Mazumtirdzniecība

Papildināts - Raimonds Gerkens: «Mans pircējs devās prom no Latvijas»

Kristīne Stepiņa, 05.10.2016

Jaunākais izdevums

«Savulaik uzņēmumam Gerkens un partneri bija 47 veikali dažādās Latvijas pilsētās, šobrīd ir palikuši tikai trīs veikali,» laikrakstam Dienas Bizness atklāj Raimonds Gerkens, Gerkens un partneri īpašnieks.

«Veikali tika aizvērti, jo saruka apgrozījums, telpu uzturēšanas izmaksas pieauga, mans pircējs devās prom no Latvijas,» viņš stāsta.

«Tālāk sekoja pavisam pragmatiska rīcība, ja nav pircēju, nav vērts uzturēt arī veikalus. Uzskatu, ka tas bija pareizs solis no manas puses, jo zaudējumu apjoms strauji auga. Uzņēmējdarbības vide Latvijā joprojām atrodas dažādu birokrātisko normu žņaugos, kas bremzē jebkuru vēlmi sākt uzņēmējdarbību. Brīžiem valsts rīkojas neizskaidrojami muļķīgi. Piemēram, manam uzņēmumam bija veikals, kurš atradās Rīgas centrā, Elizabetes ielā Viss bija labi līdz brīdim, kad Valsts nekustamie īpašumi (VNI) nolēma paaugstināt nomas maksu. Ātri aprēķināju un sapratu, ka jaunā nomas maksa ir neadekvāti augsta. Ar manu biznesu to atpelnīt nebija iespējams. Lai neciestu zaudējumus, pieņēmu lēmumu šo veikalu slēgt. Pēc tam pāris gadu veikala telpas stāvēja tukšas,» stāsta R. Gerkens.

«Telpas gan Elizabetes ielā 57, gan arī Teātra ielā 9, kurās savulaik bija R. Gerkena veikali, ir iznomātas par augstāku nomas maksu, nekā tā bija Gerkens un partneriDienas Biznesu informēja valsts a/s Valsts Nekustamie īpašumi (VNĪ) nekustamo īpašumu darījumu eksperts Aleksejs Šveics.

Viņš stāsta, ka komerctelpas - īpaši Rīgas centrā un Vecrīgā - vienmēr tiek izsolītas publiskajā nomas tiesību izsolē. Pieprasījums pēc šādam telpām esot ļoti liels. «Pateicoties mārketinga pasākumiem, uz šāda veida izsolēm pie mums atnāk vairāk nekā 10 pretendenti un izsoļu rezultātā tiek iegūta samēra augsta nomas maksa, arī krietni virs tirgus noteiktās nomas maksas,» saka A. Šveics. Līgumu termiņu par komerctelpām VNĪ pārsvarā nosaka no 3 līdz 5 gadiem. Pēc šī perioda tiek pārskatīti nomas nosacījumi, tajā skaitā nomas maksa atbilstoši tirgus situācijai un, ja puses vienojas, tad līgums tiek pagarināts, ievērojot likumdošanas normas (tajā skaitā maksimālo nomas termiņa periodu).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Raimonds Gerkens vairs nav līdzīpašnieks uzņēmumā SIA "Gerkens un Co", liecina "Firmas.lv" informācija.

Par "Gerkens un Co" vienīgo īpašnieku kļuvis Andrejs Vasiļjevs, kuram līdz šā gada 9.septembrim, tāpat kā Gerkenam, piederēja 50% uzņēmuma kapitāldaļu.

Tādējādi Gerkenam vairs nepieder daļas nevienā uzņēmumā, kā arī viņš neieņem nevienu amatu.

Gerkens restartē biznesu un tirgosies ar dārgajiem itāļu zīmoliem 

No 47 Gerkens & Co veikaliem šobrīd ir palikuši vairs tikai četri,...

Kompānija "Gerkens un Co" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,75 miljoni eiro. Gerkens un Vasiļjevs kopš uzņēmuma dibināšanas bija lielākie īpašnieki, bet kopš 1995.gada viņi bija vienīgie "Gerkens un Co" īpašnieki, kapitāldaļas dalot uz pusēm.

2020.gadā "Gerkens un Co" strādāja ar 890 814 eiro apgrozījumu, kas ir par 21% mazāk nekā gadu iepriekš, kā arī ar 206 598 eiro peļņu, kas ir par 26,9% mazāk nekā 2019.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

CBRE par Gerkena biznesu: Nenosakāma formāta veikaliem ir grūti atrast savu īsto pircēju

Lelde Petrāne, 04.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Aizvēršanās iemesls Nr. 1 ir konkurence,» tā biznesa portālam db.lv, lūgta komentēt Raimonda Gerkena biznesa lejupslīdi, norādīja komercīpašumu pakalpojumu uzņēmuma CBRE Baltijas reģiona direktore Santa Rozenkopfa.

Kā ziņots, savulaik uzņēmumam Gerkens un partneri bija 47 veikali dažādās Latvijas pilsētās, šobrīd ir palikuši tikai trīs veikali.

«Raimonda Gerkena aktivitātēm neesam sekojuši līdzi, arī sortimentam ne. Veikali šajos gados ir tikuši tikai aizvērti, nevis atvērti, un vēlmi atvērt veikalu tirdzniecības centrā arī neesam saņēmuši,» vaicāta, kāda būtu atbilde, ja R. Gerkens izrādītu interesi atvērt veikalu, piemēram, Rīga Plaza, sacīja S. Rozenkopfa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Gerkens restartē biznesu un tirgosies ar dārgajiem itāļu zīmoliem

Kristīne Stepiņa, Māris Ķirsons, 13.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 47 Gerkens & Co veikaliem šobrīd ir palikuši vairs tikai četri, arī to dienas ir skaitītas. Uzņēmējs Raimonds Gerkens nolēmis restartēt savu biznesu un tirgoties ar dārgajiem itāļu zīmoliem, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Mani veikali būs lētākie no dārgākajiem, intervijā apgalvo R.Gerkens. Dienas Bizness bija pirmais preses izdevums, kuram viņš sniedza interviju, tas notika 1992. gada aprīlī.

Fragments no intervijas

Jūsu individuālais uzņēmums Gerkens & Co bija pirmais privātuzņēmums, kas reģistrēts Latvijas uzņēmumu reģistrā. Savulaik tas bija viens no plaukstošakajiem uzņēmumiem valstī. Kā Jūs nonācāt pie sava biznesa?

Ja precīzāk, sākotnēji tas bija izveidots ar speciālu Ministru padomes atļauju. Man tolaik bija lielas caursišanas spējas. Ja es varēju pie padomju varas, pie komunistiem atvērt bāru... Tas kā es to dabīju gatavu, lai paliek noslēpums, to es negribu stāstīt. (Smaida.) Esmu bijis viens no pirmajiem kooperatoriem valstī. Problēma bija, ka likums atļāva ne mazāk kā trīs īpašniekus, kas pēc populārās Krilova fabulas nozīmēja, ka vajadzēja, lai būtu gan šķuka, gan ļebeģ, gan rak (līdaka, gulbis un vēzis). Ja es vilku pa labi, tad tie citi vilka pa kreisi. Tā biznesā diemžēl nevar. Visiem vienādi bija 33% daļas, it kā visi bija vienādi priekšnieki. Es cīnījos un meklēju iespēju kā uzņēmumu noreģistrēt tikai uz sevi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

FOTO: Bijušajā Gerkens un partneri vietā, ieguldot 70 tūkstošus eiro, atver apavu veikalu Baltā Kumode

Žanete Hāka, 16.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas centrā, Elizabetes ielā 57, kur iepriekš atradās uzņēmuma Gerkens un partneri veikals, atvērts pirmais apavu klubs Baltā Kumode, informē veikala īpašnieki.

Telpās ar kopējo platību 350 m2 iekārtots veikals, kurā tirgo itāļu apavu zīmolus, kā arī ir ierīkota vieta meistarklasēm un semināriem stilistiem, blogeriem un citiem modes industrijas pārstāvjiem.

Kluba Baltā Kumode īpašniece Jeļena Maksimovska portālam rus.db.lv skaidroja, ka veikala izveidē ieguldīti aptuveni 70 tūkstoši eiro.

Jaunā apavu kluba saimniece norādīja, ka Latvijā nesaskata būtiskas ekonomiskas problēmas, kas traucētu strādāt likumdošanas ietvaros un tajā pašā laikā vadīt pilnvērtīgu biznesu. «Pretenzijas pret nodokļiem ir visās valstīs. Mēs neesam tīkla uzņēmums, mūsu bizness – tā ir mūsu dzīve, un mēs visu darām paši,» viņa norāda.

Komentāri

Pievienot komentāru