Video

VIDEO: Šis ir laiks vietējiem Baltijas investoriem

Jānis Šķupelis, 23.03.2023

Jaunākais izdevums

Es esmu patīkami satraukts par investēšanu Baltijā, jo šobrīd daudzi starptautiskie spēlētāji šo tirgu pamet kara ietekmē. Vietējiem tā ir laba iespēja investēt un būvēt tirgus līderus, intervijā Dienas Biznesam saka INVL Asset Management valdes loceklis un privātā kapitāla daļas vadītājs, INVL Baltic Sea Growth Fund partneris Vitauts Plunksnis (Vytautas Plunksnis).

Latvijas skaidrajā atpalicībā no saviem Baltijas kaimiņiem viņš saskata to, ka te arī potenciāls augt ir lielāks. Tāpat tas var ļaut tikt pie izdevīgākiem darījumiem.

Vispirms pastāstiet par INVL Baltic Sea Growth fondu jeb Baltijas jūras izaugsmes fondu! Kāda ir tā pieeja?

INVL Baltic Sea Growth fonds ir 165 miljonu eiro liels privātā kapitāla fonds. Tas investē Baltijas un tai blakus esošo valstu uzņēmumos. Tā mērķis, dodot uzņēmumiem kapitālu izaugsmei, ir vietējos līderus padarīt par reģionālajiem līderiem. Tad mūsu mērķis ir pēc pieciem-septiņiem gadiem no šiem biznesiem iziet, kur mūsu daļa var tikt pārdota lielākiem fondiem, stratēģiskajiem investoriem, vai tas var notikt ar biržas starpniecību.

Kāds ir jūsu stāsts Latvijā līdz šim?

Latvijā mums šobrīd ir divas investīcijas. Visam fondam kopā tās ir septiņas. Līdz ar to – liela daļa no investīcijām ir veltīta Latvijai. 2020. gada jūnijā mēs investējām Eco Baltia - atkritumu pārstrādes un apsaimniekošanas grupā. Tā šobrīd ir pati veiksmīgākā investīcija mūsu portfelī, jo pēc mūsu ieguldījuma šis uzņēmums iespējis aug aptuveni trīs ar pusi reizes.

Kā jūs izvēlaties savus ieguldījumus?

Mēs lūkojamies uz vairākām lietām. Pirmā no tām ir nozare. Mēs gribētu redzēt, lai nozare ir augoša un tur būtu pietiekami daudz, ko pirkt. Tas tādēļ, lai, konsolidējot nozari, būtu iespējams nopirkt arī konkurentus. Otrā lieta ir vadības komanda. Mēs kā investori izvietojam kapitālu. Tomēr ļoti daudz darba dara vadība. Līdz ar to mums patīk kompānijas, kurām ir spēcīga vadības komanda. Trešā lieta, uz ko mēs skatāmies, ir - vai pēc mums būs kāds investors, kurš vēlēsies šo uzņēmumu nopirkt. Mēs vienā uzņēmumā investējam 10 līdz 25 miljonus eiro. Mūsu iziešanas brīdī mēs mērķējam uz to, ka mūsu kompānijām būtu jābūt 100 miljonus eiro vērtām vai vairāk. Tas nozīmē, ka, visticamāk, šie investori nebūs vietējie.

Kas tieši varētu būt šie pircēji?

Mēs varbūt ne gluži skatāmies, kurš tieši pirks mūsu uzņēmumu. Tomēr mēs skatāmies, kas notiek Eiropā un pasaulē ar citiem pircējiem, piemēram, tajā paša nozarē. Tie ir stratēģiskie investori, kuri grib paplašināties Baltijā. Tie var būt arī finanšu investori – fondi, kas ir līdzīgi mums, lai gan daudzkārt lielāki. Reģionā var būt vērojams kāds izaugsmes stāsts. Tomēr parasti šādi fondi ir tikai ieinteresēti daudzkārt lielākos 100 miljonu eiro + darījumos.

Kāds ir otrs fonda ieguldījums Latvijā?

Jā, otrs ieguldījums ir daudz mazāks. Tas ir kosmētikas ražotājs B2Y. Mēs cenšamies arī veikt vairāk darījumu kosmētikas nozarē un to konsolidēt. B2Y esam investējuši vien gadu. Mums vēl ir laiks šo kompāniju audzēt.

Kādi ir jūsu plāni?

Eco Baltia gadījumā mēs ļoti aktīvi darbojamies iegādes darījumu ziņā Latvijā, Lietuvā un ārzemēs. Piemēram, Eco Baltia meitas uzņēmums PET Baltia pagājušajā gadā iegādājās Čehijas šķiedru ražotāju Tesil Fibres. Tas nozīmē, ka šis uzņēmums kļuva par patiesi starptautisku kompāniju. Atkritumu pārstrādē un apsaimniekošanā mēs turpināsim augt un pirkt citus uzņēmumus.No 165 miljoniem eiro mēs esam investējuši aptuveni 100 miljonus. Mums vēl ir nauda, ko investēt, un mēs tam aktīvi meklējam mērķus. Daļa no tā var būt Latvijā.

Ir kādi konkrētāki plāni, kur investēt šo naudu?

Parasti par darījumiem tiek vēstīts tad, kad tie ir pabeigti. Katrs darījums, kas nav parakstīts, nav parakstīts. Patiesībā es uz šo interviju ierados no sarunām ar vienu Latvijas uzņēmumu. Līdz ar to - cerēsim, ka dažos mēnešos sekos arī paziņojums.

Kādās nozarēs jūs šajos laikos esat vairāk ieinteresēti?Pamatā tās ir tradicionālās nozares – ražošana, uz eksportu orientētas nozares, tā pati atkritumu apsaimniekošana, kur aktīva ir Eco Baltia. Lietuvā mums ir daži ieguldījumi veselības aprūpes jomā. Tas mums arī ir interesanti. Kopumā nozares ziņā esam agnostiķi. Mēs meklējam labus uzņēmumus gandrīz visās nozarēs. Nosacījumi ir, ka kompānija vēlas augt, jo ir biznesi, kuri ir priecīgi par to situāciju, kāda tiem ir. Tomēr mūsu mērķis ir kompānijas vērtību piecos gados trīskāršot.

Tas ir ambiciozi?

Jā, bet ir vairāki piemēri, kur var izdarīt vēl vairāk. Piemēram, 2019. gadā mēs investējām otrā lielākajā veselības aprūpes klīniku ķēdē Lietuvā, kurai ieņēmumi bija 10 miljoni eiro. Pagājušajā gadā ieņēmumi bija jau 100 miljoni eiro. Tādēļ – iespējama arī ātrāka izaugsme.Šim ieguldījumam ir arī Latvijas šķautne. Mēs apvienojāmies ar Lietuvas uzņēmumu, kas piederēja ļoti veiksmīgai Latvijas grupai Repharm, kurai pieder Mēness aptieka. Tagad mums ir uzņēmums, kur mums pieder 45%, Repharm – 40% un uzņēmuma vadītājam – 15%. Domāju, ka šis gadījums parāda, ka viena no mūsu stiprajām pusēm ir spēja dibināt partnerattiecības ar lokāliem uzņēmējiem un citiem fondiem.

Jūs aktīvi meklējat šīs kompānijas paši? Vai – ko darīt, lai piesaistītu jūsu interesi?

Atsūtiet e-pastu vai piezvaniet! Mēs tam esam atvērti, un, ja ideja izklausīsies labi, būsim priecīgi arī satikties un veltīt laiku tās analīzei.

Kas jums patīk Latvijā, ja ņem vērā mūsu investīciju klimatu un ekonomiku? Un kas - varbūt ne tik ļoti?

Darījumu veikšanas ziņā Latvijā ir nedaudz grūtāk nekā Lietuvā. Viena no atšķirībām ir uzņēmumu pārvaldība. Ir ļoti spēcīgas un labas kompānijas, kas pieder vienam īpašniekam, kurš šo uzņēmumu vada kā ģimenes biznesu. Tad dažreiz ir grūti izskaidrot, kādēļ ir noticis viens vai otrs pārskaitījums. Vēl daudzi Latvijas biznesi, neskatoties uz to, ka tie ir veiksmīgi un pelnoši, izvairās izplesties uz citiem tirgiem. Vietējā tirgū vietējais uzņēmums var visu kontrolēt. Tomēr, ejot uz Lietuvu, Poliju un citiem tirgiem, attieksme un vadības stils ir jāpamaina. Man gan patīk Latvija tādēļ, ka darījumus te ir nedaudz grūtāk veikt. Tas arī nozīmē, ka ir mazāka konkurence. Tad galu galā var panākt labāku darījumu. Dažiem arī nepatīk sarežģīta situācija ar, piemēram, akcionāru struktūru. Mēs kā lokāls investors esam gatavi patērēt laiku un problēmas atrisināt.

Par ko jūs gribētu, lai uzņēmumi te domā?

Uzņēmumiem loģiskā veidā vajadzētu domāt, kā paplašināt savu biznesu. Ja jūs esat rūpnīca, būtu jādomā, vai varat palaist otro un trešo ražošanas līniju, vai varbūt loģiskāk būtu nopirkt konkurentu kaut kur Eiropā un darboties vairākās vietās.Kad mēs investējam biznesā, gribam redzēt tā izaugsmi. Ja kāds ir priecīgs tikai par esošo stāvokli un negribēs attīstīties, tad tas, visticamāk, nebūs domāts mums.

Ko jūs domāt par ekonomisko situāciju Baltijā un valstu atšķirībām?

Igaunija ekonomikas ziņā ir visattīstītākā. Tai seko Lietuva, un Latvija ir trešā, par ko liecina IKP uz iedzīvotāju un dažādi citi rādītāji.Tas gan Latvijai nozīmē, ka arī tās potenciāls augt ir lielākais. Vispārīgi sakot, mums visiem ir bijusi tā pati starta pozīcija, un kultūras ir visai līdzīgas. Igaunija, visticamāk, ir priekšā valdības digitalizācijas ziņā, un arī lielākā daļa veiksmīgo tehnoloģiju biznesu nāk no Igaunijas. Tam seko Lietuva, kur ļoti spēcīga ir FinTech nozare un citas jomas, piemēram, kiberdrošība. Tomēr arī Latvijai ir savi vienradži, piemēram, Printful.

Kādēļ latvieši ir neuzņēmīgāki pret risku?

Grūti teikt. Varbūt tā ir vēsturiska lieta. Es gan neteiktu, ka latvieši negribētu uzņemties risku... Tomēr Lietuvas kompānijas Latviju uztver kā savu mājas tirgu. Jebkurš Lietuvas uzņēmums domā, ka ieiet šajā tirgū un tad, ja tas būs veiksmīgi, nākamais lielais solis ir uz Poliju. Ļoti daudzi Latvijas uzņēmumi paliek tikai šeit, vienā valstī. Tomēr, kādēļ tas tā ir, man ir grūti pateikt.

Ko jūs domājat par Latvijas kapitāla tirgus attīstību? Arī visas Baltijas?

Šī tirgus izaugsmes potenciāls ir ļoti liels. Investoru, publiski kotēto uzņēmumu skaita un to lieluma ziņā mēs atpaliekam no Rietumu tirgiem. Kaut kādā veidā visaktīvākā un lielākā investoru bāze te ir mazākajā valstī – Igaunijā. Lietuva ir otrā, un Latvija paliek iepakaļ [atkal]. Viena no lietām, kas te jāatrisina, ir uzņēmumu pārvaldība un jau listēto kompāniju īpašnieku mentalitāte. Tajās kompānijās, kuras tika listētas pirms ļoti ilga laika, dažkārt īpašnieks, kuram ir kontrolējošā akciju daļa, pret mazākuma akcionāriem izturas tā, it kā viņam piederētu visi 100% šī biznesa akciju. Mazajiem investoriem šāda attieksme nav pievilcīga. Tas, kā pietrūkst Latvijā, ir valsts uzņēmumu kotēšana biržā. Lietuva listēja savu nacionālo enerģijas čempionu Ignitis. Igaunijā mums ir Enefit Green. Šeit Latvijā tā trūkst. Tā ir vistas un olas problēma – vai vispirms jādabū investori vai investīciju objekti? Domāju, ka valsts uzņēmumu kotēšana biržā uzlabo to caurspīdīgumu, pārvaldību, jo tad ir investori, kas uzdod jautājumus, kādēļ tiek pieņemts viens vai otrs lēmums.

Tad kāds arī no jūsu investīciju uzņēmumiem var iet šādu soli un kļūt par publiski kotētu kompāniju?

Jā, tas ir viens no mūsu iespējamiem ceļiem, kad mēs pārdodam savu daļu. Lai finansētu izaugsmi, mēs arī emitējam obligācijas. Šobrīd mūsu portfelī ir divi uzņēmumi, kuri ir emitējuši obligācijas. Eco Baltija nesen paziņoja par 8 miljonu eiro obligāciju emitēšanu. Mēs esam aktīvi vietējā kapitāla tirgus dalībnieki un neizslēdzam arī uzņēmumu listēšanu.

Ko jūs domājat par kopējo situāciju pasaules finanšu tirgū?

Pagājušogad bija lāču tirgus, un tagad jau cenas atkal aug. Tirgiem pēc definīcijas vajadzētu būt svārstīgiem. Kad tirgi tikai aug un aug, tas piesaista taksometru šoferus, un mums ir nākamā krīze. Šobrīd tirgum ir vairāki izaicinājumi. Viens ir pasaulē augošās procentu likmes. Šīs procentu likmes pieaug, jo inflācija ir ļoti augsta. Tad ir arī ģeopolitiskās problēmas. Un tā nav tikai Krievijas agresija Ukrainā. Tā ir arī spriedze starp ASV un Ķīnu. Vismaz šobrīd, šķiet, pasaule varētu sadalīties blokos. Līdz ar to, ka lielākā daļa publiski kotēto uzņēmumu ir globāli un grib izplesties visā pasaulē, tās ir sliktas ziņas. Daži tirgi tam var būt slēgti, un būs ļoti uzmanīgi jāizvēlas savi sabiedrotie. Tomēr tirgi ir cikliski, un labākas iespējas ieguldīt ir tieši tad, kad ir neskaidrība.

Jā, jo tad cerams, ka var nopirkt lēti. Bet ko gaidīt no 2023. gada un tālāk? Kādas jomas varētu būt visperspektīvākās? Varbūt aizsardzības jomas uzņēmumi?

Aizsardzības nozarē mēs nevaram ieguldīt, jo to liedz fonda noteikumi. Varbūt nākotnē tas mainīsies. Lielie investori, vadoties pēc to ESG (Environmental, Social and Corporate Governance - te tiek izvērtēta ietekme uz vidi, sociālā pārvaldība un atbildība un korporatīvā pārvaldība) politikas, prasa izslēgt vairākas jomas, piemēram, tabakas uzņēmumus un arī aizsardzības kompānijas.

Bet kādēļ? Kas gan šobrīd un vispār var būt atbildīgāks par savas sabiedrības aizsardzību? Šādi noteikumi kā minimums ir dīvaini, ne?

Šo argumentu var saprast. Tomēr jebkurš ierocis var tikt izmantots arī agresijai. Tās varētu būt garas debates. Vismaz mums tas ir to sektoru vidū, uz kuru skatīties nevaram.Sektori, kuri mums patīk, ir veselības aprūpe, atkritumu pārstrāde, veterinārie pakalpojumi, arī ar IT saistītie uzņēmumi. Domāju, ka to novērtējuma burbulis nolaiž gaisu, un tagad cenas ir daudz pieņemamākas, nekā tās bija pirms viena vai diviem gadiem.Ir ļoti grūti izteikt prognozes vienam gadam, un visgodīgākā atbilde būtu: “Es nezinu.” Vismaz mūsu fonda gadījumā mēs mazāk skatāmies uz makroekonomisko situāciju un vairāk uz konkrēto uzņēmumu. Tad mēs mēģinām izdomāt, vai šī kompānija spēs izdzīvot svārstīgā vidē, gūt tirgus daļu un uzlabot savas pozīcijas, izmantojot mūsu nodrošināto kapitālu.

No prognožu sērijas gribēju pajautāt, vai domājat, ka ASV akcijas gada beigās atradīsies augstāk? Bet laikam jau ļoti ir minēt spekulatīvi.

To es nezinu. Personīgā līmenī es gandrīz vienmēr tuvu 100% esmu investējis akcijās. Es esmu ilgtermiņa optimists, lai gan īstermiņā to, kas notiks tirgū, nezina neviens.

Kādu padomu jūs šobrīd dotu potenciālajiem un jau eksistējošajiem investoriem?

Vienmēr mēģiniet skatīties cauri troksnim! Ja atvērsiet laikrakstu vai ziņu portālu, varat noformulēt pieņēmumu, ka kaut kas slikts dažnedažādās jomās notiek katru dienu. Tam ir jāspēj skatīties pāri. Jābūt arī ilgtermiņa stratēģijai, pie kuras jāpieturas. Brīži, kad viss izskatās visdrūmāk, parasti ir paši labākie investīcijām. Es esmu patīkami satraukts par investēšanu Baltijā, jo šobrīd daudzi starptautiskie spēlētāji šo tirgu pamet kara ietekmē. Vietējiem tā ir laba iespēja investēt un būvēt tirgus līderus.

Nobeigumā – vai un cik liela, jūsuprāt, te ir šī ģeopolitiskā atlaide?

Jā, noteikti. Tā var būt 10% līdz 20% liela. Tas gan var atšķirties no aktīviem. Labi uzņēmumi joprojām piesaista lielu uzmanību. Tomēr kopumā mēs redzam mazāk, piemēram, ASV fondu, kas te dzenas pakaļ kādiem mērķiem. Domāju, ka šis laiks ir piemērots vietējiem investoriem.

.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #10

DB, 07.03.2023

Dalies ar šo rakstu

"Esmu patīkami satraukts par investēšanu Baltijā, jo šobrīd daudzi starptautiskie spēlētāji šo tirgu pamet kara ietekmē. Vietējiem tā ir laba iespēja investēt un būvēt tirgus līderus".

Tā intervijā Dienas Bizneam saka INVL Asset Management valdes loceklis un privātā kapitāla daļas vadītājs, INVL Baltic Sea Growth Fund partneris Vitauts Plunksnis (Vytautas Plunksnis).

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 7.marta numurā lasi:

Statistika

Ilgtermiņa kredītu cena kļūst kritiska

Tēma

Pabeigt augstskolu, lai kļūtu par bezdarbnieku

Pētījums

No inflācijas glābjas ar nodokļu likmju samazināšanu un algu pacelšanu

Tranzīts

Jāmeklē jauns biznesa modelis

Enerģētika

Eiropu glābj ASV nafta

Transports

Vecie iekšdedzes dzinēji paliks pagātnē

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

NVL Baltic Sea Growth Fund un Eco Baltia iegādājas Polijas lielāko PVC logu pārstrādātāju

Db.lv, 17.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vadošais privātā kapitāla fonds Baltijas valstīs “INVL Baltic Sea Growth Fund” kopā ar sava portfeļa uzņēmumu “Eco Baltia”, lielāko vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes grupu Baltijā, noslēdzis darījumu par Polijas lielākā PVC logu un durvju profilu pārstrādātāja “Metal-Plast” 70% akciju iegādi.

Darījuma rezultātā “Eco Baltia” un “INVL Baltic Sea Growth Fund” pieder 70% “Metal Plast” akciju (attiecīgi 38,5% un 31,5%). Ģimenes fonds SIDN saglabā 30% uzņēmuma akciju. “INVL Baltic Sea Growth Fund” pieder 52,81% “Eco Baltia” akciju, savukārt 30,51% pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. Pārējās akcijas pieder Mārim Simanovičam.

“Metal-Plast” dibinātājs Sebastians Fedorovičs: “Šogad atzīmējam “Metal Plast” darbības trešo desmitgadi, kas ir ievērojams periods uzņēmuma attīstībā. Šo gadu laikā esam nostiprinājuši savas pozīcijas kā lielākais PVC logu un durvju profilu pārstrādātājs Polijā, ar mūsu produkciju un pakalpojumiem aptverot Čehiju, Vāciju, Ungāriju, Slovākiju, Austriju un citas valstis. Esam gatavi spert nākamos soļus uzņēmuma attīstībā starptautiskā mērogā, kur turpmāk virzīsimies ciešā partnerībā ar “Eco Baltia” un “INVL Baltic Sea Growth Fund”.”

Komentāri

Pievienot komentāru
Atkritumu apsaimniekošana

Eco Baltia organizēs savu pirmo obligāciju emisiju

Db.lv, 13.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa “Eco Baltia” plānojusi tuvākajā laikā īstenot savu pirmo nenodrošināto obligāciju emisiju.

Obligāciju emisijā piesaistītais finansējums tiks izmantots grupas attīstības projektiem ar mērķi paplašināt otrreizējo izejvielu pārstrādi starptautiskā līmenī.

“Finansējuma piesaiste kapitāla tirgū ir secīgs solis “Eco Baltia” turpmākajā attīstības ceļā. Pēdējos divos gados esam restrukturizējuši savu biznesa modeli, sakārtojuši korporatīvo pārvaldību, pārliecinoši virzījušies uz CO2 neitralitāti biznesā un īstenojuši apjomīgus investīciju projektus, kas nostiprinājuši konkurētspēju un pozīcijas starptautiskajos tirgos. Mūsu mērķi un izaugsmes ambīcijas sniedzas krietni pāri Latvijas un pat Baltijas līmenim. Tāpēc esam sagatavojušies veikt arī nākamo soli un piesaistīt finansējumu kapitāla tirgū, apliecinot mūsu attīstības perspektīvas un rentabilitāti,” uzsver “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atkritumu apsaimniekošana

Eco Baltia īsteno savu pirmo obligāciju izvietošanu 8 miljonu eiro vērtībā

Db.lv, 13.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides resursu apsaimniekošanas uzņēmumu grupa AS “Eco Baltia” veiksmīgi realizējusi savu pirmo trīs gadu obligāciju izvietošanu 8 miljonu eiro vērtībā.

Obligāciju publiskais piedāvājumus guva ievērojamu investoru interesi, pieprasījumam vairāk kā 3,5 reizes pārsniedzot maksimālo piedāvājuma apjomu. Obligāciju iegādes rīkojumi saņemti no vairāk nekā 250 kvalificētajiem un privātajiem investoriem Latvijā un Lietuvā.

“Veiksmīgā obligāciju izvietošana un ievērojamā investoru interese kalpo kā apliecinājums “Eco Baltia” stabilitātei un izaugsmei. Pieprasījums pēc “Eco Baltia” obligācijām vairāk kā 3,5 reizes pārsniedza piedāvājuma apjomu, kas parāda investoru pārliecību par kompāniju un tās izaugsmes potenciālu. Pateicamies ikvienam investoram par izrādīto uzticību. Tā ļauj mums vēl vairāk nostiprināt apziņu, ka kompānijas attīstībā esam uz pareizā ceļa un ar pārliecību varam turpināt iesākto, īstenojot stratēģiskos mērķus un radot ilgtermiņa vērtību visām ieinteresētajām pusēm,” uzsver Māris Simanovičs, “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biržas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North" sākta vides resursu apsaimniekošanas grupas AS "Eco Baltia" obligāciju tirdzniecība.

Eco Baltia obligāciju emisijas apjoms ir 8 miljoni eiro, vienas obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro ar fiksētu gada likmi 8% un kupona izmaksu 2 reizes gadā. Obligācijas tiks dzēstas 2026. gada 17. februārī.

Eco Baltia obligāciju iekļaušana notiek pēc publiskā piedāvājuma Latvijas un Lietuvas investoriem. Kopējais pieprasījums pēc obligācijām pārsniedza piedāvājumu vairāk nekā 3,5 reizes par kopējo summu 28,49 miljoni eiro un piesaistīja vairāk nekā 250 privātos un instucionālos investorus.

"Sveicam Eco Baltia Baltijas First North tirgū un priecājamies par pārliecinošu uzņēmuma startu kapitāla tirgos. Esam gandarīti, ka birža var sniegt savu ieguldījumu vēl viena Latvijas uzņēmuma attīstībā. Starts ir izdevies, lai veiksmīgs arī turpinājums!” vēl Nasdaq Riga biržas vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

INVL Baltic Sea Growth Fund un Eco Baltia vēlas iegādāties Polijas lielāko PVC logu pārstrādātāju

LETA, 01.09.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātā kapitāla fonds Baltijas valstīs "INVL Baltic Sea Growth Fund" kopā ar sava portfeļa uzņēmumu - Baltijā lielāko vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupu "Eco Baltia" - vienojās iegādāties 70% Polijas lielākā PVC logu pārstrādātāja "Metal-Plast" akciju, teikts paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Darījuma noslēgšana plānota 2023.gada ceturtajā ceturksnī, pēc tam, kad būs saņemta Polijas Konkurences un patērētāju aizsardzības biroja atļauja un izpildīti citi nosacījumi.

"Metal-Plast" dibinātājs Sebastians Fedorovičs saglabās 30% uzņēmuma akciju. "30 gadu darbības laikā "Metal-Plast" ir kļuvis par Polijas PVC pārstrādes tirgus līderi - stratēģiskā partnerība ar "Eco Baltia" un "INVL Baltic Sea Growth Fund" ļaus uzņēmumam turpināt izaugsmi," norāda Fedorovičs.

"Eco Baltia" vides pakalpojumu sektora vadītājs Jānis Aizbalts atzīmē, ka "Eco Baltia" turpina paplašināties ne tikai Baltijas, bet arī starptautiskā mērogā, un "Metal-Plast" ļoti labi iekļaujas uzņēmuma stratēģijā. "Mēs plānojam paplašināt "Metal-Plast" pārstrādes jaudu 1,5 reizes - līdz 45 000 tonnu gadā, tādējādi palielinot savu ieguldījumu aprites ekonomikā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tradicionāli ierasts, ka Latvijā un Eiropā kopumā finansējumu izsniedz bankas. Tomēr šajā ziņā pēdējos gados ir plaukuši arī citi privātie aizdevēji un šādi fondi, kas ļauj tikt pie dažāda veida aizdevumiem gan privātpersonām, gan uzņēmējiem, kuriem nav pieejams šāds tiem vajadzīgais banku finansējums.

Vaicāta kāda tagad īsti ir situācija Baltijā un Latvijā šādu nebanku privāto parādu tirgus ziņā, Lietuvā bāzētā INVL grupā ietilpstošā privātā parāda fondu pārvaldes uzņēmuma Mundus direktore Viktorija Vaitkevičiene izceļ, ka privāto parādu tirgus Baltijas valstīs pēdējos gados ir piedzīvojis ievērojamu izaugsmi, ko veicinājusi tādu faktoru kombinācija kā ekonomiskā izaugsme, augošās procentu likmes un augošā interese par alternatīvām investīcijām.

“Baltijas valstīs privāto parādu tirgus ir bijis īpaši aktīvs nekustamo īpašumu sektorā, daudziem investoriem cenšoties gūt labumu no reģiona spēcīgās ekonomikas izaugsmes un pievilcīgajām īpašumu cenām. Privātie parāda fondi un citi nebanku aizdevēji ir spējuši nodrošināt finansējumu attīstītājiem un īpašumu īpašniekiem, bieži vien ar elastīgākiem noteikumiem nekā tradicionālās bankas,” stāsta Viktorija Vaitkevičiene.

Komentāri

Pievienot komentāru