Jaunākais izdevums

Sadursmēs starp policiju un protestētājiem, kas izgājuši ielās, lai paustu savu nosodījumu Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi lēmumam ievērojami paplašināt savas pilnvaras, ievainojumus guvuši vairāk nekā 500 cilvēki.

Sadursmēs, kad kad demonstranti uzbruka kustības Musulmaņu brālība ofisam Damanhouras pilsētā nogalināts arī kāds tās biedrs. Šo kustību pārstāv M. Mursi.

M. Mursi aizvadītajā nedēļā paplašināja savas pilnvaras, nosakot, ka viņa konstitucionālās deklarācijas, lēmumi un likumi ir galīgi un tos nevar apstrīdēt. Tāpat Ēģiptes prezidents no amata atbrīvoja arī valsts ģenerālprokuroru.

Notikušais visā Ēģiptē izsauca plašus protestus. Demonstranti pieprasa atcelt «diktatorisko» prezidenta lēmumu un sola protestus turpināt visā valstī. Savukārt Musulmaņu brālība aicinājusi uz M. Mursi atbalsta demonstrācijām.

M. Mursi lēmums paplašināt savas pilnvaras izraisījis arī ievērojamu kritumu valsts vērtspapīru tirgū. Ēģiptes fondu biržas indekss zaudējis jau gandrīz desmit procentus no savas vērtības. Ēģiptes vērtspapīru tirgus analītiķi pauž bažas, ka ārvalstu investorus atbaidīs notiekošais valstī.

«Tirgus piedzīvo vienu no ļaunākajiem brīžiem vēsturē. Esošais režīms ir iepriekšējā spoguļattēls un ignorē investoru bažas,» laikrakstam Al Masry al Youm sacīja Ēģiptes biržas valdes loceklis Hišams Tavfiks (Hisham Tawfik). Viņš arī norādīja, ka ekonomiskā situācija saglabāsies tāda, kāda tā ir patlaban, pāris mēnešu laikā Ēģipte varētu bankrotēt.

Pats M. Mursi tikmēr skaidro, ka lēmums par pilnvaru paplašināšanu esot tikai īslaicīgs un paredzēts, lai labāk cīnītos pret gāztā Hosni Mubaraka laikmeta korupcijas mantojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oficiālais bojāgājušo skaits sadursmēs Ēģiptē sasniedzis 525 cilvēkus, tikmēr gāztā prezidenta Muhameda Morsi atbalstītāji ceturtdien iecerējuši galvaspilsētā Kairā rīkot protesta gājienu.

Trešdien Kairā un citās Ēģiptes pilsētās izcēlās sadursmes starp likumsargiem un gāzā prezidenta atbalstītājiem. Sadursmēs abas puses esot pielietojušas kaujas munīciju. Ēģiptes pagaidu valdība paziņojusi, ka sadursmēs bojā gājuši 525 cilvēki, bet 3,5 tūkstoši guvuši ievainojumus. Organizācija Musulmaņu Brālība, kuras pārstāvis ir gāztais prezidents, tikmēr aprēķinājusi, ka demonstrantu izklīdināšanas laikā varētu būt bojā gājuši pat trīs tūkstoši cilvēku.

Lielākā daļa cietušo un bojā gājušo ir Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur policija ieņēma divas protestētāju nometnes. Pēc sadursmēm lielā daļā Ēģiptes ieviesta komandantstunda. Protestējot pret demonstrantu vardarbīgu apspiešanu atkāpies arī Ēģiptes pagaidu valdības viceprezidents Muhameds el Baradei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi anulējis pretrunīgi vērtēto dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras un izsauca plašus protestus. M. Mursi arī licis armijai būt gatavai nodrošināt kārtību un aizsargāt valsts institūcijas, tādējādi raisot bažas par militāras pārvaldes atgriešanos Ēģiptē, vēsta BBC.

Tomēr prezidents arī pavēstījis, ka 15. decembrī paredzētais referendums par jauno valsts konstitūciju, pret kuru iebilst Ēģiptes opozīcija, notiks kā plānots. Opozīcija solījusi turpināt protesta akcijas. Par atbalsta akciju organizēšanu pavēstījuši arī valsts islāmistu organizāciju pārstāvji.

