomunikācijas, un tad tās papildināja ar datu centriem, un tas ir atšķirīgi nekā pie mums. Ir valsts datu centri, kas ir valsts subsidēti, un pēc būtības daļā segmentu dara to, kas valsts institūcijām nebūtu jādara. Viena lieta ir uzturēt valsts informācijas sistēmas, pavisam cita – darboties komercsegmentā. Atšķirībā no citiem mēs principā darām to, ko vislabāk protam, - esam datu infrastruktūras uzturētājs. Tautas valodā sakot, mūsu uzņēmums ir datu viesnīca. Mūsu piedāvājumā klientiem ir serveri, tīkla iekārtas, pārraides iekārtas, kā arī virtuālās iekārtas jeb tas, ko dēvē par mākoņdatošanu. Uz šīm IT un tīkla iekārtām viss balstās neatkarīgi no tā, vai tas ir interneta portāls vai internetbanka. Otrkārt, no vairuma citu datu centru pakalpojuma nodrošinātāju atšķiramies ar to, ka mēs klientiem piedāvājam pielāgotus risinājumus un IT pārvaldības pakalpojumus. Vienmēr uzklausām vēlmes un vajadzības, lai radītu risinājumus, kas palīdz viņu biznesam attīstīties un pārvarēt IT izaicinājumus.

Kā noprotu, tad jūsu datu viesnīca kļūst plašāka un zināma loma tajā ir investoram - Quaero Capital? Lai arī darījums un investora ienākšana uzņēmumā jau bija pirms kāda laika, atgādiniet arī to!

Darījums ar Quaero Capital 2020.gadā pagāja bez liela blīkšķa, tad citi notikumi bija daudz svarīgāki, tomēr prasība pēc darījuma bija dabiska. Pasaule attīstās, un, lai uzņēmums varētu attīstīties, mums bija jāpiesaista nauda. Šobrīd esam Šveicē pārvaldītā infrastruktūras fonda grupas sastāvdaļa un kopīgi turpinām attīstīt augstas kvalitātes, efektīvu un videi neitrālu kritisko datu centru infrastruktūru Baltijas valstīs. Līdz šim bijām ieguldījuši pašreizējā datu centra serveru telpu paplašināšanā un energoefektivitātes uzlabošanā, bet tagad jau visi var redzēt, ka blakus esošai DEAC ēkai top jauns datu centrs ar jaudu 10 MW, 1000 statnēm un pirmā posma investīcijām 30 miljonu eiro apmērā. Viss datu centrs tiek būvēts, izmantojot jaunākās un efektīvākās tehnoloģijas, lai varētu apmierināt uzņēmumu pieaugošās vajadzības pēc datu centru jaudām. Jaunais datu centrs būs ar augstu energoefektivitāti, līdz ar to arī viens no ilgtspējīgākajiem reģionā. Tāpat kā esošie, arī jaunais darbosies, izmantojot elektrību no atjaunojamiem resursiem. Ne mazāk svarīgi ir tas, ka tas būs ar Tier III līmeņa sertifikāciju, apliecinot atbilstību augstākajiem starptautiskajiem standartiem. Tā kā esam vēl būvniecības procesā, esam arī atvērti potenciālu lielo klientu vajadzībām, varam adaptēties viņu prasībām.

Ko šāds datu centrs dos un kam? Tas viss ir nepieciešams Latvijas vajadzībām?

Šāda izmēra datu centra celtniecība, šādas jaudas un investīcijas iet kopā tikai ar vārdiem – klienti no ārpuses, pakalpojumu eksports. Ar Latvijas vai Baltijas apjomiem to piepildīt nevar. Tas arī nekad nav bijis mērķis. Tāpat jaunajā datu centrā piedāvāsim ne tikai standarta serveru statnes ar līdz pat 20kW jaudu uz statni, bet arī 100kW statnes lielākām jaudām, kuras ir nepieciešamas mākslīgajam intelektam un augstas veiktspējas skaitļošanai jeb high performance computing (HPC).

Visu rakstu lasiet žurnāla Dienas Bizness 2.aprīļa numurā!

Abonēt ir ērtāk: e-kiosks.lv.

Meklē arī lielākajās preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #14

DB, 02.04.2024

Dalies ar šo rakstu

Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) sācis jauna ilgtspējīga 10 MW datu centra būvniecību Rīgā, iegādājies zemi papildu datu centru būvniecībai Lietuvā, kā arī turpina nostiprināt savas pozīcijas ne tikai Baltijā, bet arī Ziemeļeiropā. Skaitļošanas jaudu eksports tuvākajos gados varētu kļūt par straujāk augošo nozari.

Par šodienas vajadzībām un rītdienas iespējām Dienas Bizness iztaujāja DEAC un Data Logistics Center (DLC) valdes priekšsēdētāju Andri Gailīti.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 2.aprīļa numurā lasi:

Statistika

Trūkumcietēju skaits samazinās

Tēma

Latvija reģionālā nevienlīdzībā pārspēj Lietuvu un Igauniju

Finansējums

Mapon obligācijas izpirka stundas laikā. Mapon valdes loceklis un finanšu direktors Aleksejs Avanesovs un Mapon valdes loceklis Ingus Rūķis

Veselības aprūpe

Cilvēku veselība ir drošības lietas. Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča

Nodokļi

Auto nodokļi nākotnes izmaiņu gaidās

Komentāri

Pievienot komentāru