Ražošana

Mazais mērķis – Baltija, lielais – Krievija

Raivis Bahšteins, 07.05.2015

Jaunākais izdevums

Zviedrijas gaisa filtru ražošanas koncerns Dinair nostiprinās Latvijā, lai stratēģiski būtu tuvāk Krievijas tirgum, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šodien Olainē ražotni atklāj viens no vadošajiem gaisa filtru ražotājiem Eiropā Zviedrijas kompānija Dinair AB. Tā meitas uzņēmums SIA Dinair Filton 2013. gadā stradāja ar 4,2 milj. eiro apgrozījumu un 335 tūkst. eiro peļņu, liecina Lursoft apkopotā informācija. Savukārt pērn, pēc uzņēmuma sniegtās informācijas, apgrozījums sasniedza jau 8 milj. eiro, peļņa pietuvojās 400 tūkst. eiro.

Aizver Zviedrijā

Telpas ražotnei meklētas arī Jelgavā, Salaspilī un citviet Pierīgā, tomēr priekšroka dota Nordic Industrial Park Olainē, stāsta izpilddirektora vietnieks Vladimirs Petrovs. Ražotne sāka veidoties kopš 2006. gada, katru gadu arvien palielinot ražošanas platību. 2013. gadā koncerns pieņēma lēmumu aizvērt vienu no savām ražotnēm Zviedrijas dienvidos, pārvedot iekārtas no slēgtās fabrikas uz Latviju. Tas deva iespēju ražotnei Olainē kāpināt jaudas un pieņemt darbā papildus 60 cilvēku. Pašlaik Dinair Filton izmanto jau vairāk nekā 10 tūkst. kvadrātmetru plašas telpas ražošanai un noliktavām, kā arī algo 140 darbinieku. Ražotne ir sasniegusi optimālu izmēru, lai varētu pilnvērtīgi ražot plašu produkcijas klāstu, dodot iespēju klientiem visu gaisa filtrēšanai nepieciešamo iegādāties vienā kompānijā, uzsver V. Petrovs.

Kā papildina izpilddirektors Kents Petersens, ražotnes iekārtās ieguldīti aptuveni 3 milj. eiro.

Visu rakstu Mazais mērķis – Baltija, lielais – Krievija lasiet 7. maija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā veido starptautisku filtru ražošanas nozares inovāciju un kompetenču centru

Tīra gaisa nozīme telpās – rūpnīcās, birojos, skolās, slimnīcās un citur ­– augstu vērtēta vienmēr, taču līdz ar Covid-19 pandēmijas izplatību nepieciešamība pēc tīra un svaiga gaisa kļuvusi vēl aktuālāka. Un viens no efektīvākajiem instrumentiem tīra gaisa nodrošināšanai telpās ir ventilācijas sistēmas, kuru neatņemama sastāvdaļa ir dažādu veidu gaisa filtri.

Latvijā jau 15 gadus darbojas uzņēmums Dinair Filton, kas šajā laikā kļuvis par vienu no vadošajiem filtru ražošanas uzņēmumiem Eiropā. Par uzņēmuma ikdienu un gana ambiciozajiem nākotnes plāniem saruna ar Dinair Filton vadītāju Aldi Cimošku.

Iesākumā, lūdzu, pastāstiet par uzņēmuma vēsturi – kas ir Dinair Filton?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SIA Dinair Filton saņems UIN atlaidi 3,85 miljonu eiro apmērā

Db.lv, 17.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets atbalstījis uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaides 3 848 000 eiro apmērā piešķiršanu lielākajam gaisa filtru ražotājam Baltijā SIA «Dinair Filton» pēc investīciju projekta «Jaunas gaisa filtru ražotnes būvniecība» īstenošanas, informē Ekonomikas ministrija.

Sākotnējās investīcijas uzņēmums veiks jaunas ražotnes būvniecībai un ražotnes aprīkošanai ar modernām, efektīvām, augstas kapacitātes ražošanas iekārtām, lai palielinātu SIA «Dinair Filton» ražošanas jaudu un uzsāktu ULPA gaisa filtru ražošanu. ULPA jeb U klases gaisa filtri ir augstākās gaisa filtrācijas efektivitātes klases gaisa filtri, kurus izmanto telpās, kur nepieciešama īpaši sterila vide, piemēram, biotehnoloģiju un kosmosa tehnoloģiju ražošanā. ULPA gaisa filtru ražošanas uzsākšana veicinās Dinair Filton konkurētspēju tirgū un palielinās uzņēmuma radīto pievienoto vērtību. Investīciju projektu plānots realizēt līdz 2022.gadam.

