Finanses

Papildināta ar foto - MMM finanšu piramīda klientus vervēs kioskā pretim Centrālajai stacijai

Dienas Bizness, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Latvijas Uzņēmuma reģistrā iesniegts pieteikums dibināt jaunu biedrību – MMM 2011 KLUBS - kuras mērķis būs nodarboties ar finanšu piramīdu popularizēšanu. Dienas Bizness jau vēstīja, ka valsts iestādes šobrīd ir bezspēcīgas, lai atteiktu organizācijas reģistrēšanu.

Pieteikuma iesniedzēji ir Krievijas iedzīvotāja Sergeja Mavrodi (attēlā) sekotāji. Mavrodi kļuva slavens 90.gados, kad viņa firma MMM radīja finanšu piramīdu, pēc kuras sabrukšanas naudu pazaudēja 25 miljoni Krievijas iedzīvotāju. Mahinatoru notiesāja un ielika cietumā. Pirms gada Mavrodi atgriezās, lai veidot jaunas shēmas. Šoreiz shēmas ir virtuālas – visas naudas operācijas notiek internetā.

Kopš rudens MMM interneta lapai ir arī latviskā versija. Piramīdas slavinošas reklāmas izlīmētas daudzdzīvokļu namu kāpņu telpās, pieturās. Milzīga reklāma uzslieta arī uz Krasta ielas.

Situācija ir amizanta, jo Uzņēmumu reģistrā (UR) iesniegtie biedrības MMM 2011 Klubs norādītie mērķi ir attīstīt un popularizēt finašu piramīdas darbību Latvijā, sadarboties ar citām finanšu piramīdas klubiem. Biedrība MMM 2011 Klubs savu iesniegumu iesniegusi rģistrācijai 24. 02.2012, taču UR valsts notārs nolēmis, ka lēmuma pieņemšanai nepieciešama papildu izpēte, un iesniegto dokumentu izskatīšanas termiņu pagarinājis līdz 16.04.2012. Iespējams, ka biedrības vadība pārrēķinājās ar tās reģistrācijas ātrumu un tāpēc jau bija sagatavojusies masveida kampaņai, aplīmējot ne tikai dzīvojamo māju kāpņutelpas ar reklāmas plakātiem, bet arī izvietojot lielās reklāmas Rīgas sabiedriskā transporta pieturās un ielās.

«Par biedrības MMM 2011 Klubs statūtos norādīto mērķu īstenošanu, kas būtu pretrunā ar likumu, UR ir informējis gan FKTK augstāko vadību, gan arī šīs iestādes juristus, taču vismaz līdz šim nekādas atbildes nav īsti saņemtas,» tā uz DB jautājumu, vai UR ir informējis attiecīgās iestādes par MMM veidojamo finanšu piramīdu Latvijā, atbild UR galvenais valsts notārs Ringolds Balodis. Viņš atgādina, ka šobrīd ir izveidojusies situācija, kad valsts notāram lēmuma pieņemšanai tiek atvēlētas septiņas minūtes, kuru laikā ir jāizskata ne tikai iesniegtie dokumenti, jāpieņem lēmums un arī jāsagatavo attiecīgā lēmuma projekts, turklāt šai valsts amatpersonai normatīvi neprasa lietas materiālu faktisko analīzi,» tā uz jautājumu, vai valsts notāram nevajadzētu vērtēt iecerēto darbību, atbild R. Balodis.

No iesniegtajiem biedrības materiāliem UR ir redzams, ka tās juridiskā adrese ir Mārupes novada Skultē, Skultes ielā 17, taču reklāmās tiek norādīta cita adrese - Rīgā, Marijas ielā 2, savukārt MMM mājaslapā vēl cita -Rīgā Brīvības bulvārī 37 - netālu no MK ēkas.

Norādītajā adresē raidījums Nekā Personīga sastapta Maksimu, kurš sevi dēvēja par biedrības dibinātāju pārstāvi un pastāstīja, ka tuvākajās dienās būs gatavs arī birojs Marijas ielā 2a.

Birojs ir kiosks pretim Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai, kur kādreiz atradies kurpju veikals. Nākamnedēļ šeit sākšot konsultēt cilvēkus. Pagaidām Latvijā viņiem esot ap 100 klientu. Šoreiz piramīda noteikti nesabrukšot. Bet, ja tomēr– neviens par pazaudēto naudu neatbildēs. Kā skaidro Maksims Lavrovs: «Viss notiek, uzticoties viens otram.»

Šāda morāle nešķiet pieņemama Uzņēmumu reģistram, kas biedrības MMM 2011 KLUBS reģistrēšanu atlicis līdz 16.aprīlim.

«Šobrīd biedrība nav reģistrēta un savu darbību tā vēl nedrīkstētu veikt, bet ja to dara, tad attiecīgajām iestādēm ir jārīkojas, jo nereģistrēta un arī nelicencēta darbība Latvijā ir sodāms pārkāpums,» tā uz jautājumu, vai šāda biedrība drīkst darboties, atbild R. Balodis. Viņš atteicās vērtēt, vai aiz šādas biedrības būtībā neslēpjas tāda pati uzņēmējdarbība. «Tas ir labs jautājums, taču ne jau UR ir tas, kurš vērtē, vai aiz biedrības izkārtnes netiek slēpts bizness,» uzsver R. Balodis

ZAB Letlaw zvērināta advokāte Larisa Sokolova atgādina, ka ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā uzrauga FKTK, kurai ir tiesības pieprasīt no jebkuras personas informāciju par tās darbību finanšu un kapitāla tirgū, kā arī uzaicināt šādu personu ierasties FKTK un sniegt informāciju klātienē. Tā kā MMM-2011 atbilstoši presē izskanējušajai informācijai nav saņēmusi licenci, tad, viņasprāt, FKTK ir pienākums ziņot Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai, kurai pēc piekritības jānosūta iesniegums policijai kriminālprocesa uzsākšanai.

«Savukārt policijai ir tiesības uzsākt kriminālprocesu, kura ietvaros, piemēram, saskaņā ar KPL 243. panta pirmās daļas 3. punktu var noteikt aizliegumu šīm nelikumīgajām darbībām,» tā L. Sokolova. Ja persona turpina šīs darbības veikt, tad var piemērot vēl kādu stingrāku drošības līdzekli (kādas nodarbošanās aizliegums var būt kā papildus piespiedu līdzeklis kādam citam, piemēram, policijas uzraudzībai). «Atbilstoši iepriekš minētajam tiesībsargājošajām iestādēm ir tiesības novērst šo likuma pārkāpumu, gan pēc FKTK iesnieguma (KPL 369.p.), gan arī, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma 371. pantu, pašas tiesībsargājošās iestādes var uzsākt kriminālprocesu sakarā ar iespējamo noziedzīgo nodarījumu,» tā L. Sokolova un turpina: «Ja FKTK jau ir vērsusies Ekonomikas policijā ar iesniegumu, tad tieši tiesībsargājošajām ie­stādēm ir jāuzdod jautājums par to, kāpēc vēl nav uzsākts kriminālprocess un tā ietvaros noteikts aizliegums šādu nelicencētu pakalpojumu sniegšanai.» Krimināllikums (KL) paredz kriminālatbildību atkarībā no nodarījuma, kāds varētu tikt konstatēts. «Nelikumīgas darbības ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem» - šeit varētu tikt kvalificētas kā darbības, kas saucas «tirgus manipulācijas ar finanšu instrumentiem», tā ir šī panta pirmā daļa; atbildība - brīvības atņemšana līdz 10 gadiem vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēn, algām, konfiscējot mantu vai bez konfiskācijas.

Piramīdas darbības princips ir MMM dolāru iegāde pēc noteikta kursa. Ieguldītājiem atkarībā no ieguldījuma veida tiek solīta peļņa 20-75% apmērā, kā arī dažādi citi papildu bonusi par reģistrāciju, piesaistītajiem cilvēkiem utt. Jaunu klientu piesaistei sociālajos tīklos kompānija pat sola maksāt 20 ASV dolāru katram, kurš no jauna tai pievienojas. Tomēr, pirms ieguldīt, vajadzētu izvērtēt riskus un atcerēties, ka finanšu piramīdas būtība nozīmē to, ka peļņa veidojas no jauno dalībnieku ieguldījumiem. Ja to skaits samazinās, piramīda sāk brukt. Arī MMM savā mājaslapā norāda, ka neko negarantē un ka, iesaistoties tajā, iespējams zaudēt visu naudu, tomēr vienlaikus mēģina potenciālos dalībniekus pārliecināt pievienoties, solot milzīgu peļņu.

«MMM reklamē klasiskos noguldījumus, kuru pieņemšanai ir vajadzīga licence. Ja šādas licences nav, tad persona veic kriminālpārkāpumu - nelicencētu uzņēmējdarbību,» uzsver Latvijas Komercbanku asociācijas padomnieks Kazimirs Šļakota. Viņaprāt, šis ir kārtējais gadījums, kur ierēdņi parāda savu bezatbildību. «Ja gribam kārtību, tad valstij šādā situācijā ir jārīkojas pietiekami asi - tā, lai visiem viss būtu skaidrs, ka nekāda nelicencēta noguldījumu pieņemšana netiks atļauta, bet personas, kuras ar to nodarbojas, saņemtu attiecīgu apsūdzību un sodu,» tā K. Šļakota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

MMM finanšu piramīda sāk reklamēties Facebook

Gunta Kursiša, 19.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīdu būvētājfirma MMM-2011, kura dibināšana saistāma ar bēdīgi slavenā mahinatora Sergeja Mavrodi vārdu, sākusi savus sekotājus meklēt sociālajā tīklā Facebook.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijā uzsāk pirmo krimināllietu saistībā ar finanšu piramīdu MMM-2012

Gunta Kursiša, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Novosibirskas apgabalā Krievijā uzsākta pirmā krimināllieta saistībā ar krāpniecisko finanšu shēmu MMM-2012, vēsta Krievijas mediji.

«Novosibirskas apgabalā Krievijā arvien tiek saņemti iesniegumi no MMM-2012 ieguldītājiem, kas shēmā zaudējuši savu naudu. Saistībā ar vienu no sūdzībām uzsākta krimināllieta, bet saistībā ar citām – tiek veiktas pārbaudes,» citējot atbildīgās amatpersonas, raksta RIA Novosti.

Sankcijas pantā, pēc kura ierosināta krimināllieta, paredz naudas sodu vai arī līdz sešiem mēnešiem ilgu cietumsodu.

Finanšu piramīdas MMM-2012 izveidotājs Sergejs Mavrodi līdzīgu shēmu radīja jau deviņdesmitajos gados, kā arī pagājušajā gadā, radot sistēmu MMM-2011. Šā gada maija beigās viņš paziņoja par jaunas finanšu sistēmas MMM-2012 «laišanu gaisā». MMM-2012 turpina MMM-2011 shēmā aizsākto darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pret Latvijā reklamētās finanšu piramīdas MMM-2011 celtnieku Mavrodi ierosina krimināllietu

Gunta Kursiša, 04.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sakarā ar finanšu piramīdu MMM-2011 pret tās būvētāju Mavrodi Moldāvijā ierosina krimināllietu, vēsta Krievijas mediji. MMM-2011 būvēšanā ar reklāmas palīdzību sociālajos tīklos un Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās tika aicināti pievienoties arī Latvijas iedzīvotāji.

Moldāvijas Nacionālā banka vērsusi valsts iedzīvotāju uzmanību uz «finanšu piramīdas nelikumīgo dabu» un brīdinājusi par risku zaudēt MMM-2011 piramdīdā ieguldītos līdzekļus.

Arī Moldāvijā finanšu piramīda MMM-2011 darbojas, izmantojot internetu. Jau vēstīts, ka piramīdas darbības princips ir MMM dolāru iegāde pēc noteikta kursa. Ieguldītājiem atkarībā no ieguldījuma veida tiek solīta peļņa 20-75% apmērā, kā arī dažādi citi papildu bonusi par reģistrāciju, piesaistītajiem cilvēkiem utt. Jaunu klientu piesaistei sociālajos tīklos kompānija pat sola maksāt 20 ASV dolāru katram, kurš no jauna tai pievienojas. MMM savā mājaslapā norāda, ka neko negarantē un ka, iesaistoties tajā, iespējams zaudēt visu naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mavrodi oficāli paziņo par finanšu piramīdas MMM-2011 krahu; sola naudu atmaksāt

Gunta Kursiša, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīdas MMM-2011 būvnieks Sergejs Mavrodi paziņojis par sava lolojuma krahu, vēsta Krievijas mediji.

«Atjaunot finanšu piramīdas MMM-2011 darbu un atsākt naudas izmaksu pašreizējos apstākļos ir vienkārši neiespējami,» aizvadītajā nedēļas nogalē paziņoja piramīdas izveidotājs Sergejs Mavrodi.

Viņš atgādināja, ka pirms pāris nedēļām piramīdas darbība nonāca «miera režīmā», kura laikā netika izmaksāta nauda. S. Mavrodi pauda, ka līdz ar to ieguldītāji sākuši aktīvi izņemt naudu, informē Lenta.ru.

Saglabājot «miera režīmu» līdz 15. jūnijam, S. Mavrodi ir pildījis vienu no saviem solījumiem, tomēr patlaban nav skaidrs, vai tiks pildīti arī citi solījumi, raksta medijs. Iepriekš S. Mavrodi pauda, ka pēc šīs piramīdas darba beigām tiks sākta jaunas piramīdas būvniecība. «Ir jāspēj raudzīties patiesībai acīs, lai cik rūgta tā arī nebūtu,» norādīja piramīdas būvnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bēdīgi slavenā Auseklīša līdzinieks MMM 2011 sāk aicināt jaunus dalībniekus Twitter

Gunta Kursiša, 22.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelicencētais uzņēmums MMM 2011, kas piedāvā Latvijas iedzīvotājiem noguldīt naudu, solot līdz 75% peļņu mēnesī un, iespējams, Latvijā mēģina būvēt finanšu piramīdu, līdzīgi kā deviņdesmito gadu sākumā dibinātās firmas Auseklītis un Colla, uzsākusi savas gaitas sociālajā tīklā Twitter, kur stāsta, ka kāds Latvijas iedzīvotājs jau vienā mēnesī ir nopelnījis 2000 latus, tomēr MMM 2011 dalībnieku skaits nepārsniedz simtu, novēroja Db.lv.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piecas MMM reklāmas vēl gozējas pieturās; sods var sasniegt 10 tūkst. Ls

Gunta Kursiša, 16.03.2012

Sabiedriskās transporta pieturvietā Kr. Valdemāra ielā bija izvietota biedrības MMM 2011 klubs, kuras mērķis ir finanšu piramīdu popularizēšana, reklāma.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban vēl piecās Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās nav noņemtas finanšu piramīdu būvētāju firmas MMM-2011 reklāmas, un par to sastādīti administratīvie akti, ko izskatīs Administratīvā komisija, Db.lv stāstīja Rīgas Pilsētas būvvaldes vadītāja palīdze Ieva Luste.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MMM 2011 klubā esot iesaistījušies jau vairāk nekā 10 000 Latvijas iedzīvotāju, tuvākajā laikā plānots atvērt 26 reģionālos klubus un dubultot dalībnieku skaitu.

To sarunā ar DB atklāj MMM 2011 klubs darbības koordinators Latvijā Jevgeņijs Roščins. Viņš plāno, ka visās Latvijas lielākajās pilsētā būs MMM 2011 klubi, kurus organizēs vietējie cilvēki. Arī Rīgā ir plānoti septiņi MMM 2011 Klubi, kā rezultātā to dalībnieku skaits varētu pieaugt pat līdz 20 000, turklāt tiek solīta arī reklāmas kampaņa. Jevgeņijam Roščinam līdz šim ne tiesībaisardzības, ne arī kādas citas atbildīgas iestādes nekādus jautājumus neesot uzdevušas. «Ne no viena neslēpjos un visi, kuriem ir vajadzība vai interese, var mani atrast, jo normatvos aktus ievēroju un neko nelikumīgu nedaru,» tā MMM 2011 klubu darbības koordinātors Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas būvvalde: lielākajai daļai MMM-2011 reklāmu šodienas laikā jāpazūd

Gunta Kursiša, 12.03.2012

Sabiedriskās transporta pieturvietā Merķeļa ielā izvietota biedrības MMM 2011 klubs, kuras mērķis ir finanšu piramīdu popularizēšana, reklāma.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Firmas MMM-2011, kuras mērķis ir nodarboties ar finanšu piramīdu celšanu, reklāmām no Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietām pirmdien, 12. martā, būtu jāpazūd. Tas notiks tādēļ, ka beigsies MMM-2011 saskaņojuma termiņš ar Rīgas būvvaldi, savukārt reklāma Krasta ielā būs redzama līdz 30. martam, Db.lv stāstīja Būvvaldes vadītāja palīdze Ieva Luste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Maskavā arestēts finanšu piramīdas MMM-2011 būvētājs Mavrodi

Gunta Kursiša, 15.03.2012

Sabiedriskās transporta pieturvietā Kr. Valdemāra ielā, Rīgā, no 5. līdz 12. martam bija izvietota biedrības MMM 2011 klubs, kuras mērķis ir finanšu piramīdu popularizēšana, reklāma.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavā par iepriekš piešķirtās soda naudas tūkstoš rubļu (aptuveni 20 latu) apmērā neapmaksāšanu uz piecām diennaktīm arestēts finanšu piramīdu būvētājs Sergejs Mavrodi, vēsta RIA Novosti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PTAC par maldināšanu un MMM reklamēšanu internetā fiziskai personai uzliek 300 latu sodu

LETA, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 300 latu sodu kādai fiziskai personai par maldinošas komercprakses īstenošanu interneta mājaslapā, kas saistīta ar Sergeja Mavrodi veidoto Krievijas visu laiku lielāko finanšu piramīdu MMM, informē PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Krievijas visu laiku lielākā finanšu piramīda MMM atjaunotā variantā turpina darboties Latvijā bez šai darbībai nepieciešamās licences. Pagājušā gada nogalē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā nonākusi informācija par nelicencētu ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā, ko veic uzņēmums ar nosaukumu MMM-2011, kura dibinātājs ir Mavrodi. Viņš 2011.gada janvārī paziņoja par jaunas investīciju programmas dibināšanu, solot tās dalībniekiem ikmēneša ieņēmumus 20% līdz 30% apjomā.

PTAC maldinošas komercprakses īstenošanu inkriminējis mājaslapas ienakumuplans.lv izveidotājam un uzturētājam - fiziskai personai, kuras identitāti, norādot uz personas datu aizsardzības likuma normām, centra pārstāve Gertmane atteicās atklāt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar nodokļu nemaksāšanu, Krievijas tiesībsargājošās institūcijas Maskavā atkārtoti aizturējušas skandalozi pazīstamo finanšu piramīdas MMM veidotāju Sergeju Mavrodi, vēsta RIA Novosti.

Par S. Mavrodi aizturēšanu aģentūrai Rapsi pavēstījis Oļegs Celevičs, kas ir viens no MMM veidotāja advokātiem. «Saskaņā ar manā rīcībā esošo informāciju viņš patiešām ir aizturēts. Tas noticis šodien,» sacīja S. Mavrodi aizstāvis.

O. Celevičš norādīja, ka S. Mavrodi tikšot nogādāts uz tiesu. «Tas notiks saistībā ar vienu no administratīvājām lietām, kuras saistītas ar Sergeju Panteleviču [Mavrodi],» skaidroja advokāts. S. Mavrodi tiek apsūdzēts par «izvairīšanos no administratīvā soda pildīšanas» - soda naudas nemaksāšanas. Saskaņā ar Krievijas Administratīvo kodeksu šādu rīcību var sodīt ar arestu, vēsta RIA Novosti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

MMM finanšu piramīda sola ieguldītājiem peļņu 20-75% apmērā, bet atbildīgās iestādes pagaidām nespēj liegt tai piesaistīt ieguldījumus, piektdien vēsta laikraksts Dienas bizness.

Sergeja Mavrodi finanšu piramīdas impērija plešas Latvijā, jo MMM no vienkāršu lapiņu reklāmas ir pārgājusi uz lielajiem plakātiem, bet valsts iestādes pagaidām plāta rokas. Piramīdas dibinātājs ir Sergejs Mavrodi, kura jau iepriekš radītās tāda paša nosaukuma finanšu piramīdas sabrukums 90. gadu vidū izputināja miljoniem Krievijas iedzīvotāju. Apsūdzībās par krāpšanu viņš tika arestēts 2003. gadā, bet 2007. gadā atbrīvots, un atkal izveidojis līdzīgu organizāciju.

MMM pārstāvji ir tikušies arī ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ekspertiem, taču neesot runāts par licences saņemšanu, skaidro FKTK pārstāve Ieva Upleja. Komisija ir saskatījusi MMM veiktajās aktivitātēs finanšu piramīdas pazīmes un par to brīdinājusi sabiedrību ar mediju starpniecību. Tomēr I. Upleja uzsver, ka Latvijā nav tiesību normu, kas aizliegtu finanšu piramīdas izveidošanu. Finanšu piramīdas mērķis ir īsā laikā gūt maksimālu peļņu no arvien jauniem shēmas dalībniekiem, kā rezultātā vienīgie ieguvēji īstermiņā būs paši sākotnējie shēmas dalībnieki, bet vēlāk iesaistījušies dalībnieki zaudēs visu ieguldīto, paliekot bez jebkādām garantijām. Agrāk vai vēlāk finanšu piramīda vienmēr sabrūk, jo tai nav citu peļņas gūšanas avotu, kā tikai jaunu dalībnieku piesaistīšana un to spēja nosegt sākuma dalībnieku peļņu. Piramīdas sabrukšanas gadījumā, ja «jaunākie» dalībnieki zaudē visu ieguldīto naudu, «senākie» dalībnieki var tikt saukti pie atbildības par krāpšanu. Lai arī FKTK apgalvo, ka piesaistīt iedzīvotāju noguldījumus Latvijā ir atļauts darīt tikai komisijas licencētām kredītiestādēm un krājaizdevu sabiedrībām, patlaban nekādas sankcijas pret MMM pārstāvjiem veikt nav iespējams, jo, lai personas sauktu atbildības par krāpšanu, ir nepieciešams kāds cietušais, kas šajā gadījumā būtu persona, kas zaudējusi naudu. Taču, kamēr policijai nav informācijas par šādām personām, trūkst nozieguma sastāva, lai kādu sauktu pie atbildības. Komisija gan ir informējusi arī Valsts policiju par visiem gadījumiem, kad tiek mēģināts piesaistīt noguldījumus vai veikt ieguldījumus bez attiecīgas licences.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piramīda MMM-2011 pārtrauc naudas izmaksu; Mavrodi sāk jaunas piramīdas būvniecību

Gunta Kursiša, 31.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīdas MMM-2011 dibinātājs Sergejs Mavrodi pārtraucis naudas izmaksu finanšu sistēmas dalībniekiem. S. Mavrodi to nodēvējis par piramīdas «miera režīmu» un paziņojis par jaunas finanšu piramīdas izveidi, vēsta Krievijas mediji.

Naudas plūsmas izmaksa pārtraukta līdz 15. jūnijam, un arī pēc tās atjaunošanas naudas izmaksa būs «ārkārtēji ierobežota», sīkāk nepaskaidrojot, kas ar to domāts, raksta RIA Novosti (РИА Новости). Tāpat patlaban jau ir pārtraukta MMM biroju Ukrainā darbība.

Jaunā finanšu piramīda, ko uzsācis būvēt S. Mavrodi, nosaukta līdzīgi kā iepriekšējā – MMM-2012. Finanšu piramīdām MMM veltītajā portālā S. Mavrodi raksta, ka šis posms ir «miera režīms», un atgādina finanšu piramīdas noteikumu 18. punktā minēto, ka pastāv naudas izmaksu pārtraukšanas iespējamība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā uzdarbojas firma, kas iet bēdīgi slavenā Auseklīša pēdās

Lelde Petrāne, 11.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā kāda firma ar nosaukumu MMM 2011 piedāvā Latvijas iedzīvotājiem noguldīt naudu, piesolot augstus procentus, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Tas norāda - jau pērn dažādos interneta portālos varējām lasīt, ka ikviens, kurš no 2011. gada 12. decembra līdz 2012. gada 15. janvārim noguldīs naudu MMM 2011, saņems 25% no ieguldītās summas. Šādi procenti turklāt tiek solīti par ikkatru nākamo ieguldīto naudas summu. Noguldot naudu depozītā, savukārt tiek solīti pat līdz 75% no noguldītās summas.

MMM 2011 vilina arī banku kredītu parādos iestigušos. Piemēram, noguldot beztermiņa depozītā 1000 ASV dolāru, tiek solīti 20% mēnesī jeb 200 ASV dolāri, kurus noguldītājs pēc tam var iemaksāt bankā parāda dzēšanai. Tāpat tiek gādāts arī par daudzbērnu māmiņām, pensionāriem, invalīdiem, kam paredzēti papildu procenti. Visiem, kas pieteiksies piedāvājumam, kā rakstīts reklāmā, «tāpat vien, bez kaut kādām saistībām» dāvanā apsolīti 20 ASV dolāri, informē laikraksts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīdas MMM atzars Latvijā pēkšņi vairs nevēlas reģistrēties kā biedrība MMM 2011 Klubs.

Tas atsaucis savu reģistrācijas iesniegumu Uzņēmumu reģistrā (UR). «Jā, MMM 2011 Klubs pilnvarotās personas ir izņēmušas agrāk iesniegtos reģistrācijas dokumentus Biedrību un nodibinājumu reģistrā,» sarunā ar DB apliecina UR galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Viņš atgādina, ka Uzņēmumu reģistrs šīs biedrības reģistrāciju atlicis līdz 16. aprīlim un lūdzis FKTK viedokli. DB jau rakstīja, ka UR iesniegtie biedrības MMM 2011 Klubs norādītie mērķi ir attīstīt un popularizēt finanšu piramīdas darbību Latvijā, sadarboties ar citiem finanšu piramīdu klubiem.

Biedrība MMM 2011 Klubs savu iesniegumu iesniegusi reģistrācijai 24. 02.2012., taču UR valsts notārs nolēmis, ka lēmuma pieņemšanai nepieciešama papildu izpēte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Policija vēro finanšu piramīdu veidotājus

BNS, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija seko līdzi finanšu piramīdu veidotājiem MMM–2011, un pašlaik likumsargi pārbauda informāciju par iespējamām nelikumībām.

«Valsts policija rūpīgi seko līdzi visām aktivitātēm, kas saistītas ar MMM–2011 darbību Latvijā. Pašlaik tiek pārbaudīta policijas rīcībā esošā informācija par iespējamām pretlikumīgām darbībām, pēc kā tiks lemts par nepieciešamību sākt kriminālprocesu,» aģentūrai BNS teica Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse.

Uzņēmumu reģistrā iepriekš bija iesniegts pieteikums dibināt jaunu biedrību – MMM 2011 Klubs, kuras mērķis būs nodarboties ar finanšu piramīdu popularizēšanu, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Beigās tomēr Uzņēmumu reģistrā atsaukts pieteikums par biedrības MMM 2011 Klubs reģistrēšanu, aģentūrai BNSapliecināja Uzņēmumu reģistrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīda MMM-2011 iekļuvusi augsta riska zonā un varētu sabrukt pēc pāris mēnešiem, raksta Газета.ру, kas apkopojusi četrus dažādus piramīdas sabrukšanas scenārijus.

Saskaņā ar piramdīdas izveidotāja Sergeja Mavrodi portālā ievietoto informāciju, finanšu piramīdai ir pievienojušies aptuveni 35 miljoni cilvēku. Pat, ja piramīdai pievienojušos cilvēku skaits ir desmit reizes mazāks, tā ir unikāla parādība Krievijas ekonomikā, raksta medijs. Jāatgādina, ka finanšu piramīda MMM-2011 darbojas arī Latvijā, un patlaban Saeimā plāno virzīt grozījumus likumos, lai aizliegtu krāpniecisku finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību.

Kopumā MMM-2011 piramīdai ir atvērti 600 biroji 16 valstīs, un internetā atrodami 460 blogi saistībā ar šīs finanšu piramīdas darbību, vēsta medijs, kas arī apkopojis četrus iespējamus piramīdas sabrukuma scenārijus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā nule izvirzītā apsūdzība un sāktā izmeklēšana par finanšu piramīdu MMM-2011. Tās sakarā līdzīgi kā Latvijā un citviet izskan Sergeja Mavrodi vārds, tomēr tiesvedība nav pret viņu, bet gan «neidentificētu personu grupu».

Jeļcina mežonīgā kapitālisma laikā S. Mavrodi 1994. gadā no februāra līdz jūlijam pamanījās par muļķiem pataisīt apmēram 10 miljonus līdzpilsoņu, ieskaitot pulciņu slavenību. Shēmā iesaistītā naudas masa pusotra miljarda dolāru vērtībā pārsniedza tobrīd notiekošās oficiālās privatizācijas programmas apmērus.

Tolaik Mavrodi pamanījās ilgstoši izvairīties no atbildības, slēpjoties aiz parlamenta deputāta imunitātes. Šoreiz 56 gadus vecais Sočos dzimušais matemātiķis ir mācījies no kļūdām un rīkojas krietni piesardzīgāk. Pirmām kārtām MMM-2011 nav juridiska persona, un attiecīgi to nevar saukt pie atbildības. Afēras nauda ir tikusi pārskaitīta tikai starp iesaistīto personu privātajiem kontiem caur interneta maksājumu sistēmu WebMoney, un, kā to RIA Novosti komentē Mavrodi advokāts, «katram pilsonim ir tiesības ar savu naudu darīt, ko vien tas grib: sadedzināt, taisīt lidmašīnītes – jebko». Savukārt Mavrodi pats nekur oficiāli nefigurē kā MMM-2011 rīkotājs, bet tikai sniedz finanšu konsultanta «privātas rekomendācijas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strauji nemainīs likumdošanu finanšu piramīdu ierobežošanai

Elīna Pankovska, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav nepieciešams strauji mainīt likumdošanu, lai tiktu ierobežota finanšu piramīdu veidošana. Tā uzskata Saeimas Pieprasījuma komisijas pieaicinātie eksperti.

Jāatgādina, ka šis jautājums aktualizējās pēc tam, kad Latvijā Sergeja Mavrodi finanšu piramīdas impērija sāka plesties un MMM no vienkāršu lapiņu reklāmas pārgājusi uz lielajiem plakātiem. Piramīdas dibinātājs ir S. Mavrodi, kura jau iepriekš radītās tāda paša nosaukuma finanšu piramīdas sabrukums 90. gadu vidū izputināja miljoniem Krievijas iedzīvotāju.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvis Jānis Brazovskis norādīja, ka aptauju dati liecina, ka aptuveni 93% Latvijas iedzīvotāju negrasās iesaistīties finanšu piramīdās.

FKTK uzskata, ka viens no galvenajiem aspektiem šādās situācijās ir skaidrojošais darbs, proti, sabiedrībai ir jāskaidro, kāpēc nevajadzētu iesaistīties šādās finanšu piramīdā un ieguldīt tur naudu. Kā arī vienmēr būšot daļa cilvēku, kas iesaistīsies un ieguldīs 200 līdz 300 Ls, un pret to cīnīties nebūs iespējams. J. Brazovskis norādīja, ka tie pārsvarā esot viņa vecuma vīrieši, kuriem ir spēlmaņa profils. Viņš piebilst, ka ir daļa ļaužu, kas vēlas riskēt un tur neko nevar darīt – ne ar likumu, ne arī ar skaidrošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Laika stars vadītājs: valstij nekavējoties jāiejaucas MMM-2011 finanšu mahinācijās

Dienas Bizness, 10.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepieņemams ir publiski paustais uzskats, ka katram cilvēkam pašam ir kritiski jāizvērtē finanšu iestāžu darbība, un valstij ir jāpārtrauc finanšu mahinācijas, ko Latvijā un citviet īsteno biedrība MMM-2011, kuras darbībās jaušamas finanšu piramīdai raksturīgas krāpnieciskas pazīmes.

Šādu uzskatu pauž korporatīvo finanšu kompānijas Laika stars valdes priekšsēdētājs Vadims Jerošenko.

«Interneta resursi un aktivitātes sociālajos tīklos norāda, ka MMM atbalstītāju un ieguldītāju skaits Latvijā ir ievērojams, neņemot vērā plašsaziņas līdzekļos izskanējušos brīdinājumus par piramīdas krāpnieciskām pazīmēm. Jāuzsver, ka lielākoties šādu krāpniecisku shēmu upuri ir sociāli vismazāk aizsargātās grupas, piemēram, pensionāri un cilvēki ar zemu izglītības līmeni, kuri ir ne tikai vieglāk ietekmējami, bet arī nevar objektīvi izvērtēt finanšu piramīdas draudus,» savu uzskatu skaidro V. Jerošenko.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu piramīdu darījumos iesaistīties nevēlas

Lelde Petrāne, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

87% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka valsts institūcijām nebūtu jāatļauj biedrības MMM 2011 KLUBS dibināšana Latvijā. Absolūtais vairākums norāda, ka neapsvērtu iespēju piedalīties finanšu piramīdu darījumos.

Finanšu piramīdu kompānija MMM nolēmusi popularizēt savu darbību Latvijā un dibināt biedrību MMM 2011 KLUBS.

Kompānija MMM savu darbību balsta uz finanšu piramīdas principiem, solot dalībniekiem procentuāli augstus ieguvumus no ieguldītajiem līdzekļiem. Kompānija tiek saistīta ar finanšu krāpniecību, un tās bijušais vadītājs Sergejs Mavrodi ir tiesāts par finanšu mahinācijām. Absolūtais vairākums (87%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka Latvijas valsts institūcijām nebūtu jāatļauj biedrības MMM 2011 KLUBS dibināšana Latvijā (17% - drīzāk nebūtu jāatļauj; 70% - noteikti nebūtu jāatļauj biedrības dibināšana Latvijā). To atklāj tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras TNS Latvia sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, martā veiktais pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Katrs pats savas nelaimes kalējs jeb noguldījumi piramīdās

Dienas Bizness, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard02(406).jpg

Kad plašsaziņas līdzekļi, tostarp DB, bija sacēluši brēku par savulaik slavenākā Krievijas krāpnieka Sergeja Mavrodi aktivitātēm, mēģinot reanimēt kādreiz slaveno kantori MMM (šoreiz ar nosaukumu MMM-2011), kad pašā Krievijā viņu uz laiku atkal ieslēdza rokudzelžos, bet Baltkrievijā aizliedza MMM-2011 darbības, par šo tēmu nolēma apspriesties arī Saeimas Pieprasījumu komisija.

Varētu jau teikt - labāk vēlu nekā nekad, ja vien šīs komisijas apspriešanās ar atbildīgo valsts institūciju pārstāvjiem rezultāts nebūtu vienošanās, ka nekādas izmaiņas Latvijas likumdošanā, kas aizliegtu finanšu piramīdu darbību, nav nepieciešamas. Protams, ir nolemts vēl kaut kad apspriesties, šo jautājumu izvērtēt, domāt kādu priekšlikumu utt. Diemžēl Latvijas līdzšinējā pieredze gan liecina - ja tiek nolemts par kaut ko spriest kādā īpašā grupā, tas jau nereti lielā mērā nozīmē, ka attiecīgais jautājums ir «norakts». Taisnības labad gan jāpiebilst, ka mūsu tā dēvētie tautas kalpi ir nolēmuši, ka sabiedrību vajagot informēt par finanšu piramīdām. Varētu teikt, ka tas viss ir smieklīgi, bet faktiski tas tikai norāda, cik vājā līmenī ir to cilvēku uztvere, kas lemj par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem. Protams, cilvēkiem nevajag dot savu naudu krāpniekiem - tas ir skaidrs pat maziem bērniem. Taču tikpat labi var teikt, ka veikalos nevajag aizliegt tirgot pārtikas produktus, kuriem ir beidzies derīguma termiņš, jo katrs pircējs taču pats var izlasīt attiecīgo datumu uz iepakojuma un izlemt - ir vēlme riskēt pašam ar savu veselību vai tomēr nav. Un vispār - desu pirms pirkšanas var arī apostīt…

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neba nu pirmā reize, kad nepatikšanās nonācis žiperis mēģina piekopt aizsardzības ar uzbrukumu taktiku, bet tā nu ir sanācis arī krāpnieciskās finanšu shēmas MMM smadzeņu centram Sergejam Mavrodi.

Laikraksts Kommersant ziņo, ka viņš kļuvis par Kurskā dibinātās Viskrievijas politiskās partijas MMM priekšsēdētāju. DB jau rakstījis, ka Mavrodi maija beigās Krievijā apsūdzēts nelikumīgā uzņēmējdarbībā un krāpšanā. Finanšu piramīda MMM savā pēdējā «inkarnācijā», kas sagruva jūnija sākumā, darbojās arī Latvijā.

Laikraksts ziņo, ka jaunās partijas dibināšanas kongresā ar ambiciozo nosaukumu Mēs mainām pasauli piedalījušies delegāti no gandrīz 50 Krievijas reģioniem. Īsteni marksistiskā garā tā dalībnieki vienojušies, ka MMM galvenais politiskais uzdevums ir taisnīga esošo līdzekļu pārdale un to racionāla izmantošana. Tāpat no finanšu par «politisko piramīdu» pārtapušā veidojuma uzdevums būs rūpes par apkārtējiem. Krievu prese maija beigās gan ziņoja, ka Mavrodi līdzšinējās aktivitātes ne vienu vien ir novedušas līdz pašnāvībai un/vai bankrotam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apmēram ap to pašu laiku, kad Latvija piedzīvoja tā saukto Bankas Baltija epopeju, Krievijā daudz lielākā apmērā plosījās Sergeja Mavrodi dibinātā kompānija MMM, no šīs kaimiņvalsts iedzīvotājiem kopumā izkrāpjot ap 250 miljardiem rubļu.

Krievijas varas iestādes panāca Mavrodi notiesāšanu par krāpniecību, pāris reizes pa neilgam laika posmam liekot šim cilvēkam laiku pavadīt nebrīvē, taču pats galvenais - liedza veikt finanšu darbību. Saprazdams, ka Krievijā, pamēģinot veikt līdzīgas darbības, varētu atkal nokļūt aiz restēm, turklāt uz daudz ilgāku laiku, Mavrodi sāka darboties citā valstī. Nevis, piemēram, Salvadorā, Kambodžā vai Ekvadorā, bet gan daudz tuvāk Krievzemei - Latvijā. Paradoksāli, protams, bet fakts, it īpaši jau ņemot vērā, ka, atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atziņai, atjaunotais MMM ar nosaukumu MMM-2011 pilnīgā mierā šeit veic nelicencētu pakalpojumu sniegšanu, ko, vienkārši sakot, jādēvē par kārtējo finanšu piramīdu - vismaz tādas pazīmes esot. Tātad - kamēr banku darbību uzrauga FKTK, pasākumu, kam ir finanšu piramīdas pazīmes, neuzrauga neviens. Bail pat iedomāties, kas notiks brīdī, kad to sapratīs visi iespējamie mahinatori, kuri tādā veidā ir raduši nopelnīt sev naudiņu. Kā tad darbojas šādas shēmas… Galvenais mērķis ir piramīdas dibinātājiem gūt naudu no cilvēkiem, kas tai būs pievienojušies ne gluži pirmajās rindās, un tās darbība balstās tikai uz tās spēju piesaistīt arvien jaunus dalībniekus. Vairs nespējot piesaistīt jaunus dalībniekus, beidz pastāvēt arī pati finanšu piramīda, un tie dalībnieki, kas pievienojušies piramīdai kā pēdējie, savus līdzekļus pilnībā zaudē. Vienkārši sakot, vinnētāji atrodas tikai pašā piramīdas spicē, bet visi pārējie ir zaudētāji. Un Latvijā šobrīd mierīgi strādā uzņēmums, kurš realizē šādas darbības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno bloķēt krāpniecisko finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību

Gunta Kursiša, 16.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimā virzīs grozījumus virknē likumu, lai aizliegtu krāpniecisku finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību.

Šāds lēmums pieņemts, turpinot diskusiju ar ekspertiem par finanšu piramīdu darbību Latvijā un ņemot vērā plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju saistībā ar organizācijas MMM plāniem Latvijas teritorijā atvērt 27 birojus.

«Tiek veidota nacionāla mēroga nelikumīga un nelegāla struktūra. Organizācija nav reģistrēta, un tās darbības mērķi nav zināmi, tāpēc jāturpina strādāt pie nopietnākas situācijas analīzes,» satraukumu par MMM plāniem pauda Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

Savukārt uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis pauda viedokli, ka MMM reģistrācija būtu atsakāma tās statūtos un pieteikumā norādīto darbības mērķu dēļ, jo tie ir pretrunā likumam. Tomēr uzņēmumi reģistrācijas dokumentos var norādīt arī citus darbības mērķus, nepieminot finanšu piramīdu veidošanu, un pašlaik normatīvie akti komersantiem neuzliek pienākumu reģistrējoties norādīt darbības mērķus. Tādējādi Uzņēmumu reģistram nav pamata atteikt reģistrāciju. Tiesībsargājošajām un finanšu tirgus uzraudzības iestādēm vajadzētu stingrāk sekot jau reģistrētu subjektu aktivitātēm, norādīja R. Balodis.

Komentāri

Pievienot komentāru