Jaunākais izdevums

Lietuvas galvaspilsētā šodien sākas NATO samits, kurā galvenā uzmanība tiks pievērsta alianses reakcijai uz Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu un Kijivas vēlmei kļūt par NATO dalībvalsti.

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis atbalsta Kijivas prasību, lai Ukraina Viļņā saņemtu nepārprotamu signālu, ka pēc kara beigām tā kļūs par alianses dalībvalsti.

Tomēr tādas lielvaras kā ASV un Vācija nevēlas iet tālāk par alianses 2008. gadā doto solījumu, ka Ukraina kaut kad abstraktā nākotnē pievienosies NATO, nenosakot nekādu konkrētu grafiku uzņemšanas procesam.

Tajā pašā laikā paredzēts apspriest drošības garantijas Ukrainai, kamēr tā nekļūs par pilntiesīgu alianses dalībvalsti.

Samita dienaskārtībā ir arī jauno reģionālo aizsardzības plānu apstiprināšana un Zviedrijas uzņemšana aliansē, kā arī dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšana.

Paredzams, ka samitā, kas ilgs līdz trešdienai, piedalīsies 48 valstu delegācijas, kuru sastāvā būs 2400 locekļi, tostarp 40 valstu vadītāji. Lietuvā ir gaidāms arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Lietuva šāda mēroga pasākumu rīko pirmo reizi.

Paužot atbalstu Ukrainas pieteikumam dalībai NATO, Viļņā uz sabiedriskā transporta līdzekļiem, pie apgaismes stabiem un pie dzīvojamajām ēkām visur redzami Ukrainas zili-dzeltenie nacionālie karogi. Savukārt Viļņas televīzijas tornis ir izgaismots īpašā krāsu kompozīcijā, kas veltīta samitam. Arī automaģistrāle starp galvaspilsētu un Lietuvas otru lielāko pilsētu Kauņu ir izrotāta par godu šim notikumam.

Lietuvas galvaspilsēta, lai sagatavotos samitam, ir iztērējusi aptuveni 10 miljonus eiro. Tostarp veikta dažu ielu seguma atjaunošana, jaunu ietvju ieklāšana un citas infrastruktūras uzlabošana.

Valdība jau iepriekš paziņojusi, ka NATO samita rīkošana Lietuvai kopumā izmaksās aptuveni 38 miljonus eiro.

Samita laikā Viļņā būs spēkā satiksmes ierobežojumi, un lielākā daļa vecpilsētas būs pieejama tikai kājāmgājējiem.

No otrdienas plkst.12.00 līdz trešdienas plkst.16.00 Viļņas lidosta būs slēgta visiem komerciāliem lidojumiem, kas nav saistīti ar NATO samitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru