Pārtika

Kā top? Konfekte Gotiņa ar kaņepēm

Laura Mazbērziņa, 29.06.2018

Jaunākais izdevums

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv piedāvā ielūkoties SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» ražotnē, kur top konfektes «Gotiņa» ar kaņepēm.

SIA «Skrīveru pārtikas kombināts» ir dibināts 1956. gadā un ir pirmā vieta Latvijā, kur vairāk nekā pirms 60 gadiem sāka ražot konfektes «Gotiņa». Tagad SIA «Skrīveru pārtikas kombināta» ēkās un uzņēmumā saimnieko skrīverieši Baiba un Aigars Lūši. Tas ir ne tikai viņu ģimenes bizness, bet arī viņu sirdsdarbs jau trešajā paaudzē. Aigaram Skrīveru Pārtikas Kombināts savulaik bija pirmā darba vieta - tāpat kā viņa vecākiem un tagad pašu bērniem.

Konfekšu receptūra gadu gaitā ir mainījusies un pilnveidota, Skrīveru «Gotiņas» ir ražotas «Skrīveru pārtikas kombinātā». Šobrīd konfektes tiek ražotas pēc uzņēmuma 70. - 80.gadu autentiskās receptūras un tehnoloģijas .

«Pasaulē šobrīd daudzi ražotāji meklē jaunas vēsmas un idejas kā padarīt savu produkciju populārāku. Jau kādu laiku domājām ko interesantu pamainīt vai pievienot konfektei, nezaudējot tās bērnības garšu. «Gotiņa» ar kaņepēm divus gadus atpakaļ tapusi diezgan amizantā veidā, pateicoties ekskursantu autobusa šoferim, kurš ieminējās par kaņepju audzētājiem «Adzelviešiem» un skursteņslauķim, kurš ieminējās par melnu «Gotiņu» ar kaņepēm. Tā ar laiku tapa abas kaņepju «Gotiņas» - viena parastā, otra - melnā krāsā. Lai konfekte iegūtu melnu krāsu, tiek izmantots 100% dabīgs augu izcelsmes pulveris - augogle. Dabīgā krāsa ir ar neitrālu garšu un smaržu, tā piešķir intensīvu melnu toni konfektei,» komentē Baiba Lūse, «Skrīveru pārtikas kombināta» saimniece.

Kaņepes tiek iegūtas Ziemeļvidzemē, netālu no Burtnieku ezera, Adzelviešu sētā.

2015. gada 27. novembrī Kultūras ministrijā, SIA «Skrīveru Pārtikas Kombināts», saņēma kultūras zīmi «Latviskais mantojums». Zīme izveidota pēc «Lauku ceļotāja» iniciatīvas, lai godinātu un rādītu latviskās kultūras un sadzīves mantojumu, kas dzīvo mūsdienās. Pēc šīs zīmes iespējams atpazīt vietas, kur saimnieki apmeklētājiem ir gatavi rādīt un stāstīt, cienāt ar latviskiem ēdieniem, mācīt amatus un prasmes.

Katru gadu «Skrīveru pārtikas kombināts» kāpina apgrozījumu par 15% līdz 20%, pakāpeniski atgriežot ražošanā pēc sendienu receptūrām tapušos produktus.

Biznesa fakti:

Atrašanās vieta: Skrīveri, Daugavas iela 2

Uzņēmuma valdes loceklis un īpašnieks: Aigars Lūsis

Apgrozījums: 113,3 tūkstoši eiro (2017. gadā)

Peļņa: 27 eiro (2017. gadā)

Strādājošo skaits: 10 (2017. gadā)

Nozare: Kakao, šokolādes, konfekšu un citu cukuroto konditorejas izstrādājumu ražošana

Apmaksātais pamatkapitāls: 181,7 tūkstoši eiro

(Avots: Lursoft)

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

FOTO: Latvijas ražotāji savu produkciju popularizē Berlīnes Zaļajā nedēļā

Žanete Hāka, 24.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 17. līdz 26. janvārim Berlīnē notiek izstāde "Zaļā nedēļa", kurā jau 25.reizi piedalās arī Latvijas ražotāji.

Šogad Latvijas kopstenda platība izstādē ir 110 kvadrātmetri, un tajā savu produkciju rāda un pārdod SIA "Rozīne" ar produktu "Skrīveru mājas saldējums", līdztekus tradicionālajam saldējuma piedāvājot īpašu recepšu saldējumus, tostarp arī ar kaņepēm, SIA "Skrīveru pārtikas kombināts" ar konfektēm "Gotiņa" dažādās versijās, Madonas novada zemnieku saimniecība "Rogas" un tās īpašnieks Sandris Akmans ar biškopības produkciju un dažādos veidos gatavotām ogām. SIA "Plūkt" sagādājis Latvijā vāktas zāļu tējas, individuālais komersants "I.R. Avots" piedāvā medus maisījumus, Talsu novada zemnieku saimniecība "Kurzemnieki" – ābolu, ķirbju un citu augu našķus, bet SIA "Rīta Putni" sagatavojis dažāda veida paipalu olu produkciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gotiņu ražotāji izvēlas iet nišas produkta ceļu.

Latvijā, Baltijā un pat visas Eiropas tirgū ražotājiem lielākās galvassāpes šobrīd rada Gotiņu tipa konfekšu imports no Ukrainas. Tās izgatavotas automatizēti, visticamāk, no zemākas kvalitātes izejvielām, tādēļ ir krietni lētākas.

SIA Skrīveru pārtikas kombināts savu produkciju pārdod vidēji par septiņiem eiro kilogramā. DB novēroja, ka Skrīveru saldumu Gotiņu tipa konfektes atkarībā no piedevām Rimi maksā vidēji sešus līdz deviņus eiro. Tie paši saldumi ar šī lielveikala logo – ar atlaidi 4,49 eiro. Veikalu tīklā Maxima nopērkamo Saldus Gotiņu cena ir 5,38 eiro kilogramā, bet ukraiņu Roshen Korivka maksā vien četrus eiro.

«Ar cenu nevaram konkurēt,» atzīst SIA Saldus pārtikas kombināts vadītāja Līga Grīsle. «Viss ir atkarīgs no tā, cik tirgotāji un pircēji ir lieli patrioti, vai atbalsta vietējās produkcijas ražotājus. Tajā pašā laikā saprotam, ka ir cilvēki, kam maciņš plānāks, un jāpērk tas, ko var atļauties.»

Komentāri

Pievienot komentāru