Jaunākais izdevums

Šajā laikā, iespējams, izdzīvos radošākie un veiksmīgākie, domā "Balzambāra" līdzīpašnieks Andris Reizenbergs.

Līdz ar bāra slēgšanu, līdzšinējais bārmenis kļuvis par mājražotāju un piegādā klientiem siļķi kažokā, auksto zupu un asiņaino, nevainīgo Mēriju.

Pirmās piegādes Rīgā un Pierīgā viņš uzsāka 20.martā un mēneša laikā izpildīti jau aptuveni 100 pasūtījumi. Uzņēmējs stāsta, ka pabijis dažādās, interesantās vietās, par kurām, dzīvojot Rīgā, pat nav zinājis, taču visbiežāk piegādes tiek veiktas uz biroju telpām Rīgas centrā. A.Reizenbergs atzīst, ka pieprasītākā šobrīd ir siļķe kažokā.

Ideja par šo salātu piegādi gaisā virmojusi jau kādu laiku. "Redzēju, ka mana sieva uz dažādiem svētkiem gatavo siļķi kažokā un es teicu - kūkas var pasūtīt, kāpēc lai siļķi kažokā nevarētu. Bet šī ideja palika kaut kur gaisā. Tagad, sēžot mājās, izdomājām, ka jāpamēģina. Viss ļoti labi aizgāja. Cena arī ir pieklājīga un nav augsta. Protams, ka es nopelnu un desai sanāk," stāsta A.Reizenbergs.

Mazajā biznesā iesaistījusies gan A.Reizenberga sieva, gan arī "Balzambāra" darbinieks, kas palīdz virtuvē un ar piegādēm.

Klienti ir gan līdzšinējie "Balzambāra" apmeklētāji, gan arī jauni un neredzēti. Ir arī tādi, kas produktus pasūta atkārtoti.

"Ir ļoti laba sajūta un man tas nav nekas svešs, esmu pabeidzis pavārus un konditorus. Tagad ir darbs ar klientiem, līdzīgi kā bārā, tikai tagad es braucu pie viņiem, nevis viņi nāk pie manis. Iespējams, ka kaut ko vajadzēja pamainīt dzīvē. Varbūt šim tā bija jābūt. Es vienmēr esmu teicis, ka viss notiek tā, kā tam bija jānotiek un viss notiek uz labu," pauž A.Reizenbergs.

Viņš atzīst, ka bāra bizness ir sarežģīts, tāpēc vienmēr vēro cilvēkus, kuri ver vaļā bārus, kafejnīcas, kokteiļbārus un iegulda milzu naudas. "Es domāju – ārprāts, mīļais, ko tu dari! Tā tikai visiem šķiet, ka ir pilns ar cilvēkiem un ir ļoti daudz naudas. To otru pusi jau cilvēks neredz. Izmaksas, kas ir lielas un nepieciešamas," stāsta A.Reizenbergs.

Šobrīd "Balzambāram" ir izveidojies 3000 eiro liels parāds par telpu īri un vairākus tūkstošus liels nodokļu parāds. "Ir cilvēki, kas raksta un saka, kāpēc nevaram samaksāt to 3000 eiro parādu. Nauda ienāk, samaksā algas, nodokļus un pāri uzkrājums nepaliek. Tad man jātirgo nezinu kas. Arī ēdiena pašizmaksa ir dārga. Mēs jau nevaram uzlikt 20 eiro par zupu," skaidro A.Reizenbergs.

Telpu noma par martu ir samaksāta, parāds ir par februāri. "Mēs būtu samaksājuši, bet vienkārši apstājās visa plūsma. Arī uzkrājumu nebija, jo bija jāapmaksā pavadzīmes, bija pasūtīta prece un bija jāizmaksā arī marta algas. Neviens jau negaidīja, ka tā būs. Ierasti janvāra, februāra parādi tiek atmaksāti. Aprīlī, maijā viss sākas un iet uz augšu," skaidro A.Reizenbergs.

Viņaprāt, valstij šobrīd būtu jāpanāk pretī uzņēmējiem. ""Balzambāra" telpu apsaimniekotājs ir "Rīgas Nami", kas ir valsts uzņēmums (Rīgas pašvaldības uzņēmums - redakcijas piebilde.). Valsts ir iedevusi naudu, lai palīdzētu visiem, taču šajā gadījumā tā nenotiek. Tas ir sviests. Valsts iestādēm būtu jāpasaka, ka esam svarīgi, jāpanāk pretī, lai varam turpināt darboties. Te viņi vienkārši Ministra kabineta punktu skatās. Tas ir sviests. Cilvēciskais faktors ir nulle. It sevišķi šajā laikā šim faktoram ir jābūt augstam," uzskata uzņēmējs.

Lai gan iepriekš uzņēmējam tika atteikts dīkstāves pabalsts, tomēr šajā nedēļā tas daļai "Balzambāra" darbinieku piešķirts.

Vaicāts, kas izdzīvos pēc šī laika, A.Reizenbergs atzīst: "Grūti saprast, kas vispār izdzīvos. Radošākie, veiksmīgākie. Šis laiks nekad mūžā nav pieredzēts. Varbūt kaut kādā ziņā ir jābūt sajūtai. Piemēram, ja es sāktu tirgot suši, tad domāju, ka neviens tos nepirktu. Tāpēc man bija sajūta par siļķi kažokā, asiņaino Mēriju, auksto zupu. Nedrīkst ņemt no augstiem plauktiem. Man šķiet, ka ir jābūt piezemētākiem, tad cilvēkiem tas patiks un pirks. Ja es gribētu auksto zupu un redzētu, ka par 5 eiro ved klāt, tad es arī pasūtītu, jo man šķistu tā cena ļoti pieņemama. Ja par 15 eiro būtu suši jāpasūta, tad diez vai pirktu. Vienas formulas šim visam nav," pauž A.Reizenbergs.

Pavisam nesen restorānu un bāru aprīkojuma tirgotājs, riekstu un žāvēto augļu importētājs SIA "Gemoss" uzņēmējam piešķīris auto, ar kuru A.Reizenbergs vēl ērtāk piegādāt pasūtījumus. Viņš atzīst, ka ar laiku plāno papildināt piedāvājumu. "Es gribu piedāvāt produktus, kuru pašizmaksa nav dārga, lai varu tos turpināt piedāvāt par pieciem eiro. Gribu, lai tas ir pieejams jebkuram," teic A.Reizenbergs.

Dienas Bizness iesaka vebināru, ja vēlies attīstīt savu radošumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Uzņēmēji neizpratnē par ieceri aizliegt tirgot alkoholu āra terasēs

LETA, 05.05.2021

Restorāna "36.līnija" līdzīpašnieks Lauris Aleksejevs atzina, ka gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums par alkohola tirdzniecības aizliegumu, restorāna āra terase, ļoti iespējams, 7.maijā atvērta netiks.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ēdināšanas un bāru nozares uzņēmēji ir neizpratnē par ieceri aizliegt tirgot alkoholu, darbu klātienē atsākot āra terasēm, atzina aptaujātie nozaru pārstāvji.

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis pauda neizpratni, kādēļ šāda ideja radusies, uzsverot, ka iedzīvotāji tāpat atradīs veidu, kā lietot alkoholu, to darot vēl pirms ierašanās terasē vai jau terasēs lietojot līdzpaņemtos dzērienus.

"Liekas, ka grib kaut ko ierobežot tikai, lai ierobežotu," sacīja Jenzis, paužot, ka Latvijā daudzi ierobežojumi ieviesti nevis balstoties uz kādiem pētījumiem, bet pēc sajūtām.

Arī no Latvijas Bāru asociācijas valdes locekļa, "Cuba Cafe" līdzīpašnieka Arņa Bikšus teiktā izriet, ka ideja par alkohola tirdzniecības aizliegšanu āra terasēs nav saprotama.

Viņš sacīja, ka pašreiz notiek aktīva gatavošanās, lai piektdien, 7.maijā, "Cuba Cafe" varētu atsākt klātienes darbu, sākot strādāt āra terasei. Pēc Bikšus rīcībā esošās informācijas, āra terases gatavi atvērt daudzi bāri. Vienlaikus viņš nenoliedza, ka daudziem arī nācies rūpīgi pārdomāt, vai tie spēj ievērot nepieciešamās epidemioloģiskās drošības prasības, lai var strādāt, un, vai tas ir izdevīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas bārmenis Andris Reizenbergs ieguvis zelta medaļu Pasaules kokteiļu čempionātā, kas šogad norisinājās Ķīnā, Čangdu, liecina Reizenberga publicētā informācija sociālajā tīklā «Facebook».

«Nevaru izteikties vārdos! Pasaules kokteiļu čempionātā izcīnīta zelta medaļa! Ārprāts, es ticēju, paldies visiem, kas turēja īkšķus,» sociālajā tīklā Facebook raksta bārmenis Andris Reizenbergs.

Pasaules kokteiļu čempionāts šogad notika no 4. līdz 8.novembrim. To ik gadu rīko Starptautiskā bārmeņu asociācija, kas dibināta 1951.gadā. Pirmās asociācijas rīkotās starptautiskās kokteiļu sacensības norisinājās 1955.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru