Nekustamais īpašums

FOTO: DB viesojas privātajā sākumskolā un bērnudārzā Vinnijs

Kristīne Stepiņa, 31.08.2018

Jaunākais izdevums

«Pirms 11 gadiem izveidoju bērnudārzu, jo tieši pirmsskolas vecums bērniem ir vissvarīgākais – tajā laikā veidojas viņu personība. Daudz domāju par apkārtējo vidi, piemēram, logi tika projektēti tā, lai bērni pa tiem varētu labi redzēt. Padomju laikos būvētajos bērnudārzos viņiem nebija tādas iespējas, bērni pavadīja dienas, neredzot, kas notiek ārā. Uzskatu, ka vienus 50% veido vide, bet otrus 50% – cilvēki,» intervijā Dienas Biznesam stāsta pirmsskolas iestādes Vinnijs un Babītes Eko sākumskolas dibinātāja un vadītāja, tēlniece un uzņēmēja Regīna Deičmane.

Izglītības iestāde darbību uzsāka 2007. gadā. Sākotnēji, kā pirmsskolas izglītības iestāde, bet jau ar 2010. gada 1. septembri durvis vēra sākumskola, kurā ir iespējas mācīties no 1. – 6. klasei.

Fragments no intervijas

Kāpēc bērnudārzu būvējāt Babītē?

Tāpēc, ka šeit dzīvo mana ģimene un šeit ir ļoti pretimnākoša pašvaldība. Ja tā tāda nebūtu, mēs nevarētu nodrošināt šādus pakalpojumus, bet vecāki par tiem nespētu samaksāt. Ja nav valsts un pašvaldības atbalsta, privātās mācību iestādes nevar izdzīvot.

Kāpēc Vinnijs?

Par nosaukumu domāju kopā ar pedagogiem. To izvēlējāmies, jo Vinnijs Pūks ir brīnišķīgs tēls – mīļš lācis, kuram piemīt gan filozofiskais, gan delverīgais aspekts. Viņam ir draugi, viņš ir tik dzīvs un dabisks, mēdz kļūdīties, piedzīvo veiksmes un neveiksmes. Līdzīgi iet arī mums visus šos vienpadsmit gadus.

Kura atziņa no Alana Aleksandra Milna grāmatas jums šķiet vistrāpīgākā?

Šajā grāmatā teju katrai dzīves situācijai var atrast kādu piemērotu citātu, man patīk atziņa par brīnišķīgo dienu, jo patiešām katra diena ir tāda. Nevar novelt vainu uz laika apstākļiem, tāpat kā uz valsti. Esmu novērojusi, ka bieži vien pie visa tiek vainota valsts, bet aizmirst, ka valsts – tie esam mēs paši. Iedzīvotāju pašiesaiste ir zema, vieglāk ir norādīt uz citiem, savas dusmas izgāzt uz valsti. Darīt pašam jau nenozīmē iet un darīt kāda cita vietā, bet darīt to, ko pats var vislabāk izdarīt. Tas ir tas veids jeb atslēga, kā būvēt valsti un savu nākotni. Ja mēs katrs tā darītu, es ticu, ka mūsu valsts zeltu un plauktu.

Vinnijs ir viens no nedaudzajiem no jauna uzbūvētajiem bērnudārziem. Kādas investīcijas ieguldījāt? Kur ņēmāt naudu, vai banka deva kredītu šādam projektam?

Mums ar vīru bija nekustamo īpašumu un būvniecības bizness. Vienā brīdī sapratu, ka bez dzīvojamajām mājām un dzīvokļiem ir nepieciešams vēl arī kas cits. Tā kā mani interesē izglītība un bērnu nākotne, pēc nelielas pacīnīšanās ar vīru tapa mūsu kopīgais projekts, jo viena es to «pacelt» nevarētu. Idejas realizēšana bija komandas darbs. Arhitekte Liene Griezīte palīdzēja izveidot mūsdienu bērniem atbilstošu vidi. Ieguldījām līdzekļus un riskējām.

Vai vienpadsmit gadu darbības laikā mācību iestādes ir sevi atpelnījušas?

Vēl tas nav jūtams. Katru gadu cīnāmies ar budžeta jautājumiem, ir liels satraukums, jo nav skaidrības par to, kādas būs izmaiņas valsts izglītības sistēmā. Taču vairāk nekā desmit gadus viss tomēr ir veiksmīgi saslēdzies ar valsti un pašvaldību.

Kādas ir bijušas investīcijas šo gadu laikā?

Ieguldīts ir daudz. Izmaksas visam aug, līdz ar to arī palielinās mūsu pakalpojumu cenas. Paldies Dievam, pieaug arī pašvaldības līdzfinansējums.

Visu rakstu Skološanu tver kā mākslu lasiet piektdienas, 31.augusta laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Latvijas zīmols Lazy Francis rada kleitas filmas Kristofers Robins aktrisei

Laura Mazbērziņa, 07.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kino kompānijas «Walt Disney Pictures» filmas «Kristofers Robins» pirmizrādēm, kuras norisinājās Losandželosā un Londonā, Latvijas bērnu apģērbu zīmols «Lazy Francis» radījis divas kleitas. Latvijas zīmola kleitās pirmizrādi apmeklējusi Kristofera Robina meitas lomas tēlotāja, jaunā aktrise – Bronte Kārmaikla (Bronte Carmichael).

Jaunās aktrises kleitas tika radītas īsā laikā - to izveide prasīja nedēļu, informē ražotājs.

«Pie mums vērsās aktrises māte ar lūgumu radīt divas kleitas viņas meitai. Ņemot vērā to, ka kleitas šuvām pēc individuālas piegrieztnes, laika mums bija katastrofāli maz. Turklāt uzdevumu vēl grūtāku padarīja tas, ka kleitām vajadzēja būt šūtām precīzi uz auguma, tāpēc nevarējām kļūdīties pat par centimetru. Tas ir ārkārtīgi sarežģīti, kad mērus ņem, sazinoties «Skype»», stāsta Olga Krūze, zīmola «Lazy Francis» dibinātāja un īpašniece.

Galvenais kleitu radīšanas iedvesmas avots bijusi pati filma – visiem pazīstamais Vinnijs Pūks, kas raisa asociācijas ar medu, noapaļotām formām, un Kristofers Robins, kurš ir slavens ar savu klasisko angļu svīteri. «Sarkanā un zelta krāsa ir dzīvi apliecinoši toņi, tāpēc mums nebija ne mazāko šaubu, ka tieši tie jāizvēlas, veidojot tērpus Brontei,» komentē O. Krūze. Abas kleitas tika radītas no dabīgā zīda un apakšsvārki katrai pašūti no 8 metriem tilla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Skološanu tver kā mākslu

Kristīne Stepiņa, 31.08.2018

Pirmsskolas iestādes Vinnijs un Babītes Eko sākumskolas dibinātāja un vadītāja, tēlniece un uzņēmēja Regīna Deičmane.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Primārais nav tas, ko vēlas vecāki vai pedagogi, bet tas, kas ir nepieciešams bērniem.

Par to ir pārliecināta pirmsskolas iestādes Vinnijs un Babītes Eko sākumskolas dibinātāja un vadītāja, tēlniece un uzņēmēja Regīna Deičmane, kura savu darbošanos izglītības jomā salīdzina ar daudzdimensionālu mākslu.

Privātās mācību iestādes piedāvā izvēles iespējas, paceļ kopējo izglītības kvalitāti un rada konkurenci valsts skolām, tajās bērni jūtas emocionāli un fiziski droši, uzsver uzņēmēja, atzīstot, ka mūsu valstī vēl nav izveidojusies pilnīga sapratne par to, kas ir privātā izglītība un ar ko tā atšķiras no valsts piedāvātās. Viņa uzskata, ka šobrīd sabiedrībai vajag vairāk fokusēties uz saskarsmes ekoloģiju, ne tikai domāt par apkārtējo vidi, ēšanu vai mazgāšanas līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru