Pasaulē

Lagarde un Zēliks brīdina par taupības izraisītu izaugsmes kritumu

Jānis Rancāns, 20.01.2012

Jaunākais izdevums

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas augstākās amatpersonas ir pievienojušās aicinājumam pasaules valstīm nodrošināt brīvu tirdzniecību, reformēt ekonomikas un aizsargāt ekonomisko izaugsmi, vēsta BBC.

Tāpat SVF un Pasaules bankas pārstāvji ir uzsvēruši, ka taupības programmām vajadzētu «veicināt nevis samazināt izaugsmes perspektīvas».

Izplatītajā paziņojumā arī brīdināts, ka pasauli apdraud izaugsmes palēnināšanās un bezdarba pieaugums un valstu līderiem nekavējoties jāatrisina nevienlīdzība.

Izplatīto aicinājumu parakstījusi SVF vadītāja Kristīne Lagarde, Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks, Pasaules Tirdziecības organizācijas ģenerāldirektors Paskāls Lamī, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Guria (Angel Gurria) u. c.

Organizāciju pārstāvji norāda, ka pasaules valstu līderiem īstermiņā ir jāsamazina tirdzniecības barjeras, jānodrošina papildus kapitāls banku sistēmām, valdības finansējumam ir jākļūst ilgtspējīgam un jāpievērš uzmanība jauniešiem un ilgtermiņa bezdarbam.

Paziņojumā norādīts, ka «fiskālās konsolidācijas» programmas jāpiemēro «sociāli atbildīgā» veidā, kas atbalstīs izaugsmi un nodarbinātību.

Ilgtermiņā pasaules valstīm vajadzētu veikt darba tirgus reformas, kas uzlabotu nodarbinātību, samazinātu ekonomisko nevienlīdzību un nodrošinātu videi draudzīgu izaugsmi.

Tomēr paziņojumā arī norādīts, ka kopīgais vēstījums ne vienmēr atspoguļo pārstāvēto organizāciju viedokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde cer, ka Grieķijas valdība būs stabila un kādu dienu Eiropa novērtēs fonda darbu, kas patlaban saskāries ar plašu kritiku.

Sarunā ar aģentūru AFP K. Lagarde norādīja - tikai laiks ļaus novērtēt un saprast SVF lomu reģionā, kur fonds piedalījies jau četru eirozonas valstu starptautiskajos aizdevumos. «Ir dabiski, ja SVF savas darbības laikā tiek uztverta negatīvi – kontrolējoša un savus noteikumus diktējoša. Fonds vienmēr iesaistās krīzes situācijās,» sacīja K. Lagarde.

K. Lagarde atzina, ka fonds piemērojis «sāpīgu medicīnu», tomēr vienlaikus arī uzsvēra, ka fonda finansiālo programmu rezultāti jāanalizē ilgā laika posmā. Par piemēru viņa minēja SVF darbību Āzijas krīzes laikā aizvadītā gadsimta deviņdesmitajos gados.

«Āzijas valstis, kas savulaik kritizēja SVF, patlaban ir pateicīgas par to, ka viņām nācās īstenot reformas. Es ceru, ka kādu dienu SVF darbības Eiropā arī tiks novērtētas,» sacīja K. Lagarde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lagarde: lai glābtos no parādu krīzes, nepieciešams vairāk naudas

Jānis Rancāns, 23.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas spēcīgākajām ekonomikām nepieciešams palielināt izaugsmi un palielināt eirozonas glābšanas fonda rīcībā esošos līdzekļus, lai tādējādi izvairītos no parādu krīzes, pavēstījusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde.

«Ir trīs aspekti – stiprāka izaugsme, finanšu aizsardzības mehānismi un ciešāka integrācija,» sacīja K. Lagarde. «Budžeta griezumi pastiprinās recesijas spiedienu.»

SVF vadītāja atzina, ka atsevišķām valstīm nav citas izvēles kā vien konsolidēt savas finanses. «Tomēr visur tā nav patiesība,» norādīja K. Lagarde.

Tāpat nepieciešams izveidot lielāku eirozonas glābšanas fondu, kuru varētu izmantot Itālijas vai Spānijas glābšanas gadījumā. Minēto valstu maksātnespēja «izraisītu katastrofālas sekas visai sistēmas stabilitātei,» sacīja SVF vadītāja.

«Runa ir par izvairīšanos no 1930. gada atkārtošanās, kura laikā bezdarbība, izolētība un ideoloģija izraisīja globālā pieprasījuma samazināšanos,» klāstīja K. Lagarde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF: melnie mākoņi virs pasaules ekonomikas sāk izklīst

Jānis Rancāns, 19.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomikai ir izdevies spert soli atpakaļ no bezdibeņa malas, kā arī parādās stabilizācijas signāli eirozonā un ASV, tomēr attīstīto valstu parādu apjomi, kā arī augošās naftas cenas, joprojām sagādā vērā ņemamus riskus, sacīja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) direktore Kristīne Lagarde.

«Pasaules ekonomika ir uz atveseļošanās ceļa, tomēr nav daudz iespēju manevriem un politiskām kļūdām,» runājot Ķīnas Attīstības forumā, sacīja K. Lagarde.

Stabilizācijas pazīmes arī apliecinot, ka globālās finanšu krīzes risināšanai izmantotie pasākumi sākot atmaksāties – ASV ekonomikas indikatori uzlabojoties, bet Eiropai ir izdevies spert nozīmīgu soli krīzes atrisināšanās, veicot pasākumus, kas saistīti ar Grieķijas situācijas normalizēšanu.

«Pasaules ekonomika ir atkāpusies no bezdibeņa malas, un pašlaik mums ir iemesls būt daudz optimistiskākiem. Tomēr optimismam mūs nevajadzētu ievilināt nepatiesas drošības sajūtā. Joprojām ir lielas ekonomiskās un finanšu ievainojamības iespējas, kuras mums jāatrisina,» klāstīja K. Lagarde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks (Robert Zoellick) pēc piecu gadu termiņa, kas beigsies 30. jūnijā, aizies no šī amata, vēsta BBC.

58 gadus veco Zēliku šajā amatā 2007. gadā iecēla toreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs.

Šo amatu vienmēr ieņēmis ASV pilsonis. Savukārt, Starptautiskā Valūtas fonda priekšgalā vienmēr ir eiropietis. Taču ar šo situāciju arvien neapmierinātākas kļūst attīstības valstis. Tā, piemēram, kad Francijas pilsone Kristīne Lagarde 2011. gadā tika iecelta par SVF vadītāju, sekoja skaļš protests no BRIC valstu puses.

BBC pieļauj iespēju, ka arī šajā gadījumā šīs valstis varētu pieprasīt, lai Pasaules Bankas vadītāju izvēlas nevis pēc pilsonības, bet pēc talanta.

Zēliks savā paziņojumā norādījis, ka ir informējis bankas valdi par savu lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķus aizvainojusī Lagarde pati nemaksā nodokļus

Gunta Kursiša, 30.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarde, kas saniknojusi grieķus ar izteikumu, ka viņi nemaksā nodokļus, pati nemaksā valsts nodevu par saviem ienākumiem, vēsta The Telegraph.

Jau vēstīts, ka K. Lagarde intervijā britu lakrakstam Guardian izteikusies, ka viņa vairāk jūt līdzi nabadzības upuriem Āfrikā nekā grieķiem, kurus skārusi krīze. Viņa norādījusi, ka grieķi ilgstoši izvairījušies no nodokļu nomaksas. Tas saniknojis grieķus, kas izveidoja speciālu Facebook lapu Greeks are against Lagarde, kurā grieķi pauduši sašutumu par SVF vadītājas izteikumu. Trešdienas rītā šai Facebook lapai bija 5777 «sekotāju». Arī Grieķijas finanšu ministrs un sociālistu līderis Evangels Venizels (Evangelos Venizelos) norādīja, ka K. Lagarde ar savu izteikumu ir apvainojusi grieķu tautu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvijā popularitāti guvušais Roberts Zēliks pievienojas Goldman Sachs kā padomdevējs

Lelde Petrāne, 08.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Pasaules Bankas prezidents Roberts Zēliks (Robert Zoellick) pievienojies investīciju bankas gigantam Goldman Sachs, ziņo BBC.

Saskaņā ar Goldman sniegto informāciju viņš uzņemsies priekšsēdētāja amatu starptautiskajā konsultatīvajā padomē un konsultēs uzņēmumu globālos stratēģiskos jautājumos.

Zēlika piecu gadu termiņš Pasaules Bankas vadītāja amatā noslēdzās pagājušajā gadā.

Pirms iecelšanas amatā Pasaules Bankā 2007. gadā Zēliks strādāja Goldman Sachs kā priekšsēdētāja vietnieks.

Loids Blankfeins, Goldman Sachs vadītājs, jaunumus komentējis, sakot, ka Zēlikam ir ļoti labas zināšanas par globālo ekonomiku un viņš veltījis sevi, palīdzot jaunajām ekonomikām aptvert to potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Aizvainotie grieķi ar Facebook palīdzību sāk karu pret Lagardi

Gunta Kursiša, 28.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas interneta lietotāji uzsākuši karu Facebook pret Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāju Kristīni Lagardi (Chritine Lagarde), kas apvainojusi grieķus, vēsta ABC-CBN News. Db.lv novēroja, ka pirmdien lapai bija gandrīz 3000 «sekotāju».

K. Lagarde intervijā britu laikrakstam Guardian izteikusies, ka viņa jūt vairāk līdzi nabadzības upuriem Āfrikā nekā grieķiem, kurus skārusi krīze. Viņa norādījusi, ka grieķi ilgstoši izvairījušies no nodokļu nomaksas. Grieķijas finanšu ministrs un sociālistu līderis Evangels Venizels (Evangelos Venizelos) norādīja, ka K. Lagarde ir grieķus apvainojusi.

«Nevienam nav tiesību apkaunot grieķus krīzes laikā, un es to šodien specifiski adresēju SVF vadītājai, kas ar savu apgalvojumu ir apvainojusi grieķu tautu,» norādīja E. Venizels.

Kopš sava skarbā izteikuma K. Legarde jau ir saņēmusi vairāk nekā 10 tūkstošus grieķu vēstuļu, kurās pausta neapmierinātība par viņas izteikumu. Svētdienas pievakarē sociālajā medijā Facebook tika radīta atsevišķa lapa «Greeks are against Lagarde» (Grieķi ir pret Lagardi). Tajā pausts, ka SVF vadītāja nav novērtējusi grieķu ciešanas, kopš valstī veikts algu un pensiju samazinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālija un Spānija nav lūgušas Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzību krīzes pārvarēšanai, paziņojusi SVF vadītāja Kristīne Lagarde.

K. Lagarde uzsvēra, ka finanšu palīdzību SVF var sniegt tikai tad, ja valstu valdības to lūdz. «Līdz šim brīdim SVF no Itālijas vai Spānijas nav saņēmusi nekādu lūgumu, kā arī nav uzsākusi nekādas pārrunas,» sacīja K. Lagarde. SVF vadītāja atzina, ka fonds piedāvājis Itālijai palīdzību finanšu pārvaldīšanas jomā.

SVF vadītāja aizvada vizīti Latīņamerikas valstīs, ziņo Reuters. Analītiķi norāda, ka SVF cenšas «pierunāt» attīstības valstis, kā, piemēram, Brazīliju un Meksiku, piedalīties eirozonas parādu krīzes risināšanā.

«Latīņamerika patlaban atrodas astoņdesmitajos gados, Āzija – deviņdesmitajos, bet Eiropa šodienā,» sacīja K. Lagarde, atbildot uz jautājumu par to, kā Latīņamerikas valstis var palīdzēt Eiropai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lagarde: pasaules ekonomikas perspektīvas ir drūmas un draud Lielās Depresijas atkārtošanās

Jānis Rancāns, 16.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ekonomikai draud aizvadītā gadsimta trīsdesmitajos gados pieredzētā Lielā Depresija, pavēstījusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde.

Tāpat SVF vadītāja uzsvēra, ka pasaules ekonomikas perspektīvas ir «drūmas» un norādīja, ka neviena valsts nav pasargāta no ekonomiskiem riskiem, tāpēc jāmeklē starptautiskās sabiedrības palīdzība Eiropas parādu krīzes risināšanā.

«Pasaulē nav tādas ekonomikas, vienalga vai nabadzīgās valstis, attīstības valstis, valstis ar vidējiem ienākumiem, vai augsti attīstītas valstis, kas būs pasargātas no krīzes, kura ne tikai vēršas plašumā, bet arī nepārtraukti pieaug,» sacīja K. Lagarde. «Tā nav krīze, kuru var atrisināt viena valstu grupa. Cerams, ka to varēs atrisināt visu valstu un reģionu kopīgie pūliņi».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu tirgi līdz ar ECB vadības nomaiņu cer uz vēl vienu likviditātes drukāšanas cēlienu.

Vecajā kontinentā šobrīd tiek dalīti nozīmīgākie institūciju amati, un Eiropas Centrālā banka šajā ziņā nav nekāds izņēmums. Pašreizējā ECB šefa Mario Dragi termiņš šajā amatā iztecēs jau oktobrī, un šobrīd tiek paredzēts, ka pēc viņa šajā krēslā sēdīsies Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarde. Pārsvarā tiek spriests, ka viņa varētu būt vairāk ekonomiku sildošās monetārās politikas atbalstītāja. Tas finanšu tirgus dalībniekiem licis spekulēt, ka ECB vēlīnajā rudenī varētu atsākt, piemēram, savu aktīvu uzpirkšanas programmu jeb kvantitatīvo mīkstināšanu. Tas savukārt raisījis akciju mijēju optimismu, jo nostiprinās sajūta, ka centrālās bankas finanšu tirgiem turpinās nodrošināt «aizmuguri». Līdz ar šādiem pieņēmumiem zemāk ceļojis arī Eiropas valdību obligāciju ienesīgums. Piemēram, Vācijas 10 gadu termiņa parāda ienesīgums saruka līdz -0,4% atzīmei, kas ir jauns zemākais līmenis vēsturē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pasaules Banka uzteic simtlatnieku programmas panākumus

Lelde Petrāne, 14.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Simtlatnieku pasākums sekmīgi sasniedza visnabadzīgākos sabiedrības locekļus, pasargājot mājsaimniecības no sāpīgu lēmumu pieņemšanas, jo īpaši attiecībā uz pārtiku, veselības aizsardzību un īpašuma saglabāšanu, liecina Pasaules Bankas (PB) veiktais pasākuma ietekmes izvērtējums.

«Darba praktizēšana ar stipendiju pašvaldībās jeb tā saucamā simtlatnieku programma ir bijusi ļoti nepieciešams atbalsts, kas ļāvis pārdzīvot grūtos brīžus, kuros nonāca daudzas Latvijas ģimenes pasaules finanšu krīzes rezultātā,»ir pārliecināta labklājības ministre Ilze Viņķele.

Simtlatnieku programmā varēja iesaistīties zemu kvalificēti bezdarbnieki, kuri nesaņēma bezdarbnieka pabalstu. Administratīvie dati rāda labu sniegumu ar 110 000 bezdarbniekiem izveidotām darba vietām, kopš 2009.gada iesaistot aptuveni 70% no cilvēkiem, kas bija izteikuši vēlmi piedalīties, norāda Labklājības ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Financial Times apkopojis «mītus un patiesību» par Baltijas valstu taupības modeli

Gunta Kursiša, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizīte Rīga atkal likusi pasaulei atgādināt par Latviju, kuras vārds pēdējā laikā starptautiskos medijos izskanējis saistībā ar tās krīzes pārvarēšanas modeli, kas dažkārt ticis lielīts, bet dažkārt – izsmiets. Šoreiz laikraksts Financial Times sakās būt apkopojis «mītus un patiesību» par Baltijas «taupības modeli».

Medijs atgādina, ka ASV valsts sekretāre nav vienīgā augsta ranga amatpersona, kas pēdējā laikā viesojusies Latvijā, izceļot valsts sasniegumus krīzes pārvarēšanā – Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde šomēnes norādīja, ka Latvijā īstenotā taupības programma var kalpot par iedvesmu parādos slīgstošajām eirozonas valstīm. Vēl pirms K. Lagardes izteikumiem Latvijas un pārējo Baltijas valstu ekonomikas kāpumus un kritumus blogosfērā «izķidāja» Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Pols Krugmans, kas izpelnījās Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa dusmas, ko igaunis arī pauda mikroblogošanas vietnē Twitter. Tāpat laikraksts atgādina, ka Latvija bija vienīgā Baltijas valsts, kas 2009. gadā saņēma SVF aizdevumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lagarde: SVF samazinās pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes

Gunta Kursiša, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka pasaules ekonomikas izaugsmes perspektīva būs mazāka par 3,5%, kā tika prognozēts šā gada aprīlī, pavēstījusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde.

«Es jums varu atklāt, ka globālās ekonomikas izaugsme būs zemāka nekā SVF lēsa pirms trim mēnešiem,» citējot K. Lagardes teikto ekonomikas simpozijā Tokijā, vēsta BBC.

Tāpat savā runā K. Lagarde uzslavēja ES līderu centienus eirozonas parādu krīzes risināšanā. «Patlaban ir sperti nozīmīgi soļi, bet vēl aizvien ir nepieciešamas reformas un stingra to īstenošana,» viņa norādīja.

Runājot par lēmumiem, ko ES valstu līderi pagājušajā nedēļā pieņēma samitā Briselē, K. Lagarde pauda, ka «no SVF skatupunkta raugoties, ir jādara ļoti daudz, lai pabeigtu reformu».

«Ļoti svarīgi ir tas, kā reforma tiks ieviesta – tai jābūt ieviestai stingri, ar lielu centību un stabilitāti,» norādīja SVF vadītāja. Sevišķi viņa uzslavēja pieņemtos lēmumus par ciešāku banku apvienošanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF: Eiropa joprojām ir galvenais globālās ekonomikas apdraudējums

Jānis Rancāns, 13.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz pasaules ekonomikas trauslo atveseļošanos, joprojām pastāv iespēja, ka Eiropā no jauna uzliesmos parādu krīze, kas ir galvenais globālās ekonomikas apdraudējums, uzskata Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde.

«Ir skaidrs, ka lielākais risks ir saistīts ar to, ka suverēnais un finanšu risks Eiropā atgriezīsies ar jaunu sparu,» sacīja K. Lagarde. Viņa arī uzsvēra, ka nopietnu apdraudējumu rada naftas cenu kāpums, vēsta britu laikraksts The Telegraph.

SVF vadītāja atzīmēja, ka Eiropas līderu nesen panāktā vienošanās par finanšu «ugunsmūra» palielināšanu līdz 800 miljardiem ASV dolāru ir tikai daļa no nepieciešamā krīzes risinājuma.

«Iespējams, ka riski vairs nav tik lieli, kādi bija gada sākumā. Taču tie joprojām ir vērā ņemami un būtu ļoti neapdomīgi tos ignorēt,» sacīja K. Lagarde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lagarde: jāskatās optimistiski, tomēr 2012. gads nebūs «pastaiga parkā»

Jānis Rancāns, 09.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķās Eiropas valstīs tehniski ir iestājusies recesija, tomēr tas nenozīmē, ka tā ir attiecināma uz eirozonu, vai uz visu Eiropas Savienību (ES) kopumā, pavēstījusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarede.

«Es domāju, ka dažas Eiropas valstis, iespējams, tehniski atrodas recesijā. Tomēr es neuzskatu, ka visa Eiropa atrastos recesijā,» vizītes laikā Dienvidāfrikas Republikā, sacīja SVF vadītāja. Tomēr K. Lagarde nenosauca valstis, kuras ir piemeklējusi recesija.

SVF vadītāja arī sacīja, ka Eiropai šajā gadā var izdoties izvairīties no recesijas. Esot arī iemesli, kuru dēļ jāsaglabā optimistisks skatījums uz reģiona ekonomikas perspektīvām.

«Pēdējo 18 mēnešu laikā eirozona ir pamatīgi mainījusies, ir iemesli nelielam optimismam,» norādīja K. Lagarde. Tomēr SVF vadītāja atzina, ka 2012. gads «nebūs ne pastaiga parkā, ne arī viegls ceļojums».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bankas «bīstamākas nekā jebkad agrāk»

Lelde Petrāne, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropai ir nepieciešams rekapitalizēt, pārstrukturēt vai slēgt bankas, tādējādi veicot būtisku nozares sakārtošanu, norādījusi Starptautiskā Valūtas fonda vadītāja Kristīne Lagarde, raksta telegraph.co.uk. Viņa arī brīdinājusi, ka draudi, ko rada pasaules lielākie aizdevēji, ir bīstamāki nekā jebkad agrāk.

Runājot Ņujorkā pirms nākamajā nedēļā plānotās SVF pavasara sanāksmes, SVF vadītāja pārmetusi finanšu pakalpojumu nozarei pretošanos steidzamām reformām.

«Pārāk daudzos gadījumos - no Amerikas Savienotajām Valstīm 2008. gadā līdz Kiprai šobrīd - mēs esam pieredzējuši, kas notiek tad, kad banku sektors priekšroku dod ātrai naudai, nevis ilgstošam labumam, atbalstot biznesa modeli, kas galu galā destabilizē ekonomiku,» viņa sacījusi un akcentējusi: «Mums ir nepieciešamas reformas

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lai glābtu eirozonu, aicina «griezt» vēl

Ritvars Bīders, 31.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai izvairītos no eirozonas sabrukšanas, ir jāpastiprina taupības pasākumi, uzskata Eiropas Savienības komisārs ekonomikas jautājumos Oli Rēns (Olli Rehn). Arī Eiropas Centrālās bankas (ECB) vadītājs Mario Dragi (Mario Draghi) uzsver, ka pašreizējā eirozonas uzbūve nav ilgtspējīga.

«Vai ECB spēj aizpildīt valstu valdību bezdarbības vakuumu fiskālās izaugsmes veicināšanā? Atbilde ir nē. Vai ECB spēj aizpildīt valstu valdību bezdarbības vakuumu strukturālo problēmu risināšanā? Atbilde ir nē,» sacījis M. Dragi.

Viņš uzsver nepieciešamību pēc skaidras nākotnes vīzijas. «Nākamais solis ir noskaidrot, kāda ir [eirozonas] vīzija nākamajos gados. Jo drīzāk tas tiks noskaidrots, jo labāk,» tā ECB prezidents.

Viņš arī noraidīja ideju par kopīgām Eiropas valstu obligācijām, sakot, ka problēmu risināšanā patlaban ir nepieciešama ciešāka sadarbība un tālāki taupības pasākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas premjerministram jāmeklē sešas jaunas amatpersonas

Gunta Kursiša, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Grieķijas parlaments atbalstīja taupības pasākumus, Grieķijas premjerministrs Lūks Papademoss (Lucas Papademos) veiks sava kabineta pārstrukturēšanu, vēsta Financial Times.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kārtējā izšķirošā nedēļa Grieķijai

Jānis Rancāns, 05.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadījumā, ja Grieķijas parlaments neatbalstīs jaunus taupības pasākumus, Atēnām nāksies pamest eirozonu, pavēstījis parādu nomocītās valsts premjers Antonis Samars. Tikmēr valsts gatavojas vairāku dienu ilgam apjomīgam arodbiedrību organizētam vispārējam streikam.

Paredzēts, ka pirmdien parlamentā tiks iesniegts jauno taupības pasākumu likumprojekts. Par papildus taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai Grieķija saņemtu starptautisko aizdevumu, valsts parlamentā balsojums paredzēts trešdien.

Pret jauniem taupības pasākumiem iebilst Grieķijas arodbiedrības, kas otrdien iecerējušas organizēt divu dienu ilgu sabiedriskā un valsts sektora darbinieku streiku. Streikam iecerējuši pievienoties žurnālisti, ārsti, sabiedriskā transporta vadītāji un uzņēmēji.

Tikmēr Grieķijas valdība sola, ka jaunie taupības pasākumi būs pēdējie izdevumu samazinājumi, kurus parādu krīzes nomocītā valsts piedzīvos. Tomēr arodbiedrības uzskata, ka izdevumu samazināšana tikai pasliktinās situāciju Grieķijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Karnīte: Pasaules krīze vēl nav beigusies

Sandris Točs, speciāli DB, 27.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja skatāmies uz aizdevēju prasībām, tās ir kaitīgas tādā ziņā, ka veicina valstī sliktus ieradumus

To intervijā DB saka ekonomikas zinātņu doktore, Ekonomikas prognožu centra valdes locekle Raita Karnīte.

Pēdējā laikā izskan apgalvojumi, ka «Latvijas zāles Grieķijai neder». Vai varam uzskatīt, ka šīs «zāles» ir derējušas mums?

Īstermiņā bija rezultāti, kurus valdība varēja likt priekšā kā panākumus, ko devusi taupības politika. Piemēram, ka finanšu tirgos mūs pieņem ar zemu procentu likmi. Bet arī Grieķiju pieņēma finanšu tirgos tūlīt pēc atlabšanas pirmajiem pasākumiem, turklāt bez jebkādas pārmērīgās taupības. Tomēr ilgtermiņā zaudējumi no Latvijā īstenotās politikas ir ļoti lieli. Galu galā mēs jau neatmaksājam uzreiz savus parādus. Mēs tos pārfinansējam. Pirmreizējā aizņemšanās procedūrā bija šie ļoti stingrie nosacījumi, kuri, iespējams, nebūtu finanšu tirgus aizņemšanās gadījumā, turklāt procentu likmes tomēr summējas. Labi, SVF aizdevuma likme bija zemāka. Bet pārfinansēšanas likme vēl nāk klāt. Šis process kopumā ir daudz garāks nekā taupības pasākumi. Savukārt taupības pasākumi ar savu pēkšņumu izdzina cilvēkus no valsts. Šī Latvijas politika bija pilnīgi pretēja tam, ko krīzes apkarošanā un seku mīkstināšanā īstenoja citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, kurās rūpējās, kā saglabāt algas un nodarbinātību. Īstermiņā tam bija rezultāts, bet ilgtermiņā nav. Te meklējams iemesls tam, ka ārvalstnieki slavē mūsu politiku, bet neviens pārņemt necenšas. Grieķijā būs tas pats. Jau tagad tur prognozē IKP kritumu pieauguma vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nomocītās Grieķijas parlaments, neskatoties uz valstī notikušajiem vardarbīgajiem protestiem, atbalstījis 13,5 miljardus eiro vērtu taupības pasākumu kopumu, kuru ietvaros paredzēts nodokļu kāpums un pensiju samazināšana, ieviešanu.

Otrdien Grieķijā sākās vispārējs arodbiedrību streiks, kurš trešdien pārauga vardarbībā. Atēnās demonstranti policiju apmētāja ar Molotova kokteiļiem, bet likumsargi atbildēja ar asaru gāzi, trokšņa granātām un ūdensmetējiem. Demonstrācijās pret jaunajiem taupības pasākumiem kopumā Grieķijā piedalījās ap 80 tūkstošiem cilvēku un valsts arodbiedrības pasākumu bija nodēvējušas par «visu streiku māti».

Papildus taupības pasākumus atbalstījuši 153 no 300 Grieķijas parlamenta deputātiem, un tas bija nepieciešams, lai Grieķija saņemtu turpmākus starptautiskā aizdevuma maksājumus 31,5 miljardu eiro apmērā, bez kuriem valstij drīzumā varētu beigties nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas aiziešana no eirozonas, kas ļaunākā scenārija gadījumā līdzīgus notikumus izraisītu arī Spānijā, Itālijā un Portugālē, varētu aizsākt «ugunsgrēku», kas radītu 17 triljonu eiro lielus zaudējumus, secināts pētījumā.

Dienvidu valstīm pametot eirozonu, visā pasaulē sāktos ilga un dziļa recesija, kas aptvertu gan Ķīnu, gan ASV. Tikmēr valstīs, kuras izstājas no eirozonas, ievērojami palielinātos politiskā un sociālā spriedze, uzskata Vācijas konsultantu kompānija Prognos, kas Bertelsmann fonda uzdevumā veikusi pētījumu.

Pētījumā arī atzīts, ka sekas, ko izraisītu Grieķijas aiziešana no eirozonas, ir neizzināmas. Tomēr esot iespējama «domino efekta» rašanās, kurš palielina Spānijas, Portugāles un Itālijas bankrota iespēju.

Lai gan Eiropas Savienībai (ES) nav izstrādāts mehānisms, kas ļautu kādu valsti izmest no eirozonas, tomēr gadījumā, ja Grieķijas starptautiskie kreditori valstij pārtrauktu maksāt aizdevumu, Atēnām nebūs naudas, lai maksātu pensijas un algas, un valstij nekas cits neatliks kā ieviest savu valūtu, raksta Euobserver.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlaments apstiprinājis pretrunīgi vērtētos taupības pasākumus, kas nepieciešami, lai Atēnas saņemtu starptautisko aizdevumu 130 miljardu eiro apmērā, vēsta BBC.

Kamēr parlaments svētdien lēma par taupības pasākumiem, Atēnu un Soloniku ielās izgāja aptuveni 100 tūkstoši grieķu, kas iesaistījās vardarbīgās sadursmēs ar drošības spēkiem, vēsta BBC.

Sadursmju laikā protestētāji ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm apmētāja Grieķijas parlamentu, bet Atēnās tika aizdedzinātas vairākas ēkas.

Savukārt Grieķijas premjers Luks Papadems acināja ievērot mieru un uzsvēra, ka šādai varadrbībai nav vietas demokrātiskā sabiedrībā. «Vandālismam, vardarbībai un postīšanai nav vietas demokrātiskā sabiedrībā un tas netiks pieciests,» pirms balsojuma parlamentā sacīja Grieķijas premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas bezdarba līmenis sasniedzis rekordu - bez darba ceturtdaļa nācijas

Gunta Kursiša, 11.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas bezdarba līmenis šā gada jūlijā sasniedza jaunu rekordu – 25,1%, savukārt bezdarba līmenis jaunu cilvēki vidū bija 54,2%, liecina jaunākie oficiālie dati.

Jūlijā Grieķijā bez darba bija 1,26 miljoni cilvēku, un aprēķināts, ka pēdējā gada laikā ik dienas darbu zaudēja aptuveni tūkstotis grieķu, citējot Grieķijas Statistikas institūcijas datus, vēsta BBC. Salīdzinājumam, 2008. gada jūlijā Grieķijā bija reģistrēti 364 tūkstoši bezdarbnieku.

Paredzams, ka ieviešot taupības pasākumus un turpinoties krīzei, bezdarba līmenis nākamajos gados pieaugs.

2010. gada aprīlī, kad Grieķija saņēma pirmo aizdevumu un tika uzsāka taupības pasākumu ieviešana, bezdarba līmenis Grieķijā bija vien 11,8% apmērā, norāda BBC. Jau rakstīts, ka taupības režīms Grieķijā pasliktinājis šīs valsts ekonomisko situāciju – tā atzinis Starptautiskais Finanšu institūts (IIF), kas apvieno pasaules bankas un apdrošinātājus. Tāpat jau rakstīts, ka Starptautiskais Valūtas fonds, izvērtējot pašreizējo situāciju Īrijā, atklājis, ka ir kļūdījies par izmaksu cirpšanas un nodokļu paaugstināšanas politiku – negatīvā taupības pasākumu ietekme uz ekonomiku bijusi daudz lielāka, nekā fonds tika rēķinājis iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru