Citas ziņas

Glābs lauksaimniekus

Jānis Lasmanis, Db, 21.01.2009

Jaunākais izdevums

Tuvākajā laikā tikšot uzsākta lauksaimnieku glābšanas programma, raidījumā 900 sekundes solījis zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Šādi būšot iespējams iekustināt patlaban sastingušo tirgu, teicis M .Roze. Ministrs nesen ticies ar banku pārstāvjiem. Pēc tikšanās secinājums bijis, ka lauksaimniekiem finansiālais atbalsts ir nepieciešams. «Labs klients ir nebankrotējis klients,» par pēc tikšanās nolemto saka ministrs.

Viņš norāda, ka valsts tuvākajā laikā sniegs lauksaimniekiem nepieciešamo atbalstu galvojumu veidā. Ja finansējums šādam atbalstam būs, arī bankas būšot gatavas būt elastīgākās, piemēram, piemērojot pamatsummas maksājuma atlikšanu un citus atvieglojumus.

Vislielākais atbalsts patlaban esot nepieciešams piena nozarei, ko, salīdzinot ar citām lauksaimniecības nozarēm, ekonomiskās grūtības spēj nekavējoties ietekmēt tiešākajā veidā. Tāpat būtisks ir atbalsts graudkopības nozarei. Patlaban apkopotie dati liecina, ka ļoti nopietnas problēmas ir vismaz 150 saimniecībām. Gadījumā, ja maksājumi no valsts un ES budžeta nenotiks raiti, kā valsts to paredzējusi, tad «šeit varot piepulcēties daudz lielāks - tūkstošos mērāms saimniecību skaits», informēja M. Roze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas dzelzsbetona konstrukciju ražotāji sākuši aktīvi strādāt eksporta tirgos, jo pašmājās pieprasījums pēc produkcijas kļuvis ārkārtīgi niecīgs. raksta laikraksts Dienas bizness.

Pēc firmas KPMG Baltics datiem, pašlaik kopējā saražotā dzelzsbetona konstrukciju tirgus daļa Latvijā ir nokritusies līdz 2005. gada 3. ceturkšņa līmenim. Lai gan produkcijas specifikas dēļ dzelzsbetona paneļus tālu vest ir nerentabli, eksporta tirgi uzņēmumiem ir nepieciešami, lai saglabātu ražošanu un nebūtu jāatlaiž darbinieki.

Dzelzsbetona konstrukciju ražotāja SIA Betonelements valdes loceklis Andrejs Stepanovs nenoliedz, ka šo gadu uzņēmums noturējies un , iespējams, spēs pabeigt ar 7 milj. Ls apgrozījumu, pateicoties vairākiem lieliem pasūtījumiem no Zviedrijas kompānijām Peab Sverige AB un Skanska Sverige AB. Sākot no aprīļa, katru mēnesi nosūtīti pārseguma paneļi par apmēram 500 000 Ls. Pusgadu uzņēmums beidzis ar nelielu peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas valdības stratēģija izejai no krīzes vērsta uz lielo korporāciju īpašnieku glābšanu, norādījis Krievijas Nacionālās stratēģijas institūta prezidents, politologs Staņislavs Belkovskis.

"Visa stratēģija vērsta uz to, lai atlikušās valsts rezerves sadalītu starp pēdējo 15 gadu privatizācijas lielākajiem ieguvējiem, glābjot pat ne kompānijas, bet to īpašniekus," S.Belkovska teikto citē dpmoney.ru. Eksperts norāda, ka, krīzei Krievijā gaidāmi divi augstākie punkti: marta beigās- aprīļa sākumā un septembra beigās – oktobra sākumā. "Pavasarī būs pirmais atlaišanu vilnis, kad tūkstošiem atlaisto sapratīs, ka viņi zaudējuši iztikas avotu, bet no otras puses tas ir kārtējais cenu lēciens importa precēm, pirmkārt, pārtikai. Preces, kas ir pārdošanā šobrīd, lielā mērā ir 2008. gada pievedums par pirmskrīzes cenām. Otrais šo tendenču lēciens gaidāms rudenī: būs kārtējais atlaišanu vilnis, vairāki miljoni cilvēku, un kārtējais importa preču cenu lēciens rubļa kursa krituma dēļ," prognozē S.Belkovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Auto apskats: Porsche Panamera Sport Turismo

Aldis Zelmenis, 15.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Porsche Panamera Sport Turismo nosaukumā neviens vārds nav meli vai izdomājums. Tajā ir gan tīrasiņu sporta auto DNS, gan Gran Turismo ceļotāja gars; ja vēl modeļa nosaukumā pievieno vārdu «turbo», šim auto uz planētas Zeme nebūtu līdzinieku

Visi zinām, ka mūsdienās viltojumu ir vairāk nekā vajadzētu, arī autobūvē īstu lietu kļūst arvien mazāk, jo pat necilu modeļu nosaukumos kaislīgu vārdu virtenes tiek izmantotas arvien biežāk un bezatbildīgāk. Nav brīnums, ka reālajā dzīvē pārsvarā tās ir pelēcīgas un pieticīgas personības, kam ar kaisli, sportu vai elementāru dinamiku ir maz kopīga. Turpretim ar Porsche Panamera Sport Turismo viss ir pa īstam. Novembra beigās šis eksluzīvais Porsche modelis Latvijā svinēja savu pirmizrādi, piedaloties laikraksta Dienas bizness Top 500 jeb Latvijas labāko un spēcīgāko uzņēmumu apbalvošanas ceremonijā, savukārt DB autoapskatniekam pirms kāda laika bija unikāla iespēja ar šo skaistuli izbraukt gleznainajā Horvātijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dzintars laiž klajā pirmo produktu, kas uzlabos biznesu

Sandra Dieziņa, 26.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dzintars laiž klajā pirmo produktu jaunajā sērijā, ar ko plāno audzēt ieņēmumus

Kā sarunā ar laikrakstu Dienas Bizness atklāj AS Dzintars valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs, jaunās līnijas ārstnieciskā kosmētika palīdzēs risināt ne tikai ādas problēmas, bet arī uzlabos biznesu.

Jāatgādina, ka Dzintaram šā gada janvārī tika apstiprināts Tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāns, kas jārealizē divu gadu laikā. Plāna ietvaros paredzēts pārdot vairākus īpašumus, kas ļaus norēķināties ar kreditoriem.

«Dzintaram tagad viss ir kārtībā. Mūs pārstāja žņaugt, jo esam saņēmuši aizsardzību un tagad varam attīstīties. Augam vidēji par 18%. Tas nav liels apjoms, bet perspektīvā esam iecerējuši lielāku pieaugumu,» stāsta I. Gerčikovs. To varētu dot jauno produktu laišana klajā, un pirmais no šiem produktiem veikalos nonāks šomēnes. Ražošana līdz šim ne reizi neesot apstādināta, un tagad tā tiek attīstīta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemnieku saeima: Ar tādiem draugiem ienaidnieki nav nepieciešami

Vēsma Lēvalde, Db, 03.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Zemnieku saeima (ZS) publiski izplatījusi informāciju, kurā pauž sašutumu par partijas Zaļo Zemnieku savienība (ZZS) pārstāvju 2. un 3. februārī publiski paustajiem mēģinājumiem sašķelt lauksaimniekus.

"Cita starpā dažādos veidos mēģinot iedzīt ķīli zemnieku starpā, ZZS ir izdomājusi zemnieku prasību, ka atbalsts pienāktos tikai saimniecībām ar 50 govīm un 5000 litru izslaukumu no govs. Pie tam ZZS vadītājs Augusts Brigmanis šo ideju ir piedēvējis biedrībai Zemnieku saeima, kas rīko lauksaimnieku protestus," teikts izplatītajā informācijā.

ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš norāda: „Šobrīd ZZS cenšas izplatīt informāciju, ka protestu rīkotāji biedrība „Zemnieku saeima” rosina atbalstu piešķirt tikai lielajām saimniecībām. Tie ir nekrietni meli. Mēs neesam par to lēmuši, un tā nav mūsu prasība. Šādi partija cenšas lauksaimniekus šķelt un izvairīties no zemnieku prasīto pasākumu īstenošanas ZZS līdz šim ilgstoši un neveiksmīgi pārraudzītajā jomā.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Eiropa spiedīs lauksaimniekus mainīties

Māris Ķirsons, 19.04.2021

“Nozares lielākais ikdienas izaicinātājs ir daba – laika apstākļi, kam seko politika, kura var būt gan lauksaimniekus saudzējoša, gan dramatiski nedraudzīga,” vērtē Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Latraps valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajos gados lauksaimniecībā sāksies būtiskas pārmaiņas, kas saistītas ar jaunajām Eiropas iniciatīvām, kuru iedzīvināšanā tiek saredzēti konkurētspējas riski, to novēršanai zemniekiem un lēmumu pieņēmējiem jāstrādā kopā.

Tādu ainu iezīmē DB aptaujātie dažādu jomu lauksaimnieki. Vienlaikus skanēja atziņa, ka pārtika bija, ir un būs vajadzīga cilvēkiem neatkarīgi ne no kādiem apstākļiem. Neskaidrību migla Latvijas Cūku audzētāju asociācijas valdes locekle Dzintra Lejniece par lielāko nākamo gadu izaicinājumu uzskata Eiropas Zaļā kursa ļoti ambiciozo uzstādījumu ieviešanu dzīvē. “Dzīvnieku labturība, vide, klimata pārmaiņas,” būtiskākos izaicinājumus min D. Lejniece.

Viņa atgādina, ka cūkkopība Eiropā ir ļoti industriāla sfēra. “Turklāt uzstādījumi un gaidas nereti ir augstākas, nekā ražotāju iespējas tās ieviest, un pat augstākas nekā nepieciešamība pēc tām,” skaidro D. Lejniece. Kā vēl vienu būtisku izaicinājumu viņa min vegānu kustību pasaulē. Paēdušas planētas kontekstā ir jautājums par proteīnu no dzīvniekiem vai augu valsts. “Ja raugās uz proteīnu no dzīvniekiem, tad jautājums ir, kādā veidā to ražot tā, lai pietiktu visiem un cilvēku pirktspēja būtu tāda, kas ļautu to iegādāties,” skaidro D. Lejniece. Viņa nenoliedz, ka pašreizējais produktu pašizmaksas līmenis nevarēs saglabāties, un tas nozīmē, ka cenu pieaugums nākotnē būs neizbēgams. Ražotāji uztraucas par savu konkurētspēju nākotnē, it īpaši, ja nav skaidrs, kas ir sākotnējais references atskaites punkts – gads, dzīvnieku blīvums, augu aizsardzības līdzekļu lietošanas apmērs? “Neesam vienīgie, jo arī citu valstu, piemēram, Somijas ražotāji, jautā, kā samazināt antibiotiku lietošanu dzīvniekiem par 50%, ja tās nelieto – nav, no kā ražot,” tā D. Lejniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieki atbalstam pieteikuši 1,685 miljonu hektāru lielas platības

Žanete Hāka, 20.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku atbalsta dienests (LAD) informē, ka noslēgusies pieteikšanās platību maksājumiem, informē LAD.

Tā kā LAD šogad aicināja lauksaimniekus iesniegt pieteikumus elektroniski, izmantojot Elektronisko pieteikšanās sistēmu (EPS), tad kopā EPS šogad iesniegti 61 055 pieteikumi, bet papīra formātā 287 (kopā LAD saņēmis 61 343 pieteikumus).

Par 17 000 ha ir pieaudzis pieteikto platību apjoms, salīdzinot ar 2015.gadu, šogad lauksaimnieki atbalstam pieteikuši 1,685 milj.ha lielas platības.

LAD šā gada pavasarī rīkoja apjomīgu informatīvo kampaņu un palīdzēja klientiem klātienē aizpildīt pieteikumus EPS, tāpēc lauksaimnieki savlaicīgāk iesniedza pieteikumus. Rezultātā būtiski ir samazinājies to klientu skaits, kas pieteicās atbalstam ar kavējuma sankciju. 2015.gadā tādi bija 3245 lauksaimnieki, šogad tikai 1469.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EP: Eiropai jāpalīdz piena, augļu un dārzeņu ražotājiem atrast jaunus eksporta tirgus

Žanete Hāka, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai ir jāpalīdz lauksaimniekiem gūt taisnīgākus ienākumus, salīdzinājumā ar citiem pārtikas piegādes ķēdes dalībniekiem, jāievieš rīki, kas ļautu noturēties tirgus svārstībās, un jāpalīdz atrast jauns eksporta tirgus produktiem, kurus importa aizlieguma dēļ vairs nevar realizēt Krievijas tirgū, saka EP deputāti divās rezolūcijās, ko pieņēma otrdien.

Viņi arī aicina dalībvalstis vairāk stimulēt lauksaimniekus uz spēku apvienošanu ražotāju organizācijās.

«ES piena nozarē ir daudz nākotnes iespēju, bet Eiropas Komisija līdz šim brīdim nav pienācīgi novērtējusi jaunās grūtības, ar kuriem jāsaskaras ražotājiem, piemēram, ar piena kvotu izbeigšanos, nesen pagarināto Krievijas embargo ES pārtikai un cenu svārstībām. ES vairāk jāpalīdz savai piena nozarei kļūt par globālo līderi, nevis sekotāju,» teica EP deputāts Džeims Nikolsons (ECR, UK), kurš sagatavoja rezolūciju par pienu un bija arī galvenais atbildīgais par piena tiesību aktu paketes virzību Parlamentā 2012.gadā. Rezolūcija, kas pēta ES piena nozares izredzes, apstiprināta ar 510 balsīm par, 154 pret un 44 atturoties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāk dalīt atbalstu erozijas apkarošanai laukos

Vēsma Lēvalde, 01.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku atbalsta dienests (LAD) aicina lauksaimniekus, kuri 2006.gadā ir uzņēmušies saistības saskaņā ar Lauku attīstības plāna (LAP) pasākuma Agrovide apakšpasākuma Erozijas ierobežošana nosacījumiem, pieteikties atbalsta saņemšanai.

No 1. septembra reģionālās lauksaimniecības pārvaldes (RLP), ņemot vērā LAD rīcībā esošo informāciju par pieteiktajiem platību maksājumiem, nodrošinās lauksaimniekus ar datiem, kuri nepieciešami iesnieguma aizpildīšanai. Lauksaimniekus, kuri pieprasīs šādu informāciju, RLP darbinieki aicinās uzrādīt LAD klienta reģistrācijas numuru.

2010.gads ir pēdējais saistību izpildes gads 2006. - 2010. gada periodā. Turpmāk šāda veida atbalsta sniegšana nav plānota. Erozijas ierobežošanas mērķis ir veicināt erozijas samazināšanu, palielinot veģetācijas noklāto platību proporciju lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, kā arī veicināt augu barības vielu saglabāšanos augsnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

FOTO: DB viesojas zemnieku saimniecībā Jaunstrūkas

Sandra Dieziņa, Jānis Šķupelis, 28.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietusgāzes nobremzē ražas novākšanu un ievieš korekcijas kopražas prognozēs

Latgalē un daļā Vidzemes ūdens pagājušajā nedēļā applūdināja labības laukus, pļavas, kartupeļu vagas un dārzus. Stiprais vējš veldrē noguldīja lauka pupu, zirņu un labības laukus, kā rezultātā ir apdraudēta ražas kvalitāte un ražas novākšana, vēsta Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija.

DB ceturtdien viesojās Vidzemes ziemeļu daļā, tur saimnieki var uzelpot, jo daļu labības jau nokūluši. Lai arī lietus kulšanas darbus bija apstādinājis, lauksaimnieki cer, ka labību izdosies novākt. Z/s Jaunstrūkas saimnieks Valdis Circenis komentē: «Šķirnes Kaupo rudzus jau paguvām nokult, bet mieži vēl nav gatavi. Cenšamies sēt agrās šķirnes, bet šogad veģetācija aizkavējās. Pavisam vēl jākuļ divas trešdaļas lauku».

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Atlīdzībās lauksaimniekiem Latraps un VH Latvija izmaksās pusmiljonu eiro

Zane Atlāce - Bistere, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība Latraps kopā ar lauksaimnieku savstarpējās apdrošināšanas sabiedrību Vereinigte Hagel (VH Latvija) informē, ka ir atsaukušās aicinājumam nākt pretī lauksaimniekiem, kas apdrošinājuši sējumus pret lietusgāžu postījumiem, atlīdzībās plānojot izmaksāt pusmiljonu eiro.

Apdrošināšanas atlīdzības tiks izmaksātas ne tikai lauksaimniekiem lietusgāžu skartajās teritorijās, kurās izsludināts ārkārtas stāvoklis. Tādējādi tiks daļēji kompensēti zaudējumi par nenovāktajām platībām. Atlīdzībām pieteikti 2500ha nenovāktās sējumu platības.

«Šoruden bija nepieciešams pieņemt šādu lēmumu, lai mazinātu lietusgāžu radīto postījumu sekas. Nākotnē aicinu Latvijas lauksaimniekus vairāk domāt ilgtermiņā un laicīgi apdrošināt savus sējumus pret laikapstākļu radītiem postījumiem, lai mazinātu klimata radītos riskus. Strādājam, lai jau tuvākajā laikā varētu piedāvāt lauksaimniekiem iespēju apdrošināt sējumus arī pret plūdiem. Aicinām arī lauksaimniekus aktīvi iesaistīties ar saviem ierosinājumiem tālāko apdrošināšanas produktu izstrādē,» saka Latraps ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina pieteikties enerģētisko kultūraugu pārstrādātāju atzīšanai

, 21.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 20. novembrim savācēji un pirmie pārstrādātāji, kā arī lauksaimnieki, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus, var pieteikties Lauku atbalsta dienestā (LAD) enerģētisko kultūraugu atzītā savācēja, pirmā pārstrādātāja vai pašpārstrādātāja statusa noteikšanai Eiropas Savienības (ES) atbalsta shēmas par kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību ietvaros, informē Lauku atbalsta dienests.

Sākot ar 2007.gadu lauksaimniekiem ir pieejams ES atbalsts par kultūraugiem ar augstu enerģētisko vērtību.

Maksājuma mērķis ir atbalstīt lauksaimniekus, kas audzē kultūraugus ar augstu enerģētisko vērtību, lai tos pārstrādājot, iegūtu biodegvielu, biogāzes u.c.

Latvijā atbalsts par enerģētiskajiem kultūraugiem ir ieviests, piemērojot savācēju un pirmo pārstrādātāju, kā arī lauksaimnieku, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus (pašpārstrādātāja) atzīšanas sistēmu. Lauksaimnieki var pretendēt uz atbalstu tikai tādā gadījumā, ja būs noslēgts līgums ar LAD atzītu savācēju vai pirmo pārstrādātāju.

Lai savācējs vai pirmais pārstrādātājs, kā arī pašpārstrādātājs tiktu atzīts, līdz 2008.gada 20.novembrim LAD jāiesniedz atzīšanas iesniegums un citi nepieciešamie dokumenti saskaņā ar MK noteikumiem Nr.808 Kārtība, kādā atzīst Eiropas Savienības enerģētisko kultūraugu savācējus, pirmos pārstrādātājus un lauksaimniekus, kuri savā saimniecībā izmanto vai pārstrādā enerģētiskos kultūraugus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina izteikties par ES lauksaimniecības politikas nākotni

Žanete Hāka, 19.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 3.jūnijam Latvijas iedzīvotāji var izteikt savus ierosinājumus, kādai jābūt Eiropas Savienības (ES) kopējās lauksaimniecības politikai pēc 2013.gada, informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

«Jaunajā kopējā lauksaimniecības politikā nepieciešams vienlīdzīgs tiešo maksājumu sadalījums starp dalībvalstīm, reģioniem un lauksaimniecības veidiem. Vēsturiskie kritēriji no 2002.-2003. gada nevar būt noderīgi politikai, kas sāks darboties pēc 2013. gada," uzskata komisārs Dačans Čološs.

«Ir svarīgi zināt, ko eiropieši sagaida no kopējās lauksaimniecības politikas. Lauksaimniecība nav tikai zemniekiem. Esmu šeit, lai uzklausītu, ko Latvijas iedzīvotāji vēlas no Eiropas lauksaimniecības. Rezultāti no nesen uzsāktās sabiedriskās apspriešanas tiks iekļauti komisijas darbā pie jaunās kopējās lauksaimniecības politikas projekta, kas sāksies šā gada beigās,» iepriekš skaidrojis komisārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimnieki no nākamā gada varēs saņemt zaļināšanas maksājumu

Žanete Hāka, 23.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Eiropas Savienības regulu, no 2015. gada tiks ieviests jauns maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb zaļināšanas maksājums, kas būs cieši sasaistīts ar vienoto platības maksājumu (VPM), informē Zemkopības ministrija.

Saimniecībām obligāti būs jāizpilda zaļināšanas prakses, lai saņemtu VPM un zaļināšanas maksājumu. Ja tas netiks darīts, zaļināšanas maksājums tiks samazināts vai netiks izmaksāts.

Zemkopības ministrija (ZM) aicina lauksaimniekus pievērst uzmanību izmaiņām tiešo maksājumu saņemšanas nosacījumos, kas lauksaimniekiem obligāti būs jāņem vērā, jau šā gada vasaras otrajā pusē un rudenī plānojot nākamā gada sējumu struktūru un ziemāju sēju.

«Aicinu Latvijas lauksaimniekus jau tagad pievērst uzmanību zaļināšanas praksēm. Kaut arī zaļināšanas maksājums tiks īstenots no 2015. gada, ziemāju sēja sāksies jau tuvākajā laikā. Tāpēc lauksaimniekiem savlaikus ir jāiepazīstas ar jaunajām zaļināšanas prasībām, lai 2015. gadā pilnā apjomā varētu saņemt attiecīgo atbalsta maksājumu,» uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Aicina piedalīties zāles pļaušanas iepirkumos

Lelde Petrāne, 13.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs tuvākajā laikā reģionos plāno izsludināt iepirkumus mehāniskai zāles pļaušanai gar ceļmalām, liecina šodienas paziņojums.

Visā Latvijas teritorijā VAS Latvijas autoceļu uzturētājs veikusi zāles pļaušanas darbus valsts autoceļu nodalījumu joslās, lai uzlabotu autovadītājiem ceļu un tiem pieguļošo teritoriju pārredzamību.

VAS Latvijas autoceļu uzturētājs ir pabeigusi zāles pļaušanas darbus uz valsts galvenajiem un svarīgākajiem reģionālajiem asfaltētajiem autoceļiem, bet uz mazākas nozīmes reģionālajiem ceļiem un uz vietējas nozīmes autoceļiem uzņēmums plāno daļu veicamo pļaušanas darbu uzticēt lauksaimniekiem.

«Mums tā ir iespēja efektīvāk izlietot autoceļu uzturēšanas darbiem atvēlēto finansējumu, vienlaikus dodot iespēju lauksaimniekiem pilnvērtīgi noslogot tehniku un nopelnīt. Arī ziemas periodā ceļu uzturēšanas darbos mēs piesaistām lauksaimniekus, kuru autoparkos ir atbilstoša tehnika, lai varētu operatīvāk un plašākā mērogā veikt autoceļu tīrīšanas darbus,» norāda VAS Latvijas autoceļu uzturētājs valdes priekšsēdētājs Vladimirs Kononovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zemnieku saeima: Nacionālās subsīdijas samazinātas līdz 17.9 miljoniem

, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biedrība Zemnieku saeima (ZSA) lauksaimniekus aicina vērst uzmanību uz to, ka lauksaimniecības subsīdiju apjoms 2009. gadam ir apstiprināts 17.9 miljonu apmērā, par 45% procentiem mazāks kā pagājušā gadā. Zemnieku saeima nav piekritusi šādam samazinājumam.

Zemkopības ministrijai un tās pakļautībā esošajām iestādēm izdevumi samazināti mazāk - par aptuveni 25%. Biedrība uzsver, ka nepieciešams ministrijas iestāžu funkcionālais audits un jāmazina birokrātija nozarē.

ZSA priekšsēdētājs Juris Lazdiņš: "Nav nekāda pamata Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes izplatītajā informācijā, ka lauksaimniekiem tiks aizkavēts naudas izmaksu temps tādēļ, ka Zemnieku saeima iebilst pret subsīdiju samazinājumu. Tam nav nekāda sakara. Protams, esam vīlušies par šādiem izteikumiem. Tas, kādu interešu vadīta LOSP vadība ir nākusi klajā ar šādu paziņojumu, lai paliek uz viņu sirdsapziņas."

Atgādinām, ka lauksaimniekiem svarīgāko subsīdiju finansējumu parasti izmaksā maijā vai jūnijā. Subsīdiju summas un sadalījuma publiska apspriešana vienas nedēļas garumā subsīdiju izmaksas aizkavēt nevar. Dokumenta apspriešana var tā kvalitāti tikai uzlabot nevis pasliktināt vai kavēt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Igaunijā darbojas jau septiņas biometāna ražotnes

Armanda Vilciņa, 02.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biometāna ražošanas attīstību Igaunijā lielā mērā ir sekmējusi skaidra valsts politika transporta sektorā, un šim piemēram vajadzētu sekot arī Latvijai, atzīmē Aivars Tihane, AS Gaso valdes loceklis.

Biometāna ražošanā Igaunija ir attīstītākā no Baltijas valstīm, un viņu piemērs skaidri parāda, ka arī Latvijā būtu jādefinē konkrēti mērķi biometāna ražošanas attīstībai, spriež A.Tihane. Dāvis Skulte, SIA Elenger un AS Eesti Gaas valdes loceklis, gan neslēpj: lai arī vēsturiski kaimiņvalstī pieņemti pareizie lēmumi, pašreizējā investīciju vide Igaunijā ir visai neskaidra. Biometāna ražotājiem trūkst skaidra valsts plāna attiecībā uz pieprasījumu pēc biometāna nākotnē, kā arī skaidras motivācijas investēt šīs jomas attīstībā, atzīmē D.Skulte.

Jāsper nākamais solis

Šobrīd būtu jāpanāk, lai tirgus kļūtu aktīvāks un noturīgāks, domā D.Skulte. “Biometāns kā transporta degviela vidē likvidē siltumnīcefekta izraisošo gāzu izmešus – pirmkārt, tiek savākts piensaimniecības nozares radītais metāns, kas citādi nonāktu atmosfērā, un, otrkārt, savāktais metāns aizvieto fosilos kurināmos, kas citādi tiktu izmantoti. Lai saglabātu tirgus noturību, biometāna cenā būtu jāiekļauj būtiskais siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisiju samazinājums, un to būtu iespējams panākt, socializējot biometāna izmaksas un nodrošinot cenu minimālo robežvērtību, kā tas tiek darīts šodien, vai arī uzliekot par pienākumu izmantot biometānu transporta nozarē, piemēram, nosakot prasību pašvaldībām nodrošināt sabiedriskā transporta pakalpojumus ar transportu, kas izmanto biometānu. Jebkurš risinājums ļautu sasniegt noturīgāku tirgu un priekšrocības, ko sniedz siltumnīcefekta izraisošo gāzu emisiju samazināšana,” spriež D.Skulte, atzīmējot, ka pašlaik Igaunijā darbojas jau septiņas biometāna ražotnes, no kurām četras ir pieslēgtas gāzes sadales sistēmai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zemnieki – apzinīgākie kredītņēmēji

Sandra Dieziņa, 07.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas savu klientu lokā labprāt vēlas redzēt lauksaimniekus. Par to liecina Farming.lv aptaujāto Latvijas banku – Citadele, Swedbank, SEB banka, DNB banka un Hipotēku banku – teiktais.

Banku pārstāvji apstiprināja, ka savā klientu lokā ļoti labprāt vēlas redzēt lauksaimniekus piebilstot, ka tie ir vieni no apzinīgākajiem kredītņēmējiem un disciplinētākajiem saistību pildītājiem. Tāpat lielākā daļa aptaujāto banku pārstāvju lauksaimniecības sektora kreditēšanu saredz kā ļoti perspektīvu un pat prioritāru. Iespējams, tas ir tāpēc, ka, pēc banku teiktā, jau pērn liela daļa jaunizsniegto kredītu iegūluši tieši lauksaimniecības sektora uzņēmumu maciņos. Tā banka Citadele 2011. gadā jaunos kredītlīdzekļus Latvijā visvairāk ir izsniegusi lauksaimniecībā strādājošiem uzņēmumiem - lauksaimnieki saņēmuši 23% no kopējā Citadele jauno izsniegto kredītu apjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuvā 23 reizes pazemina akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei

LETA--BNS, 15.02.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Seims ceturtdien nolēma, ka no marta akcīzes nodoklis sašķidrinātajai naftas gāzei tiks samazināts vairāk nekā 23 reizes - no 304 eiro līdz 13 eiro par tonnu.

Samazināt akcīzes nodokli sašķidrinātajai naftas gāzei nesenajās protesta akcijās pieprasīja lauksaimnieki.

Valdība bija ierosinājusi noteikt akcīzes nodokli 41 eiro apmērā.

Tajā pašā balsojumā tika atcelti ierobežojumi lauksaimniekiem izmantot marķēto dīzeļdegvielu.

108 deputāti balsoja par, neviens nebija pret, bet pieci deputāti atturējās.

Seima Lauku lietu komitejas deputāts Ķēstutis Mažeika sacīja, ka akcīzes nodokļa samazinājums sašķidrinātajai naftas gāzei visvairāk skars iedzīvotājus, nevis lauksaimniekus.

"Šodienas lēmums skar nevis lauksaimniekus, bet drīzāk iedzīvotājus, īpaši tajās teritorijās, kur izmanto gāzi, jo pēdējā laikā cilvēki aktīvi brauc ar baloniem gan uz Latviju, gan uz Poliju, pērk tur, un tas ir jūtams. Šie cilvēki visvairāk izjutīs ietekmi, savukārt lauksaimnieki izmaiņas, visticamāk, izjutīs tikai vasarā," pēc balsojuma Seimā žurnālistiem sacīja Mažeika.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Biškopji lūgs Dānijas vēstniekam palīdzību lietā par bišu indēšanu

Sandra Dieziņa, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biškopības biedrība (LBB) piektdien dosies vizītē pie Dānijas vēstnieka Latvijā, lai uzzinātu par iespējām paātrināt izlīgumu ar Dānijas pilsonim piederošu uzņēmumu, pret kuru Latvijas Biškopības biedrība ir iesniegusi prasību tiesā.

Biedrība plāno lūgt vēstniecību palīdzēt apzināt un informēt Dānijas izcelsmes lauksaimniekus par Latvijas likumdošanas prasībām attiecībā uz vides aizsardzību, lai nākotnē šādi gadījumi neatkārtotos.

Dāņu uzņēmējs Jacobsen John, kura uzņēmuma SIA Jaunbāģi nelikumīgas darbības rezultātā pagājušā gadā cieta gandrīz četrsimt bišu saimes, joprojām vilcinās un nesniedz savu piedāvājumu zaudējumu segšanai cietušajiem biškopjiem, kaut arī sākotnēji tiesā uzņēmēja pārstāvis solīja līdz 29. februārim to izdarīt. Ņemot vērā, ka likumdošanu ir pārkāpis Dānijas pilsonim piederošs uzņēmums, LBB ir nolēmusi lūgt palīdzību Dānijas vēstniecībai Latvijā, lai noskaidrotu par iespējām paātrināt zaudējumu segšanu biškopjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Kad sola vienu, bet dara citu, jeb sitiens pa lauksaimniekiem

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 09.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja kādai nozarei klājas grūti, tad tai dzīve ir jāsarežģī vēl vairāk, ar nodokļu likumu grozījumiem uzliekot papildu izmaksas

Acīmredzot tāda ir valdības devīze, ar Finanšu ministrijas gādību sagatavojot grozījumus likumā «Par akcīzes nodokli». Nomaskēti ar attaisnojumu, ka grozījumi principā izdarīti tikai tāpēc, lai uzliktu akcīzes nodokli tādam produktam kā tabakas lapas un paceltu to dažiem biodīzeļdegvielas veidiem, savu ceļu uz Saeimu budžeta paketē sākušas arī izmaiņas lauksaimniekiem paredzētās dīzeļdegvielas apritē. No akcīzes atbrīvotā degviela lauksaimniekiem būs jāiekrāso jeb jāmarķē, turklāt to drīkstēs izmantot tikai traktortehnikā un lauksaimniecības pašgājējmašīnās lauksaimniecības produkcijas ražošanai. Minēto grozījumu skarto nozaru – lauksaimnieku un degvielas tirgotāju – pārstāvji pauž sašutumu par to, ka šādas pārmaiņas ministrijas nav laikus pārrunājušas ar tiem, uz kuru maciņiem tās attieksies vistiešāk. «Baidās no diskusijas, nav argumentu,» ministriju attieksmi raksturo biznesa pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zemnieki norūpējušies par piena iepirkuma cenu

Sandra Dieziņa, 27.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par piena cenas iespējamo samazinājumu bažas izsaka vairāki piena ražotāji.

Lai arī pēdējie pieejamie dati no ES piena tirgus ziņu avotiem vēl neliecina par būtisku piena iepirkuma cenu kritumu, pašmāju piena pārstrādes uzņēmumi jau paziņojuši par to, ka cena saruks, kā iemeslu minot globālos procesus. EK lauksaimniecības ģenerāldirektorāta informācija liecina, ka kopš gada sākuma vērā ņemami samazinās sviesta cena gan ES vidēji, gan Vācijas biržās. No janvāra vērojams būtisks piena pulvera cenas kritums, bet siera cenas ir nosacīti stabilas. Vecajās ES valstīs piena iepirkuma cenu kritums gada sākumā bijis straujāks nekā ES vidēji - par 0,6%, bet cenas joprojām ir par 4% augstākas nekā 2011.gada februārī. Vienlaikus piena piegādes pārstrādei ES 27 valstu vidū gada laikā pieaugušas par 4,7%, bet lielākais piegādes apjomu pieaugums bijis Latvijā - par 13,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā iepriekšējais neilgtspējīgais attīstības posms bija saistīts ar nekustamo īpašumu un tirdzniecības nozaru un ar tām saistīto – loģistikas, celtniecības, arhitektūras un citu izaugsmi, taču tas nevar būt par pamatu šā brīža situācijas risināšanai.

Latviju no krīzes izvilks jau eksistējošās nozares, bet jāmeklē arī jaunas iespējas, tā uzskata IBS Prudentia investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

«Šobrīd visās nozarēs notiek rosība, tostarp arī lauksaimniecībā ir ko darīt, taču šajā sektorā nepieciešamas strukturālas izmaiņas. Lauksaimniecība ir nozare ar potenciālu, bet tā neizvedīs valsti no krīzes, jo nozarei vajadzīga lielāka pievienotā vērtība. Jāatceras, ka Latvija nekad nebūs agrāra lielvalsts,» uzsver Rungainis.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Uzmanības centrā: Grib nokaut pienīgo govi

Raivis Bahšteins, 26.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Publiskajam sektoram būtu jādara tikai tas, ko privātais nevar izdarīt labāk

To intervijā DB uzsver Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds. Viņa ieskatā privātā medicīna ir vienīgā pienu dodošā govs visā veselības sistēmā, piemērs ir slimnīcas, kas tiek būvētas kā sēnes, tāpēc valstij nevajadzētu kavēties ar šī potenciāla izmantošanu, bet notiek pretējais.

Fragments no intervijas:

Cik plaši pašlaik ir izplatīta kukuļu došana un ņemšana?

Ticiet man, absolūti pietiekoši, turklāt – jo tuvāk Stradiņa slimnīcai, jo šis process ir izteiktāks, jo tālāk no tās – jo mazāk jūtams. Protams, ir ārsti, kas ir izņēmums. Sistēmu faktiski glābs hobijārstes, kurām ir labi pelnoši veči, tāpat daži trakie vecie misionāri un pa kādam jaunajam entuziastam. Vēl ir tādi, kas naudu patiesībā pelna privātajā sektorā, kurš sāk pārklāties ar publisko. Zelta standarts ir trīs darbības vietas – universitātes slimnīca, laba privātkompānija un vēl sava privātprakse. Pacients starp tām tiek dzenāts un pa ceļam atbrīvots no naudas. Pacients ārstu sastop privātā klīnikā, kur saņem solījumu pa kluso tikt izoperēts valsts slimnīcā, un pēc tam ārsts aicina atkopties viņa privātpraksē. Tā dara daudzi, uzvārdus varam skaitīt pulka, un tie ir visi lielākie valsts medicīnas sektora aizstāvji. Rezultātā sistēma stagnē un pūst, tai ir sociālisma ekonomikas pūstošie elementi visā savā spožumā, plus pa virsu vēl ir vājš menedžments, šeptēšanās ar iepirkumiem, kā arī šīs organizētās izspiešanas shēmas. Pretī šai sistēmai ir bezproblēmu zona – privātais sektors, kuram vienu reizi samaksā un kurš izdara visu kā uz burvju mājiena. Paši maksājam savus kredītus, nekādu publisku investīciju nav, bet mūsu darbinieki saņem labākas algas, mums ir mazākas problēmas ar pelēkās naudas apriti. Valsts ieņēmumu dienests savās pārbaudēs ir laimīgs, jo mums ir izcili caurspīdīga sistēma. Pelīte neizspruks! Tai pašā laikā publiskais sektors daudzus gadus, kvintesence bija pie ministra Belēviča, ir mēģinājums mūs iznīcināt kā neērtu konkurentu, kā efektīvas saimniekošanas piemēru. Tas ilgstoši ir bijis mēģinājis nokaut vienīgo govi, kas vēl dod pienu.

Komentāri

Pievienot komentāru