Finanses

M. Avotiņš: Tās ir baumas. Swedbank dzīvos

Ieva Mārtiņa, 30.09.2008

Swedbank vadītājs Māris Avotiņš ekskluzīvā intervijā Db kategoriski noliedz uzvirmojušās baumas par bankas bankrotu, pamatojot to ar faktiem, kas iepriekš netika atklāti. "Divas pamatlietas, kas raksturo banku stabilitāti – pašu kapitāls un likviditāte–, Swedbank šobrīd ir krietni augstāki nekā to prasa normatīvi," uzsver Māris Avotiņš.

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Pēdējā nedēļā uzvirmojušās baumas par it kā Swedbank finanšu problēmām ir pilnīgi nepamatotas, par ko liecina arī visi svarīgākie bankas rādītāji.

Uzvirmojušās baumas par Swedbank it kā finanšu problēmām Swedbank vadītājs Māris Avotiņš pilnībā noliedza, to intervijā Db pamatojot ar plašāku iekšējo informāciju, kādu līdz šim banka nestāstīja, tostarp rādītājiem, kas apliecina bankas stabilitāti. Swedbank Latvijā ir lielākā banka, kurai kopumā ir virs 900 tūkstošiem klientu, tai ir arī lielākais hipotekāro kredītu portfelis, veidojot 28 % tirgus daļu.

Db pagājušajā nedēļā vai katru dienu saņēma ziņas par tirgū cirkulējošām baumām, ka Swedbank ir finansiālas problēmas, un pat ziņas par dienu, kad Swedbank bankrotēs. Vai šīs baumas ir pamatotas un ja ne, vai varētu to pamatot ar skaitļiem. Tātad, vai cilvēki var būt pilnīgi droši par savu naudu un Swedbank kā stabilu un drošu sadarbības partneri?

Es izstāstīšu to, ko mēs pēdējās nedēļas laikā stāstām saviem lielajiem klientiem, ja viņi tādas baumas dzirdējuši.

Tātad lielie klienti tādas baumas ir dzirdējuši?

Jā, ir vairāki, kas nākuši. Tomēr vienlaikus mēs pašreiz arī paši pie viņiem ejam un izstāstām, kāda ir situācija. Pirmais, ar ko sākt, ir tas, kas tad ir bankas stabilitātes svarīgākās lietas. Viens ir pašu kapitāls - cik īpašnieki iemaksājuši un cik banka pati nopelnījusi. Ja ir pietiekams pašu kapitāls, tad jebkādos turbulentos ūdeņos var izstūrēt cauri. Swedbank gadījumā pašu kapitāls ir gandrīz 600 milj. Ls - tas ir tikpat daudz, cik nākamiem diviem konkurentiem kopā. Proti, tie ir 12.66 % (kapitāla pietiekamības rādītājs, ko rēķina pret riska svērtajiem aktīviem), bet pēc starptautiskiem kritērijiem jābūt vismaz 8 %. Tātad mums ir ļoti liela rezerve. Šis rādītājs ir būtiski pieaudzis, salīdzinot ar 2006. g., kad bija 9-10 %. Otrs svarīgs kritērijs bankas darbībai ir bankas likviditāte, vai banka spēj segt klientu īstermiņa prasības. Šis normatīvs banku biznesā ir ne mazāk kā 30 %, bet mums tie ir virs 40 %. Visbūtiskākais ir tas, ka mums likvīdo aktīvu apjoms ir gandrīz tikpat liels, cik ir pieprasījuma depozīti. No šāda viedokļa bankas likviditātes pozīcija ir viena no stiprākajām, kāda jebkad bankai bijusi. Svarīgi ir arī tas, kā Latvijas Swedbank būvē kredītportefli, kas ir pietiekami liels. Proti, lielu daļu no tā esam finansējuši ar aizņēmumiem no mātes bankas, kura tālāk finansējas finanšu tirgos. Mēs vienmēr esam pieturējušies pie principa, ka, ja izsniedzam kredītu uz ilgu termiņu, arī piesaistām finansējumu uz ilgu termiņu. Situācija ir tāda, ka pirmās lielās summas par sindicētiem kredītiem mums jāsāk atmaksāt pēc diviem gadiem. Tas ir arī mirklis, kad liela daļa no mūsu izsniegto kredītu pamatsummām tiek dzēstas. Faktiski 2010. g. septembrī mums jāatmaksā virs 300 milj.Ls, bet līdz tam divu gadu laikā ir nelielas atmaksas. Trešā lieta, kas jebkurai bankai ilgtermiņā ir svarīgi, lai bizness ir pelnošs. Kā mēs to darām - mums ir viens no labākajiem ienākumu rādītājs pret izdevumiem. Mēs maksimāli efektīvi cenšamies uzbūvēt sistēmas, iekšējos procesus, lai izmaksas, kas nepieciešamas viena klienta apkalpošanai, būtu maksimāli mazas.

Šie rādītāji ir šobrīd?

Šie rādītāji ir šā gada pirmajā pusgadā. Bet faktiski šis rādītājs būtiski nemainīsies arī nākamgad, jo viens no mūsu pamata mērķiem: ejot cauri ekonomikas sabremzēšanās etapam, gribam būt tikpat efektīvi, kādi bijām trakās izaugsmes gados.

Tas nozīmē, ka bankas ieņēmumi nepieaugs kā iepriekš, tāpēc jādomā par izmaksām?

Jā, un tas ir jebkuru uzņēmumu pamatu pamats, ka jāmēģina efektivizēt izmaksas.

Swedbank izsniegto kredītu apjoms ir būtiski lielāks nekā noguldījumu apjoms. Kā zināms, arī ASV kredīti bija tie, kā dēļ izraisījās krīze?

Viens no šā brīža stabilitātes iemesliem ir tas, ka mūsu kredīti ir finansēti ar ārējo finansējumu, kas ir ilgtermiņa. Mēs droši jūtamies tādēļ, ka ārējais finansējums jāatmaksā pēc 2 gadiem, to atmaksu ātrāk mums nevar pieprasīt. Ja finansējums būtu īstermiņa, tad likvīdos aktīvus jātur vēl vairāk. Tātad svarīgākais ir skatīties, cik liels ir kapitāls, kas ir kā buferis, kas absorbē neparedzētas lietas, kāda ir peļņa, kas rada drošību ilgtermiņā, un kāda ir likviditāte. Tie ir strīs stūrakmeņi banku biznesā.

Kā jums liekas, kāpēc sākās tādas baumas, vai tas kādam ir izdevīgi?

Baumām viennozīmīgi pamata nav, izejot no tā, ko izstāstīju. Ja paskatāmies globālās turbulences, tad šobrīd par jebko var baumot, piem., vai saule rīt uzlēks vai ne. Svarīgi ir, ka rādām faktus un šodien varbūt izstāstām daudz vairāk par biznesa iekšieni, nekā stāstījām pirms sešiem mēnešiem - bet tas tāpēc, ka jūtamies pārliecināti par savu biznesu. Turklāt ir viegli šaubīties, ja neko nesaprot. Šobrīd arvien vairāk klienti un arī pašas bankas sāk saprast, ka šis ir mirklis, kad veidojas ilgtermiņa attiecības, kad klienti notic bankai, banka notic klientam, un tas saistīts ar kredītu izsniegšanu, ieguldījumiem.

Iepriekš prognozējāt, ka bankā pieaugs slikto kredītu īpatsvars. Vai tas kaut kādā veidā varētu ietekmēt naudas atdošanu mātei nākotnē?

Sliktie kredīti ir daži procenti - pēdējie dati liecina, ka mums ir 0.91 % kavētāju virs 90 dienām, bet vidēji tirgū tie ir 2.6 %. Tātad mums ir gandrīz 2 - 3 reizes zemāks rādītājs. Tātad mūsu klienti maksā daudz labāk nekā vidēji tirgū. Ja šis cipars pieaugs, tad pašos kritiskākajos scenārijos būs 3-4 % un ne vairāk. Tas ir svarīgākais, ja runā par klientiem, kuru bizness iepriekš rēķināts tā, bet tagad sanācis savādāk. Viņi nāk uz banku, jo tāpat ir mūsu labie klienti, kuriem vajag atrast risinājumu, lai izietu no situācijas. Kredītportfeļa kvalitāte ir ļoti svarīga, un mēs pie tā daudz strādājam.

Rēķināties ar 3—4 %?

Noteikti nē. Tas, ko es saku, pat ja slikto kredītu īpatsvars pieaugtu, tas neradītu draudus. Šobrīd cilvēki iedomājušies kaut kādu mistisku scenāriju, ka visi nemaksās, kas ir pilnīgi nepareizi. Mēs šobrīd domājam, kāds varētu būt visviskritiskākais scenārijs, bet tas bankas stabilitāti nemaz neietekmē.

Zviedrijas Swedbank ir problēmas, par ko arī baumo?

Ja paskatāmies pasaulē, kuras ir stabilās, drošās bankas, tad tās ir universālās bankas, kurām ir daudz mazu klientu ar saviem depozītiem, algu kontiem, kartēm. Šīs ir bankas, kuras lielu daļu no depozīta finansējuma piesaista no privātpersonām, maziem uzņēmumiem - tā ir visstabilākā finansējuma bāze. Nākamie, kas ir daudz kustīgāki, ir lielie uzņēmumi, finanšu institūcijas, starptautiskie klienti. Zviedrijas Swedbank biznesa modelī pamatu pamats ir mazi uzņēmumi pa visu Zviedriju, miljoniem privātpersonu - tas faktiski ir stabilitātes pamats. Swedbank liela daļa ir hipotekāro kredītu portfelis. Zviedrija kā atsevišķa valsts ir viena no valstīm, kas daudz vairāk eksportē nekā importē, ienāk ļoti daudz naudas. Šie hipotekārie kredīti Zviedrijā tiek finansēti ar obligāciju aizņēmumiem vietējā tirgū - hipotekāro kredītu portfelis ir 100 % apmērā finansēts ar obligācijām vietējā tirgū, kas līdz šim ir viens no retiem segmentiem pasaulē, kas turpina funkcionēt. Protams, ir pieaugušas cenas, bet nav tādas problēmas kā šobrīd ASV. Otrs, cik jāaizņemas ārējā tirgū, jo caur to tiek finansētas starptautiskās operācijas, t.sk. Baltijā, Ukrainā, Krievijā. Uz kopējā fona tā nav liela nauda, pieņemot, ka Swedbank aktīvi ir 23 reizes lielāki nekā Latvijas IKP. Tad parēķinām, cik procentuāli vajadzīga nauda, lai finansētu. Tā ir salīdzinoši maza daļa kopējā Swedbank biznesā. Ja visu saliek kopā un skatās racionāli, tad šobrīd nav otras vēl drošākas bankas. Vienlaikus tas ir pamats, kāpēc cilvēki vai kāds grib sašūpot situāciju kopumā.

Sašūpot varētu, ja visi ņemtu ārā naudu?

Jā, bet tas nenotiek. Tas arī nevar notikt, jo visi depozīti Zviedrijā privātpersonām līdz noteiktai summai ir valsts garantēti. Cilvēki palasa, interesanti uzzināt, bet tad sparot, ka nav pat par ko runāt. Mūsu zviedru kolēģi saka, ka, neskatoties uz baumām, jaunatvērto kontu skaits pēdējos mēnešos ir pat lielāks, nekā bijis pērn. Tas liecina, ka kopumā cilvēki spēj saprast, tic tam, ko mēs stāstām.

Swedbank ziņoja par zināmiem darījumiem ar bankrotējušo ASV gigantu Lehman Brothers. Ja arī Swedbank pazaudētu visus ieguldījumus tajā, tad Swedbank ..?

...Swedbank stabilitātei tas neko nemainītu. Kopumā izskatās, ka zaudējumus necietīsim, bet, ja būs sliktākais scenārijs, tad tas stabilitāti neietekmēs. Ja skatās uz ekspozīciju, tad tā ir tikai nedaudz lielāka nekā Swedbank pirmā pusgada peļņa. Tātad, pat ja visu zaudē, Swedbank kopumā vienalga šogad strādā ar peļņu.

ASV bankrotēja arī it kā iepriekš pelnošas bankas..

Būtiski, ka līdz šim nav aizvērusies neviena banka, kas ir universāla banka ar daudziem privātpersonu norēķinu kontiem, kaut gan hipotekārā krīze ASV ir 10 reizes smagāka, nekā Eiropā jebkad būs.

Kādas varētu būt galvenās sekas Latvijas banku tirgū gan Latvijas iekšējo ekonomisko procesu, gan krīzes dēļ ASV?

Prognozējam, ka nākamgad kreditēšanas pieaugums būs lēnāks nekā šogad.

Tātad pieaugums būs?

Tas atkarīgs no daudziem faktoriem, bet ja būs, tad viencipara skaitlis procentu izteiksmē.

Tas ir labi?

Te ir svarīgi, kur nauda aizies. Ja aiziet uzņēmumu, jaunu ražotņu efektivizācijai, tad viennozīmīgi ? jā. Ja vienkārši zemes finansēšanā, tad nē. Svarīgākais, ka nauda tiek izmantota, ja pēc tam dod atdevi. ?Lai saglabātu efektivitāti, spēju pelnīt grūtos laikos, mēs, visticamāk, pārskatīsim to, cik darbinieku nepieciešams, lai to veiktu. Izskatās, ka šā gada, nākamā gada sākumā samazināsim darbinieku skaitu par 10 % Latvijā, kas ir nedaudz virs 200 cilvēkiem. Iemesls ļoti vienkāršs ? mēs gribam būt labākais darba devējs tirgus situācijā, kas nav pieaugoša. Servisa kvalitāti nodrošināsim ar mazākiem resuriem, lai darbiniekiem var palielināt algas, motivācijas kompleksu, kas mums ir ļoti labs. Ja mēs paskatāmies uz šo tādā veidā ? tad mēs labāk samazinām darbinieku kapacitāti skaita ziņā, bet palielinām kvalitāti, investējot labākajos darbiniekos. Tas nav populārs lēmums, bet, no otras puses, ir arī ļoti vajadzīgs visām kompānijām, kas darbojas pašreizējos apstākļos. Tas ir vienīgais veids, kā uzlabot efektivitāti, kā atbrīvot resursus tirgū, atgūt uzrāvienu ekonomikas izaugsmē kopumā. Ja tirgū parādīsies vairāk brīvo darba roku, tas tikai atkal stimulēs uzņēmējus domāt par jauniem projektiem. Pērn pat gribot nevarēja atrast kvalificētus, labus darbiniekus. Tie uzņēmumi, kas spēs saprast, ka spēles noteikumi mainās, spēs mērķtiecīgi realizēt projektus, tā būs uzvaras recepte nākamajos gados. ?

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Dzīvokļu cenu kritums tomēr dod iespēju maksāt mazāk

Ieva Mārtiņa, 02.10.2008

Tādējādi pat, ja bankas pievienotās likmes ir nevis 0.8 % bet 1.5 %, tad šodien ar tādu pašu mēneša maksājumu vajadzētu spēt nopirkt labākus īpašumus nekā pirms gada, tā Swedbank vadītājs Māris Avotiņš.

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan jaunizsniegtie kredīti pieaugušo likmju dēļ kļuvuši dārgāki, tomēr cenu krituma dēļ nekustamā īpašuma tirgū tagad var iegādāties labāku mājokli, raksta laikraksts Dienas bizness.

Salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem mēnešiem, kad nekustamā īpašuma tirgū bija sasniegts augstākais cenu punkts, patlaban vidēji cenas kritušās pat par vairāk nekā 30 %. Šo cenu krituma dēļ ir iespējams iegādāties labāku, plašāku mājokli, pat neraugoties uz pieaugošām kredītu likmēm, ar tādiem pašiem mēneša maksājumiem kā pirms gada, liecina Swedbank privātpersonu kreditēšanas daļas vadītāja Dzintara Kalniņa aprēķini. Tiesa, tie vienlaikus liecina, ka iespējamā kredīta likmju tālāka kāpuma dēļ (sasniedzot līmeni, kad likmes ir par 30 % lielākas nekā pērnā gada sākumā), īpašuma cenu kritumam piebremzējoties, par līdzīgiem mēneša maksājumiem varēs iegādāties nedaudz mazāk dzīvojamās platības nekā, piem., šogad augustā, bet vienalga tas būs vairāk nekā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koplietošanas transporta pakalpojuma sniedzēja "Fiqsy" lietotāju skaits ir pārsniedzis 100 tūkstošus; lielā mērā straujo izaugsmi ietekmējusi elektrauto ieviešana.

"Fiqsy" (SIA "Fitsypro") līdzdibinātājs Māris Avotiņš gan teic, ka nevar apgalvot, ka tas ir noticis tiešā saistībā ar auto koplietošanas pakalpojuma ieviešanu, bet nenoliedz, ka šim aspektam ir bijusi liela nozīme.

"No vienas puses, 100 tūkstoši ir daudz, bet, ņemot vērā, cik iedzīvotāju ir Rīgā, vēl ir daudz, ko darīt," viņš norāda.

"Fiqsy" ir piesaistījis finanšu institūcijas "Altum" aizdevumu Zaļo grantu programmas ietvaros vairāk nekā 2,4 miljonu apmērā un iegādājies simt "Renault Zoe" elektroautomašīnas, kas jūlijā parādījās Rīgas ielās.

Fiqsy startē elektroauto koplietošanas tirgū 

Jau šonedēļ Rīgas ielās sāks ripot 100 koplietošanas pakalpojuma sniedzēja "Fiqsy" elektroauto...

Pilsētā tipiskākais pielietojums ir rīta un vakara brauciens no mājām uz darbu un atpakaļ. Dienā mašīnas veic vairākus apļus pa Rīgu. Auto, kas atrodas centrā, mēdz dienā nomainīt pat 10 līdz 15 šoferus. "Iebraucot ar savu auto centrā, tas nostāv no rīta līdz vakaram. Mūsu mašīnas centrā pavada ne ilgāk par 30 līdz 45 minūtēm. Tādējādi pilsētas infrastruktūra tiek izmantota daudz efektīvāk," teic M. Avotiņš.

Klientu vidū ir gan tādi, kas to izmanto ašam braucienam uz darbu vai tikšanos, gan tādi, kuri mašīnu nomā vairākas dienas. Piemēram, viens no klientiem vasarā vairāku dienu laikā pa Latviju nobrauca teju vai 2000 kilometrus. Šobrīd populārākie galamērķi, neskaitot vidēja attāluma distances Rīgas ietvaros, ir Jelgava, Liepāja, Valmiera, Ventspils, Cēsis un Daugavpils. "Katrās brīvdienās teju visas mašīnas izbrauc no Rīgas. Es pats vienu nedēļu vasarā dzīvoju Pāvilostā un, esot Kuldīgā, uzlādes punktā gadījās iestāties rindā aiz divām "Fiqsy" mašīnām. Tas liecina par to, ka elektromašīna nav domāta tikai aizbraukšanai līdz veikalam un atpakaļ," saka M. Avotiņš. Divu mēnešu laikā ar kompānijas elektroauto ir nobraukti vairāk nekā 425 tūkstoši km un vairāk nekā 2,4 miljonus minūšu, tādējādi CO2 izmešu piesārņojumu atmosfērā samazinot pat aptuveni 51 tonnu – veicot šādu pašu attālumu ar jaunu automašīnu, kas nav elektromobilis, CO2 izmešu piesārņojums būtu 120g/km.

Uzņēmums sācis intensīvi uzrunāt korporatīvos klientus, kuru darbinieki "Fiqsy" varētu izmantot kompānijas autoparka vietā vai līdzīgi kā taksometru. "Ziemā plānojam sākt publicēt informāciju par kompānijām, kuru darbinieki, izmantojot "Fiqsy", ir ietaupījuši visvairāk CO2 izmešus," teic M. Avotiņš. Šobrīd uzņēmumam ir jau gandrīz 30 korporatīvo klientu, bet uzņēmums plāno šo skaitli daudzkāršot. Izaicinājums ir tas, ka daudzos uzņēmumos arvien ir aizspriedumi saistībā ar elektroauto, piemēram, cik tālu vienā piegājienā ar tiem var aizbraukt. Viņš zina gadījumus, kad kolēģi viens otru brīdina par to, ka mašīnas baterijā palikuši vien 80%, bet patiesībā jāaizbrauc vien desmit kilometri turp un atpakaļ un ar šādu baterijas atlikumu varētu nobraukt pat 200 km.

"Uzņēmumi kļūst aktīvāki koplietošanas pakalpojumu izmantošanā, jo saprot, ka tas ir ne tikai liels izmaksu ietaupījums, bet papildu veids, kā vistiešākajā veidā domāt par atbildīga biznesa un ilgtspējas jautājumiem. Mēs ļoti ceram, ka zaļā mobilitāte kļūs par ikdienu ne tikai mājsaimniecību, bet arī uzņēmumu līmenī," tiec M. Avotiņš.

Šī gada beigās vai nākamā gada sākumā soli pa solim iecerēts palielināt "Fiqsy" autoparkā esošo mašīnu skaitu. To iecerēts darīt katru ceturksni. Šobrīd Rīgas centrā 10 minūšu gājiena attālumā gandrīz vienmēr var atrast brīvu auto, bet privātmāju rajonos un tālākās apkaimēs mašīnas ir grūtāk pieejamas.

Pērn uzņēmums ienāca tirgū ar elektriskajiem skrejriteņiem. "Fiqsy" lietotāji kopumā uz skrejriteņiem pērn pavadīja divus miljonus minūšu un nobrauca 280 tūkstošus kilometru jeb vairāk nekā septiņas reizes apbraucot apkārt zemeslodei. Vidējais klientu veiktais attālums bija 1,5 līdz 2,5 km.

Arī šovasar vidēji skrejriteņu lietotāji braukuši 1,5 līdz 2,5 km. Statistiku ietekmē tas, ka šogad ir mazāk tūristu, kas pērnvasar mēdza vizināties garākus attālumus, piemēram, 20 km. "Tūrisma plūsma šovasar Rīgā nebija tāda, kā pērn un kāda tā cerams būs nākamgad. Liela daļa pagājušās vasaras klientu bija tūristi, kuru šogad nebija. Otrs negatīvais faktors ir tas, ka liela daļa kompāniju strādā attālināti un cilvēki pavada laiku savās lauku mājās, nevis Rīgā. Tomēr vienlaikus cilvēki mazāk grib pārvietoties ar sabiedrisko transportu un tā vietā izvēlas skrejriteni," teic M. Avotiņš.

Skrejriteņi dienā veic aptuveni desmit braucienus. Šosezon tos arvien vairāk lieto, lai pārvarētu konkrētu attālumu.

M. Avotiņš novērojis, ka šogad cilvēki skrejriteņus lieto atbildīgāk un atstāj godprātīgāk – vietās, kur tie netraucē citiem. Kompānija ir sarunās ar citām pilsētām par skrejriteņu ieviešanu nākamgad un visur ir vieni un tie paši jautājumi – vai tie netraucēs gājējiem, velosipēdistiem un automašīnām? Viņš uzskata, ka jebkuram satiksmes dalībniekam jāiekļaujas kopējā plūsmā, nevis jākonfliktē. "Katrai situācijai kāds no pārvietošanās veidiem ir pats labākais – auto, skrejritenis, sabiedriskais transports utt. Pats svarīgākais ir dot individuāli ērtāko iespēju. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc piedāvājam mašīnas un busiņus. Ja cilvēks ir pieradis braukt ar skrejriteni vai auto, tajā pašā aplikācijā nepieciešamības gadījumā var izvēlēties busiņu," teic M. Avotiņš.

Iepriekš M. Avotiņš intervijā "Dienas Biznesam" norādījis, ka cilvēkiem ir arvien mazāka vēlme, lai viņiem viss pieder.

No bankām pie skrejriteņiem  

Saņemties nodibināt jaunu uzņēmumu jomā, ko nesaproti, iespējams, var tad, ja iepriekš...

"Es vēl aizvien esmu no tās paaudzes, kam tomēr vajag visu nopirkt, bet, runājot darbā ar jaunām kolēģēm, kuras vēl studē un pa vasaru pastrādāja pie mums, redzu, ka viņām nav tādas vēlmes, ka obligāti visam jāpieder. Tā ir nozīmīga lieta, kas mainās. Un nav runa tikai par skrejriteņiem. Domāju, ka diezgan drīz piedāvājumi būs visiem - tiem, kas tirgo nekustamos īpašumus, auto utt. Tas, ka vari lietot, ir liels pluss - nav jāuztraucas, kur noliksi, kur pēc tam atradīsi, vai tik nenozags. Par to rūpējas kāds cits. Šogad laika apstākļi ir ļoti labi, bet ir bijušas dienas, kad no rīta spīd saule, bet tad divas stundas līst. Ja aizbrauc ar savu riteni vai skrejriteni, pēc tam tas jādabū atpakaļ. Kad izmanto koplietošanas skrejriteni, šī problēma atkrīt. Ir virkne tādu lietu, pat nerunājot par ekoloģisko momentu. Elektriskie pārvietošanās līdzekļi pilsētas centrā vienmēr būs izdevīgāki, baterijas pēc tam var apstrādāt, un šī tehnoloģija noteikti progresēs," tā M. Avotiņš.

"Fiqsy" darbu sāka 2019. gadā, uzņēmuma līdzdibinātājs ir Māris Avotiņš, kurš agrāk vadīja "Swedbank" un "Expobank" Čehijā. Uzņēmuma autoparkā ir 100 vieglās automašīnas, 15 busiņi un 550 skrejriteņi Rīgā un Jelgavā. Kompānijā strādā ap 10 darbinieki un lielāko daļu pakalpojumu nodrošina ārpakalpojumu sniedzēji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Fiqsy startē elektroauto koplietošanas tirgū

Anda Asere, 07.07.2020

Māris Avotiņš, "Fiqsy" (SIA "Fitsypro") līdzīpašnieks un vadītājs.

Foto: Ritvars Skuja/Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau šonedēļ Rīgas ielās sāks ripot 100 koplietošanas pakalpojuma sniedzēja "Fiqsy" elektroauto - šis ir nākamais solis kompānijas vīzijā par mobilitātes risinājumu dažādām vajadzībām.

Finanšu institūcijas "Altum" Zaļo grantu programmas ietvaros "Fiqsy" ir piesaistījis aizdevumu vairāk nekā 2,4 miljonu apmērā un iegādājies simt "Renault Zoe" elektroautomašīnas. Ar laiku plānots palielināt auto skaitu Rīgā līdz vairākiem simtiem un tad skatīties ārpus Latvijas.

"Šogad saistībā ar Covid-19 cilvēki ir piesardzīgāki jaunām saistībām, tādēļ šobrīd ir labs mirklis, kad parādīties kaut kam jaunam - gan koplietošanas, gan elektrisko auto piedāvājumā. Šobrīd elektromašīnu skaits ir ierobežots, ir daudz mītu, kas jāpārvar, lai cilvēki sāktu braukt ar šādām mašīnām. Mēs ceram, ka ar šo projektu spēsim izdarīt grūdienu ne tikai koplietošanā, bet arī elektrisko automašīnu lietošanā, jo izaicinājums lielajām pilsētām nav mainījies - pilsētas centrā ir piesārņojums, katru gadu palielinās auto skaits, ir ierobežota vieta, kur novietot privāto transportu," teic Māris Avotiņš, "Fiqsy" (SIA "Fitsypro") līdzīpašnieks un vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latviju pāršalca baumas par it kā esošām problēmām lielākajā Latvijas bankā Swedbank. Par spīti īsi pirms tam izskanējušajām ziņām par bankas labajiem finanšu rādītājiem, paaugstināto reitingu, baumas radīja uztraukumu iedzīvotājos, kas rezultējās krietnas naudas summas izņemšanā no Swedbank.

Tā kā tieši miniblogošanas vietne twitter tiek piesaukta kā panikas izraisītājs un veicinātājs, db.lv pēta kā šis notikums atspoguļojies šeit.

Vizualizācijai izmantoti izmantoti SIA Soon izmantotie dati.

Vizualizācijas nolūkos katram ierakstam piešķirts «stresa apjoms». Šis rādītājs ir kvantitatīvi izteikts subjektīvs vērtējums.

Piemēram:

Paziņojumi par tuvu Swedbank krahu:

Ienāca info ka rīt swedbank piemeklēs tāds pats liktenis kā krājbanku! ja nu kādam tas interesē,bet es neko 100% nezinu,tik saku!

Aicinājums izņemt naudu no SWEDBANK!-BANKROTĒJOT!: http://t.co/89SR5tvR

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināts - Jelgavas pašvadība pārskaitījusi no Swedbank konta vairāk nekā 134 tūkstošus

LETA, Gunta Kursiša, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pilsētas pašvaldības administrācija no pašvaldības konta a/s Swedbank pārskaitījusi 134 273 latus, kam par iemeslu bijusi negatīva pieredze ar a/s Latvijas Krājbanka un ažiotāža finanšu tirgos. Swedbank konti turpina darboties un novada pašvaldība pavēstījusi, ka pamazām novirza līdzekļus no Valsts Kases atpakaļ Swedbank.

Jelgavas pilsētas pašvaldības preses sekretāre Līga Klismeta aģentūru LETA informēja, ka Jelgavas pilsētas pašvaldībai ir negatīva iepriekšējā pieredze ar Krājbanku, kad, neskatoties uz valsts amatpersonu apgalvojumiem, ka ar banku viss ir kārtībā, pašvaldībai, tās iestādēm, aģentūrām un kapitālsabiedrībām ir aizturēti 824 094 lati. Tāpēc, kad pagājušajā nedēļā finanšu tirgos valdīja noteikta neskaidrība, Jelgavas pilsētas pašvaldība, balstoties uz iepriekšējo negatīvo pieredzi, no Swedbank pārskaitīja 134 273 latus uz citiem kontiem.

Jelgavas pilsētas pašvaldība nav slēgusi nevienu kontu Swedbank, un plānotie maksājumi turpina tajos ienākt, skaidroja L. Klismeta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apstiprina strukturālas izmaiņas Baltijas Swedbank vadībā

, 19.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien sanāksmes laikā Swedbank AS padome ir apstiprinājusi izmaiņas Baltijas Swedbank grupas valdes sastāvā un vadības struktūrā.

No 1. septembra Baltijas Swedbank valdē būs seši valdes locekļi.

Valdes priekšsēdētājs ir Hokans Bergs un valdes locekļi ir Swedbank grupas Baltijā finanšu direktore Kristīna Sīmare, Swedbank Igaunijā vadītājs Prīts Perenss, Swedbank Latvijā vadītājs Māris Mančinskis, Swedbank Lietuvā vadītājs Antanass Daniss un Swedbank grupas Baltijā Biznesa attīstības pārvaldes vadītājs Giedriuss Dusevičiuss.

P. Perenss, M. Mančiskis un A. Daniss ir arī Swedbank grupas augstākās vadības sastāvā.

«Lai skaidrāk un efektīvāk nodalītu stratēģiskās un ikdienas pārvaldības jomas, šopavasar tika izveidota jauna Swedbank grupas līmeņa vadības struktūra. Turpmāk šo labāko praksi ievērosim arī Swedbank grupā Baltijā, izveidojot valdi ar mazāku, likuma prasībām atbilstošu locekļu skaitu, kura koncentrētos uz biznesa stratēģisko pusi; līdztekus valdei darbosies augstākā vadība, kuras sastāvā būs atbalsta funkciju pārstāvji – riska, personāla un komunikāciju vadība un juridiskais dienests,» runājot par izmaiņām, norāda Swedbank grupas Baltijā vadītājs Hokans Bergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijas Swedbank maksās 3,4 miljonus dolāru saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu

LETA, 21.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) paziņojis par izlīgumu ar Latvijas "Swedbank" saistībā ar Krimas sankciju pārkāpumu.

"Swedbank" ir piekritusi pārskaitīt 3 430 900 ASV dolāru (3 144 179 eiro), lai nokārtotu savu iespējamo civiltiesisko atbildību par OFAC noteikto Krimas sankciju pārkāpumu.

2015. un 2016.gadā Latvijas "Swedbank" klients izmantoja Latvijas "Swedbank" elektroniskās bankas platformu no interneta protokola adreses Krimā, lai nosūtītu maksājumus personām Krimā, izmantojot ASV korespondentbankas. Izlīguma summa atspoguļo OFAC konstatējumu, ka Latvijas "Swedbank" acīmredzamie pārkāpumi netika brīvprātīgi pašaizliedzīgi atklāti.

Kā teikts OFAC paziņojumā, pirms Krievijas 2014.gada iebrukuma Ukrainas Krimas reģionā "Swedbank" bija piesaistījusi kuģniecības nozares klientu Krimā, kuram piederēja trīs īpašam nolūkam dibinātas kompānijas, kurām katrai bija konts Latvijas "Swedbank". Laika posmā no 2015.gada 5.februāra līdz 2016.gada 14.oktobrim klients iniciēja 386 darījumus par kopējo summu 3 312 120 ASV dolāru (3 035 326 eiro), izmantojot kontus, kas piederēja kompānijām, kuri tika apstrādāti, izmantojot ASV korespondentbankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Swedbank mainās akcionāru sastāvs; plāno neizmaksāt dividendes

Ieva Mārtiņa, Ritvars Bīders, 09.03.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas apdrošināšanas kompānija Folksam palielina savu ietekmi Zviedrijas bankā Swedbank, tādējādi kļūstot par bankas lielāko akcionāru. Swedbank paziņojums presei arī liecina, ka banka plāno neizmaksāt dividendes par 2008. gadu.

emSwedbank/em mainās akcionāru sastāvs; plāno neizmaksāt dividendesFolksam pieprasījusi Swedbank akcijas no Zviedrijas uzkrājumu bankas fondiem, kas tai piederošās akcijas izmantoja kā garantu aizdevuma saņemšanai. "Lielais Swedbank akciju kritums nozīmē, ka esam izlēmuši pieprasīt aizdevumu nodrošinājumu, kas, savukārt, nozīmē, ka saņemsim aptuveni 45 miljonus Swedbank akciju," teicis Folksam izpilddirektors Andress Sandstroms (Andres Sundstrum).emSwedbank/em mainās akcionāru sastāvs; plāno neizmaksāt dividendes

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Avotiņš: būs viens divi grūtāki gadi

, 18.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Viens no iemesliem, kāpēc Swedbank ir tik pozitīvs skats uz Baltiju, ir tas, ka tagad būs viens divi salīdzinoši grūtāki gadi, bet pēc tam nākamie 5-6 gadi būs salīdzinoši straujas izaugsmes gadi," prognozē Hansabankas valdes priekšsēdētājs Māris Avotiņš, šodien intervijā Dienas biznesam aprakstot Latvijas ekonomikas izaugsmes tendences un analizējot procesus bankās.

"Pieaugums varētu būt ap 1 % šogad un, iespējams, arī nākamgad būs 1-2 %. Patlaban var redzēt, ka izmaiņas ir ļoti straujas. Dažreiz tas pat ir labāk, jo pēc tam sākas straujš uzlabojums, nevis lēnā garā situācija turpina pasliktināties. Pieaugums 10% nebūs un varbūt pat labi, jo tad rodas mānīgas ilūzijas, ka pilnīgi viss vienmēr augs... Es domāju, ka nākamo 10-12 gadu laikā vidējais pieauguma temps būs 5-6%," par latvijas ekonomikas izaugsmi spriež M.Avotiņš.

Viņš lēš, ka Hansabankai no kredītiem šogad zaudējumi būs ap 0.6-0.7 % no kredītportfeļa, bet nākamgad, visticamāk, būs lielāki - ap 1.2 %. Pašreiz zaudējumu apjoms esot saskaņā ar plānoto. Banku sektorā nākamgad gada vidējais uzkrājumu līmenis sliktajiem kredītiem varētu būt visaugstākais. Ekonomikas lejupslīdes ātrums ir straujāks, nekā prognozēja pirms pusgada, kas maina prognozes ilgtermiņā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Swedbank peļņa Latvijā pērn sasniegusi 135 miljonus eiro

Db.lv, 31.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" peļņa Latvijā pērn bija 135 miljoni eiro, kas ir par 55,17% jeb 48 miljoniem eiro vairāk nekā 2021.gadā, informē bankā.

Peļņa galvenokārt palielinājusies, jo pieauguši bankas ieņēmumi. Bankas izdevumi šajā laika posmā arī ir auguši, skaidro bankas pārstāvji.

Vienlaikus bankas mājaslapā publiskotais finanšu pārskats liecina, ka 2022.gadā "Swedbank" grupas peļņa Latvijā bija 103,992 miljoni eiro, kas ir par 41,45% vairāk nekā 2021.gadā, bet pašas "Swedbank" peļņa pērn pieaugusi par 40,4% un bija 103,070 miljoni eiro.

