Jaunākais izdevums

Krimas galvaspilsētā Simferopolē ceturtdien arestētas divas puskailais radikālās feministu kustības Femen aktīvistes, kas pie reģionālā parlamenta protestēja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Viena protestētāja tika arestēta dažas sekundes pēc akcijas sākuma, kamēr otrai izdevās kādu laiku izvairīties no gūstītājiem. Viņa vairākas reizes izsaucās: «Apturiet Putina karu!». Šis sauklis bija rakstīts arī uz viņas krūtīm.

Tomēr arī viņa tika arestēta un aizvesta uz drošības spēku autobusu. Daži cilvēki, kas vēroja notiekošo, sauca: «Prostitūtas» un «Kauns!».

Krievija kopš piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Kijeva jebkādus Krimas mēģinājumus rīkot referendumu pasludinājusi par nelikumīgiem, taču tajā pat laikā Krievijas Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz atvieglot kārtību, kādā valstij pievienojamas jaunas teritorijas.

Likumprojekts paredz, ka par pietiekamu aneksijas pamatu uzskatāma «tautas gribas izteikšana», kas, piemēram, izpaudusies referendumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radikālās feministu organizācijas Femen aktīvistes sarīkojušas protestu Spānijas parlamentā. Aktīvistes protestēja pret valdības vēlmi valstī ieviest stingrākus abortu noteikumus.

Aktīvistes izģērbās brīdī, kad uzstājās Spānijas tieslietu ministrs Alberto Ruiss – Galardons. Femen aktīvistes arī izkliedza saukļus - «aborts ir svēts!». Aktīvistes no parlamenta ēkas izdevās dabūt projām pēc dažām minūtēm.

Spānijas valdība līdz oktobra beigām iecerējusi izstrādāt ierosinājumus izmaiņām pirms trijiem gadiem pieņemtajā abortu likumā. Spēkā esošajā likumā bez ierobežojumiem atļauts veikt abortu līdz grūtniecības 14 nedēļai vai arī līdz 22 nedēļai, ja atklājas, ka embrijs ir deformēts.

Esošā Spānijas valdība iecerējusi noteikt vairākus abortu ierobežojumus. Stingrāku kontroli atbalsta arī valstī ietekmīgā katoļu baznīca.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien apmeklēja Ungārijas galvaspilsētu Budapeštu vienas dienas vizītē, parādot pasaulei, ka viņam vēl ir draugs Eiropas Savienībā (ES) Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna personā, neraugoties uz saspīlējumu starp Krieviju un Rietumvalstīm Ukrainas jautājumā.

Putins un Orbāns pēc sarunām Budapeštā paziņoja, ka ir panākuši «politisku vienošanos» par jaunu elastīgu ilgtermiņa kontraktu Krievijas gāzes piegādēm Ungārijai, lai aizstātu darījumu, kura termiņš beidzas šogad.

«Mēs augstu vērtējam savu kā uzticama energoresursu piegādātāja reputāciju Eiropā un Ungārijā,» sacīja Putins, no kura citi Eiropas līderi pēdējos mēnešos ir izvairījušies Ukrainas notikumu un Krievijas cilvēktiesību problēmu dēļ.

Putina Budapeštas apmeklējuma laikā galvenais darba kārtības jautājums bija diskusijas par gāzes piegāžu līgumu. Krievijas prezidents arī nolika vainagu kritušajiem padomju karavīriem, tostarp tiem, kas gāja bojā, apspriežot 1956.gada sacelšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas parlamenta augšpalāta apstiprina Putina lūgumu izmantot Ukrainā armiju

LETA--RIA NOVOSTI, 01.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

«Sakarā ar ārkārtējo situāciju Ukrainā, draudiem Krievijas Federācijas pilsoņiem, mūsu tautiešiem, Krievijas Federācijas militārā kontingenta personālsastāvam, kas atbilstoši starptautiskajiem līgumiem dislocēts Ukrainā (Krimas Autonomajā Republikā), pamatojoties uz Krievijas Konstitūcijas 102.panta 1.daļas punktu «g», iesniedzu Krievijas Federācijas Federālajā Padomē lūgumu par Krievijas Federācijas bruņoto spēku izmantošanu Ukrainas teritorijā līdz sabiedriski-politiskās situācijas normalizācijai šajā valstī,» paziņoja Kremlis.

Pirms tam Federālā Sapulce vērsās pie Putina, norādot, ka atteikšanās pildīt 21.februāra vienošanos par situācijas normalizāciju Ukrainā rada reālus asinsizliešanas draudus Ukrainas austrumu un dienvidu apgabalos un humānas katastrofas briesmas visā valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Zemā pieprasījuma dēļ airBaltic atcēlis reisus uz Simferopoli

Dienas Bizness, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik vasaras sezonu Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic piedāvā lidojumus maršrutā uz Krimas reģiona galvaspilsētu Simferopoli, taču šogad ceļošana turp tiks atcelta. airBaltic pārstāvis Jānis Vanags radio Baltkom skaidroja, ka tas saistīts ar zemo pieprasījumu.

«Katru vasaru airBaltic uzsāk lidojumus reisā Rīga – Simferopole. Taču šogad pieprasījums augstāks bija lidojums uz tādiem punktiem kā Varna, Burgasa, Palma de Maljorka, Sardīnija. Vienlaikus strauji kritās pieprasījums pēc lidojumiem uz Simferopoli, un mēs bijām spiesti atcelt šo sezonālo reisu,» skaidroja airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents J. Vanags.

Viņš arī norādījis, ka neliela daļa biļešu šajā reisā ir izpirktas, un šiem cilvēkiem tiks piedāvāts saņemt atpakaļ naudu par iegādāto biļeti vai arī kompensācijas izmaksa.

Lai arī airBaltic seko līdzi notiekošajam Ukrainā, tas nav bijis galvenais iemesls, kādēļ atcelti lidojumi maršrutā Rīga-Simferopole, esot uzsvēris J. Vanags.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas un ārvalstu uzņēmumi pamet Krimu

LETA--UNIAN, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reaģējot uz Krievijas īstenoto Krimas aneksiju, vairāki Ukrainas un starptautiskie uzņēmumi pārtrauc darbu pussalā.

Ukrainas mazumtirdzniecības koncerns MTI Krimā slēdzis piecus apavu veikalus Intertop. MTI pārstāvji norāda, ka šobrīd neesot zināms, vai Intertop atsāks darbu Krimā.

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā par darbības pārtraukšanu Krimā paziņoja ASV ātrās ēdināšanas ēstuvju tīkls McDonald's, 3. aprīlī slēdzot ēstuves Simferopolē, Sevastopolē un Jaltā.

Savukārt Spānijas apģērbu tirdzniecības uzņēmums Inditex atlicis plānoto veikala atklāšanu Simferopoles tirdzniecības un izklaides centrā Meganom. Inditex veikalu Simferopolē bija paredzēts atklāt jau 21.martā.

Inditex Ukrainas struktūrvienības pārstāvji sīkākus komentārus šajā jautājumā pagaidām nesniedz.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Ukrainas prezidents jebkādas Krievijas armijas kustības uzskatīs par militāru agresiju

Gunta Kursiša, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Agrā ceturtdienas rītā Krimā, Simferopolē parlamenta un valdības namus ieņēmuši bruņoti cilvēki. Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs pieprasīja, lai Krimā esošās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzes un jebkādas kustības ārpus tām tiks uzskatītas par militāru agresiju, ziņo pasaules mediji.

«Es aicinu Krievijas Federācijas vadību respektēt pamata vienošanās par Krievijas militāro spēku klātbūtni Krimas autonomajā republikā,» paziņoja O. Turčinovcs, vēsta BBC.

Tāpat O. Turčinovs pauž, ka Ukrainas drošības dienestiem uzdots atbrīvot reģionālā parlamenta un valdības ēkas. Bruņotos cilvēkus, kas ieņēmuši Krimas administrācijas ēkas, viņš nodēvēja par provokatoriem.

Tikmēr gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs izplatījis paziņojumu, kurā viņš norāda, ka aizvien uzskata sevi par Ukrainas vadītāju, kā arī lūdz palīdzību Krievijai nodrošināt viņa drošību pret «ekstrēmistu darbībām», vēsta Interfaks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Ukrainas iekšlietu ministrs: Krievija sākusi bruņotu iebrukumu

LETA--UNIAN, Gunta Kursiša, 28.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs piektdien paziņojis, ka Krimā sācies bruņots Krievijas iebrukums. Tikmēr Krievijas Melnās jūras flote noliedz savu iejaukšanos Krimā notiekošajā, vēsta Interfax.

Ministrs pavēstīja, ka Sevastopoles Belbekas lidostu bloķējušas Krievijas karaflotes vienības, kamēr lidostas iekšienē atrodas Ukrainas karavīri un robežsargi. Lai gan bruņotās personas, kas ielenkušas lidostu, tērptas uniformās bez atpazīšanās zīmēm, tās neslēpj savu piederību, norādīja A. Avakovs.

Lidosta šobrīd ir slēgta, taču bruņotas sadursmes līdz šim nav notikušas.

Tikmēr Krievijas Melnās jūras flotes pārstāvji pauda, ka nav veikusi nekādus pienākumus Sevastopoles lidostā, netālu no karaflotes bāzes, informē Interfax.

Ukrainas ekonomikas ministrs Pavlo Šeremeta intervijā BBC pauda, ka notiekošais Krimā ir «absolūti nepieņemami». Jautāts par to, vai varētu tikt pielietots militārs spēks, viņš pauda, ka pašlaik tādas diskusijas nenotiek, tomēr, ja būs jāaizstāv valsts teritoriālā vienotība, tas tiks darīts. P. Šeremeta uzsvēra, ka pirmā opcija ir komunikācija. Pašlaik Ukrainas valdības jau veic pārrunas ar Krieviju, norādīja ministrs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vējonis: Cīņa par Krimu nonākusi pata stāvoklī

LETA, 20.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas un Ukrainas cīņa par Krimu nonākusi pata stāvoklī un tas būs gadiem, varbūt pat gadu desmitiem neatrisināts teritoriāls jautājums, intervijā Rietumu radio sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Vienlaikus Vējonis uzskata, ka Ukraina pret Krievijas militāro iejaukšanos izvēlējās pareizu taktiku, jo militāra spēka pielietošana, sākot šaušanu, jau būtu reāli kara draudi. Viņaprāt, šajā situācijā reāls karš būtu vajadzīgs vismazāk un attiecības starp Krieviju un Ukrainu jārisina diplomātiskā ceļā.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Baraks Obama noraidījis iespēju, ka ASV varētu militāri iejaukties Ukrainas konfliktā, bet solīja izveidot spēcīgu diplomātisko fronti pret Krieviju.

«Mēs Ukrainā negrasāmies iesaistīties militārā scenārijā,» intervijā telekanālam NBC sacīja Obama.

«Tas, ko mēs darīsim, būs sekojošais - mēs mobilizēsim visus mūsu diplomātiskos resursus, lai panāktu, ka mums ir spēcīga starptautiskā savstarpējā saistība, kas pauž skaidru vēstījumu,» viņš piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vērojumi Krimas tūrisma biznesā. Skats no malas

Arnolds Brūders, SIA «JARDI.Partneri» partneris un treneris, 02.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz divus gadus (līdz pērnā gada rudenim) strādājot par ekspertu ES projektā Krimas tūrisma izglītības attīstības jomā, uzkrājies gana daudz vērojumu. Mani vērojumi Krimā, piedevām vēl pašreizējo notikumu kontekstā, iespējams, var likt aizdomāties vairāk arī mūsu uzņēmējiem.

Sākšu ar vērtībām, misiju, vīziju.

Krimā ar tūrisma uzņēmējdarbību nodarbojas teju vai katrs, kam nav slinkums. Gluži kā padomju gados, pirms jebkuras pilsētiņas jūras tuvumā no pavasara līdz rudenim, bet jo īpaši īsajā Krimas tūrisma sezonā (paši viņi uzskata, ka sezona sākas pēc 25. jūnija un beidzas ar 1. septembri) redzēsiet ne vienu vien 70- to gadu «Žiguli», uz kura stāv kartona vai finiera plāksne ar uzrakstu «Жильё у моря» - «miteklis pie jūras». Jaltā slavenās 80 km garās trolejbusa līnijas galapunktā, no trolejbusa izkāpjot, jūs arī pat tīri fiziski aiz rokas grābs mitekļa piedāvātāji. Cenas, kas tiek prasītas par mitekli, liek domāt, ka tiksiet izmitināts ja ne 4, tad 3 zvaigžņu viesnīcā jau nu noteikti. Tas, kas ir piedāvājumā gan būs istaba vai dzīvoklis (ja esat vairāki) visparastākajā padomjlaika mājā vai arī kāda nu kuram tā mājiņa ir. Servisa- nekāda, par brokastīm nesapņojiet, nereti arī palagi un dvieļi- jūsējie, protams. Nav zināms, vai ūdens būs katru dienu, visu dienu, varbūt būs tikai naktī, varbūt jau no plkst.22 nebūs. Interjers- pārsvarā jau sen lietots padomju laika mēbelējums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukraina meklē iespējas slēgt robežu ar Krieviju, lai nepieļautu provokatoru un krievu aktīvistu iebraukšanu no Krievijas, pavēstījis Ukrainas vicepremjers Vitālijs Jarema.

«Tiek risināts jautājums par valsts robežas slēgšanu un stingras kontroles ieviešanu Krievijas pilsoņiem, kas vēlas šķērsot robežu,» sacīja V. Jarema.

Viņš apstiprināja, ka uz prokrieviskajiem mītiņiem Ukrainas austrumu reģionos masveidā tiek ievesti Krievijas pilsoņi.

Tikmēr Twitter parādījušies sludinājumi, kurā tiek aicināti aktīvisti no Krievijas pievienoties «pretestības akcijām» Odesā, Harkovā un Doņeckā.

Potenciālajiem braucējiem ieteikts «neuzdod liekus jautājumus» un atcerēties, «ka viņi ir vienkārši tūristi».

Ukrainas mediji vēsta, ka nedēļas nogalē Harkovā notikušās nekārtības izraisīja aptuveni divi tūkstoši aktīvistu, kas autobusos ievesti no Krievijas Belgogradas apgabala.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu ēdināšanas ķēde McDonald's apturējusi darbu trijās Krimas ēstuvēs. Tas noticis, reaģējot uz sasprindzinājumu, kas valda reģionā, vēsta BBC.

Kompānija norādījusi, ka centīsies atbalstīt restorānos strādājošās komandas un cerot atkal atvērt McDonald's restorānus «cik ātri vien iespējams».

«Iemeslu, kas nav mūsu pārziņā, dēļ McDonald's pieņēmis lēmumu uz laiku slēgt trīs restorānus Simferopolē, Sevastopolē un Jaltā,» teikts McDonald's paziņojumā.

Reuters ziņo, ka McDonald's piedāvājis restorānos strādājošajiem turpināt darbu ēstuvēs pārējā Ukrainas teritorijā, ja darbiniekiem būtu tāda vēlme.

Tas ir jau otrais gadījums, kad Krievijas un rietumu saspīlējuma dēļ kāds uzņēmums Krimā pārtrauc darbību. Šīs nedēļas ceturtdienā Vācijas Deutsche Post paziņoja, ka vairs neakceptēs vēstules, kas paredzētas Krimai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas nogalē desmitiem tūkstošu cilvēku Ukrainā izgājuši ielās. Daļa no cilvēkiem pauda atbalstu Krievijas politikai, daļa – pauda pretēju viedokli. Maskava aizvien turpina stiprināt savas militārās pozīcijas Krimas pussalā, vēsta BBC.

Starp abu pušu protestētājiem izcēlās sadursmes, un, kā vēsta BBC žurnālists Bens Brauns (Ben Brown), Sevastopolē notikušajās aktivitātēs tika piekauti vairāki protestētāji, kas iestājās par Ukrainas teritoriālo vienotību un apsargāja dzejnieka Tarasa Ševčenko 200 gadu jubilejai veltītā mītiņa dalībniekus. Kaušļi esot bijuši prokrieviski noskaņotie aktīvisti. T. Ševčenko 200. dzimšanas dienā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kā arī Krimas pussalas pilsētās Simferopolē un Sevastopolē notika patriotiski mītiņi.

Savukārt informācija sociālajos tīklos vēsta, ka nedēļas nogalē tika nolaupītas trīs protestētājas, kas iestājās pret Krievijas militāro spēku ievešanu Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Ukrainu ar vairāk nekā 50 čarterresiem pamet deputāti; izlidošanas sarakstā arī Trasta komercbankas akcionārs

Žanete Hāka, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

(Pievienots bankas komentārs)

No Kijevas Žuljanas lidostas VIP termināļa ceturtdien izlidojis jau 51 čarterreiss ar valdošās partijas deputātiem un citām personām, raksta obozrevatel.com.

Iepriekš tika ziņots, ka Ukrainas parlamenta spīkers Vladimirs Ribaks pametis Kijevu, un pirms tam viņš ar ģimeni redzēti Žuljanas lidostā. Savukārt no Ukrainas Doņeckas lidostas izlidojušas divas lidmašīnas ar Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča dēlu ģimenēm.

Savukārt ceturtdienas vakarā kāda no privātajām lidmašīnām, kura devusies uz Vīni, atgriezusies Kijevā, jo Austrijā tai liegts nosēsties, bet kādai citai lidmašīnai nav ļauts nosēsties Vācijas lidostās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā aktivizējušies krievu ekstrēmisti – gaidāmi piketi un parakstu vākšanas

Dienas Bizness, 10.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saasinoties situācijai Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, aktivizējušies dažādi prokrieviski noskaņotie grupējumi Latvijā. Piemēram, Facebook grupa Krievi Latvijā (Русские в Латвии) izsludinājusi parakstu vākšanu par Latvijas pievienošanos Krievijai.

Ziņojuma autori norāda, ka pēc pievienošanās Krievijai «attiecīgi celtos alga, pensija, pabalsti». Tajā arī minēts – ja Latvija pievienosies Krievijai, visiem Latvijas iedzīvotājiem pavērsies «milzīgas attīstības iespējas – lielākas nekā tās ir tagad Eiropas Savienībā». Jāatzīst, ka radikāli noskaņotajai Facebook grupai gan nav daudz sekotāju – to skaits nav sasniedzis 500. Vietnē Avaaz, kur tiek vākti paraksti, par šo iniciatīvu no desmit tūkstošiem nobalsojuši vairāk nekā 800 cilvēku

Tāpat Ukrainas krīzes kontekstā aktivizējusies partija Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL). Pirmdien partijas pārstāvji rīkos piketu Krimas atbalstam, «lai solidarizētos ar Krimas tautu» un pie reizes pieprasītu «garantijas krievu valodai no Sevastopoles līdz Rīgai», liecina partijas mājas lapā publicētais paziņojums. Partija savā mājaslapā skaidro, ka Krimā pieaudzis vardarbības risks no radikāļiem, kas aktivizējušies Kijevā. «Lai izdzīvotu, saglabātu savu cieņu un aizstāvētu savas intereses, Krimas tauta ņēmusi iniciatīvu savās rokās, un mēs to atbalstām. Prasām Eiropas Savienību izmantot tās ietekmi, lai nodrošinātu Krimas iedzīvotāju tiesības uz pašnoteikšanos un savu interešu aizstāvēšanu,» teikts PCTVL paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

11 fakti par Krieviju, kas, visticamāk, Tevi pārsteigs

Dienas Bizness, 11.03.2014

1. Kopš 1992. gada Krievijā nogalināti 56 žurnālisti

No tiem 64% ir noslepkavoti. Krievija ir piektā pasaulē bīstamākā valsts žurnālistiem.

Avots: Committee to Protect Journalists

Foto: ITAR-TASS/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējā laikā Krievijas vārds pasaules medijos izskan ļoti bieži. Sākotnēji valsts plašu ievērību ieguva, jo tajā notika Olimpiskās spēles, taču tagad tā ir ziņu virsrakstos dēļ notikumiem Ukrainā, kur Krievijas prezidents Vladimirs Putins kopš februāra nogales faktiski okupējis valstij piederošo Krimas pussalu.

Pārsteidzošos faktus par Krieviju, kurus apkopojis medijs Business Insider, skatieties augstāk galerijā!

Patlaban bruņoti karavīri uniformās bez atšķirības zīmēm bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Ukrainā joprojām notiek dažādas demonstrācijas. Aizvadītās nedēļas nogalē desmitiem tūkstošu cilvēku Ukrainā izgājuši ielās. Daļa no cilvēkiem pauda atbalstu Krievijas politikai, daļa – pauda pretēju viedokli. Starp abu pušu protestētājiem izcēlās sadursmes, un, kā vēsta BBC žurnālists Bens Brauns (Ben Brown), Sevastopolē notikušajās aktivitātēs tika piekauti vairāki protestētāji, kas iestājās par Ukrainas teritoriālo vienotību un apsargāja dzejnieka Tarasa Ševčenko 200 gadu jubilejai veltītā mītiņa dalībniekus. Kaušļi esot bijuši prokrieviski noskaņotie aktīvisti. T. Ševčenko 200. dzimšanas dienā Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, kā arī Krimas pussalas pilsētās Simferopolē un Sevastopolē notika patriotiski mītiņi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukrainas prokrievisko separātistu vadībai izvirzīts Streļkovs, kurš tiek uzskatīts par Krievijas pulkvedi

LETA--AFP, 09.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrumukrainas prokrievisko separātistu vadībai piektdien izvirzīts Slovjanskas nemiernieku līderis Igors Streļkovs, kurš, pēc Ukrainas slepeno dienestu rīcībā esošās informācijas, ir Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) pulkvedis.

Streļkovs izvirzīts par «visa Donbasa pašaizsardzības spēku komandieri», piektdien pavēstīja pašpasludinātais Doņeckas gubernators Pāvels Gubarjovs.

Ar šādu paziņojumu viņš nāca klajā, uzrunājot lielu cilvēku pūli Slovjanskā, kur tiek atzīmēta «uzvaras diena».

Ukrainas slepenie dienesti uzskata, ka Streļkovs patiesībā ir GRU pulkvedis Igors Girkins, kurš dzīvo Maskavā. Pats Streļkovs to gan noliedz.

Viņš tiek saistīts ar septiņu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju sagūstīšanu.

Ukrainas slepeno dienestu rīcībā esošās ziņas liecina, ka Streļkovs februārī ieradies Simferopolē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija garantēs Janukoviča drošību; Krimas parlaments grasās rīkot referendumu par nošķiršanos no Ukrainas

Gunta Kursiša, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāztajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam tiks nodrošināta drošība Krievijas Federācijas teritorijā, medijam Itar Tass apstiprinājis kāds Krievijas varas iestāžu pārstāvis. Tikmēr Krimas reģionālais parlaments grasās rīkot referendumu par nošķiršanos no Ukrainas.

«Saskaņā ar to, ka prezidents V. Janukovičs vērsās pie Krievijas varasiestādēm ar lūgumu viņu personīgi aizsargāt, paziņoju, ka šis lūgums ir izpildīts Krievijas Federācijas teritorijā,» medijam pavēstīja avots.

Jau ziņots, ka V. Janukovičs Ukrainā ir apsūdzēts masu slepkavībās un izsludināts meklēšanā. Tikmēr viņš Maskavā vērsies ar lūgumu nodrošināt viņa drošību pret «ekstrēmistu darbībām». Tāpat savā paziņojumā V. Janukovičs norādīja, ka aizvien uzskata sevi par Ukrainas vadītāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Apturēti visi lidojumi uz Krimu un no tās; tiek nodrošināti tikai reisi uz Maskavu

LETA--AFP, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētās Krimas pašaizsardzības vienības otrdien likušas apturēt visus lidojumus uz Krimas lielāko lidostu Simferopolē un no tās un pašlaik tiek nodrošināti tikai reisi uz Maskavu, no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP korespondents.

Tā dēvētās pašaizsardzības vienības pārņēmušas kontroli pār gaisa satiksmi lidostā. Avioreisam, kas otrdien bija ieradies no Kijevas, tika atteikta atļauja nosēsties.

Kā pavēstīja viens no kaujiniekiem lidostā, šāds solis sperts, lai neļautu Krimā ierasties aktīvistiem no Kijevas.

Ukraine International Airlines savā mājaslapā vēsta, ka gaisa telpas ierobežojumu dēļ atcelti visi otrdienas un trešdienas reisi starp Kijevu un Simferopoli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas Doņeckas apgabala pilsētā Slovjanskā naktī uz pirmdienu atsākušās kaujas starp promaskaviskajiem separātistiem un Ukrainas drošības spēkiem, ziņo separātistu pārstāvji.

Slovjanskas apkaimē Ukrainas karavīriem palīgā nosūtīti papildspēki, Krievijas medjam Interfax paziņojuši separātistu pārstāvji.

Jāatgādina, ka kontroli Slovjanskā prokrieviski noskaņotie separātisti ir pārņēmuši kopš aprīļa vidus.

Tikmēr Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins esot paziņojis, ka pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem esot sācies «īsts terors», ziņo Korrespondent. Tāpat, runājot par Otrā pasaules kara beigām, Krievijas līderis pavēstīja, ka nav pieļaujama «vēstures falsificēšana» un «fašistu heroizēšana». «Otrā pasaules kara rezultātu revīzija ir nepieļaujama. Sekas būs ārkārtīgi bīstamas. To apliecina šodienas traģiskie notikumi Ukrainā, neonacistisko spēku plosīšanās, kas ir izvēsuši īstu teroru pret mierīgajiem iedzīvotājiem,» paziņoja V. Putins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Krievijas Melnās jūras flote Krimas ostā

Gunta Kursiša, 28.02.2014

Kuģis Azov savā mājas bāzē - Krievijas Melnās jūras flotē Krimas ostā Sevastopolē 24. februārī.

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš politiskās nestabilitātes izveidošanās Krimas pussalā Čistenkojas rajonā tika manīti vairāki Krievijas Melnās jūras flotes bruņutransportieri. Ziņu aģentūra Reuters piedāvā aplūkot Krievijas Melnās jūras floti (Черноморский Флот), kas iemūžināta fotogrāfijās gan šogad, gan iepriekšējos gados.

Db.lv jau rakstīja, ka saskaņā ar oficiālo informāciju nesen izvietotie Krievijas Melnās jūras flotes bruņutransportieri netālu no Ukrainas robežas tur atrodas, lai palielinātu Krievijas Melnās jūras flotes objektu apsardzi. Zināms, ka kopumā, kā iemeslu minot militārās sagatavotības mācības, Krievija izvietojusi 150 tūkstošus karavīru. Lai arī Rietumi pauduši savas bažas par Krievijas militāro vienību klātbūtni Ukrainas tuvumā, Ukrainas jaunais premjerministrs Arsenijs Jaceņuks lūdza citu valstu militārajiem spēkiem neiejaukties Krimas krīzes risināšanā. Viņš uzsvēra, ka Ukraina ir spējīga rast politisku risinājumu problēmai, ziņo BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Obama: ASV Ukrainā militāri neiejauksies

LETA--AFP, 20.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Baraks Obama trešdien noraidīja iespēju, ka ASV varētu militāri iejaukties Ukrainā, bet solīja izveidot spēcīgu diplomātisko fronti pret Krieviju.

«Mēs Ukrainā negrasāmies iesaistīties militārā scenārijā,» intervijā telekanālam NBC sacīja Obama.

«Tas, ko mēs darīsim, būs sekojošais - mēs mobilizēsim visus mūsu diplomātiskos resursus, lai panāktu, ka mums ir spēcīga starptautiskā savstarpējā saistība, kas pauž skaidru vēstījumu,» viņš piebilda.

«Mēs turpināsim kāpināt spiedienu pret Krieviju, ja tā turpinās virzīties pa patreizējo kursu,» solīja prezidents.

«Pat ukraiņi varētu atzīt - nebūtu piemēroti, ja mēs uzsāktu militāru konfrontāciju ar Krieviju, un arī Ukrainai tas nenāktu par labu,» norādīja Obama.

Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Otrdien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par Krimas aneksiju.

Komentāri

Pievienot komentāru