Transports un loģistika

Rīgas ielās sāks braukāt elektriskie koplietošanas mopēdi

Ilze Žaime, 12.11.2019

Jaunākais izdevums

Uzņēmums «Kong Mobility» kļuvis par Rīgas domes grantu programmas «Atspēriens» finālistu un, sākot ar nākamā gada aprīli, piedāvās pa pilsētu pārvietoties ar elektriskiem mopēdiem. Mērķis ir ieviest Latvijas un citu valstu pilsētās ekoloģiski tīru transportu,

Šobrīd SIA «Ķong Mobility» piedāvā elektrisko skrejriteņu koplietošanas platformu, taču uzņēmuma līdzīpašnieks Sergejs Savrančuks biznesa portālam db.lv skaidro, ka plānos ietilpst 2020. gada sezonā sākt piedāvāt elektrisko mopēdu koplietošanas pakalpojumus, iespējams, kļūstot par pirmo šāda pakalpojuma sniedzēju Latvijā.

Pakalpojumu sniegšana pavasarī tiks vērtēta kā pilotprojekts, skaidro S.Savrančuks. «Sākumā pieejami būs 15 elektriskie mopēdi. Atkarībā no pieprasījuma vērtēsim, kā attīstīt šo projektu tālāk». Svarīgi būšot arī izvērtēt, vai šis pakalpojums nāk par labu pilsētai un iederēsies elektriskā transporta infrastruktūras attīstībā. Pilotprojekts sniegs iespēju arī testēt tehnoloģiju integrāciju un nepieciešamības gadījumā pilnveidot tās.

Pirmo 15 elektrisko mopēdu iegādei tiks izmantots Rīgas domes grantu programmā «Atspēriens» gūtais līdzfinansējums 25 tūkstošu apmērā, kā arī uzņēmuma pamata investīcijas projekta izveidei 25 tūkstošu apmērā.

Uzņēmējs S.Savrančuks skaidro, ka plānos ir arī koplietošanas elektroautomobiļu nomas pakalpojumu sniegšana, taču, lai attīstītu šo projektu, vēl tiek risināti jautājumi par nepieciešamās infrastruktūras izveidi pilsētvidē. «Nepieciešamas plaši pieejamas uzlādes stacijas. Protams, arī jautājums par auto novietošanu ir aktuāls. Nevēlamies, ka koplietošanas auto traucētu pilsētas iedzīvotāju ērtībām.»

Konkurenci elektrisko transportlīdzekļu nomas pakalpojumu jomā uzņēmējs Latvijā raksturo kā veselīgu: «Neesam vēl ne tuvu tam, kāda situācija tagad ir ASV un Rietumvācijā. Uzņēmumi mūsu tirgū darbojas ar atšķirīgām stratēģijām un laiks paradīs, kura nostrādās efektīvāk.»

Elektriskos mopēdus ir paredzēts izvietot vienuviet ar «Kong» elektriskajiem skūteriem, izvēloties populārākos un piemērotākos punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektrisko skrejriteņu iznomātājiem galvaspilsētā piepulcējies vēl viens šī pakalpojuma sniedzējs - Kong Mobility, novēroja Db.lv.

SIA Kong Mobility reģistrēts šā gada 24.aprīlī, apmaksātais pamatkapitāls 2800 eiro. Uzņēmums uz pusēm pieder Maksimam Krivuņecam un Sergejam Savrančukam, liecina Lursoft informācija.

Db.lv jau vēstīja, ka līdz šim elektroskūteru nomas pakalpojumu segmentā Rīgā darbojās Atom, Bolt, CityBee un Fiqsy.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā jauno sezonu atsākuši koplietošanas skrejriteņu nomas uzņēmumi, tirgum pievienojies jauns dalībnieks "Scoot911".

"Covid 19" radītās ārkārtas situācijas un ierobežojumu dēļ, kā arī reaģējot uz Eiropas Komisijas rekomendācijām mazāk izmantot sabiedrisko transportu, ievērot distanci un braukt ar alternatīviem transportlīdzekļiem (velosipēdiem, elektriskajiem skrejriteņiem), sezonu nolemts uzsākt pēc iespējas ātrāk.

"Jau no 1. aprīļa ielās "palaidām" vairāk nekā 200 skrejriteņus. Brauciens ar tiem ir ne tikai ātrāks un lētāks, salīdzinot ar braucienu ar automašīnu, bet arī drošāks, salīdzinot ar sabiedrisko transportu," saka Ričards Šukis, koplietošanas uzņēmuma "Scoot911" vadītājs.

"Scoot911" preču zīmi pārvalda "RSInvestment Group OU", kas darbību veic Eiropā, ASV un Tuvajos Austrumos. "Scoot911" skrejriteņi ir ražoti speciāli dalīšanās pakalpojuma vajadzībām: ar lielākiem riteņiem, platāku platformu, īpaša dizaina (tumšajā diennakts laikā atstaro gaismu), ar iespēju bez uzlādes nobraukt 65 km attālumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Trīs uzņēmumi Atspērienā tiek pie 75 000 eiro viedpilsētu risinājumiem

Zane Atlāce - Bistere, 08.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas domes grantu programmas «Atspēriens» 2019. gada uzvarētājiem atzīti SIA «Evlab», SIA «ARConstruction» un SIA «Kong», kas no pašvaldības katrs saņems 25 000 eiro savu ideju realizēšanai.

SIA «Evlab» uzņēmuma darbības pamatā ir velo koplietošanas tīkla izveide un attīstība, ņemot par pamatu zīmolu «Nextbike Latvia». Uzņēmumam jau ir veiksmīgas iestrādes šajā nozarē, tādēļ ir pārliecība, ka bizness ne tikai darīs Rīgas mikromobilitātes infrastruktūru daudzveidīgāku, iedzīvotājiem un tūristiem pieejamāku, bet spēs attīstīties arī citās pilsētās.

SIA «ARConstruction» uzņēmuma mērķis ir ar granta līdzekļiem izveidot prototipu, lai attīstītu savu viedās pilsētas risinājumu – daudzstāvu stāvvietas sistēmu apvienojumā ar elektriskās uzlādes stacijām. Šis risinājums ļauj ne tikai novietot līdz pat četrām reizēm vairāk automašīnu, nekā tradicionālā viena līmeņa stāvvietā, bet sniedz iespēju elektroauto īpašniekiem arī uzlādēt savu auto. Pieaugot arī Eiropas vadošo auto ražotāju interesei par elektroauto ražošanu, tam novirzot arvien lielākus līdzekļus, tiek paredzēts būtisks pieprasījums pēc jaunas uzlādes infrastruktūras.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar Zirnekļcilvēka iesauku pazīstamais franču alpīnists Alēns Robērs piektdien uzkāpis Honkongas debesskrāpī un izvietojis tur transparentu, mudinot uz mieru protestu pārņemtajā pilsētā.

Plakātā redzama sarokošanās, kā arī Honkongas un Ķīnas karogi.

Honkongā vairākus mēnešus turpinās valdības oponentu protesti, kas bieži pāraug sadursmēs ar policiju.

57 gadus vecais francūzis, kurš kļuvis slavens ar kāpšanu debesskrāpjos, sacīja, ka viņa jaunākā akcija ir «uzstājīgs aicinājums uz mieru». «Iespējams, ar to, ko es daru, es varu mazināt temperatūru vai varbūt izraisīt smaidu. Jebkurā gadījumā, tāda ir mana cerība,» paziņojumā medijiem apliecināja Robērs.

Vēstījums, uzkāpjot 68 stāvus augstajā debesskrāpī «Cheung Kong Center», bijis «uzstājīgs aicinājums uz mieru un konsultācijām starp Honkongas tautu un tās valdību».

Robēra akcija tīmeklī izsaukusi dažādu reakciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA CrossChem International filiāle Honkongā šī gada februārī saņēmusi Vācijas auto industrijas asociācijas VDA (Verband der Automobilindustrie) akreditāciju, kas ļauj uzsākt dīzeļdzinēju izplūdes sistēmas attīrīšanas šķidruma AdBlue® ražošanu.

CrossChem filiāle savu darbību Honkongā uzsāka 2016. gadā ar mērķi nodrošināt austrumkrastu ar CrossChem ražotām precēm.

2019. gada novembrī tika pieņemts lēmums investēt AdBlue® ražotnes izveidē, lai nodrošinātu reģionu ar lokāli ražotu produktu.

2022. gada februārī, pēc VDA akreditācijas, ražotne ir uzsākusi savu darbību. Šī ir jaunākā CrossChem AdBlue® rūpnīca, tās jauda ir 1,5 miljoni litru šķidruma mēnesī.

“CrossChem speciāli mums Latvijā izstrādātā AdBlue® ražošanas iekārta ir unikāla un īpaši piemērota mūsu reģiona specifikai – tā kā zemes Hong Kongā ir ļoti maz un tā maksā ļoti dārgi. VDA licences iegūšana apliecina, ka ir ieguldīti ievērojami līdzekļi ražošanas kvalitātes nodrošināšanai, kā arī ir pārbaudītas CrossChem Hong Kong izplatīšanas ķēdes. VDA kontrolē izplūdes sistēmas attīrīšanas šķidrumu ražotāju atbilstību visā pasaulē un revīziju katrā ražotnē veic reizi 3 gados. Mēs esam ļoti lepni un pateicīgi CrossChem Latvijas komandai par lielo uzticēšanos, atbalstu un kopā paveikto,” teic Džeks Kvāns (Jack Kwan), CrossChem Hong Kong direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pavasarī pa Rīgu pārvietoties sāks 250 zīmola «Skok» elektriskie motorolleri.

Pēc raksta publicēšanas par uzņēmuma «Kong Mobility» plāniem ar 2020. gada pavasari sākt piedāvāt elektrisko mopēdu koplietošanas pakalpojumus Rīgā, ar Db.lv sazinājās uzņēmuma «Eterna Elect» valdes priekšsēdētājs, ukraiņu uzņēmējs Leonīds Kramnojs, kurš pastāstīja, ka līdzīgi plāni ir arī viņa uzņēmumam.

Uzņēmums darbojas ar zīmolu «Skok» un tā īpašumā jau esot 250 elektriskie motorolleri un izstrādāta lietotāju aplikācija.

Uzņēmums esot bijis gatavs darbību uzsākt jau oktobrī, taču pēdējā brīdī izlemts, ka laikapstākļu dēļ vēlamāk būtu motorolleru koplietošanas pakalpojuma sniegšanu atlikt līdz pirmajām siltajām pavasara dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Atspēriens aicina uz publisku ideju vērtēšanas pasākumu

Lelde Petrāne, 22.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grantu programma «Atspēriens» ir noskaidrojusi desmit 2019. gada finālistus un aicina uz publisku ideju vērtēšanas pasākumu.

Finālistu idejas vērtēs: Aigars Rostovskis – augtskolas «Turība» īpašnieks, Renārs Zeltiņš – šovmenis un TV raidījumu vadītājs, Kitija Tigule – «Amadeus Latvija» valdes locekle un pārdošanas direktore Skandināvijā un Centrāleiropā, kā arī Edgars Grandāns – «Latvijas Mobilais Telefons» korporatīvo klientu dienesta vadītājs.

Ideju vērtēšanas pasākums notiks šā gada 24.oktobrī plkst. 18:00, Latvijas Universitātes Zinātņu mājas konferenču zālē «Alfa», Jelgavas ielā 3, Rīgā. Pasākumu apmeklēt ir aicināts ikviens interesents un līdzjutējs.

Grantu programmas «Atspēriens» finālisti šogad ir SIA ARConstruction, SIA DzĪB Pārvaldnieks, SIA EVLAB, SIA FOREN Technology, SIA KONG MOBILITY, SIA Luksts, SIA MOBIO, SIA ParVaiPret.lv, SIA Servix grupa un SIA SIZZAPP.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīruss Ķīnā neveicina ekonomikas izaugsmi, vienlaikus tā radītie riski var pavērt iespēju analogu izstrādājumu ražošanai arī Latvijā un līdz ar to arī iespējas piesaistīt investīcijas.

To, ka Latvijai ir sava veida iespējas izmantot šo situāciju, Latvijas Radio 4 raidījumā "Darbojošās personas" atzina ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. Viņš uzsvēra, ka koronavīruss Ķīnā jau ir izraisījis daudz problēmu, vienlaikus pastāvot iespējas tiem, kas ražo Latvijā. Proti, tiem uzņēmumiem, kuri agrāk nespēja konkurēt ar lētākajām Āzijā ražotajām precēm, pašlaik ir pavērusies iespēja sekmīgi realizēt preces, kaut arī tās ir dārgākas par analogiem, kuru piegādes var apsīkt.

"Tā varētu būt," uz jautājumu, vai koronavīrusa risks varētu būt pietiekams arguments potenciālajiem investoriem ne tikai pašiem veidot ražotni Ķīnā, bet pat tur jau esošajās rūpnīcās nepasūtīt preces, atbildēja R. Nemiro. Viņš gan aicināja nesteigties ar secinājumiem un situāciju vērtēt apmēram pēc pusgada.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honkongā aktīvisti, kas protestē pret Ķīnas komunistu valdības centieniem mazināt demokrātiju šajā autonomajā teritorijā, pirmdien izraisījuši satiksmes haosu, un ir traucēta metro vilcienu kustība, bloķēti vairāki autoceļi, kā arī atcelti vairāk nekā 200 reisu Honkongas lidostā.

Protestu organizēti aicinājuši Honkongas iedzīvotājus pirmdien piedalīties vispārējā streikā. Savukārt Honkongas valdība vadītāja Kerija Lama brīdinājusi, ka protestētāju rīcībā apdraud principu «viena valsts, divas sistēmas», kas tiek attiecināts uz Honkongu.

Pilsētas centra metro stacijās protestētāji bloķēja vilcienu durvis, neļaujot tās aizvērt. Līdz ar to tika būtiski kavēta metro vilcienu kustība.

Aktīvisti arī izraisīja autosatiksmes sastrēgumus, bloķējot vairākus noslogotus autoceļus.

Honkongas lidostā pirmdien atcelti vairāk nekā 200 reisu. Lielākoties tie ir Honkongas aviokompāniju «Cathay Pacific» un «Hong Kong Airlines» reisi.

«Cathay Pacific» stjuartu arodbiedrība paziņojusi, ka rīko streiku, protestējot pret brutālo demokrātijas atbalstītāju apspiešanu Honkongā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Konkursā par jaunā kuģa nosaukumu Tallink Grupp saņem arī neierastus priekšlikumus

Lelde Petrāne, 28.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunā ātrgaitas kuģa, kas kursēs maršrutā Tallina - Helsinki un kuru būvēs Raumas kuģu būvētavā Somijā ar plānoto kuģa nodošanas laiku 2021. gada beigās, vārds būs MySTAR, pavēstījusi kompānija Tallink Grupp.

Kuģniecības uzņēmums šā gada vasarā rīkoja konkursu par vārda meklēšanu jaunajam kuģim, un gala lēmumu septembrī pieņēma uzņēmuma valde.

Kopumā konkursā par vārda meklēšanu jaunajam kuģim tika saņemti vairāk nekā 2800 pieteikumi no 30 valstīm visā pasaulē. Lielākais skaits pieteikumu tika saņemts no Tallink Grupas tiešajiem tirgiem - iedzīvotājiem Igaunijā, Somijā, Latvijā un Zviedrijā, un visvairāk pieteikumu iesniedza Somijas kuģošanas entuziasti.

Lai gan piedāvātie kuģa vārdi būtiski atšķīrās, liels skaits pieteikumu ietvēra vārdus «star» (zvaigzne) un «Baltic» (Baltija), un, salīdzinot ar iepriekšējo konkursu pirms dažiem gadiem, kurā tolaik tika meklēts vārds kuģim Megastar, šoreiz ievērojami ir pieaudzis to vārdu skaits, kuri raksturo draudzīgumu videi, piemēram, «eco» (eko) un «green» (zaļš).

Komentāri

Pievienot komentāru