Jaunākais izdevums

Cīravas pagasta pārvaldes zālē iekārtota ragu izstāde, kas ievērību gūst ar to izcelsmi. Visi ragi ir dabā atrasti, nevis nomedītam dzīvniekam noņemti, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Cīravnieks Arnis Akots stāsta, ka nav mednieks un mežā dodas galvenokārt sēņot. Speciāli neko nemeklējot, bet ar ragiem paveicies. Vienu no ragu komplektiem atradis tālākajā meža stūrī, kad grozs jau pilns. Nu viss bijis jāstiepj ārā.

Otru komplektu ieraudzījis lauka malā liela ceļa malā. Divos dienā to neviens vēl nebija ieraudzījis vai pievērsis uzmanību. «Ļoti skaisti, man pašam patīk,» A. Akots priecājas par atradumu. Cīravas bibliotēkas vadītāja Anita Tuleiko atstāsta speciālistu teikto: ja šie ragi būtu medību trofeja, tad saņemtu «zelta» novērtējumu.

A. Akots atrastos ragus izmanto arī praktiski – viens žuburs pārtapis svečturī, cits izmantots kā drēbju pakarināmais. Tas ir pateicīgs materiāls, vajag tikai izdomu.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Kursas Laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viktors Pērkons, pēc profesijas būdams ihtiologs, Druvienas pagastā meža vidū iecerējis ražot «meža mēbeles», proti, izmantot medību trofejas mēbelēs un interjera elementos, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

Prasmi izgatavot mēbeles viņš apguvis pašmācības ceļā. «Rokas aug no īstās vietas. Galva arī ir. Un internets dara brīnumus,» atzīst Viktors.

2016.gada pavasarī Viktors uzzinājis par «Leader» programmu un iespēju startēt projektu konkursā. Tādēļ viņš nodibināja savu uzņēmumu SIA «Meža mēbeles». «Domāju - joka pēc patrenēšos un uzrakstīšu projektu par to, ko gribu darīt tālāk dzīvē. Sanāca diezgan veiksmīgi,» atceras Viktors.

Būvdarbi norisinājās no jūnija līdz septembrim. Ēka, kurā savulaik atradās kūts, tika pielāgota mēbeļu ražošanai un pārveidota par darbnīcu. Šobrīd būvniecības darbi ir pabeigti un ēka ir nodota ekspluatācijā. Viņš stāsta, ka sākotnēji kopējais piešķirtais finansējums bijis aptuveni 72 000 eiro, bet ticis samazināts līdz aptuveni 68 000 eiro darbnīcas izveidošanai un darbgaldu iegādāšanai, no kuriem 30 procenti ir pašu līdzfinansējums. Projektā bija ieplānota arī centrālapkure, bet tā tika noraidīta, jo ēka neatbilda attiecīgajiem būvnormatīviem: tai bija jābūt nosiltinātai, lai varētu ierīkot apkuri visā ēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Reformu gada pirmie asniņi

Līva Melbārzde, DB galvenā redaktore, 09.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2018. gada šobrīd pagājusi viena nedēļa. Kopumā tas nav sevišķi ilgs laika brīdis, taču jau pirmajās septiņās dienās varējām izjust vairāku pērn iniciēto reformu smagnējo ritējumu, ko varēja drīzāk raksturot ar vārdiem - kā pa celmiem.

Pozitīvi domājošie var cerēt, ka ar laiku viss veiksmīgi ieies sliedēs, bet reālisti saka, ka vēl ir jānogaida, lai redzētu, cik lieli un traucējoši būs dažādo reformu ragi un nagi. Runājot par nodokļu reformu, ja diferencētā IIN un neapliekamā minimuma izmaiņas kā haosu izraisošu faktoru uz sevis pagaidām izjūt galvenokārt grāmatveži, tad palielināto akcīzes nodokli jau var novērtēt ikviens autobraucējs. Sociālajos tīklos cilvēki aktīvi dalījās ar saviem novērojumiem, ka konkrētās degvielas uzpildes stacijās maksa par vienu benzīna litru šogad bija kāpusi nevis tikai par akcīzes radītajiem teju 5 centiem, bet pat par veseliem 10 centiem. Protams, naftas tirgus ir globāls, un jau kādu brīdi šī tirgus vērotāji ir lēsuši, ka zemo izejvielu cenu raisītā depresija varētu būt beigusies, kas vienkāršā valodā nozīmē to, ka nafta un tās produkti atkal maksās dārgāk. Spekulācijas un prognozes gan ir interesantas, taču realitātē degvielas cenas pieauguma efektu varēsim novērtēt pēc mēneša, redzot, cik benzīna, dīzeļdegvielas un autogāzes Latvijas degvielas tirgotāji būs notirgojuši un kā šie dati izskatīsies pret iepriekšējo gadu attiecīgo periodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad par sevi atkal atgādinājusi atpazīstamākā pasaules virtuālā valūta – bitkoins.

Šī veidojuma cena februāra vidū atzīmējās virs apaļā 10 tūkstošu ASV dolāru līmeņa. Tiesa gan, šīs nedēļas otrajā pusē tā kopš savām nesenajām virsotnēm jau atkal bija sarukusi aptuveni par 700 ASV dolāriem.

Neskatoties uz šādām ievērojamām svārstībām, bitkoina cena gada laikā ir palēkusies gandrīz par 150%. Valdot šādam fonam, šobrīd atkal manāmas runas, ka virtuālās valūtas varētu būt nobriedušas jaunu rekordu sasniegšanai. Tiek minēti salīdzinājumi, ka tā paša bitkoina cena varētu atrasties gluži vai uz "Telsa trajektorijas" ("Tesla" akcijas cena nepilnu astoņu mēnešu laikā pieaugusi par 400%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir pirmā no trim Baltijas valstīm, kurā ir pieejams zirgu simulators.

To sarūpējis jāšanas sporta entuziasts un talantīgās sportistes Odrijas Robertas Brālēnas tētis, SIA "Nagi Ragi" īpašnieks Artis Brālēns. Britu firmas "Racewood" zirgu simulatos uzņēmējam izmaksājis 120 000 eiro. Tuvākās valstis, kurās ir pieejams šāds simulators, ir Somija un Čehija.

A.Brālēns stāsta, ka bankas aizdevumu šim projektam nav devušas un nācies ieguldīt paša nopelnītos līdzekļus uzņēmumā, kas nodarbojas ar govju nagu griešanu. "Melnim, kā treneres iesaukušas zirga simulatoru, saredzu nākotni. Ņemot vērā šā brīža situāciju ar COVID-19, iespējams, šobrīd apmeklētāju būs mazāk, kaut arī treniņi ir pilnīgi droši, jo notiek individuāli. Optimistiskā prognoze, kad varētu atpelnīt ieguldītās investīcijas, ir astoņi gadi," lēš uzņēmējs.

Komentāri

Pievienot komentāru