Demonstrācijas Ēģiptē atsākās, kad novembrī M. Mursi pieņēma dekrētu, kas ievērojami paplašināja viņa pilnvaras.

Eksperti šādu soli vērtēja kā Ēģiptes atgriešanos pie autoritārisma. Starp dekrēta pretiniekiem un atbalstītājiem Ēģiptē izcēlās sadursmes, kurās gāja bojā un ievainojumus guva vairāki cilvēki.

Patlaban nav zināms, vai opozīcija izlems referendumu boikotēt. Opozīcija uzskata, ka konstitūcijas projekta izstrādāšanā dominējošā loma bijusi M. Mursi islāmistu sabiedrotajiem, tas nepārstāv visus Ēģiptes iedzīvotājus un novedīs pie lielākas sabiedrības noslāņošanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākums ēģiptiešu, kas piedalījušies otrdien un trešdien notikušajā referendumā, atbalstījuši jauno konstitūciju, liecina ceturtdien atklātībai nodotie sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti, taču par būtiskākiem uzskatāmi dati par vēlētāju aktivitāti, kas vēl nav zināmi.

Vietējo mediju izplatītās ziņas par sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem liecina, ka par jauno konstitūciju, kurai jāaizstāj pamatlikums, kas tika pieņemts gāztā prezidenta Muhameda Mursi laikā, balsojuši aptuveni 90% ēģiptiešu.

Taču tas bija jau iepriekš paredzams, jo Mursi pārstāvētā islāmistu kustība Musulmaņu brālība aicināja referendumu boikotēt.

Otrdien balsošanas laikā ik pa brīdim izcēlās sadursmes starp Mursi atbalstītājiem un viņa pretiniekiem, un to laikā dzīvību zaudējuši vismaz deviņi cilvēki. Tomēr trešdien balsošana noritēja mierīgākos apstākļos, un nav saņemtas ziņas par kādu bojāgājušo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušajam Ēģiptes diktatoram Hosni Mubarakam pēc atbrīvošanas no apcietinājuma tiks piemērots mājas arests.

H. Mubaraka atbrīvošana notiek «saskaņā ar ārkārtas stāvokļa likumu», kas šobrīd noteikts valstī, pavēstījusi Ēģiptes pagaidu valdība. Paredzēts, ka 85 gadus vecais H. Mubaraks no cietuma tiks atbrīvots ceturtdien. Pret viņu gan joprojām būs noteiktas apsūdzības saistībā ar protestētāju nogalināšanu 2011. gada sacelšanās laikā, kas beidzās ar H. Mubaraka gāšanu un apcietināšanu. H. Mubarakam tika piespriests mūža ieslodzījums cietumā, tomēr pēc viņa apelācijas tiesa lika lietu izskatīt no jauna.

Ēģiptes notikumu vērotāji norāda, ka H. Mubaraka atbrīvošana no cietuma liecina par pazīmēm, ka valstī – vismaz īstermiņā – atgriežas represīva iekārta. «Mubaraka atbrīvošana ir pašsaprotama, vidē, kura šobrīd, diemžēl, ir redzama [Ēģiptē]. Nav īpašas nozīmes tam, ka Mubaraks ir atpakaļ, jo visi viņa [režīma] simptomi ir atpakaļ jau kādu laiku,» atzīmēja Kairas Cilvēktiesību pētniecības institūta direktors Ziads Abdels Tavabs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret valdību noskaņotie protestētāji Ēģiptē ieņēmuši prezidenta Muhameda Mursi Musulmaņu brālības galveno biroju galvaspilsētas Kairas centrā. Demonstranti ēku izlaupījuši un pēc tam aizdedzinājuši.

Svētdien Ēģiptes pilsētu ielās iznāca vairāki miljoni cilvēku, lai pieprasītu M. Mursi atkāpšanos no ieņemamā amata. Demonstranti prezidentam atkāpties devuši laiku līdz otrdienai, pretējā gadījumā solot uzsākt nepakļaušanās kampaņu. Demonstrācijas Kairas Tahrira laukumā bijušas lielākās kopš 2011. gada revolūcijas.

Protestētājiem ieņemot Musulmaņu brālības galveno biroju, izcēlušās arī atsevišķas sadursmes ar drošības spēkiem, kurās viens cilvēks gājis bojā. Vēl četri cilvēki miruši valsts centrālajās provincēs.

Apritējis gads kopš par Ēģiptes prezidentu ievēlēts Musulmaņu brālības pārstāvis Muhameds Mursi. Demonstranti vēlas panākt viņa atkāpšanos, norādot uz prezidenta nespēju tikt galā ar ekonomikas un drošības problēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ēģipte krīzi steidz risināt ar paātrinātām vēlēšanām; Musulmaņu brālība gatavojas demonstrācijām otrdien

Gunta Kursiša, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sekojot asiņainām demonstrācijām, kurās nogalināts 51 cilvēks, Ēģipte paziņojusi par vēlēšanu rīkošanu. Tikmēr partija Musulmaņu brālība, kurai piederīgs arī militārā apvērsumā gāztais prezidents Muhameds Mursi, aicina tās atbalstītājus arī otrdien pulcēties ielās, ziņo Reuters.

Izjūtot spiedienu ātrāk atjaunot demokrātiju, Ēģiptes pašreizējā pagaidu valdība ar Adli Mansuru (Adli Mansour) vadībā paziņojusi par vēlēšanu rīkošanu ātrāk nekā tās tika paredzētas. Parlamenta vēlēšanas gaidāmas pēc sešiem mēnešiem, un tām sekos arī prezidenta vēlēšanas.

Otrdienas rītā Kairas ielas bijušas mierīgas, tomēr vēlāk atkal gaidāmas gāztā prezidenta atbalstītāju protesta akcijas, ziņo Reuters.

Jau ziņots, ka Ēģiptē kopš prezidenta M. Mursi gāšanas plosās nemieri, un, saskaņā ar aculiecinieku pausto, armija uzbrukusi demonstrētājiem. «Tie izsmidzināja uz mums asaru gāzi, gumijas lodes – visu. Tad viņi izmantoja īstas lodes,» stāstīja Abdelazizs Abdels Šakua (Abdelaziz Abdel Shakua), 30 gadus vecs protestētājs, kurš pēc demonstrācijām ievainots kājā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes armija no ieņemamā amata atcēlusi prezidentu Muhamedu Mursi, apturējusi konstitūcijas darbību un paziņojusi, ka valstī tiks sarīkotas ārkārtas vēlēšanas. Militārs apvērsums Ēģiptē sekojis vērienīgām demonstrācijām, kurās protestētāji centās panākt prezidenta atkāpšanos.

Armijas komandieris ģenerālis Abdulfatahs as Sisi, uzstājoties valsts televīzijā kopā ar reliģiskajiem līderiem, paziņoja, ka līdz vēlēšanām prezidenta pienākumus pildīs Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Adli Mansūrs.

M. Mursi un viņa partijas Musulmaņu brālība atbalstītāji notikušo nosaukuši par militāru apvērsumu. Izsniegti arī aresta orderi vairāk nekā 300 Musulmaņu brālības pārstāvjiem, atsaucoties uz vietējo presi, vēsta BBC. M. Mursi pārstāvji norāda, ka atceltais prezidents atrodas mājas arestā, bet viņa atbalsta mītiņam Kairā uzbrukuši bruņoti cilvēki. Sadursmes M. Mursi atbalstītāju un pretinieku vidū izcēlušās arī citviet Ēģiptē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģipte tuvojas pilsoņu karam, brīdinājuši gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji, vienlaikus aicinot starptautisko sabiedrību pievērst uzmanību šajā valstī notiekošajam.

«Esošais režīms kopš apvērsuma Ēģipti virza uz pilsoņkaru,» pavēstījis bijušais prominentā laikraksta Al Shorouk redaktors Vaels Kandils. Uzstājoties Ženēvā, viņš norādīja, ka Ēģiptes varasiestāžu vēršanās pret Musulmaņu Brālību jau prasījusi vairāk nekā tūkstoš cilvēku dzīvību, bet vismaz divi tūkstoši nokļuvuši cietumā. Šādas varasiestāžu darbības šķeļot valsti.

V. Kandils ieradies Ženēvā, lai organizētu vienotu opozīciju Ēģiptes militārajam režīmam. Aktīvistu grupa vērsusies pie ANO aģentūrām un dažādu valstu diplomātiem, lai sniegtu pierādījumus, ka Ēģiptē notikušais apvērsums bijis nelikumīgs un sagrāvis 2011. gada revolūciju, kuras laikā tika gāzts diktators Hosni Mubaraks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmitiem gāztā Ēģiptes līdera Muhameda Mursi atbalstītāju demonstrāciju laikā Ēģiptē tikuši nogalināti, vēsta pasaules mediji.

Pašreizējās ziņas liecina, ka dzīvību demonstrācijās M. Mursi atbalstam zaudējuši 42 iedzīvotāji, bet vairāk nekā 300 ir ievainoti, vēsta Reuters un AFP.

Dažādi avoti sniedz atšķirīgas ziņas par to, kas noticis Ēģiptē. Partijas Musulmaņu brālība, ko pārstāvēja arī M. Mursi, oficiālajā paziņojumā teikts, ka tās biedri un atbalstītāji esot lūgušies, tikmēr Ēģiptes armija pauda, ka protesti neesot bijuši tik miermīlīgi. Arābu televīzijas Al-Jazeera publicētajā video redzams, kā uz M. Mursi atbalstītājiem tiek izsmidzināta asaru gāze.

Jau ziņots, ka Ēģiptes islāmisti pagājušajā nedēļā aicinājuši valstī organizēt plašas demonstrācijas, lai protestētu pret bijušā prezidenta Muhameda Mursi gāšanu pēc tam, kad armija arestējusi daudzus Musulmaņu brālības līderus. Nacionālā leģitimitātes atbalsta koalīcija, kas pārstāv bijušā prezidenta atbalstītājus, aicinājusi Ēģiptes iedzīvotājus pēc piektdienas lūgšanām «doties ielās un miermīlīgi mobilizēties», lai paustu savus iebildumus pret arestiem un militāro apvērsumu, vēstīja Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četras arābu valstis pirmdien paziņojušas par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru, apsūdzot to terorisma atbalstīšanā.

Diplomātiskās attiecības ar Kataru pārtraukuši Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija.

Visas četras valstis paziņojušas, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas šiītu nemierniekiem, paziņojusi, ka izslēdz Kataru, kas koalīcijas rīcībā bija nodevusi kara lidmašīnas.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, "lai pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām". Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā "Musulmaņu brālība", "Al Qaeda" un "Islāma valsts", kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes varasiestādes aizturējušas Musulmaņu Brālības līderi Muhamedu Badi. Pret kustības līderi izvirzītas apsūdzības saistībā ar vardarbības veicināšanu pret demonstrantiem.

Musulmaņu Brālības līderis līdz šim bēguļoja. Organizācijas līdera arests sekojis vērienīgām demonstrācijām un sadursmēm valstī. Aizvadītajā nedēļā bojā gāja vairāki simti cilvēku, kad Ēģiptes varasiestādes izdzenāja Muhameda Mursi atbalstītājus. Situācijas eskalācija Ēģiptē izraisa bažas par pilsoņu kara iespējamību šajā valstī.

Izskanējis arī, ka Ēģiptes varasiestādes no cietuma varētu atbrīvot arī gāzto diktatoru Hosni Mubaraku, kurš apsūdzēts saistībā ar vairāku simtu demonstrantu nāvi 2011. gada sacelšanās laikā.

H. Mubaraka atbrīvošana, visticamāk, vairos aizdomas, ka Ēģiptes militārajā valdībā ir bijušajam diktatoram simpatizējoši spēki. H. Mubaraka atbrīvošana situāciju nemieru pārņemtajā valstī var saasināt vēl vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ēģiptes prezidents par viceprezidentiem izvēlas sievieti un kristieti

Gunta Kursiša, 27.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents Muhameds Mursi (Mohamed Morsi) par vienu no saviem viceprezidentiem izvēlējies sievieti, bet par otru gatavojas iecelt kristieti, viņa pārstāvis informēja CNN.

«Pirmo reizi ne tikai modernās Ēģiptes, bet arī visas valsts vēsturē sieviete ieņems viceprezidentes amatu,» norādīja prezidenta pārstāvis Ahmends Deifs (Ahmed Deif), norādot, ka viceprezidentam ne tikai jāpilda reprezentatīvas funkcijas, bet arī jākonsultē prezidenta Kabinets.

Lai arī konservatīvais islāmists M. Mursi iepriekš pauda viedokli, ka sievietēm nevajadzētu piedalīties valsts pārvaldē, pirms vēlēšanām viņš norādīja, ka, esot prezidenta amatā, iestāsies par sieviešu tiesībām.

Tāpat jaunievēlētais prezidents no Musulmaņu Brālības solīja aizstāvēt minoritāšu tiesības. «Ēģipte pavisam noteikti nebūs «Islāma republika»,» pauda prezidenta pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ēģiptes prezidents par viceprezidentiem izvēlas sievieti un kristieti

Gunta Kursiša, 27.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēģiptes pirmais demokrātiski ievēlētais prezidents Muhameds Mursi (Mohamed Morsi) par vienu no saviem viceprezidentiem izvēlējies sievieti, bet par otru gatavojas iecelt kristieti, viņa pārstāvis informēja CNN.

«Pirmo reizi ne tikai modernās Ēģiptes, bet arī visas valsts vēsturē sieviete ieņems viceprezidentes amatu,» norādīja prezidenta pārstāvis Ahmends Deifs (Ahmed Deif), norādot, ka viceprezidentam ne tikai jāpilda reprezentatīvas funkcijas, bet arī jākonsultē prezidenta Kabinets.

Lai arī konservatīvais islāmists M. Mursi iepriekš pauda viedokli, ka sievietēm nevajadzētu piedalīties valsts pārvaldē, pirms vēlēšanām viņš norādīja, ka, esot prezidenta amatā, iestāsies par sieviešu tiesībām.

Tāpat jaunievēlētais prezidents no Musulmaņu Brālības solīja aizstāvēt minoritāšu tiesības. «Ēģipte pavisam noteikti nebūs «Islāma republika»,» pauda prezidenta pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki simti cilvēku gājuši bojā Ēģiptē sadursmēs starp drošības spēkiem un gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītājiem. Notikušo Ēģiptē nosodījuši pasaules līderi.

Nopietnākās sadursmes trešdien notikušas galvaspilsētā Kairā, kur drošības spēki iebruka M. Mursi atbalstītāju izveidotajā nometnē. Lai izklīdinātu protestētājus izmantota asaru gāze, buldozeri un, saskaņā ar aculiecinieku ziņojumiem, kaujas munīcija.

Ēģiptes pagaidu valdība aplēsusi, ka sadursmēs dzīvību zaudējuši 235 civiliedzīvotāji un 43 policisti. Tikmēr gāztā prezidenta Muhameda Mursi pārstāvētā Musulmaņu brālība norādījusi, ka bojā gājušo skaits ir daudz lielāks – vismaz divi tūkstoši cilvēku un vainojusi valdību asinsizliešanā. Ēģiptes pagaidu valdība gan uzsver, ka protestētāju nometnēs bijuši iefiltrējušies bruņoti bandīti no kuriem operācijas laikā atņemta kaujas munīcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Neņemot vērā vardarbīgās demonstrācijas, Ēģipte aicina tūristus

Gunta Kursiša, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs vēlamies apstiprināt tūristiem, ka apmeklēt Ēģipti un tajā ceļot, ir droši,» oficiālā paziņojumā pavēstījuši vardarbīgu demonstrāciju plosītās valsts pārstāvji, ziņo Mail&Guardian.

Paziņojums izskanējis saistībā ar asiņainajām demonstrācijām, kas valstī notika pagājušās nedēļas beigās un kurās Kairā dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku. Sadursmes notika starp Ēģiptes armiju un nesen gāztā Ēģiptes līdera Muhameda Mursi un partijas Musulmaņu brālība atbalstītājiem. Demonstrācijas Ēģiptē turpinās arī šonedēļ.

