Jaunākais izdevums

Andreasam Gugumukam (Andreas Gugumuck) pieder lielākā vīngliemežu (Helix Pomatia) audzēšanas ferma Vīnē, no kuras vīngliemeži, to kaviārs un aknas tiek eksportētas uz dažādām pasaules valstīm, vēsta Reuters.

Vīngliemeži tiek pagatavoti, izmantojot tradicionālas receptes, un daļa no tiem tiek pārdoti vietējiem Austrijas restorāniem.

Gliemeža senais nosaukums escargot de Bourgogne radies Francijā. Divdesmitā gadsimta sākumā šajā valstī sakarā ar pesticīdu pielietojumu zemkopībā, un pārāk lielu gliemežu salasīšanu tika nodarīts liels zaudējums šai gliemežu sugai. Helix Pomatia gliemežnīcas augstums ir līdz pieciem cm, platums - aptuveni 4,5 cm. Vīngliemeži mājo Viduseiropā - pļavās, gaišās mežmalās, dārzos, parkos. Dabā vīngliemeži dzīvo vidēji no diviem līdz četriem gadie, bet to dzīves ilgums var sasniegt arī septiņus gadus.

Arī Latvijā tiek audzēti vīngliemeži - audzētavu Ošu mājas izveidojis uzņēmējs Ainis Noviks. Tāpat viņš gliemežus iepērk no vietējiem, jo tad, kad gādā preci eksportam, jo vairāk tās, jo labāk. «Cik maksā gliemju barība? necik!» gliemjkopības lielo noslēpumu atklāj Ainis. Vienīgais ieguldījums ir paša darbs. Ik vakaru abiem voljēriem tiek sarūpētas četras lielas ķerras ēdamā. Gliemežiem rosības laiks ir nakts. To mīļākā barība ir nātres, kuru apkārtnes aizlaistajos laukos netrūkst. Otra delikatese kāposti. Par tiem ir vienošanās ar apkārtnes zemniekiem, ka audzētājs drīkst savākt sliktās galvas un notīrīt lauku pēc ražas vākšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Durvis vēris Bauskā ražoto preču veikals

Dienas Bizness, 06.05.2014

Veikala «Bauskas miestiņš un citi labumi» pārdevējas Dārta Ūbele (no kreisās) un Kristīne Arnava gatavas sākt darbu.

Foto: Vilnis Auzāns

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauna tirgotava «Bauskas miestiņš un citi labumi» vēris durvis apmeklētājiem. Tur iespējams nopirkt tikai Bauskā un novadā ražotās preces, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Atklājot veikalu, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks vēlējis tirgotavu apmeklēt baušķeniekiem un aicināt arī pilsētas viesus.

SIA «Poļa nams» vadītāja Gunita Pole, savukārt, mudinājusi aktīvi veikala darbā iesaistīties citus vietējos ražotājus. Uzņēmējs Aivars Svarenieks, kura uzņēmuma «Kronis» produkcija veikalā nopērkama, izteicis gandarījumu, ka šī tirgotava ir jauns kvalitātes līmenis vietējo preču realizēšanai.

Veikala izveides iniciatore, uzņēmuma «Bauskas alus» komercdirektore Daiga Solzemniece skaidrojusi, ka šī ir vieta precēm, kuras vislabāk raksturotu Bauskas uzņēmēju piedāvātās produkcijas savdabību un oriģinalitāti. Tieši tādēļ šajā veikalā līdzās SIA «Kronis» ēdienu piedevām ir arī SIA «Rufus V» vīngliemeži, SIA «Poļa nams» saldumi un tautas lietišķās studijas «Bauska» rokdarbi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diezgan gausi turpinās pērn iesāktā 725 metrus garā gājēju un velosipēdistu celiņa būve gar Dobeles šoseju posmā no Svētes tilta līdz krustojumam ar Būriņu ceļu, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas. Lai arī būvdarbu pasūtītājs akciju sabiedrība «Latvijas valsts ceļi» informē, ka darbs jāpabeidz līdz 20. augustam, uzņēmuma «Union Asphalttechnik» pārstāvji nesteidzas apstiprināt, ka solītais tiks izpildīts.

Lietainajā pirmdienas pirmspusdienā zālē gar Dobeles šosejas 8. kilometra malu rāpo vīngliemeži. Būvobjektā «Union Asphalttechnik» darbiniekus un tehniku nemana. «No rīta deviņos viņi bija,» saka Aizupes pamatskolas direktora vietniece Dita Mauraga. Viņa cer, ka līdz mācību gada sākumam ļoti gaidītais gājēju un velosipēdistu celiņš līdz skolai taps. «Lai arī esam Līvbērzes pagastā, no mūsu 230 skolēniem vairāk nekā puse dzīvo Jelgavā.

Daudzi skolēni un skolotāji jau neatkarīgi no tā, vai celiņš ir uzbūvēts vai nav, brauc uz skolu ar velosipēdu. Ceļš pa rekonstruēto Dobeles šosejas posmu līdz pilsētas robežai taču ir ļoti drošs. Tikai pēdējie septiņsimt metri no Svētes tilta ir bīstami,» bažījas D.Mauraga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas iedvesmots, ģimenes uzņēmums SNAILLAT radījis - kā tas apgalvo - Latvijā un pasaulē vēl nebijušas sveces- SNAILY CANDLE.

Tās ir sveces vīngliemežu čaulā. SNAILY CANDLE sveces jau esot atradušas klientus gan Itālijā, gan Vācijā, gan arī Zviedrijā.

SNAILY CANDLE sveces ir Latvijā ražots produkts ar 100% dabīgām sastāvdaļām: Latvijas vīngliemeža čaula, kokvilnas dakts un ECOSoya vasks.

«SNAILLAT ir jauns ģimenes uzņēmums, kurā darbojas pamatā 2 cilvēki, kā arī - pie lielākiem pasūtījumiem - tiek piesaistīti pārējie ģimenes locekļi,» biznesa portālam db.lv stāstīja uzņēmuma pārstāvis Normunds Tože. Galvenā SNAILY CANDLE sveču sastāvdaļa ir Latvijā lasītās vīngliemeža čaulas. «Pavasara vidū tiek uzpirkti pārsvarā Latgales reģionā salasītie vīngliemeži, kuri vēlāk tiek pārstrādāti. Sagatavotais vīngliemezis tiek eksportēts uz Franciju un Itāliju, bet atlikušās čaulas tiek sagatavotas oriģinālajam produktam - SNAILY CANDLE svecēm. Varam droši apgalvot, ka tāds risinājums, kuru piedāvā SNAILLAT komanda, ir pagaidām unikāls pasaulē,» skaidroja N. Tože.

Komentāri

Pievienot komentāru