Jaunākais izdevums

Imidža dizainere Jolanta Karele latvju rakstus apspēlē, radot auduma dizainu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Latviešu pūra lāde ir tik bagātīga. Aplūkojot vairākās grāmatās un internetā atrodamo informāciju, bija žēl, ka tik skaisti un spēcinoši raksti tiek aizmirsti. Tautas bagātību krātuvē atrodams krietni vairāk zīmju, ne tikai Lielvārdes jostas raksts un auseklītis. To vēlos parādīt un popularizēt,» stāsta Jolanta.

No kleitas līdz lakatiem

Pirmo impulsu – vēlmi apdrukāt audumu – viņa sajutusi pirms sešiem gadiem, kad Francijā kādā baznīcā ieraudzīja skaistu vitrāžu. «Man tā tik ļoti iepatikās. Vitrāžu sabildēju un gribēju uztaisīt tādu audumu. Atbraucu uz Latviju un sabēdājos, jo nebija iespējas to realizēt. Varēja pasūtīt tikai veselu auduma baķi ar vienu rakstu. Tas bija dārgi un nevajadzīgi. Nesen nejauši uzzināju, ka Latvijā ir uzņēmums, kas mazos apjomos apdrukā dabīga materiāla audumus. Pirms tam kaut ko uzdrukāt varēja tikai ierobežotā auduma laukumā. Mani interesē zīda, kokvilnas, viskozes auduma pilnīga apdrukāšana,» stāsta Jolanta.

Ikdienā viņa strādā kā stiliste, pirmo nelielo apģērba kolekciju izveidoja savai klientei. Apģērbs tika darināts no auduma, kas apdrukāts ar stilizētām latviešu rakstu zīmēm, bet uz Līgo un Dziesmu svētkiem Jolanta viņai izveidoja arī stilizētu tautas tērpu un zīda lakatu. Bildes par paveikto Jolanta ievietoja sociālajos tīklos. Atgriezeniskā saikne bijusi zibenīgia un nākamās dienas Jolanta pavadījusi pie datora, atbildot uz cilvēku e-pastiem.

«Drīz pēc tam sekoja arī pirmais lielais zīda lakatiņu pasūtījums. Tos pasūtītājs vēlējās dāvināt Dziesmu un deju svētku kolektīvu virsvadītājiem. Bija nepieciešams izveidot zīmolu. Par to galvu nelauzīju. Tā kā darba procesā lielākais palīgs ir vīrs, kurš ir datormākslinieks, zīmola nosaukumā apspēlēju mūsu uzvārdu un abu vārdu pirmos burtus. Kopā sanāca Karels JJ,» stāsta Jolanta. Pēc Dziesmu svētkiem tapa nākamie 20 lakatiņi, kas izpārdoti apmēram nedēļas laikā.

Interese par produkciju mudināja Jolantu neapstāties un būt aizvien radošākai.

Visu rakstu Latvju rakstus ietin modernā veidolā lasiet 29. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jolanta Karele turpina latviskās identitātes iedzīvināšanu un zīda lakatiem ar etnogrāfiskiem zīmējumiem piepulcina arī apģērbu kolekciju

Savu biznesa ideju imidža dizainere Jolanta Karele sāka attīstīt 2015. gadā, kad kopā ar vīru izveidoja zīmolu Karels JJ un bagātīgo latviešu rakstu un zīmju pūralādi stilizētā veidā pārnesa uz zīda auduma, no kura pēc tam tiek šūti dažāda izmēra lakati. Kopš tā laika Jolantai lakatu zīmola attīstīšana no hobija pāraugusi par biznesu. «Lakatu darināšanu jau varu saukt par biznesu, bet apģērbu līnija ir attīstības stadijā, un šis projekts pagaidām peļņu nenes, jo visu nopelnīto ieguldām attīstībā, lai atgūtu sākotnējās investīcijas. Abi biznesi ir sadalīti – lakati ir tikai un vienīgi mans un vīra bizness, bet apģērba uzņēmumu attīstu ar vēl divām līdzīpašniecēm, ar kurām kopā esam dibinājušas uzņēmumu SIA Karels un partneri. Viņas nāca ar finansējumu, es – ar gatavu zīmolu Karels JJ, klientu bāzi un savu dizainu,» teic zīmola Karels JJ (SIA Jooole) īpašniece Jolanta Karele.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv ciemojas SIA Jooole, kur top Karels zīmola lakati ar tautiskiem rakstiem.

Ideja padarīt skaisto un bagātīgo latviešu tradicionālajos tautas tēŗpu elementos ietverto zīmju dažādību izmantojamu arī ikdienā bija jau sen, stāsta uzņēmuma īpašniece un imidža dizainere Jolanta Karele.

«Aplūkojot vairākās grāmatās un internetā atrodamo informāciju, bija žēl, ka tik skaisti un spēcinoši raksti tiek aizmirsti vai izmantoti tikai adījumos vai tautas tērpos.

Pateicoties audumu apdrukas tehnoloģiju attīstībai beidzot šo ideju varējām realizēt arī dzīvē. Skolēnu Dziesmu un Deju svētkos mūsu bērnu deju kolektīvam radās doma kaut ko uzdāvināt katram svētku virsvadītājam par piemiņu no kolektīva. Tad arī realizējām šo pirmo projektu un ideju par latvju zīmju ietveršanu lakatu dizainā un līdz ar to padarot šos skaistos rakstus izmantojamus ikdienā,» viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru