Jaunākais izdevums

Naudas balvu reālās vērtības uzturēšanai Vimbldonas turnīra rīkotāji ceļ to nominālus

No šodienas līdz 16. jūlijam Vimbldonā, Anglijā, notiek par prestižāko dēvētais Grand Slam tenisa turnīrs. Ar labām izredzēm Latviju tajā pārstāv Francijas turnīrā nesen triumfējusī Jeļena Ostapenko un šogad arī teicamus panākumus guvusī Anastasija Sevastova, kā arī Ernests Gulbis.

Lai uzturētu naudas balvu relatīvo vērtību Brexit neskaidrību dēļ svārstīgā mārciņas kursa apstākļos, turnīra vadība šogad ir paaugstinājusi balvu fondu par 3,5 milj. GBP (3,9 milj. EUR) līdz 31,6 milj. GBP (35,7 milj. EUR). Balvu fonda nemainīgā tendence ir viena – augšup.

Sporta analītikas portāls Total Sportek to komentē, kā rīkotāju vēlmi pēc pasaulē ienesīgākā Grand Slam turnīra slavas.

Mārciņas vērtības krituma dēļ arī šogad Vimbldona tomēr nebūs balvām dāsnākais lielā tenisa pasākums, šo godu atstājot US Open. Ar 10% balvu fonda pieaugumu pret gadu iepriekš amerikāņi uzvarētājiem balvās 2016. gadā izmaksāja 46,3 milj. USD (40,8 milj. EUR). Vimbldonā vīriešu un sieviešu vienspēļu čempioni šogad saņems balvas gandrīz 2,48 milj. EUR vērtībā katrs. US Open balvu fonds vēl nav oficiāli paziņots, bet pērn šai turnīrā vīriešu un sieviešu vienspēļu uzvarētāji katrs saņēma naudas balvas 3,08 milj. EUR vērtībā. Atsaucoties uz ASV Tenisa asociāciju, Total Sportek raksta, ka Amerikas turnīra balvu fonds šogad sasniegs 50 milj. USD (43,9 milj. EUR).

Plašāk lasiet rakstā Svārstīgums ceļ vinnestus pirmdienas, 3. jūlija, laikrakstā Dienas Bizness!

TEVI VARĒTU INTERESĒT ARĪ:

Tenisam vajag savu «Siguldas trasi»

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Ostapenko neatrod pretargumentus pieredzējušās Venusas Viljamsas spēlei

LETA, 11.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko otrdien Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā ar 3-6, 5-7 piekāpās pieckārtējai šo sacensību uzvarētājai Venusai Viljamsai no ASV.

Līdz ar to vien 20 gadus vecā Ostapenko nākamnedēļ nepiedzīvos debiju pasaules ranga pirmajā desmitniekā, kas būtu noticis, uzvarot Viljamsu, tomēr turnīrā kopumā Latvijas tenisiste nodemonstrēja cienījamu sniegumu.

Ostapenko šis mačs neiesākās pārāk veiksmīgi, jo otrajā geimā Viljamsa lauza viņas servi un pēcāk izvirzījās vadībā ar 3-0. Pieredzējušās amerikānietes serve bija ļoti spēcīga, lai gan garākās izspēlēs viņai tik labi neklājās. Latvijas tenisistes pretiniece pirmajā setā spēlēja racionāli, uzsvaru liekot uz savu servi, tomēr astotajā geimā Ostapenko pieļāva dubultkļūdu un pēc tam nākamajā izspēlē sita bumbiņu tīklā, kas Viljamsai ļāva panākt «vienādi». Tomēr tas neizsita viņu no ritma un savu servi viņa gan nosargāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlijā sporta pasaules uzmanība tiks pievērsta ne tikai futbolam, bet arī tenisa svētkiem Vimbldonā

Tenisa pasaulē viens no lielākajiem notikumiem ir Vimbldonas turnīrs, kas šogad sāksies 2. jūlijā. Tas turpināsies divas nedēļas un aptvers faktiski visus lielākos šī sporta veida vārdus. Bieži, runājot par tenisa pasauli, tiek izceltas lielas naudas summas, un acīs krīt, piemēram, fakts, ka šogad Vimbldonas balvu fonds sasniegs 34 miljonus sterliņu mārciņu (~38,65 milj. eiro).

Lielās balvas

No šīs summas 2,25 miljoni mārciņu (gandrīz 2,6 miljoni eiro) tiks piešķirti gan vīriešu, gan sieviešu vienspēļu uzvarētājiem (otram fināla dalībniekam atlēks divreiz mazāka summa), kas ir par 50 tūkst. mārciņām vairāk nekā 2017. gadā.

Neskatoties uz pievilcīgajām naudas balvām, Vimbldonas čempionāts mēdz būt visai pelnošs pasākums. Piemēram, 2016. gadā turnīra organizētāju divu nedēļu peļņa no notikuma translēšanas vien bijusi 42 miljonu mārciņu apmērā, un tas veidojis tikai mazliet vairāk par pusi no kopējiem turnīra ieņēmumiem, ziņo BBC. Šajā pašā laikā šos ieņēmumus pamatā nodrošinot vien neliela daļa televīzijas kanālu – pamatā ASV un pašā Apvienotajā Karalistē, kas liek domāt par strādāšanu pie globālākas fanu bāzes izveides. Arī šogad tiek lēsts, ka Vimbldonas turnīra peļņa varētu būt visai liela, kas izmaksāto plānoto balvu kopējo apmēru ļāvis palielināt par 7,6%. Tādējādi izmaksāto «prēmiju» apmērs pieaug jau septīto gadu pēc kārtas. Tenisa eksperti mēdz piebilst, ka Vimbldonas organizētājiem ir svarīgi, lai tas notur savu šī sporta veida statusu kā viens no gada ienesīgākajiem turnīriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisists Ernests Gulbis pēc Vimbldonas čempionāta jaunākajā ATP rangā, kas publicēts pirmdien, atguvis valsts pirmās raketes godu.

Gulbis jaunākajā rangā veicis kāpumu par 241 vietu un tagad ieņem 348.pozīciju. Tikmēr iepriekšējais Latvijas pirmais numurs Miķelis Lībietis saglabājis 479.vietu.

Vimbldonas čempionātā, kas noslēdzās svētdien, Gulbis ar atzīstamu sniegumu sasniedza trešo kārtu, kur piekāpās vienam no pasaules spēcīgākajiem tenisistiem Novakam Džokovičam no Serbijas. Traumu dēļ viņš rangā bija piedzīvojis ievērojamu kritienu, noslīdot uz 589.vietu, bet Vimbldonā latvietis nopelnīja 90 ATP punktus, kas ir vairāk nekā viņš iespēja 12 iepriekšējos mēnešos kopā.

Šonedēļ Gulbis, izmantojot aizsargāto rangu, sacentīsies Zviedrijā notiekošajā Bostades ATP World Tour 250 sērijas turnīrā, kur pirmajā kārtā viņam pretī stāsies kāds kvalifikāciju pārvarējis tenisists. Uzvarot pirmajā kārtā, latvietim pretī stāsies ar piekto numuru izliktais krievs Karens Hačanovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Ostapenko vēsturisko sezonu noslēdz ar skaistu uzvaru pār Plīškovu

LETA, 26.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete un šī gada Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja Aļona Ostapenko ceturtdien ar skaistu uzvaru pār spēcīgo čehieti Karolīnu Plīškovu noslēdza sev un valstij vēsturisko sezonu.

Ostapenko sezonas noslēguma turnīra «WTA Finals» apakšgrupas trešajā mačā guva panākumu ar rezultātu 6-3, 6-1.

Mačs iesākās ļoti līdzīgā cīņā, tomēr Plīškovai neizdevās salauzt Latvijas sportisti un pēc tam viņa padevās. Otrajā setā Ostapenko pie savas serves zaudēja vien trijās izspēlēs, no kurām divas bija Latvijas sportistes dubultkļūdas.

«Zaudēju pirmajos divos mačos, tomēr ir lieliski šeit būt un noslēgt šādi sezonu. Viņa ir lieliska spēlētāja ar lielisku sezonu, bet man šodien nebija, ko zaudēt, tāpēc centos izbaudīt katru mirkli,» pēc dueļa pauda Ostapenko, savu sezonu nosaucot par lielisku.

Ostapenko šobrīd ir WTA ranga septītajā vietā un gadu noslēgs vai nu šajā pozīcijā, vai arī būs astotā. Savukārt Plīškova šobrīd atrodama trešajā pozīcijā, turklāt joprojām arī pretendē uz atgriešanos līderpozīcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no iespējām, kā mazināt akcīzes nodokļa celšanas negatīvo ietekmi uz Latvijas konkurētspēju, ir atjaunot ceļu fondu - nevis tikai autoceļu, bet kā ceļu fondu, jo ceļš ir ceļš – vienalga, vai tas ir dzelzceļš, vai autoceļš. Tas būtu viens no risinājumiem, par kuru vistuvākajā laikā diskutēsim gan ar privātajiem pārvadātājiem, gan ar tranzīta biznesa asociāciju, saka VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) prezidents Edvīns Bērziņš.

Fragments no intervijas

Kā akcīzes nodokļa celšana degvielai ietekmēs LDz konkurētspēju?

Tas krietni vien pasliktinās ne tikai uzņēmuma konkurētspēju, bet visu dzelzceļa nozares pārvadātāju konkurētspēju, tajā skaitā privāto pārvadātāju konkurētspēju, jo tas sadārdzina transporta koridoru mūsu virzienā. Jau gada sākumā, kad runāja par kravu samazinājumu, viens no apgalvojumiem bija, ka Latvijas tranzīta koridors esot dārgāks nekā, piemēram, Lietuvas virzienā, kaut gan tas tā nav. Tagad, ņemot vērā akcīzes nodokļa celšanu, mūsu tranzīta koridors tiešām sadārdzināsies par noteiktu procentu. Transporta koridora izmaksas būtībā ir visas izmaksas, ko sedz kravu īpašnieks, kurš grib nogādāt savu preci. Tā ir gan infrastruktūras maksa, gan pārvadājumu maksa, gan nodokļi. Pašreiz visas kravas Latvijā tiek pārvadātas ar dīzeļlokomotīvēm, un akcīzes nodokļa celšana sadārdzinās šo pārvadājumu kā tādu. Protams, dīzeļdegvielas sadārdzināšana padara vēl pievilcīgāku nākotnē gaidāmo dzelzceļa elektrifikāciju. Pašlaik rēķinām, ka elektrifikācija ļaus pārvadātājiem ietaupīt ap vienu eiro uz pārvadāto tonnu. Ja akcīze tiks palielināta, šis ieguvums ilgtermiņā būs vēl lielāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete un šī gada «French Open» čempione Aļona Ostapenko piektdien ieguva Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) gada progresējušākās tenisistes balvu.

Tikmēr par gada labāko spēlētāju kļuvusi šī brīža pasaules ranga otrā rakete Garvinje Mugurusa no Spānijas. Arī Ostapenko pretendēja uz šo balvu, ko gan beigās nav ieguvusi.

Tieši Ostapenko un Mugurusa guvušas visspilgtākos panākumus šosezon - viņas šovasar triumfēja Francijas atklātajā čempionātā un Vimbldonas čempionātā.

Pašlaik 20 gadus vecā Ostapenko šosezon tika pie saviem pirmajiem diviem WTA tituliem karjerā. Jūnijā viņa triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, gūdama vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē, bet septembrī viņa uzvarēja Seulas WTA «International» turnīrā. Ostapenko WTA rangā ieņem rekordaugsto septīto vietu un nodrošinājusi vietu šīs sezonas noslēguma turnīrā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova svētdien ASV atklātā čempionāta astotdaļfināla spēlē pret pieckārtējo Grand Slam turnīru uzvarētāju Mariju Šarapovu nodemonstrēja savu raksturu un aukstasinību, izcīnot uzvaru trīs setos un otro gadu pēc kārtas sasniedzot šo sacensību ceturtdaļfinālu.

Fotogalerija skatāma augstāk!

Sevastova grūtā cīņā, kura ilga divas stundas un 18 minūtes, svinēja uzvaru ar 5-7, 6-4, 6-2.

Turnīrā ar 16.numuru izliktā Sevastova, kura pasaules rangā atrodas pozīciju zemāk, pērn ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, savukārt kādā no Grand Slam turnīriem viņa labāko 16 skaitā spēlēja trešo reizi karjerā, astotdaļfinālā cīnoties arī 2011.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnījusi 430 WTA ranga punktus, kas viņai ļaus saglabāt vietu pasaules ranga 20 labāko skaitā arī pēc šī turnīra beigām.

Nākamajā kārtā, kurā notiks jau cīņa par pusfinālu, Sevastova tiksies ar amerikānieti Sloeinu Stīvensu, kura rangā ir 83.vietā. Stīvensa svētdien ar 6-3, 3-6, 6-1 uzvarēja vācieti Jūliju Gērgesu, kurai turnīrā bija 30.numurs, bet rangā viņa ir trīs pozīcijas zemāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisa pirmā rakete un šī gada French Open čempione Aļona Ostapenko pirmdien publicētajā WTA rangā ieņem desmito vietu, kļūstot par valsts pirmo tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā, bet pirmo reizi karjerā par līderi kļuvusi spāniete Garvinje Mugurusa.

2014.gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Pirms ASV atklātā čempionāta publicētajā rangā Ostapenko bija 12.vietā, bet tagad pakāpusies uz desmito pozīciju.

Iepriekšējās divas nedēļas tenisisti spēkojās ASV atklātajā čempionātā, kur Ostapenko apstājās trešajā kārtā. Pēc zaudējuma Latvijas tenisiste provizoriskajā rangā bija desmitā, taču uz pirmo desmitnieku tīkoja vēl vairākas spēlētājas. Sestdien US Open triumfēja Sloeina Stīvensa, kura divu amerikāniešu duelī ar rezultātu 6-3, 6-0 pieveica Medisonu Kīzu, neļaujot savai tautietei ielauzties ranga desmitniekā, tādējādi labāko desmit pulkā iekļuva Ostapenko.

Ostapenko vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz vēl nebijušiem augstumiem. Ostapenko kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viens no šā gada ASV akciju tirgu raksturojošiem aspektiem bija tas, cik kluss tas bija, neskatoties uz faktu, ka lielo uzņēmumu akcijas pie zema svārstīguma tirgū sasniedza rekordu pēc rekorda, raksta MarketWatch.

Šī vide bijusi lieliska investoriem un varētu būt, ka tuvākajā laikā nebeigsies, uzskata eksperti.

«Ārkārtīgi zemais svārstīgums tirgū 2017.gadā atspoguļo, ka to vairāk vada fundamentāli faktori, nevis investoru bezrūpība,» klientiem pārskatā rakstīja banka Morgan Stanley.

Nākamgad beigsies vairāki faktori, kas veicināja klusāku tirgus vidi – labvēlīga Federālo Rezervju sistēmas politika un stagnācija, pēc investīciju bankas teiktā, investoriem nevajadzētu gaidīt, ka nākamais gads būs pārāk sarežģīts.

Vidējais mēneša indeksa Standard&Poor’s 500 svārstīgums bija šogad bija zemāks nekā citos gados kopš 1970.gada, liecina aplēses. Saskaņā ar WSJ Market Data Group datiem, vidējais absolūtais dienas procentuālais svārstīgums Dow Jones Industrial Average indeksam bija 0,31%, Standard&Poor’s 500 – 0,3%, bet Nasdaq Composite – 0,44%, kas ir zemākais kopš 1989.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investorus garlaiko notikumi, kam iepriekš tika veltīta vislielākā uzmanība

AFI Investīcijas padomes priekšsēdētājs Deniss Pospelovs (tulkoja Žanete Hāka), 25.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms mēneša es rakstīju, ka investorus garlaiko tie sižeti, kas pagājušajā sezonā izskanēja visskaļāk. Brexit, tirdzniecības kari, Federālo Rezervju sistēmas (FRS) sanāksme – nekas no šiem notikumiem nepiesaistīja skatītājus, un arī informācijas aģentūru analītiķi īpaši necentās izspiest ko interesantu.

Par ko gan runāt, ja pat tādi godājami mediji kā Bloomberg un Reuters, šķiet ar lielu interesi apsprieda iespējamo Troņu spēļu sēriju, bet ne pasaules politikas un ekonomikas perspektīvas. Šķita, ka neviens nespēj atdzīvināt interesi par otrajā plānā aizejošajiem sižetiem un aktieriem. Bet...

Ja aktieru trupā ir neparastas personības, kurām nepavisam nepatīk, ja viņus aizmirst, un viņiem pat ir iespēja ietekmēt sižetu, tad sensācijas var rasties jebkurā brīdī. Mums uz lielās pasaules politikas skatuves ir šādas personības. Galvenais ziņu radītājs ir Donalds Tramps, kurš atkal nevēlējās, lai viņa vārds izzustu no laikrakstu un žurnālu pirmajām lappusēm, un pavisam negaidīti saasināja attiecības ar Ķīnu. Kopumā man šķiet, ka ASV prezidenta nosaukuma priekšā būtu jāpievieno papildu tituls – piemēram, Misters Pārsteigums vai fondu tirgiem - Misters Svārstīgums. Donalds Svārstīgums Tramps! Vēl piektdien, 3.maijā, Tramps optimistiski novērtēja sarunas ar Ķīnas delegāciju par tirdzniecības vienošanās noslēgšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Fiskālie noteikumi – ekonomiskās stabilitātes stūrakmens?

Latvijas Bankas ekonomisti Kārlis Vilerts un Oļegs, 26.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Globālā finanšu krīze eirozonā bija ilgāka un smagāka nekā vairumā citu attīstīto valstu. Periodā no 2011. līdz 2013. gadam, kad ASV jau atradās uz atkopšanās ceļa, eiro zona piedzīvoja atkārtotu satricinājumu – valdību parādu krīzi Dienvideiropā, ko izraisīja investoru bažas par atsevišķu dalībvalstu valdību parādu līmeni un politisko spēku nevēlēšanos to mazināt.

Atbildes reakcija, lai atjaunotu tirgus dalībnieku ticību eiro zonai un atsevišķām tās valstīm, bija starpvalstu vienošanās, kuras ietvaros dalībvalstis apņēmās stiprināt publisko finanšu regulējumu, nosakot budžeta bilances mērķus un citus fiskālās politikas noteikumus. Rezultātā ievērojami pieauga valstu skaits, kuru publiskās finanses ierobežo fiskālie noteikumi, – 2015. gadā fiskālie noteikumi bija ieviesti 18 no 19 eiro zonas valstīm un 25 no 28 Eiropas Savienības (ES) valstīm.

Lai gan fiskālie noteikumi (fiscal rules) ir plaši slavēti par to spējām ierobežot valdības iespējas dzīvot pāri saviem līdzekļiem, to ietekme uz piekoptās politikas un ekonomisko stabilitāti nav viennozīmīga. No vienas puses, skaitliski noteikumi (tādi kā budžeta bilances mērķis) mazina fiskālās politikas nenoteiktību, kam vajadzētu mazināt iedzīvotājiem tik nepatīkamo ekonomikas svārstīgumu. No otras puses, sasienot valdības rokas, tie varētu radīt arī gluži pretēju efektu - ierobežot veidus, kā ar budžeta palīdzību izlīdzināt ekonomisko ciklu (bremzēt pārkaršanu vai cīnīties ar recesiju).

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Degvielas nozare kļūst arvien dinamiskāka

Jānis Vība - Virši-A izpilddirektors, 21.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas cenas, to kāpumi un kritumi ir bijis viens no apspriestākajiem tematiem mediju ziņu virsrakstos. Nozarē pērno gadu raksturo būtisks naftas cenu svārstīgums, akcīzes nodokļa pieaugums, aktīva mijiedarbība konkurentu vidū un nopietna pieeja produktu un pakalpojumu klāsta paplašināšanā klientu vēlmju apmierināšanai. Kas 2018. gadā ir noteicis degvielas nozares dinamiku un ko gaidīt nākamajos gados?

Degvielas cenu pieaugums un konkurences saasināšanās

Degvielas nozarē pērnais gads bijis izaicinājumu pilns. Dažādu ģeopolitisko notikumu rezultātā degvielas cenu gala patērētājam Latvijā būtiski ietekmēja globālais naftas cenu svārstīgums. Bijām liecinieki, ka burtiski dažu nedēļu laikā degvielas cenas mazumtirdzniecības tirgū Latvijā var piedzīvot gan būtisku kāpumu, kāds tas bija, piemēram, oktobrī, gan nozīmīgu kritumu, ko izjutām novembra beigās un decembra sākumā.

Tāpat degvielas cenas ietekmēja akcīzes nodokļa izmaiņas 2018. gada sākumā, kā rezultātā pieredzējām 3,8 eiro centu sadārdzinājumu dīzeļdegvielai un 4,8 eiro centu sadārdzinājumu benzīnam par katru pārdoto litru. Baltijas kontekstā minētās akcīzes nodokļa izmaiņas padarīja Latvijas degvielas tirgu mazāk konkurētspējīgu. Sekas šim lēmumam bija redzamas samērā drīz – ja iepriekš juridiskie tranzīta klienti no Igaunijas uzpildījās Latvijā, tad pēc minētajām izmaiņām daļa no šiem klientiem uzpildes sāka veikt Lietuvā, kur akcīzes nodokļa pieaugums bija mērenāks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kriptovalūtu cenas var būt ļoti svārstīgas. Kopš kriptovalūtu, piemēram, Bitcoin un Ethereum, izlaišanas brīža to vērtība ir strauji kāpusi un kritusies – dažkārt pat dažu minūšu laikā –, un daudzi investori ir nesaprašanā, kā vispār var rasties šādas svārstības.

Kriptovalūtu svārstīgums ir problēma, par kuru uztraucas daudzi tirgotāji un investori. Bet kāpēc mēs redzam Bitcoin un citu kriptovalūtu cenu svārstības? Kāpēc kriptovalūtu tirgus ir tik nestabils?

Šajā rakstā mēs izanalizēsim kriptovalūtu tirgus svārstīgumu, kā arī izskatīsim dažas jaunas kriptovalūtas, piemēram, Wall Street Memes, Sonik Coin un Launchpad XYZ, kas varētu piedāvāt labu peļņu no ieguldījumiem pat “lāču” tirgus apstākļos.

3 iemesli, kādēļ kriptovalūtu cenas ir svārstīgas

Kriptovalūtas ir augsta riska un augsta ienesīguma ieguldījumu aktīvu klase, un to tirdzniecība prasa spēju analizēt un izpratni par pamatā esošo tehnoloģiju un tirgus virzītājspēkiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete un šī gada «French Open» čempione Aļona Ostapenko pretendē uz WTA gada labākās spēlētājas balvu, vēsta Sieviešu tenisa asociācija (WTA).

Tāpat Ostapenko ir starp kandidātēm uz visvairāk progresējušās tenisistes balvu.

20 gadus vecā Ostapenko šosezon tika pie saviem pirmajiem diviem WTA tituliem karjerā. Jūnijā viņa triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, gūdama vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē, bet septembrī viņa uzvarēja Seulas WTA «International» turnīrā. Ostapenko WTA rangā ieņem rekordaugsto septīto vietu un nodrošinājusi vietu šīs sezonas noslēguma turnīrā.

Pēc pagājušās sezonas Latvijas sportiste pasaules rangā bija vien 43.pozīcijā, bet šī gada februārī bija noslīdējusi pat uz astoto desmitu.

Uz gada spēlētājas balvu izvirzītas arī rumāniete Simona Halepa, spāniete Garvinje Mugurusa, čehiete Karolīna Plīškova, ukrainiete Jeļina Svitoļina un amerikāniete Venusa Viljamsa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko Vimbldonas atklātā čempionāta ceturtās kārtas spēlē pirmdien ar rezultātu 6-3, 7-6 (8:6) pieveica ukrainieti Jeļinu Svitoļinu, sasniedzot šī turnīra ceturtdaļfinālu.

Spēles otrajā setā Ostapenko bija vadībā ar 5-2, tomēr neizmantoja piecas mačbumbas un tikai ar lielām grūtībām panāca taibreiku, kurā grūtā cīņā noslēdza dueli.

Līdz ar to Ostapenko uzvarējusi jau 11 Grand Slam turnīru mačos pēc kārtas. Ceturtdaļfinālā Ostapenko jau otrdien pretim stāsies pieckārtējā turnīra čempione Venusa Viljamsa no ASV, kura izlikta ar desmito numuru, vai sacensībās 27.numuru saņēmusī talantīgā horvātiete Ana Konjuha. Tiesa, pirmdienas vakarā un otrdien Londonā tiek prognozēts lietus.

Iekļūšana ceturtdaļfinālā Latvijas tenisistei devusi 430 WTA ranga punktus. Viņa atkal provizoriski iekļuvusi pasaules ranga pirmajā desmitniekā, tomēr uz to joprojām pretendē arī Venusa Viljamsa un 2015.gada turnīra fināliste Garvinje Mugurusa no Spānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Ostapenko oficiāli piesaka kā Aļonu; Latvijā vārdu maina arvien vairāk cilvēku

Dienas Bizness, 11.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko pirmdien pirms Vimbldonas tenisa čempionāta sieviešu vienspēļu turnīra ceturtās kārtas spēles pirmoreiz oficiāli pieteikta kā Aļona nevis Jeļena, vēsta aģentūra LETA.

Kā zināms jau iepriekš, tenisistei pasē ir rakstīts vārds Jeļena, tomēr gan ģimene un draugi, gan arī lielākā daļa Latvijas mediju viņu sauc par Aļonu. Pagājušajā nedēļas nogalē Ostapenko «dubulto identitāti» plašā publikācijā skaidroja arī respektablais amerikāņu laikraksts The New York Times, atgādinot, ka uz Francijas atklātā čempionāta uzvarētāju kausa iegravēts «J.Ostapenko».

Pieminēta epizode no Roland Garros turnīra ceturtdaļfināla spēles, kad kāds līdzjutējs no Latvijas sācis skandēt «A-ļo-na!», bet tribīnēs valdījis neizpratnes pilns klusums.

Ostapenko māte Jeļena Jakovļeva laikrakstam norādīja, ka ģimenē jau sākumā bija nolemts saukt meitu par Aļonu, kas ir ukraiņu vārds, bet tādu tolaik neesot varēts rakstīt dokumentos, jo nav latviešu vārdu kalendārā. Latvijas Institūta pārstāve Paula Prauliņa laikrakstam gan norādījusi, ka nav bijuši ierobežojumi vārda Aļona izmantošanā, piebilstot, ka vainīgs, visticamāk, varētu būt kāds pārpratums, kad ticis reģistrēts meitenes vārds. «Vārdi kalendārā ierakstīt tikai tāpēc, lai zinātu, kad svinēt vārda dienu vai arī palīdzībā izvēlēties bērnam vārdu. Latvieši var bērniem dot tādu vārdu, kādu vēlas. Vieni izvēlas tradicionālos, citi izdomā jaunus,» publikācijā skaidrojusi Prauliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prestižā Vimbldonas tenisa čempionāta uzvarētājai Garvinjei Mugursai no Spānijas panākums šajā turnīrā neizmainīšot viņas dzīvi, norādīja spēlētāja.

«Esmu tā pati meitene, kas agrāk,» 23 gadus vecā spāniete sacīja aģentūrai DPA pēc tam, kad sestdien finālā bija uzvarējusi pieredzējušo amerikānieti Venusu Viljamsu. «Nevēlos neko savā dzīvē mainīt. Esmu laimīga ar to, kas man ir.»

«Negribu, lai tas viss mani tracinātu. Speciāli nepieprasīšu no sevis kaut ko vairāk, jo tad es varētu piedzīvot tikai vilšanos,» pauda Mugurusa. «Nekad nav iespējams vienmēr no sevis vēlēties stabili lielisku sniegumu».

Lūgta izskaidrot savus panākumus, Mugurusa minēja savu raksturu. «Jau bērnībā es biju mazs velniņš. Es ar brāļiem un māsām nedrīkstēju mētāt kaučuka bumbiņas. Tā vietā es trīs gadu vecumā ar viņiem sāku spēlēt tenisu. Tas arī izskaidro manu sportisko garu.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pozitīvais cenās jau ietverts

Jānis Šķupelis, 13.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksperti iesaka būt piesardzīgākiem un norāda, ka ekonomikas optimistiskais scenārijs cenās var būt ietverts.

Maijs finanšu tirgos sācies uz nepārliecinošas nots, kur daudzus sabaidījuši jauni neskaidrības uzplūdi ASV–Ķīnas tirdzniecības sarunās. Ekonomikas aktivitātei neko labu nesola tas, ka gigantisku tautsaimniecību savstarpējās tarifu cīņas kļūst vēl spraigākas. Rezultātā uzreiz tiek spriests par to, vai tikai nav pienācis tas infekcijas punkts, kad būs vērojams kaut kas līdzīgs vērtības korekcijai pēc daudziem riska aktīviem cenu ziņā izcilā gada sākuma. Galu galā vēl nesen likmes tika liktas uz daudzmaz drīzu un skaidru ASV–Ķīnas jaunā tirdzniecības līguma noslēgšanu.

Daži tirgus analītiķi ar riskantām likmēm iesaka būt piesardzīgiem. «Kas zemu krīt, tas augstu kāpj – galvenais šā gada panākumu priekšnosacījums bija pērnā gada nogales pārmērīgie kritumi. Cenām arvien kāpjot, akciju atdeves potenciāls nākamajiem trīs līdz sešiem mēnešiem strauji mazinās. Novērtējumi atkal kļuvuši «dārgi», it īpaši ASV. Akciju tirgos jau «iecenots» pasaules ekonomikas attīstības optimistiskais scenārijs, kas ir nedaudz pārgalvīgi, ņemot vērā arvien vārgāko makro pulsu,» teikts, piemēram, CBL Asset Management ekspertu svaigākajā investīciju apskatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Viedoklis: Uzdzīvo ar prātu, lai pēc tam nebūtu jāsavelk josta

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas izaugsmes tempi kļūst straujāki, un ik pa laikam izskan runas par ekonomikas pārkaršanu.

Lai gan pašreizējās norises tautsaimniecībā būtiski atšķiras no pirmskrīzes periodā pieredzētā, tikai fakts vien, ka šādas sarunas notiek, liecina par salīdzinoši augstu ekonomisko aktivitāti. Tas, kā situācija attīstīsies nākotnē un vai pārkaršanas riski pieaugs, lielā mērā ir atkarīgs no mācībām, kas gūtas no pagātnē pieļautajām kļūdām.

Šajā rakstā par vienu no tām – fiskālās politikas reakciju uz ekonomiskajiem apstākļiem jeb fiskālās politikas cikliskumu. Valdības spēju ietekmēt ekonomikas aktivitāti nevajadzētu novērtēt par zemu. Budžeta ieņēmumi un izdevumi katru gadu ir vienlīdzīgi aptuveni trešdaļai no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tas nozīmē, ka nepieciešamības gadījumā valdības lēmumi var gan veicināt, gan arī bremzēt ekonomisko aktivitāti. Kad un kādus lēmumus valdībai ir nepieciešams veikt? To lielā mērā nosaka ekonomiskie apstākļi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Zaļais finanšu pasaulei būs fokusā

Jānis Šķupelis, 02.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja agrāk zaļās obligācijas bija tāds kā modes trends vai papildu fīča, lai emitenti sev piesaistītu uzmanību, tad tagad šīs obligācijas sāk kļūt par nepieciešamību.

Tā intervijā stāsta Luminor eksperts Gints Belēvičs. Viņš arī teic, ka bankas arvien lielākā mērā naudu dos tādiem projektiem, kas spēs pierādīt savu ilgtspēju.

Fragments no intervijas

Kāpēc tagad jādomā par zaļajām obligācijām?

Ir investori, kas skatās tikai uz zaļajām lietām un kuriem vairs neinteresē parastas obligācijas. Protams, tādu varbūt vēl nav vairākums, bet tas kļūst arvien aktuālāk. Arī emitentiem, kas iet šajā tirgū, zaļās obligācijas dod reālu labumu, jo viņi piesaista lielāku investoru loku. Jo lielāks ir pieprasījums, jo emitentam ir lielākas iespējas procesa gaitā iegūt izdevīgāku piedāvājumu un labāku likmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: 11 akcijas, kuru cenai nākamgad prognozē pieaugumu

Db.lv, 14.12.2018

Alaska Air Group: 83 dolāri

Kompānijas akcija patlaban maksā ap 65 dolāriem, un gada laikā tās cena svārstījusies starp 57,53 un 76,06 dolāriem. Analītiķu vienotā mērķa cena ir 80,73 dolāri. Akcijas dividendes ienesīgums ir 1,8%.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gandrīz katru decembri šķiet, ka investori pārstāj domāt par iepriekšējiem 11 mēnešiem un galvenā uzmanība vērsta uz to, kā izvietot investīcijas nākamajā gadā, raksta portāls 24/7 Wall St.

Šajā gadā gan ieguldījumiem nav veicies īpaši veiksmīgi – Dow Jones Industrial Average un Standard&Poor’s 500 atdeve ir pie nulles, tirgū bijis liels svārstīgums.

Patlaban daudzas kompānijas publicē savas prognozes par nākamo gadu, izceļot iemīļotākās akcijas, un Credit Suisse ir viena no tām. Banka izveidojusi sarakstu ar 11 kompānijām, kas nākamgad varētu radīt investoriem peļņu.

Investoriem gan jāņem vērā, ka Credit Suisse publicējusi visoptimistiskāko nākamā gada Standard&Poor’s 500 prognozi, salīdzinot ar citām lielākajām kompānijām, tādēļ var secināt, ka arī akciju cenu pieaugums, vismaz daļai kompāniju, tiek prognozēts optimistiskāk nekā citiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Protesti finanšu tirgus īsti neskar; topā pistoļu ražotāji

Jānis Šķupelis, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā brīža plašajiem protestiem ASV pagaidām nav bijusi izteikta ietekme uz vērtspapīru tirgiem kopumā. Tas liek domāt, ka finanšu tirgus dalībnieki šo postažu vērtē kā īslaicīgu parādību.

Lielāka ietekme gan vērojama vien atsevišķiem sektoriem, piemēram, šaujamieroču ražotājiem un pārdevējiem.

Turpina savu gaitu

Piemēram, finanšu ziņu portāls "Barron's" izceļ, ka ASV akciju tirgū īpaši lielāks svārstīgums nav novērots arī pēc vairākiem citiem mūsdienu vēsturē lielākiem nemieriem šajā valstī. "Tirgi uzskata, ka tas neturpināsies. Mēs šo visu kopš pagājušā gadsimta sešdesmito gadu protestiem ASV esam redzējuši jau vairākkārt," spriež, piemēram, ASV finanšu uzņēmuma "Pantheon Macroeconomics" eksperti. "ASV ir sašķeltākā kāda tā bijusi daudzu gadu laikā, un tā ir traģēdija. Bet, aplūkojot finanšu tirgu, var apgalvot, ka tas ir atkarīgs no daudzu uzņēmumu likteņiem, kurus šīs demonstrācijas pilsētās tik ļoti neietekmēs," savukārt piebilst "JPMorgan Asset Management" vērtspapīru stratēģi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada deviņos mēnešos SEB banka piešķīrusi vairāk nekā 12 570 aizdevumus par kopējo summu 617 miljoni eiro, kas ir par 34% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, informē bankas pārstāvji.

482 miljonus eiro jeb 78% no piešķirtā finansējuma saņēmuši uzņēmumi. Privātpersonām piešķirtā finansējuma apjoms SEB bankā šī gada pirmajos deviņos mēnešos veido 135 miljonus eiro.

SEB bankas kopējais kredītportfelis šī gada 9 mēnešos pieaudzis par 4%, ienākumi par 2%.

«Raugoties uz nākamo periodu, turpināsim atbalstīt savus klientus ne vien izsniedzot jaunus aizdevumus, bet labprāt dalīsimies arī ar nozares zināšanām un ieviesīsim vēl vairāk attālinātos risinājumus. Šobrīd strādājam, lai nākamā gada sākumā Rīgā varētu atvērt SEB Inovāciju centru, kurā uzņēmēji varēs strādāt pie jaunu biznesa attīstības modeļu testēšanas, lai augtu straujāk nekā konkurenti, jaunuzņēmēji varēs domāt par inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu, satikt ekspertus un apmainīties ar pieredzi,» stāsta SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonā ekonomiskā izaugsme kopumā kļuvusi spēcīgāka, taču 2018. gada sākumā ekonomiskā noskaņojuma rādītāji atkal pasliktinājās, un vairāki riska faktori var negatīvi ietekmēt ekonomiskās izaugsmes nostiprināšanos, jaunākajā Finanšu stabilitātes pārskatā norāda Latvijas Bankas eksperti.

2017. gadā eirozonas tautsaimniecība uzrādīja augstāko IKP izaugsmi pēdējos 10 gados (2.4%) un konfidences rādītāji sasniedza rekordaugstu līmeni. Eksperti sagaida, ka tuvākajos gados saglabāsies līdzīga izaugsme. Tomēr 2018. gada sākumā novērotais eiro zonas ekonomiskā noskaņojuma rādītāju sarukums un svārstīguma pieaugums finanšu tirgos atgādina, ka eirozonā pastāv gan noturīgas izaugsmes, gan finanšu stabilitātes riski.

Vairāki globālie ģeopolitiskie faktori, tajā skaitā, ASV protekcionisma kāpums, kas var būtiski ietekmēt Eiropas konkurētspēju un pasliktināt globālās tirdzniecības nosacījumus, eirozonas iekšpolitiskie notikumi un Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES, kā arī ar ASV monetārās politikas normalizēšanas ātrumu saistītā nenoteiktība var ietekmēt gan eiro zonas tautsaimniecības attīstību, gan riska prēmiju korekcijas ātrumu finanšu tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Baltijas biržu investoriem smagi zaudējumi, cer uz dividendēm

Elīza Grīnberga, speciāli DB, 11.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq Baltijas akciju tirgos iekļauto uzņēmumu vērtspapīru cenas aizvadītajā gadā piedzīvojušas smagu kritumu, tam sasniedzot pat vairākus desmitus procentu, taču šogad varētu atgūties, un vairākas kompānijas investorus varētu iepriecināt ar dividendēm, norāda tirgus eksperti.

Baltijas biržu investori ar savu ieguldījumu rezultātiem aizvadītajā gadā diez vai ir apmierināti, jo lielākā daļa Oficiālajā sarakstā kotēto uzņēmumu akciju cenu izmaiņu ir sarkanajā teritorijā, turklāt ne viens vien uzņēmums zaudējis vērtību vairāku desmitu procentu apmērā. Kritumu izraisīja globālais negatīvais fons, taču savu artavu deva arī atsevišķu uzņēmumu darbības negatīvie līkloči. Šajā gadā pagaidām strauja cenu izaugsme netiek prognozēta, ņemot vērā, ka pasaules tirgos pastāv vairāki būtiski faktori, kas var ietekmēt starptautisko vērtspapīru cenu, un tas ietekmēs arī vietējo investoru noskaņojumu.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru