Jaunākais izdevums

Latvijas uzņēmumi nodokļos valsts kopbudžetā pērn samaksājuši 7,58 miljardus eiro, no tiem 5,28 miljardus eiro - Rīgā reģistrētie uzņēmumi. Lielāko nodokļu maksātāju saraksta galvgalī atrodas degvielas tirgotāji, kā arī valsts lielās kapitālsabiedrības, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Lai izceltu arī reģionos reģistrēto uzņēmumu nozīmi tautsaimniecībā un pienesumu valsts budžetam, "Lursoft" apkopojis informāciju par lielākajiem nodokļu maksātājiem reģionos.

Kurzeme

Puse no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem Kurzemē reģistrēti Liepājā. Vēl sešiem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Ventspilī, bet vēl pa vienam ir no Dundagas, Grobiņas, Priekules un Rojas novadiem.

Lielākais nodokļu maksātājs starp Kurzemes uzņēmumiem 2019.gadā bijis AS "UPB", kas VID administrētajos nodokļos samaksājis 8,86 milj.eiro. Tas ir par 15,77% vairāk nekā gadu iepriekš.

Straujākais samaksāto nodokļu pieaugums starp Kurzemes TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem pēdējā gada laikā bijis SIA "Quality Jobs" no Ventspils. Lursoft dati rāda, ka 2018.gadā nodokļos uzņēmums samaksājis 1,33 milj.eiro, bet pagājušajā gadā tie bijuši jau 2,13 milj.eiro. Uzņēmums nodarbojas ar elektronisko sistēmu produktu ražošanu un ražošanas pakalpojumu sniegšanu, darbojoties industriālo sistēmu, datu tīklu infrastruktūras, ierīču interneta, kā arī medicīnas un vairāku citu tirgu nišu segmentos. Uzņēmuma vienīgā kapitāldalu turētāja ir Santa Toča.

Ceturtā daļa no sarakstā iekļuvušajiem TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem Kurzemē saistīti ar tirdzniecību. Jānorāda, ka kopumā visi Kurzemes teritorijā reģistrētie uzņēmumi aizvadītajā gadā valsts kopbudžetā nodokļos samaksājuši 312,70 milj.eiro, no tiem 78,07 milj.eiro - TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji. Salīdzinot Kurzemes lielāko nodokļu maksātāju pērn samaksātās nodokļu summas apjomu ar 2018.gadu, redzams, ka gada laikā pieaugums bijis par 6,61%.

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka Kurzemē reģistrētie uzņēmumi 2019.gadā ar darba vietām nodrošinājuši 60,99 tūkstošus cilvēku (8,07% no visiem darbiniekiem, kurus 2019.gadā nodarbinājuši Latvijā reģistrētie uzņēmumi), no tiem 7,8 tūkstošus - TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji.

TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji Kurzemē aplūkojami šeit.

Vidzeme

Atšķirībā no Kurzemes, kur puse no visiem TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem koncentrēti vienā pilsētā, Vidzemē situācija ir atšķirīga. Lursoft apkopotā informācija rāda, ka 6 no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem reģistrēti Cēsu novadā, 4 - Valmierā, vēl 2 - Smiltenes novadā un 2 - Valkas novadā.

Sarakstā ar vienu uzņēmumu pārstāvēti arī Burtnieku, Jaunpiebalgas, Madonas, Naukšēnu un Strenču novadi. Ceturtā daļa no līderiem pēc samaksātajiem nodokļiem pagājušajā gadā bijuši no mazumtirdzniecības sektora, savukārt ar četriem uzņēmumiem pārstāvēta arī veselības aizsardzības nozare. Tie ir SIA "Vidzemes slimnīca", VSIA "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca", Madonas novada pašvaldības SIA "Madonas slimnīca" un SIA "Cēsu klīnika".

Lursoft aprēķinājis, ka Vidzemē reģistrētie uzņēmumi 2019.gadā nodokļos valsts kopbudžetā samaksāja 263,02 milj.eiro, no kuriem 102,29 milj.eiro - reģiona TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji. Līderis to vidū ir AS "Cēsu alus", kas VID administrētajos nodokļos pērn samaksājis trešo daļu no šīs summas - 34,25 milj.eiro. Pēdējo piecu gadu laikā AS "Cēsu alus" samaksāto nodokļu apjoms audzis par 63,6%.

Kā liecina VID publiskotā informācija, 2019.gadā Vidzemes reģionā reģistrētajos uzņēmumos strādāja 42,41 tūkstotis darbinieku (5,61% no kopējā uzņēmumos nodarbināto cilvēku skaita Latvijā 2019.gadā), kas ir par 858 strādājošajiem vairāk nekā 2018.gadā. TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji Vidzemē aizvadītajā gadā nodrošinājuši darba vietas 6,94 tūkstošiem darbinieku.

TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji Vidzemē aplūkojami šeit.

Zemgale

Zemgalē teju puse no visiem TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem pārstāv tirdzniecības sektoru. Divi no tiem - AS "Virši-A" un SIA "Astarte-Nafta" - arī ierindojušies saraksta pirmajā un otrajā vietā. Lursoft aprēķinājis, ka Zemgalē reģistrētie uzņēmumi 2019.gadā VID administrētajos nodokļos samaksājuši 323,92 milj.eiro, no kuriem desmito daļu (32,93 milj.eiro) - AS "Virši-A", bet vēl 6,71% - SIA "Astarte-Nafta". TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji, kas reģistrēti Zemgalē, valsts budžetu nodokļu maksājumos pērn papildinājuši par 123,12 milj.eiro.

Straujākais samaksāto nodokļu apjoma pieaugums no TOP 20 sarakstā iekļuvušajiem bijis lietuviešu kapitāla uzņēmumam SIA "Agrochema Latvia". Ja 2018.gadā uzņēmums valsts kopbudžetā nodokļos samaksājis 3,47 milj.EUR, tad aizvadītajā gadā tie bijuši jau 5,18 milj.EUR, kas ir par 49,50% vairāk.

Lielāko nodokļu maksātāju sarakstā Zemgalē dominē trīs pašvaldības - Ozolnieku un Dobeles novadi, kā arī Jelgava. TOP 20 sarakstā iekļuvuši četri uzņēmumi no katras iepriekšminētās pašvaldības.

Salīdzinot ar pārējiem reģioniem, Zemgalē reģistrētie uzņēmumi ierindojas otrajā vietā pēc nodrošināto darba vietu skaitu. Vēl augstāks rādītājs ir vien Kurzemē. Lursoft aprēķinājis, ka Zemgalē reģistrētie uzņēmumi ar darba vietām pagājušajā gadā nodrošināja 51,2 tūkstošus cilvēku, t.i., 6,78% no visām darba vietām, kuras 2019.gadā bija Latvijas uzņēmumos.

Lursoft aprēķinājis, ka pērn tieši Zemgalē, salīdzinot ar pārējiem reģioniem, uzņēmumi uz vienu darbinieku samaksājuši vislielākos nodokļus - 6,33 tūkst.eiro. Vidzemē tie bijuši 6,2 tūkst.eiro uz vienu darbinieku, Kurzemē - 5,13 tūkst.eiro, savukārt Latgalē - 4,47 tūkst.eiro uz vienu strādājošo.

TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji Zemgalē aplūkojami šeit.

Latgale

Divpadsmit no TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem reģistrēti Daugavpilī, liecina Lursoft apkopotā informācija. Vēl četriem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Rēzeknē, bet pa vienam - Balvu, Ilūkstes, Līvānu un Rēzeknes novados.

Lursoft aprēķini rāda, ka Latgalē TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji pagājušajā gadā valsts kopbudžetā samaksājuši 67,79 milj.eiro. Ja salīdzinām ar pārējo reģionu TOP 20 lielāko nodokļu maksātāju rezultātiem, jāteic, ka tas ir zemākais rādītājs. Pagājušajā gadā bez Latgales vēl tikai Kurzemē TOP 20 lielāko nodokļu maksātāju kopējā samaksāto nodokļu summa bijusi mazāka par 100 milj.eiro.

Latgales lielāko nodokļu maksātāju TOP 20 sarakstā vienādā skaitā pārstāvēti gan veselības aizsardzības, gan arī tirdzniecības uzņēmumi - no katras nozares pa 4 komersantiem. Arī pirmajās vietās pēc samaksāto nodokļu apjoma valsts kopbudžetā Latgalē ierindojušies abu iepriekšminēto nozaru pārstāvji. Lielākais maksātājs ir SIA "Daugavpils reģionālā slimnīca", kas nodokļos 2019.gadā samaksājusi 9,45 milj.eiro. Pērn slimnīca nodokļos samaksājusi par 6,74% vairāk nekā 2018.gadā.

Otrajā vietā ierindojusies SIA "INGRID A". Lursoft apkopotā informācija rāda, ka gada laikā uzņēmuma samaksāto nodokļu apjoms palielinājies par 28,05%, aizvadītajā gadā tam sasniedzot 8,26 milj.eiro.

Jāpiebilst, ka Latgales reģiona lielākie nodokļu maksātāji 2019.gadā ar darbu nodrošināja 7,98 tūkstošus strādājošo.

TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji Latgalē aplūkojami šeit.

Pierīga

Analizējot datus par Pierīgas reģiona TOP 20 lielākajiem nodokļu maksātājiem, redzams, ka to vidū teju puse reģistrēti Mārupes novadā. Tiesa, pirmajā vietā ar 107,28 milj.eiro lieliem nodokļu maksājumiem ierindojies Ķekavas novadā reģistrētais tabakas izstrādājumu importētājs SIA "Baltic Sales Network". Kopš 2015.gada uzņēmuma samaksāto nodokļu apjoms palielinājies par 38,06%.

Straujākais samaksāto nodokļu apjoma pieaugums pēdējā laikā starp Pierīgas reģiona TOP 20 uzņēmumiem gan bijis IKEA veikala pārvaldītājam Latvijā SIA "Paul Mason Properties". Lursoft dati rāda, ka uzņēmums 2018.gadā VID administrētajos nodokļos samaksāja 4,27 milj.eiro, bet pagājušajā gadā tie bija jau 14,30 milj.eiro. Pirmajā pilnajā darbības gadā uzņēmuma apgrozījums bija 81,93 milj.eiro, bet tā peļņa - 10,37 milj.eiro. 2019.gadā SIA "Paul Mason Properties" arī nodibinājis meitas uzņēmumu Igaunijā ar mērķi uzsākt IKEA produktu izplatīšanu arī Igaunijā.

TOP 20 lielākie Pierīgā reģistrētie nodokļu maksātāji aizvadītajā gadā nodokļos samaksājuši 414,98 milj.eiro jeb trešo daļu no visas summas, kuru VID administrētajos nodokļos 2019.gadā valsts kasē samaksājušas visas Pierīgas teritorijā reģistrētās kompānijas.

TOP 20 lielākie nodokļu maksātāji Pierīgā aplūkojami šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Godinot Latvijas lielākos godprātīgos nodokļu maksātājus, Valsts ieņēmumu dienests (VID) sveicis 17 uzņēmumus. Tradicionālais VID apbalvojums šogad tiek veltīts lielākajiem darbaspēka nodokļu maksātājiem.

“Darbaspēka nodokļi ir viens no ilgtspējīgas Latvijas pamatiem un nobriedušas uzņēmējdarbības rādītājiem. Tā ir cilvēka drošības garantija un abpusējas atbildības uzņemšanās par brīžiem, kad darbiniekam būs nepieciešams atbalsts, jo ģimenē ienāk bērniņš, sašķobījusies veselība, uz laiku iestājies bezdarbs; tas ir ieguldījums viņa pensijā. Tā ir arī solidaritāte ar tiem, kam šo nodokli nav bijusi iespēja nomaksāt veselības, vecuma vai citu iemeslu dēļ. Mēs vēlamies pateikties un izcelt tos uzņēmumus, kas to novērtē un apzinās, ka tas ir ieguldījums viņu darbinieku un visas Latvijas labklājībā un nepārtrauktībā,” stāsta VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Lielāko nodokļu maksātāju TOP 10

Zane Atlāce - Bistere, 08.04.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrētajos nodokļos uzņēmumi 2019.gadā samaksājuši 7,58 miljardus eiro, kas ir par 5,72% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

No šīs summas 2,58 miljardus eiro veido valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet 1,43 miljardus eiro - iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

"Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka lielākie nodokļu maksātāji pērn, tāpat kā iepriekšējos gados, bijuši degvielas tirgotāji.

Kopumā pērn bijuši 6 nodokļu maksātāji, kuru maksājumi valsts kopbudžetā pārsnieguši 100 milj.eiro.

Lielāko nodokļu maksātāju TOP 10 skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas uzkrātais ieguldījumu apjoms Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālos 2021.gadā sarucis par nepilniem 11 milj. eiro, bet šī gada pirmajos divos mēnešos - vēl par teju 3 milj. eiro, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Šobrīd Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldīti 434,87 milj. eiro.

Pēc uzkrāto ieguldījumu apjoma Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos Krievija ierindojas 7.vietā. Lielāki ieguldījumi reģistrēti vien no Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Nīderlandes, kā arī Kipras kā izcelsmes valsts. Vienlaikus jānorāda, ka gan pēc uzņēmumu, kuros Krievijas pārstāvji veikuši ieguldījumus, gan arī pēc ieguldītāju skaita Krievija ierindojas pirmajā vietā.

Šobrīd Krievijas pārstāvji savus līdzekļus ieguldījuši 4424 Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos. To kopējais apgrozījums 2020.gadā sasniedza 4,4 miljardus eiro, kas veido aptuveni 7% no visu Latvijas uzņēmumu apgrozījuma aizpērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Esam neizpratnē par atspoguļoto medijos saistībā ar ATD konkursa rezultātiem

SIA "Sabiedriskais autobuss" valdes priekšsēdētājs Edvīns Strickis, 03.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Sabiedriskais autobuss" (SA) ir sašutis par publiskajā vidē izskanējušiem atsevišķu pašvaldību transporta uzņēmumu un mediju izplatītajiem nepatiesajiem apgalvojumiem saistībā ar Valsts SIA "Autotransporta direkcija" (ATD) konkursa rezultātiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu, kas nav balstīti uz konkrētiem un pierādāmiem faktiem, bet gan uz emocionāliem izteikumiem.

Tas, kas pašreiz notiek publiskajā telpā, ir pielīdzināms cirka izrādei, kurā atsevišķi pašvaldību transporta uzņēmumi, kuri zaudēja ATD rīkotajā konkursā, ar emocionāliem izteikumiem vēršas pret uzņēmumu, jo nespēj samierināties ar zaudējumu. Lai pieliktu punktu dažāda veida spekulācijām publiskajā vidē, SA ar konkrētiem statistikas datiem apliecinās, ka "B-Bus" grupas uzņēmumi var nodrošināt ATD konkursā noteiktās tehniskās un kvalitātes prasības.

"B-Bus" grupā šobrīd ietilpst šādi Latvijas un Lietuvas uzņēmumi: SIA "EKSPRESS ĀDAŽI", SIA "MIGAR", SIA "SABIEDRISKAIS AUTOBUSS", SIA "RĪGAS MIKROAUTOBUSU SATIKSME", UAB "TRANSREVISS" un UAB "UMA TRANS". "B-Bus" grupas uzņēmumi apkalpo Latvijas un Lietuvas rajona un starppilsētu pārvadājumus, kā arī nodrošina pasažieru pārvadājumus Rīgas un Viļņas pilsētas maršrutos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 6.janvāra mazumtirdzniecībā pieejams ikgadējais žurnāla "Dienas Bizness" zīmola izdevums TOP 500, kas tapis sadarbībā ar "Lursoft IT" un piedāvā plašu ieskatu Latvijas tautsaimniecības norisēs, apkopojot informāciju par 1000 lielākajiem uzņēmumiem.

COVID-19 pandēmijas dēļ visiem uzņēmumiem bija iespēja pagarināt 2019. gada pārskatu sagatavošanas un iesniegšanas termiņu, nesaskaņojot šādu lēmumu iepriekš ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Lursoft dati liecina, ka iespēju gada pārskatu iesniegt vēlāk uzņēmumi izmantojuši, kas redzams statistikā – līdz 10.decembrim tos bija iesnieguši 106,2 tūkstoši uzņēmumu, bet pērn šajā laikā bija iesniegti 109,59 tūkstoši pārskatu. Šī iemesla dēļ ir uzņēmumi, kuri TOP sarakstā nav, taču nepieminēt tos nevar.

Šoreiz TOP 500 sarakstā nav SIA Mikrotīkls, kas 2018.gadā strādāja ar 258 miljonu eiro lielu apgrozījumu un saņēma balvu nominācijā Vērtīgākais uzņēmums (2018. g. vērtība – 922.93 milj.). Sarakstā nav LPKS Latraps, kas 2018.gadā TOP sarakstā ar 222 miljonu lielu apgrozījumu ieņēma 24. vietu. Topā nav datu par SIA Lexel fabrika, kas 2018.gadā ar 65 miljonu eiro lielu apgrozījumu ierindojās 118. vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 200 miljonus eiro Latvijas valsts uzturēšanā samaksā 9 nozares, no kurām visvairāk tirdzniecība – tās seši uzņēmumi budžetā katrs samaksājuši vairāk nekā 100 milj. eiro.

To liecina SIA Lursoft pētījums, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta datus par katra uzņēmuma samaksātajiem nodokļiem un pašu uzņēmēju Lursoft sniegtos datus par darbības nozarēm.

“Vērtējot uzņēmumu samaksāto nodokļu apjomu 2021. gadā un salīdzinot to ar 2020. gadu, redzam, ka Latvijas uzņēmumi kopā pērn samaksājuši 8,26 miljardus eiro, kas ir par 11,5% vairāk nekā kopējie uzņēmumu maksājumi 2020. gadā,” skaidro SIA Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa.

Valsts budžetam jauns, oša koka portfelis, kas simbolizē ražošanu un viedo reindustrializāciju 

Finanšu ministrs Jānis Reirs Saeimā iesniedza budžeta portfeli, lai jau tradicionāli nodotu...

Uzņēmumi pērn valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veikuši 2,8 miljardu eiro apmērā, un 1,43 miljardi eiro ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Lai arī nereti valsts iestāžu vadītāji lepojas ar godīgumu nodokļu nomaksā, tomēr jāsaprot, ka šo valsts budžeta iestāžu samaksātās algas un nodokļi ir tikai privāto kompāniju samaksāto nodokļu vēlreizēja pārdale. It īpaši iedzīvotāju ienākuma, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pievienotās vērtības nodokļa (iepirkumos un maksājumos), akcīzes nodokļa ievērojamas summas tiek radītas no sektoriem (izglītība, kultūra, veselība, infrastruktūra, aizsardzība, iekšējā drošība, valsts pārvalde), kuras šo naudu pirmreizēji iegūst tieši no biznesa samaksātajiem nodokļiem.

Ja raugās uz biznesā nodarbināto skaitu, tad faktiski viens strādājošais uztur ne tikai vienu pensionāru un vienu nepilngadīgo bērnu, bet vēl arī sedz kādu valsts pārvaldes aparātā strādājošā izmaksu daļu. Tirdzniecība savāc nodokļus Iegūtie dati rāda, ka visvairāk samaksā uzņēmumi, kuri par pamatdarbības jomu uzrādījuši tirdzniecību, to kopējie maksājumi budžetā veido vairāk nekā 3 miljardus eiro. Lielākie nodokļu maksātāji tirdzniecības nozarē 2021. gadā, gluži tāpat kā iepriekšējos gados, bijuši degvielas tirgotāji.

Pērn bijuši kopskaitā seši tirgotāji (SIA NESTE LATVIJA, SIA Circle K Latvia, SIA Orlen Latvia, SIA Baltic Sales Network, SIA PHILIP MORRIS LATVIA un SIA Pirmas) ar valsts kopbudžetā nodokļos samaksātiem vairāk nekā 100 milj. eiro – uzņēmumi, kuru samaksāto nodokļu summā lielu daļu veido akcīzes nodoklis par degvielas vai arī tabakas tirdzniecību. Būtībā valsts maks pamatā balstās uz patēriņa nodokļiem (un to maksātājiem), kādi ir pievienotās vērtības un akcīzes nodoklis. Tādējādi valsts budžets un iespējas ir cieši saistītas ar iedzīvotāju spēju pirkt un arī vēlmi veikt pirkumus tiem, kuriem ir nauda.

Visu rakstu lasiet 3.maija žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) šogad 11 mēnešos valsts budžetā iekasējis 8,971 miljardu eiro, kas ir par 52,294 miljoniem eiro jeb 0,6% vairāk par plānoto, liecina dienesta publiskotā informācija.

Savukārt salīdzinājumā ar 2018.gada 11 mēnešiem VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi auguši par 402,455 miljoniem eiro jeb 4,7%. VID norādīja, ka šogad 11 mēnešos lielākais pieaugums bija darbaspēka nodokļiem - par 0,45 miljardiem eiro jeb 10,1% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu ieņēmumi 2019.gada 11 mēnešos veidoja 3,181 miljardu eiro, kas ir par 3,2% vairāk, nekā plānots, bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi veidoja 1,712 miljardus eiro, kas ir par 10,4% vairāk, nekā plānots.

Pēc VID skaidrotā, lielākais ieņēmumu pieaugums šogad 11 mēnešos, salīdzinot ar 2018.gada attiecīgo periodu, bija no nodokļu maksātājiem, kuru pamatdarbības veids saistīts ar apstrādes rūpniecību vai tirdzniecību, automobiļu un motociklu remontu. To veicināja gan darba ienākumu, gan nodarbināto skaita pieaugums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informējot par dramatisko situāciju Latvijas tūrisma nozarē un aicinot rast risinājumu, nozares pārstāvji atklātā vēstulē Valsts prezidentam, premjeram un Latvijas Bankas prezidentam nosūtījuši savu redzējumu par valsts atbalstu tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu stabilizācijai sasaistītu ar nomaksātiem darba spēka nodokļiem 2019.gadā.

"Tūrisma nozare šobrīd piedzīvo vēsturiski smagāko krīzi, kurā noteicošu lomu spēlē arī tas, ka pamatojoties uz Ministru kabineta rīkojumu Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", ar mērķi ierobežot COVID-19 izplatību un izsludināt papildus piesardzības un drošības pasākumus, atceļot starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, laika periodā 17. marts - 15. maijs, tika apturēts visas nozares uzņēmumu darbs. Starptautiskais tūrisms rada gandrīz 5% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) un līdz šim ir bijis nozīmīgs pienesums Latvijas eksporta bilancē, devis vienu no lielākajiem ieguldījumiem pakalpojumu eksporta kopējā vērtībā, sasniedzot vēsturiski augstāko apjomu 2019.gadā," teikts vēstulē.

Komentāri

Pievienot komentāru