Citas ziņas

Jaunajās, pārbūvētajās un atjaunotajās ēkās siltuma skaitītāji būs jāuzstāda katrā dzīvoklī

Dienas Bizness, 03.11.2015

Jaunākais izdevums

Ministru kabinets šā gada 3. novembra sēdē apstiprināja grozījumus siltumenerģijas piegādes un lietošanas noteikumos, kas paredz, ka daudzdzīvokļu ēkās, kurām būvatļauja tiks izdota pēc 2016. gada 1. janvāra, būs jāuzstāda siltuma uzskaites mēraparāti vai siltuma maksas sadalītāji katrā dzīvoklī.

Šī prasība attieksies tikai uz jaunbūvēm, pārbūvējamām vai atjaunojamām daudzdzīvokļu un nedzīvojamām ēkām (ja tās tiek finansētas no Eiropas Savienības fondu, valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem), kurām būvatļauja tiks izdota pēc 2016. gada 1. janvāra un kurām siltumapgāde tiek nodrošināta no kopīga siltuma avota vai no centralizētās siltumapgādes sistēmas. Prasība stāsies spēkā un līdz ar to siltuma skaitītāji jāuzstāda līdz 2016. gada 31. decembrim.

Grozījumos MK noteikumos noteikts, ka jaunās, pārbūvētās un atjaunotās daudzdzīvokļu un nedzīvojamajās ēkās jāuzstāda siltuma uzskaites mēraparāti vai siltuma maksas sadalītāji, lai uzskaitītu apkurei patērēto siltumenerģiju katrā dzīvoklī vai telpu grupā, kurai ir atsevišķs rēķins par patērēto siltumenerģiju.

Izstrādājot grozījumus MK noteikumos secināts, ka Latvijas apstākļos siltuma maksas sadalītājus ir ekonomiski pamatoti uzstādīt jaunās, pārbūvētās vai atjaunotās ēkās, kā rezultātā iespējamas sasniegt līdz pat 20% enerģijas ietaupījumu.

Lai sasniegtu būtisku enerģijas ietaupījumu, svarīgi informēt iedzīvotājus par pareizu vēdināšanu un termoregulatora izmantošanu, kā arī pielietot atbilstošu metodiku siltumenerģijas patēriņa aprēķinam, ievērojot mēneša vidējo āra gaisa temperatūru.

MK noteikumos iekļauta arī prasība, ka energoapgādes komersantiem enerģijas lietotājiem adresētajos rēķinos būs jāiekļauj vai kopā ar tiem jāsniedz informācija par siltumenerģijas tarifu (cenu); maksājamo summu; tīmekļa vietni, kurā atrodams faktiskais siltumenerģijas patēriņš un tā salīdzinājums ar iepriekšējā gada patēriņu, kā arī cita enerģijas lietotājam noderīga informācija saistībā ar energoefektivitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Namu ilgtspēju apdraud nepabeigta privatizācija

Jānis Goldbergs, 24.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

65% Rīgas dzīvokļu īpašnieku daudzdzīvokļu namos nav noslēguši privatizācijas procesu, proti, nav pārņēmuši no pašvaldības rūpes par māju kopumā. Sekas – tiek likti ielāpi bojājumu vietās, bet ilgtspējīgas īpašuma apsaimniekošanas pārsvarā gadījumu nav.

Par problēmām, kas no tā izriet, un risinājumiem iecerēts diskutēt konferencē Mājoklis 2023, kas jau 1. un 2. jūnijā notiks ATTA Centre Krasta ielā Rīgā. Par to Dienas Biznesa intervija ar Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācijas Mājoklis Rīgas nodaļas vadītāju Ingāru Daibi.

Kādas ir galvenās problēmas, ar ko saskaras cilvēki saistībā ar daudzdzīvokļu mājokļu apsaimniekošanu?

Viena no galvenajām problēmām šobrīd ir nespēja pieņemt lēmumus jautājumos, kas skar daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu. Proti, dzīvokļu īpašnieki nespēj sanākt kopā, lai vienotos par mājas uzturēšanai būtiskiem jautājumiem. Un, ja arī sanāk kopā, tad tajā brīdī, kad nonāk līdz lēmuma pieņemšanai, nespēj vienoties ne par to, kurš darīs, ne - kā darīs. Vērojams, ka cilvēkiem ir diezgan liela vienaldzība par to, kas ir ārpus viņu dzīvokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Investējām energoefektivitātes pasākumos un esam apmierināti,» to DB saka SIA Kokpārstrāde 98 valdes loceklis un līdzīpašnieks Gunārs Dzenis.

Kādēļ jūsu uzņēmumam bija nepieciešami energoefektivitātes pasākumi?

Darbojamies kokapstrādes nozarē, strādājam uz eksportu. Uzņēmuma apgrozījums ir aptuveni 16 miljoni eiro gadā. Mēnesī par elektrību vien maksājam ap 70 tūkstošiem eiro. Enerģijas izdevumi ir viena no lielām uzņēmuma izdevumu pozīcijām. Apmēram pirms pieciem gadiem nonācām pie atziņas, ka energoefektivitātes pasākumi noteikti būs nozīmīga iespēja ietaupīt gan energoresursus, gan līdz ar to naudas līdzekļus. Vispirms – renovējot un nosiltinot ēkas. Virkne rūpnīcas ēku bija padomju laikos būvētas, dzelzbetona, ar vāju siltumizolāciju un sliktiem logiem. Tāpēc arī siltuma zudumi, kilovatos rēķinot, bija lieli. Lieki tērējām kurināmo un naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 5,5 miljonus eiro, nekustamo īpašumu attīstītājs "Interbaltija" ir pabeidzis dzīvojamā ēkas "City Home" būvniecību Rīgas centrā, Miera ielā, informē attīstītāja pārstāvji.

"Interbaltija" uzbūvējusi piecstāvu dzīvojamo ēku ar 68 dzīvokļiem un plašu pagalmu, īpašu uzmanību pievēršot energoefektivitātei un teritorijas apzaļumošanai. Lielākā daļa dzīvokļu jau ir pārdota.

"Interbaltija" valdes priekšsēdētājs Ainārs Škapars informē, ka projektu izdevies pabeigt kā plānots - pusotra gada laikā kopš būvniecības sākšanas. Škapars norāda, ka ēkas energoefektivitāti nodrošina kvalitatīvas mūra starpsienas, trīskārša stiklojuma logi, individuālie ūdens un siltuma skaitītāji, kā arī siltummezgls ar automātisko siltuma padevi.

Projekta pagalms ir labiekārtots un apzaļumots ar dekoratīviem stādījumiem. Tajā saglabāts liels osis, ierīkots bērnu rotaļu laukums un atrodas 26 automašīnu stāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Dzīvokļu projektā Rīgas centrā investē 2,7 miljonus eiro

Laura Mazbērziņa, 27.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centrā, A. Briāna un Šarlotes ielas krustojumā, šobrīd norisinās vēsturiska dzīvokļu nama renovācija un paplašināšana. Gandrīz puse no tajā esošajiem dzīvokļiem būs divu līmeņu dzīvokļi.

Projektu realizē būvniecības uzņēmums SIA «MP finance», kopējās investīcijas pārsniedz 2.7 milj. eiro.

Nama Aristida Briāna ielā 4 (uz Šarlotes ielas stūra) vēsture iestiepjas 19.gs. beigās. Tai laikā šī pilsētas daļa bija ārpus centra, tur bija mazdārziņi. Attīstoties rūpniecībai, šo apkaimi iecienīja uzņēmēji: sāka veidoties industriālais rajons, un auga pieprasījums pēc strādniekiem pieejamiem īres dzīvokļiem. Ēka A. Briāna ielā 4 ir būvēta 1880. gadā kā trīsstāvu īres nams pēc inženiera, arhitekta Otto Dīces izstrādātā projekta.

Projekta autors nama ārējai arhitektūrai mēģināja piešķirt formas, kas raksturīgas villām un muižām. Viens no redzamākajiem nama elementiem ir masīvais stūra tornis un ielas fasādēs apdare veidota historisma stilam raksturīgās formās. Pirms sešiem gadiem namu iegādājās tā jaunais īpašnieks, un 2017. gadā tika uzsākta nama renovācija. Tika piebūvēti divi stāvi ar lieliem vitrīnu logiem un tajos izveidoti divu līmeņu dzīvokļi. Gandrīz visos dzīvokļos griestu augstums pārsniedz 3 metrus. Nama pagalmā būs autostāvvieta nama iemītniekiem. Rekonstrukcijas gaitā namā ierīkoti jauni inženiertīkli, izbūvēti divi beztrokšņa lifti. Visos dzīvokļos tiks uzstādīti siltuma skaitītāji, un tiek plānots, ka apsaimniekošanas maksa šādam dzīvoklim būs līdz 0.80 EUR/m².

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operators BITE uzsācis ieviest tīklā mazjaudas platjoslas tehnoloģiju standarta risinājumu Narrowband Internet of Things (NB-IoT), tā liekot pamatus pirmajam lietu interneta tīklam Latvijā. Uzsākti arī pirmie tehnoloģijas testi sadarbībā ar uzņēmumu «Teliko».

Lai gan lietu interneta attīstība tiek cieši saistīta ar 5G tehnoloģiju, jau šobrīd ir pieejamas ierīces, kas spēj apmainīties ar informāciju savā starpā, sniedzot priekšrocības saviem lietotājiem, piemēram, viedie gāzes un ūdens skaitītāji, atkritumu konteineri u.tml. To skaits nepārtraukti palielinās, uzsver mobilo sakaru operators. Jaunākās ekspertu prognozes liecinot, ka līdz 2025.gadam pasaules tirgū būs pieejami vairāk nekā 75 miljardi savienoto ierīču.

«Ikdienā redzam, ka arī savienoto ierīču lietojums strauji palielinās – BITES tīklā šādās ierīcēs aktīvi tiek izmantota jau katra sestā SIM karte. Lieliski apzināmies, ka pilnvērtīgai šo ierīču darbības nodrošināšanai nākotnē būs nepieciešama ne vien lielāka datu pārraides jauda, bet arī bezvadu tīkls, kas atbalsta to darbību. Tāpēc sadarbībā ar mūsu stratēģisko partneri tīkla attīstībā – tehnoloģiju gigantu «Huawei» – esam sākuši aprīkot BITES tīklu ar NB-IoT risinājumu, tā sperot soli pretī viedpilsētu idejas īstenošanai,» norāda BITES vadītājs Kaspars Buls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar specializētās kredītu bankas "Bigbank" finansējumu 2,2 miljonu eiro apmērā Rīgā, Daugavas malā top jauns trīs dzīvojamo māju kvartāls "Rēdera nami" ar 75 dzīvokļiem.

Ēkas rekonstrukcijas darbi, ko īsteno SIA "Pilsētas skati", jau ir uzsākti un pirmie dzīvokļi jaunajiem īpašniekiem tiks piedāvāti šajā vasarā.

Trīs ēku noslēgtais kvartāls atrodas Maskavas ielā 48, starp Mazā Krasta, Maskavas un Dzirnavu ielu, un ir vērsts pret Daugavu, tādēļ daļai jauno iemītnieku no logiem pavērsies skats uz upi. Kvartāls atrodas 15 minūšu gājienā līdz Vecrīgai, Centrālajai dzelzceļa stacijai, iepirkšanās centriem "Origo" un "Mols".

Projekts "Rēdera nami" paredz trīs esošu ēku rekonstrukciju, kā rezultātā iegādei vai īrei tiks piedāvāti 75 dzīvokļi ar pilnu apdari. Būs pieejami 1, 2, 3 un 4 istabu dzīvokļi ar dzīvojamo platību no 14 līdz 73 m2, mantu glabātuves, kā arī vietas automašīnām ēkas pagalmā. Dzīvokļu kopējā dzīvojamā platība ir aptuveni 3100 m2. Katrā dzīvoklī tiks uzstādīti individuālie ūdens un siltuma skaitītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru