Jaunākais izdevums

Investīciju apjomi komercīpašumos Latvijā pērn samazinājās par 36%, taču tas ir mazākais samazinājums starp Baltijas valstīm, teikts komercīpašumu pakalpojumu uzņēmuma "CBRE Baltics" tirgus pārskatā.

Pēc kompānijas datiem, Latvijā pērn veiktas investīcijas 207 miljonu eiro apmērā salīdzinājumā ar 321 miljonu eiro 2022.gadā.

Savukārt Igaunijā pērn veiktas 106 miljonu eiro investīcijas salīdzinājumā ar 348 miljoniem eiro 2022.gadā, bet Lietuvā - 310 miljoni eiro salīdzinājumā ar 513 miljoniem eiro gadu iepriekš.

"CBRE Baltics" norāda, ka investīciju aktivitāte Baltijas reģionā ir samazinājusies vairāku faktoru ietekmē, tai skaitā neskaidro ekonomikas attīstības prognožu dēļ. 2023.gadā kopējie investīciju apjomi komerciāla rakstura nekustamajā īpašumā visās trīs Baltijas valstīs kopā bija par 47% zemāki salīdzinājumā ar gadu iepriekš. Latvijā investīciju samazinājums par 36% bija mazākais, salīdzinot ar 39% kritumu Lietuvā un ievērojamu kritumu par 70% Igaunijā. Latvijā tika reģistrēti zemākie apjomi pēdējo piecu gadu periodā.

Tajā pat laikā Eiropas vidējā investīciju samazinājuma par 48% kontekstā Latvija var tikt pozicionēta kā salīdzinoši stabila un 2024.gadā var gaidīt mērenu investīciju aktivitātes pieaugumu, uzskata "CBRE Baltics" eksperti. Pieauguma pamatā, līdzīgi kā arī citur Eiropā, tiek atzīmēta pašreizējo aizdevumu pārfinansēšanas nepieciešamība, atsevišķu fondu un termiņu beigas un atsevišķu kategoriju nekustamā īpašuma aktīvu vērtību samazinājums. Finansēšanas vide un nosacījumi turpinās būt saspringti un izteikti individuāli.

Lielākā daļa vietējo un daļa ārvalstu investoru joprojām ir aktīvi Latvijā, lai gan daudzi turpina meklēt investīciju iespējas citās Centrālās Eiropas un Austrumeiropas valstis, kur finansēšanas lēmumu pieņemšana notiek ievērojami ātrāk, tāpat kā arī citi birokrātiskie procesi.

"CBRE Baltics" informē, ka šobrīd visaktīvākie ir investori, kuru investīciju stratēģija atbilst pievienotās vērtības jeb oportūnistiskām pazīmēm, uzsverot izaicinājumu tirgus pamata segmentiem, kas ir stabilas naudas plūsmas objekti. Tāpēc arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta zemesgabalu iegādei kā investīciju objektam un to attīstīšanas sākšanai, kad tirgus attīstības prognozes būs caurspīdīgākas. Zemes pieejamība Rīgas centrālajā daļā ir ierobežota, kas vidējā termiņā ļauj "CBRE Baltics" prognozēt arī vecāku biroju ēku pievilcīgumu rekonstrukcijai un pievienotās vērtības radīšanai.

Vairāk nekā puse no investīciju kopējā apjoma tirdzniecības sektorā 2023.gadā Latvijā tika realizētas ārpus Rīgas. "CBRE Baltics" to skaidro ar to, ka reģionos objektiem bija pievilcīgākas cenas un augstākas ienesīguma likmes nekā Rīgā. Tāpat Rīgas objektu īpašnieku nomaiņa pēdējos gados bija ļoti aktīva un daudzi objekti nebija pieejami, ņemot vērā pašreizējos kapitāla tirgus apstākļus. Šogad šī tendence saglabāsies.

Pēdējos gados biroju nomas sektors ir piedzīvojis būtiskas pārmaiņas, teikts "CBRE Baltics" pārskatā. Kā viena no galvenajām izmaiņām ir attālinātais darbs, kas būtiski ietekmē gan darbinieku biroja apmeklēšanas paradumus, gan nomāto biroju telpu lielumu. Pārslēdzot nomas līgumus nomātā biroja platība vidēji tiek samazināta par aptuveni 20-30%, vienlaikus palielinot izmantojamo biroja platību uz vienu darbinieku. Arvien biežāk uzņēmumi apsver iespēju pārcelt biroju uz nākotnes pieprasījumam atbilstošām ēkām. Rūpīgi tiek vērtēta jaunā biroja atrašanās vieta - kvalitatīvas vides pieejamība.

"CBRE Baltics" prognozē, ka kopējā biroja brīvo telpu vakance saglabāsies esošajā līmenī, kas ir ap 15%, vai nedaudz pieaugs. Palielināsies arī apakšnomas darījumu skaits, kas šobrīd ir ap 5% Rīgā līdz 20% Viļņā.

Baltijas valstu galvaspilsētām atrodoties dažādos biroja tirgus attīstības ciklos, atšķiras arī attīstītāju un investoru ieguldījumu apmērs jaunajos biroju projektos, informē "CBRE Baltics". Viļņā biroja telpu apdarē iegulda aptuveni 300 eiro par kvadrātmetru, Tallinā 350 eiro par kvadrātmetru, bet Rīgā līdz pat 550 eiro par kvadrātmetru. Tas galvenokārt ir saistīts ar zemāku nomnieku aktivitāti Rīgā. Lai piesaistītu nomniekus Rīgas jauno projektu attīstītajiem nākas piedāvāt lielāku investīciju apjomu, tādējādi radot lielāku nomnieku interesei.

Industriālā segmenta attīstība galvenokārt notiek Baltijas valstu galvaspilsētu tuvumā. Tomēr "CBRE Baltics" atzīmē arī Latvijas lielo pilsētu ražošanas uzņēmumu aktivitātes pieaugošo potenciālu, kā piemēram Valmierā, Liepājā, Jelgavā un Ventspilī. Atbalstu ražošanas attīstības veicināšanai valsts reģionos sniedz arī Eiropas Savienības fondu finansējums.

Pēdējo desmit gadu laikā daudzfunkcionālu biznesa telpu ("stock-office") ienākšana industriālo platību tirgū turpina saglabāt pieaugošu interesi par šo segmentu, secina "CBRE Baltics". Covid-19 pandēmijas laikā, pateicoties augošajam e-komercijas sektoram, attīstīto daudzfunkcionālo centru platības bija salīdzinoši mazas, kas pēdējos gados, pieaugoša pieprasījuma rezultātā pakāpeniski palielinās. Atšķirībā no 2021.gada vidējā telpu lieluma (apmēram 4000 kvadrātmetri), plānotie "stock-office" projekti 2024.gadam ir vidēji 9000 kvadrātmetru platībā. No 2024.gada industriālo platību plānotajiem projektiem Latvijā 70% ir šādu daudzfunkcionālu biznesa centru koncepta projekti.

"CBRE Baltics" ekspertu ieskatā mazumtirdzniecības segmenta briedums Latvijā ir sasniegts, tāpēc platību pieaugums ik gadu ir lēnāks - aptuveni 2-4%. Attīstītāji un īpašumu apsaimniekotāji aktīvi strādā pie jaunām stratēģijām, lai turpinātu piesaistīt pircējus. Tirdzniecības centri jau ilgāku laiku nav vienīgi iepirkšanās mērķis, tas arī tiek demonstrēts ievērojamos pēdējo gadu tirdzniecības platību revitalizācijas projektos ar mērķi paplašināt objekta funkcionalitāti, radot arvien plašākas pieredzes iespējas pircējiem. Pēdējo desmit gadu laikā Rīgā ir atjaunotas 40% tirdzniecības platību, bet pārējā valstī - 15%.

E-komercijas izaugsmes temps pēc pandēmijas ierobežojumu atvieglošanas ir būtiski samazinājies un apstājies Lietuvā un Latvijā, teikts "CBRE Baltics" pārskatā. Igaunijā e-komercijas īpatsvars ir pat nedaudz samazinājies. Šāda pieauguma samazināšanās varētu liecināt, ka patērētāji augstu vērtē fizisko pieredzi un, ka e-komercijas tirgus ir tuvu piesātinājuma punktam. "Global Live-Work-Shop" ziņojumā "CBRE" aptaujāja vairāk nekā 20 000 patērētāju visā pasaulē, kur 60% Eiropas patērētāju ziņoja, ka dod priekšroku iepirkties veikalā, un puse respondentu norādīja, ka labprāt vēlas apskatīt produktu pirms to iegādāties.

Joprojām augstās procentu likmes ievērojami samazinājušas mājokļu pieejamību, kas arvien populārāku un pieejamāku padara īres sektoru - jo sevišķi profesionāli pārvaldītus īres namus, secinājuši "CBRE Baltics" eksperti.

Atbilstoši "Swedbank" datiem, līdz 2022.gadam mājokļu pieejamības indekss visās Baltijas valstīs palielinājās, bet sākot ar 2022.gada pirmo ceturksni, kara sākumu Ukrainā, inflācijas lēcienu, kas rezultējās straujā EURIBOR likmju paaugstināšanā, Tallinā dzīvokļu pieejamības indekss ir samazinājies no 145 uz 90 punktiem, Rīgā no 205 uz 145, bet Viļņā no 145 uz 86 punktiem. Līdzīga situācija tika pēdējo reizi piedzīvota 2010.gadā. Lielākā ietekme gan attiecas uz Viņas un Tallinas tirgiem, kur indekss ir noslīdējis zem 100 punktu atzīmes un rada būtiskas bažas, par esošo tirgus situāciju un iedzīvotāju pirktspēju, pie esošā cenu līmeņa.

Augstu procentu likmju un zemas mājokļu pieejamības situācijā arvien biežāk iedzīvotāji atliek lēmumu par nekustamā īpašuma iegādi, un ieņem nogaidošu pozīciju līdz tirgus situācija ir stabilizējusies, konstatējuši "CBRE Baltics" speciālisti. Arī iepriekš, šis laiks ir aktivizējis tieši mājokļu īres segmentu, kas pēdējos gados dažādu ārēju apstākļu dēļ jau ir ļoti aktīvs. Līdzīgi kā citur Eiropā, liela investoru interese ir bijusi ap profesionāli pārvaldītiem īres namiem. Šis investīciju segments, kas citur pasaulē un Eiropā ir bijis pieprasīts jau sen, Baltijas valstīs ir salīdzinoši jauns un neizpētīts. Savukārt kvalitatīva piedāvājuma trūkums liecina, ka tuvāko gadu laikā, interese gan no investoru, gan pašu iedzīvotāju un īrnieku puses saglabāsies augsta.

"CBRE Baltics" informē, ka 2024.gada laikā Rīgā paredzēts attīstīt vairāk nekā 150 dzīvokļus profesionālās īres segmentā, bet vēl ap 800 dzīvokļu ir plānošanas un projektēšanas stadijā. Šobrīd Latvijas galvaspilsētā ir pieejami vairāk kā 3000 profesionāli pārvaldīti īres dzīvokļi, no tiem ap 800 paredzēti studentu vajadzībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biroju nomas komplekss "Elemental Business Centre" parakstījis biroja nomas līgumu ar farmācijas kompāniju "Novartis Baltics".

Līgums paredz, ka "Novartis Baltics" nomās 335 m2 lielas biroja telpas "Elemental Blue" ēkas 3. stāvā. Biroju plānots atvērt jau šovasar.

Farmācijas kompānija "Novartis Baltics" savu darbību Latvijā uzsāka 1997.gadā un ir filiāle Šveicē bāzētajam "Novartis AG" - vienam no lielākajiem farmācijas uzņēmumiem pasaulē.

Liene Siliņa, SIA "Novartis Baltics" valdes locekle, norāda, ka lēmumā pārcelt biroju uz "Elemental Business Centre" būtiska loma bijusi telpu plašumam un energoefektivitātei.

"Elemental Business Centre" pārdošanas vadītājs Imants Krēsliņš stāsta, ka pēdējo gadu laikā izteikti redzams, ka nomnieki pastiprinātu uzmanību pievērš biroju telpu energoefektivitātei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecība "Dienas Bizness" sadarbībā ar nekustamo īpašumu pārvaldes un konsultāciju uzņēmumu "CBRE Baltics" rīko nekustamo īpašumu uzņēmēju diskusiju ar pilsētas arhitektu par Vecrīgas stratēģisko attīstību - "Rīgas centra izaicinājumi un iespējas".

Diskusijā piedalās:

  • Pēteris Ratas, Rīgas pilsētas galvenais arhitekts
  • Aleksis Karlsons, Rīgas Vēsturisko namu biedrības valdes priekšsēdētājs, "Berga bazārs" līdzīpašnieks
  • Jānis Vilisons, Amberstone Hotels valdes priekšsēdētājs
  • Santa Rozenkopfa, CBRE Baltics valdes locekle

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas biroju komplekss “Verde” turpina izvērst savu nomnieku klāstu, šī gada martā noslēdzot jaunu ilgtermiņa līgumu ar pasaulē vadošo apdrošināšanas un risku vadības brokeri “Marsh”.

Darījums paredz uz “Verde” pirmās jeb A ēkas 3. stāvu pārcelt šobrīd Rīgā esošo “Marsh” Latvijas filiāli.

Jaunajā “Marsh” birojā ar platību 250 m2 plānots izvietot līdz 18 darba vietām, tādā veidā paredzot uzņēmuma nākotnes attīstību, tostarp jaunu darbinieku piesaisti. Šobrīd, sadarbībā ar “Interior design studio DVI”, jau notiek darbs pie biroja interjera dizaina izstrādes. Tuvākajā laikā tiks uzsākti būvdarbi, lai jau vasaras noslēgumā “Marsh” varētu veiksmīgi pārcelties uz jaunajām telpām.

“No mūsu uzņēmuma puses ir bijuši vairāki iemesli, kāpēc nolēmām pārcelties tieši uz biroju kompleksu “Verde”. Bet ir divi svarīgākie. Pirmkārt, vēlamies nodrošināt mūsu darbiniekiem mūsdienīgu un ērtu darba vidi. Otrkārt, birojs ilgtspējīgā celtnē ir apliecinājums “Marsh” stratēģijai ilgtspējas un zaļā kursa kontekstā,” uzsver Zintis Gaspažiņš, “Marsh” vadītājs Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par iepirkšanās un izklaides centra “AKROPOLE Alfa” jauno vadītāju iecelta Sanita Krīgere, kurai ir 20 gadu pieredze mazumtirdzniecībā un nekustamo īpašumu pārvaldībā.

“Mēs uzskatām, ka iepirkšanās centra vadītājam ir jābūt drosmīgam pieņemt izaicinājumus, ar plašu redzesloku un jāspēj mainīties līdzi laikam, lai apmierinātu pircēju vēlmes un vajadzības, kā arī palīdzētu noturēt centra konkurētspēju. Iepirkšanās centrs “AKROPOLE Alfa” ir daudzpusīgs un uz attīstību vērsts objekts, kas prasa lielu profesionālo ieguldījumu. Tieši tādēļ esam patiesi priecīgi mūsu komandā uzņemt Sanitu – viņai ir bagātīga pieredze un pārliecinošs redzējums par nozares attīstību. Novēlam jaunajai vadītājai izdošanos un ar nepacietību gribam redzēt, kas “AKROPOLE Alfa” sagaida nākotnē,” pauž “Akropolis Group” īpašumu pārvaldības vadītāja Rasa Kundušiene.

Komentāri

Pievienot komentāru