Citas ziņas

Pagājušajā nedēļā lielākās ķīlas reģistrējis Jysk un Naftas tranzīta aģents

Gunta Kursiša, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Aizvadītajā nedēļā lielāko komercķīlu 13,8 milj. Ls apmērā parādnieki ir ar Jysk Linnen's Furniture saistītie uzņēmumi, kā arī naftas pārstrādes produktu ražošanas uzņēmums SIA Naftas Tranzīta aģents, liecina Uzņēmumu reģistra statistikas dati.

Divu 13,807 milj. Ls apjomīgu komercķīlu parādnieks ir SIA The Pier. Vienas no komercķīlu devējiem ir ar Jysk Linnen'n Furniture saistītais uzņēmums SIA Do It, bet otras – SIA Jysk Linnen'n Furniture. Abu ķīlu ņēmējs ir a/s Swedbank. Kā Db.lv stāstīja Jysk Linnen'n Furniture valdes locekle Edīta Skrastiņa, komercķīlas reģistrētas, palielinot banku prasījuma apjomu, un tām nebūs tiešas saistības ar uzņēmuma darbību.

Tāpat aizvadītajā nedēļā reģistrētas divas 5,819 milj. Ls apjomīgas komercķīlas, kuru ņēmējs ir Nordea Bank Finland Plc. Vienas no šo ķīlu devējiem ir uzņēmums K Holding Limited, bet otras – SIA Latrealty. Abu komercķīlu parādniece ir SIA Naftas Tranzīta aģents, kas nodarbojas ar naftas pārstrādes produktu ražošanu. Db.lv neizdevās sazināties ar uzņēmuma pārstāvjiem.

Tāpat pagājušajā nedēļā lielāko reģistrēto komercķīlu sarakstā ir 1,472 milj. Ls ķīla, kuras devējs ir SIA Rītausma, bet ņēmējs – a/s Swedbank. SIA Rītausma nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu.

Lielāko pagājušajā nedēļā reģistrēto komercķīlu sarakstā ir arī 1,250 milj. Ls apjomīgā ķīla no SIA Baltijas banknote, kas sniedz iespiešanas pakalpojumus. Šīs komercķīlas ņēmējs ir a/s Citadele banka.

1,224 milj. Ls ķīlu reģistrējusi arī metāla konstrukciju un to sastāvdaļu ražotāja SIA East Metal, un ķīlas ņēmējs ir Nordea Baknk Finland Plc.

1,200 milj. Ls ķīlu a/s Latvijas pasta banka devis uzņēmums SIA Trialto Latvia, kas veic transporta palīgdarbības un kas saņēma laikraksta Dienas Bizness apbalvojumu Gazele kā strauji augošs uzņēmums.

SIA Izoteps - plastmasas plātņu, lokšņu, cauruļu un profilu ražotāja – a/s SEB bankai devusi 1,069 milj. Ls apjomīgu ķīlu, kuras parādnieks ir SIA Tenax.

Tāpat viena no pagājušajā nedēļā lielākajām reģistrētajām ķīlām ir 1,050 milj. Ls apjomīgā ķīla, ko SIA Arkana devusi valsts a/s Latvijas Hipotēku uz zemes banka. SIA Arkana sniedz viesnīcu un līdzīgu izmitināšanas vietu pakalpojumus.

Kopumā pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā tika reģistrētas 59 komercķīlas, bet 154 tika dzēstas. Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 113 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 72 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 41 miljardi lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

2018.gadā sasniegta visu laiku augstākā komercķīlu kopsumma

Lelde Petrāne, 10.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka pērn reģistrēts par 15,95% komercķīlu mazāk nekā 2017.gadā, to kopējā prasījumu summa augusi par 6,51%, liecina Lursoft apkopotie dati.

Dati rāda, ka 2018.gadā reģistrētas 3 963 komercķīlas un to kopējā maksimālā prasījumu summa sasniegusi 21,76 miljardus eiro. Tā ir visu laiku lielākā komercķīlu kopsumma.

Visvairāk komercķīlu pērn reģistrēts Rīgas (968 ķīlas) uzņēmumiem un to vērtība sasniegusi pusi no aizvadītajā gadā Latvijā reģistrēto komercķīlu kopsummas, t.i., 10,73 miljardus eiro. Tikmēr Liepāju, kura ar 105 komercķīlām ierindojas saraksta otrajā vietā, pēc ķīlu kopsummas apsteiguši Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi. Lursoft dati rāda, ka Ķekavas novadā reģistrētie uzņēmumi 2018.gadā reģistrējuši komercķīlas par 594,10 milj.EUR, kamēr Liepājas uzņēmumi – par 440,20 milj.EUR. Tikmēr Talsu novada uzņēmumi pērn reģistrējuši 74 komercķīlas, kas novadu pēc ķīlu skaita ierindo augstajā trešajā vietā, bet pēc to kopsummas Talsu novada uzņēmumi ieņem 18.pozīciju (41,77 milj.EUR).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī 2022.gadā pieaudzis reģistrēto komercķīlu skaits, to kopējā nodrošinātā prasījuma maksimālā summa samazinājusies, kas nozīmē, ka ķīlu vērtība sarukusi, liecina "Lursoft" veiktā pētījuma dati.

"Lursoft" pētījuma dati atklāj, ka aizvadītajā gadā reģistrēta 4091 jauna komercķīla, to kopējai prasījuma maksimālajai summai veidojot 14,37 miljardus eiro. Gadu iepriekš, kad reģistrētas 3388 komercķīlas, to kopējā summa bija 14,93 miljardi eiro. "Lursoft" norāda, ka komercķīlu kopējai summai ir tendence samazināties jau trešo gadu pēc kārtas.

Tas atspoguļojas arī datos par vidējo komercķīlu prasījumu maksimālo summu, kas 2022.gadā sarukusi līdz 3,51 miljonam eiro uz vienu ķīlu. Vēl gadu iepriekš komercķīlas vidējā summa bija 4,41 miljons eiro, savukārt 2020.gadā - 4,82 miljoni eiro.

Apjomīgākās komercķīlas reģistrētas aizvadītā gada 3.februārī, kad "Graanul Invest" grupas uzņēmumiem vienas dienas laikā reģistrētas uzreiz 12 komercķīlas, katras tās nodrošinātā prasījuma maksimālajai summai sasniedzot 949 miljonus eiro. Ķīlas ņēmēju un parādnieku vidū ir gan igauņu kompānija "Graanul Invest", gan arī vairāki tās Latvijas uzņēmumi, piemēram, SIA "Graanul Pellets", SIA "Latgran".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv interesējās, vai mazumtirdzniecības tīklā «Jysk» tiek tirgotas arī Latvijā ražotas preces. No sniegtajām atbildēm izriet, ka «Jysk» tirgo arī Latvijas ražojumus, tomēr veiklu tīkls konkrētus ražotājus un preces neatklāj.

Mazumtirdzniecības tīklā šobrīd nopērkamas Latvijā ražotās mēbeles un higiēnas preces.

«Latvijas ražotāji nevar piedāvāt tik lielu sortimentu, kā mums gribētos, taču, ja kāds piedāvājums būs, tad «Jysk» to piedāvās ne tikai Baltijas tīklam, bet visai pasaulei. Jebkurš var kļūt par «Jysk» piegādātāju, jo piedāvājumu klāsta pārskate notiek divas reizes gadā,» komentē Kestutis Isakas, «Jysk» galvenais mārketinga speciālists Baltijas valstīs un Baltkrievijā.

Latvijas ražotājs varētu piedāvāt «Jysk» savas preces, taču tām jāatbilst «Jysk» prasībām – jābūt atbilstošai kvalitātei, cenai, apjomam un ļoti svarīgi ir iekļauties termiņos – tās ir 4 skandināvu stila prasības, kuras ņem vērā «Jysk» vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Jysk maina stratēģiju Baltijas valstīs un Baltkrievijā

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dāņu mazumtirgotājs «Jysk» nolēmis mainīt stratēģiju Baltijas valstīs, kā arī Baltkrievijā.

«Pētījumi Lietuvā, Latvijā un Igaunijā liecina, ka iedzīvotāji Baltijas valstīs mūs uztver kā nelielu ikdienas preču tirgotāju mājai un sadzīvei. Vienlaikus mūsu komanda pēdējo trīs gadu laikā ir daudz strādājusi, lai palielinātu piedāvājumu mēbelēm un matračiem, kā arī precēm guļamistabai un vannas istabai. Turklāt Baltijas valstīs mainās patērētāju prasības. Iepriekš lielākā daļa pircēju lielu uzmanību pievērsa cenai, mazāku uzmanību pievēršot kvalitātei. Tagad arvien vairāk cilvēku izvēlas kvalitāti. Mūsu veikalu jaunā stratēģija - piedāvāt labu kvalitāti par vislabāko cenu. Turklāt mūsu veikalu tīkls ir nolēmis kļūt par dāņu dzīvesveida hygge vēstnieku. Galu galā nevienam nav noslēpums, ka dāņi ir vieni no laimīgākajiem cilvēkiem pasaulē, jo zina, kā radīt mājīgumu un komfortu savā dzīves telpā. Šo vēsti centīsimies nodot arī mūsu pircējiem, lai laimes indekss Baltijas valstīs paaugstinātos, un tā ir mūsu uzņēmuma misija,» skaidro «Jysk» vadītāja Baltijas valstīs un Baltkrievijā, SIA «Do It» direktore Dace Zundure.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No 2015.gada 1.janvāra spēkā stājas grozījumi Komercķīlas likumā

Žanete Hāka, 22.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā grozījumi Komercķīlas likumā. Grozījumu mērķis ir pilnveidot komercķīlu tiesisko regulējumu un nodrošināt iespēju komercķīlas reģistrāciju veikt pilnīgi elektroniski, vienkāršojot esošo reģistrācijas procedūru un samazinot administratīvo slogu, kā arī uzlabojot komercķīlas tiesības izlietošanas regulējumu, informē Uzņēmumu reģistrs.

Saskaņā ar grozījumiem Komercķīlas likumā tiek noteiktas jaunas prasības attiecībā uz: komercķīlas priekšmetu (tostarp tiek paplašināts reģistrācijai pakļauto kustamo lietu uzskaitījums ar sabiedrību ar ierobežotu atbildību pamatkapitāla daļām); komercķīlas devēju loku (turpmāk visi komersanti un visas juridiskās personas var būt par komercķīlas devēju); komercķīlu reģistra vešanas kārtību (ar mērķi nodrošināt iespēju komercķīlas reģistrāciju veikt pilnīgi elektroniski); grozījumu izdarīšanu komercķīlu reģistra ierakstos, komercķīlas izlietošanu; komercķīlas dzēšanas nosacījumiem (izslēgts viens no komercķīlas dzēšanas nosacījumiem – ja pagājuši pieci gadi kopš komercķīlas reģistrācijas brīža); un citas prasības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Jysk investē 165 tūkstošus eiro Liepājas veikala attīstībā

Lelde Petrāne, 07.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas un interjera preču ražotājs Jysk šogad investējis 165 tūkstošus eiro Liepājas veikala attīstībā. Veikals tiek pārveidots atbilstoši jaunajam Jysk interjera un dizaina konceptam.

Tas ir piektais Jysk veikals Latvijā, kurā tiek ieviests jaunais kompānijas veikalu interjera koncepts.

Jysk jaunais veikala izkārtojums veidots atbilstoši veikals veikalā principam un virzīts uz to, lai cilvēkam būtu ērtāk orientēties preču klāstā un savstarpēji saistītās preces atrastos blakus, tas palīdzot pircējam vieglāk izdarīt izvēli.

Jysk vadītāja Baltijas valstīs Dace Zundure norāda: «Pēc līdzšinējās pieredzes varam secināt, ka liepājnieki salīdzinājumā ar rīdziniekiem ikdienā biežāk iegādājas dažādas saimniecībā nepieciešamas preces un preces dārzam. Savukārt Rīgā vairāk ir iecienītas preces mājas iekārtošanai, dekorēšanai un mantu uzglabāšanai.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Jysk atvēris 2000. veikalu

Gunta Kursiša, 29.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas un interjera preču tirgotājs Jysk atvēris savu 2000. tirdzniecības vietu – veikals atvērts Norvēģijā, savukārt Baltijas valstīs turpinās esošo Jysk veikalu rekonstrukcija, informē uzņēmuma pārstāvji.

Sevišķi strauju izaugsmi Jysk ir piedzīvojis pēdējo septiņu gadu gadu laikā– 2005. gadā Jysk tīklā ietilpa tūkstoš veikalu, un šobrīd veikalu skaits ir dubultots.

Uzņēmums cer atkal dubultot veikalu skaitu nākamo desmit līdz 15 gadu laikā, pauž uzņēmuma pārstāvji.

Šobrīd katru nedēļu Jysk atver divus līdz trīs jaunus veikalus.

Pašlaik Jysk darbojas 34 valstīs, un kompānijā kopumā strādā 17 tūkst. cilvēku.

Jysk dibināts Dānijā 1979. gadā. Šobrīd Jysk ir starptautisks uzņēmums. Pirmais Jysk veikals Latvijā tika atklāts 2001. gadā, un šobrīd Jysk Latvijā jau ir desmit veikali – astoņi Rīgā, kā arī pa vienam Jelgavā un Liepājā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Jysk, investējot 1,2 miljonus eiro, atklāj veikalu Minskā; Baltkrievijā atvērs vismaz 25 veikalus

Žanete Hāka, 17.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā bāzētais SIA Do It, kam Baltijas valstīs pieder mājas un interjera preču tirdzniecības tīkls Jysk, uzsācis paplašināšanos Baltkrievijā. Investējot 1,2 miljonus eiro, 17. novembrī Minskā ir atklāts pirmais Jysk tīkla veikals Baltkrievijā. Paralēli attīstībai Baltijas valstīs, tuvāko desmit gadu perspektīvā Baltkrievijā ir plānots atvērt vismaz 25 jaunus Jysk veikalus.

Dace Zundure, Jysk vadītāja Baltijas valstīs un Baltkrievijā: «Sākotnēji daudziem tā šķita traka ideja un neiespējama misija – gada laikā uzsākt darbību Baltkrievijā. Tā tomēr ir pavisam cita valsts ar savu tirgus specifiku un citādākiem pircēju ieradumiem. Veikalu tīkla paplašināšana Baltkrievijas virzienā pilnībā bija Jysk Baltijas valstu uzņēmuma vadības iniciatīva, un mums to izdevās paveikt pat ātrāk, nekā paši sākotnēji bijām plānojuši. Pirmās sarunas iesākās aprīlī, un jau tagad novembrī atklāsim pirmo Jysk veikalu Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā. Līdz gada beigām plānojam atvērt vēl vienu Jysk veikalu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecības preču mazumtirgotāja SIA Jysk Linnen'n Furniture (Jysk) biznesa attīstībai Baltijas valstīs investēs 2,8 miljonus eiro, stāsta Jysk vadītāja Baltijas valstīs Dace Zundure.

Kā liecina Firmas.lv informācija, komercķīlu 2,8 miljonu eiro vērtībā Jysk reģistrējusi šī gada 1.jūnijā.

Zundure norāda, ka Jysk turpinās investēt esošo veikalu rekonstrukcijā, labiekārtošanā kā arī jaunu veikalu atvēršanā.

«Šogad jau esam rekonstruējuši divus Jysk veikalus un tuvākajā laikā plānojam labiekārtot vēl vairākus, tajā skaitā rekonstruēt arī Jysk veikalu Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Tālākā perspektīvā domāsim arī par jaunu veikalu atvēršanu Baltijas valstīs,» stāsta Zundure.

Kā ziņots, SIA Jysk Linnen'n Furniture 2013.gadā apgrozījusi 21 miljonu eiro, liecina Firmas.lv informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas preču tirdzniecības kompānija SIA Jysk Linnen'n Furniture (Jysk) tuvāko divu gadu periodā biznesa attīstībā plāno investēt aptuveni 0,5 miljonus eiro, stāsta Jysk vadītāja Baltijas valstīs Dace Zundure.

Kopumā 2013. gadā uzņēmums Latvijā investējis apmēram 150 tūkst. eiro, tajā skaitā lielākās investīcijas veidoja ieguldījumi jaunā veikala atvēršanā tirdzniecības centrā Spice Home, kā arī uzņēmuma sagatavošana pārejai uz darbu ar eiro valūtu, kas izmaksāja ap 40 tūkst. eiro.

Uzņēmuma vadība pērn novērojusi stabilu apgrozījuma pieaugumu gan Latvijā - par 7%, gan arī Baltijā kopumā - par 15%. Labi rezultāti gūti gan vasaras sezonā, gan arī Ziemassvētkos, kad svētku preču apgrozījums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu palielinājās pat par 15%.

Plānots, ka Jysk Latvijā 2013. gada finanšu gadā, kas noslēgsies martā, sasniegs 20,7 miljonu eiro lielu apgrozījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Lielākā komercķīla – Sakret

Žanete Hāka, 20.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielākā reģistrētā komercķīla ir 21 miljons latu, ko ņēmusi AS DNB banka.

Komercķīlas devēji ir vairāki – būvmateriālu ražotāja SIA Sakret, SIA Sakret valdes priekšsēdētājs Māris Ķelpis, SIA Sakret Plus, Iveta Meļko, Ilgvars Bilinskis, karjeru izstrādes SIA Remine valdes loceklis Pēteris Students, AS Sakret Holdings un Jevgenijs Gricuks, liecina Uzņēmumu reģistra informācija.

Savukārt kā parādnieki norādīts UAB Sakret LT.

Veicot vadības un pārvaldības optimizācijas un efektivizācijas procesu, Sakret uzņēmumos tiek veidots koncerns AS Sakret Holdings, kas turpmāk būs kā Sakret uzņēmumu mātes uzņēmums, skaidro SIA Sakret direktors Andris Vanags. AS Sakret Holdings meitas uzņēmumi ir SIA Sakret, SIA Sakret plus, OU Sakret (reģistrēta Igaunijā), UAB Sakret LT (reģistrēta Lietuvā). Notiek arī atsevišķu uzņēmumu piesaistīto kredītsaistību restrukturizācija - iepriekšējo vairāku līgumu vietā, ar AS DNB Banka tika noslēgts vienots kredīta līgums, apvienojot visas grupas uzņēmumu kredītsaistības. Reģistrētās komercķīlas apjoms saistīts ar jaunā vienotā kredīta apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Papildināts ar foto - Jysk iegulda 110 tūkstošus eiro jauna veikala izveidē

Lelde Petrāne, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas un interjera preču tirgotājs Jysk atklāj jaunu veikalu mājas preču tirdzniecības centrā Spice Home. Vairāk nekā 1,6 tūkstošus kvadrātmetru lielā veikala izveidē kopumā ieguldīti 110 tūkstoši eiro, un tas ir veidots atbilstoši jaunajam Jysk veikalu interjera un dizaina konceptam.

Saskaņā ar tirgotāja ieceri tas iepirkšanos padara ērtāku.

Jysk vadītāja Baltijas valstīs Dace Zundere norāda: «Jaunais veikals ir trešais lielākais Jysk veikals Latvijā un ceturtais, kurā tiek ieviests jaunais kompānijas veikalu dizaina koncepts. Vienlaikus ar jauno dizainu veikals iegūst arī jaunu atrašanās vietu – pārceļas uz jaunām telpām no t/c Spice uz mājas preču tirdzniecības centru Spice Home.

Jaunais interjera koncepts jau ir ieviests Jysk veikalos t/c Damme, JYSK A. Saharova ielā un t/c Mols. Līdzšinējās investīcijas sevi ir attaisnojušas, tāpēc pakāpenisku veikalu pārveidošanu atbilstoši jaunajam kompānijas dizaina konceptam veiksim arī pārējos Jysk veikalos – turpmāko divu gadu periodā veikalu attīstībā esam plānojuši investēt vēl 0,5 miljonus eiro.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pērn lielāko komercķīlu 527 miljonu latu apmērā reģistrējis ar Bites Grupu saistīts uzņēmums

Gunta Kursiša, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gadā lielāko komercķīlu ar prasījuma summu 527,10 miljoni latu reģistrējis finanšu nozares uzņēmums SIA EECF Bella FinCo, kuras īpašniece ir Norvēģijā reģistrētā kompānija Bite Finance International B.V., liecina Lursoft informācija.

SIA EECF Bella FinCo, kuras pamatdarbības veids ir naudas līdzekļu pārvaldes funkciju nodrošināšana Bites Grupas sabiedrībām – UAB Bite Lietuva, UAB TeleTower, SIA Bite Latvija, SIA TeleTower un Bite Finance International BV, vairāk nekā 527 miljonus latu apjomīgās ķīlas ņēmējs ir Deutsche Bank AG, London Branch. Kopumā pagājušā gada laikā SIA EECF Bella FinCo reģistrētas trīs jaunas komercķīlas – 527,1 milj. Ls, 26,5 milj. Ls un 26,5 milj. Ls apjomā.

Uzņēmums Bite Db.lv sīkākus komentārus par reģistrēto komercķīlu nesniedza, vien norādīja, ka ķīla izdota jau 2007. gadā un 2012. gadā tika pagarināta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecības preču mazumtirgotāja SIA Jysk Linnen'n Furniture (Jysk) biznesa attīstībā Baltijas valstīs investēs 4,2 miljonus eiro, stāsta Jysk vadītāja Baltijas valstīs Dace Zundure.

Kā liecina Firmas.lv informācija, komercķīlu 4,2 miljonu eiro vērtībā Jysk reģistrējusi pagājušā gada 23.decembrī.

Zundure norāda, ka šis finansējums šogad tiks izmantots biznesa attīstībai, tostarp šī gada pirmajā pusē tiks atklāts jauns veikals Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Tāpat šogad iecerēts turpināt veikalu rekonstrukciju Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Arvien nozīmīgāks virziens, kurā uzņēmums novēro pastāvīgu apgrozījuma pieaugumu, ir e-komercija. «Šajā biznesa segmentā arī nākamgad plānojam turpināt investēt,» atklāj Zundure.

Lietuvā patlaban ir desmit Jysk veikali, Latvijā deviņi, bet Igaunijā - astoņi Jysk veikali.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecības preču mazumtirgotājs JYSK iesniedzis konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā par izmaiņām Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, no 2021. gada 7. aprīļa nosakot aizliegumu tirdzniecības dalībniekiem (ar noteiktiem izņēmumiem) darboties tirdzniecības centros ar platību virs 7000 m2 platību un vismaz piecām tirdzniecības vietām.

Uzņēmums uzskata, ka šobrīd spēkā esošie ierobežojumi nesasniedz nevienu no valdības izvirzītajiem mērķiem.

JYSK norāda, ka ierobežojumi neatbilst Latvijas Republikas Satversmei, pārkāpjot vienlīdzības principu, kā arī aizskarot JYSK īpašuma tiesības. Tirgotājiem, kuru tirdzniecības vietas ir minētajos tirdzniecības centros, ir pilnībā aizliegta gan klātienes tirdzniecība, gan tiesības izsniegt ar distances tirdzniecības līgumiem pārdotās preces.

"Samazinot iespēju Latvijas iedzīvotājiem iepirkties tirdzniecības vietās, uz kurām viņi pārsvarā nokļūst, izmantojot personīgos transportlīdzekļus, palielinās cilvēku koncentrācija atvērtajās tirdzniecības vietās. Turklāt JYSK veikalos ir iespēja nodrošināt pircēju plūsmu caur atsevišķām ārdurvīm," norāda Edīte Skrastiņa, SIA Jysk Linnen’n Furniture valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājsaimniecības preču mazumtirdzniecības uzņēmums “JYSK” kopā ar industriālo projektu attīstītāju “VGP” 15.decembrī iemūrēja kapsulu vienā no modernākajiem un energoefektīvākajiem loģistikas centriem Baltijā.

Topošajā ēkā ir paredzēts uzglabāt, šķirot un komplektēt preces, lai nodrošinātu piegādes “JYSK” veikaliem Baltijā un Baltkrievijā.

Veicot ievērojamas investīcijas, industriālo projektu attīstītājs “VGP” kopā ar mājsaimniecības preču mazumtirdzniecības uzņēmumu “JYSK” izveidos vienotu loģistikas un noliktavas centru ar kopējo platību 42 000 m2, kur nodrošinās operatīvu preču izplatīšanu visām 46 tirdzniecības vietām Baltijā un Baltkrievijā.

“Jauna loģistikas centra izveide ir likumsakarīga saskaņā ar ekspansijas stratēģiju Baltijā, kas vienlaikus sniegs pievienoto vērtību ekonomikai. Paredzu, ka ar izvēlēto biznesa virzienu palielināsies sauszemes kravu pārvadājumu apjoms uz Latviju un Baltiju kopumā. Tāpat mums būs iespēja nostiprināt eksportspējas kapacitāti reģionā ar jūras konteineru plūsmu caur Rīgas termināliem. Bet kas ir svarīgākais – “JYSK” jaunajā loģistikas centrā nodarbinās aptuveni 120 cilvēku komandu,” pauž mājsaimniecības preču mazumtirdzniecības uzņēmuma “JYSK” valdes loceklis Artūrs Vikmanis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cūkkopības uzņēmums SIA «Gaižēni» pagājušajā nedēļā pārjaunojis trīs komercķīlas, palielinot katras komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālo summu, ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

SIA «Gaižēni» katras jaunreģistrētās komercķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir 15,635 miljoni eiro, un tās ir lielākās pagājušajā nedēļā reģistrētās komercķīlas.

Iepriekš katras komercķīlas summa bija 14,5 miljoni eiro. Jaunās komercķīlas reģistrētas 4.jūlijā.

Visas trīs ķīlas reģistrētas par labu AS «Swedbank». Vienas ķīlas devējs ir SIA «Gaižēni» un ar to ir ieķīlāts uzņēmums kā lietu kopība, tā krājumi, ganāmpulks, nemateriālie ieguldījumi, ķermeniskie pamatlīdzekļi, prasījuma tiesības un traktortehnika.

Otras komercķīlas devējs ir SIA «Gaižēni» vienīgais valdes loceklis Alex Skovgaard Rasmussen, kurš ir ieķīlājis viņam piederošās 717 127 kapitāldaļas, kas veido 7% no SIA «Gaižēni» pamatkapitāla, bet pārādnieks ir SIA «Gaižēni». Savukārt trešās komercķīlas devējs ir SIA «Ungure», kas ir 51,9% SIA «Gaižēni pamatkapitāla īpašnieks un kas ir ieķīlājis tam piederošās 5 312 260 kapitāldaļas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākās ķīlas pagājušajā nedēļā reģistrējusi viesnīcas Elefant jaunā īpašniece un leikosafīru ražotājs

Gunta Kursiša, 05.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā divas lielākās komercķīlas – katru vairāk nekā septiņu miljonu apjomā – reģistrējusi viesnīcas Elefant Hotel jaunā īpašniece SIA Latvia Hotel Invest, savukārt leikosafīru ražotājs Baltic Crystal aizvadītajā nedēļā reģistrējis piecas komercķīlas - katru vairāk nekā 6,9 milj. Ls apmērā, liecina Lursoft apkopotie dati.

SIA Latvia Hotel Invest ir reģistrēta kā parādnieks divām 7,028 milj. Ls apjomīgām ķīlām a/s ABLV Bank. Vienas ķīlas devējs ir Latvia Hotel Invest īpašnieks Nolefe Enterprises Limited.

Jau vēstīts, ka šā gada jūlijā Elefant Hotel Kalnciema ielā teju pēc divu gadu pārtraukuma atkal atsākusi darbību. Viesnīcas jaunie īpašnieki ir šā gada maijā reģistrētā SIA Latvia Hotel Invest, kas pieder Kiprā reģistrētai kompānijai Nolefe Enterprises Limited - viesnīcas ēku Latvia Hotel Invest iegādājās par 6,3 miljoniem eiro (apm. 4,4 milj. Ls) no SIA Ektornet Commercial Latvia, kas, savukārt, maksātnespējīgajai SIA V.B.O. piederošo objektu par 3,6 milj. Ls nopirka izsolē 2010. gada nogalē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investējot 150 000 eiro, mājas un interjera preču ražotājs Jysk šogad rekonstruējis veikalu Rīgā, Slokas ielas 115. Turpinot veikalu rekonstrukciju visā Baltijā, arī šis veikals pārveidots atbilstoši jaunajam Jysk interjera un dizaina konceptam, informē uzņēmumā.

«Mēs turpinām pārbūvēt Jysk veikalus visās trijās Baltijas valstīs atbilstoši jaunā iekārtojuma konceptam, un Slokas ielas veikals ir kārtējais solis šajā virzienā. Paralēli veikalu rekonstrukcijai Jysk arī turpina izvērtēt jaunu veikalu izveides iespējas Baltijas valstīs, tostarp nākamais nozīmīgais šā gada notikums būs vēl viena veikala atklāšana Lietuvas galvaspilsētā Viļņā jau šā gada pirmajā pusē, kas arī būs iekārtots atbilstoši jaunajam dizaina plānojumam,» stāsta Jysk vadītāja Baltijas valstīs Dace Zundure.

Slokas ielas Jysk veikala kopējā platība ir 1550 kvadrātmetri, un tas tika atklāts 2003. gadā. Jaunais veikalu dizaina un interjera koncepts līdz šim jau ieviests Jysk veikalā Liepājā, kā arī piecos Jysk veikalos Rīgā – A. Saharova ielā, t/c Mols, t/c Spice Home, t/c Damme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk komercķīlu pagājušajā nedēļā ņēmusi Hipotēku banka

Žanete Hāka, 26.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā visvairāk komercķīlu skaita ziņā ņēmusi VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka, liecina Uzņēmumu reģistra dati.

Banka ņēmusi 16 komercķīlas 643 tūkstošu latu apmērā.

Nedaudz mazāk – 14 komercķīlas – ņēmusi AS SEB banka. Taču to kopējā vērtība ir krietni lielāka - 5,6 miljoni latu. Savukārt 11 komercķīlas par kopējo vērtību 3,3 miljoni latu ņēmusi AS Swedbank.

Astoņas komercķīlas 2,7 miljonu latu vērtībā ņēmusi AS Citadele banka, savukārt septiņas ķīlas 3,3 miljonu latu vērtībā – AS DNB banka. Tāpat septiņas komercķīlas 68,2 tūkstošu latu apmērā ņēmusi SIA InCredit Group.

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrs kopumā reģistrējis 90 komercķīlas, bet 144 tika dzēstas.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 122 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 79 miljardi lati. Savukārt dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 42 miljardi lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk komercķīlu ņēmusi Swedbank

Žanete Hāka, 04.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 80 komercķīlas, bet 136 tika dzēstas, liecina UR dati.

Kopējā UR reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 124 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 81 miljards lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 43 miljardi latu.

AS Swedbank pagājušajā nedēļā ņēmusi 13 komercķīlas, kuru kopējā maksimālā prasījuma summa ir 6,6 miljoni latu.

12 komercķīlas ņēmusi VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka, kopējai ķīlu vērtībai sasniedzot 238 tūkstošus latu.

Aizvadītajā nedēļā 11 komercķīlas 7,096 miljonu latu vērtībā ņēmusi AS SEB banka. Tikpat komercķīlas reģistrētas AS Citadele banka, un to kopējā vērtība bijusi 4,2 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk ķīlas ņēmusi Hipotēku banka

Žanete Hāka, 23.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā visvairāk komercķīlu ņēmusi VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka, liecina Uzņēmumu reģistra (UR) dati.

Bankā reģistrētas 16 komercķīlas, kuru kopējā vērtība ir 466 tūkstoši latu.

13 komercķīlas aizvadītajā nedēļā ņēmusi AS Citadele banka, un kopējā komercķīlu vērtība ir 31 miljons latu. Savukārt 12 komercķīlas 9,2 miljonu latu apmērā reģistrētas AS Swedbank.

Pagājušajā nedēļā 11 komercķīlas 1,7 miljonu latu vērtībā ņēmusi Nordea Bank Finland Plc, savukārt desmit komercķīlas ņēmusi AS SEB banka, un komercķīlu kopējā maksimālā prasību nodrošinājuma summa ir 29,2 miljoni latu.

Pagājušajā nedēļā UR ierakstītas 90 komercķīlas, bet 207 tika dzēstas.

Kopējā UR reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 122 miljardi latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 80 miljardi lati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Lielākā komercķīla Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcai

Žanete Hāka, 15.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā lielāko komercķīlu reģistrējusi AS Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca, liecina Lursoft dati.

Ķīlas maksimālā nodrošinājuma summa ir 14,24 miljoni latu, un to ņēmusi AS Swedbank. Kā skaidro uzņēmums, Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca noslēgusi aizdevuma līgumu ar AS Swedbank par 4,4 miljonu kredītlimita piešķiršanu tehnoloģisko iekārtu iegādei Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras projekta ietvaros. Aizdevuma termiņš ir 2015.gada 5.augusts. Aizdevuma likme ir trīs mēnešu Euribor + 2,7%.

Otru lielāko komercķīlu reģistrējusi Dānijas uzņēmuma Baltic Farms Latvijas filiāle AS Baltic Farms – tās kopējā vērtība ir 9,02 miljoni latu. Ķīlas ņēmējs bijusi Jyske Bank.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk komercķīlu ņēmusi Hipotēku banka

Žanete Hāka, 02.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā (UR) ierakstītas 106 komercķīlas, bet 316 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 122 miljards latu, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 79 miljardi lati. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 42 miljardi lati.

Pagājušajā nedēļā – visvairāk – 20 komercķīlas ņēmusi VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka. To kopējā vērtība ir 1,3 miljoni latu.

16 komercķīlas pagājušajā nedēļā reģistrētas SEB bankā, un to kopējā vērtība bijusi 19,9 miljoni latu. 14 komercķīlas ņēmusi AS Swedbank, un visu pagājušajā nedēļā bankā reģistrēto ķīlu maksimālā nodrošinājuma prasību summa ir 3,3 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ar virtuālo parakstu sola lētāk

Elīna Pankovska, Māris Ķirsons, 18.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrijas iecerētie grozījumi Komercķīlas likumā paredz, ka turpmāk pieteikumus komercķīlu reģistram varēs iesniegt elektroniski tiešsaistes formā. Plānots, ka, izmantojot e-parakstu, krasi samazināsies izmaksas saistībā ar komercķīlas pieteikumu sagatavošanu. Tomēr tiek norādīts, ka atsevišķas raizes dara šī pakalpojuma drošība.

Grozījumi paredzētas divas iespējas pieteikuma iesniegšanai. Proti, pašas puses, izmantojot portāla latvija.lv piedāvāto e-pakalpojumu, varēs iesniegt pieteikumu ar elektronisko parakstu, pašas veicot visas nepieciešamās darbības – datu ievadi, dokumentu pievienošanu, maksājumu veikšanu, iesniegšanu Uzņēmumu reģistra lietvedības sistēmā. Tāpat varēs izmantot arī maksas pakalpojumu un ar pieteikumu vērsties Uzņēmumu reģistrā, kur pušu vārdā komercķīlu reģistrā to iesniegs Uzņēmumu reģistra amatpersona.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka atbilstoši MK noteikumiem par pieteikumu ko iesniedz komercķīlas ņēmējs un devējs kopumā jāmaksā 44,06 Ls. Savukārt ieviešot iespēju to izdarīt e-parakstu izdevumi visticamāk samazināsies, tad pušu administratīvās izmaksas veido tikai elektroniskā paraksta izmaksas. Atbilstoši LVRTC sniegtajiem datiem, viena virtuālā e-paraksta parakstīšanas reize maksā 0,29 Ls. Līdz ar to komercķīlas līgums un dokuments, no kura izriet nodrošinātais prasījums pusēm izmaksā 1,74 Ls (6 eParakstīšanas reizes).

Komentāri

Pievienot komentāru