Transtaukskābes kontrolēs arī ievestajā produkcijā un sabiedriskās ēdināšanas sektorā 

Pēc vairāku gadu diskusijām par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos, ir izdevies panākt, ka šīs normas attieksies ne tikai uz Latvijā ražoto pārtiku, bet arī uz ievesto produkciju un produktiem, kas tiek gatavoti sabiedriskās ēdināšanas sektorā, informē Zemkopības ministrijas pārstāve Rūta Rudzīte.

Dienas Bizness, 2016. gada 17. maijs plkst. 13:48

Tāpat sarunu rezultātā ir panākta vienošanās par pārejas periodu divu gadu garumā, lai visi pārtikas ražotāji varētu pielāgoties jaunajām prasībām.

Diskusija par transtaukskābēm starp Veselības ministriju, Zemkopības ministriju un pārtikas ražošanas sabiedriskajām organizācijām norisinās jau vairākus gadus, meklējot labāko risinājumu. Nopietnākais uzdevums bija panākt, lai šo izmaiņu rezultātā Latvijas pārtikas ražotāji netiktu nostādīti nevienlīdzīgā situācijā ar citu valstu ražotājiem.

«Mums kopā ar pārtikas nozari pārstāvošo organizāciju Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju ir izdevies panākt, ka tiek respektētas vietējo ražotāju intereses. Sākotnēji šajos noteikumos iestrādātās normas bija nepilnīgas un neattiecās uz ievesto produkciju, kas bija pilnīgi nepieņemami, jo tādā veidā ciestu vietējie pārtikas uzņēmēji,» atzīst zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Divu gadu pārejas periods ļaus pārtikas ražotājiem, tirgotājiem un sabiedriskās ēdināšanas sektoram savlaikus sagatavoties šiem jaunajiem noteikumiem. Daļa uzņēmumu jau ir sākuši to darīt.

«Daudzi uzņēmumi jau ir uzsākuši darbu pie izmaiņām receptūrās, lai pielāgotos šīm normām. Protams, tas prasa laiku un finanšu resursus, taču divi gadi ir optimāls laiks, lai visi paspētu to izdarīt - gan ražotāji un ēdinātāji izmainīt receptūru, gan tirgotāji izvēlēties attiecīgos piegādātājus,» atzīst Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure. «Taču, ieviešot šīs jaunās normas, valdībai gan vajadzētu arī paredzēt līdzekļus 2018. gada un turpmāko gadu budžetā šo transtaukskābju normu kontrolēšanai, jo, ja nebūs kontroles, tad šiem noteikumiem nebūs lielas jēgas. Turklāt ir jākontrolē ne tikai vietējie ražotāji, bet arī ievestā produkcija.»

Valdība otrdien, 17.maijā, akceptēja Veselības ministrijas sagatavoto kārtību «Noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos». Tie noteic, ka pārtikas produktus, kuros tiks pārsniegts noteiktais maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums, Latvijā nedrīkstēs izplatīt pēc 2018.gada 1.jūnija.
 

Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2014. gada 22. oktobris plkst. 17:00

Lai nodrošinātu veselīgāka uztura pieejamību, pārtikas produktos turpmāk tiks noteikts...

2014. gada 21. marts plkst. 16:00

Veselības ministrija sākusi publisko apspriešanu Ministru kabineta noteikumu projektam, kas...

Nepalaid garām

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis elektrisko skrejriteņu vandālisma gadījumu skaits, stāsta koplietošanas...

Vai bērnam ir jābūt algas grāmatiņā, lai saņemtu IIN atvieglojumus jeb -...

«Pastāvēs, kas pārmainīsies - šis ir par mums un tieši tamdēļ mēs...

Egļu un priežu skujas var kļūt par vienu no Latvijas bioekonomikas stūrakmeņiem,...

Ēdināšanas biznesa veiksme tikai desmit procentu apmērā atkarīga no garšīgas kotletes, uzskata...

Jau tuvāko gadu laikā Andrejsala var kļūt par dinamiskāko attīstības vietu, jo...

No šīs sadaļas
2016. gada 16. maijs plkst. 14:14

Robežkontroles punktā Terehova, pārbaudot no Krievijas vestu pārtikas produktu kravu, Pārtikas un...

2016. gada 16. maijs plkst. 14:03

Uzņēmējam Bislanam Abdulmuslimovam piederošais AB Holding iegādājies Latvijas inovatīvo...

2016. gada 16. maijs plkst. 9:38

Valmiermuižas alus darītava turpina investēt jaunu produktu izstrādē gan alus, gan bezalkoholisko...

2016. gada 13. maijs plkst. 13:18

Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā atkārtoti aicina ieviest obligātu...

2016. gada 13. maijs plkst. 8:34

SIA Getliņi Eko nodarbojas ne tikai ar atkritumiem - jau ilgāku laiku...

2016. gada 12. maijs plkst. 13:57

AS Cēsu alus paplašina sidra sortimentu un dabīgā sidra cienītājiem tirgos jaunu...

2016. gada 11. maijs plkst. 14:24

Zīmols Gutta laiž klajā animācijas filmu Lupatiņi tēliem veltītu produktu līniju....

2016. gada 11. maijs plkst. 11:44

McDonald’s Canada publiskojis video, kurā redzams vistas gaļas nagetu tapšanas process....

2016. gada 10. maijs plkst. 9:47

Piena pārstrādes uzņēmums AS Smiltenes piens pagājušajā gadā strādājis ar 15,85 miljonu...

2016. gada 10. maijs plkst. 8:10

SIA Latvian Dairy, kas iegādājusies Daudznozaru kompāniju Daugava, investē uzņēmumā 0,5 miljonus...