Jaunākais izdevums

Ziemeļvalstu telekomunikāciju uzņēmums TeliaSonera īsteno savu jauno stratēģisko mērķi, apvienojot divus Lietuvas meitasuzņēmumus. Fiksētās līnijas operators Teo un mobilo sakaru operators Omnitel nolēmuši apvienot spēkus, kas stiprina TeliaSonera biznesu Ziemeļvalstīs un Baltijā, liecina šodien izplatīts paziņojums.

(Papildināts ar Lattelecom komentāru.)

«Patērētāji vairs nenodala fiksēto un mobilo sakaru pakalpojumus, un pieprasījums pēc apvienota piedāvājuma arvien pieaug. Teo un Omnitel kombinācija radīs vadošu telekomunikāciju operatoru un stiprinās tirgus pozīciju,» uzsver Teo pārstāvis Roberts Andersons.

Darījuma, kura ietvaros Teo pārņems Omnitel, vērtība ir 220 miljoni eiro.

Darījuma īstenošanai Teo izmantos ārēju finansējumu, un TeliaSonera īpašumtiesības Teo saglabāsies 88,15 procentu apmērā. Iegādi plānots pabeigt vēlākais 2016. gada pirmajā ceturksnī.

Latvija starp Baltijas valstīm palikusi pēdējā, kur fiksētā un mobilā tīklu operatoru integrācija joprojām nav notikusi, šodien izplatītā paziņojumā norāda Lattelecom. «Izšķiršanās par Lattelecom un LMT nākotni joprojām kavējas, lai gan Lattelecom valde teju identisku priekšlikumu izstrādāja jau pirms divarpus gadiem. Tikmēr Lietuvas uzņēmumi, jāteic pat piesardzīgi, lēš, ka kopējā apvienošanās sinerģija ik gadu ienesīs papildu 10 miljonus eiro. Šāda apvienošanās pierāda sevi kā racionālu un loģisku pilnīgi visur, taču Latvijā nez kādēļ par to šaubās, ilgstoši nespējot pieņemt ekonomiski pamatotu lēmumu, tādējādi pakļaujot riskam uzņēmumu vērtību un nākotnes attīstību,» norāda Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sakaru tehnoloģijas

Teo LT pabeidzis Omnitel un BDC pievienošanu un turpmāk sauksies Telia Lietuva

LETA--BNS, 01.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas koncernam Telia Company piederošais Lietuvas informācijas tehnoloģiju un fiksēto telekomunikāciju operators Teo LT pabeidzis mobilo sakaru operatora Omnitel un informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja Baltic Data Center pievienošanu un turpmāk sauksies Telia Lietuva.

«Gadu ilgusī kompāniju apvienošana uzņēmumā Telia ir kaut kas vairāk nekā uzņēmumu integrācijas nobeigums - tas ir nākotnes pakalpojumiem nepieciešamo tehnoloģiju apvienošanas sākums. Tā mēs varēsim īstenot vēl vairāk ideju. Vienā tīklā esam apvienojuši visu, kas vajadzīgs cilvēkiem un uzņēmējdarbībai,» paziņojumā presei uzsvēris Telia Lietuva vadītājs Ķēstutis Šļužs.

Viņš norādījis, ka Teo LT, Omnitel un BDC apvienoti vienā kompānijā un triju zīmolu vietā turpmāk izmantos tikai vienu - Telia.

«Plānojam, ka, sākot masveidā ieviest 5G tehnoloģiju, mūsu optiskie un mobilo sakaru tīkli ļaus izveidot kvalitatīvi pilnīgi jaunu digitālo vidi, un tas nozīmē tehnoloģisko revolūciju biznesā, mājas un darba vidē,» teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Teo aizņemsies 150 miljonus eiro Omnitel akciju iegādei

Žanete Hāka, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas IT un telekomunikāciju uzņēmums Teo parakstījis līgumu ar SEB banku un Danske Bank par 150 miljonu eiro ilgtermiņa aizdevumu Omnitel akciju iegādei no TeliaSonera, liecina paziņojums Nasdaq Vilnius.

Šis ir viens no lielākajiem finansējuma darījumiem Lietuvā šajā gadā.

TeliaSonera Group piederošie uzņēmumi Teo un Omnitel apvienos spēkus Lietuvā un nākamgad piedāvās apvienotus pakalpojumus platjoslas un mobilajiem sakariem, internetam, televīzijai un IT.

Oktobrī tika paziņots, ka Teo iegādāsies 100% Omnitel akciju no tā pašreizējā akcionāra TeliaSonera. Darījuma kopējā vērtība sasniedz 220 miljonus eiro.

Teo aizņemsies 75 miljonus eiro no SEB bankas un 75 miljonus eiro no Danske Bank.

Paredzams, ka darījums noslēgsies nākamā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Teo un Omnitel darījumam Lietuvas Konkurences padomes atļauja nebūs vajadzīga

Žanete Hāka, 16.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas koncernam TeliaSonera piederošajam Lietuvas IT un fiksēto telekomunikāciju operatoram Teo nebūs jāvēršas Lietuvas Konkurences padomē jautājumā par tam pašam koncernam piederošā mobilo sakaru operatora Omnitel iegādi, atzinusi Lietuvas Konkurences padome.

Kā norādījis padomes priekšsēdētājs Šarūns Keserausks, padome uzskata, ka darījumam nav vajadzīga tās atļauja, jo abi uzņēmumi līdz tam piederēja vienam īpašniekam un varēja sniegt kopīgus pakalpojumus, un arī pēc šā darījuma situācija būtiski nemainīsies.

Konkurences padome uzsvērusi, ka iekšēji pārkārtojumi vai jauna uzņēmuma veidošana saistīto uzņēmumu grupas iekšienē nav uzskatāmi par koncentrāciju.

Kā jau oktobra sākumā tika paziņots, ka Teo par 220 miljoniem eiro iegādāsies 100% Omnitel akciju.

Tobrīd Teo valdes priekšsēdētājs Roberts Andersons izteicās, ka uzņēmumi padomi informējuši par saviem plāniem, bet pauda viedokli, ka tās piekrišana šajā gadījumā nav vajadzīga, jo pirkums nepalielinās koncentrāciju nedz mobilo sakaru, nedz interneta tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Kamēr Latvijā vilcinās, igauņi gandarīti par fiksēto un mobilo sakaru operatoru apvienošanos

Dienas Bizness, 13.10.2015

Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis (no labās) ir pārliecināts abu uzņēmumu apvienošanās piekritējs, savukārt LMT prezidents Juris Binde norāda, ka apvienošanās ir tikai viens no attīstības scenārijiem.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas telekomunikāciju nozarē pagaidām vēl neatrisināts jautājums ir par fiksēto sakaru operatora Lattelecom un mobilo sakaru operatora LMT iespējamo apvienošanos. Jāpiebilst, ka Latvija ir vienīgā Baltijas valsts, kurā šāda apvienošanās vēl nav notikusi. Igaunijā fiksēto un mobilo sakaru operatori apvienojās 2014. gadā, Lietuvā tas notika šāgada oktobra sākumā, otrdien raksta laikraksts Diena.

Viens no nozīmīgiem jautājumiem, kas saistīts ar Lattelecom un LMT apvienošanos, ir par ietekmi uz klientiem, vispirms jau par iespējamu pakalpojumu cenu pieaugumu, kā arī par izmaiņām, kas saistītas ar konkurenci telekomunikāciju tirgū. Kā liecina Igaunijas pieredze, fiksēto un mobilo sakaru operatoru apvienošanās nav atstājusi negatīvas sekas uz konkurenci, tāpat pakalpojumu cenas nav pieaugušas. Kā Dienai stāsta apvienotā telekomunikāciju uzņēmuma Eesti Telekom valdes priekšsēdētājs Valdo Kalms, «mēs nekādā ziņā nejūtamies kā monopols, jo konkurence Igaunijas telekomunikāciju tirgū ir pietiekami spēcīga. Arī pakalpojumu cenas pēc apvienošanās nav mainījušās».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP vērtēs, vai atļaut Maxima Latvija nomāt telpas Domina Shopping

Žanete Hāka, 14.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, ar kuru SIA Maxima Latvija no SIA EfTEN Domina iegūst izmantošanas (nomas) tiesības uz mazumtirdzniecības telpām Ieriķu ielā 3, Rīgā, informē KP.

Saskaņā ar Konkurences likumu gadījumi, kad tirdzniecības vietā līdzšinējo mazumtirdzniecības tīkla veikalu nomaina cits mazumtirdzniecības tīkls, kurš piedāvā tādu pašu vai līdzīgu sortimentu, ir uzskatāmi par uzņēmumu apvienošanos un ir paziņojami Konkurences padomē.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Konkurences padome vērtēs Vienna Insurance Group un AAS Baltikums apvienošanos

Žanete Hāka, 14.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (Compensa Life Vienna Insurance Group SE Latvijas filiāle, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāle un SIA Compensa Services) iegūst izšķirošu ietekmi pār AAS Baltikums, informē KP.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar KP.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, KP mājas lapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Linas Agro vēlas iegūt izšķirošu ietekmi SIA Latfert un SIA Paleo

Žanete Hāka, 22.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros SIA Linas Agro iegūst izšķirošu ietekmi pār SIA Latfert un SIA Paleo, informē KP.

Linas Agro grupā bez SIA Linas Agro Latvijā darbojas arī tādi uzņēmumi kā SIA Lielzeltiņi, SIA Cerova, SIA Broileks, AS Putnu Fabrika Ķekava, SIA Dotnuvos projektai, SIA PFK Trader, SIA Linas Agro Graudu centrs un SIA Erfolg Group.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Cemex vēlas apvienoties ar SIA Rudus

Žanete Hāka, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras laikā SIA Cemex iegūst vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār SIA Rudus, informē KP.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, Konkurences padomes mājas lapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

AS Poliklīnika vēlas apvienoties ar SIA Centrālā laboratorija

Žanete Hāka, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros AS Poliklīnika, kas ir AS Repharm meitas uzņēmums, iegūst izšķirošu ietekmi pār SIA Centrālā laboratorija, informē padome.

AS Poliklīnika ir 100% dalībniece AS Veselības centru apvienība, kas savukārt ir 100% dalībniece SIA Klīnika EGV, SIA Dzelzceļa veselības centrs, SIA Medicīnas firma Dinas un SIA Rīgas zobārstniecība.

AS Repharm pieder arī AS Recipe Plus un AS Sentor Farm aptiekas, kas ir 100% dalībniece SIA Ikedo, SIA Viktorija Z, SIA Melise, SIA Rēzeknes ērgļa mazā aptieka, SIA Juglas 15, SIA firma Smiltenes Aptieka 2 un SIA Senā Grīva.

SIA Centrālā laboratorija vienīgais dalībnieks ir SIA Korx. SIA Centrālā laboratorija ir 5,32% kapitāldaļu īpašniece SIA Preiļu slimnīca un 51% kapitāldaļu īpašniece SIA Rēzeknes laboratorija.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP saņēmusi Olympic Casino Latvia un SIA Garkalns apvienošanās ziņojumu

Žanete Hāka, 21.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros SIA Olympic Casino Latvia iegūst 100% kapitāla daļu SIA Garkalns, informē KP.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi.

Lai aizsargātu apvienošanās dalībnieku komercinformāciju par to darbības plāniem, Konkurences padomes mājas lapā tiek publicēti tikai apvienošanās darījumā iesaistīto uzņēmumu nosaukumi. Plašāku informāciju par apvienošanās darījuma būtību var izvēlēties sniegt paši apvienošanās dalībnieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Viedoklis: Nordea un DNB apvienošanās norāda uz Latvijas trūkumiem

Vita Liberte, BDO Legal vadošā partnere, 31.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No konkurences viedokļa iespējamais apvienošanās darījums pašlaik uzskatāms par abu banku konsolidāciju, lai samazinātu izmaksas un tālākā nākotnē varētu stiprināt savu konkurētspēju tirgos.

Ir grūti prognozēt plusus un mīnusus gan konkurencei, gan sabiedrībai no abu banku apvienošanās darījuma, jo no vienas puses, skatoties no publiski pieejamajiem abu banku finanšu datiem, šī apvienošanās nerada monopola rašanās draudus. No otras puses abām bankām jāiegulda iespaidīgs darbs un finanšu resursi, lai konkrēto apvienošanās darījumu realizētu dzīvē, piemēram, izveidojot kopīgu bankas sistēmas darbību un vienotu politiku visā Baltijā, piedāvājot dažādus pakalpojumus klientiem. Tādējādi abu banku iespējamā apvienošanās vēl negarantē intensīvu cīņu par tirgus līdera vietu un jaunus produktus. Lai pilnvērtīgi jaunais apvienotais tirgus dalībnieks spētu iesaistīties cīņā par līdera godu, būtu nepieciešams ilgs laiks. Papildus no abu banku apvienošanās darījuma varētu arī ciest abu banku darbinieki visā Baltijā, kā tas notiek jebkurā uzņēmumu konsolidācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja valsts vēlas, tai ir iespēja apvienot telekomunikāciju uzņēmumus Lattelecom un Latvijas Mobilais telefons (LMT), saglabājot kontrolpaketi valstij, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma sacīja Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Viņš skaidroja, ka iespējami dažādi uzņēmumu apvienošanas veidi. «Ja valsts vēlas paturēt kontrolpaketi, ir veids, kā juridiski to izdarīt,» sacīja Gulbis. Vienlaikus viņš atzina, ka valstij pašai jāatbild uz jautājumu, cik būtiski tai ir saglabāt daļas telekomunikāciju uzņēmumā.

Lattelecom valdes priekšsēdētājs vērsa uzmanību, ka apvienošanu var izdarīt vismaz četros veidos.

Lattelecom valdes piedāvājums neparedz akcionāru struktūras izmaiņas, līdz ar to apvienošana tiktu veikta bez privatizācija. Taču jautājums, kā strukturēt darījumu, ir jāatbild akcionāriem. Akcionāriem jāsaprot, kādu rezultātu tie grib panākt, sacīja Gulbis. Viņš atzīmēja, ka valsts jau četrus mēnešus nav spējusi uzrakstīt atbildi Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmumam TeliaSonera, kas pērnruden iesniedza Lattelecom un LMT apvienošanas piedāvājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Konkurences padome izvērtēs BaltCap un OpusCapita apvienošanos

Žanete Hāka, 20.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) saņēmusi apvienošanās ziņojumu par darījumu, kura ietvaros BaltCap Private Equity Fund II L.P. un BaltCap Private Equity Fund II SCSp iegūst izšķirošu ietekmi pār AS OpusCapita (Latvija), AS OpusCapita (Igaunija) un UAB Opus Capita (Lietuva), informē KP.

BaltCap Private Equity Fund II L.P. un BaltCap Private Equity Fund II SCSp realizē izšķirošu ietekmi pār UAB AWT Holding, UAB Ecoservice, UAB Specialus Autotransportas, UAB Komunalinių įmonių kombinatas, AB Specializuotas transportas, BPTRE Holding OÜ, BPT Real Estate AS, BPT Real Estate SIA, BPT Real Estate UAB, BPT Real Estate sp.zo.o, AE projekti Insener OÜ, Insener OÜ, Projector UAB un SIA Projector.

OpusCapita Group Oy realizē izšķirošu ietekmi pār AS OpusCapita, AS OpusCapita un UAB OpusCapita, kā arī SIA OpusCapita Competence Center.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Pērn lielākie apvienošanās darījumi īstenoti mazumtirdzniecības sektorā

Žanete Hāka, 07.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāko uzņēmumu apvienošanās un vienošanās darījumi 2016. gadā ir ietekmējuši konkurences attīstību 12 dažādās nozarēs un kopumā vairāk nekā viena miljarda eiro lielā Latvijas nacionālās tautsaimniecības segmentā. Pērn Konkurences padome (KP) izvērtēja 12 uzņēmumu apvienošanās un divas paziņotās vienošanās, informē KP.

Visos uzņēmumu plānotajos apvienošanās un vienošanās gadījumos KP nekonstatēja iespējamu kaitējumu konkurencei, tādējādi paziņotie darījumi tika atļauti. Lielākie apvienošanās darījumi 2016. gadā gan iesaistīto uzņēmumu skaita, gan kopējo gadījumu skaita, gan finansiālās ietekmes ziņā skāruši nespecializēto mazumtirdzniecības veikalu tirgu. Tam seko citu preču kategoriju vairumtirdzniecība, tajā skaitā lauksaimniecības, tabakas u.c. vairumtirdzniecība, kā arī piena pārstrāde.

Analizējot apvienošanās tendences aizvadītajā gadā, KP novēro mērenu ārvalstu investoru ieguldījumu pieaugumu, kā rezultātā tiek stiprināta dažādu nozaru konkurētspēja starptautiskajā līmenī, kā arī attīstīta uzņēmumu darbības stabilitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Februārī cer saņemt atļaujas un lavīnveidīgi sākt Nordea un DNB bankas apvienošanu

LETA, 12.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz februāra beigām būtu jābūt saņemtām nepieciešamajām konkurences un finanšu tirgus uzraugu atļaujām plānotajai Nordea un DNB bankas darbības apvienošanai Baltijā, un tad lavīnveidīgi sāksies apvienošanās process, sacīja Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks.

Kamēr atļauju nav, tikmēr kredītiestādes vēl nedrīkst runāt par biznesa apvienošanu pēc būtības - kā to organizēt, ko darīt ar klientiem u.c. Pagaidām abas bankas var vien diskutēt par atbalsta funkciju principiem, ieskicēt apvienotās organizācijas pārvaldības un vadības funkcijas - kāds būs pārvaldības modelis un kas būs vadītāji. Pašlaik DNB katrā valstī - Latvijā, Lietuvā un Igaunijā - ir suverēna organizācija, bet Nordea ir Baltijas organizācija ar Baltijas funkcijām. Buks domā, ka apvienotā organizācija būs «kaut kas pa vidu šiem abiem modeļiem».

Par plāniem apvienot Nordea un DNB bankas biznesu Baltijā tika paziņots pērn augusta beigās, savukārt novembrī tika paziņots par Erki Rāzukes iecelšanu apvienotās bankas valdes priekšsēdētāja amatā un Nila Melngaiļa iecelšanu Baltijas organizācijas padomes priekšsēdētāja amatā. «Šo cilvēku pieredze un reputācija man rada pārliecību, ka apvienotā organizācija būs izcila, spējīga un spēcīga banka,» sacīja Buks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 18.augustā, valdība savā iknedēļas sēdē slēgtajā sadaļā plāno lemt par telekomunikāciju uzņēmumu SIA Lattelecom un SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT) apvienošanos vienā uzņēmumā. Apvienošanos lobē viens no abu uzņēmumu akcionāriem – Telia Sonera.

Latvijas valstij uzņēmumā LMT pieder 23% akciju un, kā savulaik Dienai norādīja Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis, valsts interesēs ir nezaudēt savu ietekmi uzņēmumā LMT arī abu uzņēmumu apvienošanas gadījumā.

Pirms lēmuma pieņemšanas Diena uz īsu sarunu aicināja Telia Sonera stratēģijas un biznesa attīstības vadītāju Kenetu Radni.

Kādēļ iestājaties par abu uzņēmumu – Lattelecom un LMT – apvienošanos?

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP vērtē ieceri tirdzniecības centrā Domina atvērt Rimi Latvia lielveikalu

Zane Atlāce - Bistere, 07.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir saņēmusi pilno ziņojumu par apvienošanos, kuras ietvaros SIA Plesko Real Estate iegūst nomas tiesības uz mazumtirdzniecības telpām tirdzniecības centrā Domina un nodod tās apakšnomā SIA Rimi Latvija, informē KP.

Ziņojums Konkurences padomē iesniegts, jo telpas iepriekš izmantojis cits mazumtirgotājs.

Saskaņā ar Konkurences likumu gadījumi, kad tirdzniecības vietā līdzšinējo mazumtirdzniecības tīkla veikalu nomaina cits mazumtirdzniecības tīkls, kurš piedāvā tādu pašu vai līdzīgu sortimentu, ir uzskatāmi par uzņēmumu apvienošanos un ir paziņojami Konkurences padomē. Plašāks skaidrojums par konkrēto apvienošanās veidu atrodams iestādes sagatavotajās vadlīnijās.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Konkurences padome Nordea un DNB bankas apvienošanos varēs vērtēt vairākus mēnešus

LETA, 25.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) Nordea un DNB bankas apvienošanos varēs vērtēt vairākus mēnešus.

Pašlaik KP gan vēl nav saņēmusi Nordea un DNB bankas apvienošanās ziņojumu, informēja KP pārstāve Paula Vilsone.

Kad visa nepieciešamā informācija būs iesniegta iestādē, KP mājaslapā tiks publicēta informācija par apvienošanās izvērtēšanas sākšanu. Izvērtēšanas ilgums būs atkarīgs no ziņojuma veida. Proti, ja tiks iesniegts saīsinātais apvienošanās ziņojums, iestāde to var vērtēt līdz trīs mēnešiem no tā saņemšanas dienas. Savukārt pilna apvienošanās ziņojuma gadījumā - līdz četriem mēnešiem no tā saņemšanas dienas, sacīja Vilsone.

Uzņēmumu apvienošanās gadījumā KP var pieņemt lēmumu par apvienošanās atļaušanu, atļaušanu ar saistošajiem noteikumiem, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei, vai aizliegšanu, ja darījuma rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Papildināts - Nordea: Indy AB nav jaunās, apvienotās bankas nosaukums

Lelde Petrāne, 31.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome ir saņēmusi apvienošanās ziņojumu par darījumu, kurā Indy AB iegūst izšķirošu ietekmi pār DNB Baltija un Nordea Baltija.

Nordea Latvijas filiāles Komunikācijas departamenta vadītāja Baltijas valstīs Signe Lonerte biznesa portālam db.lv stāstīja, ka šobrīd notiek darbs pie jaunās bankas izveides, kas nozīmē arī nepieciešamo atļauju un rekomendāciju saņemšanu no attiecīgajām autoritātēm visās trīs Baltijas valstīs.

«Šobrīd gan Nordea, gan DNB banka Baltijas valstīs iesniegušas izskatīšanai pirmos pieteikumus banku apvienošanās darījumam Konkurences padomei. Indy AB ir apzīmējums holdinga kompānijai, kurai piederēs jaunizveidotā banka. Paralēli notiek darbs arī pie jaunās bankas nosaukuma un zīmola izveides,» uzsvēra S. Lonerte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

KP atļauj Vienna Insurance Group iegādāties BTA

Žanete Hāka, 27.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut apdrošināšanas pakalpojumu sniedzējam Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) iegādāties AAS BTA Baltic Insurance Company, informē KP.

KP pieņēma atļaujošu lēmumu, jo tirgus apstākļu izvērtējums neliecināja, ka apvienošanās varētu negatīvi ietekmēt konkurenci nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu tirgū.

Kā norādīts apvienošanās ziņojumā, VIG iegādāsies 90% AAS BTA Baltic Insurance Company akciju, kamēr pārņemamā apdrošinātāja līdzšinējais īpašnieks BTA Insurance Company SE pēc apvienošanās saglabās īpašumtiesības uz 10% akciju.

KP lēmumā norāda, ka apvienošanās darījums ietekmē trīs nedzīvības apdrošināšanas tirgus Latvijā – OCTA tirgu, galvojumu apdrošināšanas tirgu, kā arī palīdzības (ceļojumu) apdrošināšanas tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Baltijas banku sektors atrodas ievērojamas konsolidācijas priekšā

Žanete Hāka, 04.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavisam nesen divas no TOP10 bankām Baltijā – Nordea un DNB – paziņoja, ka apvienos spēkus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai virzītos uz vadošās bankas statusu šajā reģionā. Lai gan darījums nenoslēgsies līdz nākamā gada otrajam ceturksnim, jau šobrīd tirgū valda pozitīva intriga par to, kāds būs darījuma rezultāts, teikts jaunākajā Prudentia M&A Folio apskatā.

Ņemot vērā to, ka Nordea Latvijā ir pārstāvēta kā filiāle, tad diemžēl nav publiski pieejami tā finanšu rezultāti, kas liedz analizēt uzņēmuma tirgus vērtību. Savukārt DNB jau regulāri ir viens no Latvijas TOP101 vērtīgāko uzņēmumu augšgala. DNB Latvijas struktūras vērtība ir augusi no aptuveni 160 miljoniem eiro 2013. gada TOPā līdz 230 miljoniem eiro pērn, kas ir ievērojams kāpums tik īsā laika periodā, uzsver eksperti.

Runājot par kopējiem tirgus vērtējumiem bankām Eiropā, situācija pēdējā gada laikā tik spīdoša neizskatās. Eiropas publiskajā tirgū banku akciju cenas ir nokritušās par 25% salīdzinot ar pagājušo gadu – tirgus kapitalizācija pret pašu kapitāla vērtību (P/B) 2015. gada 30. jūnijā bija 0,91, kamēr tajā pašā datumā šogad šis rādītājs bija vien 0,68. Tas liek noprast, ka banku sektors Eiropā ir lejupejošā fāzē un lai izdzīvotu šādos apstākļos un vēl attīstītos, loģisks liekās solis apvienoties ar konkurentiem, lai realizētu sinerģijas un tirgus spēku. Tas arī iezīmējās kopējā darījumu skaitā Eiropā – šī gada pirmajā pusē banku sektorā ir izziņoti 69 darījumi salīdzinot ar 58 darījumiem šajā pašā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik gadu tiek nozagti vairāki desmiti īpaši vērtīgi un ekskluzīvi mākslas objekti: gleznas, svētbildes un citi lielāki vai mazāki priekšmeti, kuru mantiskā vērtība dažkārt mērāma vairākos simtos tūkstošos. Daudzus no tiem tā arī neizdodas atgūt gadiem vai tie pazūd pavisam.

Privātās organizācijas tiešsaistes datubāze The Art Loss Register tika izveidota 1990. gadā, Londonā, ar mērķi vienkopus izvietot meklēšanā atrodamos vērtīgos mākslas objektus. Organizācijas darbības rezultātā ir izdevies atgūt vairākus priekšmetus to īpašniekiem, tomēr daudzi jopropjām atrodas viņu meklēto darbu katalogā. Viens no iemesliem kapēc darbus neizdodas atrast ir tas, ka īpašnieki nav iemūžinājuši tos fotogrāfijās, savukārt cits iemesls ir tam, ka nozagtos darbus ilgus gadus nākas turēt slepenībā, līdz atkal var mēģināt pārdot tālāk.

Interesanti, ka pat slavenais Leonardo Da Vinči mākslas darbs Mona Liza savulaik bija nozagts un garnadža īpašumā atradās veselus divus gadus. Zaglis bija noslēpies muzeja grīdas slotu skapī vairākas stundas, pēcāk viņš lēnā garā gleznu paķēris padusē un paslēpjot zem mēteļa, devies prom.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Nordea un DNB jaunveidojamās bankas fokuss - vietējie uzņēmumi un uzņēmēji

LETA, 15.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skandināvijas banku DNB un Nordea apvienotās bankas Baltijas valstīs tirgus daļa reģionā varētu būt aptuveni 20%. Apvienotās bankas galvenā mērķauditorija būs vietējie uzņēmumi un uzņēmēji, intervijā pastāstīja jaunveidojamās bankas izpilddirektors Erki Rāzuke.

«Neesam kādreizējo krājbanku mantinieki un, visdrīzāk, nebūsim tik plaši pieejami kā daži citi tirgus spēlētāji. Mēs būsim koncentrētāki, un es lēšu, ka mūsu tirgus daļa būs aptuveni 20%. Mūsu galvenā mērķauditorija būs vietējie uzņēmumi un uzņēmēji. Tieši no viņiem ir atkarīgas mūsu ekonomikas, un tādēļ mēs vēlamies būt labi partneri,» sacīja Rāzuke.

Pēc viņa teiktā, jaunveidojamās bankas mērķis ir būt redzamiem un jūtamiem Baltijas tirgū, taču tirgus daļa pati par sevi vēl nenodrošina labus darbības rezultātus. «Tādēļ mēs tomēr būsim selektīvi, un mūsu mērķis nav būt «bankai ikvienam». Mums ir jāveido fokuss, un tas noteikti ir vietējās kompānijas, uzņēmēji un arī vietējie uzkrājumi. Vienlaikus noteikti būs pietiekami daudz cilvēki, kuri labprāt izmantos citu banku pakalpojumus. Viena piektdaļa tirgus ir optimāli, lai varētu nodrošināt labu biznesu,» skaidroja bankas vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lielbritānijas konkurences uzraugs apstiprina 12,5 miljardus vērto telekomunikāciju kompāniju apvienošanās darījumu

Žanete Hāka, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienotās Karalistes (AK) Konkurences un tirgus iestāde (KTI) ir provizoriski apstiprinājusi uzņēmuma BT 12,5 miljardus mārciņu vērto mobilā operatora grupas EE pārņemšanas darījumu, raksta Financial Times.

Trešdien uzraudzības iestāde pavēstīja, ka BT darījuma rezultātā, pārņemot lielāko AK mobilo operatoru EE, nav sagaidāma būtiska konkurences mazināšanās.

Par BT/EE jautājumiem atbildīgais KTI darbinieks Džons Votons (John Wotton) teica: «Pēc detalizētas izmeklēšanas pabeigšanas mēs pašreiz uzskatām, ka bažas par konkurences apdraudējumu praksē nerealizēsies.»

Raksturojot apvienošanos kā tādu, kas nāks par labu Apvienotajai Karalistei, BT galvenais izpilddirektors Gevins Patersons (Gavin Patterson) ir paziņojis, ka telekomunikāciju uzņēmumu grupa ir apmierināta ar KTI pagaidu apstiprinājumu un ka tā turpinās strādāt ar iestādi apvienošanās procesa gaitā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

KP atļauj apvienoties SIA Ventgāze un SIA Variants apvienošan

Žanete Hāka, 14.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut SIA Ostas Celtnieks pastarpināti piederošai SIA Ventgāze iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA Variants. Vienlaikus par apvienošanās darījuma īstenošanu pirms apvienošanās ziņojuma iesniegšanas konkurences iestādē KP piemēroja SIA Ventgāze naudas sodu 3500 eiro apmērā.

Izvērtējot apvienošanās ietekmi uz konkurenci, KP lēmumā secina – apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ārējo ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu būvniecības tirgū Latvijas teritorijā.

Tā kā SIA Ventgāze un SIA Variants apvienošanos īstenoja pirms darījuma paziņošanas KP, iestāde ar SIA Ventgāze noslēdza administratīvo līgumu, ar kuru uzņēmumam piemērots naudas sods 3500 eiro apmērā.

Saskaņā ar Konkurences likumu darījumiem, kur apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks par 35 miljoniem eiro vai apvienošanās dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40%, ir nepieciešama KP atļauja. Tādējādi valsts var nepieļaut būtisku konkurences samazināšanos un novērst patērētājiem un citiem uzņēmumiem nelabvēlīgas izmaiņas tirgū. Ja uzņēmumi apvienojas bez KP atļaujas, valsts nevar īstenot savu pienākumu aizsargāt konkurenci tirgū, un tirgus struktūrai var tikt nodarīts neatgriezenisks kaitējums.

Komentāri

Pievienot komentāru