Jaunākais izdevums

Nelegālā degviela, kas, visticamāk, tirgota Trest degvielas uzpildes stacijās, nākusi no Krievijas vai Baltkrievijas, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums de facto. Tā tranzītā bija jāved tālāk. Taču, īstenojot shēmas, tikusi notirgota autovadītājiem Rīgā.

Jau vairāk nekā nedēļu darbība pārtraukta sešās Trest degvielas uzpildes stacijās Maskavas, A.Deglava, Duntes, Mīlgrāvja, Dzelzavas ielās un Brīvības gatvē. Šīs vietas tur aizdomās par nelegālās degvielas tirdzniecību. Autovadītāji, iespējams, pat nav nojautuši, ka savos spēkratos ielējuši tikai benzīnam līdzīgu maisījumu. Toties samaksājuši par to kā par īstu preci. Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kopumā konfiscējuši apmēram 100 tonnu nelegālās degvielas, no tās tikai 3 tonnas bijis dīzelis, pārējais – benzīns.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe norāda, ka «tā ir trešo valstu degviela, visticamāk, no tuvākajām valstīm - no Krievijas vai Baltkrievijas. Latvijai vesta cauri tranzītā – nafta, eļļas un dažādi citi šķīdumi vai degviela. Tad, jau dažādas viltības izmantojot, nonākusi iekšējā tirgū.»

Šoreiz pārsteidzoši ir tas, ka, visticamāk, kontrabandas degviela nonākusi legālās degvielas uzpildes stacijās. Tās pārvalda četri it kā dažādi uzņēmumi – AdažOil, Auto Oil, M Nafta un Luka Petrol. Tomēr visu šo uzņēmumu īpašnieki ir Šeišelu salās, vienā adresē reģistrētas firmas. Latvijā šiem SIA kā juridiskās adreses norādītas degvielas uzpildes stacijas. Tomēr valdes locekļi šeit sastopami nav. de facto rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka savos paskaidrojumos uzņēmumu vadītāji norādījuši, ka nezina, kā nelegālā degviela benzīntankos nonākusi. Iespējams, piegādātāji vienkārši vairāk ielējuši.

Atšķirībā no SIA Luka Petrol valdes locekļa Aleksandra Lukjančikova un SIA Auto Oil valdes locekļa Genādija Korņiloviča mājām Jelgavā, SIA M Nafta bijušais īpašnieks un pašreizējais valdes loceklis Nikolajs Piļščikovs izvēlējies vispieticīgāko dzīves vietu - dzīvokli daudzstāvu sērijveida mājā Piņķos. No kaimiņiem de facto uzzinājis, ka N.Pilščikovs, kura uzņēmums apgroza vairāk nekā trīs miljonus eiro gadā, šeit patiešām uzturas. Tas de facto liek pieļaut, ka šie uzņēmumi ir tikai formālie degvielas tirgotāji.

Pašas stacijas pieder Trest Oil. Arī šim uzņēmumam kā juridiskā adrese norādīts benzīntanks Satekles ielā. Taču tā īpašnieki Andrejs Maksimovs un Oļegs Čerņikovs parādās arī citu firmu valdēs, tostarp Woodison Terminal.

Saistībā ar tirdzniecībā nonākušajām 100 tonnām degvielas nenomaksātās akcīzes nodokļa dēļ jau šobrīd valstij nodarītie zaudējumi ir vairāk nekā 50 tūkstoši eiro. Taču, iespējams, ka zaudējumi mērāmi pat simtos tūkstošos eiro, jo nav zināms, cik ilgi degvielas uzpildes stacijās bija nopērkams šāda veida benzīns. Pagaidām aizdomās turamo vai apsūdzēto nav.

Trest nav nevienā no nozares asociācijām. Šo degvielas uzpildes staciju kontrolētā tirgus daļa ir salīdzinoši neliela. Pirms septiņiem gadiem, kad Konkurences padome vēl publicēja konkrētos skaitļus, tā bija tikai 2,9%. Taču arī šobrīd Trest nekontrolē vairāk par 4% tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Rīgā atkal tiks atvērti Shell benzīntanki

Aļona Zandere, LETA, 06.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trest degvielas uzpildes stacijas (DUS) Rīgā pamazām pārtop par Shell zīmola benzīntankiem, Db.lv ziņo aculiecinieki.

No neoficiāliem, bet drošiem avotiem DB kļuvis zināms, ka līdz gada beigām Latvijā plānots atvērt 10 Shell zīmola DUS franšīzes. Izkārtnes jau nomainītas DUS Maskavas ielā un Kārļa Ulmaņa gatvē.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Stirāns Dienas Biznesam atzina, ka viņam nav informācijas par šādām izmaiņām degvielas tirgū.

M.Stirāns skaidroja, ka šāda līmeņa kompānijas pa vienai nemēdz ienākt ārvalstu degvielas tirgos, jo tām būtiski ir iegādāties lielāku staciju tīklu. Līdz ar to eksperts pieļāva, ka vēl nav pienācis īstais brīdis, lai kompānija izplatītu oficiālu paziņojumu.

Uzņēmuma Trest Oil pārstāvji no komentāriem pagaidām atturējās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes un Lielbritānijas naftas kompānija Shell līdz gada beigām Latvijā plāno atvērt desmit degvielas uzpildes stacijas, informēja Shell International sabiedrisko attiecību Lielbritānijā nodaļas vadītājs Džonatans Frenčs.

«Shell var apstiprināt, ka ienāk Latvijas tirgū,» apliecināja Frenčs. Tas tiek īstenots, noslēdzot zīmola licences līgumu ar SIA Baltic Fuel Retail Partner.

«Šī iniciatīva ir daļa no plašas stratēģijas, lai piepildītu mūsu izaugsmes cerības un paplašinātu Shell zīmola izplatību jaunos tirgos, tostarp Latvijā,» skaidroja uzņēmuma pārstāvis.

Kā ziņots, vairākās vietās Rīgā līdzšinējo uzņēmuma Trest uzpildes staciju vietā tiek ierīkotas Shell degvielas uzpildes stacijas, liecina aculiecinieku novērojumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Visi piedāvājumi Mežaparka estrādes pārbūvei par vairākiem miljoniem eiro pārsniedz tam plānotos tēriņus

LETA, 24.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežaparka estrādes pārbūves 1.kārtas konkursā saņemtie pretendentu piedāvājumi par sešiem līdz desmit miljoniem eiro pārsniedz tam paredzēto finansējumu, informējot par konkursa pretendentiem, norādīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Kontroltāmē noteiktā summa šim projektam ir 19 401 698 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un 23 476 055 eiro ar PVN.

Īpašuma departaments konkursā saņēma trīs pieteikumus un vakar tie tika atvērti. Visi trīs pretendenti ir personu apvienības.

Personu apvienības "Lemminkainen", kas sastāv no SIA "Lemminkainen Latvija" un Lemminkainen Eesti", piedāvājums paredz pārbūvi veikt par 24 584 553 eiro bez PVN un 29 747 309 eiro ar PVN.

Personu apvienība LNK, RERE, kas sastāv no SIA Re&Re un AS LNK Industries, piedāvā darbus veikt par 26 743 104 eiro bez PVN un 32 359 156 eiro ar PVN.

Savukārt personu apvienība Monum un Litana, kas sastāv no SIA monum un UAB Litana ir Ko, piedāvā veikt būvdarbus par 27 521 570 eiro bez PVN un 33 301 100 eiro ar PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti tuvplānā - nams Jāņa ielā 18

Zane Atlāce-Bistere, 11.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā tuvplānā aplūkot Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītos objektus - šoreiz ieskats dzīvojamā mājā ar restorānu Jāņa ielā 18.

Latvijas Arhitektu savienības pārstāvis Vilnis Šlars uzskata, ka harmonija, ar kādu šī ēka iekļaujas Vecrīgas ainavā ir, tiešām, pagaidām, retums: «Domāju, ka šis ir viens no jūtīgākajiem jaunajiem objektiem Vecrīgā, kas tikai, ieskatoties vēlreiz, ir acīmredzami mūsdienīgs akcents pie iepriekš kailā ugunsmūra,» savā atzinumā norāda V. Šlars.

Fotogrāfijas skatiet raksta galerijā!

Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvis Raimonds Eizenšmits norāda, ka pārbūves rezultātā esošajā gruntsgabalā ir uzcelta ēka, kas labi iekļaujas apkārtējā vēsturiskajā apbūvē. Ēka vizuāli ir sadalīta 3 daļās , jeb joslās –1.stāvs ar apmestu mūra fasādi un šodienas restorānu telpām raksturīgām logu vitrīnām, 2.stāva nedaudz ierauto perimetru veido atvāžams stiklojums, kas labā laikā ļauj telpu izmantot kās restorāna vasaras terasi, augšējie stāvi izbūvēti no vieglām konstrukcijām mansarda veidolā ar jumtu un logu izbūvēm ar franču balkoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Degvielas tirgotāji: Shell ietekme ir nebūtiska; gaidāma konsolidācija

Lelde Petrāne, 20.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Shell zīmola ienākšana Latvijā tirgu nav būtiski ietekmējusi, liecina degvielas tirgotāju sniegtā informācija.

«Visticamāk, arī nākamajā gadā turpināsim būt liecinieki degvielas mazumtirdzniecības tirgus konsolidācijai, kā rezultātā lielākie tirgus spēlētāji turpinās palielināt savu tirgus daļu, savukārt mazākie tirgus dalībnieki to zaudēs. Tāpat nevar izslēgt, ka daļa no mazākajiem Latvijā esošajiem DUS tīkliem daļēji vai pilnībā varētu tikt pārņemti lielāko konkurentu paspārnē, pauž Virši-A izpildirektors Jānis Vība.

Viņš norāda, ka zīmola Shell ienākšana degvielas mazumtirdzniecības tirgū 2016. gadā būtisku ietekmi uz pārējo tirgus dalībnieku tirgus daļām nav atstājusi un arī nākotnē, visticamāk, šādu ietekmi neredzēsim. «Sagaidām, ka potenciālā degvielas tirgotāju konsolidācija var skart ikvienu no mazākajiem degvielas tīkliem, to skaitā arī Shell,» viņš sacīja biznesa portālam db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā darbu pārtraukušas Shell degvielas uzpildes stacijas, novēroja Db.lv.

Par savu atgriešanos Latvijas tirgū uz zīmola licences līguma pamata ar SIA Baltic Fuels Retail Partners pasaulē lielākais degvielas mazumtirdzniecības zīmols Shell paziņoja 2016.gada vasarā.

Shell degvielas uzpildes stacijas tika atvērtas bijušo Trest DUS vietā. Kompānijas atgriešanās plāni Latvijā bija daudzsološi. «Šī iniciatīva ir daļa no plašas stratēģijas, lai piepildītu mūsu izaugsmes cerības un paplašinātu Shell zīmola izplatību jaunos tirgos, tostarp Latvijā,» toreiz Db.lv skaidroja Shell International sabiedrisko attiecību Lielbritānijā nodaļas vadītājs Džonatans Frenčs.

Taču nu degvielas uzpildes stacijas slēgtas un komentāru par iemesliem nav. Db.lv jau ilgstoši neizdodas sazināties ar kompānijas pārstāvjiem, jo uz telefona zvaniem un e-pastiem atbilžu nav. Degvielas uzpildes stacijām neraksturīgas darbības Shell stacijās varēja novērot jau labu laiku pirms slēgšanas – piemēram, benzīntanks Pārdaugavā, pie Botāniskā dārzā brīvdienās nestrādāja vispār. Tagad apmeklētājiem slēgtas arī citas Shell stacijas Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Shell «apraudāts» pāragri - dažas stacijas Rīgā darbu vēl turpina

Zane Atlāce - Bistere, 21.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretēji aprīlī vēstītajam, ka degvielas tirgotājs Shell jau otrreiz pārtraucis darbību Latvijā, trīs no kopumā 10 degvielas uzpildes stacijām(DUS) Rīgā darbību tomēr turpina, noskaidroja Db.lv.

Shell stacijas vēl aizvien darbojas Pārdaugavā, Mārupes un O.Vācieša ielu krustojumā, kā arī K.Ulmaņa gatvē. Vēl viena stacija turpinot darboties arī Deglava ielā. Ieeja degvielas stacijās ir slēgta, tā vietā norēķini iespējami caur lodziņu, veikalu plaukti ir diezgan patukši, veikalā iegādājami pārsvarā atspirdzinošie, kā arī alkoholiskie dzērieni, Āgenskalna stacijā novēroja Db.lv. Klientiem vienīgā iespēja ir norēķināties skaidrā naudā, jo bankas kartes un uzņēmuma bonusa kartes nedarbojas. Lai gan iespaids par biznesu Pārdaugavas stacijās radās visai nīkulīgs, uzrunātā pārdevēja anonīmi apgalvoja, ka nav dzirdētas runas par šo staciju slēgšanu tuvākajā laikā un darbs turpinoties kā ierasts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan partiju kases strauji pildās, pavasarī notikušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas to kabatas krietni patukšojušas, Saeimas vēlēšanu reklāmām atstājot visai ierobežotus līdzekļus

Par to liecina DB pētījums, apkopojot informāciju par partiju saņemtajiem ziedojumiem, biedru naudām un tēriņiem priekšvēlēšanu izdevumiem. Jāņem gan vērā, ka saziedotās summas ik dienu mainās, turklāt, tuvojoties vēlēšanām, tas notiek ļoti strauji. Turklāt atsevišķām partijām ir no dažiem līdz vairākiem desmitiem tūkst. eiro mērāmi naudas uzkrājumi no iepriekšējiem gadiem papildus tam jau šobrīd Saeimā pārstāvētās partijas saņem arī valsts budžeta finansējumu, kas visa starpā arī izmantojams politiskajai aģitācijai, līdz ar to šis pētījums parāda tendenci, nevis absolūti precīzi atspoguļo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz aizdomu pamata par nelegālas degvielas tirdzniecību, slēgtas vairākas degvielas uzpildes stacijas, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe raidījumu informēja, ka apturēta sešu degvielas uzpildes staciju darbība.

Bez attiecīgas uzskaites šajās degvielas uzpildes stacijās tika nogādāta un tirgota degviela. Degvielas uzpildes stacijās konstatēti neuzskaitīti degvielas atlikumi - gan benzīns, gan dīzeļdegviela.

Sākts kriminālprocess.

Panorāma novēroja, ka atsevišķas Trest degvielas uzpildes stacijas esot slēgtas. Ceipe gan ne apstiprināja, ne noliedza, ka slēgtas būtu tieši šī zīmola uzpildes stacijas.

Viņš atzina, ka ar šo lietu saistītas četras juridiskas personas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas tirgotāji samazinājuši degvielas cenas un dažās degvielas uzpildes stacijās (DUS) litrs degvielas maksā zem viena eiro, liecina aģentūras LETA novērojumi.

Degvielas tirgotājs Neste informē, ka vakar tika samazinātas degvielas cenas visās Nest Oil DUS par diviem centiem gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai. Zemākās cenas Neste Oil DUS 95.markas benzīnam ir 1,007 eiro litrā, bet dīzeļdegvielai - 1,009 eiro litrā.

Aģentūra LETA novēroja, ka šodien pēc cenu samazinājuma Trest DUS Rīgā pie Valmieras ielas litrs degvielas maksā jau zem viena eiro.

Arī Statoil ir samazinājis degvielas cenas par diviem centiem gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai. Vidējā 95.benzīna un dīzeļdegvielas cena Statoil tīklā šobrīd ir 1,054 eiro litrā. Uzņēmuma degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis skaidro, ka kopš 2014.gada jūlija benzīna cenas mazumtirdzniecībā ir samazinājušās par 32 centiem, bet dīzeļdegvielas cenas - par 25 centiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām ir grūti novērtēt, kā kompānijas Shell atgriešanās ir ietekmējusi Latvijas degvielas tirgu, saka degvielas mazumtirgotāja Neste Latvija valdes loceklis Armands Beiziķis.

Viņš norādīja, ka Rīgā pagaidām ir maz Shell degvielas uzpildes staciju, līdz ar to ir grūti novērtēt Shell ietekmi. Ir jāskatās, kā Shell turpmāk attīstīs tīklu, un tad to būs iespējams novērtēt.

Savukārt Neste par degvielas tirdzniecību Baltijas valstīs atbildīgā viceprezidente Katri Taskinena norādīja, ka allaž ir pozitīvi vērtējams, ja ir labi konkurenti.

Viņa nevarēja pateikt, cik liela ir Neste tirgus daļa Baltijas valstīs. «Man nav kopējā skaitļa Baltijā, jo mēs neveicam šādus aprēķinus,» viņa sacīja, piebilstot, ka vieglāk ir izvērtēt, kādā secībā tirgus dalībnieki ierindojas, un Neste ir otrajā vietā Latvijā un trešajā vietā Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Apstrīd Mežaparka Lielās estrādes pārbūves 1.kārtas iepirkumu

Žanete Hāka, 13.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divi uzņēmumu iesnieguši sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojam, kurā apstrīd Mežaparka Lielās estrādes pārbūves 1.kārtas iepirkumu, liecina paziņojums IUB.

Sūdzību iesniegusi SIA Balt Trest un SIA Lemminkainen Latvia. Pagaidām nav zināms datums, kad IUB izskatīs sūdzību.

Db.lv jau rakstīja, ka Mežaparka Lielās estrādes pirmā posma rekonstrukcija izmaksās palielinājušās līdz 23 miljonus eiro un skatītāju vietu skaits palielināsies līdz 30 000, Mežaparka lielās estrādes pārbūves projekta pirmā rekonstrukcijas posma būvprojekta prezentācijā sacīja projekta autori Austris Mailītis un Juris Poga.

Poga pastāstīja, ka plānots estrādes rekonstrukciju sākt vasaras sākumā.

Estrādes pirmā posma izbūve izmaksās 23 176 157 eiro. No tiem 43% finansējuma paredzēti skatītāju laukam, 22% skatītāju lauka aprīkojumam, 25% piebraucamajiem ceļiem un 10% ārējiem inženiertīkliem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Atļauj turpināt Mežaparka Lielās estrādes pārbūves konkursu

Žanete Hāka, 20.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs atļāvis Rīgas domei turpināt Mežaparka Lielās estrādes pārbūves 1.kārtas konkursu, liecina paziņojums IUB.

Konkursa nolikumu apstrīdēja SIA Balt Trest un SIA Lemminkainen Latvija.

Iebildumi bija par vairākiem punktiem.

Tā, piemēram, iesniedzējs norādīja, ka nolikumā ietverts nosacījums, ka pretendentam ir jābūt pieredzei kā ģenerāluzņēmējam specifiskas ēkas būvdarbu veikšanā, kur būvdarbu vērtība ir vismaz 19 miljoni eiro un platība ir 15 000 m2 . Iesniedzējs vērsa uzmanību, ka šajā gadījumā līguma priekšmets ir 1 ēka un ļoti liela teritorija, kurā jāveic inženierkomunikāciju būvdarbi un teritorijas labiekārtojums. Iesniedzējs norādīja, ka no kopējās paredzamās līguma summas ēkas būvdarbu summa aizņem tikai nelielu daļu, savukārt lielāko paredzamo līguma summas daļu veido 2 Lēmums ir saistošs bez paraksta, un tā elektroniskā versija atbilst lēmuma oriģinālam inženierkomunikāciju un teritorijas labiekārtošanas darbu vērtība. Līdz ar to Iesniedzēja ieskatā nav pamata visu paredzamo līguma summu attiecināt tieši tikai uz ēkas būvniecību, kā rezultātā nav pamatoti prasīt, lai pretendentam būtu pieredze tieši ēkas būvniecībā par šādu summu. Iesniedzējs uzskata, ka minētā prasība ir izslēdzama vai tajā jānosaka, ka par atbilstošu pieredzi var tikt uzskatīta ne tikai ēkas, bet arī inženierkomunikāciju vai teritorijas labiekārtošanas būvdarbi ar atbilstošu vērtību. Savukārt iepriekšējā pieredzē veiktās ēkas būvniecībā noteiktie 15 000 m2 nav samērojami ar konkursa ietvaros veicamās ēkas būvniecību, bet gan attiecināmi uz kopējiem teritorijas labiekārtojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru