Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 4.aprīlī, Valsts ugunsdzēsības muzejā Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Vides ministriju, SIA Vides projekti, Vides aizsardzības klubu, ugunsdzēsējiem un apdrošināšanas sabiedrību If Latvia jau trešo gadu pēc kārtas deva starta signālu kūlas dedzināšanas novēršanas patruļām, tā atklājot kampaņu Nededzini savu zemi!. (Fotogalerija!)

Šis ir viens no kampaņas pret kūlas dedzināšanu plakāts.

Kampaņas sauklis šogad ir Dedzināt nav cool! Kūlas dedzināšana ir vardarbība!.

Kampaņas atklāšanā piedalījās iekšlietu ministrs Ivars Godmanis, vides ministrs Raimonds Vējonis, apdrošināšanas sabiedrības IF Latvia valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs, Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme.

I. Godmanis stāstīja, ka akcijas efekts būšot pēc pāris gadiem, bet R. Vējonis akcentēja sodu bardzību. "Brīnos, kā cilvēki uzdrošināt vēl dedzināt," viņš sacīja. Šogad akcija esot vairāk tendēta uz jauniešiem, jo esot cerība, ka viņi varētu atturēt vecākus no dedzināšanas.

A. Morozovs savukārt pastāstīja, ka ir veikts pētījums, kādēļ cilvēki dedzina kūlu. Atklājušies divi šīs sērgas cēloņi. Pirmais esot nesakārtotība Latvijas laukos - cilvēki vēlas atbrīvoties no pērnās zāles, bet otrais - daudz satraucošāks. Ir sabiedrības daļa, kura kūlas dedzināšanu uzskata par izklaides veidu. Atbildes, ka kūlas dedzināšana ir interesanta un to dara, lai pamēģinātu, visbiežāk atzīmējuši vīrieši vecumā no 40 - 50 gadiem. Akcijas mērķis esot arī mazināt sabiedrības vienaldzību pret kūlas dedzināšanas problēmu valstī.

A. Ulme akcentēja, ka esot jāizmaina sabiedrības apziņa par labu dabai.

Šogad pa Latvijas ceļiem brauks nevis četras, bet astoņas "kūlas patruļas", kurās darbosies brīvprātīgie vides aizsardzības aktīvisti un ugunsdzēsēji. Patruļu mērķis ir izglītot iedzīvotājus un operatīvi konstatēt kūlas degšanu, tā palīdzot ugunsdzēsējiem ātrāk ierasties notikuma vietā, pirms liesmas izplatījušās lielās platībās.

If Latvia segs visas ar patruļu darbu saistītās tehniskās un darba izmaksas. Patruļas šogad plāno darboties divas nedēļas, bet, protams, ja laiks būs labs un kūla turpinās degt, tad arī patruļas turpinās strādāt.

SIA Vides projekti ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu skolās izrādīs priekšnesumu Kāpēc raudāja stārķis. Tas ir muzikāls vēstījums ar Intas Palejas un Andra Gailīša tekstiem un mūziku, ko plānots demonstrēt 64 skolās visā Latvijā. Priekšnesumu papildina attēlu galerija, kurā redzami 2006.gada plakātu konkursam iesniegtie skolēnu darbi par kūlas dedzināšanas nodarīto postu.

Kampaņas ietvaros, tāpat kā iepriekšējos gados, sadarbojoties ar Latvijas Pastu, VAS Latvijas Dzelzceļš un Izglītības un satura eksaminācijas centru, tiks izplatīti izglītojoši plakāti un pastkartes, kuru izgatavošanai izmantoti 2006.gada plakātu konkursu uzvarētāju – skolēnu un profesionālu mākslinieku - darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4. aprīlī notikušajā kampaņā Nededzini savu zemi tika izdalītas uzlīmes ar uzrakstu: "Kamēr tu kūlu, tikmēr kaimiņš tavu sievu". Šī uzlīme ir iedvesmojusi Latvijas interneta lietotājus un tie ir izveidoši vairākas jaunas uzlīmes versijas.

Jaunās uzlīmes publicētas interneta dienasgrāmatu servisā www.klab.lv. Db.lv Jums piedāvā apskatīt dažas no orģināla atvasinātās uzlīmes.

Oriģināls:

Atvasinājumi:

Komentāri

Pievienot komentāru