Finanses

Apvienošanās un pārņemšanas darījumiem gada sākums – ļoti spēcīgs

Žanete Hāka, 10.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienošanās un pārņemšanas darījumu aktivitātes ziņā šā gada pirmais ceturksnis gan globālā līmenī, gan Eiropā ir bijis ļoti spēcīgs, stāsta Sorainen Latvijas biroja vadošā partnere Eva Berlaus.

Pasaulē pirmajā ceturksnī veikto apvienošanās un pārņemšanas darījumu darījumu vērtība salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni ir pieaugusi par 35%, kas nozīmē, ka darījumu vērtības ziņā situācija pasaulē jau ir ļoti tuvu pirmskrīzes līmenim.

Darījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni ir samazinājies par aptuveni 14%, kas nozīmē, ka ir notikuši mazāk darījumi, taču par lielākām summām. Droši vien pamanāmākie no lielajiem darījumiem ir bijuši Facebook/Whatsapp darījums un Actavis/Forest Laboratories darījums. Darījumu vidējās vērtības palielināšanās parasti tiek saistītā ar pieaugošu pārliecību par ekonomiskās situācijas stabilitāti, skaidro eksperte.

Lielākā daļa apvienošanās un pārņemšanas darījumu (51%) joprojām tiek veikti ASV, apjomi ievērojami pieaug arī Eiropā un Āzijā. Eiropā, kuras kopējais apvienošanās un pārņemšanas darījumu apjoms pašreiz veido aptuveni 24% no pasaules tirgus, pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, ir bijis 19%.

Vidējā darījuma vērtība ir pieaugusi par 46% salīdzinot ar 2013.gada pēdējo ceturksni un par 29,9%, salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni. Aptuveni trešdaļa no visiem Eiropas apvienošanās un pārņemšanas darījumiem pirmajā ceturksnī ir notikusi Vācijā un Ziemeļvalstīs.

Šķiet, ka arī Baltijā un Latvijā šis varētu būt lielo darījumu gads - jau paziņots PZU/RSA darījums, notiek AS Citadele banka pārdošanas process, iespējams darījums ar AS Latvijas Gāze akcijām. Kopumā apvienošanās un pārņemšanas darījumu vide Baltijā pašreiz ir ļoti aktīva un ir jūtams, ka, piemēram, visi ar šo jomu saistītie konsultanti pašreiz ir ļoti noslogoti.

Lai gan globālā līmenī tiek prognozēts apvienošanās un pārņemšanas darījumu tirgus būtisks pieaugums, salīdzinot ar 2013.gadu gan šajā, gan arī nākamajā gadā, pēc E. Berlaus domām, vismaz Baltijas reģionu noteikti būtiski ietekmēs jebkādi jaunumi saistībā ar krīzi Ukrainā, tāpēc drošas prognozes par gadu kopumā izteikt vēl ir pāragri.

Komentāri

Pievienot komentāru