Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AŠ2 līderu Tautas partijas (TP) vadītāja Andra Šķēles un LPP/LC galvas Aināra Šlesera izteikumus panākt labvēlīgākus starptautiskā aizdevuma nosacījumus vai arī lauzt līgumu ar naudas aizdevējiem, ekonomisti vērtē kā populismu un priekšvēlēšanu kampaņas daļu.

Tā otrdien raksta Diena. Pēc ekonomistu domām, ja Latvija līgumu lauztu, tad valsts nonāktu daudz bēdīgākā situācijā nekā patlaban.

Par to, ka vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvijai nav izdevīga, neveicina valsts ekonomiskās atveseļošanu un tāpēc būtu jāpārtrauc, A. Šķēle un A. Šlesers pagājušajā nedēļā paziņoja reģionālajā konferencē Daugavpilī.

TP līdera preses sekretārs Romāns Meļņiks norāda, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem vispirms var mēģināt vienoties, lai aizdevums tiktu novirzīts nevis banku glābšanai un parādu pārfinansēšanai, bet ekonomikas stimulēšanas un lai Latvija ar aizdevumu saistītos jautājumus varētu izlemt patstāvīgi.

Ja labākus nosacījumus neizdotos panākt, tad līgums ar starptautiskajiem aizdevējiem būtu jālauž un jāmeklē citi kreditori.

Tiesa, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ja valsts lauztu līgumu ar starptautiskajiem aizdevējiem, tad Latvijai, visticamāk, nāktos uzreiz atdod visu līdz šim saņemto starptautiskā aizdevuma daļu. Tie ir aptuveni 2 miljardu latu, jeb puse no valsts gada budžeta.

Pēc finansiālās palīdzības var vērsties pie Ķīnas un Krievijas, taču tā kā summa ir liela, to, pēc ekonomista domām, varētu pārfinansēt vien starptautiskajos finanšu tirgos, proti, parāda atdošanai piesaistot resursus ar valsts vērtspapīru emisiju. Tad aizdotā nauda diezin vai gadā maksātu mazāk par 8%, pašreiz ir 3-4%.

«Taču neviens no investoriem nepirks parādzīmes no valsts, kas izstājusies no vienošanās ar SVF. Padomās, ka esam traki un trakiem neviens naudu neaizdod,» saka V. Dombrovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru