Finanses

RSU rektors: ārzemju studenti uz Latviju atved miljonus

Dienas Bizness, 13.05.2013

Jaunākais izdevums

«Ārzemju studentus sākām pie sevis aicināt jau 90. gadu sākumā, un pirmās bija gruzīnu grupas, kas studēja krieviski – toreiz tas bija atļauts. Vēlāk, kad ārzemniekiem sākās apmācības tikai angļu valodā, parādījās pirmie arābu studenti, arī no Šrilankas. Šodien pārsvarā orientējamies uz Eiropas tirgiem, un šobrīd 95% ir studenti no ES,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā stāstījis Rīgas Stradiņa universitātes rektors profesors Jānis Gardovskis.

«Tas ir pietiekami prestiži, ka studenti no ES izvēlas mūsu augstskolu, bet, no otras puses, mēs uzskatām, ka mums ir jāsaglabā arī Austrumu tirgus. Mēs strādājam ar dažādām valstīm, braucam uz izstādēm, mums ir nodaļa, kas profesionāli darbojas šajā virzienā. Valstīs, kurās piedalāmies izstādēs, esam jau labi pazīstami. Kāds mans kolēģis, medicīnas profesors no Vācijas pilsētas Esenes, teic, ka Rīga vāciešiem ir labi pazīstama: daudzu turienes mediķu bērni brauc mācīties uz mūsu augstskolu, uz Rīgu,» stāstījis rektors.

«Pats galvenais – ārzemju studenti ir apmierināti ar studiju kvalitāti. Faktiski mēs sevi varam dēvēt kā diezgan lielus investorus: ārzemju studenti katru gadu uz Latviju atved ap 15 miljoniem latu,» viņš atklājis.

«Daļu naudas viņi samaksā par studijām, pārējo iztērē par īri, izklaidēm, transportu, ēdienu: esam aptaujājuši savus studentus, un aprēķini rāda, ka vidēji viens ārzemju students Latvijā mēnesī iztērē ap 850 latu,» intervijā norādījis J. Gardovskis.

Runājot par to, ka daudzi Latvijas studenti pēc mācību beigšanas aizbrauc strādāt uz ārzemēm, rektors sacījis: «Nu nevaram mēs tiem gājputniem spārnus apgriezt. Ja mūsu augstskolas beidzējs neredz šeit, Latvijā, izaugsmes iespējas un mērķu realizāciju, mēs nevaram viņu piespiest palikt šeit, kaut arī valstij būtu jāpārdomā, kā regulēt to jauno speciālistu nodarbināšanu, kuri savu izglītību ir ieguvuši par valsts līdzekļiem.»

«Nevajag kritizēt jaunos mediķus, kuri izvēlējušies veidot savu karjeru Berlīnē, Londonā vai kur citur. Ja dzirdam, ka mūsu jaunie mediķi brauc prom merkantilu apsvērumu dēļ, tad mums atliek tikai nožēlot, ka mūsu valsts nevēlas dakteriem maksāt atbilstošas algas,» sacījis J. Gardovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti 2017./2018. mācību gada varēs sākt apdzīvot jauno studentu viesnīcu blakus RSU ēkai Dārza ielā 5 - jau šā gada augustā plānots sākt pāļu dzīšanu jaunās ēkas pamatiem un tiks uzsākta jaunās dienesta viesnīcas būvniecība, informē RSU rektors profesors Jānis Gardovskis.

Kopējās būvniecības izmaksas ir 4,5 milj. eiro, savukārt mēbeles varētu izmaksāt vēl aptuveni 100 tūkst. eiro. Darbu izpildi plānots pabeigt līdz 2017. gada 18. augustam, ieskaitot būves nodošanu ekspluatācijā. Jaunās ēkas izveide tiek segta no RSU pašu pelnītajiem līdzekļiem un kredīts netiks ņemts. Par studentu pilsētiņas būvniecību līgumu pagājušā gada novembrī parakstīja ar uzņēmumu SIA Velve, kura piedāvājums bija saimnieciski izdevīgākais starp pieciem pretendentiem.

Jaunās ēkas kopējā platība būs 5,4 tūkstoši kvadrātmetru un maksimālais stāvu skaits trīs. Plānotas arī 69 autostāvvietas. Iecerēti 135 studentu dienesta viesnīcas numuriņi, bet kopējais guļvietu skaits būs 218.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgā atklās onkoloģisko slimību diagnostikas centru

Žanete Hāka, 04.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 6. aprīlī, Rīgā tiks atklāts visā Baltijas reģionā unikāls onkoloģisko slimību diagnostikas komplekss – Nukleārās medicīnas centrs Medvision, kas tapis pateicoties sadarbībai starp Rīgas Stradiņa universitāti un privātajiem investoriem, kā arī izmantojot Eiropas Savienības projekta atbalsta finansējumu, informē kompleksa pārstāvji.

Centrā onkoloģisko un citu slimību diagnostikai tiks izmantota pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas (PET/CT) metode, kas šobrīd ir precīzākā diagnostikā izmantotā metode vēža noteikšanā, bet tās ieviešana Latvijā ļauj arī mūsu valstī padarīt pieejamus izmeklējumus, kuriem onkoloģijas nozarē pasaulē nav konkurentu, lai laicīgi un precīzi noteiktu audzēju stadiju, novērtētu audzēju dinamiku, diagnosticētu iespējamos recidīvus un noteiktu terapijas veidus un efektivitāti.

Viens no Nukleārās medicīnas centra Medvision dibinātājiem ir Rīgas Stradiņa universitāte, kuras rektors profesors Jānis Gardovskis uzsver, ka dalība Nukleārās medicīnas centra izveidē ir loģisks solis šīs stratēģijas realizācijā: «Centrs, kas tapis kā RSU meitasuzņēmums, nodrošinās Latvijā līdz šim vēl nebijušas diagnostikas iespējas, kā arī dos iespējas jaunajiem RSU zinātniekiem un studējošajiem piedalīties zinātniskajos pētījumos Latvijā būtiskākajā veselības aprūpes jomā ar pasaulē modernākajām tehnoloģijām,» stāsta RSU rektors. «Esmu pārliecināts, ka centrā pieejamās tehnoloģijas ļaus būtiski uzlabot onkoloģisko slimību diagnostiku un, protams, rezultāts var būt arī mūsu zinātnieku izdarīti starptautiski atzīti zinātniskie atklājumi,» uzskata RSU rektors profesors Jānis Gardovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RSU rektors: Šogad augstākās izglītības tirgus vēl spilgtāk parādīs, kuras augstskolas ir dzīvotspējīgākās

Dienas Bizness, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja skatāmies prognozes, vēl dažus gadus kritums turpināsies, turklāt mūsu universitātes veiktie tirgus pētījumi liecina, ka arvien pieaug to jauniešu skaits, kuri plāno studēt ārvalstīs, bet tādas tendences skar visu Eiropu. Šogad augstākās izglītības tirgus vēl spilgtāk nekā pērn parādīs, kuras augstskolas ir dzīvotspējīgākās,» tā intervijā laikrakstam Diena, jautāts par sarūkošo studētgribētāju skaitu Latvijā, atbildējis Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors profesors Jānis Gardovskis.

«Ātri atrisināt demogrāfiskās bedres radītās sekas augstākajā izglītībā nav iespējams, tam bija jāgatavojas ļoti savlaicīgi - jāstrādā pie programmu kvalitātes. Tas nozīmē darba tirgum un mūsdienu pasaules problēmām atbilstošu studiju programmu saturu, modernas apmācību tehnoloģijas, starptautisko sadarbību, vieslektorus, modernas studiju telpas. Arī jāveido ciešāka sadarbība un komunikācija starp augstskolām - starpdisciplināras un starpnozaru programmas - un, protams, jāturpina specializācija. Vismaz ar tādiem valsts finanšu resursiem, kādi pašreiz pieejami, tas ir racionālākais risinājums. Par RSU esmu drošs, ka mums studenti būs, jo atšķirībā no citiem šajos gados mums regulāri ir izdevies aizpildīt visas valsts budžeta vietas, turklāt sociālajās zinātnēs, kurās RSU nav neviena valsts budžeta vieta, pieprasījums ir augsts. Protams, būtisks atsvars demogrāfiskajam kritumam ir ārvalstu studenti. Tātad - kvalitāte, sadarbība, starptautiskums,» skaidrojis Gardovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Septiņas tehnoloģiskās universitātes un augstskolas vienosies jaunā biedrībā

Dienas Bizness, 25.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai vienotos par kopīgu sadarbību Latvijas tehnoloģisko universitāšu un augstskolu studiju procesa un zinātniskās darbības kvalitātes paaugstināšanā, atbalstītu un aizstāvētu inženierzinātņu augstākās izglītības iestāžu intereses, septiņas Latvijas tehnoloģiskās universitātes un augstskolas vienosies par jaunas biedrības «Latvijas Tehnoloģisko universitāšu un augstskolu konsorcijs» dibināšanu.

Konsorcija dalībnieki plāno pilnveidot sadarbību doktorantūras un pēcdoktorantūras attīstībā, lai veicinātu mācību procesa sasaisti ar tautsaimniecību efektīvai tehnoloģiju pārnesei un inovācijām, ka arī veikt kopīgas aktivitātes skolēnu piesaistei eksaktajām un inženierzinātnēm.

Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, proporcionāli ir vismazākais inženierzinātņu studējošo skaits no kopējā studentu skaita.

Nodomu protokola par konsorcija dibināšanu parakstīšana notiks 28. februārī RTU Zinātniskās bibliotēkas konferenču zālē Rīgā.

Nodomu protokolu parakstīs Rīgas Tehniskā universitātes rektors Leonīds Ribickis, Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Juris Skujāns, Latvijas Jūras akadēmijas rektors Jānis Bērziņš, Ventspils Augstskolas rektors Jānis Eglītis, Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte un Rēzeknes Augstskolas rektors Edmunds Teirumnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nukleārās medicīnas centra izveide ir solis uz priekšu visā diagnostikas nozarē Latvijā, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Nukleārās medicīnas centra «Medvision» izveidē investēti teju 10 milj. eiro – bankas aizdevums ir ap 4 milj. eiro, bet ERAF finansējums pētniecībai – 5,7 milj. eiro. Daudzpusīgā pielietojuma dēļ projekts realizēts, sadarbojoties dažādām iestādēm, uzņēmumiem, tostarp vadošajām Latvijas augstskolām, zinātniekiem, mediķiem un speciālistiem. Viens no nukleārās medicīnas centra dibinātājiem ir Rīgas Stradiņa universitāte, kuras rektors Jānis Gardovskis DB uzsver pieejamās augstās tehnoloģijas vēža pētīšanā, farmācijā un ārstēšanā, kā arī mūsdienu prasībām atbilstošas studiju prakses iespējas.

Visu rakstu Likvidē atpalicību audzēju diagnostikā lasiet 7. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Baltijā modernākā Onkoloģijas institūta izveidē investē 1,7 miljonus eiro

Dienas Bizness, 11.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien atklāts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Onkoloģijas institūts, kas ir modernāk aprīkotais vēža zinātniski pētnieciskais institūts Baltijā, kura attīstībā investēti aptuveni 1,7 miljoni eiro, informē RSU Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Edijs Šauers.

1,366 miljoni eiro ieguldīti modernu laboratorijas iekārtu iegādē, bet 340 000 eiro – telpu renovācijā.

«Rīgas Stradiņa universitātes mērķis ir kļūt par pētniecības ekselences centru medicīnas zinātnē, piedāvājot inovatīvus atklājumus sabiedrībā aktuālu veselības problēmu risināšanā, to skaitā onkoloģijā. Izmantojot jauniegādātās robotizētas laboratoriju un analītiskās iekārtas, ir uzsākti aktuāli pētījumi vēža molekulārā ģenētikā un proteomikā. Jau iegūtie rezultāti liecina, ka institūtā veiktie pētījumi realizēsies personalizētos un racionālos klīniskos risinājumos pacientu ārstniecībā un universitātes zinātniskajā darbībā. Institūts arī turpina vēsturiski aizsāktos pārmantotā vēža pētījumus,» saka RSU rektors Jānis Gardovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

Implantoloģijas klīnikā investē 1,5 miljonus eiro

Kristīne Stepiņa, 03.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) paspārnē ir izveidots implantoloģijas inovāciju centrs; notiek pāreja uz virtuālām tehnoloģijām un tiek veikta biometariālu pētniecība, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

RSU Stomatoloģijas institūts Implantoloģijas klīnikā, kura tiks atklāta aprīļa beigās, ir investējis 1,5 milj. eiro. Vairāk nekā 500 tūkst. eiro ir ieguldīti speciālistu apmācībās.

Jaunā Implantoloģijas klīnika paver plašas iespējas izcilu zobārstniecības pakalpojumu piedāvājumā ļoti strauji augošā un pieprasītā jomā – zobu implantoloģijā, saka RSU rektors Jānis Gardovskis. Iesaistot RSU Stomatoloģijas institūta un universitātes speciālistus, nākotnē jaunā klīnika nodrošinās arī padziļinātu pētniecības darbu jaunu biomateriālu izveidē un tālākizglītībā rezidentiem, virzot RSU zobārstniecības apmācību, pētniecību un pakalpojumu pieejamību starptautiskā mērogā. RSU Zobārstniecības fakultātes dekāne, Rīgas Stomatoloģijas institūta valdes priekšsēdētāja Ilga Urtāne stāsta, ka līdz ar jaunajām vēsmām implantoloģijas (mākslīgā zoba ievietošana kaulā) tehnoloģijās pasaulē radās nepieciešamība Latvijā izveidot Implantoloģijas klīniku, kurā būtu pieejamas visas modernākās skenēšanas, virtuālās modelēšanas, printēšanas un frēzēšanas iekārtas, kas ļaus implantu ievietot precīzāk, sasniedzot daudz labākus rezultātus. «Latvijā ir daudz speciālistu, kas strādā implantoloģijā, attīsta zinātni, raksta promocijas darbus. Līdz šim Stomatoloģijas institūtā nebija iespējas kompakti un sistematizēti pieiet pacientam, jo speciālisti strādā dažādos stāvos – vienā stāvā ieskrūvē skrūvīti, otrā stāvā protezē. Lai piedāvātu kvalitatīvus pakalpojumus, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tika pieņemts lēmums izveidot klīniku, kurā visi implantoloģijas speciālisti strādātu vienkopus,» stāsta I. Urtāne. Implantoloģijas klīnikā būs pieejami sejas un žokļa ķirurgi, zobu protezēšanas speciālisti, periodontologi, endodontisti un zobu higiēnisti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) tika atklāts centrālās ēkas Dzirciema ielā 16 renovētais B korpuss, informē RSU pārstāvji.

Šis vērienīgs studiju vides uzlabošanas projekts RSU, kura ietvaros tika izremontētas telpas 2730 m2 platībā. Papildus atjaunotajām lekciju un laboratoriju telpām RSU tagad ir ierīkota bērnu rotaļu istaba, kur augstskolas studenti un darbinieki var atstāt pieskatīšanai savas atvases.

Pirms dažiem mēnešiem renovācijas darbi tika pabeigti arī RSU centrālās ēkas C korpusā 425 m2 platībā. Kopumā abu projektu realizēšanā ir ieguldīts 1,5 miljoni eiro. Remonts tika finansēts no RSU pašu pelnītajiem līdzekļiem. Daļa no projekta summas ir segta no SEB bankas piešķirtajiem kredītresursiem 585 tūkstošu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 19. maijā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā atklāts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju centrs (study campus).

Tā būs lielākā mācību bāze kādā no Latvijas slimnīcām. Tās modernizācijā augstskola ir ieguldījusi 943 tūkstošus eiro. Telpas 1042 m2 paredzētas 304 studentu vienlaicīgai apmācībai, nodrošinot teorētisko un klīnisko studiju kursu apguvi līdzās reālajam darbam slimnīcā. Kopumā studiju centrā ir 7 auditorijas.

Studentu vajadzībām 140 m2 platībā ir izveidotas rekreācijas zonas ar 32 stacionārām darba vietām. Tāpat studiju centrā uzstādītas arī modernas klīnisko prasmju apguvei paredzētas mulāžas.

«Tā kā RSU ir vadošā veselības aprūpes jomas augstskola Latvijā, tās studiju katedras ir visās universitāšu klīniskajās slimnīcās, kā arī citās attiecīgo jomu slimnīcās, piemēram, RSU studiju un pētniecības klīniskā bāze ir arī Daugavpils reģionālajā slimnīcā. Jaunajā centrā RSU organizēs gan klīnisko, gan teorētisko kursu nodarbības. Plānots, ka centrā būs izvietotas arī dažādās mācību mulāžas, nodrošinot klīniskajā darbā nepieciešamo prasmju padziļinātu apguvi,» saka RSU rektors Jānis Gardovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārvalstu studentu skaits turpina pieaugt, liecina provizoriskie augstskolu sniegtie dati, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Oficiālie studentu uzņemšanas rezultāti Latvijas augstskolās būs zināmi tikai novembrī. Pēdējos gados visvairāk ārvalstu studentu mācās Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) un Latvijas Universitātē (LU) – pagājušajā mācību gadā šajās trijās augstskolās studēja vairāk nekā puse no visiem ārvalstu studentiem. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) dati liecina, ka pērn RSU studēja 1233, RTU – 785, bet LU – 744 ārvalstu studenti.

Izvēlas medicīnu

Jau vairākus gadus RSU ir līdere starp Latvijas augstskolām ārvalstu studentu piesaistē. Šajā mācību gadā augstskolā ir uzņemti 563 ārvalstnieki, bet kopumā tur pilna laika studijās mācās 1522 ārzemnieki. Šogad ir ieradušies arī 75 Erasmus apmaiņas programmas studenti. Populārākās programmas ir Medicīna, kuru šogad izvēlējušies 1340 ārvalstu studenti, un Zobārstniecība, kurā pieteicies 181 ārzemnieks. RSU mācās studenti no 46 valstīm. Aptuveni 46% ir studenti no Vācijas, 20% – no Zviedrijas, 11% – no Somijas, 5,5% – no Norvēģijas, kā arī Portugāles, Nīderlandes, Izraēlas, Lielbritānijas, Indijas u.c. Lielāka interese par studijām RSU ir no Āzijas valstīm, piemēram, Ķīnas. Augstskola informē, ka pēdējos gados studiju programmās Medicīna un Zobārstniecība ārvalstu studentu uzņemšanā ir izveidojies konkurss, jo pieprasījums ir liels. Piemēram, studiju programmā Medicīna jau vairākus gadus uz vienu studiju vietu piesakās vismaz 3 ārvalstu studenti. Ārvalstu studentu piesaistīšana un RSU internacionalizācija ir viens no universitātes ilgtermiņa attīstības stratēģijas pamatvirzieniem, norāda RSU rektors Jānis Gardovskis. «Pēdējos 25 gadus RSU ir gājusi vienā solī ar pasaules tendencēm studiju procesu attīstībā un studiju materiāltehniskās bāzes modernizācijā. Universitāte ir saglabājusi pašlaik Eiropā jau reti sastopamo mācību bāzi – Anatomikumu, kas ļauj preparēt cilvēku dabiskos audus,» viņš stāsta. Kā RSU priekšrocību viņš piemin studentu salīdzinoši agro apmācību klīnikās, kas praktiski nostiprina teorētiskās zināšanas, studentiem nonākot tiešā saskarsmē ar pacientiem. RSU ir izveidojusi starptautisko reputāciju, kas pēdējos gados ļāvusi RSU rīkot nopietnu ārvalstu studentu atlases konkursu, tādējādi piesaistot tikai centīgākos un motivētākos studēt gribētājus. Ņemot vērā lielo ārvalstu jauniešu pieprasījumu pēc studijām RSU un izvērtējot studiju maksu ārvalstu studentiem citās reģiona augstskolās, RSU ir pārskatījusi studiju maksu apjomu – tā ir palielināta par aptuveni 12%. Pārējās DB aptaujātās augstskolas – RTU, LU, Biznesa augstskola Turība un Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) – studiju maksu ārvalstu studentiem šajā mācību gadā nav paaugstinājušas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Topošo ārstu sagatavošanai Veselības centrs 4 dāvina RSU jaunas iekārtas

Zane Atlāce-Bistere, 18.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai atbalstītu topošos mediķus viņu ceļā uz ārsta profesiju, SIA Veselības centrs 4 pirmdien, 18. Septembrī parakstījusi dāvinājuma līgumu ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), nododot RSU rīcībā divas ultrasonogrāfijas un vienu endoskopijas iekārtu, endoskopa dezinfekcijas aparātu ar reaģentiem, kā arī speciālu kušeti jauno ārstu un veselības aprūpes speciālistu klīnisko prasmju apguvei.

Iekārtas tiks izvietotas gan Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC), gan Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā šogad atklātajā RSU studiju bāzē.

Dāvinātās iekārtas darbā ar studentiem izmantos sešas RSU katedras: Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedra, Dzemdniecības un ginekoloģijas katedra, Iekšķīgo slimību katedra, Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedra, Radioloģijas katedra, kā arī Māszinību un dzemdību aprūpes katedra, un tā būs neatsverama artava topošajiem mediķiem viņu studiju procesā. Svinīgajā dāvinājuma ceremonijā RSU rektors profesors Jānis Gardovskis izteica cerību, ka Veselības centrs 4 pozitīvajam mecenātisma piemēram pievienosies arī citi Latvijas darba devēji gan no medicīnas un farmācijas, gan no citām jomām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) parakstījusi līgumu ar SIA Velve par studentu pilsētiņas būvniecību Dārza ielā 5, informē RSU.

Jaunajā ēkā, kurai būs trīs stāvi un viens pazemes stāvs, iecerēti 135 studentu dienesta viesnīcas numuriņi, no kuriem divi būs piemēroti cilvēkiem, kuri pārvietojas ratiņkrēslā.

Ēkā plānotas arī telpas studentu atpūtai un mācībām. Teritorijā un ēkas pazemes stāvā atradīsies autostāvvieta un speciāla novietne velosipēdiem.

RSU rektors profesors Jānis Gardovskis: «Rīgas Stradiņa universitātes ilgtermiņa attīstības stratēģija paredz attīstīt studiju vidi atbilstoši pieaugošajam studējošo skaitam no visas pasaules, it sevišķi no attīstītākajām Rietumeiropas valstīm, no kurām RSU ir 95 % ārvalstu studentu. Esam gandarīti, ka sākam jaunu posmu universitātes attīstībā, kas paredz studentu pilsētiņas celtniecību. Papildu ērtību un kvalitatīvu studiju vides izveide gan vietējiem, gan ārvalstu studentiem ļaus attīstīt RSU studiju un pētniecības kapacitāti, nodrošinot modernu studiju, sadzīves un atpūtas vidi.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) veidotā Nukleārās medicīnas centra meitas uzņēmums SIA «MedVision», kas specializējas onkoloģisko slimību izmeklēšanā ar pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET/CT) metodi, turpmāk sauksies «RSU Nukleārās medicīnas klīnika», tādējādi daudz vairāk uzsverot gan tā klīnisko darbību un orientāciju uz pacientu, gan RSU kā prestižas un starptautiski atpazīstamas universitātes akadēmisko un pētniecisko klātbūtni klīnikas darbībā.

Pilnveidojoties un paplašinot uzņēmuma darbību, šādu lēmumu par uzņēmuma nosaukuma maiņu pieņēmuši SIA «Nukleārās Medicīnas Centrs» akcionāri. Jaunais nosaukums jau reģistrēts LR Uzņēmumu reģistrā.

Rīgas Stradiņa universitātes rektors, profesors Jānis Gardovskis: «Uzņēmuma nosaukuma maiņa atspoguļo sākotnējā diagnostikas centra pārmaiņas jaunā kvalitātē. Kopš SIA »MedVision« izveides 2016. gada pavasarī, uzņēmums ir uzkrājis ievērojamu pieredzi un paplašinājis darbības jomas. Līdztekus onkoloģisko slimību izmeklēšanai ar pozitronu emisijas tomogrāfijas (PET/CT) metodi, šobrīd uzņēmums piedāvā arī onkologa un urologa konsultācijas. Ņemot vērā uzņēmuma izaugsmes un attīstības potenciālu nukleārās medicīnas jomā, mēs, Rīgas Stradiņa universitāte, kā viens no lielākajiem akcionāriem, plānojam nākotnē veikt papildus investīcijas, lai paplašinātu uzņēmuma pakalpojumu klāstu pacientiem, kā arī attīstītu RSU Nukleārās medicīnas klīniku par nukleārās medicīnas un radioloģijas kompetences centru. Plānojam tajā apmācīt jaunos speciālistus, kā arī veikt zinātniskus pētījumus. Jau šobrīd RSU paspārnē darbojas zinātniskā struktūrvienība – Radioloģijas zinātniskā laboratorija, fundamentāla bāze Latvijas jaunajiem ārstiem, kur iespējams veikt starptautiska līmeņa zinātniskos pētījumus par dažādu saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) ir noslēdzies vērienīgākais zinātnes infrastruktūras attīstības projekts – RSU zinātniskā centra Kleisti renovācija un modernizācija par kopējo summu 4,44 miljoni eiro, informē RSU.

Zinātniskā centra Kleisti labiekārtošanas darbu laikā tika nosiltināta un atjaunota ēkas fasāde, kā arī telpas tika pielāgotas un aprīkotas ar modernām iekārtām pētniecisko institūtu un laboratoriju vajadzībām. Zinātnes centrā Kleisti jaunas telpas un aprīkojumu ieguvis A. Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūts, Darba drošības un vides veselības institūts, Bioķīmijas laboratorija, Klīniskās imunoloģijas un imunoģenētikas starpkatedru laboratorija un Biomehānikas laboratorija, kas izvietojušās 2704 m2 platībā, nodrošinot darbu 64 pētniekiem un laboratoriju darbiniekiem.

Ēkas rekonstrukcija tika veikta divās kārtās. Rekonstrukcijas darbu 1. kārta jeb siltināšanas darbi tika veikti KPFI līdzfinansēta projekta ietvaros par kopējo darbu summu 680 000 eiro. Savukārt rekonstrukcijas 2. kārtā jau tika veikta laboratorijas telpu pārplānošana laboratoriju vajadzībām, izveidotas tikšanās telpas, veikti vispārēji rekonstrukcijas darbi un ēkas iekšējo komunikāciju atjaunošana par summu 1 341 335 eiro (ERAF – 89,2%; RSU – 10,8%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RSU topošajiem mediķiem izveido simulācijas tehnoloģijām aprīkotu operāciju bloku

Db.lv, 26.10.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēdzoties piecus mēnešus ilgiem izbūves darbiem, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC) atklāts simulācijas tehnoloģijām aprīkots operāciju bloks.

Studenti un rezidenti tajā varēs apgūt un uzlabot plašu medicīnisko prasmju spektru, sākot no ķirurģiskās šūšanas un mezglu siešanas līdz acs mikroķirurģijai, ķeizargriezienam un laparoskopiskām operācijām.

Lai varētu nodrošināt mūsdienīgu un modernu izglītību, RSU jau iepriekš piecu gadu periodā ir investējusi vairāk nekā piecus miljonus eiro studiju procesā, kas balstīts simulācijās, – gan pašu pelnītos līdzekļus, gan ES struktūrfondu finansējumu. Operāciju bloka izveidē RSU investējusi 864 tūkstošus eiro, no kuriem lielākā daļa ieguldīta mācību trenažieros, simulatoros un iekārtās.

“RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs ir sevi pierādījis, gan pilnveidojot studentu un rezidentu prasmes un iemaņas, gan īstenojot mācības Rīgas un reģionu ārstniecības iestādēs, gan arī militārās medicīnas jomā, palīdzot NATO mācību norisē. Jaunizveidotais operāciju bloks RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centram ļauj izvirzīties līderpozīcijā visā Baltijā, kad runa ir par simulācijas tehnoloģijām veselības aprūpes profesionāļiem,” uzsver RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Komentāri

Pievienot komentāru