Finanses

Latvijas Bankas kasēs izķer Ainažu jūrskolai veltīto monētu

Žanete Hāka, 05.03.2014

Jaunākais izdevums

Trešdien Latvijas Banka laida klajā pirmo eiro kolekcijas jubilejas monētu, kas veltīta Ainažu jūrskolai, un pircēju interese par to bijusi liela, informē centrālā banka.

Dažas stundas pēc tam, kad LB kasēs to sāka piedāvāt, monēta ir izpirkta. LB pārstāvji norāda, ka bankas kasēs monēta vairs nebūs nopērkama.

5 eiro sudraba kolekcijas monētas mākslinieks ir Ivars Drulle, tā kalta Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.Uz monētas redzami četri burukuģi, kā arī kompass ar sarkani iekrāsotu norādi uz Ziemeļiem.

Monēta veltīta Ainažu jūrskolas dibināšanas jubilejai. Ainažu jūrskolai bija būtiska loma gan jūrniecības attīstībā, gan kopumā nācijas pašapziņas veidošanā. Kopš Ainažu jūrskolas dibināšanas pagājis 150 gadu, skaidro LB.

Šī ir pirmā Latvijas eiro kolekcijas monēta (lata dārgmetāla monētas, kas pēc būtības ir mākslas darbs, saucām par jubilejas un piemiņas monētām). Šādi tiek turpināta kolekcijas monētu izlaišana ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Arī plānotais kolekcijas monētu skaits saglabājas iepriekšējais – 5–6 monētas gadā, ņemot vērā Latvijas sabiedrības un ārvalstu kolekcionāru interesi.

Monēta Ainažu jūrskola ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā. Monētas tirāža ir 5000 eksemplāru.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 35,99 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ, 5. martā, Latvijas Banka apgrozībā laidīs Latvijas pirmo eiro kolekcijas monētu, kas veltīta Ainažu Jūrskolas 150 gadu jubilejai, informē centrālā banka.

Latvijas Bankas padomē šā gada sākumā tika apstiprināta Eiro kolekcijas monētu izlaides programma turpmākajiem gadiem. Šogad numismātu un citu interesentu vērtējumam tiks nodotas sešas monētas, tostarp Ainažu Jūrskolas 150 gadu jubilejai veltītā monēta, kas kļūs par 99. Latvijas Bankas izlaisto kolekcijas monētu.

Vēl šogad plānots laist klajā Jāņa Jaunsudrabiņa Baltajai grāmatai, Vecā Stendera 300 gadu jubilejai, Kurzemes barokam, Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītas monētas, kā arī netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monētu, kuras sižets tiks atklāts tuvāk klajā laišanas brīdim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs veidojas neliela rinda

LETA, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai sudraba kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs vērojama lielāka rosība nekā ikdienā.

No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, bija neliela rinda - vairāki desmiti cilvēki, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. Viņš prognozēja, ka dienas gaitā Rainim un Aspazijai veltīto monētu varēs iegādāties gandrīz bez gaidīšanas.

Monētas tirdzniecībā iegādes limiti šoreiz nav noteikti.

Latvijas Bankai nav mērķa, ka monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās, kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt, bet dot sabiedrībai iespēju iegādāt šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām.

Sudraba kolekcijas monētas Rainis un Aspazija cena Latvijas Bankas kasēs ir 59 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklāj, kas būs attēlots uz pirmās Latvijas īpašā dizaina divu eiro monētas

Žanete Hāka, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības Padome ir apstiprinājusi dizainu par pirmo Latvijas īpašā dizaina divu eiro monētu, kas veltīta 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai.

Monētas sižetā būs Vecrīgas panorāma. Grafiskā dizaina autors ir Henrihs Vorkals, bet ģipša modeli veidojis Jānis Strupulis.

Iecerēts, ka pirmā īpašā dizaina 2 eiro monēta tiks izlaista līdz 2014. gada rudens sākumam. Monētas tirāža būs viens miljons eksemplāru, papildus tiks kalts 5000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā (numismātu un citu interesentu zināšanai – kvalitāte Brilliant Uncirculated).

Patlaban tiek kārtotas pēdējās formalitātes, lai tuvākajā laikā noslēgtu līgumu par monētas izgatavošanu ar konkursā izvēlēto Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvi. Šī kaltuve jau izgatavoja Latvijas eiro apgrozības monētas.

Komentāri

Pievienot komentāru