Eksperti

ASV īres tirgus sašūpo inflācijas rādītājus

Simona Striževska, CBL Asset Management ekonomiste, 17.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada ievads ASV ekonomikā sācies ar inflācijas rādītāju kāpumu 0,3 % apmērā, ko lielā mērā ietekmējušas cenu svārstības ASV mājokļu īres tirgū. Tikmēr Eiropā vērā ņemamu kritumu piedzīvojis gan Vācijas mazumtirdzniecības, gan ražošanas sektors.

Decembrī ASV gada inflācija ir paātrinājusies līdz 3,4 % no 3,1 % pirms mēneša. To lielākoties ietekmēja mazāka energoresursu deflācija gada griezumā. Tikmēr pamatinflācija pēdējo trīs mēnešu laikā palikusi gandrīz nemainīga – 3,9 % apgabalā decembrī salīdzinājumā ar 4,0 % oktobrī un novembrī.

Lielāko daļu no pamatinflācijas ASV joprojām veidoja īres maksu cenu kāpums. Atskaitot šo patēriņa groza sadaļu, gada pamatinflācija ASV decembrī būtu pie 2,2 %, nedaudz paātrinoties no 2 % rudenī. Arī mēneša griezumā īres maksas ASV decembrī nodrošināja gandrīz pusi no 0,3 % patēriņa cenu pieauguma. Spriežot pēc tendencēm ASV mājokļu tirgū, ir pamats sagaidīt tālāko īres inflācijas bremzēšanos. Saskaņā ar “Bloomberg Consensus” prognozēm inflācija ASV šā gada laikā turpinās lēni palēnināties un gada nogalē varētu nostabilizēties pie 2,3 %.

Kritumi Vācijā parauj līdzi eirozonas tirdzniecību

Eirozonas mazumtirdzniecības apjoms novembrī samazinājies par 0,3 %, uzrādot pirmo kritumu trīs mēnešu laikā. Novembrī tirdzniecības apjomus uz leju galvenokārt pavilka masīvs 2,5 % kritums Vācijā. Tikmēr Spānijā un Francijā mazumtirdzniecības apjomi auga, bet Itālijā – saglabājās stabili. Gada griezumā mazumtirdzniecības apgrozījums eirozonā bijis par 1,1 % mazāks nekā pirms gada. Tirdzniecības apgrozījums naudas izteiksmē novembrī uzrādīja pirmo samazinājumu kopš gada sākuma, bet joprojām pārsniedza pērnā gada līmeņus par vairāk nekā 2 %.

Eirozonas ražošanas sektorā novembrī aina arī saglabājās ne pārāk spoža, un mēneša griezumā ražošanas apjoms samazinājās par 0,2 %, uzrādot trešo kritumu pēc kārtas. Arī šeit pie vainas bija vājš Vācijas sniegums. Vācijas ražošanas sektors novembrī uzrādīja piekto samazinājumu sešu mēnešu laikā, un apstrādes rūpniecības izlaide bija par 4,5 % zemāka nekā pirms gada. Francijas ražošanas sektors uzrādīja nelielu pieaugumu otro mēnesi pēc kārtas.

Pēc kritumiem stabilizējas Ķīnas eksports

Ķīnas ārējās tirdzniecības dati turpinājuši apsteigt analītiķu gaidas – decembrī Ķīnas eksports pieaudzis par 2,3 %, uzrādot otro pieaugumu gada griezumā pēc kārtas. Tikmēr Ķīnas imports reģistrējis nelielu 0,2 % pieaugumu gada izteiksmē. Reģionālajā griezumā Ķīnas eksporta dinamika saglabājās svārstīga – decembrī uzlabojās eksporta dinamika uz Eiropu, kamēr pēc īslaicīga pieauguma novembrī eksports uz ASV gada nogalē atkal saruka.

Komentāri

Pievienot komentāru