Mazais bizness

Mana pieredze: Pasaules mobilo tehnoloģiju tirgū ienāk, reģistrējot kompāniju ASV

Anda Asere, 11.03.2014

Jaunākais izdevums

Lai piekļūtu maksas mobilo lietojumprogrammu tirgum, uzņēmumu Tiny Solutions reģistrē ASV.

«Es izstrādāju videonovērošanas programmatūru, ko var lietot mobilajā telefonā. To var izmantot bērnu, dzīvnieku, vecu cilvēku novērošanai,» stāsta Aleksejs Vasiļjevs, Tiny Solutions, LLC līdzīpašnieks. Agrāk viņš strādāja uzņēmumos, kur izstrādāja videonovērošanas sistēmas korporatīvajiem klientiem, bet pirms dažiem gadiem nolēma pievērsties savam biznesam.

Alekseja uzņēmums izstrādājis divas lietojumprogrammas – Baby Monitor for IP Camera, kas paredzēta iPhone telefoniem, un tinyCam Monitor, kas piemērota mobilajiem tālruņiem ar Android operētājsistēmu. Lietojumprogramma Android mobilajiem telefoniem esot populārāka, jo tā izstrādāta agrāk nekā programma iPhone tālruņiem. Tā kā iPhone aplikācija tika izstrādatā vēlāk, tirgus bija vairāk piesātināts, bija grūtāk tajā iespiesties. Taču, neskatoties uz to, ka Android tirgus ir lielāks, cilvēki vairāk pērkot aplikācijas iPhone viedtālruņiem, jo šo telefonu īpašnieki ir maksātspējīgāki. «Vēl labāka maksātspēja ir Blackberry lietotājiem – tie ir cilvēki, kuri īpaši neuztraucas par aplikācijas nopirkšanu par dažiem dolāriem,» viņš saka.

Vienkāršiem cilvēkiem

«Pasaulē ir daudzas un dažādas videonovērošanas sistēmas, bet lielākoties tās domātas korporatīviem mērķiem. Manas programmas ir vairāk paredzētas gala patērētājam, cilvēkam, kam ir tikai telefons un kamera. Daudzi nevēlas pirkt dārgas, sarežģītas sistēmas,» saka Aleksejs.

Vaicāts, vai ir padomā vēl kādas aplikācijas, viņš atbild, ka ir iespējas attīstīties šo pašu aplikāciju ietvaros un uzlabot tās, piedāvājot papildpakalpojumus. Piemēram, ar rīka palīdzību esot iespējams novērot cilvēka pulsu. «Bērns guļ, un, ja mainās pulss, programma ziņo par to. Esmu par to lasījis un varu to teorētiski izdarīt. Vēl domāju par to,» viņš saka.

Tāpat ir iespējams izstrādāt arī tādu lietojumprogrammu, kas ar videonovērošanas palīdzību atvieglotu mašīnas novietošanu stāvvietā. Viens telefons kalpo par kameru, bet otrs rāda video, kas redzams aizmugurē. Tas varētu būt lēts risinājums, jo specializētie rīki maksā no 500 eiro.

Vairāki miljoni

Alekseja izstrādātās lietojumprogrammas maksā četrus dolārus, bet ir arī bezmaksas versija bez papildiespējām, piemēram, tai nav ieraksta funkcijas, tā nereaģē uz skaņu. «Korporatīvie risinājumi maksā vairākus tūkstošus, klients ir tikai viens vai daži, bet es par četriem dolāriem pārdodu daudziem. Šis ir cits mērogs,» viņš saka.

Šobrīd abām lietojumprogrammām ir vairāki simti tūkstoši pastāvīgo lietotāju, bet tās lejupielādējuši vairāki miljoni lietotāju. Neko vairāk par uzņēmuma finansiālajiem panākumiem Aleksejs nestāsta, vien atklāj, ka dažus mēnešus pēc aplikācijas palaišanas tirdzniecībā ienākumi no tās pārsniedza izstrādes un programmēšanas izmaksas. «Izdevīgs bizness, varu tam pilnībā nodoties,» viņš saka.

Lai izstrādātu pirmo lietojumprogrammu tinyCam Monitor, Aleksejam bija nepieciešams pusotrs gads un viņš to darīja paralēli savam toreizējam pamatdarbam. Uzprogrammēt spēlīti būtu krietni ātrāk, šis esot sarežģītāks process. Tādēļ, lai ko tādu darītu, ir jāzina, vai izdosies, vai ir vērts to uzsākt. Aleksejs vēroja potenciālos konkurentus un viņu produktus un secināja – ja konkurents bieži publicē jaunu lietojumprogrammu, ir skaidrs, ka tas ir izdevīgi, visdrīzāk, ar to var nopelnīt.

Algotu darbu Aleksejs pameta pēc lietojumprogrammas publikācijas, redzot, ka ir samērā daudz lietotāju un finansiāla izaugsme. Lai arī viņa nodarbe daudziem varētu šķist vilinoša, Aleksejs teic, ka šobrīd strādā septiņas dienas nedēļā.

Gatavi maksāt

Aplikācija ir vairākās valodās – angļu, krievu, spāņu, vācu, franču. «Valoda ir svarīga. Mums tā ir arī korejiešu valodā, bet pircēju ir maz. Iespējams, tas saistīts ar mentalitāti, varbūt viņiem šādi risinājumi nešķiet pareizi,» spriež Aleksejs.

Lielākā daļa pircēju ir ASV. «Tur cilvēki vieglāk pieņem inovāciju, gatavi izmēģināt ko jaunu un samaksāt par to,» spriež Aleksejs. Vēsturiski ASV tirgus esot aktīvāks mobilo lietojumprogrammu pirkšanā, un pēdējā laikā arī citās valstīs šī tradīcija iesakņojas, taču ne tik aktīvi kā Amerikā.

Vai lietojumprogrammu pērk arī no Latvijas? «Pērk, bet tie ir 0,2% no visiem pircējiem,» saka Aleksejs. Pirmajā vietā ir ASV ar 40–50% pirkumu, tām seko Vācija, Itālija, Krievija. Iespējams, būs arī klienti no Āzijas, ja pārtulkos produktu japāņu vai ķīniešu valodā.

Mobilās lietojumprogrammas ir visai lētas, piemēram, mazuļu videonovērošanas aplikācijas vidēji maksā desmit dolāru. «Par risinājumiem bērnu drošībai cilvēki ir gatavi maksāt vairāk. Četri dolāri, manuprāt, ir zelta vidusceļš. Viss atkarīgs no tirgus segmenta,» spriež Aleksejs.

Viņš novērojis, ka pircējus lielā mērā ietekmē atlaides. Ja pie aplikācijas rakstīts «sale», to pirks labāk un, ja cena samazināta uz pusi, var būt pat četras reizes vairāk pirkumu. «Mēs tā reizi pa reizei darām – Ziemassvētkos un citos amerikāniskos svētkos,» saka Aleksejs. Vaicāts, vai kāds šo knifu pateicis priekšā, viņš atbild, ka šī atklāsme nākusi ar kļūdu un mēģinājumu metodi pašu spēkiem.

Reģistrēts ASV

Uzņēmums Tiny Solutions LLC ir reģistrēts ASV. «Lai realizētu savu aplikāciju Android mobilo telefonu lietojumprogrammu tirgotavā, jābūt reģistrētām kādā no 20 valstīm, no kurām šī tirdzniecība ir iespējama. Ja neesi reģistrējis uzņēmumu kādā no tām, nevari tirgot maksas aplikācijas, vari izplatīt tikai bezmaksas versijas. Daudzas Eiropas valstis nav to vidū. Ir Vācija, Francija, u.c., bet ne Latvija. Īsti nezinu, ar ko tas saistīts, jo, tirgojot aplikācijas Apple ierīcēm, ir vienalga, kur atrodies,» saka Aleksejs. Viņš stāsta, ka kompānijas reģistrācija ASV bija vienkārša, šis process maksājis aptuveni 400 dolāru, arī grāmatvedība un nodokļu jautājumi esot saprotami. Uzņēmumu ASV varot dibināt, arī atrodoties Latvijā, nemaz nav nepieciešams uz turieni braukt. Esot arī firmas, kas palīdz ar uzņēmuma dibināšanas formalitātēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strauji augot elektroenerģijas cenām, daudzi meklē veidus kā mainīt paradumus un ietaupīt. Taupības un ilgtspējas paradumu veidošanā var palīdzēt dažādas mobilās lietotnes – šie rīki tālrunī ne tikai atvieglos enerģijas patēriņa uzraudzību, bet arī nodrošinās lielāku efektivitāti.

Kā norāda "Tele2” eksperti, viens no labākajiem veidiem, kā samazināt patēriņu un izmaksas, ir sekot patērētās enerģijas daudzumam. To daudz vieglāk ir izdarīt ar viedajām lietotnēm telefonā, ko apkopojis “Tele2”.

Ekonomiskam apgaismojumam – “Light bulb saver”

Spuldžu izvēle ir ārkārtīgi plaša, tāpēc izvēlēties labāko un ekonomiskāko var būt ārkārtīgi sarežģīti. Šeit palīdzēs viedā lietotne “Light bulb saver”, kas ļauj samazināt apgaismojumam patērētās enerģijas daudzumu un vienlaikus nodrošināt savām vajadzībām atbilstošu gaismu. Lietojumprogramma palīdz aprēķināt, cik daudz naudas jūs varat ietaupīt, aizstājot pašreizējos gaismas ķermeņus ar energoefektīvām alternatīvām. Lietotne sniedz arī padomus, kas palīdzēs jums izveidot efektīvus un iedarbīgus apgaismojuma risinājumus katrai jūsu mājas telpai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijā rada lietotni vīriešiem, kas palīdzēs iepazīties ar sievietēm

Gunta Kursiša, 20.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Talkā ņemot ASV un Krievijā esošās sieviešu savaldzināšanas jeb pick-up skolas, Latvijas uzņēmums SIA Arcana izveidojis lietojumprogrammu FlirtrApp, kuras uzdevums būs palīdzēt vīriešiem iepazīties ar sievietēm. Uzņēmums sācis lietotnes virzību ASV, taču potenciāls saskatīts arī spāniski runājošās valstīs, Db.lv atklāja Arcana Digital Group mārketina direktors Andris Merkulovs.

Jaunā projekta FlirtrApp sākotnējās idejas pamatā bija palielināt vīriešu iespējas iepazīties ar iespējamo otro pusīti, kuru viņi «satikuši» internetā, Db.lv stāstīja A. Merkulovs. Tas būtu iespējams, izmantojot draugu palīdzību, kā arī sakot sievietei «pareizās frāzes», lai noturētu viņas interesi. Tādējādi Arcana radās interese «ievirzīt sociālo un iepazīšanās portālu spēku, lai tie strādātu vīriešu labā». Jaunā lietojumprogramma darbosies kā slēgta lietotāju grupa, kas «iedrošinās un iemācīs vīriešiem sarunāties ar sievietēm efektīvākā līmenī».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rada lietojumprogrammu matemātikas apguvei pirmo klašu skolēniem

Gunta Kursiša, 09.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Radīta lietojumprogramma, kuras uzdevums ir mācīt matemātiku 1. un 2. klašu skolēniem.

Lietojumprogramma darbojas ar iOS un Android operētājsistēmām, un to izstrādājusi kompānija Tieto Latvia.

Tieto dibināts 1968. gadā un tā galvenais birojs atrodas Helsinkos, Somijā. Uzņēmumā strādā apmēram 15 tūkst. darbinieku 20 valstīs, Uzņēmuma kopējais neto gada apgrozījums ir apmēram 1,8 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook iegādājies Somijas uzņēmumu ProtoGeo, kas izstrādā sporta aktivitāšu analizēšanas lietojumprogrammu Moves, vēsta BBC.

Helsinkos bāzētā ProtoGeo radītā lietojumprogramma izmanto viedtelefonā iebūvētos sensorus, lai izmērītu sporta nodarbību laikā un ārpus tām veikto aktivitāšu daudzumu un sadedzinātās kalorijas. Lietojumprogramma ierīcēs, kas darbojas, izmantojot iOS un Android operētājsistēmas, un pašlaik tā ir bezmaksas.

«Moves komanda radījusi neticamu rīku miljoniem cilvēku, kas vēlas labāk izprast savas fitnesa aktivitātes,» teikts Facebook paziņojumā.

Līdz ar šo darījumu Facebook ienācis plaukstošajā veselības tehnoloģiju tirgū. Sociālais tīkls neatklāj, par kādu summu somu kompānija iegādāta. Zināms, ka ProtoGeo strādā desmit darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu cilvēka dzīves ritms ir tik saspringts! Ar biznesa vidi saistītiem ļaudīm tas ir divkārt saspringts, un sports ir viens no labākajiem veidiem, kā atgūties no stresa. Tomēr iekļaut saspringtajā darba grafikā sporta nodarbības ir visai grūti. Neparedzēti pienākumi, virsstundu darbs, izbraukumi un tikšanās nereti traucē regulārus nodarbību apmeklējumus. Tāpēc reizēm ir grūti fiziskajām aktivitātēm atlicināt pat 30 minūtes, un lielie sportiskie plāni tā arī paliek ieceru līmenī, pat ja esat ideāli disciplinēts cilvēks! Kā gan lai atrod laiku gan sportam, gan biznesam? Te var palīdzēt Sportlex – vienotais sporta abonements Rīgas sporta klubiem, vēlāk arī sporta klubiem visā Latvijā.

Sportlex ir jauns sporta klubu tīkla koncepts. Pērkot vienu abonementu, klients saņem piekļuvi visiem klubiem, kuri ietilpst Sportlex tīklā: tā ir gan trenažieru zāle, gan krosfits, gan aerobika, joga, baseins, TRX, boulings, slidotava un daudz kas cits. Būtiskākā atšķirība – nav piesaistes konkrētam klubam vai ilgstošam līgumam un klienta kartītes vietā – mobilā lietojumprogramma ar ērtu interfeisu. Sportlex aplikācija palīdzēs atrast vispiemērotāko klubu pēc atrašanās vietas, attāluma, pieejamajiem pakalpojumiem un pat parādīs, kā tur nokļūt. Iespējams arī izmantot filtru vajadzīgā treniņa meklēšanai – lietojumprogramma dažu sekunžu laikā atradīs desmitiem izvēles variantu – sākot no tai-bo un beidzot ar dejām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Teju par pusi audzis mobilās internetbankas lietotāju skaits

Gunta Kursiša, 30.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par 46% pieaudzis internetbankas lietotāju skaits, kas izmanto to mobilajos telefonos, liecina Swedbank dati par 2013.gadu. Populārākā iespēja lietojumprogrammā ir «Ātrais konta atlikums» jeb iespēja uzzināt savu konta atlikumu, pakratot viedtālruni vai «pavelkot» lietojumprogrammu uz leju.

Kopš jūlija, kad šis pakalpojums tika ieviests, klienti pusgada laikā to izmantojuši 2,9 miljonus reižu.

Tikmēr elektronisko norēķinu īpatsvars Swedbank ir sasniedzis 99%, un aktīvo internetbankas lietotāju skaits turpina augt - pērn tas kāpa par 7%. Bankas darbinieki novērojuši tendenci, ka internetbankā tiek lietots arvien plašāks pakalpojumu loks: - 2013. gadā par 45% pieauga to klientu skaits, kam ir vismaz viens internetbankā noslēgts aktīvs līgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgā 14 privātajiem bērnudārziem nāksies apturēt darbību nepiemērotu telpu dēļ

LETA, 01.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14 no 96 Rīgas pašvaldības līdzfinansētajām privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm būs jāpārtrauc darbs esošajās telpās, jo tās atzītas par nepiemērotām bērnudārza darbībai, - to pēc būvniecības dokumentācijas pārbaudēm nolēmusi Rīgas pilsētas būvvalde.

Šī gada augustā konstatēts, ka 56 no 96 minētajām iestādēm strādā telpās, kurām nav apstiprināta atbilstoša funkcija. Būvniecības dokumentācijas pārbaudēs secināts, ka 14 no 56 izglītības iestādēm telpu ekspluatāciju nāksies pārtraukt. Deviņiem bērnudārziem objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, apsolītas telpu maiņas vai būvprojekta saskaņošanas dēļ, ir pagarināti dokumentu sakārtošanas termiņi.

Kā skaidroja būvvaldē, pārējām iestādēm dokumentācija ir saskaņota vai ir saskaņošanas procesā, jo daļa iestāžu būvvaldē dokumentus iesniegusi augusta beigās, tādēļ speciālistiem tie vēl jāizvērtē. Tāpat dokumentācijas pārbaudes process vēl tiks veikts 26 privātajiem bērnudārziem, ko pašvaldība nelīdzfinansē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kas ir stundu lapa?

Stundu lapa ir datu tabula, ko darba devējs izmanto, lai gūtu pārskatu par katra konkrēta darbinieka nostrādāto laiku.

Uzņēmumi izmanto stundu lapas, lai reģistrētu veiktos uzdevumus un projektos vai ar klientiem pavadītā laika uzskaitei. Mūsdienās izmanto šādas metodes:

  • Papīra formāta dokumenti
  • Excel tabula
  • programmatūra

Daudzi uzņēmumi liek darbiniekiem aizpildīt stundu lapas, lai mēneša beigās gūtu pārskatu par iepriekšējā periodā nostrādātajām stundām.

Uz stundu lapu pamata darbiniekiem tiek izmaksātas algas, kā arī tiek veikti projektu izdevumu aprēķini. Teorijā tas ir vienkārši, un nostrādātās stundas var aprēķināt dažos mirkļos, taču realitāte nav tik rožaina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašmāju uzņēmums Luxar, sadarbībā ar Igaunijas vadošo drošības sistēmu ražotāju Hardmeier OU, ir izstrādājis jaunu un inovatīvu mākoņpakalpojumu uzņēmumiem – Primero Cloud. «Tādējādi tiek aizsākts pilnīgi jauns mākoņpakalpojumu attīstības virziens tehniskās apsardzes jomā», informē uzņēmums.

Pakalpojums Primero Cloud ir programmatūras pakalpojums (Software as a service, SaaS). Tas ir paredzēts datu glabāšanai, rezerves kopiju veidošanai un FoxSec drošības sistēmu administrēšanai no jebkura datora, pat ja sistēmas atrodas dažādās pilsētās vai pat dažādās valstīs. Klientiem tiek nodrošināta jau gatava FoxSec WEB lietojumprogramma, kurai var piekļūt no jebkuras vietas pasaulē – vienīgais nosacījums ir interneta pieslēgums.

«Tradicionāli drošības industrija ir vairāk konservatīva un uzmanīga attiecībā uz jauno tehnoloģiju ieviešanu, un mākoņdatošana šeit nav izņēmums. Situācija atgādina agrīnās tehniskās apsardzes attīstības stadijas, kad tikai nedaudzi spēja laikus novērtēt digitālās tehnoloģijas sniegto iespēju pievilcību, elastību un ekonomisko pamatojumu, pārejot uz ciparu sistēmām. Taču vairums turējās pie ierastajām, lai arī iespējās ierobežotajām, analogajām sistēmām, pastāvīgi meklējot argumentus pret ciparu. Tāpēc, ņemot vērā pašreizējo situāciju un straujo attīstību tehnoloģisko risinājumu jomā, masveida pāreja uz mākoni ir tikai laika jautājums,» uzskata Luxar tehniskā atbalsta speciālists Dzintars Līcis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Peld starp telekomunikāciju haizivīm

Linda Zalāne, 10.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Zilonis ir jāēd lēnām, tādēļ dodam priekšroku sabalansētam uzņēmuma izaugsmes tempam»

Tā DB saka alternatīvā telekomunikāciju uzņēmuma SIA XOtel valdes loceklis Dmitrijs Korotkihs. Uzņēmumam ir trīs biroji – Latvijā, Čehijā un Ukrainā. Tas ir kāpinājis apgrozījumu no 16,7 milj. eiro 2011. gadā līdz 43,2 milj. 2014. gadā, kas ļāvis šo uzņēmumu iekļaut Dienas Bizness un Lursoft veidotajā strauji augošu kompāniju jeb Gazeļu sarakstā.

Kopš 2012. gada XOtel ieņem 5. vietu starp Latvijas telekomunikāciju uzņēmumiem, tas ir iekļuvis arī Dienas Bizness veidotajā TOP 500 sarakstā. XOtel reputāciju ir apstiprinājušas kredīta aģentūras D&B, COFACE un BaltRisk. «Uzņēmuma izaugsmi visvienkāršāk ir novērtēt ar konkrētiem apgrozījuma datiem. Tie, protams, nevēsta par visiem tiem šķēršļiem, kurus uzņēmumam nākas pārvarēt savā ceļā, tomēr tie integrētā veidā atspoguļo ikkatra mūsu komandas locekļa veikumu,» uzsver D. Korotkihs. Pēdējos piecos gados par galveno attīstību bremzējošo faktoru, lai cik tas nešķistu dīvaini, kļuvusi tehnoloģiju attīstība. Pasaule arvien vairāk attālinās no «balss», pārejot uz «cipariem». Cilvēki mazāk zvana, aizvien biežāk dod priekšroku saziņai, izmantojot interneta ziņojumapmaiņas rīkus. «Visi droši vien jau zina, ka ķīnieši, apzīmējot vārdu «krīze», lieto divus hieroglifus – «briesmas» un «iespēja». Mēs īstajā brīdī spējām pamanīt tendences un izmantot tās savā labā. Tā parādījās drošs ziņojumapmaiņas rīks SafeUM,» viņš stāsta. Uzņēmuma radīto produktu klāstā ir arī starptautiskā viesabonēšanas SIM karte SafeUM, kas sniedz bezmaksas ienākošos zvanus 158 valstīs, kā arī mobilā lietojumprogramma XOliday, kas palīdz ceļotājiem nepazīstamā valstī. Savukārt viesnīcu īpašniekiem, pārvaldniekiem paredzēta programmatūras sistēma XOtelier, kas ļauj palielināt to ieņēmumus no papildu pakalpojumu pārdošanas, paaugstināt viesnīcas klientu apmierinātību un lojalitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datora klaviatūra ir diezgan plašs termins, pastāv daudz un dažāda veida klaviatūras, ieskatīsimies populārākās datora klaviatūru kategorijās, kas atvieglos iegādes procesu:

Multivides klaviatūra

Multivides klaviatūrā ir pogas, kas ļauj kontrolēt multivides atskaņošanu datorā. Varat ieslēgt vai izslēgt skaļumu, pāriet uz nākamo dziesmu vai videoklipu vai iepauzēt to. Katrai funkcijai ir īpaša poga vai taustiņu kombinācija. Dažām šāda tipa klaviatūrām ir arī īpašas pogas, lai atvērtu e-pasta vai interneta pārlūkprogrammu.

Mehāniskā klaviatūra

Tradicionālā mehāniskā klaviatūra ir ar atsperes principa taustiņu darbību. Mehāniskās klaviatūras taustiņu darbība ir gandrīz kā rakstāmmašīnai. Rakstnieki vai žurnālisti tieši šī iemesla dēļ labprāt izmanto savā darbā mehāniskās klaviatūras.

Bezvadu klaviatūra

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas kompānija Adidas neatpaliek no pasaules tehnoloģiju milžiem Samsung un Sony, un laidusi klajā viedpulksteni Micoach, kurš mērīs arī tā nēsātāja pulsu treniņu laikā, vēsta BBC.

Tāpat Adidas viedpulkstenī ir GPS sistēma, kas palīdzēs precīzāk noteikt skriešanas sporta piekritēju atrašanās vietu. Viedpulkstenī nebūs iespējams izmantot citu kompāniju lietojumprogrammas.

Ziņas par Adidas sperto soli tehnoloģiju lauciņā nāk neilgi pēc Nike uzlabotā pulsa mērītāja prezentēšanas.

Konkurējošās kompānijas, kuru pamatnodarbošanās ir sporta apģērbu un apavu piegāde, abas sper soļus tehnoloģiju virzienā, tomēr uzņēmumu pieeja ir atšķirīga. Adidias savu viedpulksteni Micoack Smart Run pārdos par teju dubultlielu cenu nekā Nike Fuelband SE. Fuelband SE pašlaik iespējams veikt iepriekšpasūtījumus par 149 ASV dolāriem, savukārt Adidas Micoach tiek pārdots par 399 ASV dolāriem. Tajā pašā laikā Adidas sportisko aktivitāšu mērītājs piedāvā arī iespēju atskaņot MP3 audio failus, kā arī ar Bluetooth palīdzību izmantot bezvadu austiņas. Tāpat Adidas piedāvā savu lietojumprogrammu izmantot arī Android, Windows Phone un iOS ierīcēs. Nike lietojumprogramma izmantojama tikai iPhone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Rūgtā patiesība: nevienam neinteresē viedpulksteņi, arī Latvijā

Gunta Kursiša, 24.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skarbā dzīves īstenība liecina, ka vienam no jaunākajiem «gadžetiem» jeb tā dēvētajiem sīkrīkiem – viedpulkstenim – ir nopietnas grūtības ienākt tirgū, raksta britu medijs BetaNews. Kā noskaidroja Db.lv, Rīgā ne katrā tehnoloģiju veikalā atrodama šāda ierīce.

Visas iespējas, ko piedāvā viedpulkstenis – e-pastu lasīšana, savienojums ar mājas datoru, svarīgu ziņojumu apskate, kā arī laikrāža funkcijas – šobrīd lielāko aizrautību un interesi radījušas pašos ražotājos un mārketinga veidotājos, raksta BetaNews. Lai arī mārketinga mašīna darbojas ar pilnu jaudu, tās darbam līdz šim bijis visai maz efekta. Piemēram, Lielbritānijā viedpulksteņi ir vien 0,9% no visa iedzīvotāju skaita. Teju divas trešdaļas no visiem šīs ierīces īpašniekiem ir vīrieši, un 56% ir jaunāki par 35 gadiem.

Db.lv, apzvanot tehnoloģiju tirgotāja Elkor Tehnika veikalus, secināja, ka lielākajā daļā veikalu viedpulksteņi netiek tirgoti. Šo sīkrīku iespējams iegādāties, piemēram, Elkor Plaza elektronikas nodaļā – tur pieejams Samsung Gear un Sony Smartwach viedpulkstenis. Kā Db.lv skaidroja veikala pārdevējs, pašlaik interese par šo ierīci ir noplakusi, un lielāks pircēju skaits esot bijis decembrī. Tehnoloģijas piedāvātas iespējas, kas interesē potenciālos pircējus, ir, piemēram, iespēja piezvanīt, izmantot kameru, kā arī sekot informācijai sociālajos tīklos, Db.lv stāstīja Elkor Plaza elektronikas nodaļas pārdevējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Yandex.Taxi plāno ieiet Baltijas valstu, Kazahstānas un Gruzijas tirgos

LETA--INTERFAX, 26.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas interneta meklētāja, portālu un tiešsaistes pakalpojumu operators Yandex plāno ar pakalpojumu Yandex.Taxi ieiet Baltijas valstu, Kazahstānas un Gruzijas tirgos.

Yandex meitasuzņēmums Yandex.Taxi plāno līdz gada beigām sākt darbību Rīgā, Tallinā, kā arī Kazahstānā un Gruzijā, intervijā laikrakstam Vedomosti atklāja Yandex.Taxi vadītājs.

Šomēnes Yandex.Taxi sāka darboties Erevānā un Minskā.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju Yandex.Taxi lietotne ir populārākā šāda veida lietojumprogramma Maskavā, Sanktpēterburgā un Jekaterinburgā.

Nākamajos divos gados Yandex.Taxi cer kļūt par populārāko transporta lietojumprogrammu visā Neatkarīgo Valstu Sadraudzībā un neizslēdz iespēju iegādāties citus līdzīgus uzņēmumus, atklāja Yandex.Taxi vadītājs.

Yandex.Taxi sadarbojas tikai ar taksometru firmām un darbojas vairāk nekā 20 pilsētās Krievijā un Neatkarīgo Valstu Sadraudzībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā paplašinās iespējas norēķināties par precēm un pakalpojumiem ar kriptovalūtu

Db.lv, 16.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas Binance kriptovalūtu maksājumu pakalpojuma nodrošinātājs Binance Pay ir vienojies par sadarbību ar digitālo maksājumu kompāniju Trustee Plus par ikdienas mobilo kripto maksājumu nodrošināšanu Latvijā un citās valstīs.

Trustee Plus mobilā lietotne nodrošina darījumus ar 21 populārāko kriptovalūtu. Maksājumu process banku tīklā ir izstrādāts tā, lai tie būtu vienkārši un bez liekiem papildu soļiem. Elektroniskajā makā esošo kriptovalūtu ir viegli saņemt, uzglabāt un konvertēt.

Lietojumprogrammā var izveidot karti un pievienot to mobilo maksājumu pakalpojumiem Apple Pay vai Google Pay, kas ļauj veikt tūlītējus maksājumus, izmantojot viedtālruni terminālī. Kartes dienas maksājumu limits ir 5000 eiro, un tai ir noteikta valūtas konvertācijas maksa 0,5 % apmērā. Binance Pay iekļaušana lietotnē vienkāršo un paātrina finansēšanas procesu.

“Mēs ar prieku paziņojam par jauno partnerību ar Trustee Plus, kas ir kārtējais solis virzībā uz plašāku kriptovalūtu ieviešanu un izmantošanu. Šī sadarbība veicina mūsu misijas iedzīvināšanu – paplašināt finanšu brīvību mūsu lietotājiem ne tikai viņu mītnes zemēs, bet arī visā pasaulē. Kopā esam apņēmības pilni izmantot kriptovalūtu potenciālu, lai veicinātu iekļaujošākas un pilnvērtīgākas finanšu vides veidošanos,” sacīja Binance pārstāve Latvijā Polina Brotjē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

15 iPhone lietotnes, kas labākas par paša Apple radītajām

Gunta Kursiša, 23.04.2014

Dark Sky Apple iebūvētās laikapstākļu prognozes vietā

Saskaņā ar Business Insider pausto Dark Sky spēj prognozēt lietus sākšanos brīdi līdz minūtes precizitātei. Lietotne piedāvā arī iespaidīgas kartes un ir atzīta par vienu no vizuāli baudāmākajām aplikācijām.

Cena: 3,99 ASV dolāri

Ekrānšāviņš: iTunes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2008. gada, kad Apple nāca klajā ar App Store, pie vienkāršāko iPhone lietotņu uzlabošanas ķērušies arī ar Apple nesaistīti lietojumprogrammu izstrādātāji, nereti pārspējot kompānijas veikumu.

Katrai vienkāršākajai Apple radītajai lietojumprogrammai – vai tas būtu kalendārs, mūzikas klausīšanās rīks vai laikapstākļu prognozes lietojumprogramma – ir pieejama arī alternatīva. Piedāvājam fotogalerijā aplūkot 15 lietojumprogrammas, kas atzītas par labākām nekā paša Apple radītās aplikācijas. Veiksmīgākās lietotnes apkopojis medijs Business Insider.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Viedoklis: Krievijas Yandex.Taxi vēlme ienākt Latvijā ir loģiska, jo tirgū ir plašas iespējas

LETA, 01.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas tiešsaistes pakalpojumu operatora Yandex.Taxi vēlme ienākt Baltijas un arī Latvijas tirgū ir loģisks solis, jo ir skaidrs, ka tirgū neizbēgami ienāks jauni konkurenti, komentējot Yandex.Taxi nodomus, norādīja Taxify vadītājs Latvijā Juris Krūmiņš.

Krūmiņš skaidro, ka Yandex ir spēcīgākais spēlētājs Krievijā un tā ienākšana Baltijā un NVS valstīs ir loģisks nākamais solis. Ar Krievijas pārstāvi esot pārrunāta arī iespējamā sadarbība. «Jauni spēlētāji tirgū ir tikai apsveicami, jo tas liek uzņēmumiem būt inovatīviem, atšķirīgiem un nodrošināt labāku pakalpojumu gala patērētājiem, kas ir Taxify stiprā puse,» izteicās Krūmiņš.

Viņš gan norādīja, ka Rīgā vēl aizvien 75% taksometru pasūtījumu tiek veikti ar telefona zvana starpniecību vai «noķerot» taksometru uz ielas, līdz ar to gan Taxify, gan citām aplikācijām vēl esot plašas izaugsmes iespējas. Krūmiņš uzskata, ka iespējamā kopbraukšanas regulējuma ieviešana noteikti palielinātu braucienu skaitu un dotu iespēju aizvien vairāk klientu atļauties pasūtījuma transporta pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sūtījumu piegādes loģistikas uzņēmums Omniva Grupa nācis klajā ar būtiskiem pašapkalpošanās vides Mana Omniva uzlabojumiem.

Tas ir viens no pirmajiem soļiem investīciju plānā, kura ietvaros paredzēts izstrādāt jaunas klientu pašapkalpošanās platformas un citus digitālos risinājumus. Kopējais investīciju apjoms digitālās infrastruktūras attīstībā sasniegs 3 miljonus eiro.

Omniva pašapkalpošanās vide un arī uzņēmuma mājas lapas pakāpeniski tiek atjauninātas un šobrīd pabeigts pirmais uzlabojumu posms.

"Tā kā esošā pašapkalpošanās vides programmatūra neatbilda mūsu nākotnes pakalpojumu vajadzībām un nebūtu ļāvusi nodrošināt vislabāko lietotāju pieredzi, nolēmām atjaunināt pašapkalpošanos un pakāpeniski pievienot jaunajai platformai jaunas funkcijas. Līdz šī gada beigām tiks atjaunināta visa pašapkalpošanās vide," atzīmē Omniva Grupas Inovāciju un tehnoloģiju direktors Marti Kuldma (Martti Kuldma).

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

2013. gada «karstākie» start-up

Gunta Kursiša, 18.12.2013

EyeEm

Start-up izveidots 2011. gadā Berlīnē. Šā gada janvārī EyeEm bija viens miljons lietotāju, bet patlaban tā lietotāju skaits ir sasniedzis 10 miljonus.
EyeEm ir lietojumprogramma, kuras lietotāji var bez maksas dalīties ar savām un aplūkot citu ievietotās fotogrāfijas, izmantojot speciālus filtrus. Savukārt EyeEm Marketplace piedāvā iespēju lietotājiem pārdot savas fotogrāfijas, dalot peļņu uz pusi ar pašu EyeEm.
Start-up uzņēmums jau ir uzsācis sadarbību ar tādām kompānijām kā Lufthansa un RedBull.
Šo rīku atzinīgi novērtējuši arī profesionāli fotogrāfi. Patlaban EyeEm pieejams vairāk nekā divdesmit valodās, tostarp japāņu, krievu, ķīniešu un citās.

Attlēks: EyeEm

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atskatoties uz aizvadīto gadu jaunuzņēmumu vidē un izvērtējot vairāku simtu jauno kompāniju darbību, medijs forbes.com atlasījis septiņus pasaulē labākos start-up. Pasaulē veiksmīgāko jaunuzņēmumu vidū ir arī kaimiņu lietuviešu lietojumprogramma, kas atrodama katrā piektajā viedtālrunī Londonā.

Aplūkojiet veiksmīgākos pasaules start-up uzņēmumus galerijā augstāk!

Kopumā, veidojot šo sarakstu, tika aplūkoti vairāk nekā 300 veiksmīgi starptautsiki jaunuzņēmumi, kurus dalībai labāko start-up sarakstā pieteica to dibinātāji, investori un nozares eksperti. Rezultātā izvēlētas septiņas jaunas kompānijas, kas izrādījušas ievērojamus rezultātus pēdējo 12 mēnešu laikā, kā arī kuru inovācijas radījušas gana plašu rezonansi visā nozarē.

Saraksta veidotāji novērojuši, ka arvien vairāk start-up pārceļ savas galvenās mītnes uz ASV, meklējot finansējumu vai mentoru palīdzību. Tāpat pēdējā laikā arvien straujāk notiek uzņēmumu apvienošanās – tiek iegādāti vēl ļoti jaunas start-up kompānijas, turklāt aktīvi jaunuzņēmumu iegādi veic konglomerāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi kompānijas 3D Systems ēdiena 3D printeri pārdošanā nonāks vēlāk šogad, taču to prezentācija jau ir notikusi Patērētāju elektronikas šovā CES 2014.

Jaunie printeri rada interesantas formas krāsainus saldumus, kuriem par bāzi izmantots cukurs, tāpat tie arī printē šokolādi. Ierīce Chefjet printē vienkrāsainas formas ēdamlietas, bet Chefjet Pro – krāsainus cukura izstrādājumus.

Saldumu un šokolādes printēšanas tehnoloģija ir līdzīga kā, piemēram, plastmasas objektu printēšana – ēdiena kārtas tiek klātas kārtu pa kārtai.

Vienkāršākā versija maksās aptuveni piecus tūkstošus ASV dolāru, bet krāsainā 3D printera versija būs aptuveni divas reizes dārgāka. Eksperti pauž, ka printera cena pamatīgi ierobežos tā pārdošanas nākotnes izredzes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV interneta gigants Google nācis klajā ar vērienīgiem kompānijas karšu pakalpojuma Google Maps uzlabojumiem, kurus turpmāk varēs izmantot gan operētājsistēmas Android, gan sāncenšu Apple iOS ierīču īpašnieki, ziņo Mashable.

Google Maps uzlabojumu klāstā ir braukšanas joslu norādes, integrācija ar taksometru izsaukšanas lietojumprogrammu Uber, kā arī iespēja kartes darbināt ārpus tiešsaistes režīma.

Līdz ar jauninājumiem Google Maps turpmāk sniegs informāciju par to, kura brauktuves josla ir jāieņem, lai ātrāk nonāktu galamērķī. Tiesa gan, pagaidām šis pakalpojums darbosies tikai lielākajās ASV pilsētās, uz lielceļiem Kanādā un uz mazākiem ceļiem Japānā.

Noderīga būs funkcija, kas ļaus Google Maps kartes pirms brauciena saglabāt ierīces fiziskajā atmiņā, lai tās izmantotu vietās, kur nav interneta pārklājums vai gadījumos, kad ir bažas, piemēram, par viesabonēšanas tarifiem internetam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Viedtālruņa izmēra kases aparāts rada jaunas iespējas uzņēmējiem

Lelde Petrāne, 29.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pieejams mobilais viedtālruņa izmēra kases aparāts «Tiki-taka Pay», kas ļauj veikt gan maksājumus ar skaidru naudu, gan norēķinu kartēm, tostarp kartēm ar bezkontakta tehnoloģiju.

«Tiki-taka Pay» ir pašmāju informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma «Datakom» izstrādāta kases sistēma (lietojumprogramma), kas darbojas uz uzņēmuma iepriekš iepirktas iekārtas A920.

Kases aparāts «Tiki-taka Pay» izstrādāts tā, lai atbilstu visām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un datu aizsardzības prasībām, sola «Datakom».

Izstrādātāji ir noslēguši līgumus ar banku un izveidojuši integrāciju ar bankas karšu maksājumu apstrādes operatoriem, kuri ir tiesīgi strādāt Eiropas Savienībā un apstrādāt valūtas transakcijas. Investīcijas risinājuma ieviešanai veido ap 250 000 eiro.

«Šis produkts piemērots, piemēram, izbraukumu tirdzniecībai, jo ir ļoti kompakts - biezāka viedtālruņa izmērā. Ar to var veikt darījumus gan ar skaidru naudu, gan norēķinu kartēm, var veikt arī bezkontakta maksājumus. Ja tiek maksāts ar skaidru naudu, risinājums reģistrē darījumu, bet banknotes vai monētas lietotājs var novietot drošā, pašam ērtā vietā – vai tā būtu jostas somiņa, vai, piemēram, lāde vai kaste skaidrai naudai. Risinājums būs izmantošanai ērts arī komersantiem ar nelielām tirdzniecības telpām, kurās nav ērti izvietot lielos kases aparātus, kas parasti aizņem diezgan lielu platību. No funkcionalitātes viedokļa tas pilnībā aizstāj ierastos kases aparātus, atbilstot visiem standartiem un prasībām,» skaidro SIA «Datakom» inovāciju direktors Edijs Tanons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - StartUp Weekend uzvarējusi ideja par vietni, kas apkopos visus pasākumus Rīgā

Gunta Kursiša, 19.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Startup Weekend Riga, kas Latvijā notiek pirmo reizi. No 37 komandām, kas radās piektdien, svētdienas vakarā savas idejas prezentēja 11 komandas, savukārt par uzvarētāju tika atzīta ideja par pasākumu organizēšanas vietni Evevent.

Pašlaik pieejamas vairākas interneta vietnes, kas informē par pasākumiem, kas gaidāmi vai jau notikuši Rīgā, taču Evevent grasās izveidot platformu, kas apkopos visus pasākumus vienuviet, stāstīja Evevent idejas autori. Evevent komandā darbojas Kristīne Blumberga (Banku Augstskola), Linda Kokare (Rīgas Juridiskā Augstskola), Kristaps Elsiņš (Softkom), Eduards Rouzga (UniWEB), Renārs Vilnis (Latvijas Universitāte), Aleksandrs Savaļjevs (Banku Augstskola) un Askars Vectors (Tilde).

Startup Weekend piektdien sākās ar komandu veidošanu, kurai sekoja «pičošana» (pitching) jeb 60 sekunžu ilga prezentācijas. Svētdien tika prezentētas jau gatavas Startup Weekend Riga 54 stundu laikā tapušās biznesa idejas. «Protams, ceram, ka tieši šeit radīsies kādas jaunas start-up idejas, tomēr aizliegts nav piedalīties ar jau iepriekš izlolotām idejām; galvenais nosacījums, lai tās nebūtu prezentētas iepriekš Startup Weekend pasākumos citur pasaulē vai citos tamlīdzīgos pasākumos,» pauda organizācijas Startup Latvia un arī viens no pasākuma Startup Weekend Riga organizētājiem Arturs Zandersons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā radīta lietojumprogramma Infy.me, kas organizēs tās lietotāja vizītkartes un kontaktus.

Infy.me darbības pamatprincips ir papīra vizītkaršu uzglabāšana digitālā formātā. Iegūtās vizītkartes aplikācijas lietotājam vispirms ir jānofotografē, un pēc tam Infy.me saglabā digitālo kopiju «mākonī» un ievada jauniegūto kontaktu datus kontaktu grāmatā, kurai var piekļūt no jebkuras ierīces.

Tāpat Infy.me piedāvā arī sekot līdzi, kur ir nonākušas paša lietotāja vizītkartes – kur, kad, kam un cikos esi apmainījies ar savu vizītkarti un vai kontakti ir pārsūtīti arī kādam citam. Savus kontaktus var arī nosūtīt citiem lietotnē, e-pastā vai SMS veidā. Katrai vizītkartei ir arī QR kods.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju uzņēmums «Huawei» prezentējis mākslīgā intelekta ekosistēmas programmu, ko plāno ieviest Eiropā. Nākamo 5 gadu laikā programmas īstenošanā paredzēts investēt 100 miljonus eiro.

Programma izstrādāta, balstoties uz četrām iniciatīvām - pirmā no tām norāda, ka uzņēmums sadarbosies ar partneriem, lai veidotu mākslīgā intelekta (MI) nozari Eiropā, informē uzņēmuma pārstāvis Baltijā Mindaugas Plukys. Sadarbība notiks ar jomas galvenajām organizācijām - Eiropas Mākslīga intelekta aliansi, Eiropas Telekomunikāciju standartu institūtu (ETSI) un Eiropas Lielo datu asociāciju (BDVA).

Otrā programmas iniciatīva ir izstrādāt kopīgus risinājumus ar partneriem - neatkarīgiem programmatūras piegādātājiem.

Tāpat uzņēmums plāno organizēt bezsaistes tehnoloģiskos salonus un izstrādātāju konkursus un, visbeidzot, programmas ietvaros «Huawei» apņēmies saviem partneriem nodrošināt MI apmācību kursus un mācību materiālus.

Komentāri

Pievienot komentāru