Šodien laikrakstā

No Prudentia Advisers grib piedzīt ceturtdaļmiljonu

Andrejs Vaivars, Māris Ķirsons, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Tiesā iesniegta prasība pret vairākus Latvijas tautsaimniecības grandus konsultējošo uzņēmumu Prudentia Advisers.

Ar ceturtdaļmiljonu vērtu prasību Rīgas apgabaltiesā ir vērsies SIA Baltijas aviācijas sistēmas (BAS) bijušais līdzīpašnieks Taurus Asset Management Fund Limited (Taurus), DB apstiprināja Taurus intereses aizstāvošais advokāts Viktors Tihonovs. Nevar izslēgt, ka šī ir tikai pirmā prasība pret Prudentia Advisers, kas pašlaik sniedz stratēģiski svarīgas konsultācijas gan nacionālai aviokompānijai airBaltic, gan a/s Liepājas metalurgs.

Pieteikumu nekomentē

Bahamās reģistrētā kompānija Taurus kļuva par BAS 50% īpašnieci 2010. gada 16. decembrī, savukārt BAS piederēja 47,2% nacionālās aviokompānijas airBaltic akciju. Taurus uzskata, ka airBaltic 2011. gada likviditātes problēmu risināšanai valsts pieaicinātais konsultants Prudentia Advisers 2011. gada rudenī no BAS prettiesiski ir izmānījis 14 milj. Ls aizdevumu airBaltic, turklāt paralēli kopā ar otru airBaltic lielāko akcionāru Satiksmes ministriju ir plānojis BAS piederošo 47,2% airBaltic akciju pārņemšanas shēmu.

A/s IBS Prudentia (kas ir arī SIA Prudentia Advisers līdzīpašnieks) padomes priekšsēdētāja vietnieks Ģirts Rungainis par šādu prasību uzzināja no DB, tāpēc uzskata, ka nav iespējams komentēt to, par ko viņš neko nezinot. «Neesam redzējuši un neko nezinām, tāpēc kādu hipotētisku iespēju grūti (pat neiespējami) komentēt,» tā uz lūgumu komentēt prasības pieteikumu tiesā atbild Ģ. Rungainis. Viņš gan steidz piebilst, ka demokrātiskā valstī jebkuram ir tiesības vērsties tiesā. «Esam iesaistīti konsultāciju sniegšanā procesos, kuri raksturīgi ar strīdiem un tiesvedību daudzumu un dažādu uzņēmumu, kuri ir saistīti ar bijušo airBaltic līdzīpašnieku, taktiku ģenerēt tiesvedības, kuras mestu šaubas un radītu aizdomas, taču panākumu šādās tiesvedībās nav,» situāciju skaidro Ģ. Rungainis. Tomēr fakti liecina, ka vēl pirms pāris nedēļām Rīgas apgabaltiesa piemēroja pagaidu noregulējumu, apķīlājot valsts pārņemtos un BAS piederējušos 47,2% airBaltic akciju.

Interesanti, ka pēc SIA Lursoft datubāzē esošajiem ierakstiem pašlaik 46% Prudentia Advisers kapitāldaļu pieder uzņēmuma šī valdes locekļiem – K. Krastiņam, 46% – R. Martinsonam, kā arī 8% – a/s IBS Prudentia, bet vēl līdz šā gada 12. jūnijam IBS Prudentia piederēja 100% Prudentia Advisers kapitāldaļu.

Prudentia Advisers valsts vārdā (valstij tobrīd piederēja airBaltic 52% akciju) runāja ar otru airBaltic līdzīpašnieku BAS, tā kapitāldaļu turētājiem un finansētājiem. Rezultātā airBaltic akcionāri – valsts un BAS – 2011. gada rudenī airBaltic aizdeva attiecīgi 16 milj. Ls un 14 milj. Ls.

Atzinuma cena

Kāds būs tiesas lēmums un cik ilgi turpināsies tiesvedība, šobrīd nav iespējams prognozēt. Strīda sakne ir 2011.gada 3. oktobrī airBaltic īpašnieku un finansētāju (Latvijas krājbanka, Snoras banka, Investbank, KD Jet un Transatlantic Holdings S.A) parakstītā vienošanās. Šīs vienošanās parakstītāji savā starpā nemaz neesot tikušies, šo vienošanos apsprieduši un nav pārbaudījuši pārējo vienošanās dalībnieku pilnvaras, jo šīs sarunas notikušas tikai ar Prudentia Advisers pārstāvjiem, kuri arī esot faktiski noslēgtās vienošanās autori, norāda Taurus. Turklāt bijis paredzēts palielināt airBaltic pamatkapitālu, pārjaunot esošos aizdevumus ar to izsniedzējiem, pagarināt parādu atdošanas termiņus. Tas viss bijis jāveic līdz 2011. gada 14. oktobrim, un Prudentia Advisers bija jāsniedz savs pozitīvais atzinums, kurš bijis kā priekšnosacījums tālākām darbībām.

Taurus noslēdza aizdevuma līgumu ar BAS par 14 milj. Ls, kas saskaņā ar vienošanos tika aizdoti airBaltic. Tādējādi uzņēmums piekrita ieguldīt naudu sev netieši piederošā uzņēmumā, kurš atradās valsts kontrolē, pat neraugoties uz to, ka jau pirms tam bija iemaksājis 5 milj. Ls lielu avansu airBaltic pamatkapitāla palielināšanai.

Tomēr tālākie notikumi Taurus liekot secināt, ka BAS aizdevumu nevar un arī nevarēs atdot. Proti, BAS bija pienākums aizdevumu jau ar procentiem atmaksāt līdz 2012. gada 2. novembrim, taču tas nav noticis, turklāt pret BAS jau ir bijuši vairāki mēģinājumi pieprasīt tās maksātnespēju. DB jau rakstīja, ka BAS kapitāldaļu turētājs šobrīd ir SIA Atlantijas biroji – maksātnespējīgās a/s Latvijas krājbanka meita, kurai neesot pat iespējas iegūt naudu parāda samaksāšanai. Tāpēc Taurus ir radušies zaudējumi airBaltic aizdoto 14 milj. Ls apmērā.

Investbank un Lietuvas Snoras banka ir cēlušas prasību tiesā par 2011. gada 3. oktobrī noslēgtās vienošanās atzīšanu par spēkā neesošu, jo to parakstījušām personām neesot bijis pilnvaru pretēji tam, kā 2011. gada 18. oktobra atzinumā secinājis Prudentia Advisers. Vēl vairāk – konsultants esot sniedzis pozitīvu atzinumu, kaut arī, kā izrādās, pārjaunojuma līgumi neesot bijuši noslēgti. Tāpēc šī vienošanās bija jāuzskata par izbeigtu, jo viens no svarīgākajiem priekšnosacījumiem neesot izpildījies un Taurus nav bijis jāizsniedz aizdevums 14 milj. Ls apmērā. Tādējādi, pēc Taurus uzskata, tikusi pieļauta ļaunprātība. Kompānija pat uzskata, ka Prudentia Advisers un Satiksmes ministrijas realizētais scenārijs neesot bijis nejaušs, bet iepriekš plānots, iespējams, pat pirms 2011. gada 3. oktobra vienošanās, jo jau tad Prudentia Advisers slepus izvērtējis BAS piederošo airBaltic akciju pārņemšanu. To pierādot gan Prudentia Advisers līgums (14.11. 2011.) ar airBaltic, gan Satiksmes ministrijas un Prudentia Advisers vienošanās samaksas noteikumi. Tomēr satiksmes ministrs Anrijs Matīss DB apšauba, ka airBaltic akciju pārņemšana bijusi Prudentia Advisers ideja: «Manuprāt, nē! Tāda opcija tika izteikta no Krājbankas puses, un, protams, tā tika rūpīgi analizēta, skatoties, vai nav juridisku risku. Nevaru pateikt precīzi, taču nedomāju, ka tā bija Prudentia.» Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš 02.10.2013. intervijā DB norādīja, ka sniegt konsultācijas airBaltic sakarā Prudentiu 2011. gada vasarā uzrunājis toreizējais satiksmes ministrs Uldis Augulis. Jautāts par Prudentia atbildību, K. Krastiņš noteica: «Ja izrādīsies, ka mēs klientam esam tīši, krāpnieciski, neprofesionāli snieguši apzināti kļūdainu informāciju, uz kuras pamata klients ir pieņēmis nepareizus lēmumus un cietis zaudējumus, mūs var aicināt uz tiesu.»

Nauda no aizdevuma

Taurus pieteikums tiesā balstīts uz Satiksmes ministrijas un Prudentia Advisers līgumiem, no kuriem izrietot, ka Prudentia Advisers saņēmis 250 000 Ls par to, ka BAS sev piederošajai airBaltic piešķīra aizdevumu, turklāt minēto ceturtdaļmiljonu Prudentia Advisers esot saņēmis tieši no šīs akcionāra aizdotās naudas. Tādēļ Taurus no Prudentia Advisers lūdz tiesai piedzīt šo saņemto atlīdzību, norādot, ka konsultāciju sabiedrība ir atbildīga arī par 14 milj. Ls likteni.Lai arī Ģ. Rungainis atsakās komentēt un pat vērtēt iesniegto prasību, jo par tādu neko nezina, tomēr viņš nenoliedz, ka, strādājot sava veida «kara» apstākļos, ir jābūt gataviem uz dažādiem pavērsieniem. Arī uz DB jautājumu, vai ir tikuši veikti drošības pasākumi un, piemēram, uzņēmuma darbība un arī atbildība ir apdrošināta, Ģ. Rungainis tieši neatbild, tikai norāda, ka hipotētiskas iespējas nekomentē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juridiski Prudentia Advisers piesaisti konsultāciju sniegšanā saistībā ar airBaltic 2011. gadā iniciējusi Satiksmes ministrija, taču šajā izvēles procesā partijai Vienotība bijusi nozīmīga loma.

Vairākus Latvijas tautsaimniecības grandus – airBaltic un a/s Liepājas metalurgs - konsultējošā uzņēmuma Prudentia Advisers piesaiste 2011. gada vasarā notikusi ļoti lielā steigā. Konsultantam, no kura rīcības atkarīgi daudzos miljonos latu mērāmi valsts līdzekļi un par kura, iespējams, nelikumīgu rīcību jau ir bijušā airBaltic līdzīpašnieka pirmais pieteikums tiesā, 2011. gadā nav bijusi pat atbildības apdrošināšana, liecina valsts amatpersonu izteikumi.

Lidsabiedrībai airBaltic, kurā valstij līdz 2011. gada nogalei piederēja 52,6% kapitāldaļu, 2011. gadā turpināja pasliktināties finanšu situācija un valdībai bija jādomā, ko un kā darīt, tāpēc arī vienā no valdības sēdēm radusies ideja par profesionāļu piesaisti šī rēbusa risināšanai. Iespējams, šobrīd jautājumu par Prudentia Advisers piesaisti – konsultēt valsti airBaltic problēmu risināšanā, nebūtu, ja būtu bijis publiskais iepirkums uz attiecīgo konsultāciju pakalpojumu sniegšanu, kur pretendentiem būtu izvirzītas prasības, atlases kritēriji un arī noteikts atalgojums.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Valsts siles paradokss: jo mazāk dara, jo labāk maksā

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktora vietniece, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard05(23).jpg

Nevis uzrauga valsts intereses, bet sagaida kritisku mirkli, noalgo konsultantus un caur šiem konsultantiem šķiež valsts budžeta līdzekļus.

Tieši tā varētu raksturot valdošo politiķu rīcību un situāciju ar nu jau bankrotējušo a/s Liepājas metalurgs (LM) un tam piesaistīto Valda Dombrovska valdības laikā ļoti iecienīto konsultantu Prudentia. Pagājušā gada laikā konsultanti no valsts budžeta līdzekļiem par saviem padomiem LM sakarā saņēmuši ap pusmiljonu eiro. Par ko? Par to, ka LM tagad ir bankrotējis, bet lēmums par to, vai pieprasīt uzņēmuma maksātnespēju, tika stiepts gandrīz gadu, gan aizbildinoties ar akcionāru ķīviņiem, gan pirms pašvaldību vēlēšanām izspēlējot jau iepriekš neveiksmei nolemto tiesiskās aizsardzības kārti. Kurš no tā ir ieguvējs? Noteikti ne 2000 LM strādnieki, kas pie laikus pieteiktas LM maksātnespējas vismaz būtu saņēmuši sociālo nodrošinājumu no pilnas izpeļņas. Ieguvēji nav arī LM piegādātāji, kas labu laiku tika baroti ar veltām cerībām par to, ka rūpnīcas ražošana teju, teju atsāksies. Ieguvēja nav arī valsts, kas galu galā tāpat bija spiesta samaksāt gan LM kredītu, gan segt konsultantu rēķinus pusmiljona eiro vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans noraida Prudentia piedāvājumu atpirkt akcijas

Vēsma Lēvalde, 07.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans pilnībā noraida Prudentia Advisers un uzņēmuma kreditoru izteikto piedāvājumu pārdot faktiski visas viņam piederošās akcijas par simbolisku cenu – 1 latu.

Tā teikts K.Lipmana nosūtītajā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Valsts kases pārvaldniekam Kasparam Āboltiņam un Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājam Kārlim Krastiņam.

Iepazinies ar Prudentia Advisers un Liepājas metalurga kreditoru izteikto piedāvājumu, K.Lipmans to nosauc par kategoriski nepieņemamu un noraida to.

Vēstulē Liepājas metalurga akcionārs atkāroti norāda, ka ir gatavs personīgi iesaistīties uzņēmuma finanšu situācijas stabilizācijā, tai skaitā - piesaistot stratēģisko investoru, taču, lai tas notiktu, nepieciešams izpildīt vairākus viņa izvirzītos nosacījumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans nav parakstījis vienošanos par Liepājas metalurga izvešanu no krīzes

NOZARE.LV, 01.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans nav parakstījis valdības noteiktajā termiņā vienošanos par veicamajiem pasākumiem uzņēmuma izvešanā no krīzes, kas kalpotu par pamatu turpmākam darbam pie līguma izstrādes saskaņošanas, aģentūru LETA informēja valdības piesaistīto konsultantu Prudentia advisers pārstāvji.

Tāpat viņi apliecināja, ka abi pārējie akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - vienošanos ar saviem labojumiem un precizējumiem ir atsūtījuši.

Patlaban juristi šīs korekcijas izvērtē, norādīja Prudentia advisers.

Kā ziņots, vakar, izpildot valdības piesaistīto konsultantu Prudentia advisers izvirzīto prasību, Zaharjins un Segals parakstījuši vienošanos par ieguldījumu veikšanas un akciju nodošanas kārtību attiecībā uz LM, kas paredz visu trīs lielāko akcionāru - Zaharjina, Segala un Kirova Lipmana akciju nodošanu kreditoru grupai par vienu latu, ja līdz noteiktam termiņam netiks veikts naudas ieguldījums desmit miljonu latu apmērā no katra akcionāra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildīgie nespēj nosaukt skaidrus kritērijus tam, kāpēc finanšu grūtībās nonākušā Liepājas metalurga glābšanā piesaistīta sabiedrībā pretrunīgi vērtētā investīciju banka Prudentia. Kreditoru kluba viens no kritērijiem - pieredze ar airBaltic, šodien vēsta laikraksts Diena.

No Liepājas metalurga Kreditoru kluba kopš aprīļa sākuma Prudentia Advisers tiek maksāta fiksēta samaksa. Spriežot pēc neoficiālas informācijas, tie ir 15 tūkstoši latu nedēļā, tātad līdz šim Prudentia varētu būt saņēmusi ap 270 tūkstošiem latu, skaidro laikraksts. Šī summa gan tikšot atskaitīta no kopējās veiksmes prēmijas, kas var sasniegt pusmiljonu latu, norādījusi Valsts kase.

Valsts pārstāvji arī mierinājuši, ka konsultanta darbu šobrīd kopīgi apmaksā Kreditoru klubs, kur gan Valsts kase veido lielāko daļu. Bet lielāko daļu samaksas LM veiksmīgas reanimēšanas gadījumā veiks no paša Metalurga līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīņa finanšu grūtību māktā Liepājas metalurga (LM) akcijām atgādina Ostapa Bendera secinājumu, ka dalītas tiek beigta ēzeļa ausis, izteicies viens no LM akcionāriem Iļja Segals.

Kirovs Lipmans mēģina no Sergeja Zaharjina attiesāt 11,5% LM akciju.

«Uzņēmumam ir nepieciešams jauns kapitāls, apgrozāmie līdzekļi. No tā, ka jebkuram akcionāram būs vairāk vai mazāk akciju, apgrozāmie līdzekļi neparādīsies,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā norāda Segals.

Vienīgi apgrozāmo līdzekļu piesaistīšana ļaus uzņēmumam turpināt darbību, tādēļ «mēs nodarbojamies ar investora piesaisti, un alternatīvai runājam ar kreditoru klubu - arī kreditori varētu ieplūdināt jaunu kapitālu kompānijā», skaidro LM akcionārs.

Pēc Segala teiktā, Krievijas kompānija Daļpolimetall ir viens no iespējamajiem investoriem, bet konsultantam Prudentia Advisers esot vēl divi vai trīs potenciālie investori.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināts - Kreditori grib nopirkt Liepājas metalurgu par trīs latiem

Db.lv, NOZARE.LV, 03.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas metalurgs kreditori piedāvā uzņēmuma lielākajiem akcionāriem - Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un Kirovam Lipmanam - pārdot sev piederošās - kopā 93% - Liepājas metalurga akcijas uzņēmuma lielākajiem kreditoriem vai to norādītajām personām par vienu latu katram no pārdevējiem, teikts piektdienas pēcpusdienā izplatītajā Liepājas metalurga kreditoru kluba pieaicinātā finanšu konsultanta Prudentia vēstulē akcionāriem.

Prudentia vēstulē norādīts, ka akcionāriem rakstiska oficiāla atbilde uz vēstulē izvirzītajiem nosacījumiem jāsniedz līdz otrdienas, 7.maija, plkst.12, atbildi nogādājot Prudentia Rīgas birojā.

Vēstulē norādīts, ka attiecībā uz akcijām, par kurām pastāv tiesvedība starp Zaharjinu un Lipmanu, starp strīdniekiem jānoslēdz izlīgums un tās pēc iespējas ātrāk jānodod kreditoriem. Zaharjins, Segals un Lipmans savā īpašumā varētu paturēt pa vienai akcijai, kas nodrošinātu to tiesības piedalīties turpmākā Liepājas metalurga pamatkapitāla palielināšanā. Izpildot akciju pirkuma līgumu, Zaharjinam un Segalam būtu jānodrošina, ka Liepājas metalurga padome pārvēl uzņēmuma valdi uz kreditoru norādītām personām un atkāpjas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināts - Zaharjins un Segals konceptuāli piekrīt pārdot Liepājas metalurga akcijas

NOZARE.LV, 07.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Liepājas metalurgs lielākie akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals konceptuāli piekrīt kreditoru kluba piedāvājumam pārdot akcijas par simbolisku cenu - vienu latu -, šodien pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem teica Prudentia vadošais partneris un valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Viņš paskaidroja, ka turpmāk notiks sarunas par iespējamo akciju pārdošanu, kā arī notiks diskusijas ar trešo akcionāru Kirovu Lipmanu, kurš ir paziņojis, ka noraida šo piedāvājumu.

Krastiņš piebilda, ka viena nedēļa būtu optimāls termiņš, kurā pēc pušu sarunām varētu kļūt skaidrāka tālākā rīcība.

Šodien valdības sēdē tika uzklausīts Prudentia ziņojums par situāciju ar Liepājas metalurgu. Kā žurnālistiem teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, akcionāri ir izpildījuši tikai vienu no kreditoru kluba izvirzītajām piecām prasībām, tādēļ turpināsies sarunas par turpmāko rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans nolēmis sākt sarunas ar kreditoriem bez konsultanta Prudentia Advisers starpniecības.

Valdības izveidotā darba grupa plāno šodien, 5.jūnijā, iepazīties ar konsultanta Prudentia Advisers atzinumu par a/s Liepājas metalurgs (LM) akcionāru iesniegtajiem priekšlikumiem un lemt par tālāko rīcību. Tikmēr Kirovs Lipmans jau sakās ticies ar bankas Citadele pārstāvjiem, lai izzinātu kreditoru viedokli un rīkotos bez starpniekiem. Savukārt rūpnīcā ir pastiprināta apsardze.

«Mēs neesam redzējuši tos dokumentus, ko parakstījuši Zaharjins un Segals. Mēs lūdzām, lai Prudentia tos parāda, bet saņēmām atteikumu. Varbūt, ja mēs šos dokumentus redzētu – arī parakstītu. No publiski izskanējušās informācijas saprotams, ka sākotnēji Prudentia piedāvātie varianti šobrīd ir grozīti. Tas vairs nav sākotnējais piedāvājums, bet mēs nezinām, kāds ir jaunais,» norāda K.Lipmana pārstāvis, zvērināts advokāts Pāvels Rebenoks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Prudentia: akcionāru runas par investoriem ir blefs

Elīna Pankovska, 05.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmuma a/s Liepājas metalurgs akcionāri var runāt, cik viņi grib, bet ne viens nopietns investors neuztvers viņus nopietni. Tā pēc darba grupas sanāksmes norādīja Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

Papildināta no 5. rindkopas.

Pec viņa teiktā, investoriem būtu jānāk runāt pie Prudentia, jo tur darbojas profesionāļi, nevis akcionāriem, kas tikai vēlas, lai valsts aizvien vairāk iesaistītos strīda risināšanā.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks norādīja, ka akcionāriem acīmredzot nav vēlmes glābt uzņēmumu.

Jāmin, ka šobrīd Prudentia izvērtē 10 no Sergeja Zajarjina un Iļjas Segala iesniegtajiem grozījumiem vienošanās dokumentos. Savukārt, pēc K. Krastiņa teiktā, no Kirova Lipmana nav saņemti nekādi konstruktīvi risinājumi.

Tikmēr pats K. Lipmans medijiem izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka šonedēļ viņš uzsācis sarunas ar Liepājas metalurga kreditoriem

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievijas kompānija Daļpolimetall interesējas par Liepājas metalurga iegādi

NOZARE.LV, Vēsma Lēvalde, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas metalurģijas kompānija Daļpolimetall aktīvi interesējas par finanšu grūtību māktās AS Liepājas metalurgs iegādi.

«Ja mums izdosies vienoties ar akcionāriem un kreditoru klubu, esam gatavi sākt ražošanu uzņēmumā trīs četru nedēļu laikā,» laikrakstam Vesti Segodņa apstiprinājis Daļpolimetall direktoru padomes priekšsēdētājs Eduards Janakovs.

To, ka šī kompānija ir starp investoriem, Dienas biznesam apstiprināja arī Sergejs Zaharjins. Viņš arī norādīja, kas šis, protams, neesot vienīgais investors.

Krievijas uzņēmuma pārstāvji vairākas reizes apmeklējuši Liepājas metalurgu un tikušies ar tā akcionāriem Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu. Ar abiem akcionāriem esot panākta iepriekšēja vienošanās par akciju iegādi, tikšanās ar trešo akcionāru Kirovu Lipmanu tiek plānota tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dažādiem Liepājas metalurga lietas konsultantiem no valsts budžeta izmaksāts pusmiljons eiro

Vēsma Lēvalde, Didzis Meļķis, 14.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No valsts budžeta dažādiem konsultantiem maksātnespējīgā Liepājas metalurga lietā pērn izmaksāts gandrīz pusmiljons eiro. Lai gan tā sauktais a/s Liepājas metalurgs kreditoru klubs (Finanšu ministriju, a/s SEB banka, a/s Citadele banka un a/s Latvenergo) noslēdza konsultāciju līgumu ar SIA Prudentia Advisers un AS IBS Prudentia, papildus piesaistīti vēl citi konsultanti, kas palielināja valsts budžeta izdevumus.

Konkrēta summa, cik līdzekļu no kopējās piešķirtās 493,3 tūkst. eiro atlīdzības ir izmaksāta papildu konsultantiem, netiek atklāta. Tostarp pasaules tērauda tirgus tendences liek šaubīties par reālu iespēju atjaunot ražošanu Baltijas vienīgajā metalurģijas uzņēmumā.

Konfidenciāli ieteikumi

Ar kreditoru klubu noslēgtā līguma ietvaros Prudentia piesaistījusi metalurģijas nozares ekspertu Metals Consulting International Limited. Pēc Valsts kases informācijas Metals Consulting «sniedza savu vērtējumu un rekomendācijas par a/s Liepājas metalurgs saimnieciskās darbības efektivitātes uzlabošanas un atjaunošanas iespējām uzņēmuma darbības restrukturizācijas procesā, kuru īstenošana varēja nodrošināt uzņēmuma ilgtspējīgu darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals akceptējuši Prudentia Advisor piedāvātos a/s Liepājas metalurgs akciju komerciālās nodošanas noteikumus.

Lai arī ligums ir parakstīts, tam tomēr pievienoti labojumi. «Tā kā mums patiesi rūp uzņēmuma un rūpnīcas liktenis un mums ir svarīgi, lai ražošana nekavējoties tiktu atsākta, esam centušies pēc iespējas ievērot Jūsu piedāvātos nosacījumus, ietverot Jūsu piedāvātajos līguma nosacījumos tikai tādus noteikumus, kas garantē visiem trim lielākajiem akcionāriem vienādas iespējas un tiesības,» teikts abu akcionāru parakstītā vēstulē Prudentia Advisor. Tāpat akcionāri norāda, ka turējušies pie izstrādātā TAP plāna. Db.lv rakstīja, ka a/s Liepājas metalurga akcionāriem Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam līdz 19.augustam bija jāatdod uzņēmuma kreditoriem savas Metalurga akcijas, pretējā gadījumā draud uzņēmuma maksātnespējas process.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans neatkāpjas no savām prasībām; Zaharjins akciju pārdošanas līgumu parakstīšot šodien

Elīna Pankovska, Vēsma Lēvalde, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no trim lielākajiem metalurģijas uzņēmuma a/s Liepājas metalurgs akcionāriem Kirovs Lipmans piekrīt valdības piedāvātajam uzņēmuma glābšanas plānam, bet piedāvājot savus precizējumus vienošanās plānā.

Jau ziņots, ka līdz šodienai Liepājas metalurga akcionāriem ir vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 milj. Ls no Liepājas metalurga parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 milj. Ls, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Līdz šīs dienas beigām līgums par akciju pārdošanu ar Prudentia Advisor tiks parakstīts, telefonsarunā ar Db.lv apgalvoja a/s Liepājas metalurgs lielākais akcionārs Sergejs Zaharjins.

Tomēr akciju pārskaitīšana notiks tikai tad, kad būs parakstīti arī līguma pielikumi, kas garantēs ražošanas turpināšanu rūpnīcā, viņš uzsvēra. Patlaban abu puši juristi turpinot darbu, lai sakaņotu visus līguma punktus un turpmāko rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lipmans ar bankas vēstuli apliecinās, ka var ieguldīt Liepājas metalurgā 10 miljonus latu

Žanete Hāka, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apliecinātu savu interesi, kā arī nodomu nopietnību, Liepājas Metalurga acionārs Kirovs Lipmans kreditoru kluba un valdības pārstāvjiem iesniegs bankas vēstuli, kas apliecina viņa gatavību un spēju ieguldīt uzņēmumā desmit miljonus latu, liecina K. Lipmana paziņojums.

Kreditoru kluba un valdības pārstāvji līdz šim brīdim K.Lipmanu ir ignorējuši kā potenciālo investoru, neiepazīstinot viņu ar Liepājas Metalurga izstrādāto un saskaņošanas procesā esošo tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plānu, teikts paziņojumā.

«Pašreizējā valdības un kreditoru konsultanta Prudentia Advisers un Sergeja Zaharjina komunikācija sāk atgādināt prastu cīņu par metalurģijas uzņēmuma kontroli, par tā mantu un naudas plūsmām, bez nekādas intereses atjaunot ražošanu un darbavietas,» saka K.Lipmans.

Db.lv jau rakstīja, ka Prudentia valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš uzsvēris, ka šobrīd vairs nav racionāla pamata diskutēt ar uzņēmuma LM akcionāriem, jo viņi savas iespējas būt uzklausītiem ir izsmēluši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lielākais metālapstrādes uzņēmums a/s Liepājas metalurgs tuvojas tiesiskās aizsardzības procesam un restrukturizācijai; nav zināms, vai to īstenos kreditori vai akcionāri.

Divi no lielākajiem akcionāriem – Sergejs Zaharjins un Iļja Segals, lai arī ar zināmiem nosacījumiem, konceptuāli piekrituši par 1 Ls pārdot (atdot) a/s Liepājas metalurgs akcijas (LM) uzņēmuma kreditoru klubam, bet trešais akcionārs Kirovs Lipmans šādu priekšlikumu ir noraidījis, tā pēc valdības sēdes atzina valdības nolīgtā konsultanta Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

«Uzņēmumam ir vajadzīgs tiesiskās aizsardzības process, kas to pasargātu no nelabvēlīgas situācijas apkārt, taču šobrīd ir pārsteidzīgi runāt par dažādām ar to saistītām detaļām,» pamatoja K.Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Līdz pirmdienai Zaharjinam un Segalam jānodod savas akcijas kreditoriem

Elīna Pankovska, 16.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Metālapstrādes uzņēmuma a/s Liepājas metalurgs lielākajiem akcionāriem Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam līdz 19. augusta vakaram sev piederošās uzņēmuma akcijas jānodod kreditoriem. Pretējā gadījumā uzņēmums tiks virzīts uz maksātnespēju.

Šādus nosacījumus abiem akcionāriem izvirzījis finanšu konsultants Prudentia Advisers, DB pastāstīja a/s Liepājas metalurgs akcionārs Kirovs Lipmans. Viņš arī atzīmēja, ka akcijas jāatdod par vienu latu. Jautāts, vai arī viņam ir izvirzīts šāds nosacījums, K. Lipmans teica, ka nē, jo viņš apsolījis valdībai vajadzības gadījumā ieguldīt savus līdzekļus. «Es negribu strādāt ar šiem abiem cilvēkiem,» piebilda akcionārs.

DB jau rakstīja, ka 9.augustā, a/s Liepājas metalurgs savus priekšlikumus un principus tiesiskās aizsardzības plānam (TAP) iesniedza kreditoru kluba pieaicinātajam finanšu konsultantam Prudentia Advisers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājas metalurgs 1991.VIII - 2013. XI. Jāaiziet, lai atgrieztos

Vēsma Lēvalde, Māris Ķirsons, 25.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja nenotiks brīnums, tad a/s Liepājas metalurgs administrators 4. novembrī iesniegs tiesā pieteikumu par tiesiskā aizsardzības plāna izbeigšanu, kam sekos maksātnespēja.

Tādu nākotnes scenāriju iezīmē a/s Liepājas metalurgs (LM) tiesiskās aizsardzības plānu (TAP) uzraugošais administrators Haralds Velmers. Tieši tādu pašu LM likteni intervijā DB (16.10.2013.) prognozēja viens no LM lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans, kurš ir «kara stāvoklī» ar abiem pārējiem lielākajiem akcionātiem Sergeju Zaharjinu un Iļju Segalu.

Ir plāns B

LM TAP uzraugs atzīst, ka viņam jau ir gatavs plāns B, kas sāks darboties līdz ar LM maksātnespējas atzīšanu. «Pārņemšu visu uzņēmumu savā pārziņā un runāšu ar potenciālajiem investoriem, darbiniekiem un kreditoriem un normatīvos paredzēto divu mēnešu laikā būs ar kreditoriem saskaņots LM tālākās rīcības plāns,» skaidro H. Velmers. Viņš atzīst, ka tieši potenciālo investoru jautājums būs centrālais, jo bez tā LM nav iespējas reanimēt. «Cik zinu, interesi, kaut arī bez jebkādas tālākās rīcības, ir izrādījuši potenciālie investori gan no austrumiem, gan rietumiem, ir arī tādi, kurus uzrunājis kreditoru kluba konsultants Prudentia Advisers,» tā uz jautājumu par iespējamo investoru interesi atbild H. Velmers. Viņš norāda, ka ne TAP, ne pasludinātā maksātnespējas situācijā nodrošinātajiem kreditoriem nav tiesību izmantot savas komercķīlas tiesības un LM atstāt kā tukšu juridisku čaulu. «To varēja darīt martā, aprīlī, kad uzņēmumam vēl nebija pieteikts TAP, un vēl jo vairāk pēc 10. septembra, kad tas tika apstiprināts tiesā,» tā uz jautājumu, kad nodrošinātie kreditori (Latvijas valsts) varēja paziņojot par komercķīlas izmantošanas tiesībām, Komercķīlu reģistrā izņemt šo mantu no LM un ar to darīt visu, ko vēlas, atbild H. Velmers. Viņš gan atzīst, ka uzņēmuma rīcībā naudas, par ko finansēt maksātnespējas procesu, nav, tāpēc par šiem jautājumiem būs jārunā ar kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Jauns investors Metalurgam

Ieva Mārtiņa, Vēsma Lēvalde, Māris Ķirsons, 21.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas uzņēmums Afina Pallada izteicis piedāvājumu iegādāties Liepājas metalurgu un tajā sākotnēji ieguldīt 30–50 miljonus USD .

Tā liecina DB rīcībā esošā vēstule finanšu grūtībās nonākušā Liepājas metalurga (LM) pro­blēmu risināšanā iesaistītajām atbildīgajām institūcijām, kuru parakstījis miljards dolāru apgrozošās kompāniju grupas Afina Pallada līdzīpašnieks un prezidents Gaids Magakeljans.

Vēstulē, kas adresēta Finanšu ministrijai, Valsts kasei, LM Kreditoru klubam, Prudentia Advisers un bankai Citadele, ietverts ne vien konkrēts piedāvājums LM darbības atjaunošanai, bet arī vairāki nosacījumi, tostarp jāpanāk labprātīga akcionāru atkāpšanās no akciju īpašuma turēšanas, kā arī nebūtu pieļaujama ostā strādājošā biznesa pārdošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kas Tev jāzina 31. oktobrī

Dienas Bizness, 31.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Db.lv piedāvā īsu ieskatu ziņās, kas šorīt aktuālas Latvijā un pasaulē:

Latvija

Saeima šodien plāno lemt par nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) izvirzītās kultūras ministres amata kandidātes Latvijas Nacionālā kultūras centra direktores Daces Melbārdes apstiprināšanu amatā.

Rīgas apgabaltiesa izskatīs strīdu starp VAS Starptautiskā lidosta Rīga un nacionālo lidsabiedrību airBaltic par zaudējumu piedziņu.

Foto: LETA

Zviedru kompānijas Eolus Vind AB meitaskompānija SIA Eolus vēlas veidot vēja parkus Latvijā, lai ražotu lētāku vēja enerģiju, atklājis SIA Eolus valdes loceklis Gatis Galviņš (attēlā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Liepājas metalurgs akcionāra Kirova Lipmana atrastais potenciālais investors ir saistīts ar augsta līmeņa banku, kuras finanšu spēju nav pamata apšaubīt.

Tā ir banka, kurai piešķirts Aaa reitings (tiek piešķirts bankām ar izcilu kredītspēju un zemāko riska pakāpi), DB apgalvoja pats Kirovs Lipmans, komentējot Prudentia Advisers un finanšu ministra paziņojumus par to, ka akcionāru piesaukto investoru nopietnība ir apšaubāma. Lai ātrāk risinātu situāciju, K.Lipmans plāno likumā noteiktā kārtībā panāk uzņēmuma valdes nomaiņu, kā arī iesaistījies sarunās ar kreditoriem. Tostarp valdība, draudot ar maksātnespēju, uzdevusi a/s Liepājas metalurgs valdei divu mēnešu laikā izveidot TAP plānu, kuram kreditori piekristu. Vēlamākais attīstības scenārijs ir tas, kurā akcionāri iegulda savu naudu vai pazūd. Ja nē – tad šo pašu scenāriju var īstenot caur maksātnespēju, uzskata Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš. «Tad jau kreditoriem ar vai bez investora būs jāpieņem gala lēmums, vai viņi ir gatavi restrukturizēt vecās saistības, vai ir gatavi likt iekšā nepieciešamo jauno naudu,» norādīja K.Krastiņš. Savukārt Kirovs Lipmans DB apgalvoja, ka viņa piesaistītais investors sagatavojis rakstisku priekšlikumu Liepājas metalurga pārņemšanai. Pēc šā priekšlikuma iesniegšanas investora vārds vairs nebūšot noslēpums. Vienlaikus K.Lipmans turpina sarunas ar kreditoriem, 4.jūnijā sarunas bijušas ar Citadeli, bet tuvākajās dienās plānots tikties ar SEB bankas pārstāvjiem. «Ar Citadeli saruna bija konstruktīva, ar SEB būs grūti, jo tur lēmumus pieņem mātes uzņēmums,» DB atzina K.Lipmans.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tēraudkausēšanas rūpnīcas saimnieciskās darbības atsākšanai minimālā summa šobrīd ir aptuveni 14 miljoni latu.

Savukārt ātrākais termiņš, kurā ražošanu var atsākt, ir pāris mēnešu – līdz būs apstiprināts tiesiskās aizsardzības plāns (TAP) un atrasts avots apgrozāmajiem līdzekļiem. Plāna neapstiprināšanas gadījumā sekos maksātnespēja ar gandrīz vienīgo iespējamo scenāriju – bankrotu. Teorētiski arī šajā gadījumā uzņēmuma darbību var atjaunot, ja bankrotējošo uzņēmumu nopērk ražošanā ieinteresēts investors. Taču izsoles sagatavošana vien prasītu aptuveni pusgadu, DB skaidroja 29.jūlija akcionāru sapulcē ievēlētais a/s Liepājas metalurgs padomes priekšsēdētāja vietnieks Ainars Kreics.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās patlaban nonākušais Liepājas metalurgs ir labs un dzīvotspējīgs uzņēmums, kas kļuvis par akcionāru cīņu, alkatības, varaskāres, neadekvātas mantkārības, neprofesionālas un, iespējams, negodprātīgas vadības upuri, atzīst uzņēmuma kreditoru kluba piesaistītā konsultanta Prudentia Advisers valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

«Mēs [Prudentia] redzam Liepājas metalurgu kā dzīvotspējīgu uzņēmumu, kas ir un var būt Latvijas tautsaimniecībai svarīgs. Līdz ar to vienā vai otrā juridiskā scenārijā mēs esam pārliecināti par to, ka šis uzņēmums var atjaunot darbu,» intervijā žurnālam Ir saka Krastiņš.

Konsultants atzīst, ka Liepājas metalurga tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) plāna saskaņošanai traucē akcionāru nesadarbošanās ar kreditoriem. «Vēl vairāk - akcionāri savā starpā cīnās, es teiktu, ar ļoti agresīvām metodēm,» norāda Krastiņš, gan piebilstot, ka uzņēmumā ir arī «normāli, neatkarīgi speciālisti».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Bez Stemcor piekrišanas apstiprināt Liepājas metalurga TAP plānu ir diezgan nereāli

Nozare.lv, 13.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban AS Liepājas metalurgs nākotne atkarīga no tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasākumu plāna, kura apstiprināšanā liela loma būs nenodrošinātajam kreditoram - tērauda tirgotājam Stemcor.

Bez Stemcor piekrišanas apstiprināt TAP plānu ir diezgan nereāli, intervijā Nozare.lv atzīst Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Lai apstiprinātu TAP plānu, nenodrošinātajiem kreditoriem ir jābūt vismaz 50% balsu, un starp nenodrošinātajiem kreditoriem lielākais ir tērauda tirgotājs "Stemcor", kuram ir aptuveni 50% balsu no tiem nenodrošinātajiem kreditoriem, kuri ir kreditoru klubā, un aptuveni 20% balsu no visiem nenodrošinātajiem kreditoriem, informēja Valsts kases pārvaldnieks.

«Katrā ziņā bez pozitīva Stemcor balsojuma ir diezgan nereāli, ka TAP plānu varētu apstiprināt. Ja piedāvātais plāns Stemcor neapmierinās, tad pastāv risks, ka TAP plāns netiek apstiprināts,» uzsvēra Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Prudentia partneris: ja Liepājas metalurga akcionāri spītēsies, ar viņiem runās policija

Ieva Jurevica, 20.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieaicinātā finanšu konsultanta Prudentia Advisers partneris Kārlis Krastiņš uzsvēris - ja uzņēmuma Liepājas metalurgs akcionāri turpinās uzvesties kā līdz šim, tad turpmāk viņiem nāksies runāt ar policiju.

«TAP būtībā ir Liepājas metalurga biznesa plāns, kurā noteiktas konkrētas lietas, kas jādara, lai LM atgrieztos uz pareizā ceļa. Mēs esam pārliecināti, ka LM var strādāt rentabli, un ka šis plāns nosaka ceļu gan kreditoriem, gan investoram, lai tam būtu atviegloti ienākšanas nosacījumi, » norādīja K. Krastiņš. Viņš arī pēc valdības sēdes žurnālistiem stāstīja, ka nav viena vēlamā investora, ir vairāki kandidāti.

«Prudentia darbs ir radīt konkurenci potenciālo investoru vidū, lai pārdotu uzņēmumu par vislabāko cenu. Galvenais nosacījums, kas pagaidām traucē, ir akcionāri. Investori rakstveidā ir noradījuši, ka viņu līdzšinējās sarunas un darbības vainagojas ar fiasko tieši akcionāru dēļ. Tātad akcionāri ir tie, kas nevēlas nopietnā veidā runāt ar kreditoriem un investoriem. Visas līdzšinējās darbības ir blefs. Tas neliecina par nopietniem nolūkiem – apgriezt līgumu kājām gaisā un pirms tam par to vēl paziņot presei. Kreditori dara visu iespējamo, lai palīdzētu LM, taču šie trīs kungi dara tieši pretējo,» stāsta K. Krastiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru