Programmatūra

Atjaunots - Viens no Latvijas uzņēmuma skaistākajiem projektiem īstenots Kenijā

Lelde Petrāne, 26.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums X INFOTECH, kas pašlaik strādā vairāk nekā 25 valstīs visā pasaulē, nesen piedalījies starptautiskā izstādē Cartes 2012. Uzņēmumam ir ofiss arī Kenijā, kur tas esot īstenojis vienu no saviem skaistākajiem projektiem, bet Latvijā tas plāno arvien attīstīt sadarbību ar bankām.

(Papildināts viss teksts.)

X INFOTECH ir programmnodrošinājuma MultiPerso izstrādātājs un aktīvi strādā ārvalstu projektos. MultiPerso programmnodrošinājums nodrošina visus procesus, kas ir saistīti ar karšu, identifikācijas dokumentu un pasu ražošanu un personalizāciju (mikroshēmas kodēšana), kā arī nodrošina mobilos maksājumus. Ar MultiPerso programmas produktu uzņēmums nesen piedalījās arī starptautiskā izstādē Cartes 2012 Francijā. Pašlaik šis produkts ir ieviests Latvijas elektroniskās identifikācijas kartes (eID) projektā un arī dažās bankās Latvijā. Citās valstīs šis produkts ieviests bankās (viedkartes), valdībās institūcijās (sociālās un veselības kartes, identifikācijas dokumenti) un personalizācijas centros (viedkartes). Šajā izstādē uzņēmums piedalījās sadarbībā ar LIAA un ERAF fondiem.

Uz db.lv jautājumiem atbild uzņēmuma pārstāve Kristīne Jakovļeva:

Vai X INFOTECH bija vienīgais Latvijas pārstāvis šajā izstādē? Vai izstādes laikā iegūti arī jauni partneri?

X INFOTECH nebija vienīgais pārstāvis no Latvijas šajā izstādē, izstādē piedalījās arī uzņēmums SIA Regula (tas ražo iekārtas, kas pārbauda pases/ID dokumentu autentiskumu (svītrkodu, vizuālo drošības elementu čipu lasītājus). Šis uzņēmums ir viens no mūsu partneriem. Tā kā pārdošanas cikls viedkaršu un liela mēroga IT projektos ir ļoti garš, par atdevi no šīs izstādes varēsim spriest nākamā pusgada – gada laikā.

Izstāde Cartes 2012 ir viena no lielākajām nozares izstādēm pasaulē. Katru gadu uzņēmumu pārstāvji apmeklē šo izstādi, lai iepazītos ar jaunākajām tehnoloģijām un inovācijām viedkaršu biznesā, bezkontakta tehnoloģiju un mobilo maksājumu tirgū.

Kad dibināts X INFOTECH, kas ir tā īpašnieki?

Uzņēmums ir dibināts 2006.gadā. Uzņēmumu īpašnieki ir Aleksandrs Popovs, Andris Rozentāls, Māris Birģelis, Sergejs Jeļisejevs un Vadims Tereško. Jau no paša sākuma orientējāmies uz to, ko protam vislabāk – piegādāt ar viedkaršu personalizāciju saistītus risinājumus (personalizācijas iekārtas un kriptoiekārtas – integrējot to visu vienotā risinājumā).

Cik uzņēmumam ir darbinieku - Latvijā, ārvalstīs? Vai uzņēmums saskaras ar darbinieku trūkuma problēmu, ko tagad bieži min citi uzņēmēji?

Pašlaik mūsu uzņēmumā Latvijā strādā 29 un Kenijas meitas uzņēmumā – 5 cilvēki. Esam sadalījuši tā, ka par galvenajām kompetencēm un zināšanām atbild mūsu Latvijas uzņēmums, savukārt Kenijā mēs nodrošinam klientu apkalpošanu, jo klātbūtnes efekts un komunikācija vietējā valodā ir ļoti svarīga.

Protams, arī mēs kā jebkurš cits IT industrijas uzņēmums saskaramies ar darbinieku trūkumu, īpaši – programmētājiem un konsultantiem ar pieredzi maksājumu karšu jomā. Viens no veiksmīgajiem veidiem, kā risināt darbinieku trūkumu, kā arī specifisko viedkaršu personalizācijas zināšanu pārnesi, ir atbalstīt ar stipendijām augstskolu studentus (atlasot labākos no kursa), kuri studējot gūst praktisku pieredzi savā izvēlētajā studiju virzienā, kā arī, pabeidzot studijas, dot iespēju turpināt darbu starptautiski inovatīvos projektos.

Pastāstiet par MultiPerso attīstību, kad tā sākās, vai tā noritējusi tikai Latvijā?

Doma par to, ka ir nepieciešams izstrādāt pašu programmnodrošinājumu nāca pakāpeniski līdz ar klientu pieprasījumiem, kuros mēs redzējām, ka gatavie viedkaršu industrijas produkti vienkārši neder (piemēram, neiespējama pielāgošana (customization), neelastīga attieksme no produkta ražotāja). Produkta attīstību finansējām galvenokārt no specifiskiem klientu projektiem, plānojot uz priekšu galvenos attīstības punktus (roadmap). Tā kā maksājumu karšu programmnodrošinājuma industrija ir globāls, bet šauras nišas bizness, pirmos signālus par šāda produkta vajadzību saņēmām tieši no ārvalstīm.

MultiPerso ir modulārs programmnodrošinājums, kas nodrošina dažādas funkcijas – viedkaršu datu sagatavošanu, mikroshēmas, kodēšanu, PIN kodu ģenerāciju un druku, tūlītēju izdošanu u.c.

Ar kurām Latvijas bankām uzņēmums sadarbojas? Kā bankās tiek izmantots uzņēmuma produkts? Cik zinu, piemēram, Swedbank kartes izgatavošana tomēr aizņem ilgāku laiku, tas nenotiek uzreiz.

Tūlītēja karšu izdošana - instant issuing, kas ļautu bankas klientam saņemt personalizētu karti 5 minūšu laikā bankas filiālē un kas tika rādīta izstādes laikā, Latvijā vēl nav ieguvusi popularitāti, jo šādas funkcionalitātes ieviešanai ir nepieciešamas vidēji lielas investīcijas. Lielākā daļa Latvijas banku, kuras veic karšu personalizāciju bankā (nevis pērk kā ārpakalpojumu) ir X INFOTECH klienti.

Kurās ārvalstīs uzņēmums darbojas visplašāk?

Viens no inovatīvākajiem un skaistākajiem projektiem, kur darbojas MultiPerso, ir savvaļas parks Kenijā Maasai Mara. Tur sadarbībā ar Equity banku (Kenija) mēs ieviesām sistēmu, kas ļauj tūlītēji izsniegt karti, ar kuru var maksāt par aktivitātēm parkā – izjādēm ar zirgiem, lidojumiem ar gaisa balonu, putnu vērošanu, savvaļas parka apskati. Maasai Mara katru gadu apmeklē tūkstošiem tūristu. Projekta mēŗkis bija samazināt skaidras naudas norēķinus, kā arī palielināt ērtības norēķinos parka apmeklētājiem.

Cik ilgi uzņēmums jau darbojas Kenijā? Kāda ir darbības pieredze šajā valstī - iespējas, problēmas, izaicinājumi?

Ņemot vērā augošo biznesa apjomu Kenijā, kas saistīts ar to, ka maksājumu karšu bizness (un ar to saistītie produkti) Āfrikā vēl nav tik attīstīti kā pie mums, varam lieliski izmantot mūsu pieredzi uzņēmuma produktu noieta veicināšanai Āfrikas valstīs. Lai nodrošinātu veiksmīgu attīstītu arī turpmāk, X INFOTECH pieņēma lēmumu atvērt meitas uzņēmumu Nairobi.

Lielākās problēmas ir saistītas ar nestabilo politisko situāciju (jāparedz šādi riski projektu realizācijā), salīdzinoši augsto atalgojumu vidējā un augstā līmeņa kompetentiem darbiniekiem, kā arī neattīstīto infrastruktūru (gan telekomunikācijas, gan biroja īre un transports). Savukārt, kā pozitīvu izaicinājumu noteikti varam minēt mobilo maksājumu/tehnoloģiju augsto attīstības līmeni Kenijā un citās Āfrikas valstīs un, attiecīgi, tur iegūtās zināšanas varam izmantot projektos Latvijā un citur Eiropā.

Kādu prognozējat sava produkta attīstību nākotnē Latvijā? Varbūt varat minēt kādus konkrētus plānus, kur tuvākajā nākotnē šis produkts tiks izmantots?

Mēs redzam, ka arī turpmāk mūsu programmnodrošinājums un pakalpojumi tiks izmantoti gan finanšu, gan valdības sektorā , lai nodrošinātu pilnu maksājumu vai identifikācijas dokumentu ražošanas procesu – sākot no datu sagatavošanas un mikroshēmas kodēšanas, līdz karšu informācijas dzīves cikla pārvaldības un pat ielādēšanas mobilajā tālrunī.

Tuvākajā laikā redzam potenciālus projektus multifunkcionālo banku maksājumu karšu jomā (kur bankas karte ir gan kā norēķinu instruments (arī sabiedriskajā transportā), gan kā identifikācijas dokuments), tāpat varam novērtot izaugsmi bezkontakta maksājumu ieviešanā, gan ar bezkontaktu kartēm, gan NFC (bezkontakta maksājumi ar mobilo tālruni).

Bezkontaktu maksājumu attīstībā ir nepieciešamas tirgus dalībnieku investīcijas infrastruktūrā, tādēļ prognozējam, ka attīstība nebūs pārāk strauja, jo daudzas bankas joprojām ir piesardzīgas jaunu projektu/ideju investīcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru