Pasaulē

Krievijā uzsāk pirmo krimināllietu saistībā ar finanšu piramīdu MMM-2012

Gunta Kursiša, 01.11.2012

Jaunākais izdevums

Novosibirskas apgabalā Krievijā uzsākta pirmā krimināllieta saistībā ar krāpniecisko finanšu shēmu MMM-2012, vēsta Krievijas mediji.

«Novosibirskas apgabalā Krievijā arvien tiek saņemti iesniegumi no MMM-2012 ieguldītājiem, kas shēmā zaudējuši savu naudu. Saistībā ar vienu no sūdzībām uzsākta krimināllieta, bet saistībā ar citām – tiek veiktas pārbaudes,» citējot atbildīgās amatpersonas, raksta RIA Novosti.

Sankcijas pantā, pēc kura ierosināta krimināllieta, paredz naudas sodu vai arī līdz sešiem mēnešiem ilgu cietumsodu.

Finanšu piramīdas MMM-2012 izveidotājs Sergejs Mavrodi līdzīgu shēmu radīja jau deviņdesmitajos gados, kā arī pagājušajā gadā, radot sistēmu MMM-2011. Šā gada maija beigās viņš paziņoja par jaunas finanšu sistēmas MMM-2012 «laišanu gaisā». MMM-2012 turpina MMM-2011 shēmā aizsākto darbību.

Krievijas Federatīvais pretmonopola dienests atzina shēmu MMM-2011 par finanšu piramīdu.

Jau ziņots, ka šā gada septembra otrajā pusē piramīdas MMM «smadzeņu centrs» Sergejs Mavrodi Kurskā dibinājis Viskrievijas politisko partiju MMM un kļuvis par tās priekšsēdētāju.

Latvijā saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar MMM-2011 darbību pēc šīs vasaras Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem tika uzsākti divi kriminālprocesi. Latvijā par šādu noziedzīgu nodarījumu iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai mantas konfiskāciju, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību no diviem līdz pieciem gadiem. Jau ziņots, ka piramīda MMM-2011 sabruka šā gada jūnijā, taču drīz pēc tam darbu sāka shēma MMM-2012.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Mavrodi oficāli paziņo par finanšu piramīdas MMM-2011 krahu; sola naudu atmaksāt

Gunta Kursiša, 18.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīdas MMM-2011 būvnieks Sergejs Mavrodi paziņojis par sava lolojuma krahu, vēsta Krievijas mediji.

«Atjaunot finanšu piramīdas MMM-2011 darbu un atsākt naudas izmaksu pašreizējos apstākļos ir vienkārši neiespējami,» aizvadītajā nedēļas nogalē paziņoja piramīdas izveidotājs Sergejs Mavrodi.

Viņš atgādināja, ka pirms pāris nedēļām piramīdas darbība nonāca «miera režīmā», kura laikā netika izmaksāta nauda. S. Mavrodi pauda, ka līdz ar to ieguldītāji sākuši aktīvi izņemt naudu, informē Lenta.ru.

Saglabājot «miera režīmu» līdz 15. jūnijam, S. Mavrodi ir pildījis vienu no saviem solījumiem, tomēr patlaban nav skaidrs, vai tiks pildīti arī citi solījumi, raksta medijs. Iepriekš S. Mavrodi pauda, ka pēc šīs piramīdas darba beigām tiks sākta jaunas piramīdas būvniecība. «Ir jāspēj raudzīties patiesībai acīs, lai cik rūgta tā arī nebūtu,» norādīja piramīdas būvnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PTAC par maldināšanu un MMM reklamēšanu internetā fiziskai personai uzliek 300 latu sodu

LETA, 04.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis 300 latu sodu kādai fiziskai personai par maldinošas komercprakses īstenošanu interneta mājaslapā, kas saistīta ar Sergeja Mavrodi veidoto Krievijas visu laiku lielāko finanšu piramīdu MMM, informē PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

Krievijas visu laiku lielākā finanšu piramīda MMM atjaunotā variantā turpina darboties Latvijā bez šai darbībai nepieciešamās licences. Pagājušā gada nogalē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā nonākusi informācija par nelicencētu ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā, ko veic uzņēmums ar nosaukumu MMM-2011, kura dibinātājs ir Mavrodi. Viņš 2011.gada janvārī paziņoja par jaunas investīciju programmas dibināšanu, solot tās dalībniekiem ikmēneša ieņēmumus 20% līdz 30% apjomā.

PTAC maldinošas komercprakses īstenošanu inkriminējis mājaslapas ienakumuplans.lv izveidotājam un uzturētājam - fiziskai personai, kuras identitāti, norādot uz personas datu aizsardzības likuma normām, centra pārstāve Gertmane atteicās atklāt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Piramīda MMM-2011 pārtrauc naudas izmaksu; Mavrodi sāk jaunas piramīdas būvniecību

Gunta Kursiša, 31.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīdas MMM-2011 dibinātājs Sergejs Mavrodi pārtraucis naudas izmaksu finanšu sistēmas dalībniekiem. S. Mavrodi to nodēvējis par piramīdas «miera režīmu» un paziņojis par jaunas finanšu piramīdas izveidi, vēsta Krievijas mediji.

Naudas plūsmas izmaksa pārtraukta līdz 15. jūnijam, un arī pēc tās atjaunošanas naudas izmaksa būs «ārkārtēji ierobežota», sīkāk nepaskaidrojot, kas ar to domāts, raksta RIA Novosti (РИА Новости). Tāpat patlaban jau ir pārtraukta MMM biroju Ukrainā darbība.

Jaunā finanšu piramīda, ko uzsācis būvēt S. Mavrodi, nosaukta līdzīgi kā iepriekšējā – MMM-2012. Finanšu piramīdām MMM veltītajā portālā S. Mavrodi raksta, ka šis posms ir «miera režīms», un atgādina finanšu piramīdas noteikumu 18. punktā minēto, ka pastāv naudas izmaksu pārtraukšanas iespējamība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijā nule izvirzītā apsūdzība un sāktā izmeklēšana par finanšu piramīdu MMM-2011. Tās sakarā līdzīgi kā Latvijā un citviet izskan Sergeja Mavrodi vārds, tomēr tiesvedība nav pret viņu, bet gan «neidentificētu personu grupu».

Jeļcina mežonīgā kapitālisma laikā S. Mavrodi 1994. gadā no februāra līdz jūlijam pamanījās par muļķiem pataisīt apmēram 10 miljonus līdzpilsoņu, ieskaitot pulciņu slavenību. Shēmā iesaistītā naudas masa pusotra miljarda dolāru vērtībā pārsniedza tobrīd notiekošās oficiālās privatizācijas programmas apmērus.

Tolaik Mavrodi pamanījās ilgstoši izvairīties no atbildības, slēpjoties aiz parlamenta deputāta imunitātes. Šoreiz 56 gadus vecais Sočos dzimušais matemātiķis ir mācījies no kļūdām un rīkojas krietni piesardzīgāk. Pirmām kārtām MMM-2011 nav juridiska persona, un attiecīgi to nevar saukt pie atbildības. Afēras nauda ir tikusi pārskaitīta tikai starp iesaistīto personu privātajiem kontiem caur interneta maksājumu sistēmu WebMoney, un, kā to RIA Novosti komentē Mavrodi advokāts, «katram pilsonim ir tiesības ar savu naudu darīt, ko vien tas grib: sadedzināt, taisīt lidmašīnītes – jebko». Savukārt Mavrodi pats nekur oficiāli nefigurē kā MMM-2011 rīkotājs, bet tikai sniedz finanšu konsultanta «privātas rekomendācijas».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Plāno bloķēt krāpniecisko finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību

Gunta Kursiša, 16.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimā virzīs grozījumus virknē likumu, lai aizliegtu krāpniecisku finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību.

Šāds lēmums pieņemts, turpinot diskusiju ar ekspertiem par finanšu piramīdu darbību Latvijā un ņemot vērā plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju saistībā ar organizācijas MMM plāniem Latvijas teritorijā atvērt 27 birojus.

«Tiek veidota nacionāla mēroga nelikumīga un nelegāla struktūra. Organizācija nav reģistrēta, un tās darbības mērķi nav zināmi, tāpēc jāturpina strādāt pie nopietnākas situācijas analīzes,» satraukumu par MMM plāniem pauda Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks.

Savukārt uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Ringolds Balodis pauda viedokli, ka MMM reģistrācija būtu atsakāma tās statūtos un pieteikumā norādīto darbības mērķu dēļ, jo tie ir pretrunā likumam. Tomēr uzņēmumi reģistrācijas dokumentos var norādīt arī citus darbības mērķus, nepieminot finanšu piramīdu veidošanu, un pašlaik normatīvie akti komersantiem neuzliek pienākumu reģistrējoties norādīt darbības mērķus. Tādējādi Uzņēmumu reģistram nav pamata atteikt reģistrāciju. Tiesībsargājošajām un finanšu tirgus uzraudzības iestādēm vajadzētu stingrāk sekot jau reģistrētu subjektu aktivitātēm, norādīja R. Balodis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu piramīda MMM-2011 iekļuvusi augsta riska zonā un varētu sabrukt pēc pāris mēnešiem, raksta Газета.ру, kas apkopojusi četrus dažādus piramīdas sabrukšanas scenārijus.

Saskaņā ar piramdīdas izveidotāja Sergeja Mavrodi portālā ievietoto informāciju, finanšu piramīdai ir pievienojušies aptuveni 35 miljoni cilvēku. Pat, ja piramīdai pievienojušos cilvēku skaits ir desmit reizes mazāks, tā ir unikāla parādība Krievijas ekonomikā, raksta medijs. Jāatgādina, ka finanšu piramīda MMM-2011 darbojas arī Latvijā, un patlaban Saeimā plāno virzīt grozījumus likumos, lai aizliegtu krāpniecisku finanšu piramīdu reģistrāciju un darbību.

Kopumā MMM-2011 piramīdai ir atvērti 600 biroji 16 valstīs, un internetā atrodami 460 blogi saistībā ar šīs finanšu piramīdas darbību, vēsta medijs, kas arī apkopojis četrus iespējamus piramīdas sabrukuma scenārijus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neba nu pirmā reize, kad nepatikšanās nonācis žiperis mēģina piekopt aizsardzības ar uzbrukumu taktiku, bet tā nu ir sanācis arī krāpnieciskās finanšu shēmas MMM smadzeņu centram Sergejam Mavrodi.

Laikraksts Kommersant ziņo, ka viņš kļuvis par Kurskā dibinātās Viskrievijas politiskās partijas MMM priekšsēdētāju. DB jau rakstījis, ka Mavrodi maija beigās Krievijā apsūdzēts nelikumīgā uzņēmējdarbībā un krāpšanā. Finanšu piramīda MMM savā pēdējā «inkarnācijā», kas sagruva jūnija sākumā, darbojās arī Latvijā.

Laikraksts ziņo, ka jaunās partijas dibināšanas kongresā ar ambiciozo nosaukumu Mēs mainām pasauli piedalījušies delegāti no gandrīz 50 Krievijas reģioniem. Īsteni marksistiskā garā tā dalībnieki vienojušies, ka MMM galvenais politiskais uzdevums ir taisnīga esošo līdzekļu pārdale un to racionāla izmantošana. Tāpat no finanšu par «politisko piramīdu» pārtapušā veidojuma uzdevums būs rūpes par apkārtējiem. Krievu prese maija beigās gan ziņoja, ka Mavrodi līdzšinējās aktivitātes ne vienu vien ir novedušas līdz pašnāvībai un/vai bankrotam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aicina atsaukties finanšu piramīdā MMM-2011 cietušos

Jānis Rancāns, 08.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un Valsts policija (VP) aicina atsaukties cilvēkus, kas zaudējuši naudas līdzekļus MMM-2011 finanšu piramīdas shēmā, informējot par to FKTK vai VP.

Atbildīgās iestādes, pamatojoties uz saņemto informāciju, izskatīs iespēju saukt pie atbildības vainīgās personas.

Komisija uzsver, ka cietušajām personām ir būtiski vērsties ar iesniegumu tiesībsargājošās iestādēs, lai finanšu piramīdas shēmas organizēšanā vainojamās personas varētu saukt pie atbildības.

Cietušās personas iesniegumus var iesniegt jebkurā tuvākajā policijas iecirknī vai informēt policiju pa tālruņiem 67208336, 67208663 vai arī sniedzot informāciju Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (Kungu ielā 1, Rīgā, LV-1050; E-pasts: [email protected]; Fakss: 67225755).

Db.lv jau vēstīja, ka maijā Finanšu piramīdas MMM-2011 dibinātājs Sergejs Mavrodi pārtraucis naudas izmaksu finanšu sistēmas dalībniekiem. S. Mavrodi to nodēvējis par piramīdas «miera režīmu» un paziņojis par jaunas finanšu piramīdas izveidi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sergejs Mavrodi, viens no pazīstamākajiem krāpniekiem Krievijas mūsdienu vēsturē, miris 62 gadu vecumā Maskavas slimnīcā, ziņo Krievijas mediji.

2007. gadā Mavrodi tika notiesāts Krievijas tiesā par to, ka 10 tūkstošiem investoru izkrāpis 110 miljonus rubļu (4,3 miljonus ASV dolāru).

Mavrodi MMM nodibināja 1989. gadā. Viņš tika ievēlēts Krievijas parlamentā, iegūstot deputāta imunitāti.

1997. gada 22. decembrī viņš paziņoja par MMM bankrotu, tad pazuda un tika arestēts 2003. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākti divi kriminālprocesi par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar finanšu piramīdu MMM-2011, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) .

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldē saistībā ar finanšu piramīdu MMM-2011 3. jūlijā uzsākti divi kriminālprocesi, kas šobrīd kvalificēti pēc Krimināllikuma 207. panta 1. daļas. Tajā paredzēta kriminālatbildība par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanās vai bez speciālas atļaujas.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai mantas konfiskāciju, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību no diviem līdz pieciem gadiem.

Abi kriminālprocesi sākti pēc FKTK iesniegumu saņemšanas. Tajos norādīts, ka personas ir iesaistījušās finanšu piramīdā MMM-2011 un nelikumīgi piesaista noguldītāju līdzekļus, līdz ar to, iespējams, nodarbojas ar uzņēmējdarbību bez licences atkārtoti gada laikā. Attiecībā uz minētajām personām Valsts ieņēmumu dienestā jau bija pieņemti lēmumi administratīvajās lietās par komercdarbību bez licences atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksam. Pašlaik abos kriminālprocesos notiek pirmstiesas izmeklēšana, lai noskaidrotu visus apstākļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

MMM «spamojot» meklē jaunus dalībniekus

Jānis Rancāns, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā novērots daudz surogātpasta ar finanšu piramīdas MMM reklāmu. Aktīvo mēstuļu izplatīšanu, visticamāk, veicinājis MMM 2011 sabrukumus un jaunas struktūras – MMM 2012 – izveidošana, pieļauj datoru drošības kompānijas Kaspersky Lab eksperti.

Visās surogātpasta vēstulēs lietotāji tiek mudināti kļūt par skandalozā projekta dalībniekiem. Informācija par S. Mavrodi lolojumu tiekot izplatīta arī vāciski, tādējādi cerot piesaistīt klientus arī Vācijā.

Vasaras pirmais mēnesis kopumā bijis ievērojams ar surogātpasta daudzuma samazināšanos. Salīdzinājumā ar maiju, jūnijā tā īpatsvars sarucis gandrīz par 2% un kopējā e-pasta datplūsmā sasniedzis 71,9%. Vienlaikus parādījušies jauni paņēmieni, kā inficēt lietotāju datorus, izmantojot surogātpastu.

«Kopš atvaļinājumu sezonas sākuma internetā tiek aktīvi izplatīti ziņojumi, kas līdzinās viesnīcas rezervēšanas apstiprinājumam, kuros kaitīgais pielikums tiek uzdots par rezervēšanas informāciju. Lai nekļūtu par šādas krāpšanas upuri, jābūt piesardzīgiem, noformējot tūrisma braucienus tiešsaistē, un jāatceras, ka neviens liels pakalpojumu sniedzējs nesūta apstiprinājumus ZIP arhīvdatnē,» brīdina Kaspersky Lab.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pārtrauc lietu pret finanšu piramīdas MMM-2011 kūrētājiem

Didzis Meļķis, 16.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par spīti izkrāptiem miljoniem rubļu Novosibirskas instances pārtrauc izmeklēšanu pret Mavrodi un viņa rokaspuisi.

Pirms pāris gadiem par Sibīrijas galvaspilsētu dēvētājā Novosibirskā finanšu manipulators Sergejs Mavrodi sarīkoja «finanšu apokalipsi», kā to nodēvēja Komsomolskaya Pravda. Laikraksts tolaik lēsa, ka krāpnieciskās shēmas MMM-2011 piesaistītie līdzekļi sit pušu jebkuras reģiona biznesa investīcijas. Piramīdas darboņi uz ielām dalījuši iedzīvotājiem savus tālruņa numurus, uzrakstītus uz 50 rubļu banknotēm. Šādi izdalīti 30 tūkstoši rubļu. Ilgi nebija jāgaida arī «pastardienu» jeb finanšu piramīdas MMM-2011 sabrukumu. Iznākumā Novosibirskas apgabala Galvenā izmeklēšanas pārvalde (GIP) pērn aprīlī sāka piramīdas vietējā pārstāvja Alekseja Astafjeva nodarījumu izmeklēšanu, bet maijā – arī pret pašu Mavrodi. Vēlāk abas lietas tika apvienotas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tev šķiet, ka kaut ko vari pārdot vai pirkt, tad Ķīnā šim nolūkam jau, visticamāk, ir birža

Ķīnas iedzīvotājiem paveroties kapitālismam un finanšu spekulāciju pasaulei, šajā valstī tiek dibinātas jaunas lielākas un mazākas biržas, kurās tiek tirgotas ne tikai kādas izejvielas, bet pat ēzeļi, ziņo Bloomberg. Tāpat nesen Ķīnā atvērusies, piemēram, orhideju birža.

Ēzeļu gadījums

Tiek norādīts, ka Ķīnā ēzeļi biržā tiek tirgoti līdzīgi kā tas Rietumvalstīs ir ar liellopiem vai cūkām. Patiesībā interese lielā mērā esot par ēzeļu ādām, kuru novārījums želatīna veidā (e’jiao) Ķīnas tradicionālajā medicīnā tiek izmantots mazasinības ārstēšanai.

Ķīnas bagātībai augot, pieprasījums pēc šādiem produktiem ir lielāks, kas nozīmējis, ka ēzeļu cena 10 gadu laikā ir četrkāršojusies (līdz aptuveni 1160 ASV dolāriem par šī dzīvnieka galvu). Tiek norādīts, kā fundamentālā situācija cenu kāpumam ir visai laba, jo ēzeļu ganāmpulkus ir grūti atjaunot (lai izaudzētu ēzeli paejot visai ilgs laiks – šai dzīvnieku sugai grūtniecības periods vien ir aptuveni 14 mēneši). Bloomberg arī ziņo, ka Ķīnas medicīnas pieprasījumu pēc ēzeļu ādām nespēj remdēt šīs valsts vietējais piedāvājums. Rezultātā, lai saglabātu savu ēzeļu tirgu kā tādu (un ierobežotu vietējo cenu pieaugumu), šo dzīvnieku eksportu bijušas spiestas aizliegt vairākas Āfrikas valstis, piemēram, Nigēra un Burkina Faso, kur šis dzīvnieks joprojām pilda svarīgas saimnieciskas funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kā Tu atzīmē Latvijas simtgadi? Iepazīsties ar VIA SMS, kura piedāvājumā ir ātrie kredīti, idejām, kā sagaidīt valsts 100. dzimšanas dienu!

##Patriotiskais brauciens

Tuvojoties 11. novembrim, kad tiek atzīmēta Lāčplēša diena, apceļo Latviju patriotiskās noskaņās, dodoties uz Brīvības cīņu piemiņas vietām! Latvijas brīvības cīņas sākās tūdaļ pēc Latvijas Republikas neatkarības dibināšanas 1918. gadā. Tās ilga līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas un Krievijas miera līgums. Pateicībā un godināšanā Brīvības cīņu veterāniem tika izveidots Lāčplēša kara ordenis.

Karti ar Latvijas brīvības cīņu piemiņas vietām aplūko šajā mājaslapā!

##Katrai ģimenei savs ozols

Veido Latviju zaļāku un stiprāku, kopā ar ģimeni iestādot ozolu. Ozols simbolizē ne tikai spēku un izturību, bet arī mīlestību pret savu valsti. Šis koks ir enerģētisks un sargā no ļaunuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem varēs piemērot desmit reizes lielākus sodus

Zanda Zablovska, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sods par ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanu, neievērojot Finanšu instrumentu tirgus likuma parasības, sasniegs 100 tūkstošus latu.

Tas nozīmē, ka, salīdzinot ar pašlaik noteikto, sods pieaugs desmit reizes – līdz šim bija noteikts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) par šādiem pārkāpumiem ieguldījumu brokeru sabiedrībai vai kredītiestādei var izteikt brīdinājumu vai uzlikt soda naudu līdz 10 tūkst. latu.

Grozījumus Finanšu instrumentu tirgus likumā izstrādājusi Finanšu ministrija(FM), kas skaidro, ka ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas laikā finanšu instrumentu tirgus dalībniekiem ir jāievēro virkne prasību, kuras neievērojot ieguldītājiem var rasties ievērojami zaudējumi. Pašreizējais maksimālās soda naudas apmērs 10 tūkst. latu ir nesamērojami zems, atzīst FM, paužot viedokli, ka atbildības palielināšana likumā liks tirgus dalībniekiem rūpīgāk attiekties pret likuma normu izpildi un kopumā sekmēs ieguldītāju interešu aizsardzību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bitkoins: nākotnes vispasaules valūta vai globālā piramīda?

ABLV Bank galvenais analītiķis Leonīds Aļšanskis, 08.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada astoņu mēnešu laikā notikušais straujais pasaulē pirmās kriptovalūtas cenas kāpums no 800 līdz 5000 dolāriem ir izraisījis jaunu bitkoin fenomena apspriešanas vilni. Atgādināsim, ka bitkoins (BTC, bitcoin) ir pirmā decentralizētā (pateicoties blockchain tehnoloģijai) elektroniskā nauda, kas parādījās 2009. gadā, kad kāds Satoshi Nakamoto izstrādāja tai speciālo programmatūru.

Radot šo naudu, autors (vai autoru grupa) visticamāk negaidīja, ka viņu lolojums izraisīs tādu interesi pasaulē un pārvērtīsies par īstu izaicinājumu mūsdienu bezseguma naudai (fiat-naudai). Atgādināsim, ka par fiat-naudu sauc nacionālo valūtu, kas ir valdības pasludinātais maksāšanas līdzeklis, kas nav nodrošināts ar konkrētiem aktīviem. Šobrīd, kad pasaule ir pilnībā atteikusies no “zelta standarta” 20. gadsimta 70. gados, tādas ir gandrīz visas nacionālās valūtas.

Taču ticību fiat-naudai uztur ne tikai valdības prasības, bet arī nacionālo ekonomiku varenība.Uz ko būtu jābalstās ticībai bitkoin, kas ir tīrā prāta produkts, no paša sākuma nebija skaidrs. Decentralizētā bitkoin emisija, ko sauc par mainingu, bija pieejama jebkuram indivīdam un tās iegūšanai bija nepieciešams tikai internets un dators. Sākumā — pietika arī ar personīgo datoru. Taču autors ir ierobežojis kopējo bitkoin emisijas apjomu (21 miljons) un iestrādājis mehānismu, kas būtiski sarežģī to iegūšanas procesu līdz ar naudas masas pieaugumu. Un tam ir gluži saprotami mērķi: novērst jaunizveidotās norēķinu vienības vērtības krišanos. Sākotnēji bitkoin pastāvēšana nesolīja tam rožainu nākotni (jāpatur prātā, ka tā tas ir bijis arī ar internetu). Un, iespējams, pirmie maineri uztvēra bitkoin emisiju kā jaunu aizraujošu spēli. To apliecina arī pirmie darījumi ar jauno valūtu: 2010. gadā viens sistēmas lietotājs nopirka no cita divas picas par 10 000 BTC, kas pēc 2017. gada augusta kursa ir 25 miljoni ASV dolāru par katru picu.

Komentāri

Pievienot komentāru