Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Franču Polinēzijā, Klusā okeāna vidū uz privātas Tetiaroa salas atrodas viens no greznākajiem ekoloģiskajiem kūrortiem pasaulē – Brando.

Kūrorts savulaik piederēja Holivudas zvaigznei, aktierim Marlonam Brando, kurš to vēlējās izveidot kā savrupu, ekoloģisku patvērumu, un nu tas pārtapis par slavenību un bagātnieku iecienītu atpūtas vietu. Tā, piemēram, nesen tur viesojies ASV eksprezidents Baraks Obama, dziedātāja Bejonsī u.c, raksta bbc.com.

Atpūtas vietas filozofija ir saglabāt salas skaistumu un bioloģisko daudzveidību, saimniekojot ilgtspējīgi - saules enerģija, jūras ūdens gaisa kondicionēšanas sistēmas un citas atjaunojamās enerģijas tehnoloģijas apgādā visu salu. Dabas mīļotāji šeit patiešām var justies kā paradīzes nostūrī - koraļļu rifi mirdz lagūnā, apkārt peld vaļi, baltajā pludmalē gozējas jūras bruņurupuči.

Protams, Brando apmeklētājiem vispirms jādodas uz Taiti, pēc tam veicot vēl vienu 20 minūšu lidojumu uz šo paradīzi, tāpēc oglekļa dioksīda nospiedums uz salas joprojām ir ievērojams. Taču, pateicoties īpašai sterilizācijas programmai, moskītu populāciju salā izdevies samazināt par vismaz 95%, tā pasargājot viesus no nepatīkamiem atgadījumiem. Līdzīgas iniciatīvas, kuru mērķis ir likvidēt tādas slimības kā Denges un Zika vīrusi, tiek īstenotas Austrālijā, Kolumbijā un Ķīnā.

Kūrorts kliedē mītus, ka videi draudzīga un ekoloģiska saimniekošana nav savienojama ar luksusa dzīvesveidu. Mūsdienīgas mēbeles un virtuves iekārtas šeit ir apvienojumā ar pārstrādātiem un dabiskiem celtniecības materiāliem, tai skaitā akmeni un koku. Viesiem pieejami baseini makšķerēšanai, ārā baseini, numuri ar TV un Wi-Fi. Divu guļamistabu villās pieejamas virtuves un ēdamistabu zonas. Viesiem pieejami velosipēdi labākai apkārtnes iepazīšanai, ir iespējas nirt, snorkelēt u.c.

Ekoloģisko saimniekošanu apliecina fakts, ka piemēram, elektrība kompleksā tiek ražota no saules paneļiem un kokosriekstu eļļas biodegvielām, bet notekūdeņi tiek izmantoti ilgtspējīgai apūdeņošanai.

Cenas par atpūtu šajā unikālajā salā ir pietiekami ekskluzīvas, piemēram, divistabu bungalo cena sākas no 3 700 eiro par diennakti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Zīmola stāsts: Eiropā vispirktākais skūteris

Jolanta Sēnele, speciāli DB, 02.07.2019

Vespa skūteri. Pārējās fotogrāfijas skatāmas tālāk galerijā!

Foto: Žygimantas Gedvila/SCANPIX/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vespa spējusi vienā ripojošā priekšmetā apvienot visu, ar ko slavena Mikelandželo dzimtene

Aaah un aiziet! Odrija Hepberna, mazliet pārbiedētu seju un, knapi kontrolējot stūri, jau ļaujas Vespai sevi nest pa Romas ielām. Pa ielas nepareizo pusi, iztramdot gleznu pārdevējus un laiskus kafijas dzērājus, radot visapkārt vienu vienīgu haosu, kam galu var darīt tikai uzticīgi, kārtībai kalpojoši policisti. Šī ikoniskā aina ir no tikpat ikoniskās filmas Romas brīvdienas. Un tāpat kā šī filma ieskaitīta kino klasikas zelta fondā, tāpat arī Vespa – gan ne kino, bet dizaina klasikas zelta fondā.

Bezgala simpātiskā un varen itāliskā «lapsenīte». Cute! – teiktu amerikāņi.

Kaut skūteris nav sācies ar Vespa, tomēr tas noteikti ir slavenākais skūteris. Pēc dažādiem avotiem, kaut ko skūteriem līdzīgu ražoja jau kopš XX gadsimta sākuma, bet pēc skata tie vairāk atgādināja mazspēcīgus motociklus vai jaudīgus riteņus.

Komentāri

Pievienot komentāru