Ražošana

Kā top? Gofrētā kartona izstrādājumi SIA Skultes kartons

Žanete Hāka, 21.02.2020

Tālāk galerijā skatāms, kā top gofrētā kartona izstrādājumi SIA "Skultes kartons". Uzņēmums ražo C markas (4 mm biezums) gofrēto kartonu.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Saulkrastu novada uzņēmuma SIA "Skultes kartons" ražotnē, kur top gofrētā kartona izstrādājumi.

SIA "Skultes kartons" dibināts 2009.gada aprīlī, un patlaban savu produkciju realizē gan vietējā tirgū, gan ārvalstīs.

Kompānijas ražotās produkcijas klāstā ietilpst gofrētais kartons un dažādi iepakojumi no šī materiāla, piemēram, kastes mēbeļu ražošanas nozarei, transporta sektoram, pārtikas rūpniecībai un citām jomām, stāsta kompānijas valdes loceklis Aigars Bārda.

Starp kompānijas klientiem ir tādi Latvijā zināmi ražotāji kā "PNB Print", "Troll Smiltene", "Cosybed", kā arī vēl aptuveni 200 mazāki klienti, tāpat uzņēmums sadarbojas arī ar starpniekiem, kas kastes tālāk pārdod citās valstīs, piemēram, Somijas uzņēmumam "Fiskars", latvieša radītajai alus darītavai Rovaniemi un citiem uzņēmumiem.

Kompānijas apgrozījums 2019.gadā sasniedza 1,3 miljonus eiro, no tiem aptuveni 30% veido eksports uz Somiju, Igauniju un Zviedriju. Uzņēmums pašlaik strādā, lai palielinātu apgrozījumu Somijā, tāpat nākotnē plānots paplašināt darbību arī Zviedrijā un citās Skandināvijas valstīs.

Savukārt Rietumeiropā konkurence ir liela un transportēšanas izmaksas pārāk augstas, turklāt starp Latviju un šo reģionu atrodas Lietuva un Polija, kuras spēj nodrošināt zemākas produkcijas cenas, jo transportēšanas attālums ir daudz īsāks nekā no Latvijas.

Pērn SIA "Skultes kartons" apgrozījums bijis nedaudz mazāks nekā iepriekšējā gadā, taču tas saistīts ar uzņēmuma cenu politikas izmaiņām, skaidro A. Bārda.

"Pērn necentāmies izpildīt visus pasūtījumus, bet gan noteicām savu cenu līmeni, un ražojām tikai tos produktus, kas rada peļņu, kā rezultātā peļņas rādītāju ziņā uzņēmums sasniedza vēsturiski labākos rezultātus," viņš uzsver. Ņemot vērā pērnā gada tendenci, šajā gadā plānots apgrozījumu palielināt līdz 1,5 miljoniem eiro, un turpmākos 3-4 gadus to kāpināt par 10-20% gadā.

A. Bārda raksturo, ka konkurence nozarē ir liela, jo pēdējo gadu laikā tirgū parādījies daudz jaunu uzņēmumu - kastes ražo aptuveni 20 uzņēmumi Latvijā. Tāpat Latvijā savu produkciju piedāvā Lietuvas, Ukrainas un Baltkrievijas uzņēmumi, taču katrs atrod savu klientu un var piedzīvot izaugsmi.

"Mūsu niša ir vidējie un mazie klienti, un mūsu priekšrocība ir tāda, ka kastes saražojam ļoti operatīvi. Parastās transporta kastes izgatavojam 3-4 darba dienu laikā, sarežģītākiem projektiem, protams, nepieciešams ilgāks laiks," viņš stāsta.

"Ja klientam nepieciešams, ražojam arī vienu kasti, protams, loģiski, ka, palielinoties pasūtījuma apjomam, vienības cena būs zemāka. Tomēr mazajām kompānijām lielākoties nepieciešams neliels daudzums kastu, tādēļ mēs nākam pretī un ražojam tik daudz, cik nepieciešams. Daudzos lielajos uzņēmumos ir minimālais pasūtījumu apjoms, kas sasniedz tūkstoti kastu, bet mazākiem uzņēmumiem tik daudz kastu nav nepieciešams, tādēļ viņi meklē partneri, kas gatavs saražot tās mazākos apjomos," raksturo A. Bārda.

Kopumā uzņēmumā strādā aptuveni 23 cilvēki - četri birojā, bet pārējie - ražotnē. Kolektīvs ir stabils, vairums darbinieku strādā šeit jau daudzus gadus.

"Saviem darbiniekiem maksājam šajā reģionā konkurētspējīgas algas. Vairākus gadus jau esam saņēmuši Valsts ieņēmumu dienesta pateicības rakstus," viņš stāsta.

Galerijā augstāk skatāms, kā top kartona produkcija!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Talsu tipogrāfija attīstībā ieguldījusi turpat ceturtdaļu miljona eiro.

Pirms desmit gadiem SIA "Talsu tipogrāfija" mainīja savu ražošanas virzienu, un nolēma koncentrēties uz kartona iepakojumu ražošanu. Īstenojot ilgtermiņa stratēģiju, uzņēmums savā attīstībā investējis gandrīz ceturtdaļu miljona eiro, iegādājoties poligrāfijas nozarē vienu no modernākajām iekārtām - pilnībā automatizētu iepakojuma izciršanas-izspiešanas iekārtu -, jaunu iekārtu pirmo paraugu konstrukcijas izgatavošanai un līmēšanas iekārtas papildinājumu sešstūru, četrstūru un citu sarežģītu konstrukciju līmēšanai.

Jaunās iekārtas no Ķīnas atceļoja janvārī. Tagad, pēc iekārtu uzstādīšanas un tipogrāfijas darbinieku apmācīšanas, iekārtas sāktas izmantot pasūtījumu sagatavošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru