Nekustamais īpašums

Ekspluatācijā nodod projektu Biķerziedi; par dzīvokļiem interesējas arī ķīnieši

Lelde Petrāne, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

SIA YIT Celtniecība ir pabeigusi un nodevusi ekspluatācijā jauno projektu Biķerziedi ar divām dzīvojamajām mājām, kas atrodas Rīgā Teikas klusajā daļā.

Andris Božē, SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs, sacīja: «Šobrīd projektā uz nodošanas ekspluatācijā brīdi ir pārdoti jau vairāk nekā 30% dzīvokļu. Tas ir labs rezultāts, ņemot vērā pircēju piesardzību nekustamo īpašumu tirgū. Šī projekta trumpis ir tā atrašanās vieta un zaļā vide apkārt. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc par šo projektu neraksturīgi lielu interesi izrāda arī ārvalstu pircēji, piemēram, no agrākajām NVS valstīm un pat Ķīnas.»

«Divas ekspluatācijā nodotās mājas ir tikai pirmais posms jaunā kvartāla Biķerziedi attīstīšanā,» sacīja Božē.

«Jau šā gada rudenī tiks turpināts projekts un uzsākta vēl divu jaunu māju būvniecība. Nākotnē plānots kvartālu papildināt arī ar tirdzniecības centru. Jaunā kvartāla būvniecību pilnībā plānots pabeigt līdz 2015.gadam,» viņš informēja.

Šobrīd uzceltais projekts sastāv no divām 5 stāvu ēkām ar izgaismotu ārējo liftu. Tajās ir 80 dzīvokļi un 66 autostāvvietas, no kurām 38 ir pazemes, bet 28 virszemes stāvvietas.

Projektā ir no vienas līdz četru istabu dzīvokļi ar platībām no 33 līdz 81 kvadrātmetriem.

Dzīvokļa kvadrātmetra cena ir, sākot no 810 latiem, kas šobrīd tirgū, izvērtējot kopējo jauno dzīvokļu piedāvājumu, esot uzskatāma par vidējas kategorijas cenu.

Projekta attīstībā ir investēti vairāk nekā 4 miljoni eiro.

SIA YIT Celtniecība ir Somijas korporācijas meitas uzņēmums Latvijā, kas nodrošina nekustamo īpašumu attīstīšanu un celtniecības pakalpojumu sniegšanu.

YIT Celtniecība pēdējos divos gados uzsākusi vairāku nekustamo īpašumu projektu attīstīšanu Rīgā - Riverstone Ķīpsalā, Ēbeļmuiža Ziepniekkalnā, Biķerziedi Teikā un pagājušā gada beigās uzsākts jauns deviņu stāvu ēku projekts Akācijas Imantā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nododot ekspluatācijā sesto ēku dzīvojamo namu kompleksā Biķerziedi, nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Latvija pabeidzis visa projekta īstenošanu Teikā, Biķernieku ielā, informē uzņēmumā.

Uzsākot projekta būvniecību 2016. gadā, tika lēsts, ka tajā tiks ieguldīti 10 miljoni eiro. Šobrīd projekta īstenotājs kopējās investīcijas nenorāda.

«Pašlaik nekustamo īpašumu tirgū pieprasījums pēc dzīvokļiem šajā segmentā ir visaugstākais, un mēs nodrošinām atbilstošu piedāvājumu.Turklāt «Biķerziedi» atrodas Teikā, kur pieprasījums pēc dzīvokļiem ir ļoti liels, jo te ir attīstīta infrastruktūra un zaļa apkārtējā vide,» uzsver «YIT Latvija» valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

Piecstāvu ēkā ir 90 vienas līdz četru istabu dzīvokļi, platībā no 37 līdz pat 88 kvadrātmetriem, katram no tiem ir balkons, un dzīvokļi tiek piedāvāti ar pilnu iekšējo apdari. Vidējā dzīvokļu cena «Biķerziedos» ir 1650 eiro par kvadrātmetru, komentē «YIT Latvija».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība ir pabeidzis projekta Biķerziedi otro kārtu, nododot ekspluatācijā divas piecstāvu daudzdzīvokļu ēkas Teikā, Tālivalža ielā 21 un 21A. Projekta Biķerziedi otrajā kārtā ieguldītas investīcijas 4,3 miljonu eiro apmērā un izbūvēti 85 dzīvokļi ar kopējo platību 5340 kvadrātmetri.

Jaunbūvētajās ēkās tiek tirgoti 33 līdz 88 kvadrātmetrus lieli, vienas līdz četru istabu dzīvokļi ar iekšējo apdari. Biķerziedi otrās kārtas pirmais nams (Tālivalža ielā 21) tika pabeigts 2013. gada novembrī, un YIT Celtniecība pārdošanas rādītāji liecinot, ka tajā ir pārdoti 80% dzīvokļu.

Dzīvokļu cena Biķerziedu otrās kārtas mājās ir, sākot no 1400 eiro kvadrātmetrā.

Andris Božē, SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs informēja, ka tuvākajā laikā tiks uzsākta projekta Biķerziedi trešās kārtas būvniecība. «Šobrīd nekustamā īpašuma tirgū pieprasījums pēc vidēja lieluma kvalitatīvām dzīvojamajām platībām ar pilnu apdari pārsniedz piedāvājumu,» viņš uzsver.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Uzsāk otrās kārtas būvniecību projektā Biķerziedi

Lelde Petrāne, 15.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība, turpinot attīstīt projektu Biķerziedi, ir uzsācis nākošo divu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju būvniecību.

Šobrīd ēku kompleksā ir uzsākta 90 dzīvokļu rezervēšana un pārdošana. Kopumā gada laikā otrās kārtas būvniecībā ir plānots investēt vairāk nekā 3 miljonus latu, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Andris Božē, SIA YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs, norāda, ka par šo projektu interesējas arī NVS valstu pilsoņi, kas iegādājas Latvijā īpašumu kā investīciju.

Daudzdzīvokļu ēku komplekss Biķerziedi atrodas Teikā, Tālivalža ielā 21. Otrajā kārtā tiks izbūvētas divas piecstāvu mājas ar kopā 90 dzīvokļiem. Visi dzīvokļi būs pieejami ar pilnu iekšējo apdari platībā no 33 līdz 88 kvadrātmetriem ar vienu līdz četrām istabām. Projektā plāno izbūvēt gan pazemes, gan virszemes stāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ieguldot 5 miljonus eiro, YIT Celtniecība pabeigusi piekto namu kompleksā Biķerziedi

Dienas Bizness, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA YIT Celtniecība, ieguldot 5 miljonu eiro, nodevis ekspluatācijā daudzdzīvokļu dzīvojamo namu kompleksā Biķerziedi Teikā, Biķernieku ielā 16, informē uzņēmumā.

Šis ir jau piektais daudzdzīvokļu nams jaunattīstītajā Biķerziedu kvartālā, un līdz šim kompleksā Biķerziedi kopumā investēti vairāk nekā 10 miljoni eiro. Plānots, ka projekta pēdējās kārtas būvniecība tiks uzsākta 2016. gada pavasarī, un tās laikā tiks uzbūvēts sestais daudzdzīvokļu dzīvojamais nams kopā ar nelielu tirdzniecības centru.

Jaunajā Biķerziedi piecstāvu ēkā ir 65 divu līdz četru istabu dzīvokļi ar platību no 46 līdz 88 m2, kā arī katram dzīvoklim ir balkons. Dzīvokļu cenas jaunajā namā ir, sākot no 1489 eiro/m2.

Biķerziedi jaunajā daudzdzīvokļu namā šobrīd ir pārdoti vai rezervēti jau gandrīz 50% dzīvokļu. Kopumā vērtējot pircēju interesi par jaunu mājokļu iegādi, YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē norāda: «Pēc tam, kad pavasarī tika atcelta ideja par tā saucamā nolikto atslēgu principa ieviešanu kā obligātu, kredītu pieejamība uzlabojās, banku piedāvājumi kļuva draudzīgāki un pircēji daudz drošāk sāka apsvērt lēmumu par labu jauna mājokļa iegādei. Ņemot vērā šī brīža situāciju nekustamo īpašumu tirgū, kad īpašuma cenas joprojām ir pietiekoši zemas Rīgā, ja salīdzina ar līdzīgiem īpašumiem Tallinā un Viļņā, ir pamats uzskatīt, ka tuvākajā laikā mēs cenu ziņā panāksim kaimiņus, tāpēc ieguldījums sava dzīvokļa iegādē šobrīd ir ļoti izdevīgs».

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Lielāko būvnieku dzīvojamo māju portfelī ekskluzivitātes piesitiens

Zanda Zablovska, 08.01.2014

Midtown Apartments

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja

Atrodas: Hospitāļu ielā Rīgā
Attīstītājs: YIT Celtniecība
Plānotās investīcijas: 5,5 milj. eiro

Avots: yitgroup-com.prod.uoma.fi

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākie būvnieki šogad plāno pabeigt dažādu dzīvojamo ēku būvniecību, savukārt biroju segmentā jorpojām klusums .

Tiesa gan, aktivitāte ir manāma arī vairākos atšķirīgos segmentos, piemēram, februārī ekspluatācijā plānots nodot SIA Getliņi EKO siltumnīcas 2.kārtu. To būvē Arčers, un projektēšanas un būvniecības izmaksas lēstas 3,56 miljonu eiro (2,5 miljonu latu) apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tāpat jau janvārī ekspluatācijā paredzēts nodot beramkravu termināli Riga Bulk Terminal, ko par aptuveni 20 miljoniem eiro būvē LNK Industries, taču galvenokārt būvnieku pasūtījumu portfelī dominē dzīvojamās un atpūtas ēkas Rīgā un Jūrmalā.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērn deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2012. gada deviņiem mēnešiem, ēku būvniecības apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 4,9%. Pieaugums dzīvojamo māju būvniecībā veidoja 71,7%, bet administratīvo ēku būvniecībā – 71,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānots, ka daudzdzīvokļu kompleksa «Biķerziedi» sestā un noslēdzošā ēka tiks nodota ekspluatācijā 2018. gada nogalē un dzīvošanai tā būs pieejama 2019. gada sākumā. Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs SIA «YIT Celtniecība» informē, ka sestajā mājā tiks izveidots arī tirdzniecības centrs.

Dzīvojamo namu komplekss «Biķerziedi» atrodas Teikā, Biķernieku ielā, sestajai mājai tiek svinēti spāru svētki.

Projektu noslēdzošajā piecstāvu ēkā kopumā būs 90 dzīvokļi - no vienas līdz četru istabu dzīvokļiem, platībā no 37 līdz 88 kvadrātmetriem, katram no tiem ir balkons, dzīvokļi tiek tirgoti ar pilnu iekšējo apdari.

«YIT Celtniecība» valdes priekšsēdētājs Andris Božē informē, ka jaunajā ēkā būs pieejams arī tirdzniecības centrs vietējiem iedzīvotājiem, kur, neizejot no kompleksa «Biķerziedi», varēs iegādāties visu sadzīvei nepieciešamo.

Sīkāku informāciju par to, kas nodrošinās tirdzniecību, gan viņš nesniedz. «Mēs esam pārdevuši tirdzniecības telpas jaunajam īpašniekam un tā komercdarbības plānus šobrīd nevaram komentēt,» viņš sacīja biznesa portālam db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

YIT celtniecība nākamgad plāno investēt 16 miljonus eiro jauno projektu attīstībā

LETA, 04.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu projektu attīstītāja un būvfirma SIA YIT celtniecība 2015.gadā zemesgabalu iegādē un jauno projektu būvniecībā plāno investēt 16 miljonus eiro, sacīja YIT celtniecības valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

«Aptuveni desmit miljoni eiro tiek investēti katru gadu. Investējam gan zemesgabalos, gan būvniecībā. Šogad kopumā ir investēti 12 miljoni eiro, bet 2015.gadā plānots investēt 16 miljonus eiro. Zemesgabalu iegādei līdz pat 2018.gadam paredzēts katru gadu investēt divus līdz trīs miljonus eiro,» skiaidroja Božē.

Patlaban YIT celtniecība turpina projekta Biķerziedi attīstību Biķernieku ielā, kur tiek būvēta nākamā 65 dzīvokļu māja, un to paredzēts nodot ekspluatācijā 2015.gada vasarā. Tāpat jau ir pabeigts 65 dzīvokļu projekts Midtown Hospitāļu ielā 39, par šo projektu ir liela interese arī no vietējo pircēju puses. Božē sacīja, ka tas ir nedaudz dārgāks projekts, tas nav tik dārgs kā centrā, bet dārgāks nekā guļamrajonos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī Rīgā ir notikušas nelielas vidējās cenas izmaiņas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā, un tā sasniegusi 604 eiro par vienu kvadrātmetru, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri ir par 4,3% vairāk, liecina Ober Haus dati.

Neremontētu sērijveida dzīvokļu cenas Rīgas populārākajos mikrorajonos, piemēram, Teika, Purvciems, Pļavnieki, Ziepniekkalns, Imanta un Āgenskalns, vienistabas dzīvokļiem oktobrī saglabājās vidēji no 23 tūkstošiem līdz 30 tūkstošiem eiro, divistabu dzīvokļiem - no 32 tūkstošiem līdz 40 tūkstošiem eiro, trīsistabu dzīvokļiem - no 36 tūkstošiem līdz 47 tūkstošiem eiro un četristabu dzīvokļiem - no 45 tūkstošiem līdz 52 tūkstošiem eiro.

Pēc Zemesgrāmatas datiem, Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada oktobra mēnesī bija strauji pieaudzis un veido 895 darījumus, kas, salīdzinot ar septembri, ir par 15% vairāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centra dzīvokļu īpašnieki 2014. gada 2. ceturksnī, cerot uz nerezidentu pieaugošo interesi par nekustamiem īpašumiem vēl pirms Imigrācijas likuma grozījumu stāšanās spēkā, mākslīgi paaugstinājuši cenas. Šī iemesla dēļ piedāvājums bija piesātināts ar dzīvokļiem, kuru pārdošanas cena neatbilda to faktiskajam stāvoklim un atrašanās vietai, liecina Arco Real Estate valdes locekļa Māra Laukalēja novērojumi.

Kā norādīts Arco Real Estate Rīgas centra dzīvokļu pārskatā, 2014. gada jūlijā vidējā Rīgas centra dzīvokļu cena sasniedza 2079 EUR/m², ko ievērojami ietekmēja tieši nerezidentu darījumi. No visiem 2014.gada 2.ceturksnī notikušajiem darījumiem 57% pārsniedza 142 300 EUR slieksni, bet tikai 10% sasniedza 250 000 EUR, kas no šā gada 1.septembra kļūs par minimālo slieksni nerezidentu termiņuzturēšanās atļauju saņemšanai.

Rīgas centra rajons (t. s. tuvais centrs) 2014.gada 2.ceturksnī veidoja 32% no darījumu kopskaita ar Rīgas centra dzīvokļiem. Vidējās cenas šajā centra daļā bija ap 1400 EUR/m² dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī, ap 2000 EUR/m² dzīvokļiem labā stāvoklī un ap 2900 EUR/m² dzīvokļiem ļoti labā stāvoklī. Augstākas cenas bija raksturīgas dzīvokļiem ar augstvērtīgu apdari, kuri atrodas Vecrīgas vai parku tuvumā. Tuvais centrs, visticamāk, būs tā centra daļa, kuru visvairāk ietekmēs izmaiņas Imigrācijas likumā, jo šai pilsētas daļai ir vislielākā darījumu skaita proporcija, kas atrodas pašreizējā un gaidāmā termiņuzturēšanās atļauju saņemšanas minimālā sliekšņa robežās, uzsver M. Laukalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Mājokļu celtniecībā izaugsme, tomēr Rīgā uzbūvē divreiz mazāk nekā Viļņā un Tallinā

Dienas Bizness, 29.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no būtiskākajām tendencēm jaunu dzīvokļu celtniecībā Rīgā – nozare izkustējusies no stagnācijas, pēdējos trīs gados vērojama izaugsme, turklāt ar lielāku orientāciju uz vietējo tirgu, nekā tas bija iepriekš. Jaunajos projektos vietējo pircēju pieprasītākie ir dzīvokļi, kuru cena vidēji ir ap 90 000 eiro, trešdien raksta laikraksts Diena.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, Latvijā uzbūvēto divu vai vairāku dzīvokļu ēku kvadrātmetru skaits lēnām, bet pieaug. Ja 2012. gadā tika uzbūvētas šādas ēkas 96 000 kvadrātmetru platībā, tad 2014. gadā tie jau bija 143 000 kvadrātmetru. Saskaņā ar Rīgas pilsētas būvvaldes datiem pēdējos gados pieaug arī izsniegto būvatļauju skaits. Tomēr jaunu mājokļu būvniecību kavē samērā mazais pieprasījums, jo vietējo iedzīvotāju pirktspēja nereti ir pārāk zema, lai iegādātos dzīvokļus jaunajos projektos. Savukārt nerezidentu pieprasījums pēc dzīvokļiem Rīgā faktiski ir apsīcis.

Projektu, kas tiek attīstīti pašlaik, vidū jāmin dzīvokļu ēka Felicity Apartments Rīgā, E. Birznieka-Upīša ielā ar 78 dzīvokļiem, kuru ekspluatācijā plānots nodot 2015. gada beigās, projekts Priedes Pierīgā, Gulbju ielā ar 40 dzīvokļiem, projekts Z Tower ar 336 apartamentiem Ķīpsalā, projekts Biķerziedi Biķernieku ielā. Pēdējā minētajā projektā, kurā jau notiek dzīvokļu iepriekšpārdošana, attīstītājs min, ka dzīvokļu platība ir no 46 līdz 88 kvadrātmetriem, un cena svārstās no 78 600 līdz 157 800 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušo gadu raksturo izteikti augsts pieprasījums pēc privātās apbūves zemēm, dzīvokļiem un privātmājām visos Latvijas reģionos, liecina Latio mājokļu tirgus pārskats.

Pērn darījumu skaits ar apbūves zemēm, pieauga par 14%, kamēr dzīvokļu – samazinājās par 13%. Tāpat arī samazinājās piedāvājumu skaits, kas būtiski ietekmēja tirgus situāciju kopumā, uzturot cenas iepriekšējā līmenī. Lai gan vīrusa pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ pavasarī darījumu aktivitāte mājokļu tirgū mazinājās, jau vasarā un vēlākos mēnešos darījumi notika ļoti aktīvi.

"2020.gadu noteikti atcerēsimies. Gada sākumā paustās draudīgi pesimistiskās prognozes līdz šim nav piepildījušās, tomēr nākotne ir neskaidra. Pagājušā gada ietekmē novērojām lielu interesi par mājokļiem ārpus Rīgas, diemžēl attīstītāji nesaredz peļņas iespējas tālāk par 15 km aiz galvaspilsētas robežām. Jā, ir daži izņēmumi - tomēr tie neveido tirgu. Ja pēkšņi notiktu Baltijas jūras reģiona valstu čempionāts monocentriskajā attīstībā – mēs ar atrāvienu uzvarētu," komentē nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Jaunu dzīvokļu piedāvājums Rīgā palielināsies

Žanete Hāka, 07.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajā laikā Rīgā tiks pabeigta vairāku jaunu dzīvojamo ēku projektu īstenošana, palielinot dažādām pircēju kategorijām atbilstošu dzīvokļu piedāvājumu, teikts jaunākajā nekustamā īpašuma kompānijas Latio mājokļu tirgus pārskatā.

«Pircēju pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem pēdējos gados ir pakāpeniski audzis, tādēļ labu mājokļu piedāvājums par tirgus situācijai atbilstošu cenu pilnībā pabeigtos jauno ēku projektos sarūk,» skaidro Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Aktivitātes atjaunošanās sekmē gan iepriekš iesaldētu ēku būvniecības atsākšanu, gan arī jaunu projektu celtniecību. Arī daļu no banku īpašumā esošajiem jaunajiem projektiem pabeidz, savukārt citus pārdod investoriem vai attīstītājiem, kas gatavi turpināt to īstenošanu. Tuvākajā laikā Rīgas centrā un mikrorajonos tiks pabeigta vairāku dzīvojamo ēku būvniecība vai rekonstrukcija, tādējādi palielinot kā ārzemju, tā arī vietējo pircēju prasībām atbilstošu dzīvokļu piedāvājumu, saka eksperte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidzemes lielākajās pilsētās un novados arī 2021.gadā, tāpat kā iepriekšējā gadā, novērots augsts pieprasījums pēc dzīvokļiem, privātmājām, īres mājokļiem un apbūves zemes, cenām augot par 10% līdz 20%, ko veicinājis labu, kvalitatīvu īpašumu deficīts un labvēlīgi kredītiestāžu nosacījumi, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio dati.

Darījumu skaits bijis līdzīgs aizvadītajos gados reģistrētajam, ar augšupejošu tendenci atsevišķos segmentos. "Gads iesākās ar nelielām gaidām un neziņu, ņemot vērā Covid-19 pandēmijas klātesamību un iespējamo ietekmi uz darījumiem ar nekustamo īpašumu un iedzīvotāju aktivitāti tajos. Tomēr, neskatoties uz ierobežojumiem un krīzi atsevišķās tautsaimniecības nozarēs, darījumi gan ar dzīvokļiem, gan privātmājām, gan apbūves zemes gabaliem saglabājās iepriekšējo gadu apjomā. Tāpēc var teikt, ka gads kopumā bijis tikpat veiksmīgs kā citi gadi," saka pilna servisa nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" Valmieras biroja pārstāve, Vidzemes reģiona vērtēšanas biznesa attīstības speciāliste Daiga Mihelsone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pieaug pieprasījums pēc dzīvokļiem modernajā Rīgas centrā

Armanda Vilciņa, 04.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados palielinājusies cilvēku interese par iespējām iegādāties īpašumus tuvāk pilsētas centram, šo tendenci, lemjot par jauniem projektiem galvaspilsētā, ņem vērā arī būvnieki un attīstītāji, stāsta Aleksandra Strode, SIA LNK Properties valdes locekle.

Prestižākais un pieprasītākais Rīgas rajons pašlaik ir Klusais centrs, kas kā pilsētas centra vēsturiskā daļa iekļauts arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, atzīmē A. Strode. Tāpat lielu interesi novērojam par iespējām iegādāties īpašumus arī Skanstes rajonā, kur līdzās augstākās klases dzīvojamajiem kompleksiem iedzīvotājiem pieejami gan dažādi biznesa centri, gan sporta arēna, skolas, bērnudārzi un zaļie parki, gan ērta infrastruktūra, kas tiek aktīvi attīstīta, skaidro LNK Properties valdes locekle.

Taupa laiku

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc cilvēki vēlas dzīvot tuvāk pilsētas centram, ir laika ekonomija, secina A. Strode. “Pēdējos gados Rīgas centrā un tā tuvumā attīstītas vairākas augstas klases biroju ēkas, kas nozīmē, ka liela daļa cilvēku ikdienā strādā tieši galvaspilsētas centrā. Izvērtējot ceļā pavadīto laiku uz un no darba, cilvēki bieži izdara izvēli iegādāties mājokli tuvāk savai darbavietai. Bez tam centrs sniedz arī citas priekšrocības – te pieejams gan plašs restorānu un kafejnīcu klāsts, gan dažādas izklaides un sporta iespējas. Mūsdienu straujajā ritmā ir svarīgi, ka viss, kas mums vajadzīgs, atrodas tepat netālu, tāpēc novērojam, ka pieprasījums pēc šāda tipa mājokļiem ik gadu aug,” skaidro LNK Properties valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Īrei meklē dzīvokļus no 355 līdz 570 eiro mēnesī

Žanete Hāka, 22.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada otrā ceturkšņa sākums īres tirgū ir bijis diezgan kluss, aktīvāks tas palieka vien ceturkšņa pēdējā mēnesī, taču tas attiecināms tikai uz dzīvokļiem ar īres maksu vidēji no 355 līdz 570 eiro mēnesī, liecina kompānijas Ober Haus jaunākais apskats.

Pirmajā ceturksnī aktīvākie īres dzīvokļu interesenti bija vietējie klienti, bet otrajā ceturksnī ļoti augsts pieprasījums bija no ārvalstu klientiem, pēc centra un Vecrīgas īres dzīvokļiem uz pāris nedēļām Dziesmu un deju svētku un starptautiskā jauno

populārās mūzikas izpildītāju konkursa Jaunais vilnis laikā, gan uz pāris mēnešiem vasaras periodā.

Ārvalstu klienti un starptautisko kompāniju vadītāji pārsvarā interesējas gan par mēbelētiem divu istabu īres dzīvokļiem ar vidējo īres maksu ap 600 eiro vai četru līdz sešu istabu dzīvokļiem ar vidējo īres maksu līdz pat 1700 eiro mēnesī.

Vispieprasītākais joprojām ir pilsētas klusais centrs, taču gandrīz tikpat liela interese ir arī par dzīvokļiem aktīvajā centrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī ievērojami sarucis darījumu skaits ar jauno projektu dzīvokļiem, norādīts Arco Real Estate jauno projektu tirgus pārskatā.

Rīgā noticis vien 51 darījums, kas ir zemākais rādītājs pēdējo 2 gadu laikā kopš 2012. gada septembra. Līdzīga tendence novērota arī Jūrmalā, kur darījumu skaits ar jauno projektu dzīvokļiem bija attiecīgi 56 darījumi jūlijā un 51 darījums augustā, bet septembrī notikuši vien 12 šādi darījumi. Tāpat samazinājies arī darījumu skaits ar dzīvokļiem, kuru cena pārsniedza jauno 250 tūkstošu eiro slieksni termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai.

Jautāts, kādas ir jauno projektu raksturīgākās cenas Rīgas jaunajos projektos, Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs uzsver, ka mikrorajonos esošo jauno projektu dzīvokļu vidējā cena 3. ceturksnī bija 1480 EUR/m², kas ir par 5% augstāka kā iepriekšējā ceturksnī, savukārt Rīgas centrā, kā arī tādos centram tuvos rajonos kā Ķīpsala un Klīversala vidējā cena jauno projektu dzīvokļiem 3. ceturksnī saglabājās 2600 EUR/m² pozīcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktīvākais mēnesis atpūtai, pasīvākais – darījumiem. Tā nekustamā īpašuma tirgu jūlijā, kas šobrīd atgriezies pie izteiktas sezonalitātes, raksturo nekustamo īpašumu kompānijas Latio eksperti.

Lai pārdotu īpašumu par tirgus cenu, joprojām nepieciešamas 86 dienas, secināts jaunākajā nekustamo īpašumu aģentūras “Latio” ikmēneša “Mājokļu pircēju pārliecības indeksā”. Cenu šūpoles būtiski nav spējusi sakustināt arī inflācija un kārtējais EURIBOR likmes pieaugums. Darījumu vadītāji novērojuši: pircēji sāk pieņemt jauno ekonomisko realitāti un ir gatavi domāt par hipotekāro kredītu - tomēr tikt pie kārotā īpašuma pat ar aizdevumu kļūst arvien grūtāk, jo lielai daļai potenciālo pircēju ienākumu līmenis neiekļaujas noteiktajā formulā, kas bankai palīdz aprēķināt klienta maksātspēju kredīta saņemšanai. Tas savukārt veicina citu tendenci – apgriezienus uzņem īres tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kuģa kursu nosaka kapteinis, nevis vējš

Miks Stūrītis, SIA Citrus Solutions valdes priekšsēdētājs, 14.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Projektu vadība. Ar ko gan to varētu salīdzināt? Pavisam klišejiski – ar kuģa vadību. Bet šis salīdzinājums visoptimālāk parāda šī termina nozīmīgumu. Kāpēc tā? Tūlīt paskaidrošu.

Lai arī kāds būtu uzņēmuma darbības veids, tas nevar īstenot nekāda veida projektu, ja nav atbilstošas projektu vadības. Skaidri formulēti projektu vadības standarti nosaka to, cik veiksmīgi tiks īstenoti projekti. Savukārt veiksmīgi īstenoti projekti nosaka virzienu jeb kursu, kurā uzņēmums stūrē. Ja uzņēmumā nav izstrādāti projektu vadības standarti, var visai droši apgalvot, ka tas ir tas pats, kas būtu, ja uzņēmumam nebūtu vadības. Kuģis peldētu savā vaļā – kur vēji pūš, kur straumes nes. Varbūt kādreiz paveicas un aiznes pareizajā virzienā. Bet varbūt nē. Un visticamāk, ka nē. Ilgtermiņā šāda dreifēšana atklātos ūdeņos nekam neder.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno mājokļu tirgū, kur vēl pirms gada pieprasījums krietni pārsniedza pieprasījumu, nu situācija ir tāda, ka vajadzība pēc mājokļa teorētiski saglabājas, taču ekspluatācijā nodotie projekti arvien biežāk nav pilnībā izpārdoti - cenu pieaugums šajā segmentā ir proporcionāls būvmateriālu cenu pieaugumam, tomēr, iedzīvotāju ienākumiem neaugot tikpat strauji un pieaugot arī pārējām izmaksām, potenciālo pircēju loks samazinās.

2020. gadā tirgū lielāka daļa darījumu notika ar dzīvokļiem, kas jau bija nodoti ekspluatācijā. Pandēmijas laikā pieaugot mājsaimniecību uzkrājumiem, palielinājās pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunbūvēs, kā rezultātā strauji tika izpirkti tirgū esošie dzīvokļi un aktivitāte pārvirzījās uz būvniecības stadiju.

Iznācis Dienas Biznesa speciālizdevums Nekustamais īpašums 

Viļņā katru gadu tiek uzbūvēti un pārdoti aptuveni 5000 dzīvokļu, savukārt Rīgā...

Nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas Colliers Latvia Konsultāciju departamenta direktore Agija Vērdiņa atklāj, ka pašlaik tirgū palikuši mazāk kā 1000 pabeigtu dzīvokļu, kas pieejami iegādei, tomēr tuvākajā laikā sagaidāms, ka šie rādītāji varētu uzlaboties, jo projekti, kas tiek nodoti ekspluatācijā, arvien biežāk nav pilnībā izpārdoti. “Tomēr kopumā lieli jauno dzīvokļu “atlikumi” tirgū nav gaidāmi, jo kara iespaidā radušos būvmateriālu izmaksu pieauguma rezultātā 2022. gadā tika uzsākti mazāk projekti, nekā tika gaidīts, un arī tagad novērojams, ka lielākoties jaunu būvniecību uzsāk tirgū jau labi zināmi attīstītāji,” piebilst A.Vērdiņa.

Kam tiek būvēti jaunie projekti, ja vidējā bruto alga valstī ir 1370 eiro? 

Esošie notikumi nekustamo īpašumu tirgū nav saprotami, trešdien preses konferencē sacīja nekustamo...

Cita rezervāciju politika

Pašlaik būvniecības stadijā ir aptuveni 3770 dzīvokļu, tomēr ne visi no šiem dzīvokļiem ir pieejami publiski rezervācijai, vairāk nekā 700 no šiem dzīvokļiem vai nu vēl nav pieejami iegādei vai ir pieejami, tikai individuāli uzrunājot attīstītāju. “Līdz kara sākumam reti kurā projektā dzīvokļi netika pārdoti jau būvniecības stadijā vai netika publicētas cenas, bet pie neskaidrajām un mainīgajām būvniecības izmaksām vairāki projekti sāka piekopt iepriekš minēto cenu un rezervāciju politiku. No visiem būvniecībā esošajiem dzīvokļiem aptuveni 30% ir jau rezervēti. Pirms gada šis rādītājs bija ap 50%,” teic A.Vērdiņa.

Viņa skaidro, ka rezervāciju aktivitāte ir samazinājusies vairāku iemeslu dēļ: “Pirmkārt, par aptuveni 25% pieaugušas cenas. Otrkārt, Euribor iespaidā gan palielinājušās aizņemšanās izmaksas, gan samazinājusies summa, ko mājsaimniecība var aizņemties, zināmu iespaidu uz darījumu kritumu atstāj arī mazāks pieejamo projektu skaits. Cenu pieaugums ko novērojam jauno dzīvokļu segmentā ir proporcionāls būvmateriālu cenu pieaugumam, tomēr iedzīvotāju ienākumiem neaugot tikpat strauji un pieaugot arī pārējām izmaksām, potenciālo pircēju loks samazinās”.

To apliecina arī “Swedbank” Mājokļu pieejamības indekss (MPI) - mājokļa iegāde pirmreizējā tirgū daudziem pircējiem šobrīd vairs nav pa kabatai. Lai gan algu kāpums pērn turpinājās, dzīvokļu cenas auga straujāk un līdz ar krietni augstākām procentu likmēm deldēja mājokļu pieejamību. Iedzīvotāju rocību un gatavību veikt lielus pirkumus nelabvēlīgi ietekmējusi arī kopējā dzīves dārdzība un pirktspējas kritums, liecina MPI.

Problēmas rada finanses

Pieprasījums pēc jauniem un energoefektīviem dzīvokļiem tirgū vēl joprojām ir, tomēr problēmas potenciālajiem pircējiem sagādā tieši finansiālais aspekts. “Ja pirms vairākiem gadiem runājām, ka pircējiem bija problēmas sakrāt pirmo iemaksu, tad pašlaik Altum atbalsta programmas šo situāciju labi risina. Taču pašlaik kopējā dzīvokļu cena un ikmēneša maksājums pat pie 30 gadu scenārija vidējām mājsaimniecībām ir augsts. Pirms kara sākuma dzīvokļi vidēji būvniecības stadijā tika rezervēti par 132 000 eiro, kas nozīmēja, ka mēneša maksājums pie tā brīža likmēm uz 30 gadiem un ar 15% pirmo iemaksu bija ap 400 eiro. Pašreiz vidējais darījumu jau būtu 155 000 eiro, kas pie pašreizējā likmēm veido mēneša maksājumu ap 635 eiro. Vēl, protams, papildus ir izmaksas par autostāvvietu un noliktavu, kas potenciāli vēl vairāk palielina ikmēneša maksājumu,” situāciju ilustrē A.Vērdiņa.

Visu rakstu lasiet jaunākajā Dienas Biznesa speciālizdevumā Nekustamais īpašums.

Dienas Biznesa abonenti speciālizdevumu Nekustamais īpašums saņem bez maksas. Žurnāls nopērkams arī lielākajās tirdzniecības vietās Latvijā!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Āgenskalns jeb Jaunais Mežaparks nostiprinās prestižo rajonu sarakstā

Laura Mazbērziņa, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āgenskalns pēdējo gadu laikā ir kļuvis par arvien pieprasītāku vietu dzīvošanai, nereti tiek dēvēts par «Jauno Mežaparku», nostiprinot pozīcijas dārgāko un prestižāko Rīgas rajonu sarakstā, vērtē nekustamā īpašuma eksperti.

Baltic Sotheby’s International Realty pārdošanas konsultante Evija Zālīte pastāstīja, ka Āgenskalna nami laika gaitā būtiski ir mainījušies, jo kara laikos tie tika nodedzināti, vēlāk atjaunoti. Tādēļ mūsdienās redzamā apbūve, galvenokārt, veidojusies, sākot ar 19. gs. pirmo pusi, bet 19.gs. beigās Āgenskalnā sāka celt priekšpilsētu iedzīvotāju pieticīgām prasībām atbilstošus īres namus, kur pārsvarā iekārtoja dzīvokļus apkārtnes fabriku strādniekiem.

«Dažādu laikmetu arhitektūras stili ar mūsdienīgiem dzīvojamo namu projektiem, kapitāli renovētas kultūrvēsturiskās ēkas, parki, moderns darījumu centrs ar augstceltnēm Daugavas kreisajā krastā, kā arī robežošanās ar Ķīpsalu un Klīversalu, sniedz ievērojamu pozitīvu ietekmi uz tuvākās apkārtnes attīstību un vērtību. Āgenskalnu nereti dēvē par «Jauno Mežaparku»,» teic SIA Latio mājokļu tirdzniecības vadītājs Ermīns Sniedze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Biķerziedu kvartāla ceturtajā kārtā ieguldīs 5 miljonus eiro

Lelde Petrāne, 03.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums un nekustamo īpašumu attīstītājs YIT Celtniecība uzsācis ceturtās kārtas būvniecību Biķerziedu kvartālā, kas atrodas Teikā. Šīs kārtas laikā tiks izbūvēta viena piecstāvu ēka ar 65 dzīvokļiem.

Ceturtās kārtas investīcijas sasniegs 5 miljonus eiro, savukārt kopumā Biķerziedu kvartālā YIT Celtniecība līdz šim ir ieguldījis 10 miljonus eiro.

Jaunā dzīvojamā māja, kas atradīsies Biķernieku ielā 16, būs piektā ēka. Paredzēts, ka to ekspluatācijā nodos 2015. gada vasarā. Atšķirībā no iepriekšējās kārtās izbūvētajām mājām, šajā būs trīs kāpņu telpas, piedāvājot dzīvokļus ar divām, trīs un četrām istabām. Dzīvokļu platība ir robežās no 46 – 88,3 m2. YIT Celtniecība norāda, ka tieši divu istabu dzīvokļi tika visātrāk izpirkti iepriekšējās kārtās, kas, iespējams, saistīts ar īres tirgus pieprasījumu pēc šiem dzīvokļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

YIT Celtniecība vadītājs: banku sektors sekmē tirgus kropļošanu

Lelde Petrāne, 20.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku nekustamo īpašumu pārdošanas cenas veidošanas ideoloģija stipri atšķiras no tās, kuru pielieto pilnvērtīgas celtniecības kompānijas, šodien izplatītā paziņojumā norāda YIT Celtniecība valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

«Mūsējā ir balstīta uz faktiskajiem izdevumiem, kas saistīti ar zemes iegādi un projektēšanu, celtniecības darbu un mārketinga izmaksām. Banku struktūrām, kas īpašumus ir pārņēmušas izsolēs, ir citi orientieri,» skaidro būvnieks.

«Viņu cena bieži vien ir zemāka par pašizmaksu un nekādi nav samērojama ar reālajām celtniecības izmaksām. Šī iemesla dēļ tās var atļauties būt elastīgākas un agresīvākas cenu ziņā, kā arī piedāvāt potenciālajiem pircējiem izdevīgākas aizdevuma procentu likmes un mazākas prasības pirmajai iemaksai,» akcentē A. Božē.

Saskaņā ar viņa vārdiem šādos apstākļos, kuri uzskatāmi par «deformētu tirgu», klasiskie projektu attīstītāji uzsvaru liek uz augstu kvalitāti, citādu produktu un pircēju izglītotību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvārī Rīgā vidējās cenas neremontētu sērijveida dzīvokļu segmentā palikušas nemainīgas un vidēji ir 650,7 eiro par vienu kvadrātmetru, liecina Ober Haus dati.

Salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena par vienu kvadrātmetru ir pieaugusi par 4,1%.

Pēc Zemesgrāmatas datiem Rīgas pilsētā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas darījumu skaits šā gada janvāra mēnesī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir samazinājies par 33,4%. Taču, kā secina Ober Haus speciālisti, to pagaidām vēl nevar atzīmēt kā tendenci, kas būtu saistīta ar plānotajām izmaiņām Maksātnespējas likumā, jo klientu aktivitāte ir liela. Drīzāk tas saistīts ar faktu, ka daudzi pircēji gaida krasu cenu samazinājumu, līdz ar ko nesteidz pirkt īpašumu, pagaidām to tikai noskatot.

Janvārī interese par dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos bija gada sākumam netipiski augsta. Pircēji interesējās gan par nelieliem vienas līdz divu istabu dzīvokļiem, gan lielākiem trīs līdz četru istabu dzīvokļiem. Lielākā interese tika izrādīta par dzīvokļiem ar nelielām platībām cenu kategorijā līdz 30 tūkstošiem eiro, taču pietiekami liela interese bija arī par dzīvokļiem cenu kategorijā līdz pat 50 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Par aizejošā gada norisēm nekustamā īpašuma tirgū ir nopelnītas gan dāvanas, gan arī žagari

"Latio", 27.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gads tuvojas izskaņai, un šajā laikā parasti atskatāmies uz paveikto, sasniegto, un iezīmējam jaunā gada aprises. Nekustamo īpašumu uzņēmums "Latio" apkopojis būtiskākās šā gada norises Latvijas nekustamā īpašuma tirgū un ielūkojies, kas sagaidāms nākamgad. Lai palīdzētu Ziemassvētku vecītim sarūpēt dāvanas, "Latio" nāca talkā un dāvanu maisam pievienoja savu artavu, jo par aizejošā gada norisēm ir nopelnītas gan dāvanas, gan arī žagari.

2019. gadā bijuši īpaši atzīmējami notikumi gan nekustamā īpašuma (NĪ) nozarē, gan arī politikā, kas to veido.

Šis gads atnesa ierobežojumus darījumos ar skaidru naudu. Kopš 2019. gada 1. maija nodokļu maksātāji, tajā skaitā – fiziskas personas, kuras neveic saimniecisko darbību, vairs nedrīkstēja veikt atsavināšanas darījumus ar nekustamo īpašumu skaidrā naudā neatkarīgi no darījuma summas. Likuma "Par nodokļiem un nodevām" pārejas noteikumi paredz, ka uz tādiem nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumiem, kuri noslēgti pirms 2019. gada 1. maija un kuru darbība turpinās pēc šā datuma, un kuru pilnīga vai daļēja izpilde paredzēta skaidras naudas norēķinu veidā, aizliegums norēķināties skaidrā naudā būs spēkā no 2020. gada 1. janvāra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sērijveida dzīvokļu cenas gada laikā pieaugušas par vidēji 2%

Gunta Kursiša, 11.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gada laikā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā ir augušas par vidēji 2%, tāpat pēdējā gada laikā aktivitāte sērijveida dzīvokļu tirgū ir palielinājusies, tomēr dzīvokļu cenas aizvien ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada jūlijā, liecina Arco Real Estate novērojumi.

Sērijveida dzīvokļu cenu pieaugums galvenokārt bija vērojams pērnā gada pirmajā ceturksnī, un cenu kulminācija tika sasniegta maijā – 595 eiro par m2, savukārt pēdējos trīs gada ceturkšņos cenas saglabājušās stabilas, notiekot vien nelielām svārstībām.

Vidējā sērijveida dzīvokļu cena 2012. gada decembrī bija tādā pašā līmenī kā vasaras sākumā. Decembrī tā nedaudz palielinājusies līdz 595 eiro par m2.

Cenas vidēji ir par 63,3% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad vidējā neremontēta sērijveida dzīvokļu cena bija sasniegusi visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro par m2. 2008. gadā vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā kopumā samazinājās par vidēji 33,5%, 2009. gada laikā vidējās cenas kopumā sarukā vēl par 44,2%, savukārt 2010. gada laikā cenas kopumā pieauga vidēji par 16,9%. 2011. gadā atkal bija vērojams 3,5% kritums, bet 2012. gada laikā dzīvokļu cenas pieaugušas par 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru