Viedierīces

Gada pēdējā nedēļā lejupielādēts rekordskaits mobilo ierīču lietojumprogrammu

Jānis Rancāns, 03.01.2012

Jaunākais izdevums

Aizvadītā gada pēdējā nedēļā ticis lejupielādēts vairāk nekā viens miljards mobilo ierīču lietojumprogrammu, liecina analītiķu kompānijas Flurry pētījums.

Lietojumprogrammu lejupielādes pieaugums skaidrojams ar to, ka dažāda veida mobilās ierīces bijušas vienas no populārākajām Ziemassvētku dāvanām, kā arī programmu ražotāji svētku periodā piedāvājuši savus izstrādājumus par samazinātu cenu.

Lielākā daļa lejupielāžu veikta ASV (509 miljoni), Ķīnā (99 miljoni), Lielbritānijā (81 miljons), Kanādā (41 miljons), Vācijā un Francijā (abās 40 miljoni), vēsta BBC.

Analītiķu kompānija arī norādījusi, ka šāda lejupielādes aktivitāte turpmāk kļūs par ierastu parādību. «Raugoties 2012. gadā, Flurry prognozē, ka viena miljarda lejupielāžu robežas sasniegšana kļūs par ierastu lietu,» norāda kompānija.

Db.lv jau vēstīja, ka Ziemassvētku nedēļas nogalē visā pasaulē tika aktivizēti 3,7 miljoni Android ierīču. Neatkarīgu organizāciju aplēses liecina, ka kopumā aktivizēti 6,8 miljoni Android un iOS ierīču Ziemassvētku dienā vien, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn šajā dienā.

Kā norāda mobilo ierīču industrijas eksperti, tad šī gada rekords saistāms ar to, ka Android un iOS ierīces kļuvušas patērētājiem pieejamākas un lētākas. Ziemassvētku dienā lejupielādēto lietojumprogrammu skaits sasniedzis 242 miljonus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Mana pieredze: Pasaules mobilo tehnoloģiju tirgū ienāk, reģistrējot kompāniju ASV

Anda Asere, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai piekļūtu maksas mobilo lietojumprogrammu tirgum, uzņēmumu Tiny Solutions reģistrē ASV.

«Es izstrādāju videonovērošanas programmatūru, ko var lietot mobilajā telefonā. To var izmantot bērnu, dzīvnieku, vecu cilvēku novērošanai,» stāsta Aleksejs Vasiļjevs, Tiny Solutions, LLC līdzīpašnieks. Agrāk viņš strādāja uzņēmumos, kur izstrādāja videonovērošanas sistēmas korporatīvajiem klientiem, bet pirms dažiem gadiem nolēma pievērsties savam biznesam.

Alekseja uzņēmums izstrādājis divas lietojumprogrammas – Baby Monitor for IP Camera, kas paredzēta iPhone telefoniem, un tinyCam Monitor, kas piemērota mobilajiem tālruņiem ar Android operētājsistēmu. Lietojumprogramma Android mobilajiem telefoniem esot populārāka, jo tā izstrādāta agrāk nekā programma iPhone tālruņiem. Tā kā iPhone aplikācija tika izstrādatā vēlāk, tirgus bija vairāk piesātināts, bija grūtāk tajā iespiesties. Taču, neskatoties uz to, ka Android tirgus ir lielāks, cilvēki vairāk pērkot aplikācijas iPhone viedtālruņiem, jo šo telefonu īpašnieki ir maksātspējīgāki. «Vēl labāka maksātspēja ir Blackberry lietotājiem – tie ir cilvēki, kuri īpaši neuztraucas par aplikācijas nopirkšanu par dažiem dolāriem,» viņš saka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Jaunatvērtais Facebook App Center varētu «uzaudzēt» kompānijas ieņēmumus

Gunta Kursiša, 08.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka jaunatvērtais sociālā tīkla tiešsaites lietojumprogrammu veikals Facebook App Store varētu palielināt nesen biržā nonākušās kompānijas ieņēmumus, jo aptuveni 30% ar Facebook norēķinu sistēmas palīdzību pārdoto lietojumprogrammu maksa pienāksies sociālā tīkla kompānijai, raksta BBC.

Pagājušajā mēnesī Facebook norādīja, ka kompānijas ieņēmumu pieaugums varētu tikt negatīvi ietekmēts, ja kompānija nespēs gūt ieņēmumus no sociālā tīkla lietotājiem, kas to izmanto ar mobilo ierīču palīdzību.

«Vismaz puse no Facebook lietotājiem, tīklu izmanto caur mobilajām ierīcēm, un kompānijai patiešām nepieciešams atrast veidu, kā no šiem «mobilajiem lietotājiem» gūt ienākumus,» BBC norādīja Enders Analytics eksperts Benedikts Evanss (Benedict Evans). «Piemēram, Apple ir fantastiska lietojumprogrammu platforma, tomēr, ja vien kompānija nav ļoti atpazīstama, citiem šajā tirgū varētu būt grūti tikt pamanītiem,» viņš pauda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Pēc četriem gadiem pasaulē būs vairāk mobilo ierīču nekā cilvēku

Jānis Rancāns, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laika posmā no 2011. līdz 2016. gadam internetam pieslēgtu dažādu mobilo ierīču skaits pārsniegs cilvēku skaitu uz zemeslodes, liecina Cisco Systems Visual Networking Index (VNI) pētījums.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju organizācijas aprēķiniem – 2016. gadā zemeslodi apdzīvos 7,3 miljardi cilvēku, bet mobilo ierīču skaits būs pārsniedzis desmit miljardus, secinājis Cisco.

Paredzams, ka pēc četriem gadiem mobilo ierīču datu pārraides apjoms sasniegs 130 eksabaitus gadā, kas ir līdzvērtīgs apjoms 33 miljardiem DVD. Lielākā daļa ierīču, kas izraisīs šo pieaugumu, būs viedtālruņi, klēpjdatori, planšetdatori un citi portatīvie sīkrīki.

Tāpat tuvāko četru gadu laikā mobilo ierīču datu pārraides apjomi pasaulē trīs reizes pārsniegs analogus stacionāro ierīču rādītājus. Ievērojamu lomu šajā pieaugumā ieņems planšetdatori, kuru interneta izmantošanas apjomi piecu gadu laikā palielināsies 62 reizes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Samsung aicina Latvijas lietojumprogrammu izstrādātājus cīnīties par 4 miljoniem

Jānis Rancāns, 11.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Samsung Electronics Baltics aicina Latvijas mobilo lietojumprogrammu izstrādātājus piedalīties Samsung Smart App Challenge 2012 sacensībās un cīnīties par balvu fondu 4,08 miljonu ASV dolāru apmērā.

Sacensību uzvarētāji tiks vērtēti divās kategorijās. Samsung Apps Super Apps kategorijā labāko lietojumprogrammu izstrādātājus noteiks lietotāji, veidojot populārāko lietojumprogrammu lejupielāžu topu 30 spēļu un 30 cita veida aplikācijām. Savukārt Best S Pen Apps kategorijā uzvarētājus noteiks žūrija, izvēloties 20 lietojumprogrammas, kurās būs īstenotas visinteresantākās S Pen irbuļa pielietojuma idejas.

Samsung Smart App Challenge 2012 sacensību noslēgumā 80 labāko lietojumprogrammu izstrādātāji sadalīs rekordlielu balvu fondu 4,08 miljonu ASV dolāru apmērā, kā arī iegūs iespēju savus izstrādājumus popularizēt Samsung Mobile, Samsung Apps un Samsung Developers platformās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Samsung" Baltijas valstīs 2019. gadā kopumā pārdevis vairāk nekā 800 tūkstošus mobilo ierīču, tostarp viedtālruņus, planšetdatorus, viedpulksteņus un citas.

""Samsung Electronics Baltics" mobilo ierīču segmentam 2019. gads bijis veiksmīgs – tas zīmīgs ar ieņēmumu pieaugumu jau trešo gadu pēc kārtas," teic Jurijs Bušmaks, "Samsung" IT un mobilo tehnoloģiju nodaļas vadītājs Baltijā.

"Samsung" galvenajām viedtālruņu jeb flagmaņu sērijām, kurās ietilpst jaunākie "Galaxy S" un "Note" viedtālruņi, pārdošanas apjoms Baltijas valstīs 2019. gadā pieaudzis par 20%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas esot līdz šim augstākais rezultāts gan "Galaxy S", gan "Note" sērijā.

Vērtējot Baltijas valstu mērogā, Latvijā pārdota aptuveni trešdaļa visu "Galaxy S10" sērijas viedtālruņu (31%), savukārt vispopulārākie tie bijuši Lietuvā (47%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai tiešām esam nonākuši līdz "mobilo ierīču nodoklim"?

Andis Āriņš, Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors, 03.03.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kultūras ministrija veselības un ekonomiskās krīzes laikā sasteigti virza ideju no 1. aprīļa ieviest jaunu nodevu viedtālruņiem un visa veida datoru cietajiem diskiem.

Diemžēl dialogs ar nozari ir iztrūcis, tāpēc šobrīd ministrijas rīcībā vairāk saskatāmi mēģinājumi manipulēt ar nekorekti īstenotu pētījumu, lai pierādītu, ka telefoni un datori pretēji realitātei ir kļuvuši par nelikumīgām digitālajām bibliotēkām, par kurām jāiekasē attiecīgi 1.50 un 2.85 eiro gabalā.

Priekšlikums ir tik absurds, ka nodevu nāksies maksāt arī par ierīcēm, kurām šāda datu glabāšanas funkcija nav pēc būtības.

Mobilo ierīču loma iedzīvotāju ikdienā ir mainījusies, lielai daļai ierīču kalpojot ne tikai par saziņas rīkiem, bet arī veidu, kā klausīties mūziku vai lasīt grāmatas. Ja savulaik autora darbus uzglabājām tādos datu nesējos kā CD un DVD, tad tagad tā ir vēsture. Tagad Kultūras ministrija nākusi klajā ar ierosinājumu grozīt MK noteikumus Nr.321, kas paredz paplašināt ar nodevu apliekamo datu nesēju sarakstu, tajā iekļaujot arī viedtālruņus un visa veida datoru cietos diskus. Tomēr nozares pārstāvji uzsver – ignorējot faktiskos mobilo ierīču lietotāju paradumus un interpretējot datus, Kultūras ministrija nepieciešamībai aizsargāt autorus no nelikumīgas darbu kopēšanas pieiet pārāk virspusēji, savukārt izvēlētais laiks ir cinisks attiecībā pret ikvienu uzņēmēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple atdos miljonus vecākiem, kuru bērni neapdomīgi iepirkušies App Store

Gunta Kursiša, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple atdos kopumā 32,5 miljonus ASV dolāru vecākiem, kuru bērni bez vecāku ziņas iepirkušies kompānijas tiešsaistes lietojumprogrammu veikalā App Store, vēsta BBC.

Šāds solis tiks sperts pēc attiecīgas vienošanās ar ASV Federālo tirdzniecības komisiju (Federal Trade Commission, FTC) un ilgstošām diskusijām par to, vai Apple ir jāatmaksā vecākiem viņu bērnu lietojumprogrammu neapdomīgās iegādes. Tāpat Apple piekritusi veikt izmaiņas norēķinu kārtībā, pirms naudas iekasēšanas vēlreiz prasot pircēja piekrišanu.

«Šī vienošanās ir uzvara tiem pircējiem, kas cietuši no Apple negodīgās norēķinu sistēmas. Tāpat tas ir signāls uzņēmējiem – neatkarīgi no tā, vai tirgojaties mobilajā arēnā vai tirdzniecības centrā, ir jāievēro patērētāju tiesības, pavēstījusi FTC vadītāja Edīte Ramireza (Edith Ramirez).

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

IUB apturējis LVRTC konkursu par mobilo telefonu sarunu un pakalpojumu nodrošināšanu

LETA, 06.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aizliedzis VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) bez grozījumu veikšanas turpināt iepirkuma procedūru un slēgt iepirkuma līgumu atklātā konkursā "Mobilo telefonu sarunas un pakalpojumi", liecina IUB publiskotā informācija.

Tāpat IUB noteicis veikt izmaiņas konkursa nolikumā, par kurām sūdzību bija iesniegusi SIA "Bite Latvija".

Cita starpā kompānija iepirkumā apstrīdēja iekļautos vērtēšanas kritērijus par lielāko bāzes staciju skaitu kā izšķirošu faktoru mobilo sakaru pakalpojumu kvalitātes noteikšanā, kā arī mobilo sakaru operatoru sniegto pakalpojumu kvalitātes noteikšanu pēc novecojušiem, 2020.gadā veiktiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) mērījumiem.

Lēmums pieņemts 5.jūlijā.

Kā komentēja "Bite Latvija" ģenerāldirektors Arūns Mickevičs, valsts un pašvaldību iestāžu un kapitālsabiedrību mobilo sakaru publiskajos iepirkumos jau ilgstoši tiek ietverti neobjektīvi un tirgus konkurenci kropļojoši vērtēšanas kritēriji, dodot būtiskas priekšrocības vienam, daļēji valstij piederošam tirgus dalībniekam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Cisco paredz, ka līdz 2018. gadam mobilo datu plūsma augs 11 reizes

Gunta Kursiša, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2018. gadam mobilo ierīču lietotāju skaists pasaulē sasniegs piecus miljardus, savukārt mobilo ierīču un to savienojumu skaits būs lielāks nekā desmit miljardi, paredz Cisco.

Mobilo datu pārraides apjomi visā pasaulē nākamo četru gadu laikā pieaugs gandrīz vienpadsmit reizes, līdz 2018. gadam palielinot ikgadējo datu apmaiņas apjomu līdz 190 eksabaitiem, rāda Cisco vizuālo tīkla tehnoloģiju indeksa (VNI) prognozes par globālās mobilo datu plūsmas izmaiņām laika posmā no 2013. līdz 2018. gadam.

Salīdzinājumam - Cisco norāda, ka 190 eksabaitus veido, piemēram, 42 triljoni fotogrāfiju, kas būtu piecpadsmit fotogrāfijas uz katru pasaules iedzīvotāju katru dienu viena gada laikā. Tāpat šo skaitli var salīdzināt ar četriem triljoniem Youtube video klipu - vairāk par vienu video klipu uz katru pasaules iedzīvotāju katru dienu viena gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Izteikts konkurences trūkums valsts un pašvaldību mobilo sakaru iepirkumos

Tele2 komercdirektors Raivo Rosts, 21.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts 2020. gada budžeta veidošanas laikā bieži bija dzirdami publiski izteikumi par būtisku līdzekļu trūkumu dažādām nozarēm. Politiķi un ierēdņi meklēja dažādus risinājumus, lai palielinātu valsts ieņēmumus.

Manuprāt, nepietiekama vērība tika pievērsta valsts un pašvaldību iepirkumiem, kuros novērojama valsts līdzekļu izšķērdēšana – vismaz mobilo sakaru pakalpojumu jomā.

Izteikts konkurences trūkums valsts un pašvaldību institūciju mobilo sakaru pakalpojumu iepirkumos ir novērojams jau vairāku gadu garumā. Mūsu aprēķini liecina, ka, piemēram, ministrijas un to padotības iestādes par mobilo sakaru pakalpojumiem pārmaksā aptuveni 1 miljonu eiro līguma darbības termiņā. Taču esmu pārliecināts, ka šī summa ir daudz lielāka, ja aplūkotu visas valsts un pašvaldību iestādes. Diemžēl publiski šāda informācija nav pieejama.

Oficiālie Finanšu ministrijas dati liecina, ka ap 70% ministriju un to padotības iestāžu mobilo sakaru pakalpojumus sniedz viens operators – LMT. Ja ņemam vērā tikai ministrijas, tad 12 no 13 ministrijām pakalpojumu sniedzējs ir šis konkrētais nozares spēlētājs. Šim faktam mēs nepievērstu vērību, ja iepirkumos visiem tirgus spēlētājiem būtu vienlīdzīgas iespējas konkurēt un uzvarētu objektīvi konkurētspējīgākais piedāvājums. Diemžēl šobrīd notiek centieni ar dažādām konkurenci kropļojošām metodēm saglabāt to tirgus situāciju, kāda vēsturiski izveidojusies šajā sektorā, un noturēt to handikapu, kuru LMT ieguvis kā pirmais mobilo sakaru operators Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Spānijas telekomunikāciju gigants nāk klajā ar «atbildi Skype»

Jānis Rancāns, 09.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas telekomunikāciju gigants Telefonica laidis klajā lietojumprogrammu, kurai ar laiku būtu jāsagādā pamatīga konkurence populārajam Skype.

Telefonica lietojumprogramma Tu Me mobilo ierīču lietotājiem ļauj veikt zvanus bez maksas. Pašlaik tā tiek piedāvāta Apple iOS ierīču lietotājiem, BBC pastāstīja Spānijas uzņēmuma pārstāvis Stīvens Šurroks (Stephen Shurrock). Savukārt Android versija paredzēta tuvākajā laikā.

Lietojumprogrammu plānots piedāvāt galvenokārt Spānijas Telefonica O2, Movistar un Vivo tīklu lietotājiem, raksta BBC. Tomēr to izmantot varēs arī citu mobilo operatoru klienti. Lai veiktu zvanus, programmai jābūt uzstādītai gan uz zvanītāja, gan zvana saņēmēja ierīcēm. Tāpat ar programmas palīdzību iespējams nosūtīt datus, piemēram, fotogrāfijas un informāciju par atrašanās vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ziemassvētku vecītis sadāvinājis rekordlielu skaitu Android un iOS ierīču

Ritvars Bīders, 28.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku nedēļas nogalē visā pasaulē tika aktivizēti 3,7 miljoni Android ierīču, informē Google, taču neatkarīgu organizāciju aplēses liecina, ka kopumā aktivizēti 6,8 miljoni Android un iOS ierīču Ziemassvētku dienā vien, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn šajā dienā.

Google, kas ir Android operētājsistēmas izstrādātājs, aplēses izziņojis kompānijas mobilo ierīču divīzijas viceprezidents Endijs Rubins (Andy Rubin), vēsta BBC.

Kā norāda mobilo ierīču industrijas eksperti, tad šī gada rekords saistāms ar to, ka Android un iOS ierīces kļuvušas patērētājiem pieejamākas un lētākas.

Tajā pat laikā Ziemassvētku dienā lejupielādēto lietojumprogrammu skaits sasniedzis 242 miljonus, kas, salīdzinot ar ierastu dienu, ir pieaugums 353% apmērā, liecina Flurry Analytics dati, kas iegūti sekojot līdzi 140 tūkstošiem lietojumprogrammu lejupielādēm gan Android Market, gan App Store.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Summa, kuru viens mobilo sakaru lietotājs pārmaksā gada laikā, pieaugusi līdz 25,4 latiem. Aizvadītā gada decembrī šī summa bijusi 22,65 lati un salīdzinājumā ar 2010. gada pārmaksas apjomu – 13,14 lati gadā - tā palielinājusies gandrīz divas reizes, liecina portāla Gudriem.lv veikts pētījums.

Tāpat pētījuma dati norāda - 47,2% respondentu uzskata, ka viņi varētu maksāt mazāk par mobilajiem sakariem, bet no operatoru maiņas respondentus pārsvarā attur pieradums, slinkums un fakts, ka visi ģimenes locekļi lieto vienu mobilo sakaru operatoru.

Portāls norāda, ka veicis pētījumu par mobilo sakaru pārmaksas apjomu, balstoties uz 28 796 lietotāju pieprasījumiem mobilo sakaru salīdzināšanas sadaļā. «Mobilo sakaru salīdzināšanas sistēma palīdz katram tās lietotājam aprēķināt optimālāko tarifu plānu pēc norādītajiem parametriem. 2010. gada rudenī summa, ko vidēji ieekonomētu viens mobilo sakaru lietotājs gada laikā bija 13,14 lati, 12 mēnešu laikā, summa ievērojami pieauga un 2011. gada decembrī sastādīja 22,65 latus un šobrīd, 2012.gada jūlijā, - 25,40 latus gadā,» skaidro Gudriem.lv pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Kā viesabonēšanas tarifu atcelšana ietekmēs pakalpojumu cenas?

Žanete Hāka, 14.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības Telekomunikāciju regula paredz viesabonēšanas tarifu atcelšanu no 2017. gada 15. jūnija, kas nozīmē, ka patērētāji par mobilā telefona zvaniem un internetu varēs vienādi maksāt gan savā valstī, gan citur Eiropas Savienībā.

Jaunā kārtība, par kuras detaļām ES līmenī vēl jāpieņem lēmumi, var veicināt tarifu celšanos tur, kur tie patlaban ir zemāki, jo šo valstu operatori būs spiesti piemaksāt savu klientu vietā, norāda eksperti.

Iespējams, mobilo sakaru tarifu pieaugumu nākotnē šīs pārmaiņas ietekmētu mazāk, ja ar dalībvalstu pūlēm zemākā līmenī tiktu noturētas viesabonēšanas vairumtirdzniecības cenas, kas sāpīgāk ietekmē tās valstis, kurās patlaban mobilo sakaru pakalpojumi ir lētāki. Kā liecina Eiropas Padomes izplatītā informācija, regulas projektā ir noteiktas robežas maksām, ko operatori var viens otram prasīt par savu tīklu izmantošanu, lai sniegtu viesabonēšanas pakalpojumus. Šie cenu griesti attiecas uz balss zvaniem, SMS un datu izmantošanu. Tāpat jauno noteikumu mērķis ir saglabāt stimulus ieguldījumiem tīklos un nepieļaut konkurences izkropļojumus ne vietējā, ne apmeklētajā sakaru tīklā. Vispārējā pieeja paredz jaunu mehānismu vairumtirdzniecības līmenī, lai izņēmuma apstākļos nodrošinātu ilgtspēju. Ja operatori nespēj atgūt savas izmaksas, tie var savas valsts regulatoram lūgt atļauju piemērot papildmaksu virs noteiktajiem griestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien kompānija Samsung prezentējusi savu jaunāko viedtālruni Galaxy Nexus, taču tas nav vienīgais jaunums tehnoloģiju pasaulē – proti, uz šīs ierīces uzstādīta arī jaunākā Google operētājsistēmas Android operētājsistēma Ice Cream Sandwich.

Jaunā Android operētājsistēma ir paredzēta lietošanai gan viedtālruņos, gan planšetdatoros, līdz ar ko Google piesaka spēcīgāku konkurenci Apple operētājsistēmai iOS, raksta Reuters.

Google un Samsung ar saviem jaunumiem nāca klajā pasākumā Honkongā pēc tam, kad Galaxy Nexus prezentācija, kas sākotnēji bija paredzēta pagājušajā nedēļā, tika atlikta, izrādot cieņu mūžībā aizgājušajam kompānijas Apple dibinātājam Stīvam Džobsam (Steve Jobs).

Jaunākā Android operētājsistēma izveidota ar mērķi apvienot viedtālruņu un planšetdatoru platformas, tādējādi radot potenciālu lielāka klientu un lietojumprogrammu izstrādātāju skaita piesaistei. Pagaidām lietojumprogrammu skaita ziņā Android vēl atpaliek no Apple.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu lietotājiem veikalos, restorānos un citās karšu pieņemšanas vietās būs iespēja maksāt ar mobilo telefonu, pieliekot to pie karšu nolasīšanas termināļa. Šādu pakalpojumu sadarbībā ar Mastercard ir izstrādājusi banka Citadele. Plašākai sabiedrībai tas būs pieejams šovasar visām Mastercard kartēm.

Maksāt ar telefonu varēs Citadeles klienti.

Maksājumiem ar mobilo telefonu tiks nodrošināta augsta drošība, tāpēc ar tiem varēs veikt arī maksājumus par summām virs 10 eiro, kas šobrīd ir limits, norēķinoties ar bezkontakta kartēm.

Citadeles mobilo maksājumu pakalpojums šobrīd darbojas t.s. beta testa programmas ietvaros, kur to izmēģina Citadeles darbinieki un atsevišķas klientu grupas, lai dažādās ikdienas maksājumu situācijās pārliecinātos, ka izstrādātais mobilo norēķinu risinājums ir ērti lietojams, drošs un pieejams pie dažādu modeļu maksājumu termināļiem Latvijā un ārzemēs. Beta testa programma ir pēdējais solis, pirms mobilo norēķinu risinājums tiek padarīts pieejams plašākai sabiedrībai, kas iecerēts šā gada vasarā. Lietuvā un Igaunijā Citadele mobilos norēķinus plāno ieviest vēlāk - gada otrajā pusē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā lietojumprogrammas kļūst daudz izplatītākas un nozīmīgākas, arvien vairāk mazo uzņēmumu vadītāju uzticas šiem «palīginstrumentiem» sava biznesa veiksmīgākai pārvaldīšanai. Žurnāls Forbes ir apkopojis desmit mobilās un interneta aplikācijas, kas varētu noderēt jauna uzņēmuma attīstībā.

1. Evernote. Šī lietojumprogramma nodoršina to, ka lietotāji «atceras visu». Tās ietvaros lietotāji var uzglabāt un organizēt tekstu, fotogrāfijas un balss atgādinājumus.

2. Google Drive. Kompānijas jaunā Drive aplikācija ļauj pārvietot failus no personālā datora uz planšetdatoriem un viedtālruņiem. Tās pievienotā vērtība ir piecu GB failu apjomīga bezmaksas «noliktava».

3. FormMobi. Šajā lietojumprogrmmā nozares profesionāļi var apkpot datus jebkurā mobilajā ierīcē. FormMobi vienkopus var apkopot, piemeram, fotogrāfijas un audiofailus. Savāktos datus pēc tam var uzglabāt «mākonī».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvieši, izmantojot Angry Birds popularitāti, izkrāpj tūkstošus

Ritvars Bīders, 24.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādai latviešu firmai piespriests 50 tūkstoš britu mārciņu liels sods pēc tam, kad atklājies šī firma bija izstrādājusi populāru lietojumprogrammu – Angry Birds, Cut The Rope, Assassin’s Creed – viltojumus, ar kuru palīdzību tika izkrāpta nauda no šo viltojumu lietotājiem Lielbritānijā.

Lietojumprogrammu viltojumi bija pieejami Google izstrādātajā Android tirgū (Google Play), kur tie lietotājiem tika pasniegti kā bezmaksas produkti ar atpazīstamiem nosaukumiem, ieskaitot populāro spēli Angry Birds, vēsta BBC.

Kad lietotājs lejupielādē programmatūru un mēģina to palaist, tā šķietami nedarbojas, tajā pat laikā uz konkrētā lietotāja tālruni tiek nosūtītas trīs paaugstinātas maksas īsziņas – katra piecu britu mārciņu apmērā. Šādas īsziņas tiek saņemtas ikreiz, kad lietotājs cenšas atvērt šķietami neejošo lietojumprogrammu. Turklāt īsziņas lietotājs neredz, tāpēc nepatīkamais pārsteigums atklājas vien brīdī, kad tiek saņemts kārtējais rēķins no operatora.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atzīmējot Android Market desmit miljardus lejupielāžu, kompānija Google piedāvā noteiktu daudzumu lietojumprogrammu tikai par pieciem santīmiem.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Android Market lejupielāžu skaits pārsniedza desmit miljardu robežu – vidēji viens miljards lietojumprogrammu mēnesī, teikts Google paziņojumā.

Akcijas ietvaros katru dienu tiks piedāvāts noteikts skaits populāru Android lietojumprogrammu, kuras pieejamas par pieciem santīmiem. Paredzēts, ka akcija turpināsies desmit dienas.

«Neviena no šīm lietojumprogrammām nevarētu eksistēt, ja nebūtu izstrādātāju, kas tās ir radījuši,» sacīja Android Developer Ecosystem direktors Ēriks Ču. «Par to mēs viņiem pateicamies».

Kopumā pasaulē aktivizētas jau 200 miljoni ierīču, bet ik dienu tiek aktivizētas 550 tūkstoši jaunu Android ierīču, vēsta tehnoloģiju žurnāls Eweek.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar attīstības ambīcijām un cerībām uz godīgu konkurenci

Jānis Goldbergs, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

IKT pakalpojumu sniedzējs Bite Latvija pēc pusgadu ilgas cīņas saņēmis pozitīvu SPRK lēmumu, kas atļauj uzņēmumam ar grupā ietilpstošo uzņēmumu, elektronisko pakalpojumu sniedzēju Unistars kopīgi izmantot 5G attīstīšanai nepieciešamās frekvences, līdz ar to šobrīd visiem mobilo sakaru operatoriem ir iespējas attīstīt 5G tīklu.

Par Bite Latvija plāniem un tirgus redzējumu Dienas Biznesa jautājumi uzņēmuma izpilddirektoram Arūnam Mickevičam (Arunas Mickevicius).

Nupat SPRK atļāva Bite Latvija izmantot meitas uzņēmuma rīcībā esošo 5G frekvenci, un var teikt, ka tirgus ir vaļā. Esat gatavi? Kas notiek tālāk?

Jā, jautājums par 5G frekvences kopīgu izmantošanu ir noslēgts. Kopumā 5G tīkla attīstība ir mūsu stratēģiskā prioritāte. Līdz ar pozitīvu SPRK lēmumu aktīvi strādāsim pie tā, lai attīstītu mūsu 5G kopā ar partneri Ericsson, piedāvātu augstas kvalitātes 5G pakalpojumus kā mājsaimniecību, tā juridisku personu vajadzībām. Gaidot atļauju par 5G frekvenču kopīgu izmantošanu, mēs jau paralēli veicām priekšdarbus, sagatavojot tīklu 5G, aprīkojot bāzes stacijas ar nepieciešamajām iekārtām, kā arī strādājot pie pakalpojumu attīstīšanas. Līdz ar to 5G pakalpojumus mēs varējām nodrošināt pat ātrāk, ja vien nebūtu bijis tik ilgs apstiprināšanas process. Šobrīd varam teikt, ka esam gatavi startēt 5G tīklā ar jauniem piedāvājumiem, turklāt šobrīd mēs to ne tikai varam, bet arī drīkstam darīt. Par 5G komerciālajiem pakalpojumiem paziņosim šomēnes. Tuvāko piecu gadu laikā tīkla attīstībai budžetā esam paredzējuši aptuveni 70 miljonu eiro investīcijas. Jāpiebilst, ka šie 70 miljoni eiro ir iezīmēti atbilstoši šā brīža aprēķiniem par situāciju tirgū un šā brīža izmaksām, bet potenciāli runa varētu būt arī par lielāku summu. Līdz ar šiem ieguldījumiem esam iecerējuši nodrošināt modernāko nākamās paaudzes tīklu Latvijā. Plānojam, ka līdz 2023. gada beigām Bites tīklā būs 350 5G bāzes stacijas, mūsu 5G tīkls aptvers 30% Latvijas teritorijas un teju 50% Latvijas iedzīvotāju. Tuvākajā laikā plānojam atklāt 200 5G bāzes stacijas tādās Latvijas pilsētās kā Rīga un tās apkārtne, Jūrmala, Liepāja, Daugavpils, Rēzekne, Valmiera, Jelgava, Ventspils, Jēkabpils, Ogre, Sigulda, Kuldīga, Cēsis, Aizpute un citviet.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Lielākā gatavība maksāt par digitālo mediju saturu novērojama Ķīnā, Brazīlijā un Singapūrā

Lelde Petrāne, 11.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti digitālo mediju straujajai attīstībai, cilvēki lielākajā daļā pasaules valstu joprojām ir gatavi vairāk tērēt naudu par tradicionālajiem, nevis digitālajiem medijiem.

Šobrīd visplašākais digitālo mediju patēriņš un gatavība maksāt par digitālo saturu ir novērojama tādās valstīs kā Ķīna, Brazīlija un Singapūra, liecina starptautiskās biznesa konsultāciju kompānijas KPMG mediju patēriņa ieradumu salīdzinošais pētījums Digital Debate2013.

Lai ieinteresētu iedzīvotājus naudu tērēt arī digitālajiem medijiem, izšķiroša būšot spēja sadarboties tehnoloģiju un mediju nozaru uzņēmumiem, piedāvājot mobilo ierīču lietotājiem novatoriskus un peļņu nesošus risinājumus.

Armine Movsisjana, KPMG Baltics SIA mediju eksperte un partnere Latvijā, norāda: «Arī Latvijas tradicionālie mediji, sekojot līdzi tehnoloģiju tendencēm un lietotāju pieprasījumam, sāk piedāvāt savu saturu digitālajos formātos. Tā, piemēram, lielākās Latvijas izdevniecības piedāvā savus populārākos izdevumus iegādāties un lasīt elektroniski, mobilajās iekārtās iespējams skatīties populārākos Latvijas televīzijas kanālus un praktiski visas Latvijas lielākās radiostacijas piedāvā iespēju tās klausīties arī mobilajās ierīcēs. Iedzīvotāju ieradumu maiņas un jauno tehnoloģiju iespaidā tuvākajā laikā būtiskas izmaiņas sagaida arī Latvijas sabiedriskos medijus. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) vadībā 2013. gadā ir izstrādāta jauna Latvijas vienotā sabiedriskā medija koncepcija, kas atbilstoši Somijas un citu Eiropas valstu pieredzei piedāvā izveidot vienotu sabiedrisko mediju, kurš apvienotu gan televīziju un radio, gan arī interneta medijus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ķīna pārspēj ASV, kļūstot par pasaulē lielāko viedtehnoloģiju tirgu

Gunta Kursiša, 19.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīna kļuvusi par pasaules aktīvāko Android un iOS ierīču tirgu, atņemot šo statusu līdzšinējai līderei ASV, citējot Flurry Analytics veikto pētījumu, raksta tehnoloģiju portāls Mashable.

Paredzams, ka līdz februāra beigām Ķīnā būs 246 miljoni ierīču, kas darbojas, izmantojot Android vai iOS operētājsistēmu, savukārt ASV šādu ierīču skaits februāra beigās būs 230 miljoni. Februāris būs pirmais mēnesis, kad Ķīnai būs izdevies pārspēt ASV un iegūt pasaules aktīvākā viedtehnoloģiju tirgus statusa. Šā gada janvārī Ķīnā bija reģistrēts 221 miljons šādu ierīču, bet tajā pašā laikā ASV – 222 miljoni ierīču, skaidro Flurry Analytics.

Trešais lielākais viedtehnoloģiju tirgus pasaulē ir Apvienotā Karaliste, kurā darbojas 43 miljoni ierīču ar Android vai iOS operētājsistēmu. Ceturtais lielākais tirgus ir Dienvidkoreja (30 miljoni ierīču) un piektais – Japāna (29 miljoni ierīču).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa iedzīvotāju mobilo ierīču lādēšanu naktī uzskata par pilnīgi drošu vai arī uzskata, ka ierīces aizdegšanas risks ir vairāk teorētisks, nekā praktisks, liecina If Apdrošināšana veiktā aptauja.

Taču If Zviedrijas uzņēmumā nesen klientam tika kompensēta pilnībā izdeguša dzīvokļa atjaunošana pēc ugunsgrēka, kuru izraisīja pa nakti lādēties atstāta iPod ierīce.

If Apdrošināšana veiktā aptauja liecina, ka 51% mobilo ierīču – tālruņu, planšetdatoru, mūzikas ierīču un citu – lietotāji tās mēdz uzlādēt tikai naktī, bet vēl 45% tās mēdz lādēt pēc vajadzības gan dienā, gan naktī. Savukārt tikai 4% iedzīvotāju nekad nemēdz savas mobilās ierīces uzlādēt nakts laikā.

Veiktā aptauja arī liecina, ka par pilnībā drošu mobilo ierīču lādēšanu naktī uzskata 45% aptaujas dalībnieku, bet vēl 41% ir pārliecināts, ka risks ir vairāk teorētisks, nekā praktisks. Savukārt tikai 10% aptaujas dalībnieku uzskata, ka ierīces uzlāde naktī ir bīstama, jo tā var aizdegties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts iestādes neefektīvi tērē budžeta līdzekļus, jo, izmantojot novecojušus un konkurenci kropļojošus iepirkumu noteikumus, pārmaksā par mobilo sakaru pakalpojumiem, uzskata mobilo sakaru operatora «Tele2» pārstāvji.

Šobrīd lielākajā daļā mobilo sakaru iepirkumu valsts un pašvaldību iestādēs faktiski nepastāv konkurence un sistemātiski uzvar pretendents, kurš par līdzvērtīgas kvalitātes pakalpojumu piedāvā augstāku pakalpojumu cenu, norāda uzņēmums.

Pēdējais šāds gadījums ir Nodrošinājuma Valsts aģentūras izsludinātais iepirkums «Mobilo sakaru operatoru sniegto pakalpojumu iegāde Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu vajadzībām uz pieciem gadiem». Tajā «Tele2», iesniedzot finanšu piedāvājumu par kopsummu EUR 5,47 (par pasūtītāja definētajiem pakalpojumiem), zaudēja piedāvājumam par kopsummu EUR 10,82, piemēru min Tele2.

«Iekšlietu ministrijas gadījums raksturo situāciju valsts un pašvaldību iepirkumos. Proti, tajos tiek definētas tehniskās un pakalpojumu prasības, kas bija aktuālas pirms 10 un vairāk gadiem, kad mobilo sakaru tirgus situācija bija radikāli atšķirīga. Rezultātā iepirkumā uzvar pretendents, kura finanšu piedāvājumu kopsumma ir divreiz lielāka. Mūsu praksē ir bijuši gadījumi, kad nav iespējams uzvarēt, pat ja pakalpojumus piedāvājam par velti! Tā ir absurda situācija, ņemot vērā mobilo operatoru sniegto pakalpojumu kvalitātes līmeni Latvijā,» atzīst «Tele2» komercdirektors Raivo Rosts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Eksperts: mobilās ierīces ir liels izaicinājums uzņēmumu vadības sistēmu ražotājiem

Nozare.lv, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesā arvien vairāk lietos dažādas mobilās ierīces un planšetdatorus, kas būtiski mainīs veidu, kā tiks lietotas biznesa informācijas sistēmas, un radīs jaunus izaicinājumus šo informācijas sistēmu izstrādātājiem un lietotājiem, norāda globālā biznesa vadības programmatūras koncerna SAP AG galvenais informācijas sistēmu direktors Olivers Busmans.

Šo pārmaiņu dzinējspēki ir jaunas operētājsistēmas, kas strādā gan uz «veciem» portatīvajiem datoriem, gan jauniem, skārienjūtīgiem planšetdatoriem, un arvien plašāks kļūst darbvietās lietoto ierīču spektrs, tostarp personīgie viedtālruņi un planšetdatori, teica Busmans.

Kā galveno piemēru no jauna tipa operētājsistēmām Busmans minēja Microsoft izstrādāto Windows 8, kas darbojas gan parastos galda un portatīvajos datoros, gan skārienjūtīgos planšetdatoros un mobilajos telefonos. Sistēmu var izmantot gan ar klaviatūru un peli, kā līdz šim, gan prezentējot ierīces dažādās funkcijas kā «flīzes» uz skārienjūtīga displeja.

Komentāri

Pievienot komentāru