Projekta ietvaros plānoto ieguldījumu apjoms ir 15 392 000 eiro. Atbalstāmo investīciju projekta statuss uzņēmumam sniegs iespēju pēc investīciju projekta īstenošanas piemērot uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi līdz 3 848 000 eiro. Prognozējams, ka valsts budžetā papildus iemaksātie nodokļi pārsniegs atlaidi 3 848 000 eiro apmērā ceturtajā gadā pēc investīciju projekta īstenošanas (2025.g.).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaisa filtru ražotājs SIA "Dinair Filton" šogad paplašinās ražotni Olainē, informē uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka uzņēmuma politika ir neatklāt paplašināšanā ieguldītās investīcijas.

"Dinair Filton" pārstāvji informē, ka šogad Latvijas rūpnīcā plānotas nozīmīgas investīcijas, paplašinot un izbūvējot ievērojami lielāku PDV ("Product&Development Center") jeb produktu izpētes laboratoriju, kuru papildinās jaunas testēšanas iekārtas ar iespēju pārbaudīt gatavos filtrus atbilstoši ISO16890 prasībām.

Mērķis - iekļūt Austrumeiropas tirgū 

Gaisa filtru ražotājs SIA Dinair Filton nav atmetis mērķi iekļūt Krievijas tirgū,...

Tāpat rūpnīcas paplašināšanās paredz jauna "Clean Room" (telpa, kur tiek ražoti filtri ar īpaši augstiem sterilas vides parametriem) izveidi. Šeit tiks pilnveidota ražotne HEPA ("High Efficiency Particle Absorption") jeb augstas efektivitātes daļiņu absorbcijas filtriem, kuru ražošana var notikt tikai sterilās telpās. Šos filtrus izmanto farmācijas un mikroelektronikas ražotnēs, pārtikas un dzērienu ražošanā un veselības aprūpē, piemēram, slimnīcu operācijas zāles.

"Dinair Filton" ir ASV kompānijas "AAF International" meitasuzņēmums, kurš 99% savas saražotās produkcijas - gaisa filtrus gaisa attīrīšanas un ventilācijas iekārtām - eksportētu klientiem visā pasaulē. "AAF International" Eiropas reģionā ir 12 rūpnīcas, no kurām tieši Latvijas ražotne Olainē šī gada pavasarī kļuva par Eiropas galveno jeb "mātes rūpnīcu", lai nodrošinātu augsto pieprasījumu pēc gaisa attīrīšanas filtriem.

Latvijas ražotnē ir liels īpatsvars tā dēvēto OEM ("original equipment manufacturing") filtru, kuri tiek ražoti nevis pēc standarta izmēriem, bet gan kopā ar gala lietotāju izstrādājot specifiskiem parametriem un prasībām atbilstošus filtrus. Tie aptver gan sadzīves tehnikas, auto industrijas, industriālās ražošanas un daudzas citas nozares.

"Dinair Filton" 2021.gadā strādāja ar 21,524 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 1,414 miljonu eiro zaudējumus. Kompānijas finanšu dati par 2022.gadu vēl nav publiskoti.

"Dinair Filton" ir reģistrēts 2006.gadā un uzņēmuma pamatkapitāls ir 6 473 840 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Zviedrijas kompānija "Dinair".

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mērķis - iekļūt Austrumeiropas tirgū

Kristīne Stepiņa, 18.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaisa filtru ražotājs SIA Dinair Filton nav atmetis mērķi iekļūt Krievijas tirgū, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šobrīd SIA Dinair Filton eksporta apjoms uz Krieviju un parējām NVS valstīm ir mazāks par 1%, arī šogad tas netiks būtiski palielināts, taču 2017. gadā uzņēmums plāno uz NVS valstīm eksportēt vismaz līdz 10% no saražotās produkcijas. DB jau rakstīja (07.05.2015.), ka pērn Olainē ražotni atklāja viens no lielākajiem gaisa filtru izgatavotājiem Eiropā – Zviedrijas kompānija Dinair AB. Tās mērķis bija nostiprināties Latvijā, lai ar laiku iekarotu Baltijas tirgu un sāktu skatīties tālāk uz austrumiem, pāri Latvijas robežai.

«Fokusu uz Krievijas tirgu neesam zaudējuši, bet tā apgūšana nenotiek tik strauji, kā gribētos,» atzīst SIA Dinair Filton izpilddirektora vietnieks Vladimirs Petrovs, informējot, ka šī gada pavasarī uzņēmuma vadība dosies veikt biznesa pārrunas uz vairākām šīs kaimiņvalsts lielpilsētām. «Mūs nebaida biznesa attīstība tajā reģionā, tas ir liels un nopietns tirgus, kurā saskatām milzīgu potenciālu. Pieprasījums pēc produkcijas varētu būt liels, gaisa filtri ir nepieciešami ļoti daudz kur, sākot no automašīnas līdz industriālajai ražošanai,» norāda uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Noskaidroti Zviedrijas Biznesa gada balvas ieguvēji

Žanete Hāka, 15.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien noskaidroti Zviedrijas Biznesa gada balvas 2015 ieguvēji – kategorijā Stabili augošs un ilgtspējīgs uzņēmums Latvijā laurus plūc Dinair Filton, kategorijā Korporatīvās sociālās atbildības projekts vai iniciatīva atzinību izpelnījies uzņēmums Rimi Latvija, savukārt kategorijā Gada jaunais uzņēmējs balvu saņēma Andra Katkeviča un Līga Elmane, SIA Gusto, informē pasākuma organizētāji.

Zviedrijas Biznesa gada balvu jau septīto gadu Latvijā rīko Zviedrijas vēstniecība un Zviedrijas Tidzniecības un Investīciju padome Latvijā, lai akcentētu kopīgās vērtības un izceltu idejām bagātākos un ilgtspējīgākos Latvijas uzņēmumus. Klātesot augstām Zviedrijas un Latvijas amatpersonām, apbalvošanas ceremoniju atklāja Zviedrijas vēstnieks Latvijā Henriks Landerholms un Zviedrijas Tirdzniecības un Investīciju padomes Latvijā vadītājs Ansis Mūrnieks.

Kategorijā Gada jaunais uzņēmējs šogad tika iesūtīts līdz šim lielākais pieteikumu skaits, kas ļauj ticēt, ka Latvijā ne vien ir liels uzņēmējdarbības potenciāls, bet tas tiek arī realizēts. Novērtējot jauno uzņēmēju centienus, balvu Andrai Katkevičai un Līgai Elmanei pasniedza Latvijas Republikas ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola. SIA Gusto ir neliels ģimenes start – up uzņēmums Gailīšu biznesa inkubatorā Bauskā, kas ražo augstas kvalitātes dabīgu un videi draudzīgu kosmētiku bez parabēniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā par taisnīgāko atalgojuma maksātāju lielo uzņēmumu grupā šogad atzīta AS "Latvijas valsts meži", bet mazo un vidējo uzņēmumu grupā - SIA "Getliņi eko", informē personāla atlases, attīstības un atalgojuma pētījumu kompānijas "Fontes" pārstāvji, atsaucoties uz jaunākā pētījuma datiem.

"Pandēmijas izraisītās pārmaiņas ir mainījušas spēles noteikumus, un darba tirgū galveno lomu spēlē darba ņēmējs. Taisnīgs atalgojums jau ir kļuvis par normu, nevis pievienoto vērtību. Arvien vairāk organizāciju veido pārskatāmu atalgojumu politiku, sekmējot savu konkurētspēju gan esošo darbinieku noturēšanā, gan jaunu piesaistē," pauda "Fontes" vadītāja Kristīne Āboltiņa.

Darba devēji tika vērtēti vairākos posmos, skatot, vai tiek integrēts dzimuma līdztiesības princips - gan pēc atalgojuma, gan pārstāvniecības augstākajā vadības līmenī, vai visiem darbiniekiem vienā amatā ir līdzīgs atalgojums, vai atalgojums uzņēmumā ir konkurētspējīgs darba tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Kas tev jāzina

Kas tev jāzina 7.maijā

Dienas Bizness, 07.05.2015

Latvijā

AS Capital uzsāk jaunā Apple MacBook tirdzniecību

Informācijas komunikāciju tehnoloģiju uzņēmums AS Capital sācis jaunā portatīvā datora Apple MacBook tirdzniecību. Lasīt tālāk...

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadošo valsts resoru centrālo aparātu autoparkos topā VW Passat un Audi A6, bet figurē arī GAZ. Kopumā autoparku uzturēšanai un autovadītāju algošanai valsts pērn tērēja gandrīz četrus miljonus eiro.

Zviedrijas gaisa filtru ražošanas koncerns Dinair nostiprinās Latvijā, lai stratēģiski būtu tuvāk Krievijas tirgum.

Daugavpils skrošu rūpnīca ir vecākā Ziemeļeiropas munīcijas rūpnīca un vienīgā, kas atvērta arī tūristiem. Turklāt tur atrodas arī Eiropā vecākais, joprojām izmantojamais skrošu liešanas tornis. Blakus vēsturiskajai daļai ir ražošanas cehs, kurā tiek ražota sporta un medību munīcija vietējam un ārvalstu tirgum.

Plašāk par šīm un citām tēmām lasiet raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zināmi Zviedrijas Biznesa gada balvas finālisti

Dienas Bizness, 02.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekspertu žūrija izvērtējusi uzņēmumu pieteikumus un noteikusi finālistus, kas pretendēs uz Zviedrijas Biznesa gada balvu 2015, teikts paziņojumā medijiem. Balvu ar mērķi noskaidrot atbildīgākos uzņēmējus un stiprināt veiksmīgo sadarbību starp Zviedriju un Latviju jau septīto gadu izsludina Zviedrijas vēstniecība un Zviedrijas Tirdzniecības un Investīciju padome.

Arī šogad uzņēmumi savus veiksmes stāstus varēja pieteikt trīs kategorijās: Stabili augošs un ilgtspējīgs uzņēmums Latvijā, Korporatīvās sociālās atbildības projekts vai iniciatīva, un Gada jaunais uzņēmējs.

Vērtēšanas procesā tiek izskatīti vairāki uzņēmējdarbības aspekti, tomēr pamatā tiek vērtēti uzņēmumu finanšu rādītāji, izaugsme un uzņēmumu sociālā atbildība.

Šogad kategorijā Stabili augošs un ilgtspējīgs uzņēmums saņēma 15 pieteikumus. Finālam žūrija izvirzīja trīs veiksmīgus uzņēmumus: Rimi Latvia, Dinair Filton (Olaine), Lesjofors Gas Springs (Liepāja).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas straujāk augošo uzņēmumu sarakstā arī 161 Latvijas uzņēmums

Anda Asere, 25.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žurnāls Inc. publicējis Eiropā straujāk augošo uzņēmumu sarakstu Inc. 5000 Europe. Sarakstā iekļuvis arī 161 Latvijas uzņēmums.

Sarakstā tiek iekļauti privātie uzņēmumi ar straujāk augošajiem ieņēmumiem trīs gadu periodā.

Otrajā vietā šajā sarakstā iekļauts Latvijas uzņēmums Creamfinance - patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējs, kas Latvijā pārstāv tādus zīmolus kā CreditOn.lv un Ladyloan.lv. Šobrīd Creamfinance darbojas sešās valstīs un nodarbina 200 darbiniekus.

2015. gadā kompānija ir palielinājusi ieņēmumus divas reizes, sasniedzot 25 miljonus eiro. 2016. gada aprīlī Creamfinance plāno uzsākt darbību Dānijā, tādejādi atverot sev pieeju Skandināvijas tirgum. Vienlaicīgi uzņēmums veic izpētes darbus Dienvidamerikas valstīs un plāno paplašināt IT komandu DACH reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taisnīgākie atalgojuma maksātāji Latvijā 2020.gadā organizāciju grupā virs 500 darbiniekiem ir informācijas tehnoloģiju uzņēmuma "Accenture" Latvijas filiāle, bet organizāciju grupā līdz 500 darbiniekiem - gaisa filtru ražotājs "Dinair Filton", liecina personāla atlases, attīstības un atalgojuma pētījumu kompānijas "Fontes" pētījums.

Organizāciju grupā virs 500 darbiniekiem otro vietu ieņem iepriekšējo divu gadu taisnīgākā atalgojuma maksātāja titula ieguvēja starptautiskā lidosta "Rīga". Tai seko VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", "Swedbank" un VAS "Latvijas valsts meži".

Organizāciju grupa zem 500 darbiniekiem šajā pētījumā atsevišķi tiek aplūkota pirmo gadu. Otro un trešo vietu tajā dala Autotransporta direkcija un "DPD Latvia", kurām seko "Linedata Services" Latvijas filiāle un "MSC Shared Service Center Riga".

Darba devēji tika vērtēti vairākos posmos, skatot, vai tiek integrēts dzimuma līdztiesības princips - gan pēc atalgojuma, gan pārstāvniecības augstākajā vadības līmenī -, vai visiem darbiniekiem vienā amatā ir līdzīgs atalgojums, vai atalgojums uzņēmumā ir konkurētspējīgs darba tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru