Jaunākais izdevums

Saeima ceturtdien otrajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas nosaka līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu.

Parlaments 25.septembrī pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz ieviest «nolikto atslēgu» principu, kas būtu attiecināms uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Arī valdošās koalīcijas politiķi pauduši, ka nepieciešams strādāt pie likuma grozījumiem, lai šo banku un Valsts prezidenta Andra Bērziņa asi kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju. Tomēr koalīcija pie šī jautājuma risināšanas plāno ķerties janvārī.

Finanšu ministrija koalīcijai piedāvāja risinājumu, kas paredz "nolikto atslēgu» principu ieviest kā izvēles iespēju kredītņēmējam. Lai izvēles iespēju ieviestu, būtu nepieciešams grozīt vairākus likumus, aģentūrai LETA pastāstīja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītājs Aleksis Jarockis. Koalīcija iepriekš nolēma, ka nākamā gada sākumā atgriezīsies pie šī jautājuma.

Atsevišķas bankas pārskatīja kredītpolitiku jau oktobrī - uzreiz pēc maksātnespējas likuma grozījumu, kas paredz ieviest obligātu «nolikto atslēgu» principu, spēkā stāšanās.

Aģentūras LETA apkopotā informācija rāda, ka, piemēram, Swedbank vēl oktobra vidū mājokļa iegādei, celtniecībai, remontam bija gatava izsniegt kredītu līdz 90% no vērtības vai 85% no vērtības tipveida dzīvoklim, bet tagad banka savā mājaslapā piedāvā kredīta apjomu līdz 70% no īpašuma tirgus vērtības.

Savukārt SEB banka oktobra pirmajā pusē piedāvāja hipotekāro kredītu līdz 85% no nekustamā īpašuma tirgus vērtības, bet tagad bankas mājaslapā sniegtajā informācijā teikts, ka hipotekārā kredīta finansējuma apjoms ir līdz 70% no nekustamā īpašuma tirgus vērtības.

Swedbank valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis intervijā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka kreditēšanas nosacījumi mainīti, reaģējot uz likuma izmaiņām. Mančinskis vērsa uzmanību, ka ļoti daudz tiek runāts par «nolikto atslēgu» principu Maksātnespējas likumā, bet tikpat būtiski ir grozījumi, kas paredz viena gada maksātnespēju. Tas ir pārāk īss termiņš. «No teorijas viedokļa tā var likties laba iespēja - cilvēkam neizdevās plānotais, viņš viena gada laikā iziet maksātnespēju, un atkal viss notiek. Diemžēl mēs dzīvojam pēcpadomju sindroma vidē, nevis Skandināvijā, Vācijā vai Lielbritānijā, kur cilvēki ļoti minimāli dzīvo pelēkajā ekonomikā un kur ir ļoti skaidri ienākumi,» sacīja bankas vadītājs. No cilvēkiem, kas līdz šim īstenojuši maksātnespējas procesu, ap 85% saņem tikai minimālo algu. Tas nozīmē, ka realitātē viņi izvairās no saistību segšanas, uzskata bankas vadītājs. Viņš atzīmēja, ka diemžēl tiesas lielākajā daļā gadījumu cilvēku maksātnespēju izvērtē formāli. Tas nozīmē, ka izvēlēties šo ceļu ir ļoti vienkārši.

Mančinskis uzsvēra, ka nav arī zināms, kā jaunās likuma normas tiks pielietotas. Piemēram, ja cilvēks ir paņēmis kredītu pirms pieciem gadiem, bet viņam iestājas maksāšanas grūtības un kredīts jārestrukturizē, tad īsti nav skaidrs, vai tiks uzskatīts, ka kredīts izsniegts saskaņā ar iepriekšējā vai saskaņā ar jaunā likuma prasībām. To varēs traktēt tiesa pēc tam, kad iestāsies maksātnespēja. Bankai šādā situācijā būs izvēle - nerestrukturizēt kredītu un strādāt saskaņā ar veco Maksātnespējas likumu vai restrukturizēt kredītu un, iespējams, strādāt saskaņā ar jaunajām Maksātnespējas likuma normām. Jaunajā likumā ir arī diezgan neskaidri traktēts galvojumu mehānisms.

«Likumā ir virkne neskaidrību, kuras redzēsim pēc gadiem, kad šie jautājumi tiks interpretēti tiesu praksē. Banka kā kreditors šajā situācijā palielina pirmo iemaksu, lai mazinātu kredītu apjomu pret nekustamā īpašuma ķīlu. Tā ir dabīga kreditoru reakcija uz piedāvātajiem nosacījumiem un neskaidrību, it sevišķi ņemot vērā mūsu atbildību par noguldītāju līdzekļiem,» sacīja bankas vadītājs.

Swedbank valdes priekšsēdētājs arī vērsa uzmanību, ka, pieņemot Maksātnespējas likuma grozījumus, ir atvieglota maksātnespēja, bet nav noteikti nekādi ierobežojumi. Taču citās valstīs cilvēkiem, kas izgājuši maksātnespējas procesu, ir noteikti amata vai nodarbošanās ierobežojumi, salīdzināja bankas vadītājs.

Papildināta no 5.rindkopas

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgtu princips hipotekāro kredītu ņēmējiem nebūs obligāts, bet pēc pašu izvēles; ir cerības, ka bankas atjaunos kreditēšanu – ekonomikas sildīšanu.

To paredz ceturtdien, 19. februārī, Saeimā pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā un Maksātnespējas grozījumi, kas būs spēkā jau no 1. marta. DB 02.07.2014. rakstīja, ka nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu.

Līdz šim vienīgā banka, kas klientiem piedāvāja izvēles iespēju – mājokļu aizdevumu ar vai bez nolikto atslēgu principa –, bija banka Citadele. Bankas Privātpersonu kreditēšanas daļas vadītāja Baiba Tētiņa stāsta, ka šis aizdevuma veids 2011. gadā tika ieviests kā eksperiments. Sākotnēji klientu interese par to bijusi liela, taču reālais pieprasījums – mazs. Iepazīstoties ar piedāvājumu un salīdzinot nosacījumus ar klasisko hipotekāro kredītu, kur pirmā iemaksa ir ievērojami mazāka, 95% klientu tomēr izvēlas klasisko variantu, stāsta bankas pārstāve. Bankas Citadele piedāvātajam hipotekārajam kredītam ar nolikto atslēgu principu ir tikai viena atšķirība no klasiskā hipote- kārā kredīta – pirmās iemaksas apmērs, bet likmes šiem aizdevumiem neatšķiras. Ar nolikto atslēgu principu pirmās iemaksas apmērs hipotekārajam kredītam bankā Citadele ir no 25%, savukārt bez nolikto atslēgu principa – sākot no 15%. Jaunām ģimenēm, iegādājoties pirmo mājokli, visbiežāk pirmās iemaksas lielums ir ļoti būtisks, secina B. Tētiņa, uzsvērdama, ka līdz ar to hipotekāro kredītu ar nolikto atslēgu principu vairāk var atļauties tie klienti, kuriem jau ir kāds mājoklis, bet ir nepieciešams lielāks, arī maksātspēja ļauj uzlabot dzīves apstākļus, stāsta B. Tētiņa. Viņa piebilst, ka nolikto atslēgu principu galvenokārt izvēlas klienti, kuri var atļauties lielāku pirmo iemaksu, iegādājoties dārgākus nekustamos īpašumus jaunajos projektos, lielākoties dzīvokļus Rīgā un tās apkārtnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji: bankas varētu kļūt pielaidīgākas kreditēšanā

BNS, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bankas, pēc Saeimas atbalstītajiem grozījumiem vairākos likumos, kas paredz izvēles iespējas nolikto atslēgu principam, varētu kļūt pielaidīgākas kreditēšanas jautājumā, prognozēja aptaujātie nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji.

«Būtībā uz nekustamā īpašuma tirgu tam liela ietekme nebūs, varbūt kaut kādā mērā tas ietekmēs banku pēdējo mēnešu piesardzīgo kreditēšanu vai nevēlēšanos kreditēt,» sacīja nekustamo īpašumu kompānijas Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs, piebilstot, ka jau pērnā gada beigās bankas gatavojās variantam, ka kreditēšanā būs tikai nolikto atslēgu princips un tamdēļ kreditēšana esot bijusi bremzēta.

Savukārt nekustamo īpašumu kompānijas Latio valdes loceklis Aldis Riekstiņš prognozēja, ka pēc Saeimas atbalstītajiem grozījumiem gaidāms pieprasījuma pieaugums pēc nekustamajiem īpašumiem. «Pieprasījums jau ir, bet būs lielāka iespēja cilvēkiem nopirkt šos īpašumus. Viņi jau arī pirms tam gribēja pirkt, bet viņi nevarēja nopirkt, jo bankas prasīja 30% līdzfinansējuma un cilvēkiem tā nebija,» sacīja Riekstiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Aizdevumu ar nolikto atslēgu principu izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji

Dienas Bizness, 22.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pusgada laikā, kopš Latvijā ir spēkā kārtība, ka hipotekārā kredīta ņēmējs var izvēlēties slēgt aizdevuma līgumu ar t.s. «nolikto atslēgu» principu, to piecās bankās izvēlējušies vien nedaudz vairāk kā 50 kredītņēmēji, kas uz kopējā hipotekāro kredītņēmēju skaita nieks vien ir, secinājusi Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija (LANĪDA).

Banku pārstāvji uzsver: tieši nepietiekama pirmā iemaksa, kā arī valstī pastāvošā ēnu ekonomika, kas neļauj pierādīt savus ieņēmumus, ir šķēršļi, kas ierobežo mājsaimniecību iespējas saņemt hipotekāro kredītu. Tāpēc eksperti aicina domāt par risinājumiem, kā mazināt šīs barjeras. Par to liecina banku pārstāvju teiktais LANĪDA.

Jāatgādina, ka Saeima pērn, septembra nogalē, neilgi pirms vēlēšanām, nobalsoja par nolikto atslēgu principu, kas nozīmēja, ka parādniekam pēc nodrošinājuma mantas pārdošanas nebūtu nekādu saistību pret kreditoru. Vēl toreiz eksperti norādīja, ka nolikto atslēgu princips nebūs pa kabatai lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai, jo pirmā iemaksa tādiem kredītiem ir uz pusi lielāka, nekā kredītiem, par kuriem kredītņēmējs nes pilnu atbildību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Saeima konceptuāli atbalsta «nolikto atslēgu» principa ieviešanu patērētāju tiesību aizsardzības regulējumā

Dienas Bizness, 12.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien, 12.februārī, konceptuāli atbalstīja vairāku likumu grozījumus, kas paredz tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu patērētāju tiesību aizsardzības regulējumā un izslēgšanu no maksātnespējas regulējuma, informē Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienests.

Deputāti šiem grozījumiem piešķīra steidzamību, un plānots, ka otrajā galīgajā lasījumā Saeima tos skatīs 19.februārī.

Preses dienestā informē, ka grozījumi paredz papildināt Patērētāju tiesību aizsardzības likumu ar īpašiem noteikumiem attiecībā uz kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma ķīlu. Paredzēts ieviest nosacījumu, ka bankām būs jāpiedāvā kredītņēmējiem divi kredīta līguma projekti – viens ar «nolikto atslēgu» principu, bet otrs ar pilnu aizņēmēja atbildību par aizdevuma atmaksu. Aizdevējam būs tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus, savukārt aizņēmējam būs izvēles tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Aizņēmējam būs iespēja izvēlēties nolikto atslēgu principu

Žanete Hāka, 17.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas komisijas otrdien, 17.februārī, noslēdza darbu pie vairākiem likumu grozījumiem, kas paredz tā dēvēto nolikto atslēgu principu pārnest patērētāju tiesību aizsardzības regulējumā un izslēgt no maksātnespējas regulējuma.

Saeima šos grozījumus otrajā galīgajā lasījumā skatīs šo ceturtdien, 19.februārī, informē Saeimas Preses dienests.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputātu atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz ieviest nosacījumu, ka bankām par nekustamā īpašuma iegādi būs jāpiedāvā kredītņēmējiem divi dažādi kredīta līgumi, no kuriem vienam jābūt ar nolikto atslēgu principu, tādējādi radot aizņēmējam izvēles tiesības.

Juridiskā komisija šodien pabeidza skatīt Maksātnespējas likuma grozījumus, paredzot no regulējuma ne tikai izslēgt nolikto atslēgu principu, bet arī izmaiņas fiziskās personas parādu dzēšanas termiņos. Saistību dzēšanas termiņš būs viens gads, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas nepārsniedz 30 tūkstošus eiro; divi gadi, ja saistības ir no 30 001 eiro līdz 150 tūkstošiem eiro un trīs gadi no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja saistības pārsniedz 150 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītņēmējiem būtu jādod iespēja izvēlēties nolikto atslēgu principu, pirmdien intervijā LNT raidījumā 900 sekundes teica finanšu ministrs Jānis Reirs.

Pēc viņa teiktā, nolikto atslēgu princips ir likumdošanas piemērs, kas nobremzē visu tirgu. «Es domāju, ka nākamgad pēc šāda principa būs ne vairāk kā desmit darījumi. Cilvēki, kas cerēja, ka no tā būs ieguvums, reāla ieguvuma nebūs,» sacīja ministrs.

Viņaprāt, kredītņēmējiem būtu jādod iespēja izvēlēties. «Es uzskatu, ka ir nepieciešamas izmaiņas likumā, paredzot iespējas cilvēkam izvēlēties - vai nu pēc principa, ka galvo ar visu savu mantu, vai nolikto atslēgu princips. Te gan ir jāatceras, ka nolikto atslēgu princips paredz vismaz 40% līdzfinansējumu no ātrās realizācijas vērtības, kas ir praktiski nepaceļami, īpaši jaunajām ģimenēm,» teica Reirs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Mājokļu tirgū bez histērijas

Z. Zablovska, I. Drazdovska, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr bankas pauž neapmierinātību ar nule pieņemtajiem Maksātnespējas likuma grozījumiem, nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki būtiskas izmaiņas neprognozē

Bankas jau piesolījušas palielināt nepieciešamās pirmās iemaksas apmēru, kā arī kredīta sadārdzinājumu. Savukārt nekustamā īpašuma speciālisti iezīmē vairākus scenārijus, tostarp izskan pieļāvums, ka iedzīvotāji aktīvāk izmantos kredītus, būs drošāki. Citi atzīst, ka kādu brīdi darījumu skaits varētu sarukt un īpaši samazināsies mājokļu pieejamība jaunajām ģimenēm, ko valsts vēl nesen solīja atbalstīt. Kopīgs secinājums gan ir tas, ka darījumu skaits, kur izmantoti banku kredīti, jau patlaban ir niecīgs, lai tirgu būtiski ietekmētu.

Pretējas darbības

Nekustamo īpašumu attīstītāja NCC Housing valdes loceklis Mareks Kļaviņš DB skaidro, ka jau tagad Maksātnespējas likuma normas aizsargā hipotekārā kredīta ņēmēju finansiālu grūtību gadījumā. Līdz ar to rodas jautājums, vai nepieciešams sarežģīt situāciju un iekļaut likumā nolikto atslēgu principu, ja tas pēc būtības dublējas ar privātpersonas maksātnespējas pasludināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Nolikto atslēgu izņēmumam dos izvēles tiesības

Māris Ķirsons, 13.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgtu princips hipotekāro kredītu ņēmējiem nav obligāts, bet pēc izvēles; saistību dzēšanas termiņš būs īsāks tikai līdz 30 000 eiro, izmaiņas nodokļos.

To paredz vakar Saeimā jau pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi četros likumos, kuri saistīti ar nolikto atslēgu principa ieviešanu, kas paredzēts jau ar 1. martu. Sagaidāms, ka galīgajā lasījumā šīs izmaiņas Saeima varētu skatīt jau nākamajā plenārsēdē,. DB 02.07.2014. rakstīja, ka nolikto atslēgu princips mājokļa kreditēšanā pastāv atsevišķos ASV štatos, bet Eiropā Latvija var kļūt par izņēmumu.

Izmaiņas Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredz papildināt ar īpašiem noteikumiem attiecībā uz kredītiem, kuru atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma ķīlu. Paredzēts, ka bankām būs jāpiedāvā kredītņēmējiem divi kredīta līguma projekti - viens ar nolikto atslēgu principu, bet otrs – ar pilnu aizņēmēja atbildību par aizdevuma atmaksu. Aizdevējam būs tiesības piemērot katram no kredīta līguma projektiem atšķirīgus noteikumus, savukārt aizņēmējam būs izvēles tiesības. DB jau rakstījis, ka klients, izvēloties nolikto atslēgu principu, uzņemas saistības un atbild tikai ar mājokli, ko iegādājies, izmantojot hipotekāro kredītu un veicot pirmo iemaksu 30 līdz 40% apmērā no īpašuma vērtības. Otra iespēja, kad klients uzņemas lielākas saistības (kas var rasties, ja kopējo apmēru nesedz mājokļa pārdošana), bet veic pirmo iemaksu 15 līdz 20% apmērā no īpašuma vērtības (tāpat kā pašlaik). Izvēles iespēju piešķiršanu pozitīvi vērtē teju vai visi aptaujātie, kaut arī tiek norādīts, ka «mūziku jau tāpat pasūtīs» aizdevēji – bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus vairākos likumos, kas paredz «nolikto atslēgu» principu ieviest kā izvēles iespēju hipotekārā kredīta ņēmējam. Izmaiņas likumos stāsies spēkā no 1.marta.

Saeima šodien pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kuri paredz no likuma svītrot normu par «nolikto atslēgu» principu, kas nozīmē, ka šī principa piemērošanai nebūs nepieciešams maksātnespējas process.

Tāpat likums paredz izmaiņas saistībā ar fiziskās personas saistību dzēšanas plānu gadījumos, kad kreditoru prasījumu segšanai tiek novirzīti parādnieka līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no minimālās mēnešalgas. Likumprojektā noteikti atšķirīgi saistību dzēšanas plāna termiņi gadījumos, kad kopējo atlikušo saistību apjoms nepārsniedz 30 000 eiro, kad tas ir no 30 001 eiro līdz 150 000 eiro un kad tas pārsniedz 150 000 eiro. Šie termiņi attiecīgi ir viens gads no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, divi gadi un trīs gadi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība šodien akceptēja grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz līdz nākamā gada 1.martam pārcelt tā dēvētā nolikto atslēgu principa ieviešanu. Paralēli Saeima jau strādā pie likuma grozījumiem, lai šo banku un Valsts prezidenta Andra Bērziņa asi kritizēto principu padarītu no obligāta par izvēles iespēju.

Saeima 25.septembrī pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz ieviest «nolikto atslēgu principu», kas būtu attiecināms uz tiem gadījumiem, kad parādnieka maksātnespējas procesā tiek pārdots parādnieka mājoklis.

Šos grozījumus asi kritizēja bankas, paziņojot, ka tie sadārdzinās kredītus un to dēļ komercbankas vairs nevēloties iesaistīties valsts iecerētajā atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts prezidents šo likumu izsludināja, tomēr neraksturīgi asi kritizēja pieņemtās izmaiņas un aicināja meklēt risinājumus, kas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Tieslietu ministrijas preses pārstāve Laura Majevska skaidroja, ka Saeimas pieņemtajiem grozījumiem bija paredzēts stāties spēkā nākamā gada 1.janvārī, taču ņemot vērā, ka nepieciešams grozīt Civilprocesa likumu, valdība šodien atbalstīja termiņa pārcelšanu uz nākamā gada 1.martu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu nozarē šogad nozīmīgās norises - Citadeles pārdošana, «nolikto atslēgu» principa ieviešana, kreditēšana

LETA, 28.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu nozarē 2015.gadā ziņu virsrakstos dominēja bankas Citadele pārdošana un tomēr nenotikušais akciju sākotnējais publiskais piedāvājums, «nolikto atslēgu» principa ieviešana, atbalsts mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem un kreditēšanas tendences. Nozīmīgas norises bijušas arī nebanku sektorā - Saeima noteica stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai. Tirgū ienāca inovācijas - aizdevumu platformas.

Aprīlī noslēdzās bankas Citadele valstij piederošo akciju pārdošana, līdz ar to par 75% plus vienas bankas Citadele akcijas īpašnieku kļuva investīciju uzņēmums Ripplewood Advisors LLC un 12 starptautisku investoru grupa. Par akcijām investori samaksāja 74,7 miljonus eiro.

Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija par bankas Citadele pārdošanu secināja, ka valdības rīcība bankas pārdošanā noveda, iespējams, pie zemākās cenas, respektīvi, pircēja piedāvātās cenas akceptēšanas, neraugoties uz bankas sasniegtajiem rezultātiem un prognozēto attīstību. Komisija lēš, ka valstij būs iespējams tikai daļēji atgūt Parex bankas restrukturizācijā ieguldītos naudas līdzekļus, proti, neatgūstamā summa var būt 500-700 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas prezidente un valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere rosina vērtēt iespējas paplašināt valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei, kas pašlaik paredzēta ģimenēm ar bērniem.

Bankas vadītāja aicina apspriest iespēju paplašināt programmu, piemēram, noteiktu profesiju jaunajiem speciālistiem, kuri ieguvuši izglītību un sākuši karjeru. Īpaši tas būtu svarīgi, ja jaunie speciālisti vēlas iegādāties īpašumu un ir gatavi strādāt attālāk no Rīgas, kur banka nav tik elastīga aizdot ar mazāku iemaksu, jo īpašums ir mazāk likvīds, intervijā aģentūrai LETA sacīja bankas vadītāja.

Viņa atzina, ka līdzšinējā valsts atbalsta programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem ir īstenojusies labi, tā ir atradusi pareizo nišu. «Klienti ir apmierināti, ļoti daudzi klienti izskata šo iespēju,» sacīja Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Bičevskis: kreditēšanas apjomu samazināšanās var kaitēt ekonomikas izaugsmei

BNS, 04.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tendence samazināties kreditēšanas apjomiem nākotnē var kaitēt turpmākai ekonomikas izaugsmei, uzskata Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

«[Kreditēšanas ziņā] nekas nav mainījies pēdējo 12 un 24 mēnešu laikā. Mums ir ekonomikā izaugsme, kurai būtu jābūt līdzvērtīgai kreditēšanai, bet joprojām ir tendence, ka kreditēšanas apjomi pret ekonomiku samazinās. Tas nozīmē, ka, uz nākotni raugoties, šīs aktivitātes samazināšanās ietekmēs arī ekonomikas izaugsmes tempus,» norādīja asociācijas vadītājs.

Viņš uzsvēra, ka tādēļ ir nepieciešams ieviest izvēles iespējas «nolikto atslēgu principam» un nedrīkst pieņemt politiskus lēmumus, kas bremzē kreditēšanas tirgu.

Bičevskis arī uzsvēra, ka bankas plāno izstrādāt sociālo hartu. «Tie būs jauni bankas iekšējie ētikas noteikumi, banku vienošanās, kas ir atbildīga un ētiska kreditēšana no patērētāju tiesību aizsardzības viedokļa,» teica Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Vairākas bankas aptur dalību valsts programmā ģimenēm mājokļa iegādei

Žanete Hāka, 25.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Swedbank apturējusi līguma slēgšanu par iesaistīšanos valsts garantiju programmā ģimenēm mājokļa iegādei, informē bankas pārstāve Kristīne Jakubovska.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Maksātnespējas likumā, kas būtiski samazinās ģimeņu iespējas iegādāties jaunu mājokli.

«Pavisam nesen valdība izstrādāja īpašu atbalsta programmu, kas ģimenēm palīdzētu saņemt aizdevumu, kaut arī nav izdevies sakrāt visu pirmajai iemaksai nepieciešamo summu. Šodien pieņemtais likums piespiedīs aizdevējus palielināt gan pirmās iemaksas summu, gan paaugstināt aizņēmēja ienākumu kritērijus, kas šo atbalsta programmu padara bezjēdzīgu. Sanāk, ka likumdevējs ar vienu roku cenšas veicināt kredītu pieejamību, bet ar otru to būtiski bremzē,» komentē Ainars Balcers, Swedbank Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izsniegto hipotekāro kredītu apjoms audzis par 77%

Žanete Hāka, 10.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijas bankas mājsaimniecībām izsniegušas jaunus hipotekāros aizdevumus 91,5 miljonu eiro kopsummā, kas ir par 77% vairāk nekā pērn attiecīgajā laika posmā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

«Šie skaitļi ir nepārprotams pierādījums tam, ka valsts politika tiešā veidā ietekmē biznesu un iedzīvotāju iespējas aizņemties dzīves apstākļu uzlabošanai. 2015. gada pirmais ceturksnis vēl pagāja obligāta nolikto atslēgu principa zīmē, jo attiecīga norma maksātnespējas likumā bija spēkā līdz marta sākumam. Tādēļ arī izsniegto hipotekāro kredītu apjoms bija niecīgs. Savukārt, atgriežoties pie brīvprātīga nolikto atslēgu principa un iedarbinot valsts atbalsta programmu ģimenēm mājokļa iegādei, sasniegti atzīstami rezultāti,» komentē Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Pēc Latvijas Bankas datiem, 2015. gadā mājokļa iegādei mājsaimniecībām izsniegti 106 kredīti ar nolikto atslēgu principu – tas ir 1,2% no kopējā izsniegto kredītu skaita. Turklāt aizdevumu saņemšanas nosacījumi šiem kredītiem ir striktāki, tie ir pieejami vien tiem, kam augstāka pirmā iemaksa nav šķērslis un vajadzība līdzekļus aizņemties ir mazāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsevišķas Latvijas bankas ir palielinājušas pirmās iemaksas apmērus kredītiem vēl pirms nolikto atslēgu principa ieviešanas, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

«Mēs nedzam tendenci, ka bankas sāk celt pirmās iemaksas apmērus. (..) Tā ir tāda atsevišķu tirgus dalībnieku sākotnējā reakcija uz to, kas tika iebalsots iepriekšējās Saeimas pēdējā sēdē,» sacīja Zakulis.

SEB bankas korporatīvās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke apliecināja, ka SEB banka, pielāgojoties likuma izmaiņām, jau no oktobra sākuma ir mainījusi nosacījumus klientiem, kas vēlas saņemt aizdevumu mājokļa iegādei, palielinot noteiktās pirmās iemaksas apmēru no 15% līdz 30%.

«Likumdevēja lēmuma rezultātā klienta līdzdalības apmērs (pirmā iemaksa) ir pieaudzis no iepriekšējiem 15% līdz vidēji 30% no nekustamā īpašuma vērtības. Turklāt, izskatot klientu iesniegumus, lielāka nozīme tiek pievērsta izvēlētā īpašuma atrašanās vietai, dodot priekšroku īpašumiem, kas atrodas ekonomiski aktīvās teritorijās ar funkcionējošu nekustamo īpašumu tirgu,» sacīja Panke.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Vidējais kredītņēmējs ir jauns, izglītots cilvēks ar profesiju un stabiliem ienākumiem

Dienas Bizness, 15.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SEB bankas prezidente un valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere intervijā laikrakstam Diena.

Kā vērtējat valsts mājokļu galvojumu programmu, un cik hipotekāro kredītu šīs programmas ietvaros esat izsnieguši?

Pagājušajā nedēļā apstiprinājām simto valsts galvoto aizdevumu, kas ir ceturtā daļa no visiem aizdevumiem šajā programmā. Tā ir atradusi savu mērķauditoriju, un to izmanto visā Latvijā, ne tikai Rīgā. Protams, komercbankas vērtē arī īpašuma atrašanās vietu un labprātāk kreditē īpašumu lielā pilsētā nekā mazpilsētā vai ciematā. Taču ar šīs programmas palīdzību hipotekārie kredīti ir pieejamāki arī iedzīvotājiem ārpus lielajām pilsētām. Pārsvarā ģimenes vēlas iegādāties ekonomiskus divistabu dzīvokļus līdz 50 000 eiro vērtībā. Pašlaik hipotekāro kredītu pirmā iemaksa ir 20% no pirkuma iegādes summas. Nolikto atslēgu principa piemērošanas gadījumā tā var sasniegt pat 50%, bet ģimenei ar bērniem, kas izmanto valsts atbalsta programmas iespējas, starta līmenis ir 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

KP vērtē aizdomas par banku aizliegtu vienošanos saistībā ar nolikto atslēgu principu

LETA, 12.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) vērtē izskanējušās aizdomas par banku aizliegtu vienošanos laikā, kad notikušas diskusijas par nolikto atslēgu principu.

KP pārstāve Inita Kabanova aģentūrai LETA apstiprināja, ka konkurenci uzraugošā iestāde ir saņēmusi ar banku darbībām saistītu iesniegumu un patlaban izvērtē tā pamatotību.

KP minēto iesniegumu var vērtēt mēnesi, bet nepieciešamības gadījumā arī ilgāk.

Jau ziņots, ka opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S) pauž aizdomas par banku aizliegtu vienošanos laikā, kad notikušas diskusijas par nolikto atslēgu principu.

Laikā, kad notika diskusija par nolikto atslēgu principu, kredītiestādes vienoti mainīja kreditēšanas nosacījumus, pamatojot to ar Saeimas lēmumu par šī principa ieviešanu, lai gan paredzētie likumu grozījumi nemaz nebija stājušies spēkā un nekādi nevarēja tikt attiecināti uz šajā laika periodā izsniegtajiem kredītiem, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž Zariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips hipotekāru kredītu ņēmējiem draud ar šādu kredītu nepieejamību, Valsts prezidentam jāpieņem lēmums par grozījumu izsludināšanu

Eksploziju izraisījuši vakar Saeimā akceptētie grozījumi Maksātnespējas likumā par fizisku personu maksātnespēju. Tie paredz zemāku parādu slieksni, lai fiziska persona varētu iesniegt maksātnespējas pieteikumu. Proti, no 2015. gada fiziska persona maksātnespēju varēs prasīt, ja tās parādi būs 5000 eiro (pašlaik 7114 eiro), kā arī ja parādi, kurus nevarēs segt gada laikā, būs 10 000 eiro (pašlaik 14 228 eiro). Tāpat deputāti nolēma mainīt parādsaistību dzēšanas termiņus. Tiem, kuriem pēc mantas pārdošanas būs palikušas parādsaistības 5000–100 000 eiro apjomā, šis termiņš būs viens gads, savukārt tiem, kuru atlikušās parādsaistības būs 100 001 līdz 200 000 eiro, – divi gadi, bet tiem, kuriem tās būs lielākas par 300 000 eiro, – trīs gadi. Tādējādi aptuveni 95% problēmās nokļuvušo kredītņēmēju ekonomiskajā apritē varēs atgriezties gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

KP: Banku asociācijai nav pamata norādīt aizdevumu pirmās iemaksas apmērus

Žanete Hāka, 11.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot komercbanku rīcību nolikto atslēgu principa kontekstā, Konkurences padome (KP) norāda, ka Latvijas banku hipotekārās kreditēšanas nosacījumi atšķiras, tomēr nav pieļaujamas nozares asociācijas norādes par pirmās iemaksas paaugstināšanos, tādējādi atklājot savu biedru komercinformāciju un radot aizdomas par banku saskaņotām darbībām, informē KP Komunikācijas nodaļas vadītāja Inita Kabanova.

Izvērtējot Latvijas kredītņēmēju asociācijas iesniegumu par publiski izskanējušo informāciju par kredītiestāžu (banku) plāniem palielināt pirmās iemaksas apjomu hipotekārā kredīta saņemšanai saistībā ar tā dēvēto nolikto atslēgu principu, KP tikās ar Latvijas Komercbanku asociāciju, kā arī vairākiem tās biedriem – Latvijas komercbankām.

Izvērtējot no bankām saņemto informāciju, secināms – nosakot pirmās iemaksas apmēru veidojošos faktorus, katras bankas pieeja ir atšķirīga. Pirmās iemaksas apmērs nav konstants un nemainīgs skaitlis, un papildus tiek vērtēti vairāki citi būtiski faktori, piemēram, klienta maksātspēja, kredītvēsture, nekustamā īpašuma atrašanās vieta un novērtējums. Tāpat tiek ņemtas vērā katras bankas finansiālās iespējas un atsevišķos gadījumos bankas mātes sabiedrības viedoklis. Secināms arī, ka nolikto atslēgu principa ieviešana var paaugstināt riskus, kādēļ kredītņēmēja līdzmaksājums kopumā var pieaugt, tomēr tas atkarīgs no katras bankas hipotekārās kreditēšanas nosacījumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Igaunijas tieslietu ministrs mudina ieviest «nolikto atslēgu» principu mājokļu kreditēšanā

BNS, 27.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas tieslietu ministrs Andress Anvelts ir paudis uzskatu, ka hipotekāros kredītus vajadzētu izsniegt ar tā dēvēto nolikto atslēgu principu, kas nozīmē, ka kredītņēmējiem nevajadzēs uztraukties par savu saistību izpildi gadījumā, ja ķīlā dotā īpašuma summa nokrītas zem nenomaksātās kredīta summas.

Tieslietu ministrs norādīja, ka nekustamo īpašumu sektora sabrukuma, kas noticis iepriekšējo ekonomikas krīžu laikā, atkārtošanās pašlaik nav ticama, jo mājokļu cenas kopumā ir pieaugušas vienā tempā ar ienākumiem un banku nozīme mājokļu darījumu finansēšanā ir ievērojami mazāka nekā iepriekšējā nekustamo īpašumu sektora uzplaukuma laikā. Tomēr valstij vajadzētu uzraudzīt, lai bankas kredītus izsniedz atbildīgi un ņem vērā riskus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu tirgu, Anvelta viedokli aģentūrai BNS izklāstīja Igaunijas Tieslietu ministrijas preses dienestā.

«Mājokļa kredīta atmaksas problēmu gadījumā vajadzētu būt iespējamam atbrīvoties no kredīta, atdodot īpašumu bankai. Juridiski tā dēvētā nolikto atslēgu principa pēc Latvijas piemēra ieviešana ir pilnībā iespējama,» norādīja Anvelts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad ir samazinājies banku izsniegto mājokļu kredītu skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Kaut arī oktobrī vēl saglabājies līdzšinējais kreditēšanas apjoms, jau novembra dati varētu liecināt par vēl mazāku izsniegto aizdevumu skaitu, ņemot vērā maksātnespējas likuma grozījumu dēļ tapušās izmaiņas banku kredītpolitikā, kas atspoguļojas lielākā pirmajā iemaksā.

2013. gada pirmajos trīs ceturkšņos Latvijā no jauna mājsaimniecībām mājokļa iegādei bija izsniegti 6169 kredīti, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati. Savukārt 2014. gadā šajā pašā laika periodā izsniegti 5650 aizdevumi. Šogad oktobrī kopējais izsniegto aizdevumu skaits ir vēl saglabājies vidējā stabilā līmenī (747 aizdevumi), taču jau novembrī, kā vērtā bankas, sagaidāms būtisks aizdevumu skaita kritums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā kā nākamgad tiek ieviests t.s. nolikto atslēgu princips, izsniegto mājokļu kredītu apmērs varētu sarukt uz pusi, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

No jauna izsniegto aizdevumu apmērs kritīs par vismaz 50%, salīdzinot ar līdzšinējiem apmēriem, DB uzsver lielākie hipotekāro kredītu devēji. Jau tā vārgā hipotekāro kredītu tirgus atveseļošanās ir beigusies – daļa kredītiestāžu jau apstiprinājušas stingrākus nosacījumus mājokļu aizdevuma saņemšanai.

Pirmās sekas nolikto atslēgu principa ieviešanai banku darbībā vērojamas jau patlaban – kredītiestādes, reaģējot uz pieņemtajiem grozījumiem, sākušas prasīt lielākas pirmās iemaksas kredītņēmējiem. Banku pārstāvji neslēpj, ka aizdevumus ir grūtāk saņemt no oktobra sākuma, un lielākās kredītiestādes pauž vienotu viedokli – pirmā iemaksa aizdevuma ņēmējiem turpmāk būs jāveic vismaz 30% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības. Līdz šim aizņēmējam sākotnējā iemaksa tika prasīta vidēji 15–20% apmērā. Kredīta apstiprināšanai stingrāk tiek vērtēti arī citi kritēriji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Citadele iesaistīsies valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei ģimenēm

Žanete Hāka, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mājokļa iegāde ģimenēm ar bērniem būtu pieejamāka, banka Citadele iesaistīsies valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei ģimenēm, informē bankas Citadele valdes locekle Santa Purgaile.

Tuvāko nedēļu laikā banka strādās pie līguma izstrādes un saskaņošanas ar Altum, lai varētu šo programmu piedāvāt klientiem. Kad būs parakstīts līgums ar Altum, tad sabiedrība tiks informēta jau par konkrētu datumu, no kura iedzīvotāji Citadelē varēs pieteikties hipotekārajam kredītam ar valsts galvojumu, kā arī par tā nosacījumiem.

Līdz šim Citadele bija vienīgā banka Baltijā, kas jau piedāvāja hipotekārā kredīta veidu ar nolikto atslēgu principu. Līdz ar to arī salīdzinoši ļoti īsā laikā banka ir spējusi pilnveidot savu piedāvājumu atbilstoši jaunajām izmaiņām Maksātnespējas likumā, un jau šobrīd ir gatava to piedāvāt Latvijas iedzīvotājiem, skaidro bankas pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bankas sašutušas par nolikto atslēgu principa pieņemšanu; lūgs neizsludināt grozījumus

Žanete Hāka, 25.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Komercbanku asociācija (LKA) aicinās Valsts prezidentu neizsludināt un atgriezt Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Maksātnespējas likumā, kas ceturtdien galīgajā lasījumā tika akceptēti parlamentā un paredz ieviest Latvijā vispārēju obligātu nolikto atslēgu principu kreditēšanā, tā būtiski apgrūtinot hipotekāro aizdevumu izsniegšanu, bremzējot tautsaimniecības attīstību un ģimeņu dzīves apstākļu uzlabošanu, paziņojumā norāda asociācija.

LKA informē, ka izsaka dziļu nožēlu par Saeimas atbalstītajiem grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas no 2015. gada 1.janvāra turpmāk izsniedzamajiem kredītiem Latvijā ievieš tā saucamo nolikto atslēgu principu, būtiski saīsina fizisko personu saistību dzēšanas termiņus maksātnespējas procesā un veicina vispārēju saistību nepildīšanas kultūras izplatību.

Pēc šo grozījumu akceptēšanas faktiski zaudē nozīmi arī plānotā valsts atbalsta programma ģimenēm mājokļa iegādei. «Apbrīnojami slikts parlamenta deputātu lēmums mūsu ģimenēm, īpaši jaunajām ģimenēm,» vērtē LKA prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru