Jaunākais izdevums

Latvijā biokurināmā cenas, kas bija sasniegušas augstāko punktu oktobrī, pazeminās ceturto nedēļu pēc kārtas, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

"Baltpool" prognozē, ka Latvijā biokurināmā cenas stabilizēsies un apkures sezonas laikā tām nevajadzētu būtiski mainīties.

"Baltpool" biokurināmā tirdzniecības izsolē šonedēļ Latvijā fiksētā vidējā īstermiņa biokurināmā darījumu cena bija 43,02 eiro par megavatstundu (MWh), kamēr 4.oktobra izsolē īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cena bija sasniegusi augstāko punktu - 51,08 eiro par MWh.

Šīs nedēļas tirdzniecības izsoles laikā starptautiskajā biokurināmā biržā tika fiksēts arī lielākais ārvalstu darījumu apgrozījums - 906 820,6 eiro.

Cenu pazemināšanās tendence ir vērojama arī Lietuvā, kur biokurināmā cenas samazinās septīto nedēļu pēc kārtas un šonedēļ bija 39,73 eiro par MWh. Savukārt Igaunijā, lai gan biokurināmais kļūst dārgāks, cena saglabājas zemākā Baltijas valstīs - 35 eiro par MWh.

"Baltpool" cenu indekss tiek atjaunots katru nedēļu pēc ikvienas tirdzniecības izsoles, un tas parāda vidējo īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cenu Baltijas valstīs.

"Biokurināmā cena Latvijā konsekventi pieauga teju pusgadu - šo tendenci veicināja tirgū valdošā nenoteiktība un dominējošās emocijas, kuras izraisīja kara Ukrainā radītā energoresursu krīze, kā arī biokurināmā importa apturēšana no Baltkrievijas, skaidro "Baltpool" tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis, piebilstot, ka pašlaik veidojas reālā tirgus cena, kurai apkures sezonas laikā nevajadzētu īpaši svārstīties.

Starptautiskajā biokurināmā biržā "Baltpool" tirdzniecības izsoles notiek katru otrdienu. Šobrīd biržā ir vairāk nekā 500 dalībnieku no Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Skandināvijas valstīm. Pērn biržas apgrozījums bija 99,687 miljoni eiro.

Starptautiskā biodegvielas birža "Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā 1.maijā pilnā apmērā stājās spēkā nacionālā shēma “RED BP”, kurā ir noteiktas prasības attiecībā uz cietā biokurināmā atbilstību ilgtspējības kritērijiem. Piedalīties shēmā un tirgot ilgtspējīgu biokurināmo var arī Latvijas piegādātāji.

No 1. janvāra Eiropas Savienības energoresursu tirgus dalībnieki, kuri ekspluatē iekārtas, kurās tiek izmantots biokurināmais un kuru kopējā nominālā siltuma jauda ir 20 MW vai vairāk, vai kuri piedalās emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā (ETS), drīkst lietot tikai ilgtspējīgu biokurināmo.

Prasība tirgot un izmantot ilgtspējīgu biokurināmo ir noteikta Eiropas direktīvā “RED II” (angļu val. Renewable energy directive).

Šī direktīva paredz biokurināmā izmantotājiem zināt par izmantotā biokurināmā izejvielām un izcelsmi, no piegādātājiem pieprasīt informāciju un pārliecināties, ka izejvielas ir iegūtas, ievērojot piemērojamās ilgtspējības prasības, kā arī aprēķināt ar biokurināmā dedzināšanu saistītās SEG emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā biokurināmā vidējā cena pagājušajā apkures sezonā bija 38,07 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 52% augstāka nekā gadu iepriekš, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

Vienlaikus Lietuvā biokurināmā cena pagājušajā apkures sezonā bija 38,04 eiro par MWh, kas ir par 66% vairāk nekā gadu iepriekš, bet Igaunijā - 26,04 eiro par MWh, kas ir pieaugums par 25%.

"Baltpool" pārstāvji norāda, ka Baltkrievijas importa aizlieguma dēļ Latvijā un Lietuvā tika fiksēts straujāks biokurināmā cenu lēciens, kamēr Igaunijā, kur dominē vietējās izejvielas, cenas pieauga lēnāk.

"Baltpool" Tirdzniecības nodaļas vadītājs Vaidots Jonutis norāda, ka gada sākumā biokurināmā tirgus dalībniekus spēcīgi ietekmēja emocionālie faktori - kara Ukrainā dēļ būtiski sadārdzinājās izejvielas un energoresursi - dabasgāze un biokurināmais. Biokurināmā cenu lēcienu pirms sezonas noteica arī Baltkrievijas biokurināmā importa aizliegums - šajā laikā radās nopietnas bažas, vai vietējie ražotāji varēs apgādāt tirgu ar biokurināmo, stājoties spēkā pret importu noteiktajām sankcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Transformējas biomasas iegādes principi

Māris Ķirsons, 14.12.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energoresursu, jo īpaši biomasas, iepirkumos pēdējo gadu laikā ir notikušas būtiskas pārmaiņas; ja agrāk sevi par ieguvējiem varēja uzskatīt tie, kuri vienā darījumā iegādājās nepieciešamo resursu visai apkures sezonai, tad tagad ilgāka termiņa piegādēs iegādājas tikai daļu, bet pārējo — pērk īstermiņa tirgū.

To intervijā žurnālam “Dienas Bizness” stāsta starptautiskās biokurināmās biržas “Baltpool” tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis (Vaidotas Jonutis). Viņš norāda, ka pašlaik iepirkumiem tiek pievērsta ļoti būtiska nozīme, jo ikvienai stratēģijas kļūdai ir ļoti augsta cena, kas jāsamaksā siltumenerģijas patērētājiem.

Kādas pārmaiņas pēdējos gados piedzīvojuši biomasas, tās produktu – iepirkumi Baltijā?

Tie laiki, kad iepirkumu veicējs bija kāds cilvēks ar juridisko izglītību, kurš izsludināja vienu iepirkumu, kurā iepirka visai apkures sezonai nepieciešamo resursu, ir beigušies. Šodien ar iepirkumiem lielākoties nodarbojas savas jomas profesionāļi, kuriem ir labs analītiskais dienests, kurš seko ne tikai konkrētā energoresursu tirgus situācijai ne tikai kādā atsevišķā valsts teritorijā, bet visās valstīs - Baltijas, Skandināvijas un Eiropas līmenī. Vienlaikus šim dienestam ir ne tikai pagātnes darījumu dati un analīze par to, kas un kā notika tirgū, bet arī cik vien iespējams prognozēt par tuvāko perspektīvu. Faktiski nosacīti padomju laiki iepirkumos, kad konkrēto resursu iegādājās tikai no viena piegādātāja, ir beigušies. Savulaik, protams, nebija konkurences, nebija piedāvājumu un arī iepirkumu procedūra nebija vērsta uz konkurenci, bet gan tās fokuss bija vairāk vērsts uz iepirkuma formalizēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru