Būvniecība un īpašums

Pašvaldība nojauks degušās ēkas Buru ielā

Dienas Bizness, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komiteja pirmdien nolēma, ka pagājušajā nedēļā nodegušās ēkas Buru ielā 9 ir jānojauc. Galīgais lēmums par to vēl būs jāpieņem domes sēdē.

Ēku nojaukšanas izmaksas – ne vairāk par 20 000 eiro, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli – segs no Rīgas domes Īpašuma departamenta budžeta līdzekļiem. Pēc tam iztērētos līdzekļus plānots piedzīt no ēku īpašniekiem proporcionāli tiem piederošo domājamo daļu apmēram. Daļa dzīvokļu nodegušajā ēkā piederēja pašvaldībai, bet daļa bija privatizēti.

Jau vēstīts, ka ēkas Buru ielā daļēji sabruka šā gada pavasarī un tika atzītas par neapdzīvojamām. Savukārt pagājušajā nedēļā nepadzīvotajās ēkās izcēlās liels ugunsgrēks un, pēc ekspertu domām, būves vairs nav atjaunojamas.

Dzīvokļu iemītniekiem Rīgas pašvaldības pārstāvji jau pavasarī sniedza palīdzību dzīvojamās telpas jautājumā, ko viņi likuma noteiktā kārtībā var saņemt no pašvaldības. Atsevišķiem iemītniekiem izīrētas citas pašvaldības dzīvojamās telpas. Ugunsgrēka laikā būves bija noslēgtas un neapdzīvotas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonakt Rīgā, Buru ielā aizdegušās viena otrai blakus esošas trīs koka ēkas, no kurām evakuēti seši cilvēki, bet ugunsnelaimē cietušo nav, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Izsaukums uz notikuma vietu saņemts plkst.3, jo dega viena otrai blakus esošās trīs koka ēkas ar kopējo platību 2240 kvadrātmetri. Ugunsliesmas sākumā bija apņēmušas divas divstāvu ēkas, no kurām viena bija daļēji apdzīvota, bet tad uguns bija pārnesies uz trešās ēkas jumtu.

Daļēji apdzīvotā ēka, kurā bija izcēlies ugunsgrēks nodegusi pilnībā, lai gan arī pārējās ēkas esot cietušas, aģentūrai LETA apstiprināja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste. Viņa pagaidām nevarēja pateikt, kādi ir bijuši ugunsgrēka iemesli un lietas apstākļu noskaidrošanai ir piesaistīta Valsts policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Iebrukusī ēka Buru ielā, iespējams, būs jānojauc

LETA, 11.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mājas atjaunošana Buru ielā 9 izmaksātu ļoti dārgi, tādēļ, pašvaldībai vienojoties ar iedzīvotājiem, māja, iespējams, būs jānojauc. SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) piesaistīta neatkarīga būveksperta atzinums par iebrukušo ēku, kā arī par blakusesošo ēku gaidāms šo piektdien, pastāstīja RNP pārstāve Santa Vaļuma.

Pirmdien, 16.martā, tiks sasaukta ārkārtas sapulce, kurā piedalīsies RNP pārstāvji, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta darbinieki, kas pārstāvēs mājas neprivatizēto dzīvokļu intereses, kā arī mājas privatizēto dzīvokļu īpašnieki. Sapulcē tiks lemts par RNP rīcību ēkas jautājumā turpmāk.

Vaļuma arī sacīja, ka ēkas, kurā notikusi avārija, apsekošanu veiks divi neatkarīgi būveksperti - RNP efektīvākai izpētei piesaistījis otru ekspertu. Patlaban esot zināms, ka mājas iebrukšanas iemesls nav bijis tikai pagrabā sakrājušies gruntsūdeņi, bet arī citi apstākļi, piemēram, nokrišņi no blakusmājas jumta.

Jau ziņots, ka 7.martā ap plkst.23 Rīgā, Buru ielā, sabrukusi kādas divstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu, kā arī bojāta mājas ārsiena. Pēc RNP pārstāvju teiktā, ēkas gala siena pie pamatiem ir nosēdusies un noliekusies uz blakus esošās mājas pusi. Šāda situācija, iespējams, izveidojusies gruntsūdeņu dēļ, kurus vēl nesen RNP atsūknējis no mājas pagraba. Vaļuma stāstīja, ka izmaksu dēļ mājas iedzīvotāji nav vēlējušies ievietot pagrabā atsūknēšanas iekārtu, kas gruntsūdeņus likvidētu, tiklīdz tie parādās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde ir pieņēmusi lēmumu, ka pussabrukušais nams Buru ielā 9 nav ekspluatējams, līdz ar to SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) un nama dzīvokļu kopīpašniekiem uzdots atbrīvot telpas.

RNP preses pārstāve Santa Vaļuma pastāstīja, ka pašlaik nav atbrīvoti ap desmit dzīvokļu. Šodien Rīgas Pašvaldības policija arī pārbauda, vai namā neuzturas kādas nepiederošas personas.

Daļa no nama iemītniekiem jau ir labprātīgi atstājuši telpas. Visvairāk sašutuši par pašreizējo situāciju ir privatizēto dzīvokļu īpašnieki. Anna Šmeļova-Borisenkova pastāstīja, ka dzīvokli šajā namā iegādājās ap pusgadu pirms avārijas. «Kad iegādājos, īpašums bija ierakstīts zemesgrāmatā - to noformēja trīs dienas pirms pirkuma, līdz ar to nevarēju ne iedomāties, ka pēc pusgada tikšu izlikta uz ielas no sava īpašuma,» skaidroja sieviete, uzsverot, ka neizprot, kādēļ īpašums no nama ar neapmierinošu tehnisko stāvokli ierakstīts zemesgrāmatā un ticis bez problēmām pārdots. «Ja cilvēks pērk no domes un atļauts ielikt zemesgrāmatā, bet pēc pusgada esi uz ielas, kādēļ dome neuzliek aizliegumu pārdot?» neizpratni pauda iedzīvotāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā turpinās pēdējos gados lielākie brauktuvju seguma remontdarbi, palielinot satiksmes drošību un ērtību vairāk nekā uz desmit tiltiem un pārvadiem, kā arī 30 ielu posmos.

Ielu seguma atjaunošana jau ir pabeigta K. Ulmaņa gatvē no Lielirbes ielas līdz pilsētas robežai, Vienības gatvē no Ozolciema ielas līdz pilsētas robežai, Maskavas ielā pie pilsētas robežas, uz tilta pār Sarkandaugavu Kundziņsalā, Vanšu tilta labā krasta estakādē, Jaunciema gatvē pie Mežvidu ielas, uz satiksmes pārvada pār dzelzceļu Jūrmalas gatvē, Duntes ielā no dzelzceļa viadukta atsevišķās vietās un Salu tilta uzbrauktuvē no Krasta ielas, 13. janvāra ielā, 11.novembra krastmalā, Jāņogu ielas posmā no Taisnās ielas līdz Dārziņu 30.līnijai, Taisnajā ielā no Ābeļu līdz Jāņogu ielai, Rātsupītes ielas posmā no Kleistu ielas līdz PV "Mikrobioloģijas institūts", Ķīpsalas posmā pie Vanšu tilta, kā arī uz tiltiem pār Kīleveina grāvi Buru ielā un Zunda kanālu Balasta dambī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdien ap plkst.23 Rīgā, Buru ielā, sabrukusi kādas divstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu, kā arī bojāta mājas ārsiena. Dzīvības un veselības apdraudējuma dēļ no šīs ēkas, kā arī no blakus mājas evakuēti kopumā 16 cilvēki.

Kā aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, desmit cilvēki, tai skaitā divi bērni un viena persona ar kustību traucējumiem, evakuēti no grūstošās mājas, savukārt seši - no blakus ēkas.

Notikuma vietā ieradusies arī Valsts policija un Rīgas Pašvaldības policija. Par notikušo paziņots Rīgas domei, lai tās būvinspektors apsekotu notikuma vietu, novērtētu ēkas stāvokli un bīstamību.

Kā informēja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis, septiņi no evakuētajiem cilvēkiem nogādāti pašvaldības dienesta viesnīcās, savukārt pārējie cilvēki no izmitināšanas atteikušies, sakot, ka paliks pie radiem un draugiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas namu pārvaldnieks

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas namu pārvaldnieks

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīgas un zemes īpašnieku krustugunis

Elīna Pankovska, 05.10.2016

Saeimas Juridiskajā komisijā izskatīts likumprojekts par piespiedu nekustamā īpašuma atsavināšanu Purvciema ielā 4, kas nepieciešams Austrumu maģistrāles posma realizācijai.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piespiedu atsavināšanas gadījumos īpašnieki nav apmierināti ar Rīgas piedāvājumā esošajiem maiņas īpašumiem, kas var atrasties pat zem elektrības vadiem, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Lai realizētu ielu projektus, pašvaldībām ir nepieciešami īpašumi, kas tai nepieder, jo projektos ielas vai citi objekti skar arī privātīpašnieku zemes un ēkas. Šādās situācijās šie īpašumi ir jāatsavina, un, lai gan bieži vien īpašnieki piekrīt atsavināšanai, atsevišķos gadījumos pašvaldībai ir samērā grūti vienoties. Šobrīd Rīgai aktuāla ir īpašumu atsavināšana Austrumu maģistrāles projekta pabeigšanai. Tāpat daudz īpašumu būtu nepieciešams, lai perspektīvā īstenotu vērienīgo Raņķa dambja projektu, kas līdz šim bijis viens no klupšanas akmeņiem ieceres īstenošanā. DB jau ziņojis: lai projektu īstenotu, nepieciešams atsavināt 32 īpašumus Uzvaras bulvārī, Mūkusalas, Buru un Jelgavas ielā. Lielākoties tie ir zemesgabali teju 50 tūkst. m2 platībā un 44 nedzīvojamās ēkas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar mērķi uzlabot putnu ligzdošanas apstākļus Latvijas galvaspilsētas centrā, biroju komplekss “Verde” apņēmies īstenot starptautiski atzīta BREEAM “Excellent” ilgtspējas sertifikāta prasībām atbilstošu iniciatīvu - biroja kompleksa teritorijā R. Hirša ielā tiks uzstādīti 62 putnu būrīši, radot mājvietas 13 putnu sugām.

“Ilgtspējīga, ekoloģiski draudzīga, ar kupliem apstādījumiem un dabas niansēm piepildīta biznesa vide – tās visas ir mūsu, Rīgas zaļākā biroju kompleksa “Verde”, pamatvērtības. Tamdēļ lepojamies ar šī apjomos patiesi lielo jaunu putnu vietu mājvietu projekta īstenošanu. Tagad mūsu nomnieku darbinieki, dodies uz un no darba, kā arī atpūšoties pagalmā un uz terasēm, varēs baudīt miermīlīgo, labbūtību veicinošo putnu čivināšanu,” saka Iveta Lāce, “Verde” komercdirektore un valdes locekle.

Iniciatīva tiek īstenota, biroju kompleksa attīstītājam “Capitalica Asset Management” sadarbojoties ar “Latvijas Ornitoloģijas biedrību”, ilgtspējības konsultācijas un sertifikācijas aģentūru “Vesta Consulting”. Rezultātā no šī gada maija pakāpeniski uz “Verde” teritorijā esošajiem un būvniecības laikā saglabātajiem ilggadīgajiem kokiem, uz jaunuzstādītajiem apgaismes stabiem, kā arī starp abu “Verde” ēku (A un B) betona kolonnām tiks izvietoti jauni, no koka darināti 6 veidu putnu būrīši.

Komentāri

Pievienot komentāru