Jaunākais izdevums

Notiesātais krāpnieks Bernards Medofs (Bernard Madoff) vaino citus par līdzdarbošanos viņa shēmā, kuras dēļ ieguldītāji zaudēja miljardiem dolāru, ziņo BBC.

Medofs (attēlā, avots: REUTERS/SCANPIX) šobrīd ASV izcieš 150 gadu cietumsodu par 65 miljardus ASV dolāru vērto krāpšanu, kuras rezultātā tūkstošiem ieguldītāju tika atņemti viņu ietaupījumi.

Šādas shēmas atlīdzina, izmantojot jauno investoru naudu, nevis peļņu.

Medofs apgalvo, ka bankas un hedžfondi, kas sadarbojās ar viņa ieguldījumu konsultāciju uzņēmumu izrādīja «tīšu aklumu» attiecībā uz viņa aktivitātēm.

Viņš arī norāda, ka netika pārbaudītas pretrunas pieejamajā informācijā.

Saskaņā ar Medofa teikto attieksme raksturojama šādi: «Ja tu dari kaut ko nepareizi, mēs nevēlamies zināt.»

Tomēr viņš nav atklājis nevienas bankas vai hedžfonda nosaukumu.

Viņa shēma darbojās no pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem.

Tā nāca gaismā, kad Medofa ieguldītāji, kurus skāra ekonomiskā lejupslīde, mēģināja izņemt aptuveni 7 miljardus ASV dolāru.

Medofs New York Times arī akcentējis, ka viņa ģimene neko par viņa noziegumiem nezināja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV: Bernardam Medofam ir jānomirst cietumā

Lelde Petrāne, 06.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bernardu Medofu no viņam piespriestā 150 gadu cietumsoda nav jāatbrīvo pirms termiņa, pat ja viņam ir nieru mazspēja, tā lēmuši federālie prokurori, ziņo "CNN".

81 gadu vecais B. Medofs, kurš vadīja lielāko Ponzi shēmu vēsturē, pagājušajā mēnesī lūdza atbrīvošanu no cietuma, sakot, ka viņam ir atlicis dzīvot mazāk kā 18 mēnešus.

Taču atbrīvošana viņam atteikta norādot, ka B. Medofa noziegums ir "bijis vēl nepieredzēts pēc apjoma un tā radītajām sekām" un "tas ir pietiekams iemesls", lai noraidītu viņa lūgumu.

Norādīts arī, ka kopš soda piespriešanas B. Medofs ir pierādījis pilnīgu izpratnes trūkumu par savu noziegumu nopietnību un līdzjūtības trūkumu upuriem, kas apliecina, ka viņam nepienākas priekšlaicīga atbrīvošana no cietumsoda.

B. Medofs tika arestēts 2008. gada decembrī, pamatojoties uz apgalvojumiem, ka prestižā aktīvu pārvaldīšanas firma, kuru viņš vadīja Manhetenā, faktiski bija piramīdas veida shēma, kas tūkstošiem cilvēku atņēma miljardiem dolāru. Viņš atzina savu vainu 11 kriminālnoziegumos, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu, nepatiesu ziņu sniegšanu un finanšu dokumentu viltošanu. Cietumsoda izciešanu viņš sāka 2009. gada jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas dzīvoklī pašnāvību izdarījis viens no notiesātā ASV krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) dēliem, atsaucoties uz ģimenes advokāta sniegto informāciju, ziņo BBC.

46 gadus vecais Marks Medofs atrasts pakāries Manhetenā sava tēva arestēšanas otrajā gadadienā. «Tā ir biesmīga un nevajadzīga traģēdija. Marks bija nevainīgs tēva milzīgā nozieguma upuris, kurš padevās divus gadus ilgam nemitīgam spiedienam, kuru radīja nepatiesas apsūdzības un netieši mājieni,» sacījis advokāts.

Gan Marks Medofs, gan viņa brālis Endrjū abi ir bijuši iesaistīti šīs lietas izmeklēšanā.

Jāatgādina - B. Medofs pagājušajā gadā atzinās, ka ar savu 65 miljardu ASV dolāru Ponzi shēmu apkrāpis tūkstošiem investoru. 72 gadus vecais krāpnieks šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par krāpniecību tiesātais ASV finansists Bernards Medofs kādā intervijā, kas tika veikta cietumā, ir centies vainu par savas izveidotās Ponzi shēmas sagrūšanu novelt uz bankām, regulatoriem un saviem līdzgaitniekiem, vēsta CNBC.

Krāpnieciskais finansists gan neesot varējis saviem apgalvojumiem rast kādus pierādījumus un atzina to, ka ir melojis investoriem un saviem radiniekiem sešpadsmit gadu garumā līdz 2008. gadam, kad tika notiesāts ar 150 gadus ilgu cietumsodu.

Septiņdesmit divus gadus vecais B. Medofs norādīja, ka bankām un regulatoriem bija pietiekoši daudz informācijas, lai pamanītu aizdomīgu aktivitāti. «Es neesmu baņķieris, bet es domāju, ka, ja jūsu bankas kontā parādās un pazūd 100 miljardi dolāru, tam vajadzētu jūs par kaut ko brīdināt,» klāstīja B. Medofs. «Bankās bija cilvēki, kas zināja, kas notiek,» stāstīja B. Medofs, tomēr nenosaucot konkrētus ļaudis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiešsaistes izsolē, kurā tiks pārdots apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa pagraba saturs, cietušo labā cer iegūt līdz pat 21 tūkstotim ASV dolāru, vēsta guardian.co.uk.

Trešdien «zem āmura» nonākšot Medofa vīnu un citu alkoholisko dzērienu kolekcija, kurā ietilpst gan dārgi vīni, gan Smirnoff degvīns.

Ar tās palīdzību tiek cerēts iegūt no 15 tūkstošiem līdz 21 tūkstotim ASV dolāru. Ieņēmumi nonāks pie krāpšanas shēmas upuriem. Šī shēma, kā norāda izmeklētāji, palīdzējusi finansēt Medofa izšķērdīgo dzīvesveidu, kurā ietilpa dārgas automašīnas, laivas un nekustamie īpašumi.

Medofa vīnus konfiscējušas ASV amatpersonas, kas izsola atsavināto īpašumu par labu cietušajiem. Izsolē pagājušā gada novembrī, kur tika pārdotas Medofa mēbeles, apģērbs un citas personīgās lietas, tika iegūti aptuveni divi miljoni ASV dolāru. ASV amatpersonas arī paziņojušas, ka izsolē 4. jūnijā tiks pārdots Medofa bijušās savrupmājas Palmbīčā saturs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medofs pārsteigts par to, ka nav ticis publiski nomētāts ar akmeņiem

Jānis Rancāns, 29.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV finansists Bernards Medofs, kuram piespriests 150 gadus ilgs cietumsods par ASV vēsturē lielākās finanšu krāpšanas shēmas izveidošanu, ir paziņojis, ka viņam piespriestais sods ir pārāk bargs un viņš esot padarīts par grēkāzi, vēsta AFP.

«Varbūt tiesnesis domāja – viņš ir septiņdesmit gadus vecs, ja es viņam iedošu divdesmit gadus, viņš būs deviņdesmit gadus vecs, un viņam būs cerība uz brīvību» B. Medofs klāstīja laikrakstam New York Times.

«Bet atklāti sakot, ir liela atšķirība starp nomiršanu cietumā un nomiršanu brīvībā,» pārliecināts krāpnieks. Runājot par tiesnesi, kas B. Medofam piesprieda cietumsodu, viņš norāda, ka «Čins [tiesnesis Denijs Čins] bija negodīgs un bez jebkādas izpratnes par finansēm».

«Izskaidrojiet man, kas vēl saņem līdzīgus sodus? Slepkavas saņem nāves sodu, bet tas ir tikpat kā tas, ko es esmu saņēmis. Es esmu pārsteigts, ka Čins mani nelika publiski nomētāt ar akmeņiem,» stāsta finansists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Ieskats Bernarda Medofa 14,5 miljonus vērtajā dzīvoklī, kur viņš mitinājās mājas aresta laikā

Lelde Petrāne, 23.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkā esošais penthouse dzīvoklis, kurā reiz dzīvoja milzīgās krāpnieciskās shēmas izveidotājs bēdīgi slavenais Bernards Medofs (Bernard Madoff), atkal pārdots. Cena 14,5 miljoni ASV dolāru, ziņo Business Insider.

Dzīvoklis pārdots Lorensam Benensonam (Lawrence Benenson), kurš vada nekustamo īpašumu investīciju un attīstības uzņēmumu.

2008. gada decembrī Medofs tika arestēts par krāpšanu. Dažus mēnešus viņam bija ļauts palikt mājas arestā greznajā dzīvoklī. Galu galā Medofam tika piespriesti 150 gadi cietumā par lielākās krāpniecības shēmas ASV vēsturē «diriģēšanu».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) māju Floridā, Palmbīčā izdevies pārdot par 5,65 miljoniem ASV dolāru, kas ir krietni mazāk nekā plānots, ziņo Bloomberg.

Īpašums pārdošanā tika izlikts 2009.gada septembrī, prasot 8,49 miljonus ASV dolāru. Sākot ar šā gada augustu, cena tika samazināta līdz 6,5 miljoniem ASV dolāru.

Šī māja ir pēdējā no trim Medofa mājām, ko ASV valdība pārdeva, lai atmaksātu naudu Medofa Ponzi shēmas upuriem. 813 kvadrātmetrus lielo māju Medofu ģimene iegādājās 1994.gadā par 3,8 miljoniem ASV dolāru. 2008.gadā tās aptuvenā vērtība bija 9,4 miljoni ASV dolāru.

13.novembrī Ņujorkā plānota vēl viena Medofa lietu izsole, kurā tiks pārdotas rotaslietas, māksla un senlietas.

Kā vēstīts, B. Medofs šobrīd federālajā cietumā Ziemeļkarolīnā izcieš 150 gadu cietumsodu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārtējā apcietinātā krāpnieka Bernarda Medofa mantu izsolē, kas norisinājās Ņujorkā, iegūti vairāk nekā divi miljoni ASV dolāru, kurus saņems viņa upuri, ziņo Bloomberg. Suvenīru mednieki sacentušies gan par Medofa gultu, gan apaviem un pat apakšveļu.

13. novembrī pārdotas gandrīz 500 lietas, tostarp vairāk uzvalku, svīteru un apavu nekā viens cilvēks sava mūža laikā ir spējīgs novalkāt.

Piemēram, 35 gadus vecā Tallija Vienere, advokātu biroja Brown Rudnick LLP bijusī partnere, iztērējusi aptuveni 300 tūkstošus, ieskaitot 2250 ASV dolārus par Medofa gultu. Viņa stāstījusi, ka vēlējusies palīdzēt shēmotāja upuriem. «Gulta ir lielāka nekā mana dzīvojamā istaba,» viņa atzinusi. Sieviete arī izteikusi iespēju, ka viņa varētu uzmeklēt Medofa sievu Rutu un piedāvāt viņai šo gultu.

Dārgākā lieta, kas pārdota izsolē, bijis 10,5 karātu dimanta gredzens, kas pārdots par 550 tūkstošiem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret Šveices banku UBS celta prasība tiesā, cerot no tās piedzīt vairāk nekā divus miljardus ASV dolāru. Tiek apgalvots, ka tā piesegusi krāpnieka Bernarda Medofa(Bernard Madof) Ponzi shēmu, kuras rezultātā klienti zaudēja miljardus, ziņo BBC.

Irvings Pikards (Irving Picard), kas strādā kā Medofa upuru pilnvarotais, vērsies pret UBS un dažādiem partneriem ASV bankrota tiesā.

Banka, kas nav sniegusi nekādus komentārus par apsūdzībām, esot guvusi peļņu no Medofa darbībām.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Krāpnieks solīja augstu un stabilu peļņu, piesaistot lielus ieguldījumus no turīgām privātpersonām. Lai kompensētu zaudējumus cietušajiem, nesen izsolē tika pārdota pat Medofa apakšveļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krāpnieka Bernarda Medofa apakšveļa pārdota par 200 ASV dolāriem

Lelde Petrāne, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apakšveļa, kas reiz piederēja apcietinātajam krāpniekam Bernardam Medofam, pārdota par 200 ASV dolāriem. Tā bijusi daļa no mantām no viņa savrupmājas, kas tika izsolītas, ziņo BBC.

Izsolē pārdotas arī mēbeles un mājsaimniecības preces, kurpes, golfa nūjas un mākslas darbi.

Izsolē kopumā iegūtie 400 tūkstoši ASV dolāru tiks novirzīti Medofa 65 miljardu ASV dolāru krāpšanas shēmas upuriem.

Kā vēstīts, Medofs šobrīd izcieš 150 gadu cietumsodu. Viņš tika notiesāts 2009.gadā.

Viņa Ponzi shēma, kas darbojās kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, ietaupījumus atņēma tūkstošiem ieguldītāju.

Saskaņā ar Miami Herald vēstīto 14 Medofa bokseršortu pāri, kas konfiscēti Palmbīčas savrupmājā, kopumā pārdoti par 200 ASV dolāriem.

«Viss notika aptuveni tā, kā gaidīts,» laikraksts citējis izsolītāja Boba Šīhana teikto.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Medofa darbinieks Lipkins atzinies dokumentu viltošanā un neesošu darbinieku nolīgšanā

Lelde Petrāne, 07.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenā krāpnieka Bernarda Medofa (Bernard Madoff) par atalgojumu atbildīgais vadītājs Ēriks Lipkins (Eric Lipkin) Ņujorkas tiesai atzinis, ka «strādājis, lai maldinātu revidentus», vēsta BBC.

Lipkins atzinis savu vainu dokumentu viltošanā, viltus darbinieku pievienošanā atalgojuma sarakstam un melos, lai saņemtu aizdevumu.

Atzīšanās bija daļa no vienošanās, saskaņā ar kuru Lipkins sadarbosies ar ASV iestādēm, kas izmeklē Medofa vairāku miljardu dolāru Ponzi shēmu.

Ponzi shēmā sākotnējiem investoriem krāpnieciski tiek izmaksāta pelņa, izmantojot naudu, ko iemaksā citi investori.

Lipkins stāstījis, ka nosūtījis nepatiesus ziņojumus Depository Trust Co., kas saistīta ar vērtspapīru pirkšanu un pārdošanu.

«Es zināju, ka šie dokumenti ir nepatiesi, jo es pats tos radīju,» atzinis Lipkins.

Komentāri

Pievienot komentāru