Atpūta

Latvijas konsultanti amerikāņiem ofšora kompāniju nodibina pusotras nedēļas laikā

Jānis Rancāns, 30.07.2012

Jaunākais izdevums

Reģistrēt ofšora kompāniju izrādās ir neticami viegli – izmantojot Google interneta meklētāju iespējams atrast tūkstošiem uzņēmumu, kas palīdz šāda procesa laikā, noskaidrojuši ASV radiostaciju apvienības NPR raidījuma Planet Money autori. Ārzonas kompānijas izveidošanā žurnālistiem palīdzējuši arī Latvijas pārstāvji.

Raidījums sazinājies ar Latvijas iedzīvotāju Annu Vaivadi, kas strādā vienā no uzņēmumiem, kuri piedāvā palīdzību ofšora kompānijas izveidošanā. Viņas darba devējs piedāvā reģistrēt kompānijas Seišelu salās, Britu Virdžīnu salās vai Belizā. A. Vaivade žurnālistiem stāstījusi, ka visas minētās vietas piedāvā augstu konfidencialitātes līmeni. «Informācijai nevar piekļūt nekādas trešās puses – kreditori vai citas kompānijas,» skaidrojusi A. Vaivade.

Tāpat starpnieki piedāvā palīdzību bankas konta atvēršanai Šveicē, kas saistīts ar izveidoto ārzonas kompāniju, kā arī izveidot neīstu uzņēmuma valdi. Tas viss esot pilnībā legāli.

Kompānijas reģistrēšana Planet Money aizņēmusi pusotru nedēļu un prasījusi tikai nelielu «dokumentu kārtošanu» - vajadzējis nosūtīt notariāli apstiprinātu pases kopiju, bet, lai atvērtu bankas kontu – izziņu no eksperimenta veicēja bankas, kā arī grāmatvedi un juristu. Staprpnieku izmantošana ārzonas kompānijas izveidošanai izmaksājusi tikai dažus simtus ASV dolāru.

Kā raidījumam pastāstīja ofšora kompāniju pētnieks Džeisons Šērmans (Jason Sharman), viņa pieredze liecinot, ka visvieglāk uzņēmumu iespējams reģistrēt ASV, kur neesot vajadzīga tikpat kā nekāda dokumentācija. Raidījums atklāja, ka ASV kompāniju iespējams reģistrēt dienas laikā – nosūtot tikai trīs e-pastus. Starpnieku uzņēmums neesot lūdzis nekādus dokumentus.

Tādējādi raidījuma žurnālisti salīdzinoši īsā un vieglā veidā tikuši pie divām kompānijām – Unbelizable Inc. Belizā un Delawho? ASV.

Db.lv jau vēstīja, ka pasaules superbagātnieku elite, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas, 2010. gada beigās ofšoros bija paslēpusi kopumā 21 triljonu ASV dolāru, secināts organizācijas Tax Justice Network pasūtītā pētījumā.

Minētais skaitlis ir līdzvērtīgs Japānas un ASV kopējam iekšzemes kopproduktam. Tomēr analītiķi par pētījuma rezultātiem noskaņoti skeptiski, bet pret tiem izturēties aicina piesardzīgi, norādot, ka minētā summa ir pārāk liela.

Pētījuma autors uzsver, ka 21 triljons ASV dolāru ir visai pieticīgas aplēses un patiesais nobēdzināto līdzekļu apjoms varētu sasniegt 32 triljonus ASV dolāru. Pētījumā esot izmantoti Starptautiskā Valūtas fonda, Pasaules bankas un valstu valdību dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Polijas PKN Orlen iekļauj Mažeiķus slēgšanas riska sarakstā; ir arī versija par mājienu ar mietu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Centrāleiropas lielākais naftas koncerns PKN Orlen paziņojis, ka tā meitas uzņēmums Orlen Lietuva ir iekļauts to ražotņu sarakstā, kas tuvāko piecu gadu laikā varētu tikt slēgtas. Mažeiķos esošā naftas pārstrādes rūpnīca (NPR) kompānijas vērtējumā ir starp «visvairāk apdraudētajām Eiropā», kas varētu piedzīvot slēgšanu, ziņojot par kompānijas amatpersonas teikto, Polijas Seima Valsts kases komisijai raksta Polijas naftas industrijas portāls nafta.wnp.pl. Orlen Lietuva ir lielākais kaimiņvalsts uzņēmums, un tā meitas uzņēmums Orlen Latvija saskaņā ar DB TOP 500 datiem pēc neto apgrozījuma ir trešais lielākais uzņēmums Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Darba vide

Smags darbs kompānijā Netflix ir «nepiedienīgs»

Jolanta Sēnele, speciāli DB, 25.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par saviem globālajiem panākumiem video straumēšanas kompānijai Netflix ir jāpasakās netradicionālajai darba kultūrai

Sākumā Netflix bija tāda pati kompānija kā daudzas citas pa pastu DVD izsūtošās kompānijas. Nekā īpaša. Pēc internetburbuļa plīšanas kompānija bija «mēslos» līdz ausīm, un, lai izbēgtu no bankrota, tika atlaista trešdaļa darbinieku. «Sākumā sajūtas bija sliktas, bet tad... pēkšņi bija labi,» tos laikus raidsabiedrībai NPR atceras toreizējā personāla direktore Patija Makorda (Patty MacCord). «Ar mazāk cilvēkiem mēs varējām izdarīt vairāk.»

Vienudien viņa mašīnā brauca kopā ar kompānijas līdzdibinātāju un vadītāju Rīdu Hastingu (Reed Hasting) un sprieda, ka, neskatoties uz to, ka ir jau vēls, viņai nemaz negribas mājās, ka viņai ļoti patīk strādāt un ka dažreiz viņa nevar sagaidīt nākamo dienu. Hastings iesmējās un teica, lai tad uzliek uz papīra, kāpēc tā ir. 2011. gadā Makkordas pārdomas rezultējās 124 slaidu garā Power Point prezentācijā, kurā tika apkopots tas, ko Netflix uzskata par svarīgu. Šī prezentācija, ko internetā ir skatījuši jau vairāk nekā 13 miljoni cilvēku un kas, pēc Šerilas Sandbergas, Facebook izpilddirektores, vārdiem, ir, iespējams, svarīgākais dokuments, ko Silīcija ieleja jebkad laidusi klajā, ir kalpojusi par modeli daudziem amerikāņu tehnoloģiju uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju, startup, politikas un dzīvesstila festivāls Digital Freedom Festival pulcēs vairāk nekā 1500 dalībnieku no visas pasaules. Šā gada jaunumi - Investoru diena, Digital Freedom Festival Campus meistarklases un 24 stundu biohacking retrīts, informē pasākuma rīkotāji.

«Digital Freedom Festival būs pirmā tehnoloģiju konference jaunajā Latvijas simtgadē. Nākotni kontrolēs tie, kas kontrolē tehnoloģijas. Tādēļ vedam uz Rīgu pasaules līmeņa zināšanas un kontaktus, lai stiprinātu savu vietu digitālajā revolūcijā. Novēlam Latvijai kļūt par reģiona līderi tehnoloģiju inovāciju jomā un pārsteigt pasauli,» saka Digital Freedom Festival līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa.

Festivālā 30. novembrī diskusijas par digitālo nākotni notiks uz 5 skatuvēm. Uz galvenās - «Nākotnes skatuves» - apspriedīs tehnoloģiju ietekmi uz politiskajiem procesiem un veselības jomu, diskutēs par mākslīgo intelektu un aizspriedumiem, mūsdienīgu pilsētu dizaina veidošanu u.c. tēmām. Runātāju vidū būs mākslīgā intelekta pētniece un inženiere Hanana Salama (Hanan Salam) no Francijas, lielpilsētu dizainers un humānākas urbānās vides radītājs Mīkaels Kolvils-Andersens (Mikael Colville-Andersen) no Dānijas, pasaulē lielākās ģenētikas datu glabāšanas un apmaiņas platformas pārstāvis Henrī Iness (Henry Ines) no ASV un citi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Pensionāre, kas pārvērtusi Kristus fresku par pērtiķa attēlu, vēlas samaksu par darbu

Gunta Kursiša, 21.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spānijas pensionāre, kas, gribēdama atjaunot 19. gadsimta Jēzus fresku, to pārvērta par pērtiķa attēlu, nu pieprasa divus tūkstošus eiro – naudu, ko baznīca iekasējusi no tūristiem, kas vēlējušies redzēt sabojāto mākslas darbu, vēsta npr.org.

Kundze, kurai jau pāri 80, ir gatava tiesāties ar baznīcu un jau ir nolīgusi advokātus, lai pierādītu savu taisnību. Tāpat zināms, ka arī baznīca gatavojas tiesas prāvai ar juristu palīdzību.

Jau rakstīts, ka darbs Ecce Homo, ko radījis gleznotājs Eliass Garsia Martinezs, baznīcā atradies vairāk nekā simts gadus, taču aptuveni 80 gadus vecā Sesīlija Gimeneza to nolēmusi atjaunot, jo gleznu bija bojājis mitrums. Saskaņā ar kultūras jomas amatpersonu sacīto sievietei bijuši vislabākie nodomi. Pati pensionāre apgalvo, ka saņēmusi atļauju no priestera darba veikšanai. Tomēr tagad reiz atzītais portrets tagad līdzinās mataina pērtiķa, kas tērpies tunikā, attēlojumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

nodokļu paradīzēs

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrijai trūkst atkritumu

Gunta Kursiša, 30.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas programma, kas paredz enerģijas ražošanu no atkritumiem, izrādījusies izcili veiksmīga. Jaunā enerģijas ražošanas veida popularitāte sasniegusi tādus apjomus, ka valstī gluži vienkārši vairs nepietiek atkritumu, ziņo npr.org.

No visiem atkritumiem Zviedrijā vien 4% nonāk poligonos, un ņemot vērā to, cik efektīva izrādījusies atkritumu pārvēršana enerģijā, Zviedrija ik gadu importē aptuveni 800 tūkst. tonnu atkritumu no citām valstīm, citējot par atkritumu apsaimniekošanu atbildīgās institūcijas datus, vēsta medijs.

Turklāt, ievedot Zviedrijā citu valstu atkritumus, zviedriem par to tiek maksāts. Tā, piemēram, Norvēģija jau pērk no Zviedrijas pakalpojumu, ka tā paņem norvēģu atkritumus. Zviedrija kā potenciālos atkritumu eksportētājus skata arī Bulgāriju, Rumāniju un Itāliju. Šīs valstis lielāko daļu atkritumu novirza poligonos, kas ir augstākā mērā vidi degradējošs veids, kā atbrīvoties no atkritumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas tev jāzina 7.aprīlī

, 07.04.2015

DB viedoklis

Sāk ražot paneļus daudzstāvu mājām

Investējot 10 milj. eiro, SIA Cross Timber Systems izveidojis augstas pievienotās vērtības lielizmēra masīvkoka paneļu ražotni. Lasīt tālāk...

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā medicīnas sabiedrība ARS 32 milj. eiro vērtā daudzprofilu medicīnas centra izveides projekta realizācijai centīsies piesaistīt finansējumu no daudzmiljardu Junkera investīciju veicināšanas plāna.

Bija iecerēts, ka jau šā gada 16. martā maršrutā Rīga–Stokholma atgriezīsies otrs kuģis, pērnā gada beigās runāto ar galveno kompānijas akcionāru Ennu Pantu atstāsta Rīgas vicemērs un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Centrāleiropas lielākais naftas koncerns PKN Orlen paziņojis, ka tā meitas uzņēmums Orlen Lietuva ir iekļauts to ražotņu sarakstā, kas tuvāko piecu gadu laikā varētu tikt slēgtas. Mažeiķos esošā naftas pārstrādes rūpnīca (NPR) kompānijas vērtējumā ir starp «visvairāk apdraudētajām Eiropā», kas varētu piedzīvot slēgšanu, ziņojot par kompānijas amatpersonas teikto, Polijas Seima Valsts kases komisijai raksta Polijas naftas industrijas portāls nafta.wnp.pl.

Komentāri

Pievienot komentāru