FOTO: Valmiermuižas alus eksperimentējot izveido alternatīvu importa produktiem 

Ar katru gadu alus darītava SIA «Valmiermuižas alus» kāpina saražotās un realizētās produkcijas apjomu, kā arī pievēršas jaunām garšām un produktiem.

Elīna Pankovska, 2017. gada 22. novembris plkst. 10:24

Kopējais uzņēmuma apgrozījums pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2015. gadu, palielinājies par vairāk nekā 10% un sasniedzis 4,23 milj. eiro. SIA «Valmiermuižas alus» ar trijām darītavā radītām garšām piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā «Eksporta un inovācijas balva 2017» kategorijās «Importa aizstājējprodukts» un «Inovatīvākais produkts». Tostarp ir «Valmiermuižas kviešu alus», rabarberu zelteris «Gardu muti» un «Valmiermuižas gaišais degalus». Jāmin, ka uzņēmums šogad strauji kāpinājis arī eksporta apjomu un iekarojis citu zemju tirgus.

«Ejam izteikti tradicionālo ceļu, kombinējot četras sastāvdaļas – ūdeni, apiņus, iesalu un raugu –, un tā iegūstam garšu buķetes,» stāsta SIA «Valmiermuižas alus» valdes loceklis Aigars Ruņģis. Viens no konkursā pieteiktajiem produktiem «Valmiermuižas kviešu alus» arī tiek brūvēts pēc šī alus tīrības likuma. Atšķirība ir tā, ka kviešu alus nav tik rūgts, jo brūvēšanas procesā tiek izmantots krietni mazāk apiņu, nekā ierasts. Pēc viņa domām, šis produkts varētu izkonkurēt importa kviešu alu Latvijā. Viņš arī piebilst, ka Valmiermuižas alus darītava ir viena no nedaudzajām Latvijā, kas brūvē šādu alu.

«Ja reiz franči var gatavot pasaules slavenu kalvadosu no Normandijas sidra, tad mēs varam darīt tikpat smalku degalu no «Valmiermuižas alus»,» stāsta gan nosaukuma, gan idejas autors A. Ruņģis. Gaišais degalus tiek iegūts, dedzinot jeb vienu reizi destilējot alu. Tas tiek darīts tikai vienu reizi, lai saglabātu iesala garšu.

Visu rakstu Neapstājas pie sasniegtā lasiet trešdienas, 22. novembra, laikrakstā Dienas Bizness!

Dalies ar šo rakstu!
Nepalaid garām

«Dažreiz vajadzīga cita perspektīva, kā uz lietām paskatīties,» par savu nesen gūto pieredzi...

Norisinājusies ikgadējā Dienas Biznesa rīkotā TOP 500 apbalvošanas ceremonija, kurā tiek atvērts...

Izdevniecība Dienas bizness ar 12.novembri izdod iknedēļas biznesa žurnālu, kas aizstās laikrakstu...

«Man šķiet, ka šobrīd Baltija ir pats caurspīdīgākais finanšu tirgus dalībnieks visā...

Savu eko māju no salmu paneļiem Raiskuma pagastā būvē arī latviešu modele...

100 straujāk augošie uzņēmumi Latvijā pagājušajā gadā apgrozījuši 335,92 milj. eiro, un...

No šīs sadaļas
2017. gada 22. novembris plkst. 9:17

Konditorejas un uzkodu ražotājs Orkla Confectionery & Snacks Latvija investējis vairāk nekā...

2017. gada 22. novembris plkst. 9:13

SIA Purenn ekoloģiskos produktus ražo tikai divus gadus, taču spējusi radīt konkurenci...

2017. gada 22. novembris plkst. 8:29

SIA Margret šogad paplašinājis ražošanas telpas par vairāk nekā 1500 m2 un...

2017. gada 21. novembris plkst. 16:30

Šā gada pēdējā ceturksnī Āfrikas cūku mēra dēļ cenas produkcijai samazinās, to...

2017. gada 21. novembris plkst. 12:50

Par godu Latvijas simtgadei «Laima» 2018. gadā ražos vēsturiskās konfektes «Karakums» un...

2017. gada 21. novembris plkst. 12:07

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) izsludina atklātu projektu iesniegumu atlasi Ekonomikas...

2017. gada 21. novembris plkst. 11:35

Atšķirības starp Latvijā pieejamiem ārvalstu izcelsmes pārtikas produktiem un citās valstīs...

2017. gada 21. novembris plkst. 10:23

To apliecina SIA Glear (zīmola Jersika’s chips) valdes loceklis Artis Paegle. Jau...

2017. gada 21. novembris plkst. 9:30

Ražošanas uzņēmuma SIA Lode pamatkapitāls tiks samazināts par 8,3 miljoniem eiro, liecina paziņojums...

2017. gada 21. novembris plkst. 8:43

Divos sprādzienos un ugunsgrēkā kosmētikas fabrikā Ņujorkas štatā pirmdien gājis bojā viens...