Citas ziņas

SIA Saimnieks Serviss atjauno maksātspēju;nākotni saista ar nekustamo īpašumu

Elīna Pankovska, Māris Ķirsons, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Pārvarot dažādus šķēršļus, SIA Saimnieks-Serviss ir viens no retajiem uzņēmumiem Latvijā, kas veiksmīgi realizējis ārpus tiesas tiesiskās aizsardzības procesu un atguvis maksātspēju.

To paredz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums. Ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process (ĀTAP) SIA Saimnieks-Serviss tika pasludināts ar 2010. gada 27. aprīļa minētās tiesas lēmumu.

Jāmin gan, ka ka SIA Saimnieks-Serviss turpmāko saimniecisko darbību neplāno saistīt ar būvmateriālu tirdzniecības biznesu, tālākā nākotnē plānots attīstīt SIA Saimnieks-Serviss nekustamos īpašumus. «Pašreiz, ņemot vērā esošo situāciju un iepriekšējo pieredzi, turpmākās saimnieciskās darbības plānošanā esam piesardzīgi ar pārsteidzīgu mērķu uzstādīšanu, jo to realizēšanai būs nepieciešami finanšu līdzekļi, kuru piesaiste ir tieši atkarīga no SIA Saimnieks-Serviss kapitāla daļu īpašnieku turpmākajiem lēmumiem,» skaidro uzņēmuma valdes locekle un juriste Ilze Elksne.

«Smagas sarunas un vienošanās ar kreditoriem, zelta vidusceļa atrašana starp kreditoru un parādnieka interesēm un iespējām,» tā uz DB jautājumu par veiksmīga ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu atbild SIA Saimnieks-Serviss nu jau bijušais administrators Māris Sprūds.

Viņš uzsver, ka konkrētajā gadījumā nenodrošinātie kreditori no katriem 100 Ls parāda saņēma 40 Ls. «Tas ir augsts procents, jo lielākā daļa ĀTAP bija nolemti neveiksmei tieši tādēļ, ka parādnieks vēlējās norakstīt teju vai visu parādu – 80 – 90% apmērā, kas ļoti nepatika nenodrošinātajiem kreditoriem,» uzsver M. Sprūds.

Viņš arī nenoliedz, ka viņa praksē ir viens neveiksmīgs ĀTAP gadījums, kamēr četri ĀTAP ir beigušies pozitīvi. Kopumā pēc Maksātnespējas ierakstu žurnāla datiem sekmīgi īstenoti ir tikai uz divu roku pirkstiem saskaitāmi ĀTAP. Kopumā. Pēc Maksātnespējas reģistra datiem ir fiksēti 277 ĀTAP pieteikumi. Tiesa, lielākā daļa no tiem nav tikuši apstiprināti. Savukārt jaunākajiem ATAP vēl nav pienācis to izpildes termiņš un tādēļ par to rezultātiem vēl grūt spriest.

«Jā ATAP varēja izbeigt un faktiski atjaunot uzņēmuma maksātspēju pateicoties pamatkapitāla palielināšanai un SIA Fora Development kļūšanai par uzņēmuma 50,78% kapitādaļu īpašnieku,» uzsver M. Sprūds. I. Elksne norāda, ka sākotnēji SIA Fora Development bija viens no kreditoriem, kuru vēlāk SIA Saimnieks-Serviss izdevās piesaistīt kā dalībnieku, kurš ieguldīja papildus līdzekļus uzņēmuma pamatkapitālā, lai saskaņā ar ATAP plānu varētu norēķināties ar kreditoriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Alberta dīķos sezona ilgst, kamēr ūdens vaļā

Inita Šteinberga, speciāli DB, 14.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rudenīga dūmaka, dīķu ūdens gluds kā spogulis un tāds klusums, ka ausīs griež – tas ir pavisam netālu no Rīgas burzmas – Alberta dīķos.

Zivju dīķos lēnām iestājas miers, taču, kamēr nav sniega un sala, makšķerēt gribētāji ierodas, makšķerēšana turpinās. SIA Askra valdes loceklis Andis Krūmiņš priecājas, ka garais rudens ļāvis kompensēt vēlo šīgada pavasari. Sezona Alberta dīķos ilgst tikmēr, kamēr ūdens vaļā. Zemledus makšķerēšanu neesot vērts piedāvāt – visi dodoties uz valsts ūdenskrātuvēm. Taču, ja kādam kārojas, visu var sarunāt. Kopumā Alberta dīķi ir sešas ūdenstilpes. Trīs no tām pieder Andim Krūmiņam, pārējās trīs ņemtas apsaimniekošanā.

Namiņi un veikaliņš

Kā papildu pasākums uzņēmumā tiek piedāvāta izdzīvošanas skola. Tā bijusi pieprasīta kā korporatīvs pasākums pirmskrīzes laikā, kad ar to nodarbojušies atsevišķi divi pieaicināti speciālisti. Tagad vajadzība pēc šādām izklaidēm esot retāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Biznesa vieta - Saulkrasti: Jo saule siltāka, 
jo bizness rosīgāks

Signe Knipše, 01.08.2014

Bārs Mare Saulkrastos strādā jau 12 gadus. Vieta un laikapstākļi ir svarīgākie nosacījumi veiksmīgam pludmales biznesam, uzskata bāra īpašnieks Uldis Vizbulis.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Saulkrasti atdzīvojas,» saka uzņēmēji, kuru bizness ir saistīts ar pludmali un atpūtniekiem

Tādā vasaras laiciņā kā nule aizvadītais jūlijs šķiet, ka pludmales un atpūtnieku bizness tik varētu augt un zelt. Ziemā Saulkrastos ir ap pieci tūkstoši iedzīvotāju, vasarā skaits sasniedzot pat 50 tūkstošus.

Pilsēta vistuvāk saulei – tā dižojas Saulkrasti. Gandrīz pirms 200 gadiem uz Bīriņu muižas zemes, uz dienvidiem no Ķīšupes tika dibināta Neibāde – kā Vidzemes muižniecības peldvieta. Pērnā gadsimta 30. gados vāciskā Neibāde tika pie latviskā vārda Saulkrasti. Vēlākos laikos tiem pievienoja Pēterupes apdzīvoto vietu Pabažus. Tā Saulkrasti pamazām stiepušies garumā, līdz sasnieguši pašreizējos 17 km.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SEB banka lūdz sākt kriminālprocesu par Rīgas kinostudijas amatpersonu rīcību

LETA, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS SEB banka vērsusies Valsts policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar nekustamo īpašumu apsaimniekotājas AS Rīgas kinostudija amatpersonu iespējamām noziedzīgām darbībām.

Aģentūras LETA rīcībā nonākušajā bankas iesniegumā teikts, ka noziedzīgās darbības izpaužas kā nepatiesu ziņu sniegšana kredītiestādei kredīta lietošanas laikā, tiesiskās aizsardzības procesa izmantošana nolūkā izvairīties no saistību izpildes, grāmatvedības noteikumu pārkāpšana, ieķīlātās lietas jeb prasījuma tiesību pret sabiedrības debitoriem prettiesisks atsavinājums un Rīgas kinostudijas mantas nobēdzināšana.

Iesniegumā rakstīts, ka 2004.gadā starp SEB banku un Rīgas kinostudiju noslēgts kredīta līgums, piešķirot 510 000 latu aizdevumu nekustamā īpašuma Rīgā, Šmerļa ielā, rekonstrukcijai. Laika gaitā kredīta līgums grozīts, aizdevuma summu palielinot līdz 1 816 800 eiro (1 276 840 latiem).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām piedāvātās izmaiņas visai neskaidras; komersantiem svarīga tarifu nepaaugstināšana

Atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) direktīvām, valsts a/s Latvijas dzelzceļš (LDz) nācis klajā ar restrukturizācijas plāniem. Latvijas Tranzīta biznesa asociācijas slēgtajā sēdē prezentētie ierosinājumi bijuši visai zaļi, DB norādīja atsevišķi tās dalībnieki un nozares eksperti.

Šobrīd koncernā ietilpst valdošais uzņēmums LDz un piecas meitas sabiedrības: a/s LatRailNet veic infrastruktūras maksas noteikšanu un dzelzceļa infrastruktūras jaudas sadali, SIA LDz Cargo nodrošina dzelzceļa kravu pārvadājumus un starptautiskos pasažieru pārvadājumus; SIA LDz Infrastruktūra būvē un uztur infrastruktūru; SIA LDz Ritošā sastāva serviss remontē un uztur vagonus; SIA LDz Apsardze veic apsardzes funkcijas. Savukārt LDz Cargo meitas sabiedrība SIA LDz Cargo loģistika sniedz kravu ekspedīcijas un loģistikas pakalpojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Zemes īpašnieki prasa kapitālo remontu dabas vērtību noteikšanas sistēmā

Māris Ķirsons, 03.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemes īpašniekiem nav pretenziju pret dabas vērtībām, tostarp aizsargājamām putnu sugām, to aizsardzību, taču, viņuprāt, ir nepieciešams kapitālais remonts procedūrās, kā nosaka (identificē) aizsargājamās dabas vērtības, kā to esamība (stāvoklis) tiek novērtēta atkārtoti pēc konkrēta laika, un vēl jo vairāk – šajā apsekošanā uz vietas obligāti jābūt īpašniekam vai viņa pilnvarotajam pārstāvim.

To rāda Dienas Biznesa sadarbībā ar portālu zemeunvalsts.lv organizētā diskusija par to, kā notiek saimnieciskās darbības aprobežojumu uzlikšana, kādas iespējas to ietekmēt ir pašam zemes īpašniekam, un ko varētu darīt, lai konfliktsituācijas starp zemes saimniekiem un aprobežojumu noteicējiem mazinātos.

Zemes īpašnieki pauda pārliecību par šāda kapitālā remonta nepieciešamību pēc iespējas ātrāk, paralēli pārskatot kompensāciju apmērus tiem, kuriem ir liegta saimnieciskā darbība vai tā ierobežota. Kompensācijām par saimnieciskās darbības aprobežojumiem jābūt taisnīgām un samērīgām ar īpašuma vērtību.

Dancis gadu garumā

“Viss sākās 2013. gadā, kad zemi mantojumā atguvušais ārzemju tautietis nolēma savu īpašumu pārdot, to sadalot lauksaimniecības un mežsaimniecības zemēs. Uzņēmums bija gatavs iegādāties mežus, un, lai būtu korekts novērtējums, īpašnieks pasūtīja meža inventarizāciju, kas arī tika veikta un iesniegta Valsts meža dienesta vietējai mežniecībai. Dokuments tika pieņemts bez labojumiem un iebildēm, kā arī bez norādēm par kādu mikroliegumu vai aizsargājamu teritoriju. SIA MS Kārkli iegādājās zemi ar mežu un lūdza izsniegt ciršanas atļauju saskaņā ar meža apsaimniekošanas plānu. VMD Zemgales virsmežniecības Kandavas nodaļa 3.06. 2013. g. tādu (ar derīguma termiņu 31.12. 2015. g.) arī izsniedza. Kā sniegs uz galvas vasaras vidū bijis 21. jūnijā tās pašas VMD Kandavas nodaļas paziņojums par izsniegtā ciršanas apliecinājuma atsaukumu, jo 21.06. 2010. g. reģistrēts melnā stārķa mikroliegums,” pagātnes notikumus pārstāsta Mārcis Sniedziņš, SIA “MS Kārkli” īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Pārtrauc darba attiecības ar Latvijas dzelzceļa vadītājiem Bērziņu un Strakšas

LETA, 25.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS «Latvijas dzelzceļš» (LDz) padome ir vienojusies par darba attiecību izbeigšanu ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Edvīnu Bērziņu un valdes locekli Aivaru Strakšas, žurnālistiem pastāstīja LDz padomes priekšsēdētājs Jānis Lange.

Darba attiecības ar abiem valdes locekļiem, kuri uzņēmumu nolēmuši pamest paši, tiks izbeigtas ar 12.augustu. Uzņēmuma valdē darbu turpinās Ēriks Šmuksts un Ainis Stūrmanis.

«Ņemot vērā to, ka ir izveidojusies situācija, kurā iztrūkst dialogs starp uzņēmuma vadību un nozares politiku veidojošo ministriju, gan uzņēmuma padome, gan valde ir vienisprātis, ka LDz un visas nozares interesēs ir izbeigt šo nenoteiktību un virzīties uz priekšu,» pēc LDz padomes sēdes pauda Lange.

Viņš piebilda, ka pēdējo mēnešu laikā sāk samazināties kravu apgrozījums un ilgāks nenoteiktības periods varētu šos rādītājus ietekmēt vēl vairāk.

Lange norādīja, ka padomes uzdevums ir pārstāvēt akcionāra, kas šajā gadījumā ir valsts, intereses. «Un valsts interesēs ir nodrošināt stabilu un uz attīstību vērstu LDz darbību. Ja nenoteiktība turpinātos ilgstoši, tas varētu negatīvi ietekmēt turpmāko uzņēmuma attīstību un nest būtisku kaitējumu gan LDz, gan nozarei kopumā. Šodien pieņemtais padomes lēmums par vienošanos un pagaidu valdes locekļu iecelšanu ir vērsts uz to, lai nepieļautu šīs negatīvas sekas,» skaidroja Lange.

Komentāri

Pievienot komentāru