Jaunākais izdevums

SIA "Empyrio" izstrādātā organisko atkritumu dedzināšanas iekārta domāta mazām un vidējām ūdens attīstīšanas stacijām, lai tām nebūtu jāmaksā citām kompānijām par atkritumu izvešanu un utilizāciju.

"Dūņas ir ļoti mitrs materiāls, tajā ir ap 75% ūdens. Tā ir liela problēma ūdens attīrīšanas stacijām visā pasaulē, jo dūņas veidojas lielos apjomos un stacijas maksā daudz naudas, lai tās ar kravas automašīnām aizvestu pārstrādei," saka Aleksandrs Beļskis, SIA "Empyrio" vadītājs. Uzņēmums savu nišu saskatījis mazās un vidējās ūdens attīstīšanas stacijās, kur organisko atkritumu dedzināšanas iekārtas lietot uz vietas, lai nebūtu jāmaksā citām kompānijām par atkritumu izvešanu un utilizāciju. Tirgū ir lielam daudzumam domātas atkritumu dedzināšanas iekārtas, bet mazam apjomam risinājumu neesot.

"No ekonomiskā viedokļa tas ir pievilcīgi klientiem, jo palīdz stacijām kļūst neatkarīgām no utilizācijas pakalpojumu sniedzējiem, kas jebkurā brīdī var pārskatīt cenas un sadarbību," saka A. Beļskis.

"Organisko atkritumu dedzināšana ir sen pazīstama un plaši izmanto. Mūsu inženieriem bija izaicinājums dedzināt organiskos atkritumus nelielos apjomos un tik efektīvi, lai dedzināšanas procesā nav jāpievieno ārējie resursi, piemēram, degšķīdums, dabasgāze, degviela, šķelda vai jebkas cits, un atkritumus varētu dedzināt tikai ar to enerģiju, kas atrodas organiskajos atkritumos. Vienīgais papildu enerģijas avots, ko iekārta prasa, ir starta degvielas materiālu, lai sāktu dedzināt atkritumus," saka A. Beļskis.

Uzņēmuma pirmais mērķa tirgus ir Vācija. "Esam aptaujājuši vairākus Vācijas tirgus dalībniekus, kuri mūsu risinājumu atzina kā interesantu un grib redzēt iekārtu darbībā reālā vidē un industriālā izpildījumā," saka A. Beļskis, piebilstot, ka Vācijas tirgus ir tikai sākums un iekārtas galvenais elements – dedzinātājs – ir patentēts Eiropā, ASV, Ķīnā, Japānā un Kanādā. "Pēc iekārtas dūņu dedzināšanai mēs meklēsim pielietojumu citiem organiskajiem atkritumiem, piemēram, cūku un putnu mēsliem, organiskajiem atkritumiem, kas rodas papīra ražošanas procesā. Šai tehnoloģijai ir daudz iespējamo pielietojumu," uzskata A. Beļskis.

"Empyrio" lūkojas uz dažādiem grantiem, kas palīdzētu rūpnieciskā prototipa izgatavošanā, kā arī investīcijām no potenciālajiem partneriem Vācijā. Viņš lēš, ka industriālā prototipa saražošanai vajadzīgas aptuveni miljona eiro investīcijas. Šī gada beigās vai nākamā gada sākumā plānots piesaistīt investīcijas rūpnieciskā prototipa ražošanai un 2022. gada sākumā iecerēts sākt pieņemt komercpasūtījumus sērijveida ražošanai. "Pēc pusotra gada plānojam iziet tirgū," teic A. Beļskis. Viņš cer, ka pēc sērijveida ražošanas uzsākšanas uzņēmumu iegādāsies kāda lielāka kompānija.

Šī ideja radusies Novosibirskas zinātniekiem, kuri to pieteica "Komercializācijas reaktora" pasākumam "Ignition Event" kura mērķis ir savienot zinātnieku idejas ar uzņēmējiem, kuri būtu gatavi tās īstenot. Pie šīs tehnoloģijas Novosibirskas zinātnieki strādājuši septiņus gadus līdz 2016. gadā nonāca līdz pilotiekārtai, ko veiksmīgi izmantoja, dedzinot putnu mēslus. "Salīdzinot ar konkurentiem, mūsu iekārta var utilizēt organiskos atkritumus ar augstu mitruma īpatsvaru. Piemēram, citu iekārtu ražotāji ļauj dedzināt atkritumus, kuros ir ne vairāk par 40% mitruma, bet putnu mēslu sastāvā ir 75% ūdens," apgalvo A. Beļskis. Uzņēmuma šī brīža risinājums spēj dedzināt līdz 20 tonnām atkritumu dienā, no kā pāri paliekot vien daži desmiti kilogramu pelnu. Meklējot vislabāko pielietojumu šai tehnoloģijai, uzņēmums nonāca pie dūņu utilizācijas.

Uzņēmums ir saņēmis 50 tūkstošu eiro pirmssēklas investīciju no "Komercializācijas reaktora". Šobrīd "Empyrio" attīstās Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta akseleratora "EIT Climate-KIC" programmā Latvijā, šobrīd – jau trešajā kārtā. "Mēs esam vienīgais uzņēmums Latvijā, kas ticis trešajā kārtā," uzsver A. Beļskis. Kopā ar "EIT Cilmate-KIC" grantu un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras finansējumu darījumu braucieniem un inovāciju vaučeru līdzšinējie ieguldījumi projektā sasniedz 120 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta fonda "InnoEnergy" rīkoto sacensību "PowerUp! Challenge" Latvijas finālam saņemti 16 pieteikumi.

Kopumā no 24 Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm saņemti 425 uzņēmumu pieteikumi. "Gan reģionā kopumā, gan Latvijā tika saņemts pārsteidzoši liels pieteikumu skaits, ņemot vērā nozares specifiku.

No 16 Latvijas uzņēmumiem, kas pieteica savu dalību "PowerUp! Challenge" sacensībās, atlasi ir izturējuši septiņi uzņēmumi – "Empyrio", "Artusystem", "Polylabs", "Squad Robotics", "Blue Shock Race", "EnergoPlus" un "DronePlan".

Šie uzņēmumi sacentīsies Latvijā, lai pēc tam dodos uz lielo finālu un cīnītos par naudas balvām," teic Liene Kuplā, "InnoEnergy" vadītāja Latvijā. Sacensību finālisti cīnīsies par naudas balvām kopumā 65 tūkstošu eiro apmērā, kā arī piedāvājumiem no sacensību sadarbības partneriem – "Amazon Web Services", "Revolut" un "SpeedUp Group".

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Divos gados 31 zinātņietilpīgs jaunuzņēmums

Anda Asere, 07.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platformas "Commercialization Reactor" akselerācijas programmā kopš 2018. gada ir piedalījusies 31 komanda.

22 komandas ir pabeigušas programmu, bet deviņas vēl ir attīstības procesā. Kopumā piecās akselerācijas programmās saņemti 208 pieteikumi, informē Nikolajs Adamovičs, "Commercialization Reactor" dibinātājs.

Latvijā darbojas trīs akselerācijas fondi – "Buildit", "Commercialization Reactor" un "Overkill Ventures". Katrs no tiem vairāku desmitu uzņēmumu atbalstam no finanšu institūcijas "Altum" saņēmis piecus miljonus eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma. Akselerācijas fondu pārvaldītāji veic ieguldījumus inovatīvos un agrīnas attīstības stadijas startup jeb jaunuzņēmumos ar lielu izaugsmes potenciālu. Finansējums tiek sniegts divos posmos – pirmssēklas un sēklas naudas ieguldījumu veidā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zinātnes komercializācijas platforma "Komercializācijas reaktors" un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) nule ir parakstījuši sadarbības memorandu par Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Biznesa inkubācijas centra izveidi Rīgā, informēja "Komercializācijas reaktora" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

N.Adamovičs pauda gandarījumu par izveidoto sinerģiju ar Baltijā vērienīgāko inženierzinātņu centru – RTU. "Šādi radīsim platformu, kurā apvienota "Komercializācijas reaktora" pieredze zinātnisko atklājumu komercializācijā un RTU zinātniskā un tehnoloģiskā bāze. Tā mēs veicināsim kosmosa tehnoloģiju nozares izaugsmi un uzņēmumu attīstību, lai no tā iespējami vairāk iegūtu Latvijas un starptautiskā sabiedrība," uzsvēra N.Adamovičs.

Pēc viņa teiktā, inkubators ir priekšnosacījums ātrākai zināšanu apmaiņai, jaunu inovāciju radīšanai un pārnesei, komercializācijai, kā arī papildu finansējuma piesaistei jaunuzņēmumu attīstībai, tai skaitā arī no EKA.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko gadu laikā Latvijas uzņēmumiem pieejamas izaugsmes kapitāla investīcijas aptuveni 850 miljonu eiro apjomā no Latvijā reģistrētajiem privātā un riska kapitāla fondiem un citviet bāzētiem fondiem ar interesi Baltijas uzņēmumos, informē Latvijas Privātā un Riska un kapitāla asociācija (LVCA).

“Izaugsmes kapitāla investīcijas šobrīd pieejamas patiešām lielā apjomā, fondi šobrīd ļoti aktīvi lūkojas pēc uzņēmumiem ar ambiciozu nākotnes izaugsmes potenciālu,” informē LVCA valdes priekšsēdētāja, “Livonia Partners” partnere Kristīne Bērziņa.

“Ja ir labi attīstīta un ilgtspējīga biznesa ideja, Latvijas uzņēmēji droši var lūkoties arī ārvalstu privātā un riska kapitāla fondu virzienā, kuri par savu investīciju mērķa ir noteikuši arī Baltijas uzņēmumus. Izaugsmes investīcijas ir liels tautsaimniecības virzītājspēks, veicinot inovācijas, radot jaunas darba vietas un palīdzot attīstīties uzņēmējdarbībai.”

Šā gada septembrī darbību sācis fonds “KS Livonia Partners Fund II”. Tas tuvākajos gados plāno piedāvāt kapitālu 147 miljonu eiro apjomā, īpašu uzmanību pievēršot biznesa idejām, kas vērstas uz klimata pārmaiņu novēršanu un vides ilgtspēju. Fonds piedāvās investīcijas gan uzņēmumu izaugsmes, gan arī izpirkšanas (buyout) stadijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Ambiciozi plāni Latvijā izaudzināt “vienradžu” ganāmpulku

Db.lv, 15.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zinātņietilpīgās jaunuzņēmējdarbības attīstības platformā “Commercialization Reactor” izauguši vairāki Eiropā un pasaulē atzīti jaunuzņēmumi, kuriem ir visas iespējas nākotnē kļūt par Latvijas “vienradzi”, pauž “Commercialization Reactor” dibinātājs Nikolajs Adamovičs.

Lai radītu “vienradžus” nepieciešama labvēlīga vide un atbalsts, tostarp arī no valsts puses. Ieguldījums “dziļās tehnoloģijas” neatmaksājas uzreiz, lai jaunuzņēmums uzplauktu nepieciešami vismaz pieci seši gadi, taču tas atmaksājas ilgtermiņā, jo tiek attīstītas jaunas jomas un tiek radītas jaunas darba vietas.

“Latvijai ir visas iespējas kļūt par Baltijas tehnoloģiju un inovāciju centru, jo mums ir daudz talantīgu zinātnieku un arī Eiropā labākā “deep tech” programma, kurā viņi satiekas gan ar sadarbības partneriem, gan ar mentoriem un potenciālajiem investoriem. Mums nav plāna izaudzināt Latvijas nākamo “vienradzi”, mēs redzam, ka ir iespējas izaudzināt veselo šādu “vienradžu” ganāmpulku,” prognozē Adamovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru