Pasaulē

H&M piegādātāju ražotnēs zemās algas izraisīta bada dēļ ģībst strādnieki

Gunta Kursiša, 24.10.2012

Jaunākais izdevums

Zviedrijas apģērbu mazumtirgotājs Hennes and Mauritz (H&M) nokļuvis nelāgā gaismā, jo uzņēmuma Kambodžas strādnieku samaksa ir vien trīs Zviedrijas kronas (0,45 ASV dolāri) stundā, un daudzām ģimenēm naudas trūkums liek slīgt parādos, raksta thelocal.de.

Šādu ainu atklājusi Zviedrijas telekanāla dokumentālā pārraide Kalla Fakta (Aukstie Fakti).

«Pastāvīgās bažas dara mani slimu – es nezinu, kur ņemšu naudu,» norādījusi Kambodžas tekstila ražotnes darbiniece Deuara Sopona (Deuar Sophon). Viņa ir trīs bērnu māte un nedēļā strādā aptuveni 70 stundas Kambodžas tekstila rūpnīcā, kas ražo drēbes vairākiem tirgotājiem, tostarp arī Zviedrijas apģērbu tirdzniecības gigantam H & M. D. Soponas mēnešalga ir aptuveni 500 Zviedrijas kronu (aptuveni 75 ASV dolāri), kas nav pietiekama, lai uzturētu ģimeni. Līdzīga situācija ir daudziem tekstila ražotņu strādniekiem, tādēļ viņiem nereti nākas aizņemties naudu ar augtu procentu likmi, lai nopirktu pārtiku.

Rūpnīcā, kurā strādā D. Sopona, pagājušajā gadā divu dienu laikā ēdiena trūkuma un pārstrādāšanās dēļ paģībuši 250 strādnieki, norādīts Kalla Fakta.

Tāpat zemā darba samaksa liek daudziem darbiniekiem pakļaut savu veselību briesmām, lai nokļūtu uz darbu. Strādniekus uz darbu ved pārpildītās kravas automašīnās, kurās nereti atrodas ap 60 cilvēkiem.

H & M norādījusi, ka situācija reģionā varētu būt arī daudz sliktāka, ja H & M nebūtu pārstāvēta valstī. «Kambodžā ir apvienības un vienošanās, kas patiesībā darbojas. Protams, situācija varētu būt labāka, bet jautājums ir par valsts spēju sacensties starptautiskā tirgū, un tai ir labāk, ja mēs turpināsim pirkt no šīs valsts,» Kalla Fakta pauda H & M izpilddirektors Karls Johans Persons.

Daudzas starptautiskas kompānijas, kas darbojas reģionā, centušās atrisināt rūpnīcu strādnieku zemā dzīves līmeņa problēmu, kompānijas kodeksā ieviešot punktu par tā dēvēto «izdzīvošanas samaksu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Zviedrija, iespējams, «nopirkusi» Pirate Bay līdzdibinātāja arestu

Jānis Rancāns, 06.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Failu apmaiņas vietnes The Pirate Bay (TPB) līdzdibinātāju Gotfrīdu Svartholmu Kambodža, iespējams, arestēja pēc tam, kad Zviedrija šai valstij apņēmās piešķirt finanšu palīdzību 59 miljonu eiro apmērā, pieļauj tehnoloģiju mediji.

Zviedrija apgalvo, ka Kambodžai piešķirtā finanšu palīdzība paredzēta demokrātiskas sabiedrības attīstīšanai, cilvēktiesību veicināšanai, dabas aizsardzībai, izglītībai, ilgtspējīgai attīstībai un nabadzības samazināšanai.

Pēc līguma parakstīšanas Kambodža norādījusi, ka Zviedriju kā attīstības partneri, vērtē ārkārtīgi augstu un pieliks visas pūles, lai piešķirto palīdzību ieguldītu efektīvi.

Tikmēr tehnoloģiju medijs The Next Web pieļauj, ka palīdzības piešķiršana laikā, kad Kambodža arestēja G. Svartholmu, diez vai ir sagadīšanās. Otrdien Kambodžā Zviedrijas amatpersonas tikušās ar Kambodžas Nacionālās policijas komisāra vietnieku ģenerāli Soku Phalu (Sok Phal), un, tā kā starp Zviedriju un Kambodžu nav noslēgts aizturēto izdošanas līgums, Stokholma lūgusi G. Svartholma deportāciju, kam S. Phals piekritis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kambodžā šīs nedēļas nogalē, kad valstī notiks pašvaldību vēlēšanas, būs aizliegts pārdot un lietot alkoholu.

Šāds aizliegums noteikts valdības direktīvā, kuru parakstījis premjerministrs Huns Sens.

Aizliegums būs spēkā dienu pirms vēlēšanām - sestdien, 3.jūnijā, un vēlēšanu dienā - svētdien, 4.jūnijā.

«Lai novērstu vardarbību, iebiedēšanu, satiksmes negadījumus un citus incidentus, kas var rasties alkohola lietošanas dēļ, tirgotājiem jāpārtrauc alkohola pārdošana un kambodžiešiem un ārzemniekiem, kas dzīvo Kambodžā, jāpārtrauc dzert alkohols dienu pirms vēlēšanu dienas un vēlēšanu dienā - no 3. līdz 4.jūnijam,» sacīts šīs Dienvidaustrumāzijas valsts valdības rīkojumā.

Tajā norādīts, ka aizliegums noteikts atbilstoši vēlēšanu likumam, kas paredz vēlēšanas rīkot brīvā un godīgā gaisotnē bez vardarbības un iebiedēšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kambodža izdos Zviedrijai The Pirate Bay līdzdibinātāju

Gunta Kursiša, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kambodža izdos Zviedrijai failu dalīšanās vietnes The Pirate Bay (TPB) līdzidbinātāju Gotfrīdu Svartholmu Vargu (Gottfrid Svatholm Warg), kam dzimtenē par autortiesību likuma pārkāpšanas veicināšanu piespriests viens gads cietumā, raksta thelocal.se.

Jau rakstīts, ka 27 gadus vecais TPB līdzdibinātājs arestēts Kambodžā, savukārt Zviedrija G. Svartholmu Vargu izsludinājusi starptautiskā meklēšanā šā gada aprīlī. Šādu soli Zviedrija spēra pēc tam, kad G. S. Vargs labprātīgi neieradās tiesas sēdē, kurā tika lemts par viena gada cietumsoda piešķiršanu par autortiesību pārkāpumiem.

Tā kā starp Zviedriju un Kambodžu nav slēgta vienošanās par izdošanas jautājumiem, patlaban nav skaidrs, kad notiks TPB līdzdibinātāja deportēšana atpakaļ uz Zviedriju. Viņš tiks nogādāts dzimtajā valstī, pamatojoties uz imigrācijas likumiem, norādījis Kambodžas policijas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīriešu veļas zīmols "tom àdam" drīzumā plāno uzsākt tirdzniecību uni-sex pidžamām, kas šūtas no ekoloģiski inovatīva auduma, kas ir radīts no rožu krūma, informē zīmola attīstītājs Toms Ādams Vītoliņš.

Daļa no pidžamām ir ražotas, izmantojot rožu krūmus, un otra daļa ir no "tencel", kas ir dabiska šķiedra, kuras izejmateriāls ir koksne. Asimilācijas cikls ļauj izmantotajam šķīdinātājam pārstrādāties gandrīz 100%. Tas nozīmē, ka ražošanas procesā nerodas indīgas vielas, kas varētu piesārņot gaisu vai ūdeni, norāda dizainers. Tādā veidā produkcija tiek padarīta ekoloģiski draudzīga.

Pēc T.Ā.Vītoliņa domām, tas būs ļoti piemērots apģērbs tieši šim laikam, kad visi uzturas mājās. Pidžamu audums tiek izstrādāts Portugālē, pie viena no senākajiem Portugāles kreklu audumu ražotājiem. Tas ir ģimenes uzņēmums, kas ir vēl viens svarīgs faktors sadarbībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība vairākus gadus ir strādājusi, lai radītu vienotu ES patentu sistēmu, kas būs alternatīva tradicionālajam Eiropas patentu organizācijas «Eiropas patentam», kas tika dibināts 1973.gadā. Lai to izveidotu, atlicis spert tikai pēdējo soli, stāsta Eiropas Patentu biroja (EPB) – EPO izpildinstitūcijas vadītājs Benuā Batistelli (Benoit Battistelli).

Šobrīd EPO ietilpst 38 dalībvalstis un vēl divas papildus teritorijas – Bosnija un Hercegovina un Melnkalne, ar kurām parakstīti divpusējas vienošanās par Eiropas patenta darbību. Kandidāti iestāšanās EPO ir Kambodža, Moldāvija, Maroka un Tunisija.

Organizācijas galvenā mītne atrodas Minhenē. Juridiski EPO ir neatkarīga organizācija, kas nav saistīta ar Eiropas Savienību un tai ir savs budžets, kas veidots no patentu pieteikumu iesniedzēju iemaksām. 2018.gada budžets veido 2,3 miljardus eiro.

Patentu aizsardzība, kuras pamatā ir Eiropas Patentu konvencija, nodrošina iespēju iegūt intelektuālā īpašuma aizsardzību vienotas procedūras ietvaros un iesniegt vienu pieteikumu jebkurā valodā ar tulkojumu angļu, vācu vai franču valodā. Izgudrojuma ekspertīzi veic profesionāli Eiropas Patentu biroja eksperti. Eiropas patents ir spēcīgs, pateicoties vienotai procedūrai, kvalitatīvai izpētei un ekspertīzei, ko veic profesionāli Eiropas Patentu iestādes eksperti. Parasti Eiropas patenta izsniegšanas procedūra ilgst nedaudz vairāk kā 3,5 gadus no pieteikuma iesniegšanas dienas, taču pēc īpaša pieprasījuma šī jautājuma izskatīšanu var paātrināt. EPB mērķis ir saīsināt šo termiņu līdz 30 mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīriešu veļas zīmols "tom àdam" uzsācis tirdzniecību uni-sex pidžamām un vēlas, lai tās kalpotu vairākām paaudzēm, informē zīmola attīstītājs Toms Ādams Vītoliņš.

"Prasme veidot apģērbus, kur tiek piešķirta īpaša uzmanība katrai no mazākajām detaļām ir viens no mūsu zīmola kodoliem. Sākot no auduma ražošanas uzņēmumiem, kuri izmanto atjaunojamo enerģiju savā ražošanā, un pārliecinoties, ka mūsu augstie dabai draudzīgie standarti tiek sasniegti. Mūsu mērķis ir, ka mūsu pidžamas kalpo vairākām paaudzēm, pretstatā ātrajai modei. Lai salabotu šo ātrās modes salauzto riteni, mēs piedāvājam, ka brīdī, kad pidžama ir izdzīvojusi visas savas dzīves, to ir iespējams atgriezt mums, pretī saņemot atlaidi nākamajam pirkumam. Mēs parūpēsimies, ka atgrieztā pidžama tiks pārvērsta jaunā apģērbā vienā no mūsu jaunajiem produktiem, vai arī ziedota attiecīgajai labdarības organizācijai," komentē zīmola attīstītājs T.Ā.Vītoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Viens no The Pirate Bay līdzdibinātājiem piesaka maksātnespēju

Gunta Kursiša, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no The Pirate Bay līdzdibinātājiem un failu lejupielādes vietnes finansētājs uzņēmējs Karls Londstroms (Carl Lundstrom), kas apsūdzēts autortiesību pārkāpšanas veicināšanā, pieteicis personīgo maksātnespēju, vēsta thelocal.se.

Maksātnespējas pieteikums apgrūtina The Pirate Bay tiesvedībā iesaistītajām mūzikas un filmu kompānijām no The Pirate Bay atgūt kaut daļu no 46 miljoniem Zviedrijas kronu jeb septiņiem miljoniem ASV dolāru (3,7 milj. Ls). Šī summa noteikta, aprēķinot zaudējumus, kas mūzikas un filmu industrijas uzņēmumiem radušies, The Pirate Bay darbības dēļ.

Jau ziņots, ka Zviedrijas tiesa vēl 2009. gadā autortiesību pārkāpšanas veicināšanā atzina par vainīgiem visus četrus The Pirate Bay līdzdibinātājus – Fredriku Neiju (Fredrik Neij), Peteru Sundi (Peter Sunde), Gotfrīdu Svartholmu Vargu (Gottfrid Svartholm Varg) un K. Lundstromu. Tiesa noteica, ka The Pirate Bay līdzdibinātājiem jāmaksā teju septiņi miljoni ASV dolāru par nodarītajiem kaitējumiem mūzikas un filmu kompānijām. Tāpat viņiem tika piespriests viens gads cietumā, tomēr F. Neijs, P. Sunde un K. Lundstroms panāca, ka cietumsoda ilgums tika samazināts no četriem līdz desmit mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV velosipēdu ražotājs Kent International atradis veidu, kā izvairīties no Trampa piemērotajiem muitas tarifiem – pārvietojot ražošanu ārpus Ķīnas, raksta Reuters.

Tāpat kā gandrīz visi ASV velosipēdu ražotāji, Kent ilgus gadus ir izmantojis lēto Ķīnas darbaspēku un detaļas, taču Trampa piemērotie muitas tarifi līdz šim izmaksas palielinājuši jau par aptuveni 20 miljoniem dolāru gadā. «Mums nav citas izvēles kā pēc iespējas ātrāk pārvietot ražošanu projām no šīs valsts, skaidro kompānijas vadītājs Arnolds Kamlers.

Tomēr tas nenozīmē, ka velosipēdu ražotājiem jāpārvieto visa ražošana uz ASV vai jābeidz pirkt detaļas Ķīnā. Kompānija plāno ražot velosipēdu rāmjus Kambodžā, un turpināt iegādāties aptuveni pusi detaļu Ķīnā. Rezultātā gatavie velosipēdi ASV varēs tikt ievesti bez papildu tarifa, jo ASV noteikumi paredz, ka to var darīt produktiem, kas ražoti Kambodžā, ja to ražošanas un darbaspēka izmaksas veido 35% no visām izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pirātu līcis pārceļas uz mākoņiem

Jānis Rancāns, 18.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Failu apmaiņas vietne Pirate Bay atteikusies no fizisku serveru izmantošanas un visus savus datus pārcēlusi mākoņskaitļošanas (cloud computing) vidē. Patlaban vietne nomā vairākus virtuālos serverus dažādās pasaules vietnēs.

Pazīstamā vietne, kas bieži vainota ar autortiesībām aizsargāta materiāla nelikumīgā izplatīšanā, norāda, ka uz šādu soli to pamudinājusi vēlme panākt lielāku aizsardzību pret iespējamām policijas kratīšanām.

«Lēni, bet pārliecinoši mēs atbrīvojamies no zemes formas un pārejam uz nākamo līmeni – mākoņiem. Mūsu datu plūsma izmatos tūkstošiem mākoņu un tiks nopietni šifrēta, lai varētu izmantot, kad vien nepieciešams,» teikts vietnes tīmekļa blogā.

Iepriekš Kambodža Zviedrijai izdeva vienu no Pirate Bay dibinātājiem G. Svartholmu Vargu, kam dzimtenē par autortiesību likuma pārkāpšanas veicināšanu piespriests viens gads cietumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaulē korupmētākās valstis – Kenija un Kamerūna

Gunta Kursiša, 09.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar pasaules valstu iedzīvotāju aptaujām pasaulē korupmētāko valstu saraksta augšgalā ierindojas Kenija, Kamerūna, Kambodža un Ruanda.

Transparency International pētījumā uz jautājumu, vai pēdējo 12 mēnešu laikā respondents ir devis kukuli kādai institūcijai, Kenijā apstiprinoši atbildējuši 70% aptaujāto, Kamerūnā – 62%, bet Kambodžā un Ruandā – katrā pa 57% iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka kopumā Globālās korupcijas barometrā (Global Corruption Barometer 2013) piedalījās 114 tūkstoši cilvēku 107 pasaules valstīs.

Latvijā pēdējā gada laikā 19% Latvijas iedzīvotāju ir devuši kukuļus, lietuvā – 26%, bet Igaunijā – 6%, liecina minētā pētījuma rezultāti.

Pētījums rāda, ka 51 pasaules valstī politiskās partijas tiek skatītas kā viskorumpētākā sfēra. 55% respondentu uzskata, ka valdība darbojas kādu noteiktu interešu vadīta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā vīriešu veļas zīmola «tom àdam» peldšortu kolekcija ir veidota no pārstrādātas okeānā atrastas plastmasas, kas darīts, lai saudzētu vidi un piedāvātu patērētājiem ilgtspējīgas alternatīvas, jo viena no «tom àdam» prioritātēm ir ētiska ražošana.

Zīmola attīstītājs Toms Ādams Vītoliņš novērojis, ka pēdējā gada laika ilgtspējas tēma kļūst arvien aktuālāka un uzskata, ka cilvēki ikdienā piedomā par to, ka ir atbildīgi par lietām, ko ienes un atstāj šajā pasaulē. «Cilvēki arvien vairāk piedomā pie kaitējuma, ko nodarām, un sāk apzināties un interesēties par pozitīvām alternatīvām un dabai draudzīgu dzīvesveidu – ja varam izmantot salmiņus no bambusa vai makaroniem, kādēļ patērēt nepārstrādājamus tekstilmateriālus?» tā viņš.

Viena no «tom àdam» prioritātēm ir ētiska ražošana. Tādēļ nemitīgi tiek meklēti veidi, kā ražošana procesu padarīt ētiskāku un dabai draudzīgāku. «Gandrīz visi peldšorti tiek izgatavoti no poliestera. Šie audumi ir izgatavoti no plastmasas un tie nav biodegradabli, tātad tie būs uz šīs zemes vel ļoti ilgu laiku. Tāpat tie patērē daudz vairāk ūdens kā materiāla izveide no pārstrādātas okeānā savāktas plastmasas. Tādēļ mūsu mērķis ir sākt pašiem ar sevi un censties vismaz mazliet uzlabot šo situāciju,» saka T. Ā. Vītoliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kambodžā polcijas gūstā nonācis The Pirate Bay līdzdibinātājs

Gunta Kursiša, 03.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kambodžā aresēts viens no populārās failu apmaiņas vietnes The Pirate Bay (TPB) līdzdibinātājiem Gotfrīds Svartholms Vargs (Gottfrid Svartholm Varg), atsaucoties uz vietējās policijas ziņoto, informē BBC.

Zviedrija izsludināja vienu no TPB līdzdibinātājiem starptautiskā meklēšanā šā gada aprīlī. Šādu soli Zviedrija spēra pēc tam, kad G. S. Vargs labprātīgi neieradās tiesas sēdē, kurā tika lemts par viena gada cietumsoda piešķiršanu par autortiesību pārkāpumiem.

«Viņa arests veikts pēc Zviedrijas valdības lūguma par noziegumiem, kas saistīti ar informācijas tehnoloģijām,» teikts Kambodžas policijas oficiālajā paziņojumā. «Ar Zviedriju mums nav slēgts izdošanas līgums, tomēr mēs raudzīsimies, kā varam rīkoties saistībā ar šo lietu,» pauda policijas runasvīrs.

Pats G. S. Vargs un arī trīs pārējie vietnes dibinātāji norāda, ka, viņuprāt, TPB darbojusies likuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vislabākā dzīve gados veciem cilvēkiem ir Norvēģijā, bet Latvija globālā pētījumā par vecu cilvēku dzīves apstākļiem ierindojas 35.vietā, gada laikā pakāpjoties par desmit pozīcijām.

ANO Iedzīvotāju fonda un starptautiskās organizācijas HelpAge International veiktajā globālajā novecošanās indeksā izvērtēta gados veco cilvēku dzīves kvalitāte 96 valstīs.

Pētījumā izvērtēti kritēriji četrās jomās - ienākumu drošība, veselības aprūpe, personīgās iespējas un vides apstākļi.

Vislabākie dzīves apstākļi iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem ir Norvēģijā, Zviedrijā, Šveicē, Kanādā un Vācijā, savukārt vissliktākie apstākļi gados veciem cilvēkiem starp apskatītajām valstīm ir Afganistānā.

Latvija pētījumā ierindojas 35.vietā. Visaugstāko pozīciju - 14.vietu - Latvija ieņem pēc gados veco cilvēku izglītības un nodarbinātības iespējām, bet pēc ienākumu stabilitātes Latvija ierindojas 32.vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aviokompānijas parādu dēļ Viļņas lidostā arestēta Small Planet Airlines lidmašīna

LETA/BNS, 22.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Civilās aviācijas administrācija (CAA) lidsabiedrības parādu dēļ Viļņas lidostā arestējusi Lietuvas čārterreisu aviokompānijas «Small Planet Airlines» lidmašīnu, ziņo portāls «15min».

CAA direktors Joris Gintvils portālam teicis, ka lidmašīna, kas arestēta 20.novembrī, pēdējā laikā nav izmantota reisiem, tāpēc pasažieriem lidmašīnas arestēšana nekaitēs.

Lietuvas valsts lidostu operatorkompānija «Lietuvos oro uostai» lūgusi CAA arestēt arī citas «Small Planet Airlines» lidmašīnas, taču CAA pagaidām nedomā šo lūgumu apmierināt, piebildis Gintvils.

«Small Planet Airlines» parāds lidostu operatoram sasniedzis 726 000 eiro, pavēstījis «Lietuvos oro uostai» sabiedrisko sakaru vadītājs Marjus Zeļeņus.

Jau ziņots, ka finansiālo grūtību dēļ «Small Planet Airlines» veic restrukturizāciju grupas kompānijās Lietuvā, Polijā un Vācijā, samazinot lidmašīnu floti un atlaižot darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Privāto automobili no 2021. gada nevarēs atļauties iegādāties ļoti liela iedzīvotāju daļa

Latvijas Transportlīdzekļu Tirgotāju Asociācijas valdes loceklis Aldis Čīma, 24.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Transportlīdzekļu Tirgotāju Asociācija (LATTA) aicina Latvijas sabiedrību pievērst uzmanību un iestāties pret valdībā ierosinātajiem grozījumiem «Alternatīvo degvielu attīstības plānā 2017.-2020. gadam».

Grozījumi paredz ar 2021. gadu ieviest transportlīdzekļu reģistrācijas nodokli ar fosilām degvielām darbināmiem transportlīdzekļiem un ieviest ierobežojumu reģistrēt/ieviest Latvijā transportlīdzekļus, kas vecāki par 3 gadiem vai kam tiek veikta otrreizējā reģistrācija. Ar 2025. gadu paredzēts ierobežot vai aizliegt jaunu ar fosilajām degvielām darbināmu transportlīdzekļu tirdzniecību un reģistrāciju. Iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem vieglais automobilis kļūs neaizsniedzama luksusa prece. Gandrīz visiem būtiski pieaugs izmaksas.

Latvijas teritorijā lielai iedzīvotāju daļai kvalitatīva dzīve nav iedomājama bez vieglā automobiļa. To apliecina statistikas dati (LR CSP) – 2018. gadā 73% Latvijas lauku iedzīvotāju bija nodrošināti ar vieglo automobili (salīdzinot ar 2007. g., pieaugums par 12,2 procentpunktiem).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11 gadus veca meitene Soburna rītu pavada, izgāztuvē vācot ēdiena atliekas, kas tiks izmantotas kā cūku barība. Skolu viņa apmeklē pēcpusdienā.

Anlong Pi, astoņus hektārus lielā izgāztuve, kur viņa dzīvo un strādā, atrodas Kambodžā. Tā kļuvusi par tūrisma objektu - viesi te ierodas, lai pašausminātos par citu likteni, kā arī nofotografētos ar tādiem bērniem kā Soburna.

Aģentūra Reuters fotogrāfijās iemūžinājusi cilvēkus, kuri dzīvo šajos drausmīgajos apstākļos. Starp viņiem ir arī Saraja kopā ar savu vienu gadiņu veco meitu. Sieviete uz šo vietu dzīvot pārcēlusies pirms pieciem gadiem pēc kāzām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AirBaltic un tās vadītājs gatavs dažādiem attīstības scenārijiem, to sarunā ar Dienas Biznesu norāda nacionālās aviokompānijas valdes priekšsēdētājs Martins Gauss.

Nozares eksperti airBaltic ieceri iegādāties līdz pat 60 jaunām CS300 lidmašīnām vērtē kā loģisku, taču pilnīgai ainai būtu nepieciešams redzēt biznesa plānā Destination 2025 esošos skaitļus. DB jau rakstījis, ka pasūtījuma vērtība pēc kataloga cenām šādam pirkumam būtu 5,9 miljardi USD. Pēc M. Gausa teiktā, šī gada pirmā ceturkšņa rādītāji (+24% pasažieri, +22% ieņēmumi) ir vēl labāki nekā pērn, un tas ir ļoti labs pamats jaunajai biznesa stratēģijai.

Vaicāts, kā kompānija grasās savu ambiciozo mērķi sasniegt un kādi ir riski, M. Gauss norāda, ka 2012. g. tika parakstīta vienošanās par 10+10 lidmašīnām. Ja, CSeries programmai izgāžoties, pirmās 10 lidmašīnas netiktu uzbūvētas, airBaltic būtu iegādājies lietotus Airbus vai Boeing. Pēc viņa teiktā, risks, protams, bija, taču Bombardier programmas neveiksme nebūtu nāves spriedums nacionālajai lidsabiedrībai, jo beigu beigās lidmašīnas varētu arī iznomāt. Un tikpat labi būtu varējušas izgāzties arī Airbus un Boeing jaunās programmas. Kad bija skaidrs, ka progamma īstenojas, pasūtījumu skaits tika palielināts līdz 13 un tad līdz 20 saskaņā ar plānu Horizon 2021, kas paredzēja arī 14 Q400. Tad 2015. g. plāns tika mainīts uz 12 Q400 un divām CS300 un vēlāk uz 34 CS300 un/vai CS100 vēl pirms Destination 2025 izstrādes, atsakoties no Q400 pilnībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pēc aviokompānijas parāda samaksas Viļņas lidostai atcelts arests Small Planet Airlines lidmašīnai

LETA/BNS, 23.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas Civilās aviācijas administrācija (CAA) atcēlusi arestu Lietuvas čārterreisu aviokompānijas «Small Planet Airlines» lidmašīnai, jo aviokompānija samaksājusi 820 000 eiro parādu Viļņas lidostai.

CAA direktors Joris Gintvils sacīja ziņu aģentūrai BNS, ka parāds ir samaksāts, tāpēc aviolainera arestam vairs nav pamata.

«Mēs vairs nesaskatām tiesisku pamatojumu liegt lidmašīnai atstāt lidostu,» teica Gintvils.

Viņš piebilda, ka lidmašīna, kurai bija noteikts arests, ir «Small Planet Airlines» rezerves lidmašīna, tāpēc tās arests aviokompānijas reisus neietekmēja. Viļņas lidostā bāzējas vēl divas «Small Planet Airlines» lidmašīnas.

Jau ziņots, ka lidmašīna tika arestēta otrdien. CAA vadītājs sacīja, ka aviokompānija parādu samaksājusi ceturtdien.

Finansiālo grūtību dēļ «Small Planet Airlines» veic restrukturizāciju grupas kompānijās Lietuvā, Polijā un Vācijā, samazinot lidmašīnu floti un atlaižot darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Līderu atgriešanās: Uz Kualalumpuru pretim nezināmajam

Linda Zalāne, 26.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pārbaudītu savu varēšanu starptautiska mēroga uzņēmumā, Jānis Polis devās uz Malaiziju, ņemot līdzi savu pieredzes bagāžu digitālā mārketinga jomā .

Pēdējos desmit gadus Jānis Latvijā bija darbojies mediju un mārketinga nozarē, un, atskatoties uz noieto karjeras ceļu, viņš DB atzīst, ka bija viens no spēcīgākajiem digitālās komunikācijas speciālistiem Latvijā. Tomēr pirms trīs gadiem viņam radās sajūta, ka kaut kas dzīvē jāmaina, jo bija sasniegti profesionālo izaicinājumu un atalgojuma griesti.

Jānis atminas karjeras pirmsākumus 2008. gadā, kad popularitāti iemantoja draugiem.lv un facebook.com, bet mārketinga jomā nebija tādu speciālistu, kas prastu šos rīkus izmantot. Digitālais mārketings aprobežojās ar reklāmas laukuma jeb banera izvietošanu interneta portālā. Bija skaidrs, ka digitālais mārketings būs neizbēgamas sāpes visiem reklāmas devējiem un klientiem. Mediju aģentūra Inspired Communications tolaik bija vēl jauna un bija pirmā Latvijā, kas pieņēma darbā cilvēku, kura darbs tika saistīts tikai ar interneta medijiem, digitālā mārketinga stratēģiju izveidi. «Sociālie tīkli plauka un zēla, un ļoti daudzi zīmoli vēlējās tur izpausties, bet nevienam nebija ne jausmas, kā to izdarīt. Arī man tādu zināšanu nebija, jo to nevienā skolā Latvijā nemācīja. Es darbojos sabiedrisko attiecību jomā, bet paralēli biju aktīvs interneta blogu rakstītājs. Mani pamanīja un uzaicināja aprunāties,» stāsta Jānis. Darbu viņš ieguva. Uzņēmums Jānim deva brīvas rokas attīstīt līdz šim Latvijā nezināmu jomu. Zināšanas par interneta kā rīka izmantošanu Jānis smēlās starptautiskās konferencēs, semināros. Brīdī, kad SIA Inspired Communications guva pirmos panākumus interneta mārketinga jomā, to pamanīja arī konkurenti. «Mani pārvilināja holdings, kurā ietilpst trīs mediju aģentūras. Darbs trīs aģentūrās uzreiz piedāvāja atkal jaunus izaicinājumus un arī atalgojumam bija grūti atteikt,» atzīst Jānis. Viņa pārziņā bija izdomāt digitālā mārketinga pakalpojumus, kurus aģentūras varētu piedāvā saviem klientiem, kā arī pieņemt darbā cilvēkus, kuri tos varētu pārdot un īstenot. Šobrīd sociālā tīkla konta uzturēšana, mobilās aplikācijas, spēles un konkursi virtuālā vidē šķiet pašsaprotami, bet tolaik tas bija kādam jāizdomā vai jāadaptē no ārvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidaustrumāzijā, Indoķīnas pussalas dienvidu daļas valstī Kambodžā atrodas viena no Zviedrijas apģērbu mazumtirdzniecības kompānijas Hennes and Mauritz (H&M) apģērbu ražotnēm.

Šā biznesa gada trešajā ceturksnī, kas noslēdzās augustā, kompānija strādāja ar 3,1 miljarda zviedru kronu (298,7 miljonu eiro) tīro peļņu, un tas ir par gandrīz piektdaļu mazāk nekā attiecīgajā laikā pirms gada.

Peļņas kritums galvenokārt tiek skaidrots ar problēmām jaunas loģistikas sistēmas ieviešanā, kas radījušas papildu izdevumus aptuveni 400 miljonu kronu apmērā, kā arī ar tirdzniecības apjoma samazināšanos lielākajos tirgos.

Latvijā pirmie H&M veikali tika atklāti 2012.gada rudenī. Kopumā Latvijā ir astoņi šī zīmola veikali.

Fotogrāfijas, kā top H&M apģērbi, skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Gāze (LG) Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, kas atzīst par pamatotu Konkurences padomes (KP) uzlikto 2,2 miljonu eiro naudas sodu uzņēmumam, pārsūdzēs Augstākajā tiesā, informē uzņēmuma pārstāvis Vinsents Makaris.

Lai gan kopš Konkurences likuma spēkā stāšanās 2002. gadā Administratīvās tiesas ir atzinušas KP sodus par pareiziem vairāk nekā 97% lietu, Latvijas Gāze nešaubās, ka konkrētajā lietā KP lēmums tiks atzīts par prettiesisku. Lēmuma atstāšana spēkā radītu tik netaisnīgas sekas, ka liktu uzdot jautājumus par politisku ieinteresētību LG sodīšanā, neskatoties uz demokrātiskā un tiesiskā valstī pastāvošajiem principiem. Tādēļ nepieciešamības gadījumā LG izmantos visas iespējas aizsargāt savas intereses arī starptautiski, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

Advokāts Andris Rimša norāda, ka, pirmkārt, jau valsts ir pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. pantu, kas uzliek tiesai pienākumu «pilnvērtīgi pārbaudīt pušu izteiktos pamatus, argumentus un pierādījumus». Administratīvās apgabaltiesas spriedums ir uzskatāmi labvēlīgs Konkurences padomei, ko citastarp apliecina tas, ka tuvu pie 60% no tiesas viedokļa veido teksts, kurš ir pārkopēts jeb absolūti precīzi atbilst Konkurences padomes lēmumam. Savukārt, gandrīz neviens no LG izvirzītajiem argumentiem nav vērtēts. Piemēram, tiesas vērtējums par to, kādēļ KP esot pamatoti konstatējusi dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, sastāv no burtiski pārkopēta teksta no KP lēmuma sešu lapu garumā. Šāds plaģiātisms un tiesas patstāvīga viedokļa neesamība ir pilnībā sagrāvusi cerības, ka tiesai ir vēlme pilnvērtīgi un objektīvi izvērtēt valsts iestāžu patvaļu. Tas arī apdraud tiesu sistēmas reputāciju, jo īpaši centienus uzlabot Latvijas vietu Pasaules ekonomikas foruma Globālās konkurētspējas indeksā reitingā par strīdu risināšanas efektivitāti, kurā Latvija šobrīd ierindota zemajā 116. vietā aiz tādām valstīm kā Kambodža, Ēģipte, Pakistāna, Etiopija un Zimbabve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīriešu apakšveļas zīmola tom àdam ambīcijas ir mainīt vīriešu veļas tirgu, rādot piemēru, ka ir iespējams virzīties uz ētiskāku produkciju

Cilvēki gadiem ilgi ir valkājuši apģērbu, ko šodien mēdz saukt par neētisku. Zīmola tom àdam (SIA Tom Adam) īpašnieks Toms Ādams Vītoliņš novērojis, ka Rietumos mainās sociālā apziņa par to, kas ir labs un slikts, it īpaši jautājumos, kas skar vides piesārņojumu.

Toms Ādams uzsver, ka zīmola veļa atšķiras ar ētiskām ražošanas metodēm, kas šī brīža vīriešu veļas tirgū nav plaši izplatīta prakse. «Izmantojam ekskluzīvus un īpaši izmeklētus itāļu audumus, kurus citi zīmoli veļas nozarē neizmanto. Bokseršorti ērti pieguļ miesai, un tie «nesabrauc» uz augšu kā liela daļa šo izstrādājumu. Mēs investējam laiku veļas testēšanā, meklējot labākos risinājumus, lai tā būtu pēc iespējas ērtāka. Peldšorti vizuāli izskatās kā uzvalka bikšu šortu versija, tādēļ ir iespējams ar tiem nopeldēties un nepārģērbjoties doties uz kādu tikšanos. Uz apakšveļas nav redzami logotipi vai uzraksti, tādā veidā ļaujot cilvēkam šo veļu asociēt vairāk ar savām sajūtām, ne zīmolu,» viņš stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekonomikas olimpiādē Latvijai 4.vieta

Db.lv, 02.08.2021

Latviju olimpiādē pārstāvēja divi Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni - Andris Dalbiņš un Jēkabs Gritāns, Valts Vītums - Jaunzems no RTU inženierzinātņu vidusskolas, Roberts Ralfs Vārslavs no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas un Emīls Šmits no Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtajā Starptautiskajā ekonomikas olimpiādē komandu kopvērtējumā Latvijas komanda ieguvusi godpilno ceturto vietu un piecas sudraba medaļas. Pirmo vietu ieguvusi Brazīlijas komanda, otro vietu Kanādas, bet trešo - ASV komanda.

Savukārt individuālā vērtējumā labāko sniegumu olimpiādē uzrādījis Kanādas skolēns Endijs Vejs (Andy Wei).

Šogad Starptautiskā ekonomikas olimpiādē notika no 26.jūlija līdz 1.augustam un to tiešsaistē rīkoja Latvija. Tajā piedalījās 44 nacionālās komandas no visas pasaules.

Kopumā 15 skolēni olimpiādē ir saņēmuši zelta medaļas, 38 skolēni sudraba medaļas, bet 54 skolēni bronzas medaļas.

Finanšu pratības spēlē labākos rezultātus uzrādījuši Vitors Aleksandrs Teodosio de Carvalo Aires de Camargo (Vítor Alexandre Theodosio de Carvalho Ayres de Camargo) no Brazīlijas, Džordi Muradjans (Jordi Muradyan) no Armēnijas, Rendžie Lū (Renjie Lu) no Austrālijas, Hasans Berks Zengins (Hasan Berk Zengin) no Turcijas un Emīls Šmits no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ingrīda Blūma: Latvijā skolotāju profesija netiek novērtēta

Kristīne Stepiņa, 27.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs pierādījām, ka Latvijā ir tādi jauni cilvēki, kuri vēlas kļūt par pārmaiņu virzītājiem skolās, tādi, kuriem ir nepieciešamie talanti, zināšanas un līdera spējas. Tā intervijā DB saka Iespējamās misijas vadītāja Ingrīda Blūma

Ar bijušo Hansabankas prezidenti tiekamies Swedbankas centrālajā birojā Saules akmenī, kur notiek kārtējais Latvijas skolu Direktoru kluba pasākums. Pēc direktoriem veltītās svinīgās uzrunas viņa ir gatava plašākai sarunai par situāciju izglītības sistēmā un organizācijas paveikto astoņos gados.

Vai, atrodoties Swedbankā, jūs nepārņem tāda kā deja vu sajūta? Kā nekā banku vadījāt teju vai desmit gadus...

Tā īsti ne, jo šurp šad un tad nāku kā bankas kliente. Tad, kad mēs – tāds neliels domu biedru pulciņš – veidojām Iespējamo misiju, bija skaidrs, ka nepieciešams meklēt atbalstu pie lieliem spēlētājiem, kuri domā līdzīgi un būtu gatavi palīdzēt ne tikai ar naudu, bet arī visādi citādi, piemēram, ar telpām vai ar saviem lektoriem, kā to dara Swedbank. Banka mūs atbalsta gan ar idejām, gan ar padomiem, gan ar darbiem, gan, protams, arī finansiāli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas čārterreisu aviokompānija Small Planet Airlines meklē pircēju savam finanšu grūtībās nonākušajam meitasuzņēmumam Vācijā, ziņo aģentūra Reuters.

Small Planet Airlines meitasuzņēmums Vācijā, kura nosaukums arī ir Small Planet Airlines, šonedēļ iesniedza Vācijas tiesā maksātnespējas pieteikumu un veiks restrukturizāciju. Aviokompānija turpina darboties un veic ieplānotos reisus.

«Notiek sarunas ar potenciālajiem investoriem, un šajos jaunajos apstākļos tās ir kļuvušas intensīvākas,» Reuters citē tiesas ieceltā Small Planet Airlines Vācijas meitasuzņēmuma administratora Joahima Foigta-Zalusa teikto.

Administrators norādīja, ka līdz šim iespējamos pircējus atbaidījuši aviokompānijas lielie parādi. To summu lidsabiedrība neatklāj.

«Tagad jautājums ir par to, vai mēs spējam samazināt šīs saistības maksātnespējas procesa gaitā, lai jaunais investors atkal var pacelties gaisā ar Small Planet,» aģentūrai Reuters teicis Foigts-Zaluss.

Komentāri

Pievienot komentāru