"Swedbank" grupas aktīvi 2022.gada decembra beigās bija 8,514 miljardi eiro, kas ir par 7,1% vairāk nekā 2021.gada beigās, kad bankas grupas aktīvi bija 7,499 miljardi eiro.

Bankā norāda, ka tīrie procentu ienākumi 2022.gadā ir palielinājušies par 49%, kamēr tīrie komisiju ienākumi ir palielinājušies par 9%. Finansēšanā bankas kredītportfeļa apmērs ir pieaudzis par 7%. Mājsaimniecību kreditēšanas apjomi palielinājušies par 8%, kamēr uzņēmumu kredītportfelis palielinājies par 7%. Depozīti, salīdzinot ar 2021.gadu, ir pieauguši par 12%. Savukārt kopējie bankas izdevumi 2022.gadā ir sasnieguši 119 miljonus eiro. Savukārt kredītuzkrājumi 2022.gadā ir bijuši 2,4 miljoni eiro, kas ir līdzīgi kā 2021.gadā, kad kredītuzkrājumu apmērs bija 2,5 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 12.februāra Swedbank Latvijas vadītāja amatā stājas Māris Mančinskis, jo līdzšinējais bankas vadītājs Māris Avotiņš turpinās strādāt Swedbank Grupas līmenī.

M. Mančinskis kļūst par Swedbank Latvijas struktūrvienības vadītāju un Hansabanka (no marta juridiskais nosaukums – Swedbank) valdes priekšsēdētāju. M.Mančinskis kļūst arī par Swedbank Baltijas struktūrvienības valdes locekli.

M.Mančinskim ir 14 gadu pieredze finanšu sektorā gan Latvijā, gan ārvalstīs. 1999.gadā viņš sāka darbu Hansabankā, vairāku gadu garumā darbojoties finanšu tirgu sektorā, pēc tam kļūstot par bankas valdes locekli un Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītāju. Kopš 2006.gada viņš vadīja Krievijas Swedbank struktūrvienību, iegūstot lielu pieredzi Krievijas tirgū, izveidojot spēcīgu komandu, paplašinot bankas operāciju klāstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jelgavā ražotās koka paneļu mājas marķēs ar CE zīmi

Māris Ķirsons, 23.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavā ražotās koka paneļu mājas tagad marķē ar CE, kas ne tikai paaugstina to konkurētspēju ārvalstu noieta tirgos, bet vienlaikus palielina šo ražojumu realizācijas iespējas, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Koka paneļu mājas ir ne tikai gatavs produkts ar ļoti augstu pievienoto vērtību, bet arī sava veida modes izstrādājums, kurā būtiskas ir ļoti daudzas nianses – gan projektēšanā, gan ražošanā, gan arī izmantojamajos materiālos un ekspluatācijā. Vēl jo vairāk – šajā tirgus nišā šobrīd, tāpat kā deviņdesmito gadu sākumā un vidū, galvenais noieta tirgus ir ārzemes, kaut arī tā dēvētajos treknajos gados ir bijis pietiekami liels pašmāju pasūtījumu portfelis.

«Tās ir jaunas iespējas tirgū, kas ļauj paaugstināt konkurētspēju salīdzinājumā ar citiem koka paneļu māju ražotājiem – konkurentiem,» skaidro SIA Zemgales Tehnoloģiskais centrs īpašnieks Māris Avotiņš. Ar Eiropas tehnisko novērtējumu apliecina ne tikai koka paneļu māju kvalitāti, bet arī to atbilstību Eiropas vispārējām prasībām un materiālu pareizu pielietošanu. Faktiski Eiropas tehniskais novērtējums apliecina uzņēmuma kompetenci ne tikai ražot koka paneļu mājas, bet arī tās projektēt atbilstoši visaugstākajām prasībām un veikt atbilstošu to montāžu būvlaukumā. «Novērtējumā tika pārbaudīts, vai Zemgales Tehnoloģiskā centra projektētā un ražotā mājā visi materiāli izmantoti atbilstoši izstrādātajai sistēmai, un tādējādi pasūtītājam – pircējam – tas dod pārliecību, ka māja tiks izveidota atbilstoši materiālu paredzētajam pielietojumam,» uz jautājumu, ko šāds marķējums dod potenciālajiem māju pasūtītājiem – pircējiem, atbild M. Avotiņš un papildina: «Kaut arī es lieliski vadu automašīnu un iekļaujos kopējā transporta plūsmā, ar to vien ir par maz ceļu policistam, kurš tevi apstādinās, viņš noteikti prasīs autovadītāja apliecību, kas apliecina jūsu zināšanas un prasmes, tāpat ir ar CE.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Swedbank" Latvijā veidos holdingkompāniju, kura kļūs par Baltijā strādājošo grupas banku īpašnieci, informē "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Jānis Krops.

"Swedbank" grupa nolēmusi stiprināt klātbūtni Baltijas valstīs, izveidojot jaunu holdingkompāniju, kura tiks reģistrēta Latvijā un apvienos "Swedbank" grupas bankas Baltijā. Šādā veidā "Swedbank" formalizēs jau pastāvošo operatīvās darbības modeli, vienlaikus nodrošinot plašākas pilnvaras Latvijas un Baltijas līmeņa vadībai.

Holdingkompānijas vienīgā īpašniece būs Zviedrijas "Swedbank", un jaunā kompānija būs 100% īpašnieks meitasbankām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Paredzēts, ka "Swedbank" grupas prezidents būs jaunā holdinguzņēmuma padomes priekšsēdētājs, savukārt "Swedbank" vadītājs Baltijā kļūs par holdinkompānijas valdes priekšsēdētāju. Holdingkompānijas valdes priekšsēdētājs būs arī padomes priekšsēdētājs katrā no Baltijas valstu meitasbankām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku tirgū pievienotās likmes jaunizsniegtajiem kredītiem jau ir pieaugušas un turpinās pieaugt, iespējams, sasniedzot 5 %.

Mājokļu kredītu likmes kāpj un turpinās kāptMājokļu kredītu likmes kāpj un turpinās kāptMājokļu kredītu likmes kāpj un turpinās kāptMājokļu kredītu likmes kāpj un turpinās kāptMājokļu kredītu likmes kāpj un turpinās kāptEsošo un iespējamo likmju kāpumu apliecina vai visi aptaujātie baņķieri, kā iemeslu minot valdošo finanšu krīzi pasaulē, kas būtiski sadārdzinājusi starpbanku resursus. Proti, bankām šobrīd nākas krietni vairāk maksāt par naudu, ko tālāk izsniegt kredītos. Tiesa, ne visas bankas šobrīd atklāj pievienotās likmes kredītiem, lai gan, kā zināms, vēl pērn informācija par likmēm bija gana plaša. "Pasaules ekonomikā notiek negatīvu notikumu eskalācija. Tas būtiski palielina finanšu institūciju savstarpējo neuzticību un naudas deficītu. Likumsakarīgi, ka šajos apstākļos naudas dārdzība palielinās. Visi maksā vairāk, un tās ir ne tikai bankas ar zemākiem reitingiem, bet arī bankas ar augstiem un stabiliem banka, kas, aizņemoties pasīvus starptautiskajos tirgos, izjūt naudas dārdzību," tā Nordea bankas mārketinga un pārdošanas vadītājs Kristians Pudans. "Lai arī analītiķi un speciālisti gaidīja piesēšanos ekonomikā un kreditēšanas tempu piebremzēšanos tieši Latvijā — Baltijā pēc vairāk gadīgā optimisma perioda, izrādījās, ka stāvoklis pasaules finanšu un kreditēšanas tirgos ir krietni sliktāks, kā rezultātā naudas cena faktiski būtiski pieaugusi,» atzina Parex bankas viceprezidents Normunds

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Bijušais Hansabanka vadītājs startē elektrisko skrejriteņu nomas biznesā

Zane Atlāce - Bistere, 04.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais baņķieris, savulaik AS Hansabanka valdes priekšsēdētājs Māris Avotiņš izveidojis Latvijas jaunuzņēmumu FIQSY, kas piedāvā elektrisko skrejriteņu koplietošanas pakalpojumu.

350 skrejriteņi būs pieejami Rīgas centrā uzņēmumu darbinieku, tūristu un ikviena cilvēka lietošanai, informē M. Avotiņš.

Sākotnējā posmā darbības zona būs Rīgas centrs, Jaunās Teikas rajons un tuvējā Pārdaugava. Precīzu atļauto braukšanas zonu norādīs aplikācija.

«Mēs redzam, ka FIQSY var palīdzēt darīt dzīvi brīvāku un ērtāku dažādām auditorijām - gan uzņēmumu darbiniekiem, kuriem viss jāpaspēj, gan tūristiem, kuri grib redzēt vairāk Rīgas, gan ikvienam cilvēkam, kuram patīk pārvietošanās brīvība un iespēja darīt lietas gudrāk,» saka M.Avotiņš. Svarīgi, ka skrejritenis nav jāiegādājas, bet var lietot tik daudz un tur, kur tiešām nepieciešams, maksājot tikai par braukšanas laiku. Tā ir pasaulē augošā koplietošanas jeb sharing economy tendence, kad nevajag būt īpašniekam lietām, ko izmanto, papildina M.Avotiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Konstatējot naudas atmazgāšanas risku, Swedbank nekavējoties informē attiecīgās iestādes

LETA, 20.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konstatējot naudas atmazgāšanas risku, AS «Swedbank» nekavējoties informē attiecīgās iestādes un izvērtē sadarbības turpināšanu ar klientu, aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» Risku vadības pārvaldes vadītājs Latvijā Juris Bogdanovs.

«Jebkurā laikā, kad saņemam brīdinājuma signālus vai novērojam darbības, kas varētu liecināt par naudas atmazgāšanas risku, mēs rīkojamies nekavējoties, informējot attiecīgās valsts iestādes un izvērtējot sadarbības turpināšanu ar klientu,» viņš norādīja.

Savukārt, aizbildinoties ar klientu konfidencialitāti, banka nekomentē Zviedrijas sabiedriskajā televīzijā izskanējušo informāciju, ka, iespējams, «Swedbank» izmantota naudas atmazgāšanai, norādīja Bogdanovs.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re:Baltica», kas Zviedrijas televīzijas izmeklēšanā bija Latvijas partneris, publicējis materiālu, norādot, ka arī Latvijas «Swedbank» klientu vidū bija firmas, kuru naudas izcelsmei vai arī to patiesajiem īpašniekiem vajadzētu radīt vismaz jautājumus uzraugošajām iestādēm un bankai pašai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank grupas zaudējumi Latvijā šogad pirmajā pusgadā bija 56,571 miljons latu, kas ir par 71,6% mazāk nekā 2009.gada pirmajā pusgadā, liecina bankas bilance. Tostarp pašas bankas zaudējumi sešos mēnešos bija 57,593 miljoni latu, kas ir par 68,7% mazāk nekā pirms gada.

Swedbank grupas aktīvu apmērs pirmajā pusgadā samazinājās par 12,3% - līdz 4,09 miljardiem latu, tostarp bankas aktīvi saruka par 12,2% un šogad 30.jūnijā bija 3,929 miljardi latu.

Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska aģentūrai BNS pavēstīja, ka gada otrajā ceturksnī Swedbank peļņa pirms uzkrājumiem Latvijā bija 20 miljoni latu, savukārt pēc uzkrājumu veikšanas Swedbank rezultāts Latvijā šajā ceturksnī ir 11 miljoni latu zaudējumi. Bankas darbības rezultātus ietekmēja ekonomiskā klimata atveseļošanās, kā arī būtisks samazinājums problemātisko kredītu pieauguma tempā, viņa skaidroja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Swedbank: svētdienas notikumi nekādus likviditātes riskus neradīs; banka pielāgojusi savu stratēģiju Baltijā

Ritvars Bīders, Jānis Rancāns, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdienas notikumi, kad Swedbank klienti pastiprināti izmantojuši šīs bankas pakalpojumus pēc tam, kad izplatījās baumas par iespējamām Swedbank problēmām, bankai neradīs nekādus likviditātes riskus. Banka ir pielāgojusi savu stratēģiju un ir labākā situācijā, lai izmantotu Baltijas iespējas.

Dow Jones Newswire norādījuši Swedbank Zviedrijas komunikācijas centra direktors Tomass Baktemans un Swedbank vadītāja Baltijas valstīs Birgite Bonesena.

Swedbank lēš, ka pagājušajā nedēļas nogalē bankas klienti kopumā no bankomātiem izņēmuši aptuveni 15 miljonus latu, kas ir septiņas reizes vairāk nekā parasti.

Baktemans norāda, ka Swedbank aktīvi strādā, lai nodrošinātu pieejamu naudu visos tās Latvijas bankomātos, kā arī bankas darbiniekiem dots uzdevums nomierināt klientus. Viņš arī informēja, ka saistībā ar notikušo Swedbank cieši sadarbojas ar Zviedrijas un Latvijas varasiestādēm, kā arī citām Zviedrijas bankām Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cauni un Rāviņu izsauc uz Drošības policiju

Dienas Bizness, 13.12.2011

No kreisās: Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS), Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar nedēļas nogalē valstī sacelto paniku par iespējamo Swedbank darbības apdraudējumu šodien uz Drošības policiju izsaukts Jelgavas novada Domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) un Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Tā ārkārtas domes sēdē šodien atzina Z.Caune, žēlojoties kolēģiem, ka «prese pagriež, ka es esmu vienīgais vainīgais», vēsta portāls zz.lv.

Viņš saņēma arī deputāta pārmetumus par vienpersoniska lēmuma pieņemšanu. Sēdē atklājās, ka novada administrācijas namā ažiotāža ap Swedbank valdījusi jau piektdien, kad darbinieki steigušies tukšot savus kontus.

Jau ziņots, ka Jelgavas pilsētas pašvaldības administrācija no pašvaldības konta a/s Swedbank pārskaitījusi 134 273 latus, kam par iemeslu bijusi negatīva pieredze ar a/s Latvijas Krājbanka un ažiotāža finanšu tirgos. Swedbank konti turpina darboties un novada pašvaldība pavēstījusi, ka pamazām novirza līdzekļus no Valsts Kases atpakaļ Swedbank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jaunajam Swedbank vadītājam liela pieredze krīzes menedžmentā

Ieva Mārtiņa, Db, 03.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Māris Mančinskis ir cilvēks, kas pastrādājis Krievijā, tostarp par bankas vadītāju, nokļuvis tādās krīzes situācijās, kādas šeit sapņos nerādās, krīzes menedžmentā viņam ir liela pieredze," atzīmē viņa bijušais kolēģis Druvis Mūrmanis, šodien vēsta Dienas bizness.

M. Mančinskis, kurš pirmo reizi darbu Hansabankā sāka 1999. gadā un no Swedbank grupas aizgāja pērn, Latvijas Swedbank vadītāja un Swedbank Baltijas struktūrvienības valdes locekļa amatā stāsies 12. februārī. Bankas līdzšinējais vadītājs Māris Avotiņš turpinās strādāt Swedbank Grupas līmenī. Jau vēstīts, ka 1.martā darbu Swedbank grupas vadībā sāks Maikls Volfs (Mikaels Volfs), bet M. Avotiņš darbosies viņa komandā.

Bijušais Hansabankas darbinieks D. Mūrmanis (pirms tam bijis Hansabankas Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs un valdes loceklis, Hansabank Grupas finanšu darbībām Krievijā vadītājs, Hansabank vadītājs Krievijā), kurš pēdējo pusgadu kopā ar M.Mančinski darbojās kopā nekustamo īpašumu biznesā Krievijā, Db pauda uzskatu, ka M. Mančinskis ir ļoti laba izvēle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hansabanka ir izgriezusi pogas Tele 2 Holdingam

Māris Ķirsons, Ingrīda Drazdovska, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gadā Latvijas visvairāk pelnošo uzņēmumu olimpā ar Latvijas mērogiem fantastisku tīro peļņu ir uzrāpusies AS Hansabanka. To liecina SIA Lursoft pēc LR Uzņēmumu reģistrā iesniegtajiem uzņēmumu gada pārskatiem un Latvijas Komercbanku asociācijas datiem radītais 2007. gada visvairāk pelnošo uzņēmumu tops.

Pelnošāko uzņēmumu topā lielākais vairums ir Rīgas uzņēmumi, tikai viens ir no Ventspils un Liepājas. Visvairāk pelnošo vidū ir kompānijas, kuru kapitāldaļas vai kuras pilnībā pieder valstij, piemēram, Latvijas valsts meži, Latvijas Dzelzceļš, Lattelecom utt. 10 visvairāk nopelnījušo kompāniju vidū ir pa vienai no nekustamā īpašuma, tranzīta un mežsaimniecības jomas, 4 bankas un 3 telekomunikāciju sektora. Pelnošo uzņēmumu pašā spicē - pirmajā divdesmitniekā - galvenokārt ir pakalpojumu sniedzēji - telekomunikācijās, banku sektors, bet ir tikai viens ražotājs - 20. vietā ir AS Liepājas metalurgs, pārējie atrodas krietni zemāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Swedbank 2008. gadu spējusi noslēgt ar 59.1 miljona latu peļņu, kas gan ir par 40.3 % mazāka nekā pirms gada. Tādējādi kopējā banku tirgū Swedbank uzrādījusi lielāko peļņas apmēru.

Arī 2007. gadā Swedbank (juridiskais nosaukums Hansabanka līdz šā gada martam) bija lielākais peļņas rādītājs – 98.95 miljoni latu. Pagājušā gadā peļņu 29.5 miljonu latu sasniedz SEB Banka, ar 22.3 miljoniem latu peļņu pērn strādājusi Rietumu banka. Pēc Swedbank skaidrotā, pērn peļņa sasniegta pateicoties darba efektivitātei un ilgtermiņa stratēģijai.

Bankas ieņēmumi no pamatdarbības 2008.gadā bija 221.6 miljoni latu.

Swedbank Latvijas grupas aktīvi 2008.gadā pieauga par 435 miljoniem latu, sasniedzot 5. 496 miljardus latu. Līzinga nozares līdera Swedbank Līzings (juridiski – SIA Hansa Līzings līdz šā gada martam) līzinga un faktoringa portfelis 2008.gadā sasniedzis 707 miljonus latu. Swedbank kredītportfelis 2008.gadā sasniedza 4.59 miljardus latu, bet Swedbank grupas Latvijā kopējais noguldījumu apjoms – 1.549 miljardus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināta - Lietuvā Swedbank nenovēro nekādus ārkārtas notikumus

Gunta Kursiša, 12.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā nav novērojama nekāda ārkārtas situācija, kas būtu saistīta ar kādām baumām, kādas nedēļas nogalē pastiprināti izplatījušās Latvijā.

Tā Db.lv norādīja Swedbank Komunikāciju daļas vadītājs Lietuvā Kestutis Vanagas.

Viņš arī informēja, ka Swedbank Lietuvā jau ir rīkojusi preses konferenci, lai izskaidrotu notiekošo un vēlreiz apliecinātu, ka bažām nav pamata.

Viņš skaidroja, ka Lietuvas mediji ir atspoguļojuši notikumus Latvijā, līdz ar ko atsevišķi bankas klienti ir interesējušies bankā par notiekošo. K. Vanagas norādīja, ka bankas darbinieki klientiem skaidro situāciju un cenšas kliedēt satraukumu, ja tāds ir manāms.

Viņš gan arī norādīja, ka klientu aktivitāte bankā šajā laikā esot lielāka nekā ierasts, bet tas esot saistīts ar sezonalitāti un pirmssvētku laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Swedbank» rīcībā nonākusi informācija, ka trešdienas vakarā sākta «mērķtiecīga baumu izplatīšana» par tās stabilitāti, tādēļ pie bankomātiem izveidojušās rindas un atsevišķos bankomātos īslaicīgi beigusies izmaksājamā nauda. Nakts laikā «Swedbank» klientu vēlme izņemt skaidru naudu norimusi, sacīja bankas mediju attiecību vadītājs Janis Krops.

«Nakts laikā ažiotāža ir rimusies. Bankomātu monitoringa sistēma apliecina, ka Daugavpils iedzīvotāji ir devušies pie miera. Visticamāk, arī Daugavpils medijos situācijas skaidrošana ir devusi rezultātus,» teica Krops.

Tāpat viņš atzina, ka bankas klientu vēlme izņemt skaidru naudu bankomātos trešdienas, 23.oktobra, vakarā bija vērojama tikai Daugavpilī. «Citviet Latvijā viss mierīgi. Šis fenomens bija tikai Daugavpilī,» sacīja bankas pārstāvis.

Jautāts, cik būtiski pieauga pieprasījums pēc skaidras naudas izmaksām Daugavpilī, Krops atbildēja, ka izmaksas bija nebūtiskas uz kopējā bankomātu tīklā esošo līdzekļu apmēra fona.

Viņš arī sacīja, ka informācija par baumu izplatīšanu attiecībā uz «Swedbank» stabilitāti ir nodota atbildīgajām iestādēm, kuras pārbaudīs bankai radušās aizdomas, «jo šobrīd izskatās, ka baumas tiešām tika izplatītas apzinoties kādas sekas tās var radīt».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaidras naudas izmaksas no a/s Swedbank bankomātiem atgriezušās ikdienas līmenī un patlaban novērojams, ka naudas līdzekļi pakāpeniski atgriežas bankas klientu kontos, informēja Swedbank pārstāve Kristīne Jakubovska.

Viņa norādīja, ka vairāk nekā 95% Swedbank klientu baumas neietekmēja viņu uzticību bankai un viņi nereaģēja. Lielie uzņēmumu klienti un ilggadējie klienti saglabāja racionālu nostāju, sacīja Jakubovska.

Šodien aptuveni 85% no 300 bankomātiem pieejama skaidra nauda. Līdz šīs dienas beigām plānots uzpildīt visus bankomātus.

Swedbank mājaslapā pieejams saraksts ar bankomātiem, kuri patlaban darbojas.

Jakubovska arī informēja, ka šodien palielinājusies naudas iemaksāšanas aktivitāte - 32 no 79 Swedbank naudas iemaksas bankomātiem ir pilni vai gandrīz pilni.

Arī Zviedrijas banka Swedbank otrdien paziņojusi, ka situācija Latvijā pēc pēdējo dienu masveida naudas izņemšanas stabilizējas.

Komentāri

Pievienot komentāru