Tikmēr Ēģiptes amatpersonas pauž, ka «normālie dzīves aspekti», piemēram, Egypt Air darbība un starptautiskie ceļojumi norit funkcionāli. Saviem iedzīvotājiem atturēties no došanās uz Ēģipti ieteica Dienvidāfrikas amatpersonas.

Jau ziņots, ka saistībā ar traģiskajiem notikumiem Pakistānā, kur tika nogalināti deviņi ārvalstu tūristi, ceļojumu birojs Jēkaba aģentūra atcēla ceļojumus uz šo valsti un ieteica ceļotgribētājiem uz turieni nedoties. Tajā pašā laikā Jēkaba aģentūras vadītājs Uldis Alksnis Db.lv pauda, ka daudzas valstis, kas, lasot ziņas medijos, varētu nešķist drošas, tūristiem ir draudzīgas, un vietas, kuras apmeklē ārvalstu tūristi, ir drošas. Kā piemēri tika minēti Izraēla un Palestīna, kuru valdības rūpīgi strādā, lai piesaistītu tūristus. Savukārt pašlaik Jēkaba aģentūras valdes priekšsēdētājs neiesaka doties uz tādām valstīm kā Afganistāna, Irāka, Somālija, Sudāna, Sīrija, Pakistāna un Lībija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Vēlēšanas, kurās kandidāti uzvarējuši ar teju 100% vēlētāju atbalstu

Gunta Kursiša, 12.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns (Kim Jong-un) šīs nedēļas sākumā uzvarējis likumvaras vēlēšanās ar 100% balsu atbalstu, ziņo BBC.

Galerijā varat aplūkot citu valstu līderus, kuri vēlēšanās uzvarējuši, iegūstot teju 100% vēlētāju balsu.

Daudziem no galerijā minētajiem līderiem nav bijis opozīcijas, taču citi opozīcijas kandidāti tikuši mākslīgi radīti, stāsta Mihails Svetliks, Starptautiskā Vēlēšanu Sistēmu fonda (International Foundation for Electoral Systems) viceprezidents. Šajos gadījumos vēlēšanās notiek blēdības vai arī cilvēki balso par līderi, baidoties no sankcijām, kas varētu tikt pret viņiem vērstas, ja viņi balsotu par opozīcijā esošo kandidātu. Tāpat pēc dažādām «revolūcijām» balsotāji nereti masveidā nosliecas par labu līdz tam opozīcijā esošam spēkam. Tā tas notika, piemēram, Ēģiptē pēc «arābu pavasara», kad partija Musulmaņu Brālība ieguva 70% vēlētāju atbalstu. Interesants piemērs, kurš neiekļaujas iepriekš minētajos aprakstos, ir Žaka Širaka uzvara Francijas prezidenta vēlēšanās 2002. gadā, kad viņam savu uzticību vēlēšanās pauda 82% vēlētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gāztais Ēģiptes līderis atrodas uz nāves gultas pēc 30 gadu valdīšanas

Jānis Rancāns, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāztais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks pārcietis trieku un ir tuvu nāvei. H. Mubaraks pārvests uz armijas hospitāli un ticis pieslēgts mākslīgās elpināšanas iekārtai, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

Iepriekš atklātībā parādījās ziņas, ka H. Mubarakam ir iestājusies klīniskā nāve, taču to noliedza Ēģiptes valdošā militārā padome. Līdz šim izskanējušas daudzas vēstis par bijušā Ēģiptes prezidena slikto veselības stāvokli.

Naktī no otrdienas uz trešdienu pie Mādi (Maadi) militārā hospitāļa, kur tiek ārstēts Ēģiptes bijušais prezidents, pulcējās gan H. Mubaraka pretinieki, gan arī viņa atbalstītāji.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā gadā Ēģiptē notika demonstrācijas, kas bija vērstas pret pastāvošo iekārtu. Protestu laikā tika gāzts ilggadējais valsts līderis H. Mubaraks.

Jūnija sākumā viņš tika atīzts par vainīgu centienos vardarbīgi apspiest demonstrācijas, kas izraisīja daudzu protestētāju nāvi. H. Mubarakam tika piespriests mūža ieslodzījums cietumā. Gāztajam Ēģiptes līderim ir 84 gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru