Pasaulē

Aliko Dangote kļuvis par pirmo cilvēku Āfrikā, kuram ir 20 miljardi

Lelde Petrāne, 04.06.2013

Jaunākais izdevums

Nigērijas miljardieris un Āfrikā bagātākais cilvēks Aliko Dangote kļuvis par pirmo Āfrikas uzņēmēju ar 20 miljardu ASV dolāru bagātību, jo būtiski pieaugusi Dangote Cement akciju vērtība, raksta Forbes.

Aliko Dangotes 93% daļa cementa kompānijā tagad sasniegusi 19,5 miljardu ASV dolāru vērtību.

Tam klāt jāpievieno viņa kontrolpaketes citās kompānijās, piemēram, Dangote Sugar un Nigērijas Nacionālā sāls kompānija, kā arī viņa nozīmīgo līdzdalību tādos uzņēmumos kā Zenith Banka, UBA Group, viņa lielo nekustamā īpašuma portfeli, lidmašīnas, jahtas un tamlīdzīgi.

Nigērijas miljardieris tagad ir starp 25 bagātākajiem cilvēkiem pasaulē. Bagātāks par Krievijas turīgāko cilvēku Ališeru Usmanovu, bagātāks par Indijas Lakšmi Mittalu. Viņš tuvojas tādiem amerikāņiem kā Google dibinātāji miljardieri Lerijs Peidžs un Sergejs Brins.

Dangote Cement akciju cenas kāpums lielā mērā bijusi tirgus reakcija uz kompānijas iespaidīgajiem 2013. gada pirmā ceturkšņa rezultātiem.

Cementa ražotāja neauditētie rezultāti par trīs mēnešiem - līdz marta beigām, liecina, ka kompānijas peļņa pirms nodokļiem pieaugusi līdz 339 miljoniem ASV dolāru, kas veido kāpumu par 80,6%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un norāda uz uzņēmuma nākotnes peļņas potenciālu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Āfrikas bagātākais cilvēks plāno ekspansiju Kenijas cementa nozarē

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āfrikas bagātākais cilvēks, nigērietis Aliko Dangote iecerējis investēt 400 miljonus ASV dolāru cementa rūpnīcas izveidē Kenijā.

A. Dagontes kompānija Dangote Cement celtniecību Kenijā varētu sākt dažu nākamo mēnešu laikā. «Mēs esam sapratuši, ka, ja mēs Austrumāfrikā vēlamies izdarīt kaut ko patiešām lielu, tas jādara Kenijā. Mēs esam pārliecināti, ka nākamo divu ar pusi gadu laikā, mēs kļūsim par cementa nozares dominējošo spēlētāju Kenijā,» A. Dangotes sacīto citē Forbes.

Miljardieri gan Kenijā sagaida asa konkurence ar vietējām cementa kompānijām – Athi River Mining un Bamburi Cement, kas šobrīd ir lielākie savas nozares pārstāvji Austrumāfrikā. Izskanējis arī, ka A. Dagonte attīstīt savus uzņēmumus varētu arī citās Āfrikas valstīs – Kamerūnā, Etiopijā, Zambijā, Tanzānijā, Senegālā un Dienvidāfrikas republikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āfrikā ir 55 miljardieri, daudz vairāk nekā lēsts iepriekš, atsaucoties uz Nigērijā bāzētā finanšu žurnāla Ventures sniegto informāciju, ziņo BBC.

Starp šiem cilvēkiem ir arī trīs sievietes - Kenijas prezidenta māte Ngina Kenijata, Angolas prezidenta meita Izabella Dos Santos un Nigērijas naftas magnāte un modes dizainere Folorunšo Alakija.

Bagātākais cilvēks ir Nigērijas Aliko Dangote ar bagātību 20,2 miljardu ASV dolāru apmērā.

Šī informācija, visticamāk, būs par pamatu debašu atsākšanai par nevienlīdzību starp bagātajiem un nabadzīgajiem cilvēkiem Āfrikā. Aprīlī Pasaules Banka vēstīja, ka to cilvēku skaits, kuri Āfrikā dzīvo galējā nabadzībā, pēdējo trīs desmitgažu laikā pieaudzis no 205 miljoniem līdz 414 miljoniem.

Komentāri

Pievienot